Varza - Selectarea si pastrarea

Alege capatanele de varza ferme cu frunzele dense si viu colorate. Degradarea severa a frunzelor sugereaza fie ca leguma nu a fost crescuta in conditii organice, fie interiorul este stricat. Doar cateva frunze trebuie indepartate de la cotorul verzei si apoi aceasta trebuie sa ramana alba si sanatoasa, in caz contrar, varza poate avea o textura si un gust neplacut. Evita sa consumi varza tocata, nici macar pe jumatate sau sfert, deoarece aceasta va contine o cantitate mai mica de vitamina C. Varza trebuie pastrata la rece, in sertarul de fructele si legume al frigiderului, pentru a avea un continut bogat in vitamina C. Tinuta in acest conditii, atat varza rosie cat si cea alba pot fi consumate si dupa 2 saptamani. Daca vrei sa pastrezi o jumatate de varza, aceasta trebuie acoperita cu o folie de plastic dupa care este bagata in lada frigiderului pentru legume si fructe. Insa, este bine de stiut ca aceasta trebuie consumata dupa cateva zile, in caz contrar vitamina C se pierde aproape in totalitate.

Varza - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la detoxifierea organismului Majoritatea fitonutrientilor lucreaza asemanator antioxidantilor, dezarmand radicalii liberi inainte sa afecteze ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Noi studii arata ca fitonutrientii din varza lucreaza la nivele mai ridicate, acesti compusi trimitand semnale genelor sa creasca productia enzimelor implicate in detoxifiere - actiune prin care organismul elimina substantele reziduale. De asemenea, rezultatele celor mai recente studii sustin ca consumul de varza determina scaderea riscului de cancer de prostata, coloractal, plamani, san, ovarian si de vezica urinara. Imbunatateste sanatatea gastrointestinala Studii recente au ajutat oamenii de stiinta sa inteleaga cum varza, si celelalte legume care fac parte din familia Brassica, ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cand aceste legume sunt taiate, mestecate si digerate, un compus numit sulf-sinigrin intra in contact cu enzima numita mirozina, rezultand eliberarea glucozei si a produsilor secundari, inclusiv compusi foarte reactivi numiti izotiocianate. Acestia la randul loc contin alte substante care ajuta la detoxifiecrea celulelor cancerigene. Indicat in tratarea ulcerului peptic Sucul de varza a fost mult timp analizat, remarcandu-se astfel ca este eficient in tratarea ulcerului peptic. Potrivit unui studiu, un litru de suc proaspat in fiecare zi, baut in doze diferite, duce la tratarea totala a ulcerului in 10 zile. Continutul ridicat de glutamine, un aminoacid care este combustibilul preferat al celulelor captuselii stomacului si a intestinului subtire, este motivul probabil pentru care sucul de varza duce la tratarea ulcerului. Previne afectiunile cardiovasculare Consumul legumelor din familia Brassica reduce riscul a diferite forme de cancer, mai ales cel de plamani, colon, sani, ovare si vezica urinara. Ultimile studii arata ca varza este indicata in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, deoarece ajuta la scaderea colesterolului LDL de pe tesuturi. Varza rosie protejeaza impotriva Alzheimer In cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, cresterea productiei si depozitarea unei proteine numite beta-amiloid conduce la lezarea celulelor creierului si moartea din cauza stresului oxidativ. Antioxidantii polifenoli care se gasesc din abundente in varza rosie poate proteja celulele creierului de afectiunea cauzata de proteina beta-amiloid, sustine un studiu publicat in Tehnologia si Stiinta Alimentelor. Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Avocado - Informatii nutritionale

Avocado este o buna sursa de vitamina K, fibre, vitamina B6, vitamina C, folati, cupru si potasiu (contine mai mult potasiu decat o banana de marime medie). Tabel nutritional   1 ceasca avocado (146 grame) are 235.06 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 29.20 mcg 36.5 % fibre 7.30 g 29.2 % potasiu 874.54 mg 25.0 % folati 90.37 mcg 22.6 % vitamina B6 0.41 mg 20.5 % vitamina C 11.53 mg 19.2 % cupru 0.38 mg 19.0 % Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Varza - Informatii nutritionale

Varza este o sursa excelenta de vitamina C, dar contine cantitati importante de fibre, mangan, folati, vitamina B si acizi grasi omega-3. Mai mult, aceasta leguma contine si glucosinolati, care protejeaza impotriva a diferite forme de cancer. Tabel nutritional   Varza taiata si fiarta: 1 pahar are 150 grame si contine 33 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 73.35 mcg 91.7 % vitamina C 30.15 mg 50.3 % fibre 3.45 g 13.8 % mangan 0.18 mg 9.0 % vitamina B6 0.17 mg 8.5 % folati 30.00 mcg 7.5 % acizi grazi omega-3 0.17 g 7.1 % vitamina B1 0.09 mg 6.0 % vitamina B2 0.08 mg 4.7 % calciu 46.50 mg 4.7 % potasiu 145.50 mg 4.2 % vitamina A 198.00 IU 4.0 % triptofan 0.01 g 3.1 % proteina 1.53 g 3.1 % magneziu 12.00 mg 3.0 % Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Ardeiul - Sfaturi utile

Adauga ardei tocat marunt in salata de pui sau ton; Ardeiul face parte dintre cele mai recomandate legume pentru a fi servite in salate, nu doar pentru culoarea sa, ci si pentru textura. Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Perele - Informatii nutritionale

Sub coaja parfumata a perelor stau ascunse resurse bogate de sanatate: fibre, vitamina A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, cupru, iod si o cantitate neglijabila de grasimi. Tabel nutritional   1 para (166 grame) are 97,94 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? fibre 3,98 g 15,9 % vitamina C 6,64 mg 11,1 % cupru 0,19 mg 9,5 % vitamina K 7,47 mcg 9,3 % Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Ardeiul - Selectarea si pastrarea

1. Alege ardeii cu o culoare frumoasa, care nu prezinta pete. Aceste legume trebuie sa aiba o greutate mare pentru marimea lor. Ardeii pot fi gasiti pe toata perioada anului, iar cei mai multi apar in timpul verii. 2. Ardeii nespalati pot fi pastrati in frigider chiar si mai mult de o saptamana. Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii

Ne protejeaza de radicalii liberi Ardeii, indiferent de culoarea lor, reprezinta o sursa bogata de nutrienti, precum vitamina C si A, antioxidanti care impreuna pot neutraliza radicalii liberi. Radicalii liberi joaca un rol important in formarea colesterolului in artere si astfel pot duce la aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima, a durerilor si problemelor de articulatii intalnite la osteoartrita si artrita reumatoida. Oferind acesti puternici antioxidanti, ardeiul poate ajuta in prevenirea sau reducerea unor simptome ale acestor afectiuni, eliminand sursa problemei. Reduce riscul afectiunilor cardiovasculare Ardeiul mai contine si vitamina B6 si acid folic, util persoanelor cu ateroscleroza si boli de inima provocate de diabet. Aceste vitamine sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteina. S-a demonstrat ca un nivel mare de homocisteina poate afecta vasele de sange si este asociat cu un risc mare de atacuri de inima si infarcturi. Asigura sanatatea optima Ardeiul face parte dintre putinele legume care contin licopen, carotenoid care s-a demonstrat ca lupta impotriva cancerului de prostata, cervical, vezica si pancreas. Studiile recente arata ca persoanele care au dieta scazuta in licopen prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer. Pentru persoanele care se tem de cancerul de colon, este bine de stiut ca fibrele gasite in ardei ajuta la limitarea contactului celulelor din colon cu toxinele care produc cancerul. In plus, consumul de vitamina C, beta-caroten si acid folic (gasite in ardei) poate reduce semnificativ riscul de cancer la colon. Consumand alimente bogate in beta-criptoxantina, carotenoid gasit in cantitati mari in ardeiul rosu, mandarine, papaya, portocale sau piersici poti reduce semnificativ riscul de cancer la plamani. Un studiu efectuat pe 60.000 de adulti din Shanghai, China a descoperit ca o dieta bogata in beta-criptoxantina scade cu 27% riscul de cancer la plamani. Recomandat pentru sanatatea plamanilor Daca esti fumator sau daca esti expus in mod frecvent la fum de tigara, alimentele bogate in vitamina A iti pot salva viata, conform studiilor conduse de Universitatea din Kansas. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizemul, Richard Baybutt, profesor de nutritie a descoperit ca benzopirenul, substanta cancerigena gasita in fumul de tigara, provoaca carenta de vitamina A. Cercetarile anterioare efectuate de Richard Baybutt au aratat ca lipsa vitaminei A poate duce la aparitia emfizemului. Recomandat pentru sanatatea ochilor Ardeiul se pare ca are un rol de protectie impotriva cataractei, oferit probabil de vitamina C si beta-caroten. Leguma de culoare rosie asigura si necesarul de fitonutrienti precum luteina si zeaxantina, care ofera protectie impotriva degenerescentei maculare, principala cauza de orbire la persoanele in varsta. Protectie impotriva artritei reumatoide In timp ce un studiu sugereaza ca dozele ridicate de vitamina C pot inrautati osteoartrita, un altul indica faptul ca fructele si legumele bogate in vitamina C ofera protectie impotriva poliartritei reumatoide. Al doilea studiu a fost efectuat pe un grup mai mare de 20.000 de persoane care au pastrat un jurnal cu privire la dieta si care, la inceputul studiului, nu prezentau simptome ale artritei. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele cu o dieta saraca in vitamina C prezinta un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta artrita.  Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Sfaturi utile

Inainte de a spala varza de Bruxelles trebuie ca mica tulpina si frunzele palide sau galbene sa fie indepartate, dupa care se spala varza sunt jetul de apa pentru a fi indepartete orice insecta care si-a gasit adapost in interiorul frunzelor. De regula, varza de Bruxelles se gateste intreaga, iar pentru a permite caldurii sa pemetreze toate frunzele si pentru ca aceasta sa aiba un gust mai bun, taie tulpina pe diagonala, in forma de "X", inainte de a fi gatita. Cu toate ca acesa leguma se serveste ca fel de mancare,  poate fi facuta si la salata sau garnitura. Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea

Varza de Bruxelles de cea mai buna calitate este ferma, compacta si de un verde intens. Aceasta nu trebuie sa contina foi galbene sau palide si nu ar trebuie sa aiba o textura moale; de asemenea cele care o perforatii in foi trebuie evitate deoarece acest fapt indica ca a mai fost in mainile cuiva. Aceasta leguma trebuie tinuta in frigider fara sa fie spalata, pastrata intr-o punga de plastic. Depozitate in astfel de conditii leguma ramana proaspata timp de 10 zile. Daca vrei sa congelezi varza de Bruxelles, aceasta trebuie tinuta la aburi 3-5 minute, astfel varza poate fi consumata si dupa un an de zile.

Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului de vezica urinara Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede. Totodata, cerectatorii din Olanda au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte. Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill. Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida  ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma asemenea legume. Beneficiile acestor legume se indreapta catre 3 grupuri de persoane care prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de vezica: fumatorii, barbatii si varstnicii de peste 64 ani. Ajuta la detoxifierea organismului Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile. Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%.  Pentru a beneficia de efectele varzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi. Vei avea o piele mai sanatoasa Varza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartigajele si tendoanele). Un studiu, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni din Anglia a scos la suprafata faptul ca persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculrare a fost redus cu 71% la barbati si cu 59% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism. Varza de Bruxelles  mai contine si vitamina A si beta-caroten, ambele jucand un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si determina ca pielea sa fie mai elastica si mai sanatoasa. Ajuta sistemul digestiv Adauga varza de Bruxelles in dieta, deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare. Protejeza de afectiunile cardiovasculare Consumul de varza de Bruxelles ajuta la scaderea riscului a diferite forme de cancere, mai ales cel de colon, plamani, san, ovare si vezica urinara. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca acesta legume aduce beneficii si sistemului cardiovascular. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta la scaderea cantitatii de colesterol din organism.   Protejeaza impotriva artritei reumatoide In timp ce un studiu sustine ca doze ridicate de suplimente cu vitamina C duce la formarea osteoartritei, un altul sustine ca prin consumarea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C oamenii se protejeaza de poliartita infalamtorie, o forma de artita reumadoida care implica lezarea a 2 sau mai multe articulartii. Previne defectele din nastere   Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume. Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles este bogata in mai multe subtante nutritive, aceasta fiind o sursa foarte buna de vitamina C si K. Totodata, aceasta este bogata in numerosi nutrienti cum ar fi: folati, vitamina A, mangan, fibre. potasiu, vitamina B6, fier etc. Astfel datorita continutului bogati in substante nutritive, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea a numeroase afectiuni. Tabel nutritional   1 pahar (156 g) are 60,84 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 218.80 mcg 273.5 % vitamina C 96.72 mg 161.2 % folati 93.60 mcg 23.4 % vitamina A 1121.64 IU 22.4 % mangan 0.35 mg 17.5 % fibre 4.06 g 16.2 % potasiu 494.52 mg 14.1 % vitamina B6 0.28 mg 14.0 % triptopan 0.04 g 12.5 % vitamina B1 0.17 mg 11.3 % acizi grasi omega-3 0.26 g 10.8 % fier 1.87 mg 10.4 % fosfor 87.36 mg 8.7 % proteine 3.98 g 8.0 % magneziu 31.20 mg 7.8 % vitamina B2 0.12 mg 7.1 % vitamina E 1.33 mg 6.7 % calciu 56.16 mg 5.6 % Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Ardeiul - Informatii nutritionale

O portie de ardei rosu asigura necesarul de vitamina C si A. Ardeiul rosu este si o sursa execlenta de vitamina B6. Ardeiul de culoare verde este o buna sursa de fibre, folati si vitamina K, precum si molibden sau mangan. Pe langa beta-caroten, ardeiul rosu contine si fitonutrienti precum licopen, luteina si zeaxantina. Tabel nutritional   1 ceasca ardei rosu, tocat (92 grame) are 24.84 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 174.80 mg 291.3 % vitamina A 5244.00 IU 104.9 % Vitamia A 318.57 UI 6.8 % vitamina B6 0.23 mg 11.5 % fibre 1.84 g 7.4 % molibden 4.60 mcg 6.1 % vitamina K 4.51 mcg 5.6 % mangan 0.11 mg 5.5 % folati 20.24 mcg 5.1 % potasiu 162.84 mg 4.7 % vitamina B1 0.06 mg 4.0 % vitamina E 0.63 mg 3.1 % triptofan 0.01 g 3.1 % cupru 0.06 mg 3.0 % Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Broccoli - Sfaturi utile

1. Broccoli poate fi folosit atat fiert cat si proaspat, insa in cazul in care te horatasti sa faci o garnitura din broccoli trebuie sa stii ca tulpina si buchetul se prepara in mod diferit. Astfel, tulpina trebuie preparata separat timp de cateva minute deoarece are un continut ridicat de fibre, dupa care adaugi si buchetul. Pentru o preparare mai rapida tulpina trebuie taiata pe lung. 2. Institutul Mondial pentru Sanatatea Alimentelor sustine ca nutrientii raman in alimente intr-o cantitate mai mare, in functie de modul in care sunt pregatite. In acest sens a fost publicat un studiu in Jurnalul de Stiinta Agriculturii si Alimentelor  unde erau analizate toate metodele de preparare. In urma studiului, s-a conchis ca cel mai indicat mod de preparare este pe baza de aburi, deoarece se pierde o cantitate foarte mica de nutrienti, iar la polul opus se afla microundele prin care se pierd intre 97% si 74% dintre antioxidantii compusi. 3. Daca totusi doresti ca calesti broccoli foloseste ulei de masline sau de floarea-soarelui. Broccoli este cunoscuta ca o sursa bogata de substante ce previn cancerul, cum ar fi: glucosinolati, fenoli, vitamina C si minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, magneziu, zinc si cupru). Calirea legumei broccoli a fost studiata de catre cercetatorii din Spania. Acestia au descoperit ca pentru calire trebuie folosit ulei de masline dublu-rafinat sau ulei de floarea soarelui pentru ca vitamina C si compusii fenolici sa nu isi piarda proprietatile. Brocolii si goitrogenii Broccoli contin goitrogeni, substante naturale continute de alimete care intervin in functionarea glandei tiroide. Persoanele care deja sufera de o afectiune a tiroidei si nu urmeaza un tratament trebuie sa evite broccoli. Gatirea determina ca substanta goitrogen sa fie inactiva. In orice caz nu este clar nici pentru cercetatori cat la suta din compusul de goitrigen devine inavtiv prin coacere sau care este riscul la care sunt supuse persoanele care au probleme cu glanda tiroida. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Selectarea si pastrarea

Alege broccoli cu floarea compacta si care nu prezinta nicio degradare exterioara. Totodata, leguma trebuie sa fie uniform colorata in verde inchis, deschis sau cu nuante spre purpuriu in functie de specie, dar fara suprafete care tind sa se ingalbeneasca. Tulpina trebuie sa fie ferma, fara pete nici pe tulpina, nici pe buchet. In cazul in care frunzele nu au fost indepartate, acestea trebuie sa fie viu colorate si nicidecum ofilite. Broccoli este o leguma care se strica foarte repede, din aceasta cauza trebuie pastrata in punga de plastic in frigider. Tinuta in aceste conditii, leguma poate sa ramana proaspata maxim o saptamana. Deoarece apa grabeste degradarea este indicat sa nu speli leguma inainte de a o baga la frigider. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului Ca si alte vegetale, broccoli contine fitonutrienti, sulforafan care au importante efecte anti-cancerigene. Cercetatorii sugereaza ca aceasta leguma are un compus numit indole-3-carbinol care ajuta la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit, care favorireaza cresterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sanilor, in timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o forma de estrogen cu rol in protejarea impotriva cancerului. S-a dovedit ca indole-3-carbinol nu numai ca suprima cresterea numarului de celule cancerigene, dar distruge si pe cele aflate la metastaza. Totodata, oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul mareste capacitatea enzimelor de a detoxifia organismul, posibil prin alterarea genelor de expresie, cele care grabesc curatarea substantelor carcerigene. Afectiuni cancerigene care pot fi evitate printr-o dieta bogata in broccoli: cancerul de vezica biliara; cancerul ovarian; cancerul de prostata. Indicat in ditele pentru detoxifiere De aproape 20 de ani stim ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza pentru a dezarma radicalii liberi inainte ca acestia sa afecteze ADN-ul, celulele membranelor si moleculele cu grasimi, cu ar fi colesterolul. In prezent, noi studii demonstreaza ca fitonutrientii care se gasesc in broccoli influenteaza si mai mult organismul, deoarece timit un semnal genelor pentru a creste productia de enzime implicate in detoxifiere, procesul prin care organsimul elimina reziduurile. Imbunatateste sanatatea digestiva Un studiu publicat in Agenti Antimicrobieni si Chimioterapie sugereaza ca broccoli are capacitatea de a elimina Helicobacter pylori (H.pylori). Potrivit acestui studiu, sulforafanul, un fitonutrient care se gaseste din belsug in broccoli, are capacitatea de a elimina H.pylori la 8 din 11 animale de laborator care au fost infectate cu aceasta bacteria prin implantarea celulelor gastrice infectate la om.  Rezultatele au fost atat de multumitoare, incat cercetatorii au conchis ca sulforafanul din broccoli poate ajuta in tratarea si prevenirea infectiei cu H. pylori, cauza primara a ulcerului. Protejeaza pielea deafectiunile solare Pana acum am aflat ca broccoli este benefic in detoxifierea organismului, dar pentru ca ajuta la detoxifiere aceasta leguma imbunatateste si capacitatea de functionare a ficatului, infrumusetand aspectul pielii. Un studiu realizat la Universitatea John Hopkins indica faptul ca sulforafanul poate ajuta la repararea pielii afectate de razele soarelui. Totodata, trebuie mentionat ca cercetatorii au descoperit ca expunerea la soare este necesara pentru aprovizionarea organsimului cu vitamina D, fara a creste riscul declansarii cancerului de piele. Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare Broccoli a fost aleasa dintr-un numar mare de legume si fructe ca detinand cele mai ridicate capacitati cardioprotective. Cei peste 100.000 de indivizi care au participat la studiu si care au adoptat o dieta bazata pe broccoli, ceai, ceapa, mere (toate bogate in flavonoizi), prezentau un risc cu 20% mai scazut in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Pana acum se stia ca broccoli reduce riscul cancerelor de: plamani, colon, sani, ovarian si de vezica biliara, iar acum cercetatorii adauga ca aceste este foarte bun si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Previne cataracta Contine puternici antioxidanti din familia carotidelor numiti luteina si zeaxantin, care se gasesc in cantitati mari la nivelul cristalinului sau "lentila ochiului", dupa cum mai este numit. Cei 36.000 de persoane care au participat la studiu au consumat broccoli de cel putin 2 ori pe saptamana, iar rezultatele arata ca acestia prezinta un risc cu 23% mai scazut de a dezvolta cataracta in comparatie cu persoanele care nu consuma broccoli. Pentru oase mai puternice Cand trebuie sa iti intaresti sistemul osos, alege broccoli.  O cana cu broccoli contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care ajuta la absorbtia calciului in oase si toate aceste beneficii cu numai 44 calorii.  Broccoli este mai eficient decat portocalele, deoarece o portocala are 69 mg vitamina C, nu contine calciu si are cu aproximativ 50-60% mai multe calorii. Cat despre produsele lactate, despre care se spune ca sunt sursa sigura de calciu, acestea nu contin vimania C, ci grasimi saturate - din caterogia celor "rele". Un pahar cu lapte are 121 calorii, dintre care 42 de calorii provin din grasimi. Intareste sistemul imunitar Borccoli nu numai ca este bogat in vitamina C, ci contine si beta-caroten si o cantitate mica dar folositoare de zinc, seleniu si alte minerale care ajuta in actiunile defensive ale sistemului imunitar. Broccoli pentru o sarcina sanatoasa Mai ales in perioada sarcinii trebuie sa te hranesti cu broccoli, deoarece acesta contine si 94 mcg de acid folic, vitamina B, necesara pentru divizarea corespunzatoare a celulelor in sinteza ADN-ului. Cu un deficit de acid folic, celulele sistemului nervos al fatului nu se divid adecvat. Paradoxal, foarte multe alimente contin acid folic si cu toate acestea deficientul de acid folic este cel mai frecvent din lume. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli contine glucosinolat, fitochimicale care se tranforma in compusi numiti izotiocianati (cum ar fi sulforafan). De asemenea, acesta contine carotide, luteina -  o excelenta sursa de vitamina K, C si A, folati, fibre, fosfor, potasiu, magneziu si vitamina B6 si E. Tabel nutritional   1 pahar (156 grame) are 43.68 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 123.40 mg 205.7 % vitamina K 155.20 mcg 194.0 % vitamina A 2280.72 IU 45.6 % folati 93.91 mcg 23.5 % fibre 4.68 g 18.7 % magneziu 0.34 mg 17.0 % triptofan 0.05 g 15.6 % potasiu 505.44 mg 14.4 % vitamina B6 0.22 mg 11.0 % vitamina B2 0.18 mg 10.6 % fosfor 102.80 mg 10.3 % magneziu 39.00 mg 9.8 % proteine 4.66 g 9.3 % acizi grasi omega-3 0.20 g 8.3 % vitamina B5 0.79 mg 7.9 % fier 1.37 mg 7.6 % calciu 74.72 mg 7.5 % vitamina B1 0.09 mg 6.0 % vitamina B3 0.94 mg 4.7 % zinc 0.62 mg 4.1 % vitamina E 0.75 mg 3.8 % Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Papaya - Sfaturi utile

Fructul de papaya poate fi consumat in mai multe feluri: fie asa proaspat, fie adaugat la sanale de fructe sau diverse retete. Cea mai simpla metoda de a-l consuma este sa-l mananci ca pe un pepene: dupa ce ai spalat fructul, taie-l in doua pe lungime, scobeste semintele si mananca-l cu o lingura. Pentru un plus de savoare se stoarce zeama de lamaie deasupra. Daca vrei sa-l folosesti in salate, se curata de coaja si se taie in bucati, insa trebuie sa-l adaugi in salate exact inainte de servire pentru ca inmoaie celelalte fructe. Semintele le poti mesteca sau le poti sa le pui intr-un blender alaturi de un sos cremos. 1. amesteca intr-un blender papaya, coriandru si ghimbir si foloseste sosul pentru creveti, scoici; 2. taie fructul de papaya in jumatate si pune o umplutura de fructe; 3. pune intr-un blender papaya, capsune si iaurt ca sa mananci o supa racoritoare; 4. taie fructul in jumatate, scobeste semintele, stropeste-l cu zeama de lamaie si umple jumatatile cu branzica de casa. Orneaza cu frunze proaspete de menta si migdale prajite. Cine trebuie sa evite papaya? persoanele care sunt alergice la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado, papaya si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel cu cele din latex, pot avea efect alergic). Citeste mai mult despre Papaya Papaya - Sfaturi utile Papaya - Selectarea si pastrarea Papaya - Beneficii asupra sanatatii Papaya - Informatii nutritionale

Papaya - Selectarea si pastrarea

Fuctele de papaya au o forma sferica sau alungita (asemanatoare perelor) si o dimensiune de aproximativ 50 de centimetri, insa la magazin le gasim de regula pe cele mai mici (de pana in 17 cm). Miezul trebuie sa fie usor portocaliu pe alocuri mai galbui sau rozaliu, iar semintele negre din interior sunt invelite intr-o membrana gelatinoasa. Acestea sunt comestibile si au un gust condimentat, usor iute si amarui. Papaya contine papaina - o enzima care intervine in descompunerea alimentelor, ajutand la digestia proteinelor - in special in partile mai putin coapte ale fructului. Aceasta substanta este extrasa pentru fabricarea tabletelor ca un remediu pentru probleme digestive si ca ingredient in unele gume de mestecat. Daca vrei sa mananci fructul in ziua respectiva, alege-l pe cel cu coaja rosie-portocalie si putin moale la atingere. Fructele de papaya care au portiuni mai galbene pe coaja necesita cateva zile pana se coc bine. Cele de culoare verde si foarte tari nu le alege decat daca planuiesti sa le gatesti in combinatie cu diverse salate. Cateva pete de culoare inchisa pe coaja fructului nu vor afecta aroma, insa nu le alege pe cele moi si cu lovituri. Le gasim pe tot parcursul anului. Fructele care au portiuni galbene pe coaja trebuie pastrate la temperatura camerei pana se coc (cateva zile). Un mic truc: daca vrei sa accelerezi procesul de coacere, pune-le intr-o punga de de hartie impreuna cu bananele. Fructele de papaya coapte bine se pastreaza la frigider si se consuma in urmatoarele doua zile pentru ca aroma sa nu-si piarda din intensitate. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Papaya Papaya - Sfaturi utile Papaya - Selectarea si pastrarea Papaya - Beneficii asupra sanatatii Papaya - Informatii nutritionale

Papaya - Beneficii asupra sanatatii

Te protejeaza de bolile cardiovasculare Fructul de papaya este recomandat in prevenirea aterosclerozei si a diabetului. Continutul bogat in vitamina C, A si E previne oxidarea colesterolului (doar atunci cand este oxidat colesterolul are capacitatea de a se depune in peretii vaselor sanguine, favorizand formarea placilor de ateromatoase). De asemenea, si fibrele din papaya au rolul de a reduce colesterolul "rau". Acidul folic ajuta la convertirea substantei numita homocisteina, care in alte conditii poate sa distruga peretii vaselor de sange si la un nivel foarte ridicat poate favoriza un atac de inima. Are grija de sistemul digestiv Nutrientii din fructul de papaya au un rol important in prevenirea cancerului de colon. Are proprietati antiinflamatoare Contine papaina si chimopapaina, ambele enzime fiind recunoscute pentru actiunea antiinflamatoare si de calmare/vindecare a arsurilor. Astfel este recomandata persoanelor care sufera de osteoartrita, artrita reumatoida si astm. Intareste sistemul imunitar Vitamina C si A, care este produsa in organism datorita betacarotenului din papaya sunt necesare pentru buna functionare a sistemului imunitar. Asadar, fructul de papaya previne raceala, gripa si infectiile recurente la nivelul urechii. Previne degenerescenta maculara Cu siguranta mai tii minte cand mama ta iti spunea sa mananci morcovi pentru sanatatea ochilor. Si avea dreptate, insa pe langa morcovi si fructele au o importanta esentiala de a mentine ochii sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Daca 3 portii de fructe ti se par multe, incearca sa le folosesti pentru ornarea diverselor mancaruri. Pune bucati de papaya peste cerealele pe care le mananci dimineata, in iaurtul pe post de gustare, in salatele cu verdeata si in combinatie cu pestele. Taie fructul de papaya in jumatate si umple bucatile cu branzica de casa, crab, creveti sau salata cu ton. Usureaza simptomele osteoartritei si ale artritei reumatoide Fructul de papaya este bogat in vitamina C, care este unul dintre antioxidantii cei mai importanti care are rolul de a neutraliza actiunea radicalilor liberi ce pot interactiona cu sanatatea celulelor din organism (cauzand distrugerea membranelor si inflamatii in organism). De aceea, vitamina C s-a dovedit a fi foarte folositoare in reducerea simptomelor asociate osteoartritei si artritei reumatoide. Aceste rezultate au fost obtinute in urma unei analize atente a peste 20.000 de persoane sanatoase, iar riscul de aparitie a artritei s-a dovedit a fi de 3 ori mai ridicat in cazul celor care au consumat cantitati nesemnificative de alimente bogate in vitamina C. Asigura sanatatea plamanilor Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut. De asemenea, in urma unui studiu efectuat de specialistii de la Universitatea de Stat din Kansas s-a constatat ca o dieta bogata in vitamina A (care se gaseste in cantitate insemnata in fructul de papaya) amelioreaza simptomele cauzate de emfizemul pulmonar si protejeaza plamanii de cancer. Protejeaza barbatii de cancerul de prostata Includerea in alimentatie a fructelor bogate in licopen, precum si consumul moderat de ceai verde reduc semnificativ riscul ca barbatii sa dezvolte cancer de prostata, potrivit informatiilor publicate in publicatia Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Rezultatele studiilor realizate arata ca un barbat care consuma ceai verde cu regularitate si in cantitati moderate prezinta un risc cu 86% mai scazut de a face cancer de prostata, comparativ cu cei care nu obisnuiesc sa bea ceai verde sau doar foarte rar. Aceleasi efecte remarcabile s-au constatat si in cazul in care consuma cu regularitate alimente bogate in licopen, precum: rosiile, grepfrut rosu, caise, pepene rosu, papaya si guava.

Ce alimente conțin cele mai multe grăsimi saturate?

De ce e bine să mănânci semințe de papaya?

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre cancerul de piele

Beneficiile oțetului din cidru de mere - chiar funcționează?

Scrub natural pentru exfoliere - 4 rețete

Înapoi la viața normală: Shannen Doherty face Pilates după ce s-a vindecat de cancer

De la burtă la pătrățele în 8 luni: Transformarea uimitoare a unui bărbat după ce a devenit tată

Jennifer Aniston se ridică după divorț: Vedeta ia lecții de box de la un antrenor cu 18 ani mai tânăr

Căţeluşi surprinşi la momentul potrivit! 15 situaţii amuzante

Incontinența urinară - 5 metode naturale care te scapă de ea

Cum să folosești uleiurile esențiale în timpul verii

Pericolul din jar: Toxinele din fumul de grătar pot ajunge în piele

Moda îți distruge sănătatea. 5 haine și accesorii care te îmbolnăvesc

Lucrezi noaptea? Consecințele pot să fie grave asupra organismului - studiu

6 efecte secundare ale pilulelor anticoncepționale

Aretha Franklin, în stare gravă: Marea cântăreață e pe moarte

Cum să scapi de pofta de ciocolată

Cum alegi făina potrivită în funcție de ceea ce vrei să gătești

Cum să scapi de părul de pe sâni?

Care sunt cele mai frecvente boli contagioase?

Prinț pentru o zi: Povestea băiatului de 7 ani care s-a căsătorit în glumă cu mama sa

Copilul nu mănâncă: Ce trebuie să faci când ai această problemă

5 alimente care produc reacții ciudate în corp

13 gustări sărace în carbohidrați. Nu-ți sabotează dieta!

Ce este, de fapt, umami?

De ce are parmezanul cristale crocante

De ce nu e bine să bei cu paiul din plastic

75% dintre românii diagnosticați cu o formă de cancer pulmonar ajung la medic în stadiu inoperabil

Un pahar nu-i bai! Alcoolul băut cu măsură previne demența

7 alimente cu mult zahăr. Nu te-ai fi gândit la așa ceva!

;