Avocado - Beneficii asupra sanatatii

Recomandat pentru sanatatea inimii Avocado contine acid oleic, grasime mononesaturata, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Intr-un studiu efectuat pe persoane cu un nivel al colesterolului ridicat, participantii care au urmat o dieta bogata in avocado au inregistrat o scadere semnificativa a colesterolului. Este o sursa buna de potasiu, mineral care ajuta la reglarea presiunii sanguine. Potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii, bolilor de inima sau infarctului. O ceasca de avocado contine 23% din cantitatea zilnica necesara de folati, importanti pentru sanatatea inimii. Un studiu efectuat pe 80.000 de femei a descoperit ca o dieta bogata in folati reduce cu 55% riscul de atac de inima sau alte boli ale inimii care pot fi fatale. Asigura sanatatea optima Nu numai ca este o sursa foarte buna de acizi grasi mononesaturati, inclusiv de acid oleic, care s-a descoperit ca ofera protectie impotriva cancerului de san, dar este si o sursa buna de luteina. Contine si cantitati importante de carotenoide (zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten) plus tocoferoli (vitamina E). Un studiu a aratat ca extractul de avocado care contine carotenoide si tocoferoli poate impiedica dezvoltarea celulelor cancerului de prostata. Insa, celulelor canceroase expuse doar la un carotenoid, luteina, nu le este stopata dezvoltarea. Favorizeaza absorbtia carotenoidelor din legume Cateva feliute de avocado adaugate in salata ta, nu numai ca ii va da acesteia un gust mai bogat, dar va ajuta si organismul sa absoarba carotenoidele oferite de legume. Adaugand avocado in salata vei mari absorbtia alfa-carotenului, beta-carotenului si luteinei de 7,2, 15,3 si respectiv de 5,1 ori mai mult, conform specialistilor. Fitonutrientii lupta impotriva cancerului oral Cancerul oral prezinta un risc mai mare de deces decat cancerul de san, piele sau cervical, rata mortalitatii fiind de aproape 50% din cauza depistarii tarzii, conform Fundatiei Cancerului Oral din Marea Britanie. Datorita continutului de fitonutrienti, avocado poate juca un rol important in prevenirea acestui tip de cancer. Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Varza - Sfaturi utile

Este indicat ca fiecare foaie de frunza sa fie curatata, astfel, taie cotorul verzei, dupa care fiecare foaie de varza trebuie tinuta sub jetul de apa. Daca observi urme de viermi sau insecte, care uneori apar la varza crescuta organic, inmoaie cotorul verzei in apa cu sare sau in otet cu apa timp de 15-20 minute. Pentru a pastra continutul de vitamina C, taie si spala varza inainte de a fi gatita. Pentru a taia varza in fasii foarte subtiri, mai intai tai-o in patru dupa care inlatura-i miezul. Varza poate fi taiata in fasii subtiri atat de mana cat si cu ajutorul razatoarei. Pregatirea adecvata a verzei este esentiala pentru a beneficia de protectie impotriva cancerului. Varza previne cancerul datorita glucosinolatilor, care sunt formati in activitatea enzimelor mirozine -  eliberate cand varza este taiata si mestecata. Pentru a ajuta la producerea unei cantitati cat mai mare de glocosinalati, taiati varza dupa care o lasiti 5-10 minute inainte de a fi gatita. Indicat este sa fie pregatita la aburi. Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Perele - Selectarea si pastrarea

In functie de soiuri, perele pot sa fie galbene, verzi, maronii, rosii sau diverse combinatii intre aceste culori. Din cauza perisabilitatii lor rapide dupa ce sunt coapte, trebuie sa alegi perele putin mai tari la atingere. Coaja lor trebuie sa fie fara lovituri si parti moi. Se pastreaza la temperatura camerei care le ajuta in procesul de coacere, insa de indata ce se ingalbenesc si devin moi la atingere se consuma. In caz contrar se pastreaza neaparat la frigider unde rezista cateva zile. Atentie! Nu le pastra intr-o punga inchisa deoarece elibereaza un gaz (etilen) - pe care produc in mod natural si are un rol important in procesul de coacere - care grabeste alterarea lor. De asemenea, au tendinta de a absorbi foarte usor alte mirosuri si nu trebuie sa le pastrezi in frigider impreuna cu alte alimente cu miros puternic. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Varza - Selectarea si pastrarea

Alege capatanele de varza ferme cu frunzele dense si viu colorate. Degradarea severa a frunzelor sugereaza fie ca leguma nu a fost crescuta in conditii organice, fie interiorul este stricat. Doar cateva frunze trebuie indepartate de la cotorul verzei si apoi aceasta trebuie sa ramana alba si sanatoasa, in caz contrar, varza poate avea o textura si un gust neplacut. Evita sa consumi varza tocata, nici macar pe jumatate sau sfert, deoarece aceasta va contine o cantitate mai mica de vitamina C. Varza trebuie pastrata la rece, in sertarul de fructele si legume al frigiderului, pentru a avea un continut bogat in vitamina C. Tinuta in acest conditii, atat varza rosie cat si cea alba pot fi consumate si dupa 2 saptamani. Daca vrei sa pastrezi o jumatate de varza, aceasta trebuie acoperita cu o folie de plastic dupa care este bagata in lada frigiderului pentru legume si fructe. Insa, este bine de stiut ca aceasta trebuie consumata dupa cateva zile, in caz contrar vitamina C se pierde aproape in totalitate.

Varza - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la detoxifierea organismului Majoritatea fitonutrientilor lucreaza asemanator antioxidantilor, dezarmand radicalii liberi inainte sa afecteze ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Noi studii arata ca fitonutrientii din varza lucreaza la nivele mai ridicate, acesti compusi trimitand semnale genelor sa creasca productia enzimelor implicate in detoxifiere - actiune prin care organismul elimina substantele reziduale. De asemenea, rezultatele celor mai recente studii sustin ca consumul de varza determina scaderea riscului de cancer de prostata, coloractal, plamani, san, ovarian si de vezica urinara. Imbunatateste sanatatea gastrointestinala Studii recente au ajutat oamenii de stiinta sa inteleaga cum varza, si celelalte legume care fac parte din familia Brassica, ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cand aceste legume sunt taiate, mestecate si digerate, un compus numit sulf-sinigrin intra in contact cu enzima numita mirozina, rezultand eliberarea glucozei si a produsilor secundari, inclusiv compusi foarte reactivi numiti izotiocianate. Acestia la randul loc contin alte substante care ajuta la detoxifiecrea celulelor cancerigene. Indicat in tratarea ulcerului peptic Sucul de varza a fost mult timp analizat, remarcandu-se astfel ca este eficient in tratarea ulcerului peptic. Potrivit unui studiu, un litru de suc proaspat in fiecare zi, baut in doze diferite, duce la tratarea totala a ulcerului in 10 zile. Continutul ridicat de glutamine, un aminoacid care este combustibilul preferat al celulelor captuselii stomacului si a intestinului subtire, este motivul probabil pentru care sucul de varza duce la tratarea ulcerului. Previne afectiunile cardiovasculare Consumul legumelor din familia Brassica reduce riscul a diferite forme de cancer, mai ales cel de plamani, colon, sani, ovare si vezica urinara. Ultimile studii arata ca varza este indicata in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, deoarece ajuta la scaderea colesterolului LDL de pe tesuturi. Varza rosie protejeaza impotriva Alzheimer In cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, cresterea productiei si depozitarea unei proteine numite beta-amiloid conduce la lezarea celulelor creierului si moartea din cauza stresului oxidativ. Antioxidantii polifenoli care se gasesc din abundente in varza rosie poate proteja celulele creierului de afectiunea cauzata de proteina beta-amiloid, sustine un studiu publicat in Tehnologia si Stiinta Alimentelor. Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Avocado - Informatii nutritionale

Avocado este o buna sursa de vitamina K, fibre, vitamina B6, vitamina C, folati, cupru si potasiu (contine mai mult potasiu decat o banana de marime medie). Tabel nutritional   1 ceasca avocado (146 grame) are 235.06 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 29.20 mcg 36.5 % fibre 7.30 g 29.2 % potasiu 874.54 mg 25.0 % folati 90.37 mcg 22.6 % vitamina B6 0.41 mg 20.5 % vitamina C 11.53 mg 19.2 % cupru 0.38 mg 19.0 % Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Varza - Informatii nutritionale

Varza este o sursa excelenta de vitamina C, dar contine cantitati importante de fibre, mangan, folati, vitamina B si acizi grasi omega-3. Mai mult, aceasta leguma contine si glucosinolati, care protejeaza impotriva a diferite forme de cancer. Tabel nutritional   Varza taiata si fiarta: 1 pahar are 150 grame si contine 33 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 73.35 mcg 91.7 % vitamina C 30.15 mg 50.3 % fibre 3.45 g 13.8 % mangan 0.18 mg 9.0 % vitamina B6 0.17 mg 8.5 % folati 30.00 mcg 7.5 % acizi grazi omega-3 0.17 g 7.1 % vitamina B1 0.09 mg 6.0 % vitamina B2 0.08 mg 4.7 % calciu 46.50 mg 4.7 % potasiu 145.50 mg 4.2 % vitamina A 198.00 IU 4.0 % triptofan 0.01 g 3.1 % proteina 1.53 g 3.1 % magneziu 12.00 mg 3.0 % Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Ardeiul - Sfaturi utile

Adauga ardei tocat marunt in salata de pui sau ton; Ardeiul face parte dintre cele mai recomandate legume pentru a fi servite in salate, nu doar pentru culoarea sa, ci si pentru textura. Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Perele - Informatii nutritionale

Sub coaja parfumata a perelor stau ascunse resurse bogate de sanatate: fibre, vitamina A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, cupru, iod si o cantitate neglijabila de grasimi. Tabel nutritional   1 para (166 grame) are 97,94 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? fibre 3,98 g 15,9 % vitamina C 6,64 mg 11,1 % cupru 0,19 mg 9,5 % vitamina K 7,47 mcg 9,3 % Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Ardeiul - Selectarea si pastrarea

1. Alege ardeii cu o culoare frumoasa, care nu prezinta pete. Aceste legume trebuie sa aiba o greutate mare pentru marimea lor. Ardeii pot fi gasiti pe toata perioada anului, iar cei mai multi apar in timpul verii. 2. Ardeii nespalati pot fi pastrati in frigider chiar si mai mult de o saptamana. Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii

Ne protejeaza de radicalii liberi Ardeii, indiferent de culoarea lor, reprezinta o sursa bogata de nutrienti, precum vitamina C si A, antioxidanti care impreuna pot neutraliza radicalii liberi. Radicalii liberi joaca un rol important in formarea colesterolului in artere si astfel pot duce la aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima, a durerilor si problemelor de articulatii intalnite la osteoartrita si artrita reumatoida. Oferind acesti puternici antioxidanti, ardeiul poate ajuta in prevenirea sau reducerea unor simptome ale acestor afectiuni, eliminand sursa problemei. Reduce riscul afectiunilor cardiovasculare Ardeiul mai contine si vitamina B6 si acid folic, util persoanelor cu ateroscleroza si boli de inima provocate de diabet. Aceste vitamine sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteina. S-a demonstrat ca un nivel mare de homocisteina poate afecta vasele de sange si este asociat cu un risc mare de atacuri de inima si infarcturi. Asigura sanatatea optima Ardeiul face parte dintre putinele legume care contin licopen, carotenoid care s-a demonstrat ca lupta impotriva cancerului de prostata, cervical, vezica si pancreas. Studiile recente arata ca persoanele care au dieta scazuta in licopen prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer. Pentru persoanele care se tem de cancerul de colon, este bine de stiut ca fibrele gasite in ardei ajuta la limitarea contactului celulelor din colon cu toxinele care produc cancerul. In plus, consumul de vitamina C, beta-caroten si acid folic (gasite in ardei) poate reduce semnificativ riscul de cancer la colon. Consumand alimente bogate in beta-criptoxantina, carotenoid gasit in cantitati mari in ardeiul rosu, mandarine, papaya, portocale sau piersici poti reduce semnificativ riscul de cancer la plamani. Un studiu efectuat pe 60.000 de adulti din Shanghai, China a descoperit ca o dieta bogata in beta-criptoxantina scade cu 27% riscul de cancer la plamani. Recomandat pentru sanatatea plamanilor Daca esti fumator sau daca esti expus in mod frecvent la fum de tigara, alimentele bogate in vitamina A iti pot salva viata, conform studiilor conduse de Universitatea din Kansas. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizemul, Richard Baybutt, profesor de nutritie a descoperit ca benzopirenul, substanta cancerigena gasita in fumul de tigara, provoaca carenta de vitamina A. Cercetarile anterioare efectuate de Richard Baybutt au aratat ca lipsa vitaminei A poate duce la aparitia emfizemului. Recomandat pentru sanatatea ochilor Ardeiul se pare ca are un rol de protectie impotriva cataractei, oferit probabil de vitamina C si beta-caroten. Leguma de culoare rosie asigura si necesarul de fitonutrienti precum luteina si zeaxantina, care ofera protectie impotriva degenerescentei maculare, principala cauza de orbire la persoanele in varsta. Protectie impotriva artritei reumatoide In timp ce un studiu sugereaza ca dozele ridicate de vitamina C pot inrautati osteoartrita, un altul indica faptul ca fructele si legumele bogate in vitamina C ofera protectie impotriva poliartritei reumatoide. Al doilea studiu a fost efectuat pe un grup mai mare de 20.000 de persoane care au pastrat un jurnal cu privire la dieta si care, la inceputul studiului, nu prezentau simptome ale artritei. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele cu o dieta saraca in vitamina C prezinta un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta artrita.  Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Sfaturi utile

Inainte de a spala varza de Bruxelles trebuie ca mica tulpina si frunzele palide sau galbene sa fie indepartate, dupa care se spala varza sunt jetul de apa pentru a fi indepartete orice insecta care si-a gasit adapost in interiorul frunzelor. De regula, varza de Bruxelles se gateste intreaga, iar pentru a permite caldurii sa pemetreze toate frunzele si pentru ca aceasta sa aiba un gust mai bun, taie tulpina pe diagonala, in forma de "X", inainte de a fi gatita. Cu toate ca acesa leguma se serveste ca fel de mancare,  poate fi facuta si la salata sau garnitura. Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea

Varza de Bruxelles de cea mai buna calitate este ferma, compacta si de un verde intens. Aceasta nu trebuie sa contina foi galbene sau palide si nu ar trebuie sa aiba o textura moale; de asemenea cele care o perforatii in foi trebuie evitate deoarece acest fapt indica ca a mai fost in mainile cuiva. Aceasta leguma trebuie tinuta in frigider fara sa fie spalata, pastrata intr-o punga de plastic. Depozitate in astfel de conditii leguma ramana proaspata timp de 10 zile. Daca vrei sa congelezi varza de Bruxelles, aceasta trebuie tinuta la aburi 3-5 minute, astfel varza poate fi consumata si dupa un an de zile.

Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului de vezica urinara Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede. Totodata, cerectatorii din Olanda au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte. Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill. Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida  ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma asemenea legume. Beneficiile acestor legume se indreapta catre 3 grupuri de persoane care prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de vezica: fumatorii, barbatii si varstnicii de peste 64 ani. Ajuta la detoxifierea organismului Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile. Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%.  Pentru a beneficia de efectele varzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi. Vei avea o piele mai sanatoasa Varza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartigajele si tendoanele). Un studiu, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni din Anglia a scos la suprafata faptul ca persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculrare a fost redus cu 71% la barbati si cu 59% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism. Varza de Bruxelles  mai contine si vitamina A si beta-caroten, ambele jucand un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si determina ca pielea sa fie mai elastica si mai sanatoasa. Ajuta sistemul digestiv Adauga varza de Bruxelles in dieta, deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare. Protejeza de afectiunile cardiovasculare Consumul de varza de Bruxelles ajuta la scaderea riscului a diferite forme de cancere, mai ales cel de colon, plamani, san, ovare si vezica urinara. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca acesta legume aduce beneficii si sistemului cardiovascular. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta la scaderea cantitatii de colesterol din organism.   Protejeaza impotriva artritei reumatoide In timp ce un studiu sustine ca doze ridicate de suplimente cu vitamina C duce la formarea osteoartritei, un altul sustine ca prin consumarea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C oamenii se protejeaza de poliartita infalamtorie, o forma de artita reumadoida care implica lezarea a 2 sau mai multe articulartii. Previne defectele din nastere   Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume. Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles este bogata in mai multe subtante nutritive, aceasta fiind o sursa foarte buna de vitamina C si K. Totodata, aceasta este bogata in numerosi nutrienti cum ar fi: folati, vitamina A, mangan, fibre. potasiu, vitamina B6, fier etc. Astfel datorita continutului bogati in substante nutritive, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea a numeroase afectiuni. Tabel nutritional   1 pahar (156 g) are 60,84 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 218.80 mcg 273.5 % vitamina C 96.72 mg 161.2 % folati 93.60 mcg 23.4 % vitamina A 1121.64 IU 22.4 % mangan 0.35 mg 17.5 % fibre 4.06 g 16.2 % potasiu 494.52 mg 14.1 % vitamina B6 0.28 mg 14.0 % triptopan 0.04 g 12.5 % vitamina B1 0.17 mg 11.3 % acizi grasi omega-3 0.26 g 10.8 % fier 1.87 mg 10.4 % fosfor 87.36 mg 8.7 % proteine 3.98 g 8.0 % magneziu 31.20 mg 7.8 % vitamina B2 0.12 mg 7.1 % vitamina E 1.33 mg 6.7 % calciu 56.16 mg 5.6 % Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Ardeiul - Informatii nutritionale

O portie de ardei rosu asigura necesarul de vitamina C si A. Ardeiul rosu este si o sursa execlenta de vitamina B6. Ardeiul de culoare verde este o buna sursa de fibre, folati si vitamina K, precum si molibden sau mangan. Pe langa beta-caroten, ardeiul rosu contine si fitonutrienti precum licopen, luteina si zeaxantina. Tabel nutritional   1 ceasca ardei rosu, tocat (92 grame) are 24.84 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 174.80 mg 291.3 % vitamina A 5244.00 IU 104.9 % Vitamia A 318.57 UI 6.8 % vitamina B6 0.23 mg 11.5 % fibre 1.84 g 7.4 % molibden 4.60 mcg 6.1 % vitamina K 4.51 mcg 5.6 % mangan 0.11 mg 5.5 % folati 20.24 mcg 5.1 % potasiu 162.84 mg 4.7 % vitamina B1 0.06 mg 4.0 % vitamina E 0.63 mg 3.1 % triptofan 0.01 g 3.1 % cupru 0.06 mg 3.0 % Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Broccoli - Sfaturi utile

1. Broccoli poate fi folosit atat fiert cat si proaspat, insa in cazul in care te horatasti sa faci o garnitura din broccoli trebuie sa stii ca tulpina si buchetul se prepara in mod diferit. Astfel, tulpina trebuie preparata separat timp de cateva minute deoarece are un continut ridicat de fibre, dupa care adaugi si buchetul. Pentru o preparare mai rapida tulpina trebuie taiata pe lung. 2. Institutul Mondial pentru Sanatatea Alimentelor sustine ca nutrientii raman in alimente intr-o cantitate mai mare, in functie de modul in care sunt pregatite. In acest sens a fost publicat un studiu in Jurnalul de Stiinta Agriculturii si Alimentelor  unde erau analizate toate metodele de preparare. In urma studiului, s-a conchis ca cel mai indicat mod de preparare este pe baza de aburi, deoarece se pierde o cantitate foarte mica de nutrienti, iar la polul opus se afla microundele prin care se pierd intre 97% si 74% dintre antioxidantii compusi. 3. Daca totusi doresti ca calesti broccoli foloseste ulei de masline sau de floarea-soarelui. Broccoli este cunoscuta ca o sursa bogata de substante ce previn cancerul, cum ar fi: glucosinolati, fenoli, vitamina C si minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, magneziu, zinc si cupru). Calirea legumei broccoli a fost studiata de catre cercetatorii din Spania. Acestia au descoperit ca pentru calire trebuie folosit ulei de masline dublu-rafinat sau ulei de floarea soarelui pentru ca vitamina C si compusii fenolici sa nu isi piarda proprietatile. Brocolii si goitrogenii Broccoli contin goitrogeni, substante naturale continute de alimete care intervin in functionarea glandei tiroide. Persoanele care deja sufera de o afectiune a tiroidei si nu urmeaza un tratament trebuie sa evite broccoli. Gatirea determina ca substanta goitrogen sa fie inactiva. In orice caz nu este clar nici pentru cercetatori cat la suta din compusul de goitrigen devine inavtiv prin coacere sau care este riscul la care sunt supuse persoanele care au probleme cu glanda tiroida. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Selectarea si pastrarea

Alege broccoli cu floarea compacta si care nu prezinta nicio degradare exterioara. Totodata, leguma trebuie sa fie uniform colorata in verde inchis, deschis sau cu nuante spre purpuriu in functie de specie, dar fara suprafete care tind sa se ingalbeneasca. Tulpina trebuie sa fie ferma, fara pete nici pe tulpina, nici pe buchet. In cazul in care frunzele nu au fost indepartate, acestea trebuie sa fie viu colorate si nicidecum ofilite. Broccoli este o leguma care se strica foarte repede, din aceasta cauza trebuie pastrata in punga de plastic in frigider. Tinuta in aceste conditii, leguma poate sa ramana proaspata maxim o saptamana. Deoarece apa grabeste degradarea este indicat sa nu speli leguma inainte de a o baga la frigider. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului Ca si alte vegetale, broccoli contine fitonutrienti, sulforafan care au importante efecte anti-cancerigene. Cercetatorii sugereaza ca aceasta leguma are un compus numit indole-3-carbinol care ajuta la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit, care favorireaza cresterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sanilor, in timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o forma de estrogen cu rol in protejarea impotriva cancerului. S-a dovedit ca indole-3-carbinol nu numai ca suprima cresterea numarului de celule cancerigene, dar distruge si pe cele aflate la metastaza. Totodata, oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul mareste capacitatea enzimelor de a detoxifia organismul, posibil prin alterarea genelor de expresie, cele care grabesc curatarea substantelor carcerigene. Afectiuni cancerigene care pot fi evitate printr-o dieta bogata in broccoli: cancerul de vezica biliara; cancerul ovarian; cancerul de prostata. Indicat in ditele pentru detoxifiere De aproape 20 de ani stim ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza pentru a dezarma radicalii liberi inainte ca acestia sa afecteze ADN-ul, celulele membranelor si moleculele cu grasimi, cu ar fi colesterolul. In prezent, noi studii demonstreaza ca fitonutrientii care se gasesc in broccoli influenteaza si mai mult organismul, deoarece timit un semnal genelor pentru a creste productia de enzime implicate in detoxifiere, procesul prin care organsimul elimina reziduurile. Imbunatateste sanatatea digestiva Un studiu publicat in Agenti Antimicrobieni si Chimioterapie sugereaza ca broccoli are capacitatea de a elimina Helicobacter pylori (H.pylori). Potrivit acestui studiu, sulforafanul, un fitonutrient care se gaseste din belsug in broccoli, are capacitatea de a elimina H.pylori la 8 din 11 animale de laborator care au fost infectate cu aceasta bacteria prin implantarea celulelor gastrice infectate la om.  Rezultatele au fost atat de multumitoare, incat cercetatorii au conchis ca sulforafanul din broccoli poate ajuta in tratarea si prevenirea infectiei cu H. pylori, cauza primara a ulcerului. Protejeaza pielea deafectiunile solare Pana acum am aflat ca broccoli este benefic in detoxifierea organismului, dar pentru ca ajuta la detoxifiere aceasta leguma imbunatateste si capacitatea de functionare a ficatului, infrumusetand aspectul pielii. Un studiu realizat la Universitatea John Hopkins indica faptul ca sulforafanul poate ajuta la repararea pielii afectate de razele soarelui. Totodata, trebuie mentionat ca cercetatorii au descoperit ca expunerea la soare este necesara pentru aprovizionarea organsimului cu vitamina D, fara a creste riscul declansarii cancerului de piele. Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare Broccoli a fost aleasa dintr-un numar mare de legume si fructe ca detinand cele mai ridicate capacitati cardioprotective. Cei peste 100.000 de indivizi care au participat la studiu si care au adoptat o dieta bazata pe broccoli, ceai, ceapa, mere (toate bogate in flavonoizi), prezentau un risc cu 20% mai scazut in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Pana acum se stia ca broccoli reduce riscul cancerelor de: plamani, colon, sani, ovarian si de vezica biliara, iar acum cercetatorii adauga ca aceste este foarte bun si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Previne cataracta Contine puternici antioxidanti din familia carotidelor numiti luteina si zeaxantin, care se gasesc in cantitati mari la nivelul cristalinului sau "lentila ochiului", dupa cum mai este numit. Cei 36.000 de persoane care au participat la studiu au consumat broccoli de cel putin 2 ori pe saptamana, iar rezultatele arata ca acestia prezinta un risc cu 23% mai scazut de a dezvolta cataracta in comparatie cu persoanele care nu consuma broccoli. Pentru oase mai puternice Cand trebuie sa iti intaresti sistemul osos, alege broccoli.  O cana cu broccoli contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care ajuta la absorbtia calciului in oase si toate aceste beneficii cu numai 44 calorii.  Broccoli este mai eficient decat portocalele, deoarece o portocala are 69 mg vitamina C, nu contine calciu si are cu aproximativ 50-60% mai multe calorii. Cat despre produsele lactate, despre care se spune ca sunt sursa sigura de calciu, acestea nu contin vimania C, ci grasimi saturate - din caterogia celor "rele". Un pahar cu lapte are 121 calorii, dintre care 42 de calorii provin din grasimi. Intareste sistemul imunitar Borccoli nu numai ca este bogat in vitamina C, ci contine si beta-caroten si o cantitate mica dar folositoare de zinc, seleniu si alte minerale care ajuta in actiunile defensive ale sistemului imunitar. Broccoli pentru o sarcina sanatoasa Mai ales in perioada sarcinii trebuie sa te hranesti cu broccoli, deoarece acesta contine si 94 mcg de acid folic, vitamina B, necesara pentru divizarea corespunzatoare a celulelor in sinteza ADN-ului. Cu un deficit de acid folic, celulele sistemului nervos al fatului nu se divid adecvat. Paradoxal, foarte multe alimente contin acid folic si cu toate acestea deficientul de acid folic este cel mai frecvent din lume. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli contine glucosinolat, fitochimicale care se tranforma in compusi numiti izotiocianati (cum ar fi sulforafan). De asemenea, acesta contine carotide, luteina -  o excelenta sursa de vitamina K, C si A, folati, fibre, fosfor, potasiu, magneziu si vitamina B6 si E. Tabel nutritional   1 pahar (156 grame) are 43.68 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 123.40 mg 205.7 % vitamina K 155.20 mcg 194.0 % vitamina A 2280.72 IU 45.6 % folati 93.91 mcg 23.5 % fibre 4.68 g 18.7 % magneziu 0.34 mg 17.0 % triptofan 0.05 g 15.6 % potasiu 505.44 mg 14.4 % vitamina B6 0.22 mg 11.0 % vitamina B2 0.18 mg 10.6 % fosfor 102.80 mg 10.3 % magneziu 39.00 mg 9.8 % proteine 4.66 g 9.3 % acizi grasi omega-3 0.20 g 8.3 % vitamina B5 0.79 mg 7.9 % fier 1.37 mg 7.6 % calciu 74.72 mg 7.5 % vitamina B1 0.09 mg 6.0 % vitamina B3 0.94 mg 4.7 % zinc 0.62 mg 4.1 % vitamina E 0.75 mg 3.8 % Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Poate preveni masca chirurgicală transmiterea răcelilor?

Ce să faci atunci când nu poți adormi

Cele mai bune alimente pentru creierul bebelușului

Femeile sunt mai predispuse la depresie iarna decât bărbaţii

Diabetul de tip 2: cel mai bun exerciţiu care scade glicemia

Gigi Hadid suferă de boala Hashimoto: Vedeta are probleme cu tiroida

Cel mai bun remediu pentru tuse pe care îl poţi face acasă

Yoga ne învață cum să transformăm energia

Cum se strâmbă patinatorii: 30 de imagini amuzante surprinse pe gheaţă

Cea mai „tânără“ mamă din lume: Are 50 de ani şi face yoga la -10 grade

Poziția în care dormi îți poate afecta sănătatea

Cel mai bun ceai pentru a trata durerea în gât

Epoch Essential Oils, conectați-vă la simțurile dumneavoastră

Lipsa de fier nu trebuie ignorată! Avertisment pentru femeile însărcinate și cele înainte de menopauză

Telefonul mobil, sub semnul întrebării: Radiaţiile provoacă apariţia tumorilor la şoareci

Mai avem de învăţat: Cum se ajută furnicile în caz de inundaţie - VIDEO

Un ingredient din săpun ar putea trata malaria

De ce e bun ceaiul fierbinte pentru sănătatea ochilor?

Gest superb: Cum au salvat Kate Winslet şi DiCaprio o femeie bolnavă de cancer

Studiu: Băuturile fierbinți cresc riscul de cancer esofagian la fumători

Recuperare medicală și remodelare corporală, sub același acoperiș

6 simptome ale cancerului care sunt adesea ignorate

Dacă dormi mai mult, s-ar putea să mănânci mai puțin zahăr

De ce e bine să mergi la saună

Oamenii de știință avertizează că obezitatea poate fi contagioasă

Înghițirea apei de mare poate fi periculoasă pentru sănătate

8 efecte benefice ale rădăcinii de valeriană

Copiii care mănâncă pește sunt mai inteligenți și dorm mai bine

Studiu: Consumul zilnic de turmeric îmbunătățește memoria și starea de spirit

Exerciţiul plank sau planşa: 4 greşeli pe care să nu le faci

;