Capsunile - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Capsunile sunt cunoscute ca o bogata sursa de fenoli. In cazul capsunilor, acesti fenoli sunt condusi de antocianine si elagitanine. Antocianinele din capsuni nu numai ca le ofera acestor fructe frumoasa culoare, ci servesc si drept antioxidanti care protejeaza structurile celulare din corp. Fenolii din aceste fructe protejeaza inima, lupta impotriva cancerului si a inflamatiilor. Proprietatile antiinflamatoare oferite de capsuni includ si abilitatea fenolilor de a reduce activitatea enzimelor ciclooxigenaze COX. Medicamentele nonsteroidale antiinflamatorii precum aspirina sau ibuprofenul ajuta la disparitia durerii blocand aceste enzime a caror supraactivitate contribuie la aparitia inflamatiilor, cum sunt cele aparute in osteoartrita, artrita reumatoidala, astm, ateroscleroza si cancer. Spre deosebire de medicamentele care blocheaza enzimele COX, capsunile nu provoaca sangerari intestinale. Fitonutrientii din capsuni asigura sanatatea optima Continutul de elagitanin din capsuni a fost asociat cu un risc mai mic de deces cauzat de cancer. Rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de 1.000 de batrani au clasat capsunile pe locul 1 dintre 8 alimente care ajuta la evitarea decesului cauzat de cancer. Persoanele care consuma capsuni in mod regulat prezinta un risc de trei ori mai mic de a face cancer fata de ceilalti. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Protectie impotriva artritei reumatoidale Desi un studiu arata ca dozele mari de vitamina C duc la aparitia osteoartritei (cea mai intalnita forma de artrita, frecvent intalnita la persoanele in varsta), alte studii sugereaza ca alimentele bogate in vitamina C, precum capsunile, ofera protectie impotriva poliartritei (forma de artrita reumatoidala care afecteaza doua sau mai multe articulatii).

Smochinele - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la scaderea presiunii sanguine Smochinele contine potasiu, mineral care ajuta la controlarea presiunii sanguine. Atat timp cat oamenii nu consuma suficiente fructe si legume, dar consuma cantitati semnificante de sodiu (sarea fiind principala sursa), acestia pot avea un deficit de potasiu. Consumul scazut de alimente bogate in potasiu, si mai ales asociat cu consumul ridicat de alimente care contin sodiu conduce la aparitia hipertensiunii arteriale. Ajuta la pierderea kilogramele in plus Smochinele sunt o sursa foarte buna de fibre dietetice. Fibrele si alimentele bogate in fibre pot avea un efect pozitiv asupra dietei pentru slabit. Potrivit unui studiu, femeile cresc cantitatea de fibre cu ajutorul suplimentelor insa scad seminificativ producerea de energia, iar senzatia de satietate nu se schimba. Smochinele ca si alte alimente bogate in fibre pot fi de mare ajutor in dieta persoanala. Fructele si cerealele cu fibre protejeaza importiva cancerului la san. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu, la care au participat 51.823 de femei, consumul ridicat de fructe bogate in fibre reduce cu 50% cancerul la san. Alte fructe bogate in fibre: mere, pere, prune si curmale. Frunzele scad necesarul de insulina la diabetici Cu siguranta ca nu te-ai gandit ca frunzele de smochine sunt atat de benefice, tocmai din aceasta cauza in unele culturi aceastea fac parte din meniul zilnic.  Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice, putand reduce cantitatea de insulina necesara unei persoane care sufera de diabet si care a trecut la tratamentul de insulina injectabila. Potrivit, unui studiu lichidul extras din frunzele de smochin trebuie consumat dimineata. Protrejeaza oasele Smochinele sunt bogate in calciu, mineral cu multiple functiuni printre care si imbunatatirea densitatii oaselor.  De asemenea, datorita continutului de potasiu smochinele sunt de mare ajutor si in scaderea pierderii de calciu prin urina, cauzata de diete bogata in sare. Efecte cardiovasculare Intr-un studiu facut pe animale, arata ca frunzele de smochine ajuta la scaderea trigliceridelor, in timp ce un alt studiu realizat pe celule in vitro arata ca frunzele de smochine inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Cu toate acestea cercetatorii nu au determinat cu exactitate care substante din frunzele sunt responsabile de aceste beneficii remarcabile. Citeste mai mult despre Smochine Smochinele - Sfaturi utile Smochinele - Selectarea si pastrarea Smochinele - Beneficii asupra sanatatii Smochinele - Informatii nutritionale

Kiwi - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza ADN-ul Capacitatea lui de a apara organismul de actiunea radicalilor liberi i-a uimit pana si pe cercetatori, insa nu se stie cu siguranta care dintre componentele fructului execrcita actiunea antioxidanta. Principalul antioxidant solubil in apa este tocmai vitamina C, care abunda in fructul de kiwi: rolul ei fiind acela de a reduce severitatea unor afectiuni ca osteoartrita, artrita reumatoida, astmul si de a preveni aparitia cancerului de colon, a aterosclerozei, a problemelor de inimia si diabet. De asemenea, vitamina C impiedica recidiva infectiilor la nivelul urechii. Prin urmare nu degeaba toti expertii ne recomanda un consum ridicat de legume si fructe bogate in vitamina C care a fost asociata cu un risc scazut de boli cardiovasculare si cancer.   Imbunatatesc sanatatea inimii si a colonului Deoarece sunt foarte bogate in fibre, acestea reduc nivelul colesterolului "rau" si implicit riscul de boli cardiovasculare, elimina toxinele din colon si previn aparitia cancerului de colon. De regula, alimentele bogate in fibre sunt recomandate persoanelor diabetice, deoarece mentin in limite normale nivelul glicemiei. Amelioreaza problemele resspiratorii Efectele protectoare au fost descoperite in urma unui studiu realizat pe un esantion de copii cu varsta de 6-7 ani care au consumat kiwi sau citrice, diminuand riscul problemelor respiratorii. Acestia si-au redus numarul episoadelor de wheezing (suieratura respiratorie acuta) cu 44%, in comparatie cu ceilalti copii. Beneficiile au fost foarte evidente in cazul copiilorstmatici, insa efectele protectoare s-au observat si la cei care au consumat chiar un fruct pe saptamana. Protejeaza ochii impotriva degenerescentei maculare Cu siguranta mai tii minte cand mama ta iti spunea sa mananci morcovi pentru sanatatea ochilor. Si avea dreptate, insa pe langa morcovi si fructele au o importanta esentiala de a mentine ochii sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Daca 3 portii de fructe ti se par multe, incearca sa le folosesti pentru ornarea diverselor mancaruri. Pune kiwi peste cerealele pe care le mananci dimineata, in iaurtul pe post de gustare, in salatele cu verdeata si in combinatie cu pestele. Reduc riscul de formare a cheagurilor de sange Asadar, consuma kiwi in fiecare zi daca vrei sa reduci nivelul trigliceridelor din sange, riscul de formare a cheagurilor de sange si sa ai grija de inima ta. Spre deosebire de aspirina, care impiedica aparitia cheagurilor de sange, insa nu fara unele efecte adverse precum inflamatiile si sangerarile la nivelul tractului intestinal, consumul regula de kiwi aduce numai beneficii. Fiind bogat in vitamina C, polifenoli, vitamina E, magneziu, potasiu si cupru, kiwi protejeaza vasele de sange si inima. Citeste mai mult despre Kiwi Kiwi - Sfaturi utile Kiwi - Selectarea si pastrarea Kiwi - Beneficii asupra sanatatii Kiwi - Informatii nutritionale

Pepenele verzi - Selectarea si pastrarea

1. Cea mai buna metoda de a alege un pepene este sa dai atentie culorii si calitatii miezului, care trebuie sa aiba o culoare frumoasa, fara fire albe, iar semintele sa fie de o culoare inchisa. 2. Deseori insa cumparam pepenele intreg, netaiat. Trebuie alese fructele care par grele pentru marimea lor si au o culoare frumoasa. Acestea trebuie sa prezinte o parte de o culoare maronie sau mai galbuie (locul pe care acestea au fost asezate pe pamant in timpul coacerii). Lipsa acestui loc poate sugera ca fructul a fost cules prea din timp, fapt ce ii va afecta gustul si nu numai. 3. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti trebuie alese fructele bine coapte. Studiile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca nivelul de antioxidanti este mult mai mare la fructele bine coapte. 4. Odata taiat, pepenele trebuie pastrat in frigider pentru a-si pastra prospetimea, gustul si suculenta. Daca intreg nu are loc in frigider, taie-l felii (cat mai putine posibil) si acopera-le cu o foita de plastic pentru a preveni uscarea si absorbtia altor mirosuri din frigider. 

Smochinele - Informatii nutritionale

Tabel nutritional   1 pahar cu smochine (226 grame) are 167,83 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? fibre 7.48 g 29.9 % potasiu 526.18 mg 15.0 % manganeziu 0.29 mg 14.5 % Majoritatea smochinelor sunt uscate prin expunerea la soare sau prin expunerea la un proces artificial, creand un fruct dulce si hranitor de care te poti bucura tot anul. Smochinele sunt o sursa buna de fibre, potasiu si magneziu.  Alti nutrienti continuti de smochine: carbohidrati, zahar, fibre solubile si insolubile, sodiu, vitamine, minerale, acizi grasi, aminoacizi etc. Citeste mai mult despre Smochine Smochinele - Sfaturi utile Smochinele - Selectarea si pastrarea Smochinele - Beneficii asupra sanatatii Smochinele - Informatii nutritionale

Capsunile - Informatii nutritionale

Desi pot fi gasite in toata perioada anului, sezonul in care sunt pretutindeni si mai dulci ca oricand este din aprilie pana in iulie. Tabel nutritional   1 ceasca capsune (144 grame) are 43,20 calorii. Nutrienti Cantitate Cat la % asigura din necesarul zilnic? Vitamina C 81.65 mg 136 % mangan 0.42 mg 21 % fibre 3.31 g 13 % iod 12.96 mg 8.6 % potasiu 239.04 mg 6.8 % folati 25.49 mg 6.4 % vitamina B2 0.10 mg 5.9 % vitamina B5 0.49 mg 4.9 % acizi grasi omega 3 0.11 g 4.6 % vitamina B6 0.08 mg 4 % vitamina K 3.17 mg 4 % magneziu 14.40 mg 3.6 % cupru 0.07 mg 3.5 % Citeste mai mult despre Capsuni Capsunile - Sfaturi utile Capsunile - Selectarea si pastrarea Capsunile - Beneficii asupra sanatatii Capsunile - Informatii nutritionale

Kiwi - Informatii nutritionale

Kiwi este o excelenta sursa de vitamina C, fibre, potasiu, magneziu, cupru si vitamina E. Tabel nutritional   1 kiwi (76 grame) are 46,36 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 57,00 mg 95,0 % fibre 2,58 g 10,3 % potasiu 252,32 mg 7,2 % magneziu 22,80 mcg 5,7 % vitamina E 0,85 mg 4,3 % mangan 0,08 mg 4,0 % Citeste mai mult despre Kiwi Kiwi - Sfaturi utile Kiwi - Selectarea si pastrarea Kiwi - Beneficii asupra sanatatii Kiwi - Informatii nutritionale

Vanata - Beneficii asupra sanatatii

Vanata este o adevarata hrana pentru creier Vinetele contin un fitonutrient numit nasunin care protejeaza membranele celulelor impotriva radicalilor liberi. In testele efectuate pe animale s-a descoperit ca nasuninul protejeaza lipidele din membranele celulelor creierului. Sursa importanta de antioxidanti Potrivit cercetarilor, vinetele sunt bogate in comsupi fenolici. Acestea actioneaza precum antioxidantii, protejand impotriva stresului oxidativ, a infectiilor cauzate de bacterii si ciuperci. Vanata are proprietati antimutagenice (anti-cancer), antimicrobiene, anti LDL (colesterol "rau") si antivirale datorita continutului de acid clorogenic. Rich in Phenolic Antioxidant Compounds Benefica pentru sistemul cardiovascular In testele efectuate pe animale s-a demonstrat ca sucul de vanata a micsorat colesterolul si a relaxat peretii vaselor de sange, imbunatatind circulatia sangvina. Lucrul acesta a fost posibil datorita nasuninului si a fitonutrientilor din vinete. Protejeaza impotriva radicalilor liberi Excesul de fier mareste producerea de radicali liberi si este asociat cu riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului. In perioada menstruatiei femeile pierd fier si riscul este scazut in cazul lor. Mai expuse sunt in perioada de dupa menopauza. Nasuninul este un chelator de fier ceea ce inseamna ca protejeaza impotriva formarii radicalilor liberi, previne distrugerea membranelor celulelor, a aparitiei cancerului si a artritei reumatoide. Citeste mai mult despre Vanata Vanata - Sfaturi utile Vanata - Beneficii asupra sanatatii Vanata - Selectarea si pastrarea Vanata - Informatii nutritionale

Grepfrutul - Sfaturi utile

Il poti adauga la salata de legume sau fructe si trebuie sa stii ca este delicios impreuna cu carnea de peste (poti amesteca creveti cu bucati de grepfrut si avocado). Daca faci un tratament medicamentos mai complicat, discuta cu medicul tau daca poti sa consumi grepfrut. De ce? Pentru ca sucul de grepfrut interactioneaza cu unele medicamente si le potenteaza prea mult actiunea. Unele componente ale sucului de grepfrut (naringenina) incetineste procesul de detoxifiere si de metabolizare in intestine si ficat, fapt care impiedica eliminarea medicamentelor. Aceeasi actiune o pot avea si tangelo (hibrid intre mandarina si grepfrut) si portocalele rosii de Sicilia. Printre medicamentele care creeaza aceste efecte sunt: unele antidepresive, imunosupresoarele, antihistaminicele, calmantele, unele medicamente anti-HIV si unele din cele folosite pentru tratamentul disfunctiilor erectile. Studiile sustin ca persoanele care iau medicamente cu statine (folosite pentru reducerea colesterolului "rau") trebuie sa evite consumul de grepfrut. Citeste mai mult despre Grepfruit Grepfrutul - Sfaturi utile Grepfrutul - Selectarea si pastrarea Grepfrutul - Beneficii asupra sanatatii Grepfrutul - Informatii nutritionale

Vanata - Informatii nutritionale

Vanata este o sursa ideala de fibre, potasiu, mangan, cupru si tiamina (vitamina B1). De asemenea, contine vitamina B6, folati, magneziu, niacin, fitonutrienti precum nasunin si acid clorogenic. Tabel nutritional   o ceasca de cuburi de vanata (99.00 grame) contine 27.72 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? fibre 2.48 g 9.9 % potasiu 245.52 mg 7.0 % mangan 0.13 mg 6.5 % cupru 0.11 mg 5.5 % vitamina B1 0.08 mg 5.3 % vitamina B6 0.09 mg 4.5 % folati 14.26 mcg 3.6 % magnesiu 12.87 mg 3.2 % triptofan 0.01 g 3.1 % vitamina B3 0.59 mg 3.0 % Citeste mai mult despre Vanata Vanata - Sfaturi utile Vanata - Beneficii asupra sanatatii Vanata - Selectarea si pastrarea Vanata - Informatii nutritionale

Grepfrutul - Selectarea si pastrarea

Fructul trebuie sa fie greu, tare si cu coaja subtire. Nu trebuie sa aiba o culoare omogena, iar zgarieturile nu afeteaza cu nimic valoarea nutritionala a miezului. Primul semn ca fructul este invechit: un cerculet la capatul fructului care este mai moale (atunci grepfrutul nu mai are aroma atat de puternica si este mai amar decat de obicei). Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. La temperatura camerei rezista pana la 10 zile, iar in frigider aproximativ 2-3 saptamani. Deoarece au un gust mult mai aromat daca sunt tinute la temperatura camerei este indicat sa le pastrezi in camera daca planuiesti a le consumi intr-o saptamana. Citeste mai mult despre Grepfruit Grepfrutul - Sfaturi utile Grepfrutul - Selectarea si pastrarea Grepfrutul - Beneficii asupra sanatatii Grepfrutul - Informatii nutritionale

Ananasul - Sfaturi utile

Ananasul poate fi curatat si taiat in moduri diferite. Indiferent de metoda in care il vei taia, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-i indepartezi coroana si baza fructului cu ajutorul unui cutit; Pentru o masa delicioasa poti combina ananas taiat bucatele cu crevete tocat si putin ulei de masline. Se condimenteaza dupa gust si se serveste cu frunze de laptuca; Stropeste bucatelele de ananas cu sirop de artar si se pune la foc pana se capata o culoare inchisa. Se serveste simplu sau cu iaurt; Ananasul este recomandat in salatele de fructe, in special in cele care contin si alte fructe tropicale, precum papaya, kiwi sau mango; Fructul taiat si pastrat la rece isi pastreaza majoritatea nutrientilor cel putin 6 zile; Ananasul nu este cunoscut ca un aliment care produce alergii. Citeste mai mult despre Ananas Ananasul - Sfaturi utile Ananasul - Selectarea si pastrarea Ananasul - Beneficii asupra sanatatii Ananasul - Informatii nutritionale

Grepfrutul - Beneficii asupra sanatatii

Intareste sistemul imunitar Datorita continutului ridicat de vitamina C, grepfrutul reduce simptomele racelii si severitatea acestora. Peste 20 de studii stiintifice au declarat vitamina C ca fiind inamicul de temut al racelilor. Previne afectiunile inflamatorii Vitamina C apara organismul si de actiunea nociva a radicalilor liberi, reducand severitatea unor afectiuni inflamatorii precum osteoartrita, astmul si artrita reumatoida. Lupta impotriva cancerului Culoarea roz sau rosie a grepfrutului este data de licopen, un carotenoid cu actiune antitumorala. Dintre carotenoizi, licopenul are cea mai mare capacitate de a lupta impotriva distrugerilor celulare cauzate de actiunea radicalilor liberi. Benefic pentru barbati: o dieta bogata in alimente care contin licopen (precum grepfrutul roz, pepene, papaya, guava, rosii, caise) si un consum regulat de ceai verde reduce considerabil riscul de a face cancer de prostata, arata rezultatele unui studiu publicat in Journal of Clinical Nutrition. In urma monitorizarii a peste 130 de barbati cu cancer de prostata si un control efectuat in 274 de spitale, expertii au constatat ca barbatii care au baut ceai verde prezinta un risc cu 86% mai redus de a face cancer de prostata in comparatie cu cei care nu consuma ceai verde (sau consuma foarte putin). Asadar, sfatul expertilor este ca barbatii sa introduca in alimentatia lor grepfrutul si ceaiul verde pentru a beneficia de protectia oferita de aceasta combinatie. Liminoidele din grepfrut au capacitatea de a inhiba dezvoltarea tumorilor, stimuland productia unei enzime detoxifiante care declanseaza o reactie in ficat si face componentele toxice mai solubile si mai usor de eliminat din organism. Pulpa citricelor contine "glucarate", un compus care previne cancerul mamar. In studiile efectuate pe animale si in laborator (pe celule umane), liminoidele au rolul de a lupta impotriva anumitor tipuri de cancere, precum cel bucal, de piele, pulmonar, mamar, stomacal si de colon. Dintre citrice, sucul de grepfrut este cel mai bogat in antioxidanti Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, despre care specialistii spun ca sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele. In urma unui studiu efectuat asupra calitatii sucurilor de fructe stoarse, locul intai a fost castigat de sucul de struguri care contine cei mai multi polifenoli si antioxidanti. Urmatoarele locuri au fost obtinute de sucul de mere, afine si grepfrut. Scade nivelul colesterolului "rau" Atat galben, cat si cel roz reduc nivelul colesterolului "rau" (LDL), iar cel rosu mai scade si din numarul trigliceridelor, ne arata un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry. Cercetatorii de la Universitatea Hebrew din Ierusalim au descoperit ca grepfrutul rosu este mai bogat in compusi bioactivi si polifenoli decat cel galben, insa identice daca luam in considerare continutul de fibre, acid fenolic si ascorbic. Dupa ce au efectuat testele - adaugand in dieta voluntarilor fie grepfrut rosu, fie galben, fie deloc - au constatat ca ambele tipuri de grepfrut scad nivelul colesterolului "rau" dupa un consum zilnic de doar 30 de zile: colesterolul total (cu 15,5% la cei care au consumat grepfrut rosu si cu 7,6% in cazul celor care au consumat grepfrut galben); colesterolul "rau" (cu 20,3% si respectiv, 10,7%) si trigliceridele (cu 17,2% si respectiv, 5,6%). Nicio schimbare nu a fost sesizata in cadrul grupului care nu a consumat grepfrut deloc.  Prin urmare, grepfrutul rosu si galben influenteaza in sens pozitiv colesterolul, insa cel rosu este de doua ori mai eficient, in special in scaderea numarului de trigliceride. Recomandarea specialistilor este sa incepem sa adaugam grepfrutul in alimentatia noastra zilnica. Previne formarea pietrelor la rinichi Un studiu publicat in Jurnalul britanic de Nutritie a scos in evidenta faptul ca daca femeile consuma zilnic de la 1/2 la 1 litru de suc de grepfrut, mere sau portocale au un risc redus de formare a pietrelor la rinichi. Ofera protectie impotriva cancerului de colon Grepfrutul nu este numai foarte bogat in vitamina C, ci noile studii ofera mai multe motive bine argumentate pentru care sa consumam acest fruct: ne protejeaza de cancerul pulmonar si de colon. 170 ml de suc de grepfrut pe zi reduce actiunea unei enzime care activeaza substantele cancerigene din fumul de tutun. Adjuvant in curele de slabire Cercetatorii au confirmat rolul pe care grepfrutul il are in curele de slabire si faptul ca previne ingrasarea, prin scaderea insulinei. Citeste mai mult despre Grepfruit Grepfrutul - Sfaturi utile Grepfrutul - Selectarea si pastrarea Grepfrutul - Beneficii asupra sanatatii Grepfrutul - Informatii nutritionale

Ananasul - Selectarea si pastrarea

1. Alege fructele de ananas care sunt grele pentru marimea pe care o au. Nu trebuie sa aiba zone moi, zgarieturi sau puncte intunecate pe coaja, acest semne pot indica ca e vechi. Cumpara fructele care au un miros frumos, pentru ca procesul de coacere inceteaza imediat ce sunt culese. Evita-le pe cele care au un miros acru sau de fermentare. 2. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. 3. Ananasul poate fi pastrat la temperatura camerei timp de o zi sau doua inainte de a fi consumat. Desi acest proces nu-l va ajuta sa devina mai dulce, fructul va fi mai moale si mai suculent. Dar in acesta perioda trebuie supravegheat, pentru ca exista posibilitatea de a se strica. Daca dupa cele doua zile, tot nu iti vei dori sa consumi ananasul, impacheteaza-l intr-o punga de plastic si depoziteaza-l in frigider, unde temperatura il va ajuta sa se pastreze pentru maxim 3 - 5 zile. 4. Fructul care a fost taiat in felii trebuie pastrat in frigider intr-un vas ermetic. Isi va pastra prospetimea si gustul mai bine daca se adauga lichid in vas, preferabil suc de ananas. Citeste mai mult despre Ananas Ananasul - Sfaturi utile Ananasul - Selectarea si pastrarea Ananasul - Beneficii asupra sanatatii Ananasul - Informatii nutritionale

Pepenele galben - Sfaturi utile

Deoarece bacteriile se pot dezvolta pe coaja pepenului este important sa speli suprafata pepenului inainte de a-l taia. In cazul in care nu ai timp sa iti faci salata de fructe in ziua in care ai taiat pepenele galben, nu trebuie decat sa tii pepenele in apa la frigider, pentru a-si pastra prospetimea si aroma. De ce sa nu ne bucuram de savoarea salatei de fructe dupa fiecare masa, mai ales ca aceasta se face foarte repede? Cercetatorii recomanda salata de pepene galben, mango, pepene rosu, ananas, capsune si kiwi, deoarece sunt considerate cele mai bogate fructe in substante minerale, care asigura necesarul zilnic de vitamine. Citeste mai mult despre Pepenele galben Pepenele galben - Sfaturi utile Pepenele galben - Selectarea si pastrarea Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Pepenele galben - Selectarea si pastrarea

Sunt mai multe indicii care te pot ajuta sa iti dai seama daca un pepene galben este copt. Daca lovesti pepenele galben cu degetele si se aude un ecou inseamna ca pepenele a trecut primul test. Alege un pepene care pare greu dupa marime, si nu are pete. Pepenele galben este atat de parfumat incat ii poti testa aroma chiar si prin coaja, iar dupa ce l-ai taiat este bine sa il impachetezi in folie plastic pentru a nu-ti inmiresma tot frigiderul. De asemenea, iti poti da seama daca fructul este copt dupa culoarea cojii, deoarece are loc un proces similar ca in cazul frunzelor cand din verzi devin rosii apoi galbene dupa care brune - cauzele schimbarii culorii fiind disparitia clorofilei, cea care da frunzelor si fructelor culoarea verde. Pepenele trebuie pastrat la temperatura camerei numai daca este intreg si nu este copt in totalitate. Daca lasi o felie de pepene galben la temperatura camerei timp de cateva zile vei observa ca fructul este foarte moale si zemos. In cazul in care pepenele sta la temperatura camerei mai mult de 2-4 ore si nu este consumat, se considera ca nu mai are toate proprietatile nutritive si trebuie aruncat. Un risc primar portit din situatia de mai sus implica contaminarea cu Salmonella. Pentru siguranta si pentru pastrarea pepenelului se recomanda ca acesta sa fie taiat bucati si tinut la frigider tot timpul. Pepenele galben nu se regaseste in lista alimentelor alergice si pana in prezent nu se stie daca contine cantitati masurabile de substante toxice cum ar fi: oxalati, purine sau gointrogeni, si de asemenea, nu este inclus In Grupul de Lucru al Mediul, o organizatie a mediului care a prezentat "ghidul produselor care contin pesticide", unde se gasesc cele 12 alimente care prezinta adesea pesticide. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti trebuie ca fructul sa fie bine copt, universitatea din Innsbruck, Austria, in urma unui studiu sustine ca fructele cu cat sunt coapte mai bine cu atat au o cantitate mai mare de antioxidanti. Citeste mai mult despre Pepenele galben Pepenele galben - Sfaturi utile Pepenele galben - Selectarea si pastrarea Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Telina - Sfaturi utile

Pentru a curata telina, taie baza si frunzele, apoi spala frunzele si tulpina cu un jet de apa rece. Taie telina in bucati de dimensiunile pe care le doresti. Foloseste-te si de frunze la gatit deoarece sunt bogate in vitamina C, calciu si potasiu. Nu le pastra mai mult de o zi sau doua deoarece iti pierd proprietatile; Telina nu se pastreaza la temparatura camerei pentru mult timp deoarece se ofileste. Daca totusi ti se intampla sa uiti de ea, stropeste-o cu putina apa si apoi pune-o in frigider pentru cateva ore; Adauga telina tocata in salata de ton sau de pui, pentru a-i da o aroma deosebita; Poti consuma unt de alune pe feliile de telina; Foloseste frunzele de telina in salate; Fierbe telina tocata, ridichi si ceapa si serveste cu nuci si cu branza slaba; Adauga frunze si telina tocata in supe, tocanita, sosuri si in diferite alte feluri de mancare. Citeste mai mult despre Telina Telina - Sfaturi utile Telina - Selectarea si pastrarea Telina - Informatii nutritionale Telina - Beneficii asupra sanatatii

Ananasul - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta digestia si are efecte antiinflamatoare Bromelina este un complex de substante care se gaseste in cotorul verde al ananasului. Cele mai studiate componente ale ananasului sunt enzimele puternice care descompun proteinele. La inceput expertii au crezut ca aceste enzime reprezinta secretul beneficiilor bromelinei si ca ajuta doar la digestie. Insa, studiile mai amanuntite au aratat ca bromelina are mai multe efecte benefice si ca multe dintre acestea nu au legatura cu enzimele. Inflamatiile, coagularea excesiva a sangelui si anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina, luata sub forma de supliment alimentar. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa, care protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi ajuta la construirea placii in artere, la ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva unor boli precum gripa sau raceala. Ofera un plus de energie Ananasul este o sursa excelenta de mangan, co-factor pentru un numar mare de enzime importante in producerea energiei si in protectia antioxidanta. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis cand erai copil ca mancand morcovi iti vei pastra vederea sanatoasa. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Ananas Ananasul - Sfaturi utile Ananasul - Selectarea si pastrarea Ananasul - Beneficii asupra sanatatii Ananasul - Informatii nutritionale

Vanata - Sfaturi utile

Cateva tips-uri pentru prepararea vinetelor: Atunci cand tai vanata foloseste un cutit inoxidabil pentru a evita innegrirea acesteia. Mai intai trebuie sa o speli si apoi sa ii tai extremitatile; De obicei, vinetele pot fi consumate si cu coaja; daca totusi aceasta este prea tare poti decoji vanata inainte de a o taia sau poti indeparta coaja dupa ce o coci; Pentru a o fragezi si a-i reduce din gustul amar, pune-i putina sare. Dupa ce o tai la marimea pe care o doresti, da-i cu putina sare si las-o asa timp de 30 de minute. Acest procedeu face vanata mai putin permeabila si va absoarbe mai putin ulei cand va fi gatita. Vanata se poate frige, coace la cuptor sau se poate gati la abur. Daca o fierbi, strapunge vanata de cateva ori cu o furculita pentru a-i face mai multe gauri prin care sa iasa aburul. o poti coace la 177 grade Celsius timp de 15 - 25 de minute, in functie de marime. Pentru a-ti da seama daca este gata, o poti incerca cu un cutit sau o furculita. Cateva idei rapide pentru a o servi Pentru un Baba - Ganoush (Salata de Vinete cu Tahina) facut in casa, ai nevoie de vinete coapte, usturoi, tahini, suc de lamaie si ulei de masline; Amesteca vinete coapte cu piper, linte, ceapa, usturoi si cu balsamic vinaigrette. Umple vinete mici japoneze cu un amestec de branza feta si pine nuts (pignoli - seminte de pin). Citeste mai mult despre Vanata Vanata - Sfaturi utile Vanata - Beneficii asupra sanatatii Vanata - Selectarea si pastrarea Vanata - Informatii nutritionale

Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Previne afectiunile ochilor O felie potrivita de pepene galben are numai 56 de calorii, dar iti asigura 103,2% din necesarul de vitamina A. Atat, vitamina A cat si beta-carotenul sunt importanti nutrienti pentru vedere. Astfel, potrivit studiilor femeile care au o dieta bogata in vitamina A prezinta un risc redus de a dezvolta cataracta. Studiile arata ca riscul poate fi redus cu 39% pana la 50% De asemenea, beta-carotenul a fost subiectul de cercetare si in privinta prevenirii cancerului. Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii plamanilor. Daca este fumator activ sau esti expus/a fumului de tigara este indicat sa ai o dieta bogata in vitamina A, deoarece un carcinogen care se gaseste in tutun, benzo apirene, este cauza deficitului de vitamina  A din organism. Ajuta sistemul imunitar De asemenea, trebuie mentionat ca pepenele galben este o sursa buna si de vitamina C. Astfel, in timp ce beta-carotenul si vitamina A sunt antioxidanti solubili, vitamina C functioneaza ca antioxidanti solubili in zonele organismului care contin lichid. Deci, prin continutul de beta-caroten si vitamina C, pepenele galben ofera protectie organismului impotriva leziunilor provocate de radicalii liberi. Trebuie stiut ca vitamina C joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii sistemului imunitar. Vitamina C stimuleaza globulele albe in lupta cu infectiile, putand distruge direct orice bacterie si virusuri si regenereaza vitamina E dupa ce a fost facuta inactiva de radicalii liberi. Producator natural de energie Este indicat sa consumi pepene galben si pentru continutul semnificativ de potasiu, vitamina B6, fibre si vitamina B3. Combinarea acestor substante nutritionale fac din acest fruct un producator direct de energie, care de asemenea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Citeste mai mult despre Pepenele galben Pepenele galben - Sfaturi utile Pepenele galben - Selectarea si pastrarea Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Acestea sunt condimentele care te feresc de cancer. Tu le consumi?

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

15 alimente care curăță arterele și protejează inima de infarct

Systane Ultra, motivul ochilor sănătoși

Incredibil! Au creat o mini-inimă dintr-o frunză de spanac

A murit de cancer la 13 ani. Părinţii au descoperit un mesaj secret lăsat de fiica lor

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

A mâncat sâmburi de caise ca să scape de cancer și s-a intoxicat cu cianură

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

Oprah Winfrey a întinerit după ce a slăbit. Cum a dat jos 20 de kilograme

Murături sau legume la oțet? Știi care e alegerea mai sănătoasă?

5 lucruri pe care Dr. Oz le face ca să nu se îmbolnăvească

Vitamina C ne face mai inteligenți. Ce efect are asupra creierului?

Ți se pare că oricine are mai mulți prieteni decât tine? Nu ești singura!

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Femeile înșală mai mult decât bărbații conform studiilor

Cele mai bune remedii împotriva sforăitului. Chiar funcționează!

12 vedete cu un abdomen perfect: Silueta subţire cu fitness se ţine!

Ce afecțiuni tratează apa cu lămâie?

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

Frumoasă şi rapidă: Alicia Schmidt, cea mai sexy atletă din lume

De ce e bine să ţii pe noptieră o lămâie feliată?

10 imagini în care Selena Gomez a strălucit, deşi e bolnavă de lupus

Studiu. Statul prelungit în picioare este mai periculos decât munca la birou

Studiu: Bărbaţii care se însoară cu femei inteligente trăiesc mai mult

Cât de diferit este creierul femeilor de cel al bărbaților?

Ce se întâmplă dacă mănânci pătrunjel în fiecare zi?

Te înțeapă limba când mănânci fructe și legume crude? E posibil să suferi de acest sindrom!

Corelația dintre fotbalul jucat în copilărie și daunele cerebrale

Ce este Hyperemesis Gravidarum, boala de care suferă Kate Middleton

;