Morcovul - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare Sase studii epidemiologice au facut legatura dintre dieta bogata in carotide cu afectiunile cardiovasculare si au demonstrat ca dieta bogata in carotide este asociata un un risc mai mic de a suferi afectiuni cardiovasculare. Rezultatele unui alt studiu la care au participat 1.300 de persoane din Massachusetts arata ca cei care au consumat cel putin un morcov si/sau spanac in fiecare zi prezinta un risc cu 60% mai mic de a suferi un atac de inima in comparatie cu cei care nu obisnuiau sa consume aceste alimente. Imbunatateste vederea Beta-carotenul ajuta la imbunatatirea vederii, mai ales pe cea nocturna. Dupa ce beta-carotenul este transformat in vitamina A la nivelul ficatului, aceasta porneste catre retina  unde este transformat in rodopsin, un pigment de culoare purpurie care este necesar pentru vederea de noapte. De asemenea, beta-carotenul previne aparitia degenerescentei maculare si dezvoltarea cataractei, cea mai comuna cauza o orbirii. Imbunatateste functionarea plamanilor Persoanele fumatoare sau cele care sunt expuse frecvent fumului de tigara trebuie sa consume alimente bogate in vitamina A. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Kansas sugereaza ca acestea ajuta la buna functionare a plamanilor. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizem, Richard Baybutt, profesor de nutritie, a facut o descoperire importanta: un carcinogen comun din fumul de tigara - benzopiren - conduce la deficienta de vitamina A. Baybutt considera ca datorita protectiei oferite de vitamina A se explica de ce unii fumatorii nu fac emfizem. "Sunt foarte multe persoane care traiesc si pana la 90 de ani si sunt fumatori... probabil cu ajutorul dietei". Persoanele care incep sa fumeze de la varste fragede sunt predispuse unui deficient de vitamina A, care in timp declanseaza afectiuni precum cancerul sau emfizema. Carotidele si sanatatea Morcovii sunt cea mai bogata sursa de carotide. O dieta bogata de carotide a fost asociata cu scaderea cu 20% a cancerului de san postmenstrual si cu 50% a incidentei cancerului de vezica, col uterin, prostata, colon, esofag etc. De asemenea, consumul de morcovi poate fi benefic si echilibrarii cantitatii de zahar din sange. Cercetatorii sugereaza ca nivelul fiziologic de carotide poate fi invers proportional asociat cu rezistenta la insulina si nivelul ridicat de zahar din sange.   Cu toate ca morcovii sunt recomandati datorita continutului bogat de beta-caroten, acestia contin si fitonutrienti numiti falcarinol - responsabili pentru reorganizarea legaturii epidemiologice dintre frecventa consumului de morcovi si reducerea riscului de cancer. Falcarinol ofera protectie importiva cancerului de colon, sugereaza studiile publicate in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor. Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanti si totodata sunt cea mai bogata sursa de provitamina A. Antioxidantii din morcov ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, cancerului si imbunatatesc vederea, mai ales pe cea nocturna. De asemenea, aceste legume contin si vitamina C, vitamina K, fibre si potasiu. Tabel nutritional   1 morcov (122 grame) are 52,46 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina A 34317.40 IU 686.3 % vitamina K 16.10 mcg 20.1 % vitamina C 11.35 mg 18.9 % fibre 3.66 g 14.6 % potasiu 394.06 mg 11.3 % vitamina B6 0.18 mg 9.0 % magneziu 0.17 mg 8.5 % molibden 6.10 mcg 8.1 % vitamina B1 0.12 mg 8.0 % vitamina B3 1.13 mg 5.6 % fosfor 53.68 mg 5.4 % magneziu 18.30 mg 4.6 % folati 17.08 mcg 4.3 % Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Stafidele - Sfaturi utile

Pentru a reda fragezimea stafidelor foarte uscate, aseza-le intr-un bol si adauga putina apa fierbinte. Scoate-le dupa cateva minute; Stafide-le pot da gust micului dejun, asa ca imprastie cateva in castronul cu cereale; Este posibil ca stafidele gasite in comert sa fi fost tratate cu dioxid de sulf sau sulfati. Acestea pot provoca reactii adverse. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Selectarea si pastrarea

1. Daca este posibil, cumpara stafidele neambalate sau in ambalaje transparente, pentru a le putea analiza putin inainte, verificand daca sunt moi si fara stricaciuni. Cand cumperi stafide in ambalaj opac, asigura-te ca acesta este bine sigilat si sunt produse de o firma cu reputatie buna. 2. Vei reusi sa le pastrezi prospetimea si aroma pastrandu-le in frigider, intr-un sertar inchis. Acestea isi pastreaza prospetimea timp de 6 luni. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Boronul - vital pentru oase sanatoase Boronul este important pentru oase, in special pentru femei, luptand impotriva osteoporozei. Boronul este un mineral necesar pentru preschimbarea estrogenului si a vitaminei D in formele cele mai active. Nivelul de estrogen scade dupa menopauza, iar densitatea osoasa scade. Studiile au aratat ca boronul ofera protectie impotriva osteoporozei. Dinti si gingii sanatoase Desi sunt dulci si lipicioase nu provoaca carii si boli gingivale, ci chiar sunt benefice. Fitonutrientii din stafide (in special acidul oleanolic) sunt eficienti in distrugerea bacteriilor care cauzeaza cariile si bolile gingivale. Protectie impotriva degenerescentei maculare Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele fac parte dintre cele mai bogate surse de Boron (un mineral important pentru cresterea oaselor) si contin cantitati mari de fitonutrienti. Tabel nutritional: 36 g stafide are 108,75 calorii. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Bananele - Sfaturi utile

Daca esti adept/a alimentatiei crude, bananele pot fi consumate cu succes deoarece pot fi adaugate la foarte multe retete, de la salate la mancaruri coapte. 2 idei de servire: Sandwick facut din unt de migdale, banane si miere, nemaipomenit pentru copii dar si pentru adulti in cursul oricarei zile.   Adauga bucati de banane, nuci si sirop de artar peste cereale de ovaz. Bananele si alergiile la latex S-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado, papaya si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel cu cele din latex, pot avea efect alergic. Daca suferi de alergie la latex este foarte probabil sa fii alergica si la alimentele prezentate mai sus. Procesarea fructelor cu gaz etilen duce la cresterea numarului acestor enzime, iar neprocesate vor prezenta mai putine componente alergice. In consecinta, coacerea alimentelor duce la dezactivarea enzimelor.

Bananele - Selectarea si pastrarea

Deoarece bananele sunt culese cand inca sunt verzi, nu este ceva neobisnuit sa le vedem cu aceasta culoarea in magazine. Insa, tu trebuie sa alegi bananele in functie de perioada in care doresti la se consumi, deoarece bananele cu coaja verde vor avea nevoie de mult timp pana se coc. O banana buna de consumat trebuie sa fie ferma, dar nu foarte tare, de un galben aproape stalucitor, iar coaja sa fie intacta, fara julituri. Marimea bananei nu afecteaza calitatile acesteia, in consecinta alege pe cele care iti plac si iti convin. Cu toate ca bananele arata flexibile, in realitatea acestea sunt fragile si ar trebui cumparate cat sunt in putere, deoarece tinute neadecvat se strica foarte repede. Ele ar trebui coapte la temperatura camerei, deoarece la temperaturi extreme, prea scazute sau prea ridicate, bananele trec de la faza de coacere la cea de alterare rapida. O banana necoapta nu ar trebui tinuta in frigider, deoarece se va intrerupe procesul de coacere si nu isi va reveni nici daca este readusa la temperatura camerei. Daca vrei sa grabesti procesul de coacere, infasoara bananele in ziare unde vei adauga si un mar.  Bananele coapte care vor fi consumate in cateva zile pot fi tinute la frigider,  chiar daca coaja va capata o culoare mai inchisa, fructul nu va fi afectat. Pentru ca bananele sa fie mai savuroase si mai gustoase dupa ce sunt scoase de din frigider lasa-le sa se incalzeasca la temperatura camerei. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.   De asemenea, exista posibilitatea sa congelezi bananele, pastrandu-se aproximativ 2 luni. Aceastea pot fi congelate cu coaja, intr-o punga, sau pot fii decojite si tinute in recipiente de plastic. Pentru a preveni ca acestea sa isi piarda culoarea adauga putin suc de lamaie inainte de congelare. Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Bananele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie cardiovasculara Bananele sunt una dintre cele mai bune surse de potasiu, un mineral esential care mentine in parametrii normali presiunea sanguina si functiile inimii. Deoarece aceasta contine 467 mg de potasiu si numai un 1 mg de sodiu, o banana pe zi ajuta la cresterea presiunii sanguine si protejeaza impotriva ateroscrelozei. Efectele pozitive ale bananei asupra afectiunilor cardiovasculare au fost demonstrate cu ajutorul mai multor studii. De exemplu, cercetatorii au urmarit efectele banalelor asupra presiunii sanguine la peste 40.000 de americani. Barbatii care au avut o dieta bogata in potasiu, dar au consumat si alimente cu un continut ridicat de magneziu si fibre, prezentau o reducere substantiala a riscului de a face un atac de inima.   Cu privire la beneficiile cardiovasculare, potasiul, care se gaseste si in banane, ajuta sanatatea oaselor. Potasiul poate impiedica pierderea calciului prin urina, cauzata de consumul excesiv de sare. Protectie impotriva ulcerului Cu mult timp in urma au fost recunoscute efectele antacizilor din banane, care protejeaza impotriva ulcerului stomacal si afectiunilor declansate de ulcer. Potrivit unui studiu, un simplu amestec intre banane si lapte inseamna suprimarea semnificativa a secretiei de acid. Bananele protejeaza  in 2 moduri: prima data, substantele care se gasesc in banane ajuta la activarea celulelor care compun membrana protectoare a stomacului, deci acestea produc un mucus protector impotriva acizilor care se formeaza in stomac. a doua oara, ajuta componente gasite in stomac, denumite inhibitori protectori, la eliminarea bacteriei din stomac, cunoscuta ca fiind cauza primordiala a ulcerului de stomac. Afectiuni intestinale Bananele sunt o alegere inteleapta indiferent de afectiunea de care suferi sau de problemele pe care doresti sa le depasesti. De exemplu, diareea reduce cantitatea electrolitilor din organism, dar cu ajutorul bananelor poti reaproviziona organismul cu potasiu, unul dintre cei mai importanti electroliti, care ajuta si la imbunatatirea functiilor inimii. De asemenea, bananale contin o fibra solubila, denumita hidrocoloid, care ajuta la normalizarea miscarilor tractul digestiv si usureaza constipatia. Imbunatatesc vederea Cand erai copil se poate ca parintii sa-ti fi spus ca morcovii iti pastreaza vederea, insa ca persoana adulta ai nevoie de mai multe fructe pentru mentinerea vederii. Un studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie arata ca prin consumul a 3 sau mai multe fructe pe zi se previne degenerescenta maculara, prima cauza a piederii vederii la persoanele in varsta. Protejeaza oasele Consumul frecvent de banane, ca parte al modului sanatos de alimentatie, ajuta organismul sa asimileze mai bine calciul si astfel oasele tale vor fi sanatoase si puternice pentru mai mult timp.   Bananele sunt o sursa extraordinara de fructooligozaharide, un component probiotic datorita continutului de bacterii prietenoase pentru colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine si enzime digestive care imbunatatesc capacitatea de asimilare a nutrientilor, dar au si proprietatea de intarire a sistemului imunitar. Cand fructooligozaharidele sunt fermentate de aceste bacterii prietenoase, nu creste doar numarul de bacterii probiotice, ci si capacitatea organismului de a asimila calciu. De aici, rezulta ca tranzitul gastrointestinal este scazut, dar si riscul de a face cancer de colon este diminuat.   De asemenea, bananele au un continut ridicat in provitamina A, care protejeaza impotriva afectiunilor cronice, incluzand unele forme de cancer, afectiuni cardiovasculare si diabet. Pentru ca bananele sa aiba o cantitate mai mare de provitamina A, culoarea miezului trebuie sa fie cat mai galbena. Protejeaza sanatatea rinichilor In fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 190.000 de cazuri noi de cancer la rinichi. Printre factorii de risc se regasesc: fumatul, presiunea sanguina ridicata, obezitatea si expunerea la substante toxice (azbest, cadmiu). In Jurnalul International de Cancer, cercetatorii sugereaza ca prin consumarea tuturor fructelor si legumelor, mai ales al bananelor ajuti organismul sa previna cancerul de rinichi. Aceasta este colncluzia unui studiu care a durat 14 ani si la care au participat 61.000 de femei, cu varsta cuprinsa intre 40-76 de ani. Astfel, consumul a mai mult de 75 de portii de fructe si legume in fiecare luna (adica aproximativ 3 vegetale pe zi) reduce riscul de a face cancer la rinichi cu 40%. Dintre fructe, bananele ofera cea mai mare protectie. In randul legumele, cea mai mare protectie o ofera varza si legumele de la care consumam radacina, riscul fiind redus cu 50-60%. Bananele au aceste proprietati, deoarece au un continut ridicat de acid fenolic, iar varza este bogata in sulf, care ajuta la detoxifiere. Impreuna acestea formeaza un amestec de fitonutrienti de mare ajutor in protejarea functiilor rinichilor. Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Bananele - Informatii nutritionale

Bananele sunt surse nemaipomenite de vitamina B6, vitamina C, potasiu, magneziu si fibre. Tabel nutritional   1 banana (118 grame) are 108,56 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina B6 0.68 mg 34.0 % vitamina C 10.74 mg 17.9 % potasiu 467.28 mg 13.4 % fibre 2.83 g 11.3 % magneziu 0.18 mg 9.0 % Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Sfaturi utile

Daca sunt foarte uscate, lasa-le timp de cateva minute in apa fierbinte; Prunele uscate fac parte dintre putinele alimente care contin oxilati. In cantitati mari, acestia pot cauza sanatatii. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara trebuie sa evite aceste fructe. Studiile efectuate au aratat ca oxilatii intervin si in procesul de absorbtie al calciului de catre organism. Interventia insa este destul de mica, iar daca ai un tract digestiv sanatos, nu vor exista probleme. Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Afinele - Sfaturi utile

Afinele proaspete sunt foarte fragile si trebuie spalate repede, cu grija si numai atunci cand vrei sa le consumi, deoarece este indepartata flora care protejeaza coaja si se strica mai repede. Daca acestea au fost culese impreuna cu alte afine salbatice incearca sa nu le speli impreuna. Cand folosesti la retete afine congelate, lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei un timp, dupa care trebuie sa le pui la scurs. Este indicat ca pentru retetele care necesita coacere sa folosesti afine proaspete, deoarece ofera un maxim de savoare. Alte cateva idei: adauga afine la shake-ul de dimineata; in cerealele de dimineata poti adauga afine proaspete sau stafidate; pentru un desert elegant si delicios, pune in pahare de vin iaurt si afine, iar pe deasupra adauga ghimbir. Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Selectarea si pastrarea

Ideal ar fi sa cumperi aceste fructe in ambalaje transparente pentru a le evalua  calitatea; Pot fi pastrate intr-un recipient la loc racoros si intunecos timp de mai multe luni; Depozitate in frigider, acestea isi vor pastra prospetimea mai mult timp. Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Afinele - Selectarea si pastrarea

Alege afinele tari care au o culoare vie si uniforma. Zdruncina vasul cu afine si urmareste daca acestea au tendinta de a se rostogoli, in caz contrar reiese ca fructele sunt prea moi si chiar stricate. De asemenea, evita afinele care par a avea o culoare mohorata sau care au o textura moale si umeda. Pentru a fi pastrate proaspete cat mai mult timp, afinele trebuie ferite de umezeala deoarece prezenta apei le putrezeste. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.    Afinele coapte trebuie depozitate intr-un vas acoperit in frigider, si astfel, se vor mentine proaspete si bune de consumat timp de cateva zile. Intotdeauna, trebuie sa le verifici cand mananci si sa inlaturi afinele care au inceput sa se sctrice, deoarece le pot strica si pe celelalte. De asemenea, afinele nu trebuie spalate decat atunci cand urmeaza sa fie consumate, deoarece prin spalare este indepartata "flora" care protejeaza afinele de degradare. Afinele nu trebuie tinute la temperatura camerei mai mult de o zi, deoarece se strica. Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Afinele - Beneficii asupra sanatatii

Afinele sunt un pachet de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, prevenind lezarea tesuturile care pot conduc la aparitia cataractei, glaucomului, varicelor, hemoroizilor, afectiunilor cardiovasculare si cancer. Antocianina, pigmentul rosu-albastru din afine, imbunatateste integritatea structurii venelor dar si in intregul sistem vascular. Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare Nu numai vinul rosu are proprietati cardioprotective, deoarece un studiu recent a scos la suprafata faptul ca mai mult de 38% din continutul afinelor lupta impotriva radicalilor liberi. In studiul publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor, cercetatorii sustin ca 2 pahare de vin alb contin 47 mmol de radicali liberi care absorb antioxidantii, 2 pahare de vin rosu contin 2.04 mmol, iar sucul de afine 2.42 mmol din totalul substantelor nutrivite ale fructului.   Pretejeaza impotriva degenerescentei maculare Cu siguranta, in copilarie erai indemnat sa mananci morcovi pentru mentinerea sanatatii ochilor, ca adult aceasta sarcina este mai greu de indeplinit, dar mult mai importanta. Datele raportate intr-un studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie indica faptul ca prin consumarea a 3 sau mai multe fructe pe zi scade riscul aparitiei degenerescentei maculare la o varsta inaintata - cauza primara a pierderrii vederi la adulti cu 36%, in comparatie cu persoanele care consuma mai putin de 2 fructe pe zi. La studiu au participat peste 110.000 persoane. Cercetatorii au evaluat efectele antioxidantilor A, C si E si carotidelor asupra participantilor. Cand consumul de legume era scazut, antioxidantii si carotidele erau puternic legate de aparitia degenerescentei maculare timpurii, dar cand consumul de fructe a fost de cel putin 3 pe zi, situatia se schimba radical. O mai buna functionare a creierului Cu ajutorul unor studii realizate in laborator, cercetatorii au descoperit ca afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduc afectiunile relationate cu inaintarea in varsta (Alzheimer sau dementa). Astfel, cercetatorii sustin ca o dieta bogata in afine imbunatateste atat capacitatea de invatare, cat si cea de gandire. Sanatatea gastrointestinala Datorita antocianinelor, afinele contin alti antioxidanti care blocheaza pistele metabolice care pot conduce la cancer. Un studiu realizat pe 1.200 de persoane, care au avut o alimentatie bogata in capsune (din aceeasi familie cu afinele si care au aproximativ aceleasi substante nutritive), arata ca riscul aparitiei cancerului este de 3 ori mai scazut la aceste persoane in comparatie cu cele care nu consumau aceste fructe. Protejeaza impotriva cancerului la colon Studii de laborator, publicate in Jurnalul de Agricol si Chimia Alimentelor, arata ca un compus fenolic din afine inhiba celulele care declanseaza cancerul de colon. Protejeaza impotriva cancerului ovarian Datorita continutului bogat de fitonutrienti, afinele contin un flavonoid numit kaempferol, iar femeile care au in alimentatie acest falavonoid prezinta un risc cu 40% mai redus de a dezvolta cancer ovarian, in comparatie cu celelalte femei. Pe langa afine, alte alimente bogate in kaempferol sunt ceaiul, ceapa, varza creata, prazul, spanacul si broccoli. O reducere semnificativa a cancerului ovarian cu 34% a fost identificata si in cazul femeilor care au o dieta bogata in luteolin, un alt tip de flavonoid care se gaseste in citrice. Diareea si constipatia Afinele sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu constipatia, dar si cu diareea. Pe langa fibre solubile si insolubile, afinele contin tanin, care actioneaza ca astringent in sistemul digestiv pentru reducerea inflamatiilor. Totodata, afinele imbunatatesc si sanatatea tractului urinar. Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta Atat versiunea proaspata (prunele) cat si cea uscata au constituit subiectul a numeroase cercetari si asta datorita continutului mare de fitonutrienti numiti acizi neoclorogenici si clorogenici. Substantele gasite in prune si prune uscate se numesc fenoli, iar proprietatile lor antioxidante au fost indelung studiate. Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Beta caroten pentru o mai mare protectie antioxidanta Abilitatea prunelor uscate de a stopa raul facut de oxigen celulelor noastre este data si de continutul de beta caroten. Beta carotenul functioneaza ca un antioxidant, eliminind radicalii liberi. Potasiu pentru sanatatea cardiovasculara Prunele uscate sunt o buna sursa de potasiu, mineral esential pentru mentinerea unei presiuni sanguine normale si a bunei functionari a inimii, lucru demonstrat de numeroase studii. Eficienta alimentelor bogate in potasiu in scaderea presiunii sanguine a fost demonstrata intr-un numar mare de studii. Intr-unul dintre aceste studii, cercetatorii au analizat 40.000 de barbati americani timp de 4 ani pentru a determina efectele dietei asupra presiunii sanguine. Barbatii cu o dieta bogata in potasiu, precum si magneziu si fibre, au prezentat un risc scazut de atac de inima. Potasiul pentru oase puternice Pe langa beneficiile care le ofera sistemului cardiovascular, potasiul din prunele uscate te ajuta sa-ti pastrezi oasele sanatoase. Potasiul poate ajuta la stoparea pierderii de calciu prin urina cauzate de dietele bogate in sare si astfel ajuta la prevenirea subtierii oaselor in mod rapid. Normalizeaza nivelul de zahar din sange si ajuta la pierderea kilogramelor Fibrele solubile din prunele uscate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si intarziind absorbtia glucozei (forma in care zaharul este transportat in sange) dupa masa. Fibrele solubile ajuta si la cresterea sensibilitatii insulinei si astfel joaca un rol important in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2. Aceste fibre ofera si o senzatie de satietate, marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si astfel te pot ajuta sa mananci mai putin si sa scapi de kilograme. Fibrele ajuta la reducerea colesterolului si ofera protectie intestinala Punele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipatia. Pe langa faptul ca ajuta tranzitul intestinal si astfel scade riscul aparitiei cancerului de colon si a hemoroizilor, fibrele insolubile ofera hrana bacteriilor "prietenoase" din intestinul gros. Cand aceste bacterii fermenteaza fibrele insolubile, produc un mic lant de acizi grasi numiti acizi butirici, care servesc drept combustibil pentru celulele intestinului gros si ajuta la mentinerea sanatatii colonului. Aceste bacterii mai creaza inca doua lanturi mici de acizi grasi, acizii acetici si propionici, care sunt folositi drept combustibil pentru celulele din ficat si muschi.    Acidul propionic poate fi in parte responsabil pentru proprietatile de reducere a colesterolului oferite de fibre. In studiile efectuate pe animale, s-a aratat ca acidul propionic ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange. Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca un consum ridicat de alimente bogate in fibre, precum prunele uscate, ajuta la prevenirea bolilor de inima. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 19 ani si a inclus 10.000 de participanti americani. Fibrele reduc riscul aparitiei cancerului la san in postmenopauza Conform unui studiu care a implicat 51.823 de femei aflate in postmenopauza, consumul de fructe bogate in fibre reduce cu 34% riscul aparitiei cancerului de san. Ajuta la absorbtia fierului Abilitatea prunelor si a prunelor uscate de a ajuta la absorbtia fierului de catre organism a fost analizata in multe studii si se pare ca este data de continutul de vitamina C din acest fruct. Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Afinele - Informatii nutritionale

Afinele, unul dintre cei mai importanti fitonutrienti, contin cantitati semnificative de antocianidine - antioxidantul care da culoarea albastra, purpurie si rosie fructelor si legumelor. In consecinta, afinele contin acid elagic, o alta substanta fitochimica cu rol in  prevenirea lezarii celulelor. Afinele sunt o sursa excelenta de vitamina C, magneziu dar si ambele tipuri de fibre: solubile si insolubile. Practic, afinele contin cantitati importante de nutrienti si cu toate acestea au un continut scazut in calorii. Tabel nutritional   1 pahar afine (145 grame) are 81,20 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 18.86 mg 31.4 % magneziu 0.40 mg 20.0 % fibre 3.92 g 15.7 % vitamina E 1.46 mg 7.3 % Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Informatii nutritionale

  Tabel nutritional   1 ceasca de prune uscate (42.50 grame) are 101.58 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina A 844.48 UI 16.9 % fibre 3.02 g 12.1 % potasiu 316.63 mg 9.0 % cupru 0.18 mg 9.0 % Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Prunele - Sfaturi utile

1. Daca ai pastrat prunele la frigider, acorda-le putin timp pentru a ajunge la temperatura camerei, inainte de a le consuma (pentru a-si recapata dulceata si suculenta); 2. Daca doresti sa le cureti usor de pielita, introdu prunele in apa fiarta (30 de secunde), iar apoi in apa rece; 3. Prunele fac parte dintre putinele alimente care contin oxalati. In cantitati mari, acestia pot dauna sanatatii. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara trebuie sa evite aceste fructe. Studiile efectuate au aratat ca oxalatii intervin si in procesul de absorbtie al calciului de catre organism. Interventia insa este destul de mica, iar daca ai un tract digestiv sanatos, nu vor exista probleme. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prunele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Ajuta la absorbtia fierului, iar vitamina C ofera protectie antioxidanta Abilitatea prunelor de a ajuta la absorbtia fierului de catre organism a fost analizata in multe studii si se pare ca este data de continutul de vitamina C din acest fruct. Pe langa aceasta functie, vitamina C este necesara si pentru sanatatea tesuturilor si intarirea sistemului imunitar. Este o idee buna sa iei un supliment de vitamina C in sezonul racelii sau a gripei si poate fi foarte utila pentru persoanele predispuse la infectii ale urechii. Vitamina C previne oxidarea colesterolului de catre radicalii liberi. Colesterolul oxidat se depune pe artere si afecteaza vasele de sange. Din acest motiv, vitamina C poate fi folositoare pentru persoanele care sufera de ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care pot contribui la dezvoltarea sau progresia unor afectiuni precum astmul, cancerul de colon, osteoartrita, artrita reumatoida. Protejeaza impotriva degenerescentei maculare Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi scad riscul (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

Cele mai interesante decorațiuni de Crăciun pentru exterior

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

Ce semnale de alarmă îți dă corpul dacă ai probleme cu rinichii

Studiu. Filmele horror te ajută să slăbeşti

Experții avertizează: Dacă îi dai copilului tău un smartphone, este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

Lămâile înghețate împotriva diabetului, tumorilor și kilogramelor în plus

Cum te ajută varza să scapi de durerile articulare

Vrei să dormi bine? Respectă aceste 6 reguli oferite de un expert!

O lume închipuită: Desenele halucinante ale unei tinere care suferă de schizofrenie

Un bătrân a mers pe jos în fiecare zi ca să-i salveze viaţa soţiei. Ce a urmat i-a depăşit aşteptările

Suedeza curajoasă: A devenit model după ce şi-a dezvăluit cel mai ascuns secret

Cât de tare își stresează soții partenerele când apare și un copil?

15 copii amuzanţi care te vor face să râzi în hohote

7 lucruri care influențează puternic sănătatea creierului

;