Bananele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie cardiovasculara Bananele sunt una dintre cele mai bune surse de potasiu, un mineral esential care mentine in parametrii normali presiunea sanguina si functiile inimii. Deoarece aceasta contine 467 mg de potasiu si numai un 1 mg de sodiu, o banana pe zi ajuta la cresterea presiunii sanguine si protejeaza impotriva ateroscrelozei. Efectele pozitive ale bananei asupra afectiunilor cardiovasculare au fost demonstrate cu ajutorul mai multor studii. De exemplu, cercetatorii au urmarit efectele banalelor asupra presiunii sanguine la peste 40.000 de americani. Barbatii care au avut o dieta bogata in potasiu, dar au consumat si alimente cu un continut ridicat de magneziu si fibre, prezentau o reducere substantiala a riscului de a face un atac de inima.   Cu privire la beneficiile cardiovasculare, potasiul, care se gaseste si in banane, ajuta sanatatea oaselor. Potasiul poate impiedica pierderea calciului prin urina, cauzata de consumul excesiv de sare. Protectie impotriva ulcerului Cu mult timp in urma au fost recunoscute efectele antacizilor din banane, care protejeaza impotriva ulcerului stomacal si afectiunilor declansate de ulcer. Potrivit unui studiu, un simplu amestec intre banane si lapte inseamna suprimarea semnificativa a secretiei de acid. Bananele protejeaza  in 2 moduri: prima data, substantele care se gasesc in banane ajuta la activarea celulelor care compun membrana protectoare a stomacului, deci acestea produc un mucus protector impotriva acizilor care se formeaza in stomac. a doua oara, ajuta componente gasite in stomac, denumite inhibitori protectori, la eliminarea bacteriei din stomac, cunoscuta ca fiind cauza primordiala a ulcerului de stomac. Afectiuni intestinale Bananele sunt o alegere inteleapta indiferent de afectiunea de care suferi sau de problemele pe care doresti sa le depasesti. De exemplu, diareea reduce cantitatea electrolitilor din organism, dar cu ajutorul bananelor poti reaproviziona organismul cu potasiu, unul dintre cei mai importanti electroliti, care ajuta si la imbunatatirea functiilor inimii. De asemenea, bananale contin o fibra solubila, denumita hidrocoloid, care ajuta la normalizarea miscarilor tractul digestiv si usureaza constipatia. Imbunatatesc vederea Cand erai copil se poate ca parintii sa-ti fi spus ca morcovii iti pastreaza vederea, insa ca persoana adulta ai nevoie de mai multe fructe pentru mentinerea vederii. Un studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie arata ca prin consumul a 3 sau mai multe fructe pe zi se previne degenerescenta maculara, prima cauza a piederii vederii la persoanele in varsta. Protejeaza oasele Consumul frecvent de banane, ca parte al modului sanatos de alimentatie, ajuta organismul sa asimileze mai bine calciul si astfel oasele tale vor fi sanatoase si puternice pentru mai mult timp.   Bananele sunt o sursa extraordinara de fructooligozaharide, un component probiotic datorita continutului de bacterii prietenoase pentru colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine si enzime digestive care imbunatatesc capacitatea de asimilare a nutrientilor, dar au si proprietatea de intarire a sistemului imunitar. Cand fructooligozaharidele sunt fermentate de aceste bacterii prietenoase, nu creste doar numarul de bacterii probiotice, ci si capacitatea organismului de a asimila calciu. De aici, rezulta ca tranzitul gastrointestinal este scazut, dar si riscul de a face cancer de colon este diminuat.   De asemenea, bananele au un continut ridicat in provitamina A, care protejeaza impotriva afectiunilor cronice, incluzand unele forme de cancer, afectiuni cardiovasculare si diabet. Pentru ca bananele sa aiba o cantitate mai mare de provitamina A, culoarea miezului trebuie sa fie cat mai galbena. Protejeaza sanatatea rinichilor In fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 190.000 de cazuri noi de cancer la rinichi. Printre factorii de risc se regasesc: fumatul, presiunea sanguina ridicata, obezitatea si expunerea la substante toxice (azbest, cadmiu). In Jurnalul International de Cancer, cercetatorii sugereaza ca prin consumarea tuturor fructelor si legumelor, mai ales al bananelor ajuti organismul sa previna cancerul de rinichi. Aceasta este colncluzia unui studiu care a durat 14 ani si la care au participat 61.000 de femei, cu varsta cuprinsa intre 40-76 de ani. Astfel, consumul a mai mult de 75 de portii de fructe si legume in fiecare luna (adica aproximativ 3 vegetale pe zi) reduce riscul de a face cancer la rinichi cu 40%. Dintre fructe, bananele ofera cea mai mare protectie. In randul legumele, cea mai mare protectie o ofera varza si legumele de la care consumam radacina, riscul fiind redus cu 50-60%. Bananele au aceste proprietati, deoarece au un continut ridicat de acid fenolic, iar varza este bogata in sulf, care ajuta la detoxifiere. Impreuna acestea formeaza un amestec de fitonutrienti de mare ajutor in protejarea functiilor rinichilor. Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Bananele - Informatii nutritionale

Bananele sunt surse nemaipomenite de vitamina B6, vitamina C, potasiu, magneziu si fibre. Tabel nutritional   1 banana (118 grame) are 108,56 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina B6 0.68 mg 34.0 % vitamina C 10.74 mg 17.9 % potasiu 467.28 mg 13.4 % fibre 2.83 g 11.3 % magneziu 0.18 mg 9.0 % Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Sfaturi utile

Daca sunt foarte uscate, lasa-le timp de cateva minute in apa fierbinte; Prunele uscate fac parte dintre putinele alimente care contin oxilati. In cantitati mari, acestia pot cauza sanatatii. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara trebuie sa evite aceste fructe. Studiile efectuate au aratat ca oxilatii intervin si in procesul de absorbtie al calciului de catre organism. Interventia insa este destul de mica, iar daca ai un tract digestiv sanatos, nu vor exista probleme. Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Afinele - Sfaturi utile

Afinele proaspete sunt foarte fragile si trebuie spalate repede, cu grija si numai atunci cand vrei sa le consumi, deoarece este indepartata flora care protejeaza coaja si se strica mai repede. Daca acestea au fost culese impreuna cu alte afine salbatice incearca sa nu le speli impreuna. Cand folosesti la retete afine congelate, lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei un timp, dupa care trebuie sa le pui la scurs. Este indicat ca pentru retetele care necesita coacere sa folosesti afine proaspete, deoarece ofera un maxim de savoare. Alte cateva idei: adauga afine la shake-ul de dimineata; in cerealele de dimineata poti adauga afine proaspete sau stafidate; pentru un desert elegant si delicios, pune in pahare de vin iaurt si afine, iar pe deasupra adauga ghimbir. Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Selectarea si pastrarea

Ideal ar fi sa cumperi aceste fructe in ambalaje transparente pentru a le evalua  calitatea; Pot fi pastrate intr-un recipient la loc racoros si intunecos timp de mai multe luni; Depozitate in frigider, acestea isi vor pastra prospetimea mai mult timp. Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Afinele - Selectarea si pastrarea

Alege afinele tari care au o culoare vie si uniforma. Zdruncina vasul cu afine si urmareste daca acestea au tendinta de a se rostogoli, in caz contrar reiese ca fructele sunt prea moi si chiar stricate. De asemenea, evita afinele care par a avea o culoare mohorata sau care au o textura moale si umeda. Pentru a fi pastrate proaspete cat mai mult timp, afinele trebuie ferite de umezeala deoarece prezenta apei le putrezeste. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.    Afinele coapte trebuie depozitate intr-un vas acoperit in frigider, si astfel, se vor mentine proaspete si bune de consumat timp de cateva zile. Intotdeauna, trebuie sa le verifici cand mananci si sa inlaturi afinele care au inceput sa se sctrice, deoarece le pot strica si pe celelalte. De asemenea, afinele nu trebuie spalate decat atunci cand urmeaza sa fie consumate, deoarece prin spalare este indepartata "flora" care protejeaza afinele de degradare. Afinele nu trebuie tinute la temperatura camerei mai mult de o zi, deoarece se strica. Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Afinele - Beneficii asupra sanatatii

Afinele sunt un pachet de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, prevenind lezarea tesuturile care pot conduc la aparitia cataractei, glaucomului, varicelor, hemoroizilor, afectiunilor cardiovasculare si cancer. Antocianina, pigmentul rosu-albastru din afine, imbunatateste integritatea structurii venelor dar si in intregul sistem vascular. Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare Nu numai vinul rosu are proprietati cardioprotective, deoarece un studiu recent a scos la suprafata faptul ca mai mult de 38% din continutul afinelor lupta impotriva radicalilor liberi. In studiul publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor, cercetatorii sustin ca 2 pahare de vin alb contin 47 mmol de radicali liberi care absorb antioxidantii, 2 pahare de vin rosu contin 2.04 mmol, iar sucul de afine 2.42 mmol din totalul substantelor nutrivite ale fructului.   Pretejeaza impotriva degenerescentei maculare Cu siguranta, in copilarie erai indemnat sa mananci morcovi pentru mentinerea sanatatii ochilor, ca adult aceasta sarcina este mai greu de indeplinit, dar mult mai importanta. Datele raportate intr-un studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie indica faptul ca prin consumarea a 3 sau mai multe fructe pe zi scade riscul aparitiei degenerescentei maculare la o varsta inaintata - cauza primara a pierderrii vederi la adulti cu 36%, in comparatie cu persoanele care consuma mai putin de 2 fructe pe zi. La studiu au participat peste 110.000 persoane. Cercetatorii au evaluat efectele antioxidantilor A, C si E si carotidelor asupra participantilor. Cand consumul de legume era scazut, antioxidantii si carotidele erau puternic legate de aparitia degenerescentei maculare timpurii, dar cand consumul de fructe a fost de cel putin 3 pe zi, situatia se schimba radical. O mai buna functionare a creierului Cu ajutorul unor studii realizate in laborator, cercetatorii au descoperit ca afinele protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduc afectiunile relationate cu inaintarea in varsta (Alzheimer sau dementa). Astfel, cercetatorii sustin ca o dieta bogata in afine imbunatateste atat capacitatea de invatare, cat si cea de gandire. Sanatatea gastrointestinala Datorita antocianinelor, afinele contin alti antioxidanti care blocheaza pistele metabolice care pot conduce la cancer. Un studiu realizat pe 1.200 de persoane, care au avut o alimentatie bogata in capsune (din aceeasi familie cu afinele si care au aproximativ aceleasi substante nutritive), arata ca riscul aparitiei cancerului este de 3 ori mai scazut la aceste persoane in comparatie cu cele care nu consumau aceste fructe. Protejeaza impotriva cancerului la colon Studii de laborator, publicate in Jurnalul de Agricol si Chimia Alimentelor, arata ca un compus fenolic din afine inhiba celulele care declanseaza cancerul de colon. Protejeaza impotriva cancerului ovarian Datorita continutului bogat de fitonutrienti, afinele contin un flavonoid numit kaempferol, iar femeile care au in alimentatie acest falavonoid prezinta un risc cu 40% mai redus de a dezvolta cancer ovarian, in comparatie cu celelalte femei. Pe langa afine, alte alimente bogate in kaempferol sunt ceaiul, ceapa, varza creata, prazul, spanacul si broccoli. O reducere semnificativa a cancerului ovarian cu 34% a fost identificata si in cazul femeilor care au o dieta bogata in luteolin, un alt tip de flavonoid care se gaseste in citrice. Diareea si constipatia Afinele sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu constipatia, dar si cu diareea. Pe langa fibre solubile si insolubile, afinele contin tanin, care actioneaza ca astringent in sistemul digestiv pentru reducerea inflamatiilor. Totodata, afinele imbunatatesc si sanatatea tractului urinar. Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta Atat versiunea proaspata (prunele) cat si cea uscata au constituit subiectul a numeroase cercetari si asta datorita continutului mare de fitonutrienti numiti acizi neoclorogenici si clorogenici. Substantele gasite in prune si prune uscate se numesc fenoli, iar proprietatile lor antioxidante au fost indelung studiate. Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Beta caroten pentru o mai mare protectie antioxidanta Abilitatea prunelor uscate de a stopa raul facut de oxigen celulelor noastre este data si de continutul de beta caroten. Beta carotenul functioneaza ca un antioxidant, eliminind radicalii liberi. Potasiu pentru sanatatea cardiovasculara Prunele uscate sunt o buna sursa de potasiu, mineral esential pentru mentinerea unei presiuni sanguine normale si a bunei functionari a inimii, lucru demonstrat de numeroase studii. Eficienta alimentelor bogate in potasiu in scaderea presiunii sanguine a fost demonstrata intr-un numar mare de studii. Intr-unul dintre aceste studii, cercetatorii au analizat 40.000 de barbati americani timp de 4 ani pentru a determina efectele dietei asupra presiunii sanguine. Barbatii cu o dieta bogata in potasiu, precum si magneziu si fibre, au prezentat un risc scazut de atac de inima. Potasiul pentru oase puternice Pe langa beneficiile care le ofera sistemului cardiovascular, potasiul din prunele uscate te ajuta sa-ti pastrezi oasele sanatoase. Potasiul poate ajuta la stoparea pierderii de calciu prin urina cauzate de dietele bogate in sare si astfel ajuta la prevenirea subtierii oaselor in mod rapid. Normalizeaza nivelul de zahar din sange si ajuta la pierderea kilogramelor Fibrele solubile din prunele uscate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si intarziind absorbtia glucozei (forma in care zaharul este transportat in sange) dupa masa. Fibrele solubile ajuta si la cresterea sensibilitatii insulinei si astfel joaca un rol important in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2. Aceste fibre ofera si o senzatie de satietate, marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si astfel te pot ajuta sa mananci mai putin si sa scapi de kilograme. Fibrele ajuta la reducerea colesterolului si ofera protectie intestinala Punele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipatia. Pe langa faptul ca ajuta tranzitul intestinal si astfel scade riscul aparitiei cancerului de colon si a hemoroizilor, fibrele insolubile ofera hrana bacteriilor "prietenoase" din intestinul gros. Cand aceste bacterii fermenteaza fibrele insolubile, produc un mic lant de acizi grasi numiti acizi butirici, care servesc drept combustibil pentru celulele intestinului gros si ajuta la mentinerea sanatatii colonului. Aceste bacterii mai creaza inca doua lanturi mici de acizi grasi, acizii acetici si propionici, care sunt folositi drept combustibil pentru celulele din ficat si muschi.    Acidul propionic poate fi in parte responsabil pentru proprietatile de reducere a colesterolului oferite de fibre. In studiile efectuate pe animale, s-a aratat ca acidul propionic ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange. Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca un consum ridicat de alimente bogate in fibre, precum prunele uscate, ajuta la prevenirea bolilor de inima. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 19 ani si a inclus 10.000 de participanti americani. Fibrele reduc riscul aparitiei cancerului la san in postmenopauza Conform unui studiu care a implicat 51.823 de femei aflate in postmenopauza, consumul de fructe bogate in fibre reduce cu 34% riscul aparitiei cancerului de san. Ajuta la absorbtia fierului Abilitatea prunelor si a prunelor uscate de a ajuta la absorbtia fierului de catre organism a fost analizata in multe studii si se pare ca este data de continutul de vitamina C din acest fruct. Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Afinele - Informatii nutritionale

Afinele, unul dintre cei mai importanti fitonutrienti, contin cantitati semnificative de antocianidine - antioxidantul care da culoarea albastra, purpurie si rosie fructelor si legumelor. In consecinta, afinele contin acid elagic, o alta substanta fitochimica cu rol in  prevenirea lezarii celulelor. Afinele sunt o sursa excelenta de vitamina C, magneziu dar si ambele tipuri de fibre: solubile si insolubile. Practic, afinele contin cantitati importante de nutrienti si cu toate acestea au un continut scazut in calorii. Tabel nutritional   1 pahar afine (145 grame) are 81,20 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 18.86 mg 31.4 % magneziu 0.40 mg 20.0 % fibre 3.92 g 15.7 % vitamina E 1.46 mg 7.3 % Citeste mai mult despre Afine Afinele - Sfaturi utile Afinele - Selectarea si pastrarea Afinele - Beneficii asupra sanatatii Afinele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Informatii nutritionale

  Tabel nutritional   1 ceasca de prune uscate (42.50 grame) are 101.58 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina A 844.48 UI 16.9 % fibre 3.02 g 12.1 % potasiu 316.63 mg 9.0 % cupru 0.18 mg 9.0 % Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Prunele - Sfaturi utile

1. Daca ai pastrat prunele la frigider, acorda-le putin timp pentru a ajunge la temperatura camerei, inainte de a le consuma (pentru a-si recapata dulceata si suculenta); 2. Daca doresti sa le cureti usor de pielita, introdu prunele in apa fiarta (30 de secunde), iar apoi in apa rece; 3. Prunele fac parte dintre putinele alimente care contin oxalati. In cantitati mari, acestia pot dauna sanatatii. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara trebuie sa evite aceste fructe. Studiile efectuate au aratat ca oxalatii intervin si in procesul de absorbtie al calciului de catre organism. Interventia insa este destul de mica, iar daca ai un tract digestiv sanatos, nu vor exista probleme. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prunele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Ajuta la absorbtia fierului, iar vitamina C ofera protectie antioxidanta Abilitatea prunelor de a ajuta la absorbtia fierului de catre organism a fost analizata in multe studii si se pare ca este data de continutul de vitamina C din acest fruct. Pe langa aceasta functie, vitamina C este necesara si pentru sanatatea tesuturilor si intarirea sistemului imunitar. Este o idee buna sa iei un supliment de vitamina C in sezonul racelii sau a gripei si poate fi foarte utila pentru persoanele predispuse la infectii ale urechii. Vitamina C previne oxidarea colesterolului de catre radicalii liberi. Colesterolul oxidat se depune pe artere si afecteaza vasele de sange. Din acest motiv, vitamina C poate fi folositoare pentru persoanele care sufera de ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care pot contribui la dezvoltarea sau progresia unor afectiuni precum astmul, cancerul de colon, osteoartrita, artrita reumatoida. Protejeaza impotriva degenerescentei maculare Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi scad riscul (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prunele - Selectarea si pastrarea

1. Alege-ti pentru consum fructele care au o culoare frumoasa si sunt lipsite de lovituri, zgarieturi sau orice semn ca sunt vechi. 2. Cele care nu sunt inca coapte, pot fi lasate la temperatura camerei. Prunele se maturizeaza foarte repede si, din acest motiv, verifica-le a doua sau a treia zi. Odata coapte, prunele pot fi pastrate in frigider timp de cateva zile. Pot fi congelate, insa pentru a le pastra mai bine gustul, inlatura samburii inainte de congelare.   3. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, consuma prunele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prunele - Informatii nutritionale

Prunele sunt o buna sursa de vitamina C, vitamina A, vitamina B2, potasiu si fibre. Tabel nutritional   1 pruna (66 grame) are 36,30 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 6.27 mg 10.4 % vitamina A 213.18 IU 4.3 % fibre 0.99 g 4.0 % vitamin B2 0.06 mg 3.5 % potasiu 113.52 mg 3.2 % Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Coacazele - Sfaturi utile

Deoarece sunt la fel de fragile ca si afinele, coacazele trebuie pregatite cu grija. Primul lucru pe care trebuie sa il faci inainte de a le consuma este sa le pui intr-o strecuratoare si sa le speli sub jetul de apa. Cand folosesti coacaze congelate la diferite retete, incearca sa eviti retele care necesita coacere. Pentru coacere sunt indicate cocazele necongelate pentru a oferi un maxim de savoare. Iata cateva idei de servire: Profita de gustul acrisor al coacazelor pentru a inlocui otetul sau lamai cand vrei sa dai gust salatelor tale. Astfel, adauga cateva picaturi de ulei de masline si zeama coacazelor stoarse cu mana.   Pentru a echilibra gustul acrisor, combina coacaze proaspete cu alte fructe, cum ar fi: portocale, mare, ananas sau pere. Daca doresti adauga putin suc de fructe, miere si sirop de artar peste coacazele poaspete.  Pentru o salata usor de facut, care imediat va deveni bautura preferata din vacante, in blender amesteca 2 pahare de coacaze proaspete, o jumatate de ananas taiat bucati, o portocala fara coaja, un mar dulce si o mana sau doua de alune sau nuci. Ingredinetele nu se amesteca foarte mult pentru a mai ramane si bucati de fructe intregi. Amestecul este rasturnat intr-un bol, dupa care mai poti adauga telina taiata.  Amesteca in parti egale: coacaze neindulcite si sucul tau preferat de fructe, dupa care adauga putin apa minerala pentru o obtine o bautura racoritoare. Pentru mai multa culoare iti recomandam sa adaugi si cateva felii de lime sau lamai. Coacazele se numara printre putinele alimentele care contin cantitati masurabile de oxalati, substante naturale care se gasesc in plante, animale in organismul uman. Cand oxalatii devin prea concentrati in lichidele corpului, acestia se pot cristaliza si pot cauza diferite probleme de santate. Din acest motiv, persoanele care au sau au avut probleme netratate cu rinichii sau cu vezica biliar ar trebuie sa evita consumul de coacaze. Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Coacazele - Selectarea si pastrarea

Sezonul coacazelor este destul de scurt, iar ferimitatea este primul indiciu al calitatii. Culoarea rosu profund sugereaza ca fructul are un continut ridicat de antocianine. Coacazele proaspete in comparatie cu cele uscate contin mai multi antioxidanti, in timp ce continutul minim de antioxidanti se gaseste in sucurile de coacaze.  Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Coacazele proaspete pot fi congelate si consumate dupa cateva luni. Pentru congelare alege numai coacazele proaspete pe care le pui intr-o tava de copt si le bagi la frigider. In cateva ore, coacazele inghetate complet sunt pregatite pentru transferul in congelator. Nu uita sa pui data pe punga in care ai bagat coacazele la congelator. Cand sunt scoase de la congelator, coacazele nu sunt stricate atata timp cat nu sunt lipsite de culoare, nu sunt lipicioase, nu au coaja tare sau aspra. Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Coacazele - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza importiva infectiei tractului urinar Coacazele au fost studiate timp de sute de ani pentru capacitatea lor de a preveni infectia tractului urinar. Astfel, s-a descoperit ca coacazele contin un agent antibacterian numit acid hippuric dar si alti compusi care ajuta la reducerea capacitatii bacteriei E.coli de a se lipi de peretii tractului urinar. Inainte ca infectia sa se dezvolte, un agent patogen izoleaza zona si apoi penetreaza mucoasa de la suprafata peretilor tractului urinar. Coacazele previn aceasta aderare, astfel bacteria E-coli este spalata si apoi este eliminata prin urina. Atata timp cat E-coli este responsabila de 80-90% dintre infectiile tractului urinar, protectia oferita de coacaze este semnificativa. Protejeaza vezica urinara Efectele protective ale coacazelor sunt datorate unui tip specific de tanin, care se gaseste numai in coacaze si afine, care interfereaza cu protejarea antibacteriana, prevenind implantarea acestora in peretii vezicii urinare si cauzand infectia. Totusi, daca bacteria se instaleaza indicat este sa ceri sfatul unui specialist, deoarece nu sunt studii clare care sa ateste ca sucul de coacaze este indicat in tratarea infectiei deja instalate, infectie care poate afecta si rinichii. Combate virusul herpesului Studiul de laborator publicat in octombrie 2004 in Jurnalul de Stiinta, Alimentatie si Agricultura sustine ca fitonutrienti din coacaze sunt eficienti impotriva virusului herpes simplex (HSV-2), cauza herpesului genital. Intr-un mod asemanator, afinele protejeaza si impotriva infectiilor vezicii biliare prin prevenirea instalarii bacteriei in peretii vezicii biliare. Compusul antiviral al coacazelor, proantoc ianidina A-1, inhiba atasarea si penetrarea virusului herpes. Protectie gastrointestinala si stomatologica Nu numai infectia rinichilor, dar majoritatea afectiunilor infectioase sunt initiate de adeziunea organismului patogenic la tesuturile gazdei. Capacitatea coacazelor de a bloca aceasta adeziune a fost demonstrata nu numai importiva bacteriei E-coli, bacteria responsabila de infectiile tractului urinar, ci si importiva altor agenti patogeni comuni. Delegatii la intalnirea Societatii Americane de Chimie si Conferinta Biologica Experimentala din 2002, de asemenea, au fost informati de capacitatea ainelor de a actiona ca probiotic natural, sustinand sanatatea impotriva bacteriilor care se dezvolta in tractul gastro-intestinal al omului in timp ce bacteria produce infectia si aduce afectiunea. In acelasi jurnal au fost publicate studii care notau ca compusi din coacaze dizolva colectivul bacteriilor orale si scad nivelul de mutanti Streptococi din saliva - cauza majora care afecteaza dantura. Protejeaza impotriva formarii pietrelor la rinichi Coacazele contin acid quinic, un compus care nu are reactii neobisnuite in organism dar care produce minuni la nivelul urinei. Prezenta acidului quinic determina ca urina sa aiba un nivel foarte scazut de acid, suficient pentru a impiedica calciulul si ionii de fosfat sa formeze pietre insolubile. In cazul pacientilor care fac periodic pietre la rinichi, sucul de coacaze este indicat pentru a reduce cantitatea de calciu ionizat din urina, oferind o protectie cu 50% mai ridicata impotriva formarii pietrelor la rinchi. Scade nivelul de colesterolului LDL Dupa nenumarate teste, cercetatorii de la Universitatea din Scranton au demonstrat ca antioxidantii din coacaze scad nivelul colesterolului LDL. De asemenea, testele pe animale realizate la alte 3 universitati au dovedit ca coacazele pot scadea nivelul total al colesterolului LDL (colesterolul "rau"). Cu toate ca nu este cunoscuta modalitatea prin care sucul de afine schimba nivelul colesterolului, cercetatorii cred ca efectul este datorat nivelului ridicat de polifenoli, un tip de antioxidant foarte puternic. Si se pare ca noi studii confirma aceasta ipoteza. Creste nivelul colesterolului HDL Un nivel scazut al colesterolului "bun"/ HDL este asociat cu un factor de crestere a afectiunilor cardiovasculare, dar consumand coacaze, fructe sau suc, vei reusi sa cresti nivelul colesterolului cardioptrotectiv HDL, sugereaza un studiu publicat in Jurnalul de Nutritie din Marea Britanie. Obezitatea abdominala, trigliceridele mari si cresterea colesterolului HDL sunt cheia sindromului metabolic, o afectiune care creste riscul dezvoltarii diabetului de tip 2. Aceasta afectiune este cunoscuta ca fiind factorul primar in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare - cele mai intalnite afectiuni din lume. Prevenirea cancerului In 2002, la intalnirea nationala a Societatii Americane a Chimiei, Catherine Neto, profesor asistent la Universitatea din Massachusetts-Dartmouth, a prezentat cativa compusi descoperiti care erau toxici pentru o varietate de tumori canceroase, inclusiv de plamani, prostata, san si leucemia. Studiul, astfel, a confirmat ca coacazele au un continut ridicat de antioxidanti si ca au capacitatea de a inhiba proliferarea celulelor canceroase la ficat. Compusii gasiti in coacaza ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar, dar ajuta si la prevenirea cancerului, sugereaza cercetari suplimentare de la Universitatea din Massachusetts-Dartmouth conduse de  Catherine Neto si raportate in Jurnalul de Stiinta a Alimentatiei si Agriculturii. Totodata, trebuie mentionat ca aceste fructe delicioase sunt de ajutor si in prevenirea cancerului la san. Studii realizate in laborator sustineau ca proantocianide din coacaze inhiba proliferarea celulelor canceroase la om, prin determinarea sinuciderii celulelor cancerosa si stopand capacitatea de a se multiplica. Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Coacazele - Informatii nutritionale

Studii conduse de Universitatea din Scranton si nu numai au scos la suprafata faptul ca coacazele sunt o putere fitochimica, deoarece contin de 5 ori mai multi antioxidanti decat broccoli. Cand au fost comparate cu alte 19 fructe s-a descoperit ca coacazele contin cel mai inalt nivel de antioxidanti fenoli. Alte fructe bogate in fenoli: mere, grefrutul rosu, capsunele, ananasul, bananele, piersicile, lamaile, portocalele si perele.   Tabel nutritional   1/2 pahar cu coacaze (47.50 grame) are 23,27 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 6.41 mg 10.7% fibre 1.99 g 8.0 % magneaziu 0.07 mg 3.5 % vitamina K 2.42 mcg 3.0 % Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Pepenele verde - Sfaturi utile

Spala-l inainte de a-l taia. Este posibil ca din cauza marimii lui sa nu-l poti spala la robinet, asa ca il poti sterge cu un prosop umed; Desi cei mai multi dintre noi consumam doar miezul si coaja sau semintele pot fi bune de mancat. Iata cateva idei utile: In tarile asiatice sunt consumate drept gustari fie amestecate cu cereale sau folosite in prepararea painii; In alte tari, coaja de pepene verde este marinata, murata sau zaharisita; Pepenele verde amestecat cu feliute subtiri de ceapa rosie, sare si piper negru  poate fi o salata grozava pentru vara; Nu face parte dintre fructele care provoaca in mod frecvent alergii. Citeste mai mult despre Pepenele verde Pepenele verde - Sfaturi utile Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii Pepenele verde - Informatii nutritionale

Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii

Acest fruct nu numai ca te racoreste in zilele fierbinti de vara, ci te poate ajuta si in vindecarea inflamatiilor care contribuie la aparitia unor afectiuni precum astmul, ateroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita. Continut bogat in antioxidanti Deliciosul si zemosul pepene verde contine unii dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A, antioxidanti carotenoizi, licopen. Acesti antioxidanti puternici calatoresc prin corp neutralizand radicalii liberi. O sursa buna de licopen Pepenele verde este o sursa excelenta de carotenoizi, licopen. Cunoscut ca fiind foarte intalnit in rosii, licopenul este prezent in cantitati mari si in pepenele verde si in mango. Licopenul a fost indelung studiat pentru puterile antioxidante si in prevenirea cancerului, precum cancerul de prostata, cancerul la san, cancerul endometrial, cancerul la plamani si cancerul colorectal. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca la pacientii cu adenoame colorectale, nivelul de licopen din sange este cu 35% mai mic fata de celelalte persoane. Si nivelul de beta caroten tinde sa fie cu 25% mai mic desi, conform cercetatorilor, aceasta diferenta nu este importanta. Pepenele verde si ceaiul verde pot preveni aparitia cancerului de prostata O dieta bogata in fructe cu un continut mare de licopen, precum pepenele verde, si consumul de ceai verde reduc considerabil riscul aparitiei cancerului de prostata, arata un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Studiul care a fost efectuat pe 130 de bolnavi de cancer de prostata si un grup de control de 274 de persoane, a aratat ca barbatii care consuma in mod regulat ceai verde prezinta un risc cu 86% mai mic de a face cancer de prostata. Un efect asemanator il are si consumul de fructe si legume cu un continut bogat in licopen (tomate, caise, pepene verde, papaya, guava). Barbatii care consuma in mod frecvent aceste fructe sau legume prezinta un risc cu 82% mai scazut de a face cancer de prostata. Consumul de pepene verde si ceai verde, combinat, ofera o protectie mai mare impotriva cancerului de prostata, decat cea data de fiecare in parte, sunt de parere specialistii. Ofera mai multa energie Pepenele verde este bogat in vitamine B, necesare pentru producerea de energie. Este o buna sursa de vitamina B6, B1, magneziu si potasiu. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Arginina previne disfunctiile erectile si scade presiunea sangelui Un alt motiv pentru a te bucura de acest fruct inainte ca vara sa se termine: pepenele verde este foarte bogat in citrulina, aminoacid folosit de organism pentru crearea unui alt aminoacid, arginina, folosit pentru eliminarea amoniacului din organism si pentru producerea de oxid nitric. Oxidul nitric nu numai ca relaxeaza vasele de sange, ducand la scaderea presiunii sangelui, ci este si component al medicamentului Viagra folosit pentru prevenirea disfunctiilor erectile. Citeste mai mult despre Pepenele verde Pepenele verde - Sfaturi utile Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii Pepenele verde - Informatii nutritionale

De ce este iulie cea mai periculoasă lună pentru înot?

Alimente bogate în probiotice pe care să le consumi în fiecare zi

De ce îi ciupesc țânțarii doar pe unii oameni

Ce trebuie să știe un adolescent despre gătit

Cum să-ți îngrijești zona intimă corect. Ce să faci și ce nu

De ce ar trebui să iei și magneziu dacă iei vitamina D

De ce e bine să dormi dezbrăcată? 7 motive

Descoperirea cercetătorilor: Care este ţinta preferată a căpuşelor

Cum scapi rapid de durerile abdominale în funcție de cauza lor

10 simptome neașteptate ale atacului de panică

6 simptome ale diabetului de tip 2 atât de subtile, încât le poți ignora

Siluetă de milioane: Gisele Bundchen, supermodelul cu corp de femeie obișnuită

10 idei de cină ușoară de vară

Un adolescent a fost diagnosticat cu o boală mortală după ce a făcut prea mult sport

Dependența de jocuri video este recunoscută în mod oficial de Organizația Mondială a Sănătății

Ești uituc? Este un semn că ai o inteligență aparte

Multe dintre femeile cu cancer de sân ar putea renunța la chimioterapie conform unui nou studiu

Remedii și tratamente naturale pentru diabet

Ce se întâmplă în corp când este prea cald afară? Nu ignora aceste simptome!

Cum să te refaci dacă nu ai dormit bine. Ce spun specialiștii

Aproape a paralizat de la o constipație severă. Cazul incredibil al unui bărbat, la un pas de moarte

Semne care indică prezența bulimiei și anorexiei

Cum să dormi mai bine vara - 4 sfaturi pe care le poți aplica imediat

Kate Beckinsale, siluetă senzaţională la 44 de ani: Care e secretul unui asemenea corp

Transformarea ireală a unei femei: Avea 142 de kilograme când a început să slăbească

Cele 12 reguli care te ajută să previi cancerul

Odată cu vârsta, dormi mai puțin. Ce părere au specialiștii despre asta

Copiii pot face pietre la rinichi dacă mănâncă prea multă carne, avertizează specialiştii

Elle Macpherson îşi sărută noul iubit: Bărbatul care a cucerit-o e un doctor controversat

Tatuajele pot să fie extrem de periculoase dacă ai sistemul imunitar slăbit

;