Varza de Bruxelles - Sfaturi utile

Inainte de a spala varza de Bruxelles trebuie ca mica tulpina si frunzele palide sau galbene sa fie indepartate, dupa care se spala varza sunt jetul de apa pentru a fi indepartete orice insecta care si-a gasit adapost in interiorul frunzelor. De regula, varza de Bruxelles se gateste intreaga, iar pentru a permite caldurii sa pemetreze toate frunzele si pentru ca aceasta sa aiba un gust mai bun, taie tulpina pe diagonala, in forma de "X", inainte de a fi gatita. Cu toate ca acesa leguma se serveste ca fel de mancare,  poate fi facuta si la salata sau garnitura. Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea

Varza de Bruxelles de cea mai buna calitate este ferma, compacta si de un verde intens. Aceasta nu trebuie sa contina foi galbene sau palide si nu ar trebuie sa aiba o textura moale; de asemenea cele care o perforatii in foi trebuie evitate deoarece acest fapt indica ca a mai fost in mainile cuiva. Aceasta leguma trebuie tinuta in frigider fara sa fie spalata, pastrata intr-o punga de plastic. Depozitate in astfel de conditii leguma ramana proaspata timp de 10 zile. Daca vrei sa congelezi varza de Bruxelles, aceasta trebuie tinuta la aburi 3-5 minute, astfel varza poate fi consumata si dupa un an de zile.

Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului de vezica urinara Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede. Totodata, cerectatorii din Olanda au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte. Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill. Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida  ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma asemenea legume. Beneficiile acestor legume se indreapta catre 3 grupuri de persoane care prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de vezica: fumatorii, barbatii si varstnicii de peste 64 ani. Ajuta la detoxifierea organismului Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile. Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%.  Pentru a beneficia de efectele varzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi. Vei avea o piele mai sanatoasa Varza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartigajele si tendoanele). Un studiu, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni din Anglia a scos la suprafata faptul ca persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculrare a fost redus cu 71% la barbati si cu 59% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism. Varza de Bruxelles  mai contine si vitamina A si beta-caroten, ambele jucand un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si determina ca pielea sa fie mai elastica si mai sanatoasa. Ajuta sistemul digestiv Adauga varza de Bruxelles in dieta, deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare. Protejeza de afectiunile cardiovasculare Consumul de varza de Bruxelles ajuta la scaderea riscului a diferite forme de cancere, mai ales cel de colon, plamani, san, ovare si vezica urinara. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca acesta legume aduce beneficii si sistemului cardiovascular. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta la scaderea cantitatii de colesterol din organism.   Protejeaza impotriva artritei reumatoide In timp ce un studiu sustine ca doze ridicate de suplimente cu vitamina C duce la formarea osteoartritei, un altul sustine ca prin consumarea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C oamenii se protejeaza de poliartita infalamtorie, o forma de artita reumadoida care implica lezarea a 2 sau mai multe articulartii. Previne defectele din nastere   Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume. Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles este bogata in mai multe subtante nutritive, aceasta fiind o sursa foarte buna de vitamina C si K. Totodata, aceasta este bogata in numerosi nutrienti cum ar fi: folati, vitamina A, mangan, fibre. potasiu, vitamina B6, fier etc. Astfel datorita continutului bogati in substante nutritive, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea a numeroase afectiuni. Tabel nutritional   1 pahar (156 g) are 60,84 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 218.80 mcg 273.5 % vitamina C 96.72 mg 161.2 % folati 93.60 mcg 23.4 % vitamina A 1121.64 IU 22.4 % mangan 0.35 mg 17.5 % fibre 4.06 g 16.2 % potasiu 494.52 mg 14.1 % vitamina B6 0.28 mg 14.0 % triptopan 0.04 g 12.5 % vitamina B1 0.17 mg 11.3 % acizi grasi omega-3 0.26 g 10.8 % fier 1.87 mg 10.4 % fosfor 87.36 mg 8.7 % proteine 3.98 g 8.0 % magneziu 31.20 mg 7.8 % vitamina B2 0.12 mg 7.1 % vitamina E 1.33 mg 6.7 % calciu 56.16 mg 5.6 % Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

Ardeiul - Informatii nutritionale

O portie de ardei rosu asigura necesarul de vitamina C si A. Ardeiul rosu este si o sursa execlenta de vitamina B6. Ardeiul de culoare verde este o buna sursa de fibre, folati si vitamina K, precum si molibden sau mangan. Pe langa beta-caroten, ardeiul rosu contine si fitonutrienti precum licopen, luteina si zeaxantina. Tabel nutritional   1 ceasca ardei rosu, tocat (92 grame) are 24.84 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 174.80 mg 291.3 % vitamina A 5244.00 IU 104.9 % Vitamia A 318.57 UI 6.8 % vitamina B6 0.23 mg 11.5 % fibre 1.84 g 7.4 % molibden 4.60 mcg 6.1 % vitamina K 4.51 mcg 5.6 % mangan 0.11 mg 5.5 % folati 20.24 mcg 5.1 % potasiu 162.84 mg 4.7 % vitamina B1 0.06 mg 4.0 % vitamina E 0.63 mg 3.1 % triptofan 0.01 g 3.1 % cupru 0.06 mg 3.0 % Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Broccoli - Sfaturi utile

1. Broccoli poate fi folosit atat fiert cat si proaspat, insa in cazul in care te horatasti sa faci o garnitura din broccoli trebuie sa stii ca tulpina si buchetul se prepara in mod diferit. Astfel, tulpina trebuie preparata separat timp de cateva minute deoarece are un continut ridicat de fibre, dupa care adaugi si buchetul. Pentru o preparare mai rapida tulpina trebuie taiata pe lung. 2. Institutul Mondial pentru Sanatatea Alimentelor sustine ca nutrientii raman in alimente intr-o cantitate mai mare, in functie de modul in care sunt pregatite. In acest sens a fost publicat un studiu in Jurnalul de Stiinta Agriculturii si Alimentelor  unde erau analizate toate metodele de preparare. In urma studiului, s-a conchis ca cel mai indicat mod de preparare este pe baza de aburi, deoarece se pierde o cantitate foarte mica de nutrienti, iar la polul opus se afla microundele prin care se pierd intre 97% si 74% dintre antioxidantii compusi. 3. Daca totusi doresti ca calesti broccoli foloseste ulei de masline sau de floarea-soarelui. Broccoli este cunoscuta ca o sursa bogata de substante ce previn cancerul, cum ar fi: glucosinolati, fenoli, vitamina C si minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, magneziu, zinc si cupru). Calirea legumei broccoli a fost studiata de catre cercetatorii din Spania. Acestia au descoperit ca pentru calire trebuie folosit ulei de masline dublu-rafinat sau ulei de floarea soarelui pentru ca vitamina C si compusii fenolici sa nu isi piarda proprietatile. Brocolii si goitrogenii Broccoli contin goitrogeni, substante naturale continute de alimete care intervin in functionarea glandei tiroide. Persoanele care deja sufera de o afectiune a tiroidei si nu urmeaza un tratament trebuie sa evite broccoli. Gatirea determina ca substanta goitrogen sa fie inactiva. In orice caz nu este clar nici pentru cercetatori cat la suta din compusul de goitrigen devine inavtiv prin coacere sau care este riscul la care sunt supuse persoanele care au probleme cu glanda tiroida. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Selectarea si pastrarea

Alege broccoli cu floarea compacta si care nu prezinta nicio degradare exterioara. Totodata, leguma trebuie sa fie uniform colorata in verde inchis, deschis sau cu nuante spre purpuriu in functie de specie, dar fara suprafete care tind sa se ingalbeneasca. Tulpina trebuie sa fie ferma, fara pete nici pe tulpina, nici pe buchet. In cazul in care frunzele nu au fost indepartate, acestea trebuie sa fie viu colorate si nicidecum ofilite. Broccoli este o leguma care se strica foarte repede, din aceasta cauza trebuie pastrata in punga de plastic in frigider. Tinuta in aceste conditii, leguma poate sa ramana proaspata maxim o saptamana. Deoarece apa grabeste degradarea este indicat sa nu speli leguma inainte de a o baga la frigider. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului Ca si alte vegetale, broccoli contine fitonutrienti, sulforafan care au importante efecte anti-cancerigene. Cercetatorii sugereaza ca aceasta leguma are un compus numit indole-3-carbinol care ajuta la dezactivarea unui puternic estrogen metabolit, care favorireaza cresterea tumorilor, mai ales cele de la nivelul sanilor, in timp ce scade nivelul de 2-hidroxiestrone, o forma de estrogen cu rol in protejarea impotriva cancerului. S-a dovedit ca indole-3-carbinol nu numai ca suprima cresterea numarului de celule cancerigene, dar distruge si pe cele aflate la metastaza. Totodata, oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul mareste capacitatea enzimelor de a detoxifia organismul, posibil prin alterarea genelor de expresie, cele care grabesc curatarea substantelor carcerigene. Afectiuni cancerigene care pot fi evitate printr-o dieta bogata in broccoli: cancerul de vezica biliara; cancerul ovarian; cancerul de prostata. Indicat in ditele pentru detoxifiere De aproape 20 de ani stim ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza pentru a dezarma radicalii liberi inainte ca acestia sa afecteze ADN-ul, celulele membranelor si moleculele cu grasimi, cu ar fi colesterolul. In prezent, noi studii demonstreaza ca fitonutrientii care se gasesc in broccoli influenteaza si mai mult organismul, deoarece timit un semnal genelor pentru a creste productia de enzime implicate in detoxifiere, procesul prin care organsimul elimina reziduurile. Imbunatateste sanatatea digestiva Un studiu publicat in Agenti Antimicrobieni si Chimioterapie sugereaza ca broccoli are capacitatea de a elimina Helicobacter pylori (H.pylori). Potrivit acestui studiu, sulforafanul, un fitonutrient care se gaseste din belsug in broccoli, are capacitatea de a elimina H.pylori la 8 din 11 animale de laborator care au fost infectate cu aceasta bacteria prin implantarea celulelor gastrice infectate la om.  Rezultatele au fost atat de multumitoare, incat cercetatorii au conchis ca sulforafanul din broccoli poate ajuta in tratarea si prevenirea infectiei cu H. pylori, cauza primara a ulcerului. Protejeaza pielea deafectiunile solare Pana acum am aflat ca broccoli este benefic in detoxifierea organismului, dar pentru ca ajuta la detoxifiere aceasta leguma imbunatateste si capacitatea de functionare a ficatului, infrumusetand aspectul pielii. Un studiu realizat la Universitatea John Hopkins indica faptul ca sulforafanul poate ajuta la repararea pielii afectate de razele soarelui. Totodata, trebuie mentionat ca cercetatorii au descoperit ca expunerea la soare este necesara pentru aprovizionarea organsimului cu vitamina D, fara a creste riscul declansarii cancerului de piele. Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare Broccoli a fost aleasa dintr-un numar mare de legume si fructe ca detinand cele mai ridicate capacitati cardioprotective. Cei peste 100.000 de indivizi care au participat la studiu si care au adoptat o dieta bazata pe broccoli, ceai, ceapa, mere (toate bogate in flavonoizi), prezentau un risc cu 20% mai scazut in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Pana acum se stia ca broccoli reduce riscul cancerelor de: plamani, colon, sani, ovarian si de vezica biliara, iar acum cercetatorii adauga ca aceste este foarte bun si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Previne cataracta Contine puternici antioxidanti din familia carotidelor numiti luteina si zeaxantin, care se gasesc in cantitati mari la nivelul cristalinului sau "lentila ochiului", dupa cum mai este numit. Cei 36.000 de persoane care au participat la studiu au consumat broccoli de cel putin 2 ori pe saptamana, iar rezultatele arata ca acestia prezinta un risc cu 23% mai scazut de a dezvolta cataracta in comparatie cu persoanele care nu consuma broccoli. Pentru oase mai puternice Cand trebuie sa iti intaresti sistemul osos, alege broccoli.  O cana cu broccoli contine 74 mg de calciu si 123 mg de vitamina C care ajuta la absorbtia calciului in oase si toate aceste beneficii cu numai 44 calorii.  Broccoli este mai eficient decat portocalele, deoarece o portocala are 69 mg vitamina C, nu contine calciu si are cu aproximativ 50-60% mai multe calorii. Cat despre produsele lactate, despre care se spune ca sunt sursa sigura de calciu, acestea nu contin vimania C, ci grasimi saturate - din caterogia celor "rele". Un pahar cu lapte are 121 calorii, dintre care 42 de calorii provin din grasimi. Intareste sistemul imunitar Borccoli nu numai ca este bogat in vitamina C, ci contine si beta-caroten si o cantitate mica dar folositoare de zinc, seleniu si alte minerale care ajuta in actiunile defensive ale sistemului imunitar. Broccoli pentru o sarcina sanatoasa Mai ales in perioada sarcinii trebuie sa te hranesti cu broccoli, deoarece acesta contine si 94 mcg de acid folic, vitamina B, necesara pentru divizarea corespunzatoare a celulelor in sinteza ADN-ului. Cu un deficit de acid folic, celulele sistemului nervos al fatului nu se divid adecvat. Paradoxal, foarte multe alimente contin acid folic si cu toate acestea deficientul de acid folic este cel mai frecvent din lume. Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli - Informatii nutritionale

Broccoli contine glucosinolat, fitochimicale care se tranforma in compusi numiti izotiocianati (cum ar fi sulforafan). De asemenea, acesta contine carotide, luteina -  o excelenta sursa de vitamina K, C si A, folati, fibre, fosfor, potasiu, magneziu si vitamina B6 si E. Tabel nutritional   1 pahar (156 grame) are 43.68 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 123.40 mg 205.7 % vitamina K 155.20 mcg 194.0 % vitamina A 2280.72 IU 45.6 % folati 93.91 mcg 23.5 % fibre 4.68 g 18.7 % magneziu 0.34 mg 17.0 % triptofan 0.05 g 15.6 % potasiu 505.44 mg 14.4 % vitamina B6 0.22 mg 11.0 % vitamina B2 0.18 mg 10.6 % fosfor 102.80 mg 10.3 % magneziu 39.00 mg 9.8 % proteine 4.66 g 9.3 % acizi grasi omega-3 0.20 g 8.3 % vitamina B5 0.79 mg 7.9 % fier 1.37 mg 7.6 % calciu 74.72 mg 7.5 % vitamina B1 0.09 mg 6.0 % vitamina B3 0.94 mg 4.7 % zinc 0.62 mg 4.1 % vitamina E 0.75 mg 3.8 % Citeste mai mult despre Broccoli Broccoli - Sfaturi utile Broccoli - Selectarea si pastrarea Broccoli - Beneficii asupra sanatatii Broccoli - Informatii nutritionale

Papaya - Sfaturi utile

Fructul de papaya poate fi consumat in mai multe feluri: fie asa proaspat, fie adaugat la sanale de fructe sau diverse retete. Cea mai simpla metoda de a-l consuma este sa-l mananci ca pe un pepene: dupa ce ai spalat fructul, taie-l in doua pe lungime, scobeste semintele si mananca-l cu o lingura. Pentru un plus de savoare se stoarce zeama de lamaie deasupra. Daca vrei sa-l folosesti in salate, se curata de coaja si se taie in bucati, insa trebuie sa-l adaugi in salate exact inainte de servire pentru ca inmoaie celelalte fructe. Semintele le poti mesteca sau le poti sa le pui intr-un blender alaturi de un sos cremos. 1. amesteca intr-un blender papaya, coriandru si ghimbir si foloseste sosul pentru creveti, scoici; 2. taie fructul de papaya in jumatate si pune o umplutura de fructe; 3. pune intr-un blender papaya, capsune si iaurt ca sa mananci o supa racoritoare; 4. taie fructul in jumatate, scobeste semintele, stropeste-l cu zeama de lamaie si umple jumatatile cu branzica de casa. Orneaza cu frunze proaspete de menta si migdale prajite. Cine trebuie sa evite papaya? persoanele care sunt alergice la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado, papaya si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel cu cele din latex, pot avea efect alergic). Citeste mai mult despre Papaya Papaya - Sfaturi utile Papaya - Selectarea si pastrarea Papaya - Beneficii asupra sanatatii Papaya - Informatii nutritionale

Papaya - Selectarea si pastrarea

Fuctele de papaya au o forma sferica sau alungita (asemanatoare perelor) si o dimensiune de aproximativ 50 de centimetri, insa la magazin le gasim de regula pe cele mai mici (de pana in 17 cm). Miezul trebuie sa fie usor portocaliu pe alocuri mai galbui sau rozaliu, iar semintele negre din interior sunt invelite intr-o membrana gelatinoasa. Acestea sunt comestibile si au un gust condimentat, usor iute si amarui. Papaya contine papaina - o enzima care intervine in descompunerea alimentelor, ajutand la digestia proteinelor - in special in partile mai putin coapte ale fructului. Aceasta substanta este extrasa pentru fabricarea tabletelor ca un remediu pentru probleme digestive si ca ingredient in unele gume de mestecat. Daca vrei sa mananci fructul in ziua respectiva, alege-l pe cel cu coaja rosie-portocalie si putin moale la atingere. Fructele de papaya care au portiuni mai galbene pe coaja necesita cateva zile pana se coc bine. Cele de culoare verde si foarte tari nu le alege decat daca planuiesti sa le gatesti in combinatie cu diverse salate. Cateva pete de culoare inchisa pe coaja fructului nu vor afecta aroma, insa nu le alege pe cele moi si cu lovituri. Le gasim pe tot parcursul anului. Fructele care au portiuni galbene pe coaja trebuie pastrate la temperatura camerei pana se coc (cateva zile). Un mic truc: daca vrei sa accelerezi procesul de coacere, pune-le intr-o punga de de hartie impreuna cu bananele. Fructele de papaya coapte bine se pastreaza la frigider si se consuma in urmatoarele doua zile pentru ca aroma sa nu-si piarda din intensitate. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Papaya Papaya - Sfaturi utile Papaya - Selectarea si pastrarea Papaya - Beneficii asupra sanatatii Papaya - Informatii nutritionale

Papaya - Beneficii asupra sanatatii

Te protejeaza de bolile cardiovasculare Fructul de papaya este recomandat in prevenirea aterosclerozei si a diabetului. Continutul bogat in vitamina C, A si E previne oxidarea colesterolului (doar atunci cand este oxidat colesterolul are capacitatea de a se depune in peretii vaselor sanguine, favorizand formarea placilor de ateromatoase). De asemenea, si fibrele din papaya au rolul de a reduce colesterolul "rau". Acidul folic ajuta la convertirea substantei numita homocisteina, care in alte conditii poate sa distruga peretii vaselor de sange si la un nivel foarte ridicat poate favoriza un atac de inima. Are grija de sistemul digestiv Nutrientii din fructul de papaya au un rol important in prevenirea cancerului de colon. Are proprietati antiinflamatoare Contine papaina si chimopapaina, ambele enzime fiind recunoscute pentru actiunea antiinflamatoare si de calmare/vindecare a arsurilor. Astfel este recomandata persoanelor care sufera de osteoartrita, artrita reumatoida si astm. Intareste sistemul imunitar Vitamina C si A, care este produsa in organism datorita betacarotenului din papaya sunt necesare pentru buna functionare a sistemului imunitar. Asadar, fructul de papaya previne raceala, gripa si infectiile recurente la nivelul urechii. Previne degenerescenta maculara Cu siguranta mai tii minte cand mama ta iti spunea sa mananci morcovi pentru sanatatea ochilor. Si avea dreptate, insa pe langa morcovi si fructele au o importanta esentiala de a mentine ochii sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Daca 3 portii de fructe ti se par multe, incearca sa le folosesti pentru ornarea diverselor mancaruri. Pune bucati de papaya peste cerealele pe care le mananci dimineata, in iaurtul pe post de gustare, in salatele cu verdeata si in combinatie cu pestele. Taie fructul de papaya in jumatate si umple bucatile cu branzica de casa, crab, creveti sau salata cu ton. Usureaza simptomele osteoartritei si ale artritei reumatoide Fructul de papaya este bogat in vitamina C, care este unul dintre antioxidantii cei mai importanti care are rolul de a neutraliza actiunea radicalilor liberi ce pot interactiona cu sanatatea celulelor din organism (cauzand distrugerea membranelor si inflamatii in organism). De aceea, vitamina C s-a dovedit a fi foarte folositoare in reducerea simptomelor asociate osteoartritei si artritei reumatoide. Aceste rezultate au fost obtinute in urma unei analize atente a peste 20.000 de persoane sanatoase, iar riscul de aparitie a artritei s-a dovedit a fi de 3 ori mai ridicat in cazul celor care au consumat cantitati nesemnificative de alimente bogate in vitamina C. Asigura sanatatea plamanilor Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut. De asemenea, in urma unui studiu efectuat de specialistii de la Universitatea de Stat din Kansas s-a constatat ca o dieta bogata in vitamina A (care se gaseste in cantitate insemnata in fructul de papaya) amelioreaza simptomele cauzate de emfizemul pulmonar si protejeaza plamanii de cancer. Protejeaza barbatii de cancerul de prostata Includerea in alimentatie a fructelor bogate in licopen, precum si consumul moderat de ceai verde reduc semnificativ riscul ca barbatii sa dezvolte cancer de prostata, potrivit informatiilor publicate in publicatia Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Rezultatele studiilor realizate arata ca un barbat care consuma ceai verde cu regularitate si in cantitati moderate prezinta un risc cu 86% mai scazut de a face cancer de prostata, comparativ cu cei care nu obisnuiesc sa bea ceai verde sau doar foarte rar. Aceleasi efecte remarcabile s-au constatat si in cazul in care consuma cu regularitate alimente bogate in licopen, precum: rosiile, grepfrut rosu, caise, pepene rosu, papaya si guava.

Papaya - Informatii nutritionale

Papaya este un fruct bogat in vitamina C si vitamina A. Alte componente continute sunt fierul, calciu.  Are putine calorii si este foarte bogat in potasiu. Tabel nutritional   1 fruct de papaya (304 grame) are 118,56 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 187,87 mg 313,1 % folati 115,52 mcg 28,9 % potasiu 781,28 mg 22,3 % fibre 5,47 g 21,9 % vitamina A 863,36 UI 17,3 % vitamina E 3,40 mg 17,0 % vitamina K 7,90 mcg 9,9 % Citeste mai mult despre Papaya Papaya - Sfaturi utile Papaya - Selectarea si pastrarea Papaya - Beneficii asupra sanatatii Papaya - Informatii nutritionale

Lamaia - Sfaturi utile

Pentru mai multe zeama, pastreaza-le inainte la temperatura camerei sau pune lamaia in putina apa calduta inainte de a o stoarce. Sau un alt truc intalnit este sa freci lamaia intre palme sau de o suprafata tare. Inainte de a taia lamaia in jumatate pe orizontala, asigura-te ca ai spalat-o bine pentru a evita pericolul bacteriilor. 1. Poti pui cateva rondele de lamaie curatate de coaja intre bucatile de peste pe care vrei sa le gatesti. Fie ca il preferi facut la cuptor sau pe gratar, lamaile se vor inmuia si le poti consuma impreuna cu pestele. 2. Amesteca zeama de lamaie cu ulei de masline, usturoi zdrobit si piper pentru a prepara un sos delicios pentru salate. 3. Poti sa folosesti lamaie ca substitut pentru sare. Daca vrei sa reduci consumul de sare, incearca sa consumi alimentele cu putina zeama de lamaie pentru o aroma mai intensa. 4. Prepara o cina delicioasa si usoara cu orez brun, mazare, bucati de piept de pui, ceapa, samburi de dovleac, zeama de lamaie si coaja de lamaie proaspat rasa. 5. Stoarce putina zeama de lamaie pe o jumatate de avocado si consuma-l fara sa-l combini cu ceva. Cine trebuie sa evite lamaile? persoanele care au probleme cu rinichii si vezica biliara (contin oxalati care in cantitate mare favorizeaza cristalizarea pietrelor si influenteaza absorbtia calciului in organism). Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Lamaia - Selectarea si pastrarea

Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Un truc cunoscut pentru selectarea lamailor este coaja: ea trebuie sa fie subtire, deoarece cu cat este mai groasa, cu atat are mai putin miez si mai putina zeama. Asadar, alege-le pe cele mai grele si de o culoare galbena intensa. Cele cu dungi verzui sunt mai acide, deoarece nu sunt suficient de coapte. Cateva semne dupa care sa te iei: fructul este usor "ridat", are parti mai moi si o culoare galbena inchis. Se pastreaza la temperatura camerei (departe de razele soarelui) si rezista aproximativ o saptamana. Daca nu le-ai folosit in acest timp, cel mai indicat este sa le pui in frigider unde rezista pana la 4 saptamani. De asemenea, zeama de lamaie si coaja rasa se pot pastra in frigider. Sau poti sa torni in pungile pentru gheata si sa le pui in congelator. Coaja de lamaie se pastreaza intr-un dispozitiv ermetic inchis plasat intr-un loc racoros si uscat. Ca sa alegi lamaile verzi cele mai bune trebuie sa aiba o culoare verde inchis, sa fie grele si tari. Pe masura ce se coc si capata o culoare mai galbena isi pierd din aroma. Se pastreaza la temperatura camerei mai mult de o saptamana, dupa care se pun in frigider intr-o punga de plastic (rezista 10-14 zile pana sa-si piarda din aroma). Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Zmeura - Sfaturi utile

Fiind foarte perisabile, zmeurele trebuie spalate doar inainte de a fi consumate sau folosite in diferite retete; Amesteca iaurt cu zmeure, miere si menta proaspata si vei obtine un desert delicios sau poti folosi acest amestec ca topping pentru prajituri; Zmeurele fac parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa evite aceste fructe. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Lamaia - Beneficii asupra sanatati

Lupta impotriva cancerului La fel ca multe alte fructe si legume, lamaile contin flavonoide cu actiune antioxidanta si proprietati anticancerigene. Expertii au constatat ca aceste flavonoide au capacitatea de a stopa diviziunea celulelor canceroase si au un efect antibiotic. Ofera protectie impotriva cancerului bucal, pulmonar, mamar, stomacal, la colon si de piele. Previne holera In urma epidemiilor de holera din Africa s-a constatat ca zeama de lamaie inclusa in masa principala a persoanelor afectate are un efecte protector impotriva crampelor stomacale foarte puternice provocate de aceasta afectiune. Usureaza simptomele osteoartritei si ale artritei reumatoide Lamaile sunt bogate in vitamina C, care este unul dintre antioxidantii cei mai importanti. Aceasta are rolul de a neutraliza actiunea radicalilor liberi care pot interactiona cu sanatatea celulelor din organism (cauzand distrugerea membranelor si inflamatii in organism). De aceea, vitamina C s-a dovedit a fi foarte folositoare in reducerea simptomelor asociate osteoartritei si artritei reumatoide. Aceste rezultate au fost obtinute in urma unei analize atente a peste 20.000 de persoane sanatoase, iar riscul de aparitie a artritei s-a dovedit a fi de 3 ori mai ridicat in cazul celor care au consumat cantitati nesemnificative de alimente bogate in vitamina C. Previne aparitia aterosclerozei Deoarece este recunoscut faptul ca radicalii liberi distrug vasele sanguine si influenteaza nivelul colesterolului din sange, favorizand depunerea acestuia pe peretii arterelor, vitamina C are rolul atat de a preveni aparitia aterosclerozei, cat si de a-i incetini dezvoltarea. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Principalul rol al acestuia este sa ne protejeze de boli, de aceea lamaile fac bine in diverse afectiuni: raceli, gripa, infectii recurente la nivelul urechii, etc. Datorita numeroaselor beneficii aduse de vitamina C, nu este de mirare ca expertii au asociat-o cu un risc scazut de deces din cauza cancerului si a problemelor cardiovasculare. Posibile efecte in scaderea colesterolului "rau" Cercetatorii investigheaza daca anumite componente din lamaie pot reduce nivelul colesterolului "rau", deoarece primele teste din laborator au evidentiat o scadere a concentratiei de apolipoproteina B care are responsabilitatea de a transporta colesterolul la tesuturi. Mai mult, un nivel crescut a apolipoproteinei B se asociaza cu boli de inima. Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Lamaia - Informatii nutritionale

Atat cele galbene, cat si cele verzi (limes) le gasim pe tot parcursul anului si sunt o sursa bogata de vitamina C. Tabel nutritional   1/4 ceasca zeama de lamaie (61 grame) are 15,25 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 28.06 mg 46.8 % Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Zmeura - Selectarea si pastrarea

Pentru ca sunt foarte perisabile, aceste fructe trebuie achizitionate doar cu o zi sau doua inainte de a fi consumate; Evita fructele foarte moi, zemoase; Daca le cumperi deja ambalate, asigura-te ca acestea nu sunt zdrobite; Inaite de depozitarea acestora in frigider, indeparteaza-le pe cele lovite sau stricate pentru a nu contamina si restul fructelor; Zmeurele se pot pastra la frigider timp de o zi sau doua; Nu lasa aceste fructe la temperatura camerei sau in soare prea mult timp pentru ca se vor strica; Pentru a le congela, spala-le bine, usuca-le, aseaza-le intr-un vas pe un singur rand si indrodu-le in congelator. Odata inghetate, aseaza zmeurele intr-o punga de plastic si le poti lasa la congelator chiar si timp de un an; Adaugand putin suc de lamaie, le poti ajuta sa-si pastreze culoarea; Antocianinele pot fi gasite atat in fructele proaspete cat si in cele congelate, dar nu si in alimentele procesate; Un studiu a descoperit ca antocianinele aproape ca lipsesc in produsele conservate, cereale sau produse speciale pentru copii care contin zmeure. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Zmeura - Beneficii asupra sanatatii

Ofera protectie antioxidanta, impotriva cancerului si a microbilor Zmeurele ajuta la prevenirea deteriorarii membranelor celulare si a altor structuri din organism, neutralizand radicalii liberi, cu ajutorul acidului elagic. Acidul elagic nu este singurul fitonutrient din zmeura analizat de specialisti. Si flavonoidele au fost studiate: quercetina, kaempferol si moleculele bazate pe cianidina. Aceste molecule de flavonoide sunt clasificate drept antocianine si apartin grupului de substante care dau culoare rosie zmeurelor. Antocianinele ofera zmeurelor si proprietatile antioxidante unice, cat si unele antimicrobiene. De asemenea, cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca zmeura detine si proprietati anticancerigene. Antioxidantii unici din zmeura ofera protectie importanta Zmeura are putere antioxidanta mai mare cu aproape 50% decat capsunele, de trei ori mai mare decat kiwi si de 10 ori mai mare decat tomatele, arata studiile efectuate de cercetatorii olandezi. Cea mai mare contributie la activitatea antioxidanta a zmeurei este cea a elagitaninelor care, conform specialistilor, lupta impotriva cancerului. Vitamina C contribuie cu 20% la intreaga activitate antioxidanta, iar antocianinele 25%. O alta veste buna este ca inghetarea si depozitarea acestora nu afecteaza prea mult puterea antioxidanta. Scade nivelul zaharului din sange Pe langa fitonutrienti, aceste fructe au un continut bogat de nutrienti, antioxidanti si vitamina B. Zmeura este o sursa excelenta de mangan si vitamina C, doi nutrienti antioxidanti importanti. De asemenea este o buna sursa de riboflavina, folati, acid nicotinic, magneziu, potasiu si cupru. Aceasta combinatie de nutrienti fac din zmeura o alegere grozava care te ajuta sa minimalizezi impactul asupra nivelului de zahar din sange. Protectie impotriva cancerului Studiile efectuate arata ca dietele bogate in fructe ajuta la prevenirea cancerului: zmeurele si afinele inhiba enzimele metaloproteinaze. Desi sunt importante pentru dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca sunt produse in cantitati ridicate aceste enzime joaca un rol important in aparitia cancerului. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a jucat un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

9 alimente care curăță dinții și îi albesc

6 semne care arată că ficatul tău are probleme

7 trucuri din filmele de acţiune care îţi pot fi folositoare când eşti în pericol

Anastacia, învingătoare în faţa cancerului: „Nu sunt o victimă, sunt o supravieţuitoare“

A murit de cancer de colon la 32 de ani: Doctorii i-au spus că e prea tânără ca să aibă aşa ceva

De ce se nasc bebelușii cu atât de mult păr?

Un gest frumos pentru studenţi: În fiecare an face asta!

8 lucruri pe care să nu le introduci niciodată în cuptorul cu microunde

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

Ce semnale de alarmă îți dă corpul dacă ai probleme cu rinichii

Studiu. Filmele horror te ajută să slăbeşti

Experții avertizează: Dacă îi dai copilului tău un smartphone, este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

Lămâile înghețate împotriva diabetului, tumorilor și kilogramelor în plus

Cum te ajută varza să scapi de durerile articulare

;