Papaya - Selectarea si pastrarea

Fuctele de papaya au o forma sferica sau alungita (asemanatoare perelor) si o dimensiune de aproximativ 50 de centimetri, insa la magazin le gasim de regula pe cele mai mici (de pana in 17 cm). Miezul trebuie sa fie usor portocaliu pe alocuri mai galbui sau rozaliu, iar semintele negre din interior sunt invelite intr-o membrana gelatinoasa. Acestea sunt comestibile si au un gust condimentat, usor iute si amarui. Papaya contine papaina - o enzima care intervine in descompunerea alimentelor, ajutand la digestia proteinelor - in special in partile mai putin coapte ale fructului. Aceasta substanta este extrasa pentru fabricarea tabletelor ca un remediu pentru probleme digestive si ca ingredient in unele gume de mestecat. Daca vrei sa mananci fructul in ziua respectiva, alege-l pe cel cu coaja rosie-portocalie si putin moale la atingere. Fructele de papaya care au portiuni mai galbene pe coaja necesita cateva zile pana se coc bine. Cele de culoare verde si foarte tari nu le alege decat daca planuiesti sa le gatesti in combinatie cu diverse salate. Cateva pete de culoare inchisa pe coaja fructului nu vor afecta aroma, insa nu le alege pe cele moi si cu lovituri. Le gasim pe tot parcursul anului. Fructele care au portiuni galbene pe coaja trebuie pastrate la temperatura camerei pana se coc (cateva zile). Un mic truc: daca vrei sa accelerezi procesul de coacere, pune-le intr-o punga de de hartie impreuna cu bananele. Fructele de papaya coapte bine se pastreaza la frigider si se consuma in urmatoarele doua zile pentru ca aroma sa nu-si piarda din intensitate. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Papaya Papaya - Sfaturi utile Papaya - Selectarea si pastrarea Papaya - Beneficii asupra sanatatii Papaya - Informatii nutritionale

Papaya - Beneficii asupra sanatatii

Te protejeaza de bolile cardiovasculare Fructul de papaya este recomandat in prevenirea aterosclerozei si a diabetului. Continutul bogat in vitamina C, A si E previne oxidarea colesterolului (doar atunci cand este oxidat colesterolul are capacitatea de a se depune in peretii vaselor sanguine, favorizand formarea placilor de ateromatoase). De asemenea, si fibrele din papaya au rolul de a reduce colesterolul "rau". Acidul folic ajuta la convertirea substantei numita homocisteina, care in alte conditii poate sa distruga peretii vaselor de sange si la un nivel foarte ridicat poate favoriza un atac de inima. Are grija de sistemul digestiv Nutrientii din fructul de papaya au un rol important in prevenirea cancerului de colon. Are proprietati antiinflamatoare Contine papaina si chimopapaina, ambele enzime fiind recunoscute pentru actiunea antiinflamatoare si de calmare/vindecare a arsurilor. Astfel este recomandata persoanelor care sufera de osteoartrita, artrita reumatoida si astm. Intareste sistemul imunitar Vitamina C si A, care este produsa in organism datorita betacarotenului din papaya sunt necesare pentru buna functionare a sistemului imunitar. Asadar, fructul de papaya previne raceala, gripa si infectiile recurente la nivelul urechii. Previne degenerescenta maculara Cu siguranta mai tii minte cand mama ta iti spunea sa mananci morcovi pentru sanatatea ochilor. Si avea dreptate, insa pe langa morcovi si fructele au o importanta esentiala de a mentine ochii sanatosi. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie, 3 portii de fructe consumate in fiecare zi reduc cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. Daca 3 portii de fructe ti se par multe, incearca sa le folosesti pentru ornarea diverselor mancaruri. Pune bucati de papaya peste cerealele pe care le mananci dimineata, in iaurtul pe post de gustare, in salatele cu verdeata si in combinatie cu pestele. Taie fructul de papaya in jumatate si umple bucatile cu branzica de casa, crab, creveti sau salata cu ton. Usureaza simptomele osteoartritei si ale artritei reumatoide Fructul de papaya este bogat in vitamina C, care este unul dintre antioxidantii cei mai importanti care are rolul de a neutraliza actiunea radicalilor liberi ce pot interactiona cu sanatatea celulelor din organism (cauzand distrugerea membranelor si inflamatii in organism). De aceea, vitamina C s-a dovedit a fi foarte folositoare in reducerea simptomelor asociate osteoartritei si artritei reumatoide. Aceste rezultate au fost obtinute in urma unei analize atente a peste 20.000 de persoane sanatoase, iar riscul de aparitie a artritei s-a dovedit a fi de 3 ori mai ridicat in cazul celor care au consumat cantitati nesemnificative de alimente bogate in vitamina C. Asigura sanatatea plamanilor Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut. De asemenea, in urma unui studiu efectuat de specialistii de la Universitatea de Stat din Kansas s-a constatat ca o dieta bogata in vitamina A (care se gaseste in cantitate insemnata in fructul de papaya) amelioreaza simptomele cauzate de emfizemul pulmonar si protejeaza plamanii de cancer. Protejeaza barbatii de cancerul de prostata Includerea in alimentatie a fructelor bogate in licopen, precum si consumul moderat de ceai verde reduc semnificativ riscul ca barbatii sa dezvolte cancer de prostata, potrivit informatiilor publicate in publicatia Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Rezultatele studiilor realizate arata ca un barbat care consuma ceai verde cu regularitate si in cantitati moderate prezinta un risc cu 86% mai scazut de a face cancer de prostata, comparativ cu cei care nu obisnuiesc sa bea ceai verde sau doar foarte rar. Aceleasi efecte remarcabile s-au constatat si in cazul in care consuma cu regularitate alimente bogate in licopen, precum: rosiile, grepfrut rosu, caise, pepene rosu, papaya si guava.

Papaya - Informatii nutritionale

Papaya este un fruct bogat in vitamina C si vitamina A. Alte componente continute sunt fierul, calciu.  Are putine calorii si este foarte bogat in potasiu. Tabel nutritional   1 fruct de papaya (304 grame) are 118,56 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 187,87 mg 313,1 % folati 115,52 mcg 28,9 % potasiu 781,28 mg 22,3 % fibre 5,47 g 21,9 % vitamina A 863,36 UI 17,3 % vitamina E 3,40 mg 17,0 % vitamina K 7,90 mcg 9,9 % Citeste mai mult despre Papaya Papaya - Sfaturi utile Papaya - Selectarea si pastrarea Papaya - Beneficii asupra sanatatii Papaya - Informatii nutritionale

Lamaia - Sfaturi utile

Pentru mai multe zeama, pastreaza-le inainte la temperatura camerei sau pune lamaia in putina apa calduta inainte de a o stoarce. Sau un alt truc intalnit este sa freci lamaia intre palme sau de o suprafata tare. Inainte de a taia lamaia in jumatate pe orizontala, asigura-te ca ai spalat-o bine pentru a evita pericolul bacteriilor. 1. Poti pui cateva rondele de lamaie curatate de coaja intre bucatile de peste pe care vrei sa le gatesti. Fie ca il preferi facut la cuptor sau pe gratar, lamaile se vor inmuia si le poti consuma impreuna cu pestele. 2. Amesteca zeama de lamaie cu ulei de masline, usturoi zdrobit si piper pentru a prepara un sos delicios pentru salate. 3. Poti sa folosesti lamaie ca substitut pentru sare. Daca vrei sa reduci consumul de sare, incearca sa consumi alimentele cu putina zeama de lamaie pentru o aroma mai intensa. 4. Prepara o cina delicioasa si usoara cu orez brun, mazare, bucati de piept de pui, ceapa, samburi de dovleac, zeama de lamaie si coaja de lamaie proaspat rasa. 5. Stoarce putina zeama de lamaie pe o jumatate de avocado si consuma-l fara sa-l combini cu ceva. Cine trebuie sa evite lamaile? persoanele care au probleme cu rinichii si vezica biliara (contin oxalati care in cantitate mare favorizeaza cristalizarea pietrelor si influenteaza absorbtia calciului in organism). Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Lamaia - Selectarea si pastrarea

Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Un truc cunoscut pentru selectarea lamailor este coaja: ea trebuie sa fie subtire, deoarece cu cat este mai groasa, cu atat are mai putin miez si mai putina zeama. Asadar, alege-le pe cele mai grele si de o culoare galbena intensa. Cele cu dungi verzui sunt mai acide, deoarece nu sunt suficient de coapte. Cateva semne dupa care sa te iei: fructul este usor "ridat", are parti mai moi si o culoare galbena inchis. Se pastreaza la temperatura camerei (departe de razele soarelui) si rezista aproximativ o saptamana. Daca nu le-ai folosit in acest timp, cel mai indicat este sa le pui in frigider unde rezista pana la 4 saptamani. De asemenea, zeama de lamaie si coaja rasa se pot pastra in frigider. Sau poti sa torni in pungile pentru gheata si sa le pui in congelator. Coaja de lamaie se pastreaza intr-un dispozitiv ermetic inchis plasat intr-un loc racoros si uscat. Ca sa alegi lamaile verzi cele mai bune trebuie sa aiba o culoare verde inchis, sa fie grele si tari. Pe masura ce se coc si capata o culoare mai galbena isi pierd din aroma. Se pastreaza la temperatura camerei mai mult de o saptamana, dupa care se pun in frigider intr-o punga de plastic (rezista 10-14 zile pana sa-si piarda din aroma). Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Zmeura - Sfaturi utile

Fiind foarte perisabile, zmeurele trebuie spalate doar inainte de a fi consumate sau folosite in diferite retete; Amesteca iaurt cu zmeure, miere si menta proaspata si vei obtine un desert delicios sau poti folosi acest amestec ca topping pentru prajituri; Zmeurele fac parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa evite aceste fructe. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Lamaia - Beneficii asupra sanatati

Lupta impotriva cancerului La fel ca multe alte fructe si legume, lamaile contin flavonoide cu actiune antioxidanta si proprietati anticancerigene. Expertii au constatat ca aceste flavonoide au capacitatea de a stopa diviziunea celulelor canceroase si au un efect antibiotic. Ofera protectie impotriva cancerului bucal, pulmonar, mamar, stomacal, la colon si de piele. Previne holera In urma epidemiilor de holera din Africa s-a constatat ca zeama de lamaie inclusa in masa principala a persoanelor afectate are un efecte protector impotriva crampelor stomacale foarte puternice provocate de aceasta afectiune. Usureaza simptomele osteoartritei si ale artritei reumatoide Lamaile sunt bogate in vitamina C, care este unul dintre antioxidantii cei mai importanti. Aceasta are rolul de a neutraliza actiunea radicalilor liberi care pot interactiona cu sanatatea celulelor din organism (cauzand distrugerea membranelor si inflamatii in organism). De aceea, vitamina C s-a dovedit a fi foarte folositoare in reducerea simptomelor asociate osteoartritei si artritei reumatoide. Aceste rezultate au fost obtinute in urma unei analize atente a peste 20.000 de persoane sanatoase, iar riscul de aparitie a artritei s-a dovedit a fi de 3 ori mai ridicat in cazul celor care au consumat cantitati nesemnificative de alimente bogate in vitamina C. Previne aparitia aterosclerozei Deoarece este recunoscut faptul ca radicalii liberi distrug vasele sanguine si influenteaza nivelul colesterolului din sange, favorizand depunerea acestuia pe peretii arterelor, vitamina C are rolul atat de a preveni aparitia aterosclerozei, cat si de a-i incetini dezvoltarea. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Principalul rol al acestuia este sa ne protejeze de boli, de aceea lamaile fac bine in diverse afectiuni: raceli, gripa, infectii recurente la nivelul urechii, etc. Datorita numeroaselor beneficii aduse de vitamina C, nu este de mirare ca expertii au asociat-o cu un risc scazut de deces din cauza cancerului si a problemelor cardiovasculare. Posibile efecte in scaderea colesterolului "rau" Cercetatorii investigheaza daca anumite componente din lamaie pot reduce nivelul colesterolului "rau", deoarece primele teste din laborator au evidentiat o scadere a concentratiei de apolipoproteina B care are responsabilitatea de a transporta colesterolul la tesuturi. Mai mult, un nivel crescut a apolipoproteinei B se asociaza cu boli de inima. Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Lamaia - Informatii nutritionale

Atat cele galbene, cat si cele verzi (limes) le gasim pe tot parcursul anului si sunt o sursa bogata de vitamina C. Tabel nutritional   1/4 ceasca zeama de lamaie (61 grame) are 15,25 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 28.06 mg 46.8 % Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Zmeura - Selectarea si pastrarea

Pentru ca sunt foarte perisabile, aceste fructe trebuie achizitionate doar cu o zi sau doua inainte de a fi consumate; Evita fructele foarte moi, zemoase; Daca le cumperi deja ambalate, asigura-te ca acestea nu sunt zdrobite; Inaite de depozitarea acestora in frigider, indeparteaza-le pe cele lovite sau stricate pentru a nu contamina si restul fructelor; Zmeurele se pot pastra la frigider timp de o zi sau doua; Nu lasa aceste fructe la temperatura camerei sau in soare prea mult timp pentru ca se vor strica; Pentru a le congela, spala-le bine, usuca-le, aseaza-le intr-un vas pe un singur rand si indrodu-le in congelator. Odata inghetate, aseaza zmeurele intr-o punga de plastic si le poti lasa la congelator chiar si timp de un an; Adaugand putin suc de lamaie, le poti ajuta sa-si pastreze culoarea; Antocianinele pot fi gasite atat in fructele proaspete cat si in cele congelate, dar nu si in alimentele procesate; Un studiu a descoperit ca antocianinele aproape ca lipsesc in produsele conservate, cereale sau produse speciale pentru copii care contin zmeure. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Zmeura - Beneficii asupra sanatatii

Ofera protectie antioxidanta, impotriva cancerului si a microbilor Zmeurele ajuta la prevenirea deteriorarii membranelor celulare si a altor structuri din organism, neutralizand radicalii liberi, cu ajutorul acidului elagic. Acidul elagic nu este singurul fitonutrient din zmeura analizat de specialisti. Si flavonoidele au fost studiate: quercetina, kaempferol si moleculele bazate pe cianidina. Aceste molecule de flavonoide sunt clasificate drept antocianine si apartin grupului de substante care dau culoare rosie zmeurelor. Antocianinele ofera zmeurelor si proprietatile antioxidante unice, cat si unele antimicrobiene. De asemenea, cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca zmeura detine si proprietati anticancerigene. Antioxidantii unici din zmeura ofera protectie importanta Zmeura are putere antioxidanta mai mare cu aproape 50% decat capsunele, de trei ori mai mare decat kiwi si de 10 ori mai mare decat tomatele, arata studiile efectuate de cercetatorii olandezi. Cea mai mare contributie la activitatea antioxidanta a zmeurei este cea a elagitaninelor care, conform specialistilor, lupta impotriva cancerului. Vitamina C contribuie cu 20% la intreaga activitate antioxidanta, iar antocianinele 25%. O alta veste buna este ca inghetarea si depozitarea acestora nu afecteaza prea mult puterea antioxidanta. Scade nivelul zaharului din sange Pe langa fitonutrienti, aceste fructe au un continut bogat de nutrienti, antioxidanti si vitamina B. Zmeura este o sursa excelenta de mangan si vitamina C, doi nutrienti antioxidanti importanti. De asemenea este o buna sursa de riboflavina, folati, acid nicotinic, magneziu, potasiu si cupru. Aceasta combinatie de nutrienti fac din zmeura o alegere grozava care te ajuta sa minimalizezi impactul asupra nivelului de zahar din sange. Protectie impotriva cancerului Studiile efectuate arata ca dietele bogate in fructe ajuta la prevenirea cancerului: zmeurele si afinele inhiba enzimele metaloproteinaze. Desi sunt importante pentru dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca sunt produse in cantitati ridicate aceste enzime joaca un rol important in aparitia cancerului. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a jucat un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Zmeura - Informatii nutritionale

Zmeura este o sursa excelenta de fibre, mangan si vitamina C. Reprezinta o buna sursa de vitamina B2, folati, acid nicotinic, magneziu, potasiu si cupru. In plus, zmeura contine si cantitati semnificative de acid elagic, care lupta impotriva cancerului. Tabel nutritional   123 g zmere are 60,28 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? mangan 1,24 mg 62 % vitamin C 30,76 mg 51,3 % fibre 8,34 g 33,4 % folati 31,98 mg 8 % vitamin B2 0,12 mg 7,1 % magneziu 22,14 mg 5,5 % vitamina B3 1,10 mg 5,5 % potasiu 186,96 mg 5,3 % acizi grasi omega-3 0,12 g 5 % cupru 0,10 mg 5 % Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Morcovul - Sfaturi utile

In functie de reteta sau preferinta, morcovii pot din consumati cruzi, taiati, fierti, gratitati etc. Cei mai gustosi morcovi sunt cei proaspeti sau fierti, astfel beta-carotenul nu este distrus in timpul prepararii. Totodata, acestia nu trebuie tinuti foarte mult la foc deoarece isi pierd din savoare si valori nutritionale. Spala morcovii dupa care ii cureti cu ajutorul cutitului. Atata timp cat morcovii nu sunt batrani, stricati sau sunt crescuti in conditii neorganice nu este necesar sa ii cureti mai profund. Daca nu sunt crescuti in conditii organice, morcovii, ca si alte legume, pot contine pesticide si alte chimicale. Cateva idei de servire: Poti face salata din morcovi proaspeti rasi si mere. O supa hranitoare care poate fi servita atat rece cat si calda, este facuta din morcovi fierti si cartofi la care se adauga mirodenii dupa gust. Amesteca suc de morcovi cu lapte din soia si banane pentru un mic-dejun delicios si santatos. Atentie! Consumul excesiv de alimente bogate in caroten poate conduce la o afectiune numita carotenodermia, iar in aceasta situatie pileea capata o culoare galben-portocalie. Aceasta ingalbenire a pielii este asociata cu carotenemia, adica un exces de caroten in sange. Astfel, consumul de sucuri si alte alimente bogate in caroten pot suprasolicita abilitatile organismului de a transforma carotenul in vitamina A. Organismul transforma incet carotenul in vitamina A si restul de caroten este depozitat de regula la nivelul palmelor, talpilor si in spatele urechilor. Cauza acestei afectiuni este consumul ridicat de alimente care contin caroten, de regula, caritenodermia dispare care consumul acestor alimente a fost redus. Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovul - Selectarea si pastrarea

Radacinile de morcovi ar trebui sa fie ferme, netede, relativ drept si cu o culoarea luminoasa, straluzitoare.  Cu cat culoarea morcovilor este mai intensa cu atat continutul de beta-caroten este mai ridicata. Evita morcovii care au leziuni exterioare, crapaturi sau sunt bifurcati, la fel si pe cei care sunt moi sau elastici. Morcovii sunt legume puternice care pot tine mai mult decat altele daca sunt pastrati in conditii optime. Aceste legume trebuie depozitate in locuri cat mai uscate, astfel, trebuie tinuti in partea cea mai racoroasa a frigiderului intr-o punga de hartie sau inveliti intr-o coala de hartie. Depozitati in conditii optime, morcovii raman proaspeti timp de 2 saptamani. De asemenea, trebuie retinut ca morcovii ar trebui tinuti departe de mere, pere, cartofi si alte legume si fructe care produc gaz etilenic, deoarece vor capata un gust amar. Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovul - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare Sase studii epidemiologice au facut legatura dintre dieta bogata in carotide cu afectiunile cardiovasculare si au demonstrat ca dieta bogata in carotide este asociata un un risc mai mic de a suferi afectiuni cardiovasculare. Rezultatele unui alt studiu la care au participat 1.300 de persoane din Massachusetts arata ca cei care au consumat cel putin un morcov si/sau spanac in fiecare zi prezinta un risc cu 60% mai mic de a suferi un atac de inima in comparatie cu cei care nu obisnuiau sa consume aceste alimente. Imbunatateste vederea Beta-carotenul ajuta la imbunatatirea vederii, mai ales pe cea nocturna. Dupa ce beta-carotenul este transformat in vitamina A la nivelul ficatului, aceasta porneste catre retina  unde este transformat in rodopsin, un pigment de culoare purpurie care este necesar pentru vederea de noapte. De asemenea, beta-carotenul previne aparitia degenerescentei maculare si dezvoltarea cataractei, cea mai comuna cauza o orbirii. Imbunatateste functionarea plamanilor Persoanele fumatoare sau cele care sunt expuse frecvent fumului de tigara trebuie sa consume alimente bogate in vitamina A. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Kansas sugereaza ca acestea ajuta la buna functionare a plamanilor. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizem, Richard Baybutt, profesor de nutritie, a facut o descoperire importanta: un carcinogen comun din fumul de tigara - benzopiren - conduce la deficienta de vitamina A. Baybutt considera ca datorita protectiei oferite de vitamina A se explica de ce unii fumatorii nu fac emfizem. "Sunt foarte multe persoane care traiesc si pana la 90 de ani si sunt fumatori... probabil cu ajutorul dietei". Persoanele care incep sa fumeze de la varste fragede sunt predispuse unui deficient de vitamina A, care in timp declanseaza afectiuni precum cancerul sau emfizema. Carotidele si sanatatea Morcovii sunt cea mai bogata sursa de carotide. O dieta bogata de carotide a fost asociata cu scaderea cu 20% a cancerului de san postmenstrual si cu 50% a incidentei cancerului de vezica, col uterin, prostata, colon, esofag etc. De asemenea, consumul de morcovi poate fi benefic si echilibrarii cantitatii de zahar din sange. Cercetatorii sugereaza ca nivelul fiziologic de carotide poate fi invers proportional asociat cu rezistenta la insulina si nivelul ridicat de zahar din sange.   Cu toate ca morcovii sunt recomandati datorita continutului bogat de beta-caroten, acestia contin si fitonutrienti numiti falcarinol - responsabili pentru reorganizarea legaturii epidemiologice dintre frecventa consumului de morcovi si reducerea riscului de cancer. Falcarinol ofera protectie importiva cancerului de colon, sugereaza studiile publicate in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor. Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanti si totodata sunt cea mai bogata sursa de provitamina A. Antioxidantii din morcov ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, cancerului si imbunatatesc vederea, mai ales pe cea nocturna. De asemenea, aceste legume contin si vitamina C, vitamina K, fibre si potasiu. Tabel nutritional   1 morcov (122 grame) are 52,46 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina A 34317.40 IU 686.3 % vitamina K 16.10 mcg 20.1 % vitamina C 11.35 mg 18.9 % fibre 3.66 g 14.6 % potasiu 394.06 mg 11.3 % vitamina B6 0.18 mg 9.0 % magneziu 0.17 mg 8.5 % molibden 6.10 mcg 8.1 % vitamina B1 0.12 mg 8.0 % vitamina B3 1.13 mg 5.6 % fosfor 53.68 mg 5.4 % magneziu 18.30 mg 4.6 % folati 17.08 mcg 4.3 % Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Stafidele - Sfaturi utile

Pentru a reda fragezimea stafidelor foarte uscate, aseza-le intr-un bol si adauga putina apa fierbinte. Scoate-le dupa cateva minute; Stafide-le pot da gust micului dejun, asa ca imprastie cateva in castronul cu cereale; Este posibil ca stafidele gasite in comert sa fi fost tratate cu dioxid de sulf sau sulfati. Acestea pot provoca reactii adverse. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Selectarea si pastrarea

1. Daca este posibil, cumpara stafidele neambalate sau in ambalaje transparente, pentru a le putea analiza putin inainte, verificand daca sunt moi si fara stricaciuni. Cand cumperi stafide in ambalaj opac, asigura-te ca acesta este bine sigilat si sunt produse de o firma cu reputatie buna. 2. Vei reusi sa le pastrezi prospetimea si aroma pastrandu-le in frigider, intr-un sertar inchis. Acestea isi pastreaza prospetimea timp de 6 luni. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Boronul - vital pentru oase sanatoase Boronul este important pentru oase, in special pentru femei, luptand impotriva osteoporozei. Boronul este un mineral necesar pentru preschimbarea estrogenului si a vitaminei D in formele cele mai active. Nivelul de estrogen scade dupa menopauza, iar densitatea osoasa scade. Studiile au aratat ca boronul ofera protectie impotriva osteoporozei. Dinti si gingii sanatoase Desi sunt dulci si lipicioase nu provoaca carii si boli gingivale, ci chiar sunt benefice. Fitonutrientii din stafide (in special acidul oleanolic) sunt eficienti in distrugerea bacteriilor care cauzeaza cariile si bolile gingivale. Protectie impotriva degenerescentei maculare Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele fac parte dintre cele mai bogate surse de Boron (un mineral important pentru cresterea oaselor) si contin cantitati mari de fitonutrienti. Tabel nutritional: 36 g stafide are 108,75 calorii. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Bananele - Sfaturi utile

Daca esti adept/a alimentatiei crude, bananele pot fi consumate cu succes deoarece pot fi adaugate la foarte multe retete, de la salate la mancaruri coapte. 2 idei de servire: Sandwick facut din unt de migdale, banane si miere, nemaipomenit pentru copii dar si pentru adulti in cursul oricarei zile.   Adauga bucati de banane, nuci si sirop de artar peste cereale de ovaz. Bananele si alergiile la latex S-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado, papaya si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel cu cele din latex, pot avea efect alergic. Daca suferi de alergie la latex este foarte probabil sa fii alergica si la alimentele prezentate mai sus. Procesarea fructelor cu gaz etilen duce la cresterea numarului acestor enzime, iar neprocesate vor prezenta mai putine componente alergice. In consecinta, coacerea alimentelor duce la dezactivarea enzimelor.

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată

;