Pepenele galben - Sfaturi utile

Deoarece bacteriile se pot dezvolta pe coaja pepenului este important sa speli suprafata pepenului inainte de a-l taia. In cazul in care nu ai timp sa iti faci salata de fructe in ziua in care ai taiat pepenele galben, nu trebuie decat sa tii pepenele in apa la frigider, pentru a-si pastra prospetimea si aroma. De ce sa nu ne bucuram de savoarea salatei de fructe dupa fiecare masa, mai ales ca aceasta se face foarte repede? Cercetatorii recomanda salata de pepene galben, mango, pepene rosu, ananas, capsune si kiwi, deoarece sunt considerate cele mai bogate fructe in substante minerale, care asigura necesarul zilnic de vitamine. Citeste mai mult despre Pepenele galben Pepenele galben - Sfaturi utile Pepenele galben - Selectarea si pastrarea Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Pepenele galben - Selectarea si pastrarea

Sunt mai multe indicii care te pot ajuta sa iti dai seama daca un pepene galben este copt. Daca lovesti pepenele galben cu degetele si se aude un ecou inseamna ca pepenele a trecut primul test. Alege un pepene care pare greu dupa marime, si nu are pete. Pepenele galben este atat de parfumat incat ii poti testa aroma chiar si prin coaja, iar dupa ce l-ai taiat este bine sa il impachetezi in folie plastic pentru a nu-ti inmiresma tot frigiderul. De asemenea, iti poti da seama daca fructul este copt dupa culoarea cojii, deoarece are loc un proces similar ca in cazul frunzelor cand din verzi devin rosii apoi galbene dupa care brune - cauzele schimbarii culorii fiind disparitia clorofilei, cea care da frunzelor si fructelor culoarea verde. Pepenele trebuie pastrat la temperatura camerei numai daca este intreg si nu este copt in totalitate. Daca lasi o felie de pepene galben la temperatura camerei timp de cateva zile vei observa ca fructul este foarte moale si zemos. In cazul in care pepenele sta la temperatura camerei mai mult de 2-4 ore si nu este consumat, se considera ca nu mai are toate proprietatile nutritive si trebuie aruncat. Un risc primar portit din situatia de mai sus implica contaminarea cu Salmonella. Pentru siguranta si pentru pastrarea pepenelului se recomanda ca acesta sa fie taiat bucati si tinut la frigider tot timpul. Pepenele galben nu se regaseste in lista alimentelor alergice si pana in prezent nu se stie daca contine cantitati masurabile de substante toxice cum ar fi: oxalati, purine sau gointrogeni, si de asemenea, nu este inclus In Grupul de Lucru al Mediul, o organizatie a mediului care a prezentat "ghidul produselor care contin pesticide", unde se gasesc cele 12 alimente care prezinta adesea pesticide. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti trebuie ca fructul sa fie bine copt, universitatea din Innsbruck, Austria, in urma unui studiu sustine ca fructele cu cat sunt coapte mai bine cu atat au o cantitate mai mare de antioxidanti. Citeste mai mult despre Pepenele galben Pepenele galben - Sfaturi utile Pepenele galben - Selectarea si pastrarea Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Telina - Sfaturi utile

Pentru a curata telina, taie baza si frunzele, apoi spala frunzele si tulpina cu un jet de apa rece. Taie telina in bucati de dimensiunile pe care le doresti. Foloseste-te si de frunze la gatit deoarece sunt bogate in vitamina C, calciu si potasiu. Nu le pastra mai mult de o zi sau doua deoarece iti pierd proprietatile; Telina nu se pastreaza la temparatura camerei pentru mult timp deoarece se ofileste. Daca totusi ti se intampla sa uiti de ea, stropeste-o cu putina apa si apoi pune-o in frigider pentru cateva ore; Adauga telina tocata in salata de ton sau de pui, pentru a-i da o aroma deosebita; Poti consuma unt de alune pe feliile de telina; Foloseste frunzele de telina in salate; Fierbe telina tocata, ridichi si ceapa si serveste cu nuci si cu branza slaba; Adauga frunze si telina tocata in supe, tocanita, sosuri si in diferite alte feluri de mancare. Citeste mai mult despre Telina Telina - Sfaturi utile Telina - Selectarea si pastrarea Telina - Informatii nutritionale Telina - Beneficii asupra sanatatii

Ananasul - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta digestia si are efecte antiinflamatoare Bromelina este un complex de substante care se gaseste in cotorul verde al ananasului. Cele mai studiate componente ale ananasului sunt enzimele puternice care descompun proteinele. La inceput expertii au crezut ca aceste enzime reprezinta secretul beneficiilor bromelinei si ca ajuta doar la digestie. Insa, studiile mai amanuntite au aratat ca bromelina are mai multe efecte benefice si ca multe dintre acestea nu au legatura cu enzimele. Inflamatiile, coagularea excesiva a sangelui si anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina, luata sub forma de supliment alimentar. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa, care protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi ajuta la construirea placii in artere, la ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva unor boli precum gripa sau raceala. Ofera un plus de energie Ananasul este o sursa excelenta de mangan, co-factor pentru un numar mare de enzime importante in producerea energiei si in protectia antioxidanta. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis cand erai copil ca mancand morcovi iti vei pastra vederea sanatoasa. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Ananas Ananasul - Sfaturi utile Ananasul - Selectarea si pastrarea Ananasul - Beneficii asupra sanatatii Ananasul - Informatii nutritionale

Vanata - Sfaturi utile

Cateva tips-uri pentru prepararea vinetelor: Atunci cand tai vanata foloseste un cutit inoxidabil pentru a evita innegrirea acesteia. Mai intai trebuie sa o speli si apoi sa ii tai extremitatile; De obicei, vinetele pot fi consumate si cu coaja; daca totusi aceasta este prea tare poti decoji vanata inainte de a o taia sau poti indeparta coaja dupa ce o coci; Pentru a o fragezi si a-i reduce din gustul amar, pune-i putina sare. Dupa ce o tai la marimea pe care o doresti, da-i cu putina sare si las-o asa timp de 30 de minute. Acest procedeu face vanata mai putin permeabila si va absoarbe mai putin ulei cand va fi gatita. Vanata se poate frige, coace la cuptor sau se poate gati la abur. Daca o fierbi, strapunge vanata de cateva ori cu o furculita pentru a-i face mai multe gauri prin care sa iasa aburul. o poti coace la 177 grade Celsius timp de 15 - 25 de minute, in functie de marime. Pentru a-ti da seama daca este gata, o poti incerca cu un cutit sau o furculita. Cateva idei rapide pentru a o servi Pentru un Baba - Ganoush (Salata de Vinete cu Tahina) facut in casa, ai nevoie de vinete coapte, usturoi, tahini, suc de lamaie si ulei de masline; Amesteca vinete coapte cu piper, linte, ceapa, usturoi si cu balsamic vinaigrette. Umple vinete mici japoneze cu un amestec de branza feta si pine nuts (pignoli - seminte de pin). Citeste mai mult despre Vanata Vanata - Sfaturi utile Vanata - Beneficii asupra sanatatii Vanata - Selectarea si pastrarea Vanata - Informatii nutritionale

Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Previne afectiunile ochilor O felie potrivita de pepene galben are numai 56 de calorii, dar iti asigura 103,2% din necesarul de vitamina A. Atat, vitamina A cat si beta-carotenul sunt importanti nutrienti pentru vedere. Astfel, potrivit studiilor femeile care au o dieta bogata in vitamina A prezinta un risc redus de a dezvolta cataracta. Studiile arata ca riscul poate fi redus cu 39% pana la 50% De asemenea, beta-carotenul a fost subiectul de cercetare si in privinta prevenirii cancerului. Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii plamanilor. Daca este fumator activ sau esti expus/a fumului de tigara este indicat sa ai o dieta bogata in vitamina A, deoarece un carcinogen care se gaseste in tutun, benzo apirene, este cauza deficitului de vitamina  A din organism. Ajuta sistemul imunitar De asemenea, trebuie mentionat ca pepenele galben este o sursa buna si de vitamina C. Astfel, in timp ce beta-carotenul si vitamina A sunt antioxidanti solubili, vitamina C functioneaza ca antioxidanti solubili in zonele organismului care contin lichid. Deci, prin continutul de beta-caroten si vitamina C, pepenele galben ofera protectie organismului impotriva leziunilor provocate de radicalii liberi. Trebuie stiut ca vitamina C joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii sistemului imunitar. Vitamina C stimuleaza globulele albe in lupta cu infectiile, putand distruge direct orice bacterie si virusuri si regenereaza vitamina E dupa ce a fost facuta inactiva de radicalii liberi. Producator natural de energie Este indicat sa consumi pepene galben si pentru continutul semnificativ de potasiu, vitamina B6, fibre si vitamina B3. Combinarea acestor substante nutritionale fac din acest fruct un producator direct de energie, care de asemenea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Citeste mai mult despre Pepenele galben Pepenele galben - Sfaturi utile Pepenele galben - Selectarea si pastrarea Pepenele galben - Beneficii asupra sanatatii

Grepfrutul - Informatii nutritionale

Grepfrutul este o sursa excelenta de vitamina C, fibre, vitamina A, potasiu, folati si vitamina B5. De asemenea, contine si fitochimicale: liminoidele si licopenul. Tabel nutritional   1/2 grepfrut (123 grame) are 36,90 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 46.86 mg 78.1 % fibre 1.69 g 6.8 % vitamina A 318.57 UI 6.4 % potasiu 158.67 mg 4.5 % folati 15.01 mcg 3.8 % vitamina B5 0.35 mg 3.5 % Citeste mai mult despre Grepfruit Grepfrutul - Sfaturi utile Grepfrutul - Selectarea si pastrarea Grepfrutul - Beneficii asupra sanatatii Grepfrutul - Informatii nutritionale

Telina - Selectarea si pastrarea

Alege telina care pare tare si da senzatia ca este crocanta. Trebuie sa fie destul de tare si compacta. Frunzele trebuie sa fie de un verde stralucitor si sa nu aiba pete galbene sau maronii. Verifica sa nu aiba seminte. Acestea ii dau un gust mai amar. Poti pastra telina in folie sau in punga de plastic in frigider. Daca ai taiat-o sau ai curata-o, ai grija ca atunci cand o impachetezi sa nu fie uda deoarece isi pierde din valoarea nutritiva. Nu se recomanda congelarea pentru ca in acest fel de inmoaie. Citeste mai mult despre Telina Telina - Sfaturi utile Telina - Selectarea si pastrarea Telina - Informatii nutritionale Telina - Beneficii asupra sanatatii

Pepenele - Informatii nutritionale

Pepenele galben este o sursa excelenta de vitamina A si C. De asemenea, este o sursa foarte buna de potasiu, fibre,  vitamina B3, B6 si folati. Tabel nutritional   1 pahar cu pepene galben (160 grame) are 56 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 67.52 mg 112.5 % vitamina A 5158.40 IU 103.2 % potasiu 494.40 mg 14.1 % vitamina B6 0.18 mg 9.0 % folati 27.20 mcg 6.8 % fibre 1.28 g 5.1 % vitamina B3 0.92 mg 4.6 %

Sparanghel - Informatii nutritionale

Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina B, vitamina C si vitamina A. De asemenea, este o sursa buna de vitamina B (B1, B2, B3 si B6), fibre, mangan, cupru, fosfor, potasiu si proteine. Tabel nutritional   1 ceasca sparanghel fiert (180 grame) are 43.20 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 91.80 mcg 98 % folati 262.80 mcg 65.7 % vitamina C 19.44 mg 32.4 % vitamina A 970.20 IU 19.4 % triptofan 0.05 g 15.6 % vitamina B1 0.22 mg 14.7 % vitamina B2 0.23 mg 13.5 % mangan 0.27 mg 13.5 % fibre 2.88 g 11.5 % vitamina B6 0.22 mg 11.0 % cupru 0.20 mg 10.0 % vitamina B3 1.95 mg 9.8 % fosfor 97.20 mg 9.7 % proteine 4.66 g 9.3 % potasiu 288.00 mg 8.2 % fier 1.31 mg 7.3 % zinc 0.76 mg 5.1 % magneziu 18.00 mg 4.5 % seleniu 3.06 mcg 4.4 % calciu 36.00 mg 3.6 % Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Telina - Informatii nutritionale

Telina este o sursa excelenta de vitamina C. Contine, de asemenea, fibre, potasiu, folati, molibden, mangan si vitamine B6. In telina se mai gaseste si calciu, vitamina B1, vitamina B2, magneziu, vitamina A, fosfor si fier. O tulpina de telina contine aproximativ 35 miligrame de sodiu. Tabel nutritional   o ceasca de telina (120 grame) contine 19.20 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 435.26 mcg 44.1 % vitamina C 8.40 mg 14.0 % potasiu 344.40 mg 9.8 % folati 33.60 mcg 8.4 % fibre 2.04 g 8.2 % molibden 6.00 mcg 8.0 % mangan 0.12 mg 5.0 % vitamina B6 0.10 mg 8.0 % calciu 48.00 mg 4.8 % vitamin B1 0.06 mg 4.0 % magnesiu 13.20 mg 3.3 % vitamina A 160.80 IU 3.2 % triptofan 0.01 g 3.1 % fosfor 30.00 mg 3.0 % vitamin B2 0.05 mg 2.9 % fier 0.48 mg 2.7 % Citeste mai mult despre Telina Telina - Sfaturi utile Telina - Selectarea si pastrarea Telina - Informatii nutritionale Telina - Beneficii asupra sanatatii

Merele - Sfaturi utile

Pentru a fi consumate proaspete, merele pot fi adaugate cu succes intr-o larga varietate de salate. De asemenea, merele pot fi adaugate in mancarurile cu orez, la prajituri, tarte sau la sosuri pentru carnea de pui si porc. Pentru ca feliile de mar sa nu devina maronii, pune feliile intr-un  bol cu apa rece unde vei adauga o lingura cu zeama de lamanie. Pentru a fi pastra proaspete un timp mai indelungat, feliile sunt depozitate in pungi de plastic. Pamantul din livezile cu meri nu trebuie ingrasat cu pesticide, deoarece fructele pot contine reziduuri de pesticide. Cantitati foarte mici de reziduuri de pesticide au fost descoperite in mai multe fructe si legume,  iar impactul negativ asupra sanatatii a fost bine cercetat. Astfel, potrivit unui studiu realizat in S.U.A,unde reziduurile de pesticide sunt o mare problema, expunerea la pesticide afecteaza functia ficatului de la prelucra toxinele, celulele producatoare de energie, dar si abilitatea transmiterii de mesaje centrilor nervosi. Citeste mai mult despre Mere Merele - Informatii nutritionale Merele - Beneficii asupra sanatatii Merele - Selectarea si pastrarea Merele - Sfaturi utile

Merele - Selectarea si pastrarea

In primul rand trebuie sa stii ca merele verzi sau galbene cu putina roseata sunt cele mai bune, fiind mult mai delicioase si parfumate.  Este indicat sa mananci marul propriu-zis si sa nu-l transformi in suc deoarece isi pierde din proprietatile nutritionale, reducandu-se astfel concentratie de fitonutrient polifenolic. De asemenea, nutritionistii ne recomanda sa consumam fructul cand ajunge la maturitate deoarece are o cantintitate mai ridicata de antioxidanti. Se pastreaza la temperatura camerei aproximativ o saptamana si la frigider 6 saptamani. Cand doresti sa servesti felii de mere, stropeste-le cu zeama de lamaie pentru a impiedica decolorarea fructului. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Mere Merele - Informatii nutritionale Merele - Beneficii asupra sanatatii Merele - Selectarea si pastrarea Merele - Sfaturi utile

Vanata - Selectarea si pastrarea

Alege vinete care sunt tari si grele pentru marimea lor. Coaja trebuie sa fie neteda si lucioasa, iar culoarea, fie ca este violet, alba sau verde, trebuie sa fie vie. Evita sa cumperi vinete care au diverse pete sau sunt deteriorate. Pentru a-ti da seama daca este ajunsa la maturitate, apasa usor pe coaja cu degetul. Daca se "strange"springs back, vanata este coapta, daca nu, inseamna ca nu este. Chiar daca pare dura, vanata este foarte perisabila si trebuie sa fii foarte atenta la felul in care o pastrezi. Vinetele sunt sensibile atat la caldura, cat si la frig. Trebuie pastrate la o temperatura de 10 grade Celsius. Pastreaza vinetele netaiate si fara a le fi spalat inainte in frigider, intr-o punga de plastic, dar doar pentru cateva zile.

Merele - Beneficii asupra sanatatii

Potrivit ultimelor cercetari, zicala: "Un mar pe zi tine doctorul departe" este perfect adevarata. Substantele nutritionale care se gasesc in mar ajuta ca acesta sa pastreza sanatatea in intregul organism. Scad nivelul colesterolului Marul contine atat fibre solubile cat si insolubile. Un mar cu coaja contine in jur de 3 g de fibre, adica mai multe de 10% din cantitatea de fibre necesara in fiecare zi. Fara coaja are 2.7 g fibre, cantitate considerabila. Cele doua tipuri de fibre continute de mar determina scaderea nivelului de colesterol, reducand riscul depunerii acestuia pe artere, astfel sunt prevenite atacurile de inima.  Potrivit unui studiu publicat in Arhivele Medicinei Interne,  fibrele insolubile inchid colesterolul LDL in tractul digestiv, strangandu-l din organism, in timp ce fibrele solubile reduc cantitatea de colesterol produsa in ficat. De asemenea, ambele categorii de fibre au activitati protectoare impotriva cancerului, chiar prin remediarea constipatiei, ducand la eliminarea substantelor toxice. Previn afectiunile cardiovasculare S-au facut studii detaliate pe flavonoizii si s-a descoperit ca acestia ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California, coaja de mar si ceapa sunt cele mai bune surse de flavonoizii denumiti quercitina. Daca in dieta zilnica pe langa un mar mai adaugi 2 linguri cu ceapa si 4 pahare cu ceai verde (de asemenea, bogate in flavonoizi), riscul unui atac de inima este de 32% mai scazut decat in cazul persoanelor care nu consuma aceaste alimente. Beneficiile quercitinei deriva din activitatea antioxidanta, mai ales cand este combuinata cu un alt antioxidant, de exemplu vitamina C, care se gaseste in mar si ajuta la sustinerea sistemului imunitar. Regleaza nivelul zaharului din sange Fructoza este un indulcitor natural care se gaseste in mere, este un simplu zahar, dar unul lipsit de nocivitate, daca provine din mere si care ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange. Previne formarea pietrelor la rinichi Sucul de mere reduce riscul acumularii calciului si formarii pietrelor la rinichi. Un studiu realizat in Marea Britanie a arata ca femeile care consuma cel mult un litru de suc de mere, grepfrut sau portocale in fiecare zi, au pH-ul urinar crescut, dar totodata riscul formarii pietrelor la rinichi este scazut. Protectie naturala impotriva razelor solare Este cunoscuta de foarte mult timp concentratia ridicata de fenoli din coaja de mar, care au rolul de a preveni mai multe afectiuni cronice. Ultimelele studii au demonstrat ca fenolul formeaza un strat protector importiva razelor UV-B. Asa ca data viitoare cand doresti sa te expui la soare incepe prin a consuma un mar, de asemenea, este indicat ca acestea sa fie consumate in timp ce stai la plaja in loc de pranz sau de gustare. Atentie: In urma analizei a peste 85 de studii facute pe mere s-a descoperit ca acestea au o consistenta complexa si ca sunt asociate cu reducerea riscului de cancer, afectiunilor cardiovasculare,  astmului, celor 2 tipuri de diabet, holera, scaderii in greutate. Acum putea spune ca nu mar pe zi iti asigura imbunatatirea calitatii vietii.     Potrivit altor studii, merele inhiba cresterea ficatului si a celulelor canceroase de la colon. Celulele canceroase de la colon au fost tratate cu extract de mar, iar proliferarea celulelor a fost inhibata cu 43% la o doza de 50 mg/ml. Citeste mai mult despre Mere Merele - Informatii nutritionale Merele - Beneficii asupra sanatatii Merele - Selectarea si pastrarea Merele - Sfaturi utile

Merele - Informatii nutritionale

Merele sunt o sursa importanta de fitonutrienti, printre care se gasesc: flavonoizii si fenolii. In comparatie cu celelalte legume si fructe, merele au cea mai mare concentratie de compusi fenolici si cele mai mari cantitati de fenoli liberi. De asemenea, merele sunt o sursa importanta de antioxidati. Cantitatea de antioxidanti dintr-un mar cu coaja cu tot este de 100 g, cantitate echivalenta cu 1500 mg de vitamina C. Tabel nutritional   1 mar (138 grame) are 81,42 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? fibre 3.73 g 14.9 % vitamina C 7.87 mg 13.1 % Citeste mai mult despre Mere Merele - Informatii nutritionale Merele - Beneficii asupra sanatatii Merele - Selectarea si pastrarea Merele - Sfaturi utile

Caisele - Sfaturi utile

Pentru imbunatatirea aspectului comercial, caisele uscate sunt tratate in timpul procesului de coacere cu gaz de dioxid de sulf sau cu sulfit pentru prelungirea vietii caiselor. Sulful contine compusi care adesea sunt adaugati la alimentele uscate cum sunt caisele, ca un conservant care ajuta la prevenirea oxidarii si a schimbarii culorii. Sulfitii, de regula, sunt folositi la conservarea caiselor uscate si se estimeaza ca produc reactii adverse la una din o suta de persoane.  Reactiile produse de sulfiti pot fi acute la persoanele care sufera de astm. Asociatia care se ocupa de Administrarea Alimentelor si Medicamentelor estimeaza ca 5% dintre astmatici pot suferi o reactie adversa cauzata de sulfiti. Daca caisele uscate nu ar fi tratate cu sulfit acestea ar avea o culoarea maronie si nicidecum portocalie, cu toate acestea cele maronii sunt o alegere sanatoasa. Cateva idei despre cum sa servesti caisele: 1. Adauga felii de caise la cerealele pe care le poti manaca cu lapte cald sau rece. 2. Data viitoare cand vei face clatite, umple-le cu o crema pregatita din caise coapte si putin unt.   3. Da mancarurilor cu pui sau soteurilor de legume un aspect de sarbatoare si adauga cateva felii de caise uscate. 4. Adauga caise proaspete in salata verde. Citeste mai mult despre Caise Caisele - Sfaturi utile Caisele - Selectarea si pastrarea Caisele - Beneficii asupra sanatatii

Caisele - Selectarea si pastrarea

Cand doresti sa cumperi caise, alege-le pe cele de culoarea portocalie si evita-le pe cele care sunt galbene si palide. De asemenea, fructele ar trebui sa fie putin mai moi. Daca aceatea sunt prea tari nu au fost lasate sa ajunga la maturitate. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Caise Caisele - Sfaturi utile Caisele - Selectarea si pastrarea Caisele - Beneficii asupra sanatatii

Caisele - Beneficii asupra sanatatii

Continutul ridicat de beta-caroten si licopen face din caise un important aliment pentru sanatatea inimii. Ambele componente favorizeaza oxidarea colesterolului LDL, fapt care ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Totodata, caisele contin nutrienti precum vitamina A care ajuta la imbunatatirea vederii, dar impiedica si radicalii liberi sa afecteze celulele si tesuturile. Efectele degenerative ale radicalilor liberi pot conduce la cataracta sau la dezvoltarea degenerestenta maculara. Studiile arata ca femeile care aveau un continut ridicat de vitamina A prezinta un risc cu 40% mai scazut de a dezvolta cataracta. De asemenea, caisele sunt o sursa extraordinara de fibre, lucru care aduce o multime de beneficii, printre care prevenirea contipatiei si a problemelor digestive. Protejeaza vederea Date raportate intr-un studiul publicat in Arhivele de Oftalmologie arata ca prin consumul a 3 sau mai multe fructe in fiecare zi scade riscul de aparitie a afectiunilor oculare odata cu trecerea anilor.  Degenerescenta maculara, prima cauza a piederii vederii la adulti este redusa cu 36% la persoanele care consuma minimul de fructe si legume zilnic. Daca vei consuma o banana in fiecare dimineata sau o portie de cereale cu lapte sau iaurt, sau o salata verde cu o jumatate de pahar de stafide si seara o caisa vei beneficia de efectele pozitive ale fructelor. Protejeaza impotriva cancerului de prostata Cercetatorii sustin ca daca vom consuma alimente care contin carotide si licopen plus ceai verde poti reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. La studiul publicat in Jurnalul pentru Nutritie Clinica au participat 130 de pacienti cu cancer de prostata. Astfel, barbatii care au consumat ceai verde prezentau un risc cu 86% mai scazut de a face cancer de prostata in comparatie cu cei care au refuzat sa consume aceasta bautura. Rezultate similare au fost descoperite si la barbatii care consumau alimente bogate in licopen, cum sunt tomatele, caisele, grepfrutul, pepenele verde, papaya si guava. Barbatii care aveau o pasiune pentru aceste alimente prezentau un risc cu 82% mai scazut de a dezvolta cancer de prostata in comparatie cu cei care nu consumau alimente care contin licopen.   Consumul regulat, atata de ceai verde, cat si de alimente bogate in licopene, duce la formarea unei protectii mai puternice decat cea formata de fiecare in parte, mai noteaza cercetatorii. Sfaturi pentru a introduce ceaiul verde si alimentele bogate in licopen in dieta zilnica. 1. Pentru a avea o gustare ca la carte, amesteca intr-o caserola migdale cu caise stafidate... este sanatate pura. 2. La micul dejun serveste o jumatate de grepfrut sau un pahar cu suc din caise, papaya sau guava. 3. Adauga cateva felii de caise in salata de orez sau de fasole. 4. Incepe pranzul sau cina cu suc de tomate aromat cu cateva picaturi de suc de lamaie. 5. Pentru pranz sau cina, pregateste paste din cereale integrale cu ulei de masline, alune, branza feta si un sos consistent de tomate. Citeste mai mult despre Caise Caisele - Sfaturi utile Caisele - Selectarea si pastrarea Caisele - Beneficii asupra sanatatii

Castravetele - Sfaturi utile

Poti consuma castravetele cu coaja, dar trebuie sa-l speli foarte bine; unele persoane il prefera fara seminte. Pentru a le indeparta, taie castravetele in doua si scobeste-l usor cu o lingura. Cateva idei pentru a-l servi: Castravetele este delicios in salata, in combinatie cu alte legume; Il mai poti folosi in prepararea delicioasei supe reci gazpacho (supa rece de rosii) cu rosii, ardei, ceapa, piper si sare dupa gust; Adauga castravete in salata de ton sau de pui pentru a obtine o savoare deosebita. Citeste mai mult despre Castravetele Castravetele - Sfaturi utile Castravetele - Selectarea si pastrarea Castravetele - Beneficii asupra sanatatii Castravetele - Informatii nutritionale

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată

;