Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii constituie o sursa importanta de mangan, vitamina B6, B1, potasiu, vitamina C si flavonoizi. Tabel nutritional   1 ceasca de struguri (92 grame) are 61,64 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? mangan 0,66 mg 33,0 % vitamina C 3,68 mg 6,1 % vitamina B1 0,08 mg 5,3 % potasiu 175,72 mg 5,0 % vitamina B6 0,10 mg 5,0 % Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Portocala - Sfaturi utile

Daca preferi sa le tai in jumatate, asigura-te ca ai spalat bine coaja. Pentru a le curata de coaja fie sectioneaza coaja longitudinal, fie sub forma de spirala. Daca vrei sa le storci, tine-le putin la temperatura camerei. Sau un alt truc intalnit este sa freci lamaia intre palme sau de o suprafata tare. 1. caleste ceapa si ghimbir, peste care poti sa torni suc de portocale. Poti sa folosesti acest sos pentru preparatele din somon sau ton; 2. prepara o salata racoritoare din bucati de portocala cu chimen si sfecla de zahar fiarta. Reactii alergice S-a constatat ca portocalele se numara printre cele mai intalnite alimente care cauzeaza reactii alergice. Alte alimente asemanatoare sunt: laptele de vaca, graul, soia, crevetii, spanacul, ouale, carnea de pui, capsunele, rosiile, alunele, carnea de porc, porumbul si carnea de vita. Printre cele mai frecvent simptome care anunta o alergie alimentara se numara: eczema, urticaria, iritatii ale pielii, dureri de cap, secretii nazale apoase, disconfort la nivelul ochilor, respiratie greoaie, tulburari gastrointestinale, depresie, hiperactivitate si insomnie. Daca ai constatat aceste reactii dupa ce ai consumat un anumit aliment cu potential alergenic ar fi bine sa il eviti pe viitor. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Selectarea si pastrarea

Nu este obligatoriu ca portocalele sa aiba o culoare portocalie vie, deoarece acelea au toate sansele sa fie injectate cu un colorant pentru un aspect mai apetisant. Le poti alege la fel de bine pe cele cu pete verzui deoarece vor fi la fel de gustoase. In schimb, evita sa le iei pe cele care sunt moi pe alocuri. De asemenea, mai trebuie sa tii cont sa fie tari si grele, avand in vedere dimensiunea lor. Un truc de care trebuie sa tii cont: in general portocalele mai mici sunt mai zemoase, deoarece au si coaja mai subtire. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Conditii de pastrare: la temperatura camerei sau in frigider, dupa preferinta. Indiferent de metoda de pastrare, nu trebuie sa le pastrezi mai mult de 2 saptamani. Cel mai indicat este sa le pastrezi afara, nicidecum in pungi de plastic. Sucul de portocale si coaja se pot pastra la frigider: pune sucul in pungile pentru gheata si depoziteaza-l in congelator, iar coaja trebuie pusa intr-un dispozitiv ermetic si intr-un spatiu racoros sau frigider. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Beneficii asupra sanatatii

Reduce hipertensiunea arteriala si colesterolul Cea mai importanta substanta activa este hesperidina care are un rol semnificativ in reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului "rau" si are proprietati antiinflamatorii. Ea este prezenta in coaja de portocala si in pielita care inveleste miezul. Un truc pe care il poti aplica este sa razi coaja de portocale si sa o folosesti la asortarea salatelor, in ceai, iaurt, supe, terci de ovaz sau orez pentru a te bucura de beneficiile pe care le aduce. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Principalul rol al acestuia este sa ne protejeze de boli, de aceea portocalele fac bine in diverse afectiuni: raceli, gripa, infectii recurente la nivelul urechii, etc. Datorita numeroaselor beneficii aduse de vitamina C, nu este de mirare ca expertii au asociat-o cu un risc scazut de deces din cauza cancerului si a problemelor cardiovasculare. Previne osteoporoza Un pahar de suc de portocale te va ajuta sa impedici scaderea masei osoase si, implicit, sa previi osteoporoza, informeaza un studiu recent realizat de cercetatorii americani. “Aceasta este o problema cu care se pot confrunta barbatii in varsta, deoarece nivelul de testosteron scade odata cu inaintarea in varsta”, sustine dr. Farzad Deyhim, expert in nutritia umana si animala si coordonatorul cercetarii. Experimentul a cuprins 3 categorii de soareci: cei care nu au intampinat o schimbare in dieta lor, cei tratati cu suc de portocale si cei tratati cu suc de grepfrut (in fiecare dimineata administrandu-le suc proaspat cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce aciditate). In urma experimentului, expertii au remarcat o crestere a densitatii osoase. “Exista peste 400 de substante active in citrice, insa trebuie sa stabilim clar care dintre ele aduce acest beneficiu”, explica expertii. Suc de portocale, nu suplimente de vitamina C Suplimentele de vitamina C nu asigura aceleasi efecte benefice precum sucul proaspat de portocale, arata rezultatele unui studiu efectuat de cercetatorii italieni si publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie. Experimentul a urmarit 7 subiecti carora li s-a dat sa consume fie suc de portocale rosii (cu un continut de 150 mg vitamina C), fie apa fortificata cu vitamina C, fie apa fara vitamina C. Dupa analiza mostrelor de sange, rezultatele au aratat ca numai in cazul persoanelor care au consumat suc de portocale au existat efecte benefice. Are proprietati anticancerigene In urma mai multor studii efectuate s-a constatat ca anumiti compusi din portocala sunt eficienti in lupta impotriva cancerului esofagian, orofaringian (cancer al gurii si gatului), cat si stomacal. Cercetatorii au constatat ca riscul de aparitie a acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus. Protejeaza inima Organizatia Mondiala a Sanatatii a informat intr-un raport ca o dieta in care sunt incluse multe citrice are rolul de a proteja inima de bolile cardiovasculare datorita continutul ridicat de folati, potasiu (care reduce hipertensiunea arteriala, protejeaza inima de atacurile de inima si tulburarile de ritm cardiac) si vitamina C. O portie de fructe sau legume reduce riscul unui atac de inima cu 4%, iar daca marim numarul portiilor la 5-6 pe zi cu atat creste si protectia oferita, ajungand pana la 19%. Efecte pozitive in Alzheimer, Parkinson, diabet, scleroza multipla S-a constatat ca citricele aduc beneficii in numeroase afectiuni precum: Alzheimer, Parkinson, artrita, astm, degenerescenta maculara, diabet, scleroza multipla, holera, gingivita, functionarea optima a plamanilor, cataracta, colita ulcerativa si maladia Crohn. De asemenea, ajuta la prevenirea obezitatii. In prezent, cercetatorii studiaza rolul pe care-l pot avea in stimularea si buna functionare a creierului. Sunt bogate in fibre O portocala asigura 12,5% din necesarul zilnic de de fibre, reducand astfel nivelul colesterolului si prevenind aparitia aterosclerozei. De asemenea, ele sunt o gustare sanatoasa pentru diabetici deoarece tin sub control glicemia, iar fructoza impiedica cresterea nivelului de zahar din sange. Functioneaza si in cazul persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil, diminuand problemele cu constipatia sau diareea. Impiedica formarea pietrelor la rinichi Daca te confrunti cu aceste probleme, ai solutia la indemana: bea suc de portocale! Un studiu publicat in British Journal of Nutrition informeaza ca femeile care consuma 1/2 - 1 litru de suc de portocale, grepfrut sau mere in fiecare zi isi reduc semnificativ riscul de a face pietre la rinichi. Previne aparitia ulcerului si a cancerului stomacal Potrivit specialistilor, o portocala pe zi tine ulcerul. Un studiu recent publicat in Journal of the American College of Nutrition si efectuat pe un esantion de 6000 de adulti arata ca un pahar cu suc de portocale pe zi previne aparitia ulcerului gastric. De aceea, se recomanda o dieta cu alimente bogate in vitamina C pentru a impiedica dezvoltarea infectiilor cu Helicobacter pylori (bacteria care ne imbolnaveste stomacul).   Are grija de sanatatea sistemului respirator Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut. Protectie impotriva artritei reumatoide Un pahar cu suc proaspat de portocale consumat zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit informatiilor publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Informatii nutritionale

    Tabel nutritional   1 portocala (131 g) are 61,57 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 69,69 mg 116,2 % fibre 3,13 g 12,5 % folati 39,69 mcg 9,9 % vitamina B1 0,11 mg 7,3 % potasiu 237,11 mg 6.8 % vitamina A 268,55 UI 45,4 % calciu 52,40 mg 5,2 % Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Avocado - Sfaturi utile

Combina bucatele de avocado, ceapa, rosii, coriandru, suc de lamaie si condimente pentru a obtine un guacamole traditional; Foloseste avocado tocat drept garnitura pentru supa de fasole neagra; Inlocuieste maioneza pe care o folosesti la sandvisuri cu avocado foarte copt; Pentru a obtine o salata delicioasa, combina bucati de avocado cu chimen dulce, portocala si menta proaspata. Cine trebuie sa evite avocado? persoanele care sunt alergice la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado, papaya si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel cu cele din latex, pot avea efect alergic). Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Avocado - Selectarea si pastrarea

1. Un avocado copt, bun pentru consum, trebuie sa fie putin moale si sa nu prezinte pete sau zgarieturi. Fructele mai tari pot fi coapte acasa si astfel scade si riscul ca acestea sa fie lovite sau zgariate. Pot fi lasate intr-o punga de hartie sau intr-un cos de fructe la temperatura camerei, timp de cateva zile, pana se coc. In timp ce se coc, coaja acestora va deveni mai inchisa la culoare. 2. Nu trebuie depozitat in frigider daca nu este copt. Odata copt, se poate pastra in frigider timp de o saptamana. Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Perele - Sfaturi utile

Pot fi consumate ca atare, dupa ce le-ai spalat bine. Deoarece coaja este cea mai bogata in fibre ar fi bine sa le mananci intregi. Imediat ce sunt taiate, perele se oxideaza repede si devin maronii la suprafata, insa poti sa previi acest lucru daca le stropesti cu putina zeama de lamaie sau portocala. 1. combina perele cu boabe de mustar, macris de balta, praz si nuci pentru a prepara o salata delicioasa; 2. serveste perele cu branza de capra sau branza cu mucegai albastru; 3. adauga la terciul de mei cateva bucati de pere, ghimbir ras si miere de albine. Este ideal pentru micul dejun; 4. taie para in jumatate, scobeste samburii si umple golul cu suc de mere sau vin. Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Avocado - Beneficii asupra sanatatii

Recomandat pentru sanatatea inimii Avocado contine acid oleic, grasime mononesaturata, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Intr-un studiu efectuat pe persoane cu un nivel al colesterolului ridicat, participantii care au urmat o dieta bogata in avocado au inregistrat o scadere semnificativa a colesterolului. Este o sursa buna de potasiu, mineral care ajuta la reglarea presiunii sanguine. Potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii, bolilor de inima sau infarctului. O ceasca de avocado contine 23% din cantitatea zilnica necesara de folati, importanti pentru sanatatea inimii. Un studiu efectuat pe 80.000 de femei a descoperit ca o dieta bogata in folati reduce cu 55% riscul de atac de inima sau alte boli ale inimii care pot fi fatale. Asigura sanatatea optima Nu numai ca este o sursa foarte buna de acizi grasi mononesaturati, inclusiv de acid oleic, care s-a descoperit ca ofera protectie impotriva cancerului de san, dar este si o sursa buna de luteina. Contine si cantitati importante de carotenoide (zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten) plus tocoferoli (vitamina E). Un studiu a aratat ca extractul de avocado care contine carotenoide si tocoferoli poate impiedica dezvoltarea celulelor cancerului de prostata. Insa, celulelor canceroase expuse doar la un carotenoid, luteina, nu le este stopata dezvoltarea. Favorizeaza absorbtia carotenoidelor din legume Cateva feliute de avocado adaugate in salata ta, nu numai ca ii va da acesteia un gust mai bogat, dar va ajuta si organismul sa absoarba carotenoidele oferite de legume. Adaugand avocado in salata vei mari absorbtia alfa-carotenului, beta-carotenului si luteinei de 7,2, 15,3 si respectiv de 5,1 ori mai mult, conform specialistilor. Fitonutrientii lupta impotriva cancerului oral Cancerul oral prezinta un risc mai mare de deces decat cancerul de san, piele sau cervical, rata mortalitatii fiind de aproape 50% din cauza depistarii tarzii, conform Fundatiei Cancerului Oral din Marea Britanie. Datorita continutului de fitonutrienti, avocado poate juca un rol important in prevenirea acestui tip de cancer. Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Varza - Sfaturi utile

Este indicat ca fiecare foaie de frunza sa fie curatata, astfel, taie cotorul verzei, dupa care fiecare foaie de varza trebuie tinuta sub jetul de apa. Daca observi urme de viermi sau insecte, care uneori apar la varza crescuta organic, inmoaie cotorul verzei in apa cu sare sau in otet cu apa timp de 15-20 minute. Pentru a pastra continutul de vitamina C, taie si spala varza inainte de a fi gatita. Pentru a taia varza in fasii foarte subtiri, mai intai tai-o in patru dupa care inlatura-i miezul. Varza poate fi taiata in fasii subtiri atat de mana cat si cu ajutorul razatoarei. Pregatirea adecvata a verzei este esentiala pentru a beneficia de protectie impotriva cancerului. Varza previne cancerul datorita glucosinolatilor, care sunt formati in activitatea enzimelor mirozine -  eliberate cand varza este taiata si mestecata. Pentru a ajuta la producerea unei cantitati cat mai mare de glocosinalati, taiati varza dupa care o lasiti 5-10 minute inainte de a fi gatita. Indicat este sa fie pregatita la aburi. Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Perele - Selectarea si pastrarea

In functie de soiuri, perele pot sa fie galbene, verzi, maronii, rosii sau diverse combinatii intre aceste culori. Din cauza perisabilitatii lor rapide dupa ce sunt coapte, trebuie sa alegi perele putin mai tari la atingere. Coaja lor trebuie sa fie fara lovituri si parti moi. Se pastreaza la temperatura camerei care le ajuta in procesul de coacere, insa de indata ce se ingalbenesc si devin moi la atingere se consuma. In caz contrar se pastreaza neaparat la frigider unde rezista cateva zile. Atentie! Nu le pastra intr-o punga inchisa deoarece elibereaza un gaz (etilen) - pe care produc in mod natural si are un rol important in procesul de coacere - care grabeste alterarea lor. De asemenea, au tendinta de a absorbi foarte usor alte mirosuri si nu trebuie sa le pastrezi in frigider impreuna cu alte alimente cu miros puternic. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Varza - Selectarea si pastrarea

Alege capatanele de varza ferme cu frunzele dense si viu colorate. Degradarea severa a frunzelor sugereaza fie ca leguma nu a fost crescuta in conditii organice, fie interiorul este stricat. Doar cateva frunze trebuie indepartate de la cotorul verzei si apoi aceasta trebuie sa ramana alba si sanatoasa, in caz contrar, varza poate avea o textura si un gust neplacut. Evita sa consumi varza tocata, nici macar pe jumatate sau sfert, deoarece aceasta va contine o cantitate mai mica de vitamina C. Varza trebuie pastrata la rece, in sertarul de fructele si legume al frigiderului, pentru a avea un continut bogat in vitamina C. Tinuta in acest conditii, atat varza rosie cat si cea alba pot fi consumate si dupa 2 saptamani. Daca vrei sa pastrezi o jumatate de varza, aceasta trebuie acoperita cu o folie de plastic dupa care este bagata in lada frigiderului pentru legume si fructe. Insa, este bine de stiut ca aceasta trebuie consumata dupa cateva zile, in caz contrar vitamina C se pierde aproape in totalitate.

Varza - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la detoxifierea organismului Majoritatea fitonutrientilor lucreaza asemanator antioxidantilor, dezarmand radicalii liberi inainte sa afecteze ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Noi studii arata ca fitonutrientii din varza lucreaza la nivele mai ridicate, acesti compusi trimitand semnale genelor sa creasca productia enzimelor implicate in detoxifiere - actiune prin care organismul elimina substantele reziduale. De asemenea, rezultatele celor mai recente studii sustin ca consumul de varza determina scaderea riscului de cancer de prostata, coloractal, plamani, san, ovarian si de vezica urinara. Imbunatateste sanatatea gastrointestinala Studii recente au ajutat oamenii de stiinta sa inteleaga cum varza, si celelalte legume care fac parte din familia Brassica, ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cand aceste legume sunt taiate, mestecate si digerate, un compus numit sulf-sinigrin intra in contact cu enzima numita mirozina, rezultand eliberarea glucozei si a produsilor secundari, inclusiv compusi foarte reactivi numiti izotiocianate. Acestia la randul loc contin alte substante care ajuta la detoxifiecrea celulelor cancerigene. Indicat in tratarea ulcerului peptic Sucul de varza a fost mult timp analizat, remarcandu-se astfel ca este eficient in tratarea ulcerului peptic. Potrivit unui studiu, un litru de suc proaspat in fiecare zi, baut in doze diferite, duce la tratarea totala a ulcerului in 10 zile. Continutul ridicat de glutamine, un aminoacid care este combustibilul preferat al celulelor captuselii stomacului si a intestinului subtire, este motivul probabil pentru care sucul de varza duce la tratarea ulcerului. Previne afectiunile cardiovasculare Consumul legumelor din familia Brassica reduce riscul a diferite forme de cancer, mai ales cel de plamani, colon, sani, ovare si vezica urinara. Ultimile studii arata ca varza este indicata in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, deoarece ajuta la scaderea colesterolului LDL de pe tesuturi. Varza rosie protejeaza impotriva Alzheimer In cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, cresterea productiei si depozitarea unei proteine numite beta-amiloid conduce la lezarea celulelor creierului si moartea din cauza stresului oxidativ. Antioxidantii polifenoli care se gasesc din abundente in varza rosie poate proteja celulele creierului de afectiunea cauzata de proteina beta-amiloid, sustine un studiu publicat in Tehnologia si Stiinta Alimentelor. Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Avocado - Informatii nutritionale

Avocado este o buna sursa de vitamina K, fibre, vitamina B6, vitamina C, folati, cupru si potasiu (contine mai mult potasiu decat o banana de marime medie). Tabel nutritional   1 ceasca avocado (146 grame) are 235.06 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 29.20 mcg 36.5 % fibre 7.30 g 29.2 % potasiu 874.54 mg 25.0 % folati 90.37 mcg 22.6 % vitamina B6 0.41 mg 20.5 % vitamina C 11.53 mg 19.2 % cupru 0.38 mg 19.0 % Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Varza - Informatii nutritionale

Varza este o sursa excelenta de vitamina C, dar contine cantitati importante de fibre, mangan, folati, vitamina B si acizi grasi omega-3. Mai mult, aceasta leguma contine si glucosinolati, care protejeaza impotriva a diferite forme de cancer. Tabel nutritional   Varza taiata si fiarta: 1 pahar are 150 grame si contine 33 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 73.35 mcg 91.7 % vitamina C 30.15 mg 50.3 % fibre 3.45 g 13.8 % mangan 0.18 mg 9.0 % vitamina B6 0.17 mg 8.5 % folati 30.00 mcg 7.5 % acizi grazi omega-3 0.17 g 7.1 % vitamina B1 0.09 mg 6.0 % vitamina B2 0.08 mg 4.7 % calciu 46.50 mg 4.7 % potasiu 145.50 mg 4.2 % vitamina A 198.00 IU 4.0 % triptofan 0.01 g 3.1 % proteina 1.53 g 3.1 % magneziu 12.00 mg 3.0 % Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Ardeiul - Sfaturi utile

Adauga ardei tocat marunt in salata de pui sau ton; Ardeiul face parte dintre cele mai recomandate legume pentru a fi servite in salate, nu doar pentru culoarea sa, ci si pentru textura. Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Perele - Informatii nutritionale

Sub coaja parfumata a perelor stau ascunse resurse bogate de sanatate: fibre, vitamina A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, cupru, iod si o cantitate neglijabila de grasimi. Tabel nutritional   1 para (166 grame) are 97,94 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? fibre 3,98 g 15,9 % vitamina C 6,64 mg 11,1 % cupru 0,19 mg 9,5 % vitamina K 7,47 mcg 9,3 % Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Ardeiul - Selectarea si pastrarea

1. Alege ardeii cu o culoare frumoasa, care nu prezinta pete. Aceste legume trebuie sa aiba o greutate mare pentru marimea lor. Ardeii pot fi gasiti pe toata perioada anului, iar cei mai multi apar in timpul verii. 2. Ardeii nespalati pot fi pastrati in frigider chiar si mai mult de o saptamana. Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii

Ne protejeaza de radicalii liberi Ardeii, indiferent de culoarea lor, reprezinta o sursa bogata de nutrienti, precum vitamina C si A, antioxidanti care impreuna pot neutraliza radicalii liberi. Radicalii liberi joaca un rol important in formarea colesterolului in artere si astfel pot duce la aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima, a durerilor si problemelor de articulatii intalnite la osteoartrita si artrita reumatoida. Oferind acesti puternici antioxidanti, ardeiul poate ajuta in prevenirea sau reducerea unor simptome ale acestor afectiuni, eliminand sursa problemei. Reduce riscul afectiunilor cardiovasculare Ardeiul mai contine si vitamina B6 si acid folic, util persoanelor cu ateroscleroza si boli de inima provocate de diabet. Aceste vitamine sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteina. S-a demonstrat ca un nivel mare de homocisteina poate afecta vasele de sange si este asociat cu un risc mare de atacuri de inima si infarcturi. Asigura sanatatea optima Ardeiul face parte dintre putinele legume care contin licopen, carotenoid care s-a demonstrat ca lupta impotriva cancerului de prostata, cervical, vezica si pancreas. Studiile recente arata ca persoanele care au dieta scazuta in licopen prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer. Pentru persoanele care se tem de cancerul de colon, este bine de stiut ca fibrele gasite in ardei ajuta la limitarea contactului celulelor din colon cu toxinele care produc cancerul. In plus, consumul de vitamina C, beta-caroten si acid folic (gasite in ardei) poate reduce semnificativ riscul de cancer la colon. Consumand alimente bogate in beta-criptoxantina, carotenoid gasit in cantitati mari in ardeiul rosu, mandarine, papaya, portocale sau piersici poti reduce semnificativ riscul de cancer la plamani. Un studiu efectuat pe 60.000 de adulti din Shanghai, China a descoperit ca o dieta bogata in beta-criptoxantina scade cu 27% riscul de cancer la plamani. Recomandat pentru sanatatea plamanilor Daca esti fumator sau daca esti expus in mod frecvent la fum de tigara, alimentele bogate in vitamina A iti pot salva viata, conform studiilor conduse de Universitatea din Kansas. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizemul, Richard Baybutt, profesor de nutritie a descoperit ca benzopirenul, substanta cancerigena gasita in fumul de tigara, provoaca carenta de vitamina A. Cercetarile anterioare efectuate de Richard Baybutt au aratat ca lipsa vitaminei A poate duce la aparitia emfizemului. Recomandat pentru sanatatea ochilor Ardeiul se pare ca are un rol de protectie impotriva cataractei, oferit probabil de vitamina C si beta-caroten. Leguma de culoare rosie asigura si necesarul de fitonutrienti precum luteina si zeaxantina, care ofera protectie impotriva degenerescentei maculare, principala cauza de orbire la persoanele in varsta. Protectie impotriva artritei reumatoide In timp ce un studiu sugereaza ca dozele ridicate de vitamina C pot inrautati osteoartrita, un altul indica faptul ca fructele si legumele bogate in vitamina C ofera protectie impotriva poliartritei reumatoide. Al doilea studiu a fost efectuat pe un grup mai mare de 20.000 de persoane care au pastrat un jurnal cu privire la dieta si care, la inceputul studiului, nu prezentau simptome ale artritei. Rezultatele studiului au aratat ca persoanele cu o dieta saraca in vitamina C prezinta un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta artrita.  Citeste mai mult despre Ardei Ardeiul - Sfaturi utile Ardeiul - Selectarea si pastrarea Ardeiul - Beneficii asupra sanatatii Ardeiul - Informatii nutritionale

Varza de Bruxelles - Sfaturi utile

Inainte de a spala varza de Bruxelles trebuie ca mica tulpina si frunzele palide sau galbene sa fie indepartate, dupa care se spala varza sunt jetul de apa pentru a fi indepartete orice insecta care si-a gasit adapost in interiorul frunzelor. De regula, varza de Bruxelles se gateste intreaga, iar pentru a permite caldurii sa pemetreze toate frunzele si pentru ca aceasta sa aiba un gust mai bun, taie tulpina pe diagonala, in forma de "X", inainte de a fi gatita. Cu toate ca acesa leguma se serveste ca fel de mancare,  poate fi facuta si la salata sau garnitura. Citeste mai mult despre Varza de Bruxelles Varza de Bruxelles - Sfaturi utile Varza de Bruxelles - Selectarea si pastrarea Varza de Bruxelles - Beneficii asupra sanatatii Varza de Bruxelles - Informatii nutritionale

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată

;