Regimul alimentar in gastrite

Din punct de vedere al evolutiei, gastritele pot fi acute sicronice. Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primulrand din restrangerea alimentatiei.Sunt recomandate in acest stadiu supele de zarzavat, limpezi sau cu putinorez, branza de vaci sau casul proaspat, fainoasele cu apa si lapte,paine alba veche, merele coapte, supa de carne de vaca fiarta si tocata.Bolnavul va manca foarte incet, iar dupa masa este recomandat repausul lapat, eventual aplicand o compresa calda pe abdomen. Acest tip de regimva fi urmat maxim 8-10 zile, revenindu-se apoi treptat la alimentatianormala, dar evitand totusi produsele iritante si greu digerabile. Ingastritele cronice, alimentatia va fi cat mai variata si se va adaptape cat posibil, obiceiurilor alimentare ale bolnavului.Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:- carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;- conservele nedietetice;- legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina,ridichile, lintea, fasolea, mazarea;- alimentele prajite in grasime;- dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;- condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;- cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masatrebuie respectate cu strictete.Alimentele indicate:- supele de carne, borsurile, supele-crema;- carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;- pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);- laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul,branza de vaci;- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;- fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;- prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt,in general, greu suportate.Alimentatia dietetica in ulcerul gastric si duodenalCa si in cazul gastritei, si in alcatuirea regimului alimentar albolnavului de ulcer se va tine seama de stadiul de evolutie a bolii -acut sau in perioada cronica.In puseul acut, se impune repausul la pat si eventual internarea inspital.In prima faza, regimul va fi lactat, cate 200 ml la 2 ore, iar in timpulnoptii ori de cate ori se trezeste, mai ales daca are dureri. Uneori sepoate adauga si putina smantana proaspata. Deoarece laptele este saracin fier si vitamina C, acestea se vor fi administrate separat.Dupa 3-5 zile, se mai introduc in dieta: supele de orez strecurate, gris,fulgi de ovaz, oua fierte moi, frisca, pireuri cu foarte putin unt. Dupamaxim 7-10 zile se vor putea adauga perisoare dietetice din carne saupeste, supe de cereale pasate, fainoase fierte, supe de zarzavat fiertecu fainoase si strecurate, prajituri de casa. Carnea va fi bine fiartasi introdusa treptat, evitandu-o insa pe cea bogata in grasimi.Ca in toate bolile de stomac, este bine ca mesele sa fie mai frecvente(5-6 pe zi), dar in cantitati mai mici, respectandu-se cat mai strictorele de masa. Este oblgatorie renuntarea la fumat si la alcool.Alimentele permise:- laptele dulce, simplu sau indulcit;- fainoasele - fulgi de ovaz, gris, fidea, taitei, orez, spaghete;- branza de vaci, urda, casul;- ouale moi;- carnea de pasare, vitel, fiarta bine sau la cuptor;- carnea de peste slab - stiuca, salau, pastrav, calcan;- zarzavaturi si legume fierte;- prajituri de casa, compoturi.Alimentele interzise:- laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate;- ouale fierte tari, maioneza;- pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardelele,racii, icrele;- carnea de porc, slanina, untura, ciorbele grase;- carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati);- zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti,ardei;- legumele uscate (fasole, mazare boabe);- condimentele (mustar, boia, ardei iute, piper);- ciocolata, cafeaua.Se vor evita prajelile, sosurile, alimentele prea fierbinti sau prea reci,apele carbogazoase. In special primavara si toamna, aceste persoane vortrebui sa respecte o dieta mai severa.

Alimentatia in bolile de stomac

In zilele noastre, afectiunile digestive sunt tot mai des intalnite.Stresul zilnic, alimentatia dezechilibrata, tutunul, cofeina (si catealtele.) au facut ca, pentru omul modern, bolile precum ulcerul, gastrita,constipatia, enteritele sa devina obisnuinta.De multe ori, ameliorarea suferintelor acestor pacienti tine, in maremasura, de schimbarea modului de viata si de introducerea unei alimentatiiechilibrate.Dieta unui bolnav de stomac trebuie sa urmareasca o alimentatie cat maiaproape de normal, evitand in acelasi timp ceea ce poate fi daunatoratat prin alimentul in sine, cat si printr-o preparare necorespunzatoarea acestuia.De aceea, persoanele care sufera de aceste boli trebuie sa cunoascaanumite reguli de igiena alimentara:- sa aiba, pe cat posibil, un orar fix de masa;- mesele nu vor fi abundente, insa trebuie sa se manance de 4-5 ori pezi;- bolnavul sau cel care se ocupa de pregatirea meniului, ar trebuisa cunoasca modul de preparare si temperatura optima de consum aalimentelor;- este recomandat ca in timpul meselor sa existe o atmosfera calma,de liniste, evitandu-se discutiile in contradictoriu sau urmarirea unoremisiuni care ar putea declansa stari de nervozitate, ingrijorare;- masa nu trebuie luata "in fuga", fiind necesar ca alimentele sa fiebine mestecate, alfel crescand efortul de digestie.In general, acesti bolnavi vor evita alimentele iritante:- condimentele (piper, ardei iute, mustar, etc);- alimentele bogate in celuloza precum: ridichi, fasolea boabe, mazareaboabe, ceapa uscata, usturoiul, fructele cu coaja si samburi, paineaneagra sunt iritante pentru stomac si de aceea sunt contraindicate;- acelasi efect il are si carnea provenita de la animale batrane siinsuficient fiarta sau fripta, bogata in cartilaje, tendoane, aponevroze;- alimentele prea bogate in sare sau zahar;- se interzice sau se reduce cat mai mult cu putinta fumatul;- bauturile alcoolice care irita mucoasa gastrica (vin, tuica, bere,whiski, etc.) sunt contraindicate.Trebuie stiut ca functia stomacului este puternic influentata de durataramanerii alimentelor la nivelul sau:- lichidele si semisolidele parasesc stomacul cel mai repede;~ celuloza, cojile vegetalelor crude, fragmentele alimentare mari,celuloza sunt mai greu digerabile;- grasimile prelungesc durata de stagnare a alimentelor in stomac;- zaharul intarzie evacuarea gastrica, mai ales cand este administratla sfarsitul mesei. La fel se intampla si in cazul alimentelor bogate inglucide de tipul amidonului (cartofi, fainoase), consumate dupa grasimisi proteine;- cu cat alimentele ingerate au o temperatura mai apropiata de ceaa corpului, cu atat golirea gastrica va fi mai rapida. De aceea,alimentele prea fierbinti sau prea reci sunt contraindicate.Nu toate alimentele stimuleaza in aceeasi masura secretia gastrica. Celecare sunt stimulante puternice vor fi evitate in alimentatia bolnavuluide stomac:- bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, cafeaua;- condimentele: mustarul, piperul, boiaua, hreanul, ardeiul iute,scortisoara, cuisoarele etc.;- alimente: cele prajite, ouale tari, carnea fripta, sarata sau afumata,painea neagra, painea proaspata, alimentele preparate in grasimi.Alimente stimulante slabe:- bauturi: apa, ceaiul, laptele, smantana- alimente: albusul de ou moale, painea alba veche de o zi, carnea fiarta,fructele dulci (cel mai bine oparite), legumele cu unt, supele de legumeingrosate cu faina alba, supa de ovaz, frisca batuta, orezul si grisulfiert.In articolele urmatoare va voi prezenta mai pe larg regimul alimentarin cazul gastritelor si bolii ulceroase, unele dintre cele mai frecventintalnite afectiuni ale stomacului.

Alimentatia in denutritie

Pentru majoritatea femeilor si, in special, pentru cele care fac anumite eforturi pentru a-si mentine silueta, persoanele extrem de slabe sunt demne de invidiat. Mai ales ca, de multe ori...

Regimul copilului si gravidei diabetice

In alimentatia copilului diabetic, o atentie deosebita trebuie acordatarespectarii unui aport caloric normal, in concordanta cu varsta si sexulcopilului.Necesarul caloric al copilului in functie de categoriile de varsta:- intre 1-3 ani, 1300 cal./zi;- intre 4-6 ani, 1700 cal./zi;- intre 7-9 ani, 2100 cal./zi;- intre 10-12 ani, 2500 cal./zi.- baieti intre 16-20 ani, cca 3600 cal./zi;- fete intre 16-20 ani, cca 3500 cal./zi.In continuare va voi prezenta 2 modele de meniuri pentru copilul siadolescentul diabetic.Regim pentru un copil diabetic in varsta de 8 ani (2000 calorii):Dimineata: lapte (250g) cu paine (40g), unt (15g) si telemenea (40g);Ora 10: tartine (40g) cu pateu dietetic (20g), fructe (100g);Dejun: supa cu galuste de gris (20g), friptura (130g) cu pireude cartofi (lapte 50g, cartofi 100g, unt 5g), salata de rosii(100g) si ardei gras (90g), paine (80g), budinca de fructe (100g);Ora 17: budinca de gris (60g) cu lapte (200g);Cina: mamaliguta cu branza (40g) si ochiuri romanesti (50g),Unt (5g),fructe (100g).Regim de 3050 calorii, pentru adolescentul diabetic:- proteine: 153g- glucide: 310g- lipide: 133gDimineata: lapte (350g), paine (40g) cu unt (10g) si parizer (50g)Ora 10: rosii (50g) cu branza telemea (70g), paine (20g) cu unt (10g),fructe (100g).Pranz: ciorba de perisoare (carne 40g, orez 50g), friptura (80g)inabusita cu pireu de cartofi (lapte 100g, cartofi 200g), salata verde(150g), paine (100), fructe (100g).Ora 17: tartine (40g) cu pasta de branza (70g) si marar, fructe (100g)Cina: salata asortata de legume (100g), friptura la gratar (80g) cu sotede legume (150g) si pilaf (50g), paine (100g), lapte de pasare (350g),ou (50g)Alimentatia diabeticei gravide:- trebuie sa urmeze in linii mari indicatiile regimului femeii gravidenediabetice si sa fie bogata in proteine si glucide;- ratia calorica va fi suplimentata cu aproximativ 400 de calorii pestevaloarea celei din perioada anterioara sarcinii;- se va acorda o atentie deosebita greutatii corporale, care nu trebuiesa depaseasca cu mai mult de 8-10 kg greutatate dinaintea sarcinii;- se va suplimenta aportul de vitamine si minerale, fie prin alimentatie,fie prin medicatie (insa doar conform indicatiilor medicului);- in ultimele luni de sarcina, datorita tendintei de a retine sodiul,se recomanda reducerea aportului de sare la cca 3-4g/zi;- in perioada de alaptare, aportul caloric va fi marit cu cca 1000 decalorii peste ratia femeii negravide;- alaptarea va fi permisa doar la stricta indicatie a medicului si vadura minimum necesar;- gravida va fi periodic consultata atat de medicul obstetrician, catsi de medicul nutritionist.

Regimul alimentar in complicatiile diabetului zaharat

Dupa cum va promiteam in articolul trecut, voi continua sa va prezintcateva modele de diete recomandate in diabetul zaharat complicat cu alteafectiuni cum ar fi nefropatia diabetica si obezitatea.Diabetul zaharat complicat cu nefropatie diabetica- este importanta reducerea proteinelor din alimentatie, cantitatea lorfiind stabilita de medic pe baza valorilor ureei sangvine si urinare. Candaceste valori sunt crescute este necesara o reducere mai importanta aratiei proteice;- regimul unui astfel de bolnav va fi hipercaloric, hipoproteic,normolipidic si normo sau hiperglucidic (in limitele tolerantei laglucide si doar la indicatiile medicului terapeut);- se impune reducerea consumului de sare.Alimentele permise- carnea si pestele;- laptele si derivatele sale (branza de vaci, casul, urda, iaurtul);- oua, cu moderatie, in limita proteinelor permise;- grasimile sub forma de unt fara sare, smantana, frisca, ulei,margarina;- paine alba fara sare;- fainoasele (orez, gris, fidea, in general preparate fara ou);- legumele si fructele vor fi consumate cat mai mult crude, fierte saucoapte, sub forma de salate, soteuri sucuri sau compoturi.Model de regim in diabetul cu nefropatie diabeticaDimineata: lapte (200g) cu zaharina, paine alba fara sare, unt;Ora 11: cartofi copti(100g), iaurt(50g);Ora 14: bors de legume, risotto(orez 200g), branza desarata(50g) cu sosde rosii si salata de sfecla(100g), mere(100g), paine(60g);Ora 17: salata de fructe(100g), frisca(25g);Ora 21: cartofi gratinati(100g) cu branza desarata(50g), sos desmantana(25g), salata verde si de morcovi cruzi(100g), spuma defructe(100g), paine(40g).Total: calorii - 2098 proteine - 64g glucide - 223g lipide - 105g Diabetul zaharat si obezitatea - regimul va fi hipocaloric (in functie de gradul obezitatii), hipolipidic, hipoglucidic si de obicei normoproteic; - prescrierea dietei va fi facuta doar de catre medicul specialist, pe baza valorilor glicemiei, colesterolemiei, proteinemiei. Alimente recomandate - laptele smantanit, iaurtul degresat, branza de vaci slaba, urda; - carnea slaba de vaca, vital, pui; - pestele slab; - albusul de ou; - legumele preparate ca salate, soteuri, pireuri: rosii, ardei, castraveti, ridichi, andive, dovlecei, fasole verde; - fructele,in general in stare cruda, coapte, sub forma de sucuri sau compoturi cu zaharina; - grasimile se dau doar limitat, sub forma de ulei vegetal adaugat la salate sau diverse preparate sau sub forma de smantana; - sarea e permisa doar in cantitate limitata. Alimente interzise - laptele integral, iaurtul gras, branzeturile fermentate, branza de vaci grasa, frisca, smantana, untul; - carnurile grase, pestele gras, conservele de carne si de peste de orice fel, mezelurile; - galbenusul de ou, ouale prajite, maioneza, sosurile preparate cu galbenus si grasime multa; - painea (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica), fainoasele; - leguminoasele uscate (fasole uscata, mazare boabe); - cartofii (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica); - stafidele, curmalele, smochinele, bananele, strugurii, nucile si alunele; - sosurile preparate cu faina sau grasime;- dulciurile concentrate, prajiturile si diversele aluaturi.Si pentru ca informatiile privind alimentatia corecta in diabetul zaharatsa fie cat mai complete, va voi prezenta in ultimul articol legat deaceasta afectiune si cateva recomandari in dieta diabeticei gravide sia copilului diabetic.

Valorile nutritive ale alimentelor

Asa cum ti-am promis in articolul anterior, iti voi prezenta azi o lista cu principalele alimente si valorile lor nutritive. In felul acesta iti vei putea supraveghea mai strict dieta, atat in privinta caloriilor cat si a aportului de proteine, lipide si glucide. Aliment(100g) Prot(g) Lipide(g) Glucide(g) Calorii Lapte 4 4 4 675 Iaurt 4 4 4 2 Branza slaba 27 27 4 97 Urda 18 18 6 136 Branza telemea 20 29 - - Carne slaba 20 20 - 118 Peste slab 20 20 - 89 Oua(2) 14 14 - 152 Andive 1 1 - 4 Ardei gras 1 1 3 16 Cartofi 2 2 4 24 Castraveti 1 1 3 84 Ceapa 1 1 3 16 Ciuperci 5 5 10 60 Conopida 2 2 2 16 Dovlecei - - 4 16 Fasole verde 2 2 5 28 Gulii 1 1 6 28 Mazare verde boabe 8 8 15 92 Morcovi 1 1 10 44 Pastarnac 1 1 15 64 Patrunjel radacina 1 1 10 44 Rosii 1 1 4 20 Vinete 1 1 5 24 Praz 2 2 10 48 Ridichi - - 4 16 Salata verde 1 1 3 44 Sfecla rosie 1 1 10 44 Spanac 3 3 2 20 Telina 1 1 2 20 Usturoi 7 7 25 128 Varza alba 1 1 5 24 Afine - - 15 60 Banane 1 1 20 84 Caise 1 1 15 64 Capsuni - - 10 40 Cirese 1 1 10 44 Coacaze 1 1 10 44 Corcoduse - - 10 40 Fragi 1 1 10 44 Grepfruit - - 6 24 Gutui - - 15 60 Lamai - - 6 24 Mandarine - - 10 40 Mere cretesti - - 10 40 Mere ionatane - - 15 60 Mure 1 1 15 64 Pepene - - 5 20 Pere - - 20 80 Piersici - - 15 60 Portocale - - 10 40 Prune - - 20 80 Zmeura 1 1 15 64 Struguri 2 2 20 96 Visine 1 1 15 64 Curmale 1 1 74 300 Prune uscate 2 2 71 292 Smochine 4 4 58 257 Stafide 2 2 71 292 Fasole uscata 23 23 47 296 Mazare uscata 21 21 53 314 Linte uscata 25 25 52 326 Paine alba 10 10 50 240 Faina 10 10 75 340 Malai 10 10 75 348 Mamaliga 2 2 12 56 Orez 8 20 76 345 Gris 10 3 75 340 Fulgi de ovaz 10 - 65 379 Paste fainoase 10 8 80 378 Fainoase fierte 10 10 20 88 Biscuiti 10 10 20 426 Alune 9 5 10 382 Nuci 20 2 4 632 Smantana 20% 3 10 3 204 Unt - 9 - 720 Ulei - - - 900 Margarina - - - 720 Zahar - - 100 410 Nu uita! Pentru a te simti in forma este important ca dieta ta sa contina aproximativ 1-1,5 gr proteine/kg/zi(va vor stimula ritmul metabolismului), 40-50 gr lipide/zi si 120-140 gr glucide/zi.In acest fel te vei putea feri de binecunoscuta astenie de primavara.Trebuie sa tii cont de faptul ca organismul tau a fost privat un timp destul de indelungat de soare, de legume si fructe proaspete, iar trecerea de la anotimpul rece la cel cald nu face decat sa iti accentueze starea de obosea

Cum te lipsesti fara sa vrei de vitamine

Traim in secolul grabei si al stresului. De cele mai multe ori sunt multmai importante alte indeletniciri decat mancarea. Iar atunci cand simtimca trebuie cat mai repede sa mancam ceva ne rezumam la semipreparatelebagate in cuptorul cu microunde si la alte mancaruri preparate in graba.Dar stim noi oare de cate vitamine si minerale sunt lipsite acestemancaruri? Nutritionistii tin sa ne aduca aminte mereu ca ele, consumatein mod regulat, pot duce la probleme de sanatate.Cum recunostem simptomele lipsei de vitamine?Nu este atat de greu sa ne stabilim o dieta sanatoasa, dar putini dintrenoi reusesc sa-si echilibreze dieta. Ideal ar fi sa consumam multe fructesi legume proaspete zilnic. Iata in continuare un ghid al problemelorde sanatate provocate de lipsa vitaminelor din alimentatia noastra. Nuuita insa ca ceea ce urmeaza este doar un ghid, asa ca daca problemelepersista este necesar sa te adresezi medicului.Dureri provocate de lipsa vitaminelorFrecvente rani ale gurii: sunt provocate de lipsa fierului, a aciduluifolic si a vitaminei B12.Buze uscate, chiar crapate: lipsa vitaminelor B2 si B6.Piele inrosita, iritata pe barte si pulpe: lipsa unui complex de vitaminaB, vitamina E si alti acizi esentiali.Eczeme, piele uscata: lipsa zincului si a acizilor grasi.Sindromul pre-menstrual: lipsa zincului, a magneziului si a vitamniniiB6.Cresterea inceata a parului: lipsa fierului sau a zincului.Ochi inrositi, obositi: lipsa vitaminelor A si B2.Exfolierea unghiilor: lipsa fierului, a zincului sau a acizilor grasi.Ten palid, anemie: lipsa fierului, a acidului folic si a vitaminei B12."Furnicaturi" in picioare noaptea: lipsa fierului si a acidului folic.Oboseala: lipsa alimentelor sanatoase inclusiv a coenzimei Q10.Acnee: lipsa zincului, a vitaminei A si a acizilor grasi.

Mancarea ce-ti da energie

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te asezi comod pe canapea lasfarsitul unei zile obositoare, cu un pahar de vin alaturi si cu ciocolatapreferata? Sau poate ai iesit in oras pentru ca nu te mai simteai in staresa prepari cina? Daca asa faci si tu, nu este de mirare ca esti obosita.Expertii spun mereu ca dulciurile - pe care le consumam de obicei cand numai avem energie - de fapt ne fac sa ne simtim si mai obosite. Pentrua depasi aceste stari trebuie sa schimbi cate ceva in meniul tauzilnic. Alegerea mancarii potrivite poate face diferenta. Sunt catevareguli simple care te pot ajuta.Pastreaza mancarea cat mai proaspata cu putinta. Fructele si legumelesunt cele mai bune, fiind atat de pline de vitamine.Si varietatea este importanta - asa corpul va beneficia de diferitevitamine si substante nutritive. Si nu uita: evita mancarurile preagrase pe care organismul le digera mai greu.Mancarurile bogate in vitamine B sunt in special bune pentruenergie. Legumele verzi, produsele lactate, ficatul, mancarurile dinpeste, ouale, nucile si fructele uscate.Vitamina C, magneziul, fierul si zincul sunt si ele bune pentru crestereanivelului de energie. Si vitamina C nu o gasim doar in portocale. Ardeiul,cartofii, brocoli si ardeiul iute sunt si ele surse de vitamina C. Zinculse gaseste in oua si seminte, iar fierul se intalneste in carnea rosie.Pestele precum sardinele, heringul si somonul este bun pentru caprotejeaza inima.Daca mananci o mica cantitate de alune fara sare in mod regulat, risculatacului de cord va fi redus cu 30-50%.Sa bei multa apa este un lucru la fel de important. Daca nu bei destulaapa vei fi obosita si stresata. Incearca sa bei doi litri de apa zilnic.Nu exagera cu cofeina. Cofeina este un produs chimic si organismulmunceste din greu pentru a o elimina. Asa ca daca vrei sa fii mereu informa, ai grija ca 80% din tot ceea ce bei sa fie apa proaspata.Inca te mai gandesti cum sa-ti organizezi mesele? Iata cateva exemplede mancaruri ce pot fi servite in graba si totusi sa nu te lipseasca deenergia necesara unei zile de munca.Mic dejun energizantCerealele si laptele - o metoda excelenta pentru a-ti incepe ziua. Multecereale sunt bogate in vitamina B. Altele contin alune sau fructe uscate.Compotul de fructe - il poti face cat sa-ti ajunga pentru o saptamana.Iaurtul este o alta modalitate de a-ti incepe ziua. Iaurtul, alaturi defructe sau cereale, poate fi servit si la serviciu, daca nu ai destultimp acasa. Nu uita nici de painea prajita si dulceata.Un pranz plin de energieSushi este o alegere excelenta pentru un pranz sanatos. Pestesi preparatele din peste sunt recunoscute ca mancaruri ce-ti dauenergie. Crevetii sunt si ei hrana pentru creier.Daca sunt alese cu atentie, sandwich-urile pot fi bune. Alege paineaneagra, alaturi de peste si salata. Nu exagera cu maioneza, branza sauorice altceva de genul asta.Supa cu fasole si alte legume, alaturi de painea neagra, poate fi deajuns pentru pranz.Cina plina de energieLegumele precum brocoli si ardeii sunt pline de vitamina B si C. Mai potiadauga carnea de pui, de peste sau carnea rosie si ai o cina reusita.Poti apela si la spanac sau asparagus pe post de garnitura. Salata deton este si ea o varianta de luat in calcul.

Prepara corect ceaiul

In fitoterapie, majoritatea vegetalelor medicinale se intrebuinteaza subforma unor produse farmaceutice accesibile si usor de preparat chiar ingospodarie: ceaiuri (extracte hidrice), tincturi, siropuri medicinaleetc.In sensul strict al cuvantului, prin ceai se intelege solutia hidricaobtinuta prin infuzarea, decoctia sau macerarea produselor vegetale inapa. In sens larg, intelesul este extins si la amestecurile de plantemedicinale pentru obtinerea extractelor necesare tratamentului. Ceaiurileactioneaza lent, dar cu rezultate notabile in timp.Intrebuintare: intern, se beau inghititura cu inghititura, de regula cucirca 30 de minute inaintea meselor principale, iar extern se fac bai,gargare, inhalatii, clatirea gurii, instilatii (nazale, otice, oculare),spalaturi, clisme, badijonari, aplicatii cu comprese. La folosireaceaiurilor se va avea in vedere ca prin infuzare si decoctie unelesubstante active se degradeaza.Infuzarea este cea mai simpla metoda de extragere a substantelor activedin plantele medicinale. Procedeul se utilizeaza in cazul organelor maigingase ale plantelor - flori, frunze, varfuri florifere - cu exceptiaextractiei uleiurilor volatile la care folosim si radacini si rizomi cecontin asemenea substante. Daca, in acest caz, am recurge la fierbere,uleiurile volatile s-ar pierde.Procentul de plante in grame la 100 ml de apa difera in functie destructura acestora, concentratia de substante active continute, dar maiales de gradul lor de toxicitate. Daca proportia nu este prescrisa inreteta, ea se ia in medie 3% (1-2 lingurite de plante la 250 ml apa)pentru plantele lipsite de toxicitate. In vederea obtinerii infuziei se toarna apa clocotita pesteprodusul vegetal, se acopera vasul si se mentine 15-30 de minute lacald. Se strecoara si se pastreaza in vase de ceramica smaltuita,sticla sau material plastic, ferite de caldura, lumina si surse decontaminare. Valabilitate - 12 ore la temperatura camerei.Decoctia (fierberea). Se foloseste la extractia substantelor activedin organele plantelor cu densitate celulozica mare: radacini, rizomi,tulpini, scoarta, frunze groase, fructe. Pentru obtinerea extractuluise fierb produsele vegetale in aceleasi proportii ca la infuzare, timpde 10-20 de minute in apa, in vas acoperit, la foc mic. Solutia obtinutase lasa in repaus 15-30 de minute, dupa care se strecoara, se filtreazasi se pastreaza potrivit acelorasi reguli ca infuzia. Valabilitate -12 ore la temperatura camerei.

Spune-mi ce poftesti ca sa-ti spun de ce suferi

"Poftele" alimentare denota unele carente in domeniul nutritiei, dar siaparitia unor boli, fiind intr-o oarecare masura semne de diagnostic.CarneJinduiti dupa o friptura? O faceti poate pentru gustul ei placut,dar asemenea pornire arzatoare este si rezultatul unui deficit de proteinegenerat, mai ales, de eforturi fizice si intelectuale mari, care, sestie, necesita un nivel ridicat de aminoacizi esentiali. Este vorba side abuz de dulciuri (acestea oxideaza mare parte din proteine), de stressi consum de alimente toxice, din aceleasi motive. La fel de bine poatefi vorba si de unele boli (hepatite, anemii, hipertiroide, insuficientacorticosuprarenala, tuberculoza) care perturba sinteza albuminelor.Grasimi saturate (unt, slanina, margarina, smantana, frisca)Fara discutie ca deficitul de acizi grasi determina aceasta ravnire, insasi unele boli: hipertiroide, insuficienta corticosuprarenala, anemii,tuberculoza. La fel, este dovedit ca si tratamentul cu unele medicamente(Penicilina, Tetraciclina, Tiroxina, Tiroida, Heparina, Vitamina PP)provoaca aceeasi dorinta.Grasimi nesaturate (alune, nuci, migdale, fistic, seminte de floareasoarelui, de dovleac si alte oleaginoase)In afara placerii create de consumul acestora, sunt de incriminat, credem, si unele afectiunigenerate de carenta acizilor grasi nesaturati (boli cardio saucerebrovasculare, hipercolesterolemie, hipertiroidie, insuficientacorticosuprarenala). Trebuie acuzat, de asemenea si consumul excesivde grasimi saturate, a caror buna metabolizare presupune prezenta celordintai.DulciuriDau iama prin camara cu borcane de dulceata sau prin cofetarii in primulrand hipoglicemicii, ca urmare a deficitului de carbohidrati provocat,de regula, de eforturi fizice intense, diaree, febra si consumul excesivde grasimi. Unele boli (tumori de pancreas, insuficienta tiroidiana,hipercorticism, splenopatii) si tratamentul cu unele medicamente(corticosteroizi, Vitamina A + D2, Tiroxina, Penicilina, Tetraciclina)au acelasi efect. Pare paradoxal, dar hiperglicemicii si diabeticii audorinte asemanatoare, deoarece organismul lor nu poate utiliza surplusulde glucoza din sange.Legume si fructe crude (rosii, morcovi, ridichi, varza, gulii, mere,pere, caise, piersici, prune, portocale, mandarine, papaia, kiwi,rodii)Mai mult ca sigur este vorba de o lipsa de enzime provocatade consumul excesiv al alimetelor preparate termic (caldura, se stie,distruge enzimele) si de abuzul de grasimi, carne si dulciuri pentrudegradarea carora este nevoie de enzimele din legumele si fructelecrude. Consumul de alcool, cafea, droguri genereaza aceleasi dorinte,deoarece legumele si fructele crude sunt dusmani redutabili ai radicalilorliberi produsi in exces datorita acestor agenti toxici.Lapte si branzeturiCu certitudine este vorba de un deficit de calciu,ca urmare a consumului excesiv de oxalati (cacao, ciocolata, spanac,stevie, macris), care distrug calciul din alimente si plasma. Poate fivorba insa si de unele boli cum sunt osteoperoza, insuficienta tiroidianasi paratiroidiana, hipercorticismul, insuficienta renala, ciroza hepaticacare necesita aport crescut de calciu. Cerinta de lapte si branzeturipoate fi si simptomul unui nivel scazut de triptofan si lisina dinorganism, aminoacizi care se gasesc mai ales in alimente. Diminuareaunor asemenea aminoacizi este reclamata, mai ales, de afectiuni aleglandei pineale (epifiza), insomnii, nevroze si stres.Drojdie de bereDaca atunci cand bunica sau soacra prepara cozonacii,ne repezim pofticiosi la pachetul de drojdie, nu exista nici o indoialaca ne lipseste din organism o mare parte din vitaminele B, care se gasescin special in acest produs. Asemenea cerinte denunta insa si unele boli:astenie, nevroze, anemii, hipercolesterolemie, afectiuni cardio saucerebrovasculare, care reclama un surplus din acest complex vitaminic.SareDorinta de a manca sare apare la carenta sodiului din organism,provocata mai ales de transpiratii excesive, diaree, tratament cudiuretice, consum excesiv de carbohidrati, dar este si semnul unor boli:inflamatii renale, insuficienta tiroidiana, hipercorticism, hipertensiunearteriala, obezitate. Este poate printre putinele pofte care nu trebuiesatisfacute in totalitate, deoarece sarea agraveaza chiar bolile pe carele reclama.Banane si pepene galbenAceste fructe sunt jinduite mai ales de cei cudeficit de potasiu provocat, de regula, de aceleasi cauze ca si carentade sodiu. Cerintele de potasiu trebuie insa satisfacute, deoarece potduce la afectiuni cardiace, astenie, anemii si alte asemenea boli.Verdeturi (spanac, stevie, urzici, patrunjel verde, laptuci)Asemeneapofte apar mai ales primavara dupa o iarna in care, de obicei, amdus lipsa de verdeturi si, in consecinta, de vitaminele si mineralelecontinute de ele (B2, B5, B9, K si respectiv magneziu, mangan, fier,potasiu). Acestea tonifica organismul, stimuleaza hematopoieza (nuzadarnic se spune ca primenesc sangele), reechilibreaza metabolismul siintaresc sistemul imunitar.Alimente acre (otet, lamai, muraturi, bors)Ele potolesc in primulrand greata provocata, in general, de deficite enzematice, consumexcesiv de alcool si grasimi, dischinezie biliara, sarcina, indigestiisi tratament cu antiacide. Dar pofta de acrituri anunta si unele boli:gastrite hipoacide, hepatite, colecistite, hipertiroidie, insuficientacorticosuprarenala.Produse amare (grapefruit, laptuca, anghinare, aloe, pelin)Potrivitmedicinei chinezesti, oricat ar parea de ciudat, asemenea pofte suntprovocate mai ales, de bolile cardiovasculare. Concluzia aceasta a fost,de fapt, confirmata de medicina clasica. Explicatia consta in faptulca alimentele amare sunt un puternic depurativ, care curata sangelede excesul de colesterol, toxine si, in general, de tot ce ingreuneazacirculatia sanguina si functionarea inimii.Condimente iuti (ardei iute, piper, curyy, hrean)Tot medicinachinezeasca ne spune ca ravnirea acestora este un semn al afectiunilorpulmonare, chiar daca lucrul acesta pare neverosimil. Fenomenul se explicaprin deficitul de oxigen din tesuturi indus de reducerea capacitatiifunctionale a plamanilor bolnavi. Condimentele iuti activeaza circulatiasanguina si, in consecinta, aportul de oxigen. Poate fi vorba si deinsuficienta cardiaca sau ischemica cerebrala, pentru a caror ameliorareorganismul cere asemenea produse din acelasi motive.Ciocolata si cacaoLe dorim mai des pentru ca ne invioreaza datoritacontinutului in cofeina (100 g. ciocolata au circa 5 mg. de cofeina),dar este foarte posibil sa le jinduim si datorita consumului excesiv decalciu, organismul nostru solicitand oxalatii (100 g de ciocolata continpeste 500 mg. de acid oxalic) pentru a contrabalansa hipercalcemia.

Calugarii budisti stiu mai multe

Nu trebuie neaparat sa devii budist pentru a profita de secretelemedicinii manastirilor asiatice. Oricine poate folosi vechea stiintapentru a-si fortifica trupul si sufletul.Sa ramai calma cand cineva iti fura locul de parcare, sa zambesti candurla copilul, sa fii linistita cand stresul atinge culmea - cine poateasa ceva? In lumea noastra "civilizata" aproape nimeni. Totusi, fiecareom are in el puterea aceasta. Cine a vizitat macar o data o tara dinOrientul Indepartat, cine a vazut o manastire stie: linistea interioaraexista si ea nu e numai secretul pentru un prezent lipsit de stres,ci si sansa unei vieti lungi si sanatoase. Dar care e pretul pentru asaceva? Asceza si renuntare totala? Nu! Chiar Buddha, acum 2500 de ani,a recomandat, dupa o lunga periada de castitate, "calea de mijloc"intre renuntare si implinire."Elementele fericirii sunt disponibile aici si acum" ne asiguraThich Nhat Hanh, una dintre cele mai mari personalitati budiste aleprezentului. Formula magica este simpla: un spirit relaxat este farmaciabudista. Lacomia, invidia, temerile si lipsa de concentrare slabescsistemul imunitar. Tot mai multi oameni din sfera noastra culturalasunt convinsi ca disciplina monastica veche de secole, care consideraca trupul, spiritul si constiinta formeaza un tot unitar, ii poateajuta. Pastrata ca un secret timp de sute de ani in manastirile asiatice,o mare parte din stiinta calugarilor este azi cunoscuta. Este foartesimplu sa transpui acest know-how in cotidianul nostru.Traieste clipa!Cand mergem, ne gandim deja la tel. Cand stam in fata televizorului, nerememoram toata ziua care tocmai a trecut. Cand suntem oare concentratiasupra unui singur lucru cu toate simturile? Cand suntem intr-adevaratenti? A te elibera de boala si nemultumire inseamna pentru budistia redobandi capacitatea de a trai clipa in loc sa te lasi purtat degriji si necaz in trecut sau in viitor. Numai cine se concentreazaasupra siesi, aici si acum, intelege necesitatea schimbarii moduluide gandire si actiune, gaseste linistea interioara. Insa atentia seinvata. Calugarii exerseaza toata ziua: ei respira controlat, fiecarepas e un act constient si cand mananca, mesteca fiecare imbucatura cuconcentrare, fara a se lasa distrati de conversatie.Incearca si tu sa atingi asemenea performante cu urmatoarele exercitii:Mancarea ca placereFa din cand in cand din luatul mesei mai mult decat o activitatecolaterala. Fara televizor, discutii, ziar. Concentreaza-te la fiecareinghititura asupra a ceea ce mananci. Incearca sa nu te gandesti latrecut sau viitor.Incetineste ritmulTotul se intampla deodata. Telefonul suna, copiii zbiara, mancarease arde pe foc. Si tu trebuie sa pleci. Tocmai in astfel de situatiiagitate budistii te sfatuiesc sa te calmezi si sa te concentrezi numaiasupra unui lucru. Vei constata si tu: chiar daca ritmul e mai lent,vei termina totul la timp.Constientizeaza-ti trupulExpertii recomanda sa te concentrezi cateva minute asupra intreguluicorp. Crestet, fata, umeri, brate, piept, burta etc. pana la varfuriledegetelor. Si in acest interval sa inregistrezi toate senzatiile(furnicaturi, crampe etc). Astfel vei invata sa recunosti din vremesemnalele trupului tau. Un sfat in plus: de sus in jos exercitiul areefect de relaxare, invers, de jos in sus, te incarca cu energie.Meditatia - cheia linistii interioareCine isi poate abate atentia de la lucrurile exterioare spre celeinterioare este in stare sa atinga starea de fericire totala, departe detot ce e material. Cheia este meditatia. Aceasta arta a intrarii in sineusureaza intelegerea virtutilor si a cunoasterii si trebuie sa eliminetot ce e rau din corp. Meditatia calugarilor budisti dureaza deseoriore intregi. Dar nu te teme - cateva minute pot fi mai eficace decat osedinta lunga la care rezisti doar cu greu. Important e sa-ti gasestiun loc linistit, sa stai dreapta si sa respiri controlat.RespiratieUn extraordinar izvor de energie este concentrarea asupra respiratiei. Nute gandi un timp la nimic altceva. Sfatul nostru: fii atenta la respiratiaabdominala, expira cu zgomot si in acest timp gandeste-te: " Ma calmez,imi relaxez spiritul". Mantrele reprezinta o componenta a meditatieibudiste. Se spune ca in secolul IV d. Hr, calugarul chinez Chu-fak-nanga vindecat cu ajutorul acestor silabe mistice chiar epidemii. Vibratiileproduse de repetarea monotona a sunetelor au un efect benefic asupraorganismului. In a-fara de asta, mantrele au o influenta sugestivaasupra subconstientului.Mantre vocalePoti experimenta puterea sunetelor stand relaxata, cu picioareledepartate la nivelul umerilor si emitand vibrat vocalele I-E-A-O-U, unadupa alta, urmarind cu atentie unde isi desfasoara fiecare sunet putereasa. I pe craniu, E in restul trupului, A in partea de sus a toracelui,O in abdomen, U in partea de jos a abdomenului.Mantre formulateFiecare propozitie negativa pe care o exprimam ne influenteazasanatatea. Sfatul nostru: dimineata, inainte de a te scula, incearcain locul proastei dispozitii ("Si asa totul o sa mearga prost azi")sa formulezi un gand pozitiv: "Rezolv totul cu usurinta". Minte sanatoasa in trup sanatos Alimentatie budista Vindecare cu acupresura

Fii in forma

Alimentatia este unul dintre cele mai importante lucruri pentru a te simtiin forma si a evita aparitia unor boli cum ar fi cele cardiovascularesau obezitatea. Principala cauza a acestor imbolnaviri o constituiealimentatia nepotrivita.Consumul masiv de grasimi, fainoase si dulciuri, in detrimentul celui defructe si legume, duce, in primul rand, la ingrasare care, la randul ei,are efecte neplacute asupra sanatatii, prin cresterea lipidelor si acolesterolului in sange. In plus, aceste alimente, frecvent intalnitein hrana de zi cu zi, nu sunt suficiente pentru asigurarea necesaruluide vitamine si minerale, fapt ce duce la aparitia altor boli, cum ar fidiabetul sau arteroscleroza.Cafeaua este permisa doar daca este indulcita cu inlocuitori aizaharului. Evita sa consumi alimente prajite, pe care le poti inlocuifoarte bine cu cele preparate la cuptor sau fierte. In aceste conditii,pentru o viata sanatoasa, supravegherea dietei trebuie realizataconcomitent cu cresterea efortului fizic, pentru ca miscarea va reducehormonii care favorizeaza depunerea grasimilor. Exercitiul fizic teva ajuta, de asemenea, si la echilibrarea metabolismului, favorizandarderile calorice.In cazul persoanelor care tin cura de slabire, pentru ca regimul sa poatafi respectat un timp lung, astfel incat sa se ajunga la greutatea ideala,este bine ca meniul sa fie cat mai variat. De asemenea, este indicat saalegi alimente cu cel mai scazut continut in calorii. Dulciurile trebuieevitate, dar, daca totusi acest lucru ti se pare imposibil, poti optapentru cele fara zahar sau pentru gemurile preparate cu inlocuitori aizaharului. Folosind aceste produse, dulciurile nu vor mai fi alimenteinterzise diabeticilor sau persoanelor care tin dieta. Totusi, incura de slabire trebuie sa se tina cont si de necesarul de vitaminesi de minerale al organismului si, ca urmare, in alimentatia zilnicatrebuie sa existe fructe, legume, lactate, oua si carne fiarta. Legumelesi fructele trebuie consumate proaspete, insa, pentru a diversificameniul, acestea pot fi fierte in abur. In plus, mai exista cateva regulicare trebuie respectate: abuzul de sare trebuie evitat, iar alcooluleste interzis. Pentru ca mancarea sa aiba totusi gust, se pot folosiinlocuitori pentru alimentele interzise - in condimentarea salatelorse poate utiliza sucul de lamaie sau uleiul de masline extra virgin,iar sosurile se pot prepara din supa de carne degresata. De asemenea,trebuie sa bei zilnic cel putin doi litri de lichid.Nu rata niciodata micul dejun! Incepe ziua cu o portie de cereale, bogatein vitamine si minerale, care, inmuiate in lapte sau iaurt degresat,alaturi de un pahar de suc proaspat de portocale, reprezinta variantacea mai sanatoasa pentru micul dejun. In ceea ce priveste numarul demese pe zi, se recomanda ca acestea sa fie cinci sau sase, consideratnumarul optim care sa asigure o continuitate energetica pe parcursulunei zile intregi. In plus, seara mananca cu cel putin doua ore inaintede culcare sau, daca se poate, renunta.De asemenea, poti apela si la o serie de ceaiuri diuretice sau medicamentepentru slabit, disponibile in lantul farmaciilor SensiBlu, elaborate pebaza de extracte vegetale, foarte eficiente in reglarea metabolismuluisi a combaterii retentiei de apa. Toate aceste produse fac inutilainfometarea la care multe dintre noi apeleaza atat de des, fiind lafel de delicioase ca si produsele cu multe calorii pe care le inlocuiesc.

Increde-te in corpul tau

Corpul tau este un mecanism bine reglat, capabil sa reactioneze rapid lasemnale de alarma. Daca recunosti cu usurinta aceste semne, vei puteasa actionezi la timp, inainte ca boala sa se agraveze.PieleaStresul, alimentatia necorespunzatoare si bolile au o influenta directaasupra tegumentelor. Dermatologii sustin ca pielea constituie pentru ficatun "depozit" pentru toxinele din corp - astfel explicandu-se aparitiauneori pe piele a cosurilor si ulceratiilor. Cercetarile arata ca acestfenomen s-ar putea afla la originea eczemelor si a psoriazisului. Pe dealta parte, o piele foarte uscata ar putea fi un indiciu al faptului caglanda tiroida functioneaza necorespunzator.Pielea are nevoie de vitamina C (existenta in fructe si legume), de circadoi litri de apa pe zi si de o serie de acizi grasi. Un tegument palidpoate indica o stare accentuata de anemie a organismului. Daca pielea arenuante de galben sau este vinetie, poate fi vorba de probleme la nivelulaparatului circulator. In astfel de cazuri, este bine sa mergi la medic.ParulUn par lipsit de stralucire semnifica aproape intotdeauna lipsa devitalitate, deci, o stare proasta de sanatate. Mananca fructe si legume sifa exercitii fizice care sa-ti redea tonusul obisnuit. Parul cu varfuridespicate poate avea drept cauza uscarea excesiva cu foehnul, uneori,lipsa vitaminelor si a substantelor minerale necesare sau chiar o glandatiroida hiperactiva. Matreata poate avea drept cauza lipsa vitaminelorB6 si C, a zincului sau a acizilor grasi, elemente prezente in alimenteprecum uleiul de peste.Caderea parului poate avea drept cauze: stresul, proasta alimentatie,diverse infectii, functionarea necorespunzatoare a tiroidei sausarcina. Remedii naturiste la indemana: masarea pielii capului cu uleiin care s-au macerat coji de lamaie sau crengute de rozmarin; un catelde usturoi taiat fin sau un galbenus proaspat.OchiiUn inel alb in jurul irisului si mici noduli galbeni pe pielea fetei,in jurul ochilor, semnaleaza un nivel ridicat de colesterol. Consuma maiputine paste fainoase, biscuiti si produse ce contin grasimi animale. Uniris marcat cu negru arata ca toxinele nu sunt suficient de bine eliminatede corpul tau. Incearca o dieta speciala, la care adauga exercitii fizicesi mai multe ore de somn. Ochii incercanati sau care clipesc des denota ostare de oboseala accentuata, dar si o alergie la produsele de cosmeticape care le folosesti. Relaxeaza-ti ochii cu felii de castravete sau cuplicuri de ceai rece, aplicate peste pleoapele inchise.Mergi la doctor daca ochii incep sa se umfle si ai cearcane - acestlucru poate indica o afectiune a tiroidei sau rinichilor; la fel,prezenta cearcanelor persistente constituie un avertisment privind glandatiroida. Urcioarele semnaleaza ca organismul este slabit sau ca nivelulde zahar din sange este foarte scazut.GuraCavitatea bucala reactioneaza intotdeauna rapid la schimbarea conditiilormeteorologice. Cand sunt sanatoase, mucoasa bucala si limba au un coloritroz si un miros proaspat. Ulceratiile la nivelul mucoasei bucale indicastres si/sau lipsa vitaminei B si a fierului, la fel ca si buzele crapatesau limba striata si iritata. O limba uscata si incarcata indica o starede deshidratare accentuata a organismului. Consulta medicul de familiedaca observi iritatii rosietice la nivelul buzelor - acestea apar adeseain urma unui tratament cu antibiotice, uneori insotind diabetul zaharatsau graviditatea.Respiratia neplacuta este cel mai adesea rezultatul unei infectiila nivelul gingiilor. Curata-ti dintii cat mai des si foloseste curegularitate ata de dinti, pentru a elimina toate resturile de mancaredin spatiile interdentare. Cand respiratia are un miros acru, acestapoate fi un simptom al diabetului zaharat.GatulDurerile de gat care insotesc o raceala pot fi combatute cu vitamina C sicu o gargara cu apa in care ai dizolvat sare sau aspirina. O inflamatie inzona marului lui Adam este determinata de dereglari hormonale temporare,prezente in timpul pubertatii sau al sarcinii.Aparatul digestivStresul sau un regim alimentar impropriu iti pot crea probleme. Solutia:consuma alimente cu un continut scazut de grasimi, dar bogate in fibre,cum ar fi legumele. Diareea persistenta sau constipatia dificil deremediat sunt indicii pentru iritatiile stomacale, maladia lui Crohn saucancerul de colon. Arsurile care nu inceteaza decat o data cu consumulde alimente pot semnala si ele un ulcer in diverse faze de dezvoltare.InimaPalpitatiile cardiace (batai rapide si puternice ale inimii) constituierareori un motiv de alarma. Ele sunt un efect firesc al excesului deadrenalina provocat de efortul fizic si/sau emotiile puternice, dar side consumul excesiv de alcool, cafea sau tutun. Palpitatiile insotite destari de lesin sau insuficienta respiratorie, des repetate, pot semnalaprobleme cardiace. Senzatiile de arsura in zona pieptului sunt provocatede consumul excesiv de alimente condimentate si/sau alcool. O durerede piept persistenta, mai ales daca radiaza in bratul stang sau maxilareste un avertisment serios pentru a apela imediat la medic.UnghiilePetele albe de pe unghii indica o lipsa de zinc, iar unghiile fragile- lipsa de calciu si proteine. Culoarea pala a unghiilor se poatedatora anemiei, proastei circulatii periferice sau unei afectiuni aficatului. Unghiile subtiri care se rup repede si au un aspect neplacutpot fi un simptom al psoriazisului.Descifreaza limbajul propriului tau organismTrebuie sa consulti un medic atunci cand...Ai slabit trei kilograme sau mai mult, fara o cauza vizibila;Observi o schimbare, fie si aparent neinsemnata, la forma si/sauconsistenta sanilor;Te simti foarte obosita, fara un motiv aparent;Observi o schimbare de culoare, marime, forma la o alunita sau la unpor al pielii, insotita sau nu de dureri si/sau sangerari;Scuipi ori vomiti sange sau observi urme de sange atunci cand folosestitoaleta;Ai dureri persistente de stomac;Esti des afectata de indigestii sau colici acide;Ai o voce ragusita mai mult de trei saptamani;Continua sa-ti fie sete chiar si dupa ce ai baut indeajuns de multelichide.

Munca si silueta ta

Stii cate calorii consumi prin meseria pe care o practici? Stii cemiscari trebuie sa faci pentru a te elibera de cele acumulate? Urmarestesfaturile dr. Ovidiu Bradescu, medic specialist al Spitalului Cantacuzinodin Bucuresti, si vei afla cum este corect sa mananci si ce trebuie sastii despre caloriile acumulate si despre cele consumate.Necesarul caloric zilnic trebuie adaptat varstei, sexului, diferitelorstari fiziologice (sarcina, lactatie), activitatii profesionale siparticularitatilor de metabolism. Dieta tine in mare masura de activitateaprofesionala.Activitatile fizice usoare, cum ar fi cele de avocati, medici, profesori,functionari, informaticieni, arhitecti, necesita un consum caloric decirca 30-35 de calorii/kg. corp. Pentru activitatile fizice medii, cumar fi studentii, militarii, comerciantii, cheltuiala calorica este de35-40 calorii/kg. corp/zi. Pentru activitatile fizice intense, cum arfi sportul de performanta si munca forestiera consumul caloric estede 40-45 calorii/kg. corp/zi. Pentru activitatile fizice exceptionale(maraton, box, canotaj) se consuma peste 45 calorii/kg corp/zi.La calculul caloric trebuie luata intotdeauna in considerare greutateaideala. Daca greutatea o depaseste pe aceasta, se scade din necesarulcaloric cate 500 de calorii.O alimentatie sanatoasa trebuie sa fie echilibrata din punct de vederenutritiv, astfel incat sa existe o proportie optima intre principiilealimentare folosite ca surse calorice dar si o repartizare armonioasaa tipurilor de alimente.In alimentatia de zi cu zi, accentul ar trebui sa se puna pe derivateledin cereale, legume, fructe proaspete, consum moderat de carne sibranzeturi fermentate, un consum redus de grasimi de origine animala sievitarea consumului de dulciuri. Indicatia medicului ar fi ca fiecare saevite alimentele rafinate, elaborate ca mod de preparare, cu un continutmare de grasimi.Iata cateva activitati fizice si consumul lor de calorii: un minut deactivitate de birou consuma 3 calorii. Un minut de mers alert consuma5 kcalorii iar unul de mers pe bicicleta consuma 5,5 calorii. Un minutde tenis inseamna 7 kcalorii in minus, iar unul de inot rapid sau ski(ori dans) consuma cele mai multe calorii, adica 15.Recomandarea medicului este ca fiecare persoana sanatoasa sa faca zilniccirca 30-45 de minute de efort fizic usor sau moderat.

Pacaleste-ti foamea!

Nu ti s-a intamplat niciodata sa te folosesti de mici trucuri pentru a-ti"pacali" foamea? Daca nu mai stii ce solutii sa aplici pentru a te feride kilogramele in plus, iata cateva mici secrete, adunate de la colegeledin redactie.Daca bei un pahar din vinul preferat in timp ce gatesti, nu iti vei dorisa mananci foarte mult cand se asaza masa. Si cu siguranta gatitul vaparea mai placut!Cand mergi in oras pentru a manca, acopera aproape jumatate dinmancarea pe care o comanzi in ceva imposibil de mancat. Adica adaugamult sos cat mai condimentat sau multa sare sau vezi tu: in functie desituatie. Bineinteles asta daca nu iti este foarte, foarte foame.Mananca jumatate de grefa inainte de fiecare masa si vei vedea ca nuiti va mai trebui multa mancare in timpul mesei, ba mai mult, vei aveao piele foarte hidratata si nu vei duce lipsa de vitamina C.Spala-te pe dinti imediat dupa cina. Asta te va ajuta si sa ai o danturaperfecta, dar si sa nu mai fii tentata sa ciugulesti ceva inainte deculcare.Incearca sa nu mai mananci nimic dupa ora 18:00. Gandeste asa: tot ce asvrea sa mananc acum, pastrez pentru maine dimineata. Caloriile ard elecum ard in timpul zilei, dar noaptea nu fac altceva decat sa se asezeacolo unde iti doresti cel mai putin.Cand vrei sa pierzi un pic din greutate, incearca sa manci timp de treizile numai mere. Oricat de multe doresti. Te vor ajuta si sa slabesti,dar si sa-ti cureti organismul.Daca simti nevoia sa mananci intre mese, incearca mai bine sa bei oceasca - doua de ceai putin indulcit. Ai sa vezi ca dupa doua cesti nicisa vrei si nu mai poti manca!

Atentie la pasta de tomate!

Toata lumea foloseste la gatit rosii, iar atunci cand acestea nu se maigasesc la piata, apeleaza la forma lor conservata. Suc de rosii, bulionde rosii, pasta de rosii, sau dupa unii producatori, de tomate. V-atiintrebat vreodata care e diferenta dintre aceste produse si mai ales cecontin ele?Daca la prima intrebare e usor de raspuns, diferenta dintre acesteproduse e data de gradul de concentrare al partii uscate, de cat demulta apa contine produsul, la cea de a doua lucrurile se complica,desi ar trebui sa fie la fel de simplu ca cititul etichetei.Dar cati dintre dumneavoastra cititi cu atentie eticheta? Cati dintredumneavoastra treceti de cititul termenului de garantie si ajungeti lalista componentelor, o lista care pe langa informatii despre calitateaacelui produs, va poate scuti de cheltuieli inutile, va poate oferi unprodus de calitate si, uneori, va poate apara sanatatea?Asadar ce este aceasta eticheta miraculoasa care stie sa faca atat demulte lucruri si ce putem citi pe ea?Asociatia Pentru Protectia Consumatorilor - Romania a citit etichetele depe 18 borcane sau cutii cu pasta de rosii si lucrurile care pareau simples-au complicat. Iata de ce: in ordinul nr. 975 din 16 decembrie 1998,privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente, putem citi:"Bulionul si pasta de rosii trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:- aciditate volatila, in acid acetic - maximum 0,5%;- cenusa insolubila in solutie de HCl 10% - maximum 0,15% .Nu se admite folosirea colorantilor de sinteza si a substantelor deingrosare (amidon, gume etc.)."Ordinul de mai sus reglementeaza producerea de bulion si pasta de rosii,si specifica explicit ca in acestea nu se pot folosi substante deingrosare. In cinci dintre produsele examinate, pe eticheta, la listaingredientelor apare amidonul sau amidonul modificat, aditiv trecut inacelasi ordin al Ministerului Sanatatii la substante de ingrosare. Unuldin aceste produse are trei substante de ingrosare, pe langa amidongasim guar-gum E 412, xantan gum E415.Incalca acesti producatori legea? Asa am crezut si noi dar:1. toate aceste produse se numesc "pasta de tomate" si desi listacomponentelor demonstreaza ca sinonimia este perfecta, in articolulamintit mai sus, cuvintele "de tomate" nu apar. Am cautat mai departein textul legii cuvantul "tomate". L-am gasit in formulari ca "Piuresi conserve de tomate" (nu se admit coloranti), "Tomate"( Limitelemaxime de azotati in unele legume si fructe), acestea fiind singurelereferinte. Asadar termenul "tomate" nu este bine definit si nu stim dacase suprapune peste cel de "rosii".Daca argumentul de mai sus nu vi se pare suficient aflati ca:2. toate aceste produse au scris in diverse locuri, uneori cu litere rosiipe fond rosu (ca sa vedeti mai bine, nu-i asa?), cuvintele: " Sos cu " ," Sos concentrat din" si urmeaza cu litere mult mai mari deja discutatul"Pasta de Tomate".Acum mai stiti ce cumparati? Sos sau pasta, rosii sau tomate? Nu depindedecat de dumneavoastra sa aflati! Cititi cu atentie eticheta pentru anu folosi cu constanta pasta de rosii cu amidon sau gume, desi preferatipasta de rosii pura.Mai jos aveti lista produselor care sunt "Sos cu pasta de tomate" sau"Sos concentrat din pasta de tomate"- Regal "Sos cu pasta de tomate" Producator: S.C. European Food S.A.,contine amidon modificat E 1422- Daria "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator: S.C. BuissnesS.R.L., contine amidon modificat- Picnic land "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator:S.C. Buissnes S.R.L., contine amidon modificat E1422, xantan gum E 415,guar-gum E412- "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator: Maxrom Plus SRL ,contine amidon alimentar olandez(?)- Val Ver "Sos concentrat din pasta de tomate" Producator: S.C. TaMj 2S.A. Giurgiu, contine amidon alimentar natural modificat(?)Mai putin subtili sau poate doar mai nepasatori sunt cei care nici numai trec pe eticheta lista componentelor iar despre produsele acestoranu stim daca au aditivi:- "Bulion de tomate" Producator SC Fralvil SA Rimnicu Vilcea- "Bulion" Producator probabil: Munca Constanta- Encon "Pasta de tomate" Producator: S.C. F. Enculescu Com SRLAtentie asadar! Cititi eticheta atent pentru a sti ce cumparati cuadevarat, iar daca producatorul nu se sinchiseste sa va informeze asupracontinutului, tratati-l cu respect... cumparand produsele concurentei!

Totul despre vitamine

Ele sunt cele care ne mentin sau nu in forma. Trebuie sa le avem mereu in vedere, sa fim atente nici sa nu lipseasca, dar nici sa fie vorba de vreun exces. De multe ori ne intrebam: de ce oare sunt atat de obosita, de ce ametesc sau de ce chiar daca folosesc creme hidratante pielea mea parca ar mai avea nevoie de un tratament? Raspunsul il putem afla numai daca ne cunoastem foarte bine organismul si binenteles daca stim ce trebuie sa facem pentru a-i oferi suportul de vitamine necesar. Vitamina A Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii. Surse: - ficat, untura de peste, oua - legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac - alte legume precum spanacul - fructe precum mango, papaya, curmale - rosii, fasole verde Semne ale lipsei de Vitaminei A: Vederea slabita in timpul noptii sau chiar pierederea ei temporara in aceasta perioada, lipsa poftei de mancare, schimbari la nivelul dintilor si a pielii. Vitamina B-1 Vitamina B-1 este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor. Surse: Stridiile, drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide. Semne ale lipsei de Vitamina B-1: Oboseala, lipsa poftei de manacre, slabirea, senzatie de greata. Semnele unei lipse acute de vitamina B-1 sunt pierderi de memorie, paralizarea membrelor, slabirea muschilor si probleme cu inima. Vitamina B-2 Vitamina B-2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii. Surse: Produsele lactate, carne, peste, cerelale de porumb si vegetale precum broccoli si asparagus. Semne ale lipsei de Vitamina B-2: Uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, pierderea vederii, sensibilitate la lumina. O lipsa acuta a vitaminei B-2 este semnalata de inflamarea ochilor, a limbii si a pielii si a unei depresii. Vitamina B-3 Vitamina B-3 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii. Surse: Carne, carne de pasare, peste, cereale, nuci, oua. Semne ale lipsei de vitamina B-3: Slabire, lipsa poftei de manacare, inflamarea pielii si letargie. O lipsa acuta a vitaminei B-3 este semnalata de pelagra, boala ce ataca pielea, umflarea limbii si vatamarea sistemului nervos. Vitamina B-6 Vitamina B-6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea amino acizilor, in asezarea proteinelor. Surse: carne de pui, peste, rinichi, oua, carne de porc, orez, soia, nuci si alune. Semne ale lipsei de vitamina B-6: Depresie, senzatie de voma, scaderea imunitatii, inflamarea pielii si a venelor, anemie, letargie. Vitamina B-12 Vitamina B-12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor amini acizi si grasimi. Surse: carne, peste, lapte, alte produse lactate, oua. Semne ale lipsei de vitamina B-12: Anemie. Vitamina C Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Surse: - fructe precum portocalele, papaya, mere - broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce - spanac Semne ale lipsei de Vitamina C: Ameteli, sangerari nazale. Pierderea poftei de mancare, pilea uscata, oasele mai sensibile. scorbutul este o boala provocata de lipsa acuta de vitamina C si este caracterizat prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele. Vitamina D Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor. Asuta si la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular. Surse: lumina soarelui, lapte si margarina, oua si unt. Semne ale lipsei de Vitamina D: O lipsa acuta a ei din nutritie duce la schimbari la nivelul oaselor. Vitamina E Vitamina E protejaza grsimile si vitamina A aflate in organism. Ca antioxidant, stabilizeza membranele celulelor. Surse: uleiurile vegetale cum ar fi cel de soia sau cel de porumb. Semne ale lipsei de vitamina E: Anemia la copii si vatamare a nervilor la adulti. Vitamina K Functia de baza a acestei vitamine este de a coagula sangele. Surse: lumina soarelui, margarina si lapte, oua si unt. Semne ale lipsei vitaminei K: Lipsa de vitamina K se intalneste foarte rar. Dar unele medicamante care afecteaza aborbtia vitaminei K pot duce la o proasta coagulare a sangelui.

Nici o dieta fara miscare

Apropierea vacantei ne trezeste simturile adormite din pricina programuluiincarcat si a sedintelor prelungite. Gandul ca "mai este putin si plecin concediu" devine un scop. Asteptam cu nerabdare scurgerea zileloriar dorinta de a fi in forma devine obsesiva.Cu sau fara kilograme in plus, organismul este obosit. Corpul este siarata la fel de plictisit, ca atitudinea afisata, dupa un an intreg demunca. Pentru multe dintre noi, fitness-ul nu este o chestiune de viatasi de moarte. De aceea nu gasim timp pentru exercitiile de intretinere- apare, insa, odata cu sosirea verii sentimentul de regret ca am fostprea comode.Impotriva acestei senzatii de nemultumire, iti propunem un programpentru a redeveni in forma. Vointa, motivata de asteptatul concediu,nu iti va fi supusa la grele incercari. Iti propunem un program de nutritie corespunzator, simplu si aplicabilindiferent de domeniul in care lucrezi.Totul incepe de la mancare. E clar, nu exista timp pentru mese regulate,cat nici pentru petrecerea zilnica a unei ore la restaurant. Astfel,cateringul si gustarile rapide amagesc foamea de peste zi, impingandu-nevijelios, seara, direct la masa. Iar daca, eventual, esti invitata laun cocktail, risti sa te indrepti cu pasi repezi spre cateva kilogramein plus.In astfel de situatii, atat norocoasele care nu au probleme cu greutateadar mai ales cele dornice sa piarda din greutate, trebuie sa stie ca,pentru a-si atinge scopul, se impune excluderea din hrana zilnica aalimentelor bazate pe proteine vegetale: fasole, mazare, linte sau soia,a painii albe si a celorlalte produse de panificatie, bazate pe amidon(biscuiti, napolitane sau paste fainoase).In fata frustrarii determinate de renuntarea la aceste alimente, ele sepot inlocui cu paine neagra sau mamaliga iar dulciurile cu produse bazatepe miere. In compensatie, este necesara suplimentarea alimentatiei cuproteine animale nobile, din branza, oua si carne proaspata. Atentie,grasimile animale nu ingrasa, daca nu sunt consumate si glucide.Dintre fructe, pot fi consumate numai cele bogate in vitamine si glucozadar sarace in glucide: kiwi, citrice, mere, cirese si visine. Fereste-tede fructele cu potential mare de ingrasare: prune, pere, piersici dulci,struguri, banane, pepene galben si mango. Nu ezita insa sa rontai,cand poti, morcovi, sau sa consumi cat mai multe salate acrite cu lamaie.Evident, racoritoarele dulci trebuie inlocuite cu sucuri de fructe saulegume. De asemenea, bauturile alcoolice bazate pe cantitate mare deproteine vegetale, cum sunt berea si vinul, ingrasa.In acest caz, cand mergi la o petrecere, nu te simti stingherita sifrustrata ca nu poti manca sau bea nimic. Consuma carne, fara garnitura,salate si fructe iar sucurile de fructe pot fi asortate cu bauturiletari.In plus, asocierea acestui regim simplu care iti fortifica organismul siiti transforma hrana depusa in fibra, cu miscarea, poate face adevarateminuni.Nici o dieta fara miscare

Banana - fructul fericirii

Fructul preferat al multora dintre noi, alaturi de mar si portocala,este banana. In ciuda faptului ca ea este foarte bogata in vitamine siminerale, multa lume o condamna inca pentru continutul ei caloric foarteridicat.Iata cateva dintre virtutile bananei:- este un ajutor special in cura de slabire;- 100 de grame de banana curatata contin 100 de calorii;- foarte densa, te satura rapid si te ajuta sa eviti pentru o perioadade timp senzatia de foame.Fii atenta la culoarea fructuluiNu o manca daca e galben pal sau verde, pentru ca in acest caz ea contineamidon, care e putin digerabil. Cea mai buna este atunci cand are doarcateva pete de culoare maronie pentru ca atunci ea este cea mai bogatain vitamine si minerale.O bomba de energie - O banana contine 20% glucide si o asociatie devitamina B, C si E. Este, de asemenea, bogata in calciu si magneziu.Un cocktail apetisant - Banana favorizeaza asimilarea zaharurilor sineutralizeaza acizii nocivi care perturba digestia. Contine si serotonina,care mai este numita substanta fericirii si care are un efect antistresrapid.Rol de protectie - Este un fruct bun pentru toti. Atuul ei: esteintotdeauna gata de a fi consumata deoarece "ambalajul" ei natural ofereste de poluare.

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

A murit actriţa Olga Tudorache

Alimente care îți întăresc sistemul imunitar în sezonul rece

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

Acestea sunt condimentele care te feresc de cancer. Tu le consumi?

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

15 alimente care curăță arterele și protejează inima de infarct

Systane Ultra, motivul ochilor sănătoși

Incredibil! Au creat o mini-inimă dintr-o frunză de spanac

A murit de cancer la 13 ani. Părinţii au descoperit un mesaj secret lăsat de fiica lor

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

A mâncat sâmburi de caise ca să scape de cancer și s-a intoxicat cu cianură

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

Oprah Winfrey a întinerit după ce a slăbit. Cum a dat jos 20 de kilograme

Murături sau legume la oțet? Știi care e alegerea mai sănătoasă?

5 lucruri pe care Dr. Oz le face ca să nu se îmbolnăvească

Vitamina C ne face mai inteligenți. Ce efect are asupra creierului?

Ți se pare că oricine are mai mulți prieteni decât tine? Nu ești singura!

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Femeile înșală mai mult decât bărbații conform studiilor

Cele mai bune remedii împotriva sforăitului. Chiar funcționează!

12 vedete cu un abdomen perfect: Silueta subţire cu fitness se ţine!

Ce afecțiuni tratează apa cu lămâie?

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

Frumoasă şi rapidă: Alicia Schmidt, cea mai sexy atletă din lume

De ce e bine să ţii pe noptieră o lămâie feliată?

10 imagini în care Selena Gomez a strălucit, deşi e bolnavă de lupus

Studiu. Statul prelungit în picioare este mai periculos decât munca la birou

Studiu: Bărbaţii care se însoară cu femei inteligente trăiesc mai mult

Cât de diferit este creierul femeilor de cel al bărbaților?

;