Lamaia - Selectarea si pastrarea

Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Un truc cunoscut pentru selectarea lamailor este coaja: ea trebuie sa fie subtire, deoarece cu cat este mai groasa, cu atat are mai putin miez si mai putina zeama. Asadar, alege-le pe cele mai grele si de o culoare galbena intensa. Cele cu dungi verzui sunt mai acide, deoarece nu sunt suficient de coapte. Cateva semne dupa care sa te iei: fructul este usor "ridat", are parti mai moi si o culoare galbena inchis. Se pastreaza la temperatura camerei (departe de razele soarelui) si rezista aproximativ o saptamana. Daca nu le-ai folosit in acest timp, cel mai indicat este sa le pui in frigider unde rezista pana la 4 saptamani. De asemenea, zeama de lamaie si coaja rasa se pot pastra in frigider. Sau poti sa torni in pungile pentru gheata si sa le pui in congelator. Coaja de lamaie se pastreaza intr-un dispozitiv ermetic inchis plasat intr-un loc racoros si uscat. Ca sa alegi lamaile verzi cele mai bune trebuie sa aiba o culoare verde inchis, sa fie grele si tari. Pe masura ce se coc si capata o culoare mai galbena isi pierd din aroma. Se pastreaza la temperatura camerei mai mult de o saptamana, dupa care se pun in frigider intr-o punga de plastic (rezista 10-14 zile pana sa-si piarda din aroma). Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Zmeura - Sfaturi utile

Fiind foarte perisabile, zmeurele trebuie spalate doar inainte de a fi consumate sau folosite in diferite retete; Amesteca iaurt cu zmeure, miere si menta proaspata si vei obtine un desert delicios sau poti folosi acest amestec ca topping pentru prajituri; Zmeurele fac parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa evite aceste fructe. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Lamaia - Beneficii asupra sanatati

Lupta impotriva cancerului La fel ca multe alte fructe si legume, lamaile contin flavonoide cu actiune antioxidanta si proprietati anticancerigene. Expertii au constatat ca aceste flavonoide au capacitatea de a stopa diviziunea celulelor canceroase si au un efect antibiotic. Ofera protectie impotriva cancerului bucal, pulmonar, mamar, stomacal, la colon si de piele. Previne holera In urma epidemiilor de holera din Africa s-a constatat ca zeama de lamaie inclusa in masa principala a persoanelor afectate are un efecte protector impotriva crampelor stomacale foarte puternice provocate de aceasta afectiune. Usureaza simptomele osteoartritei si ale artritei reumatoide Lamaile sunt bogate in vitamina C, care este unul dintre antioxidantii cei mai importanti. Aceasta are rolul de a neutraliza actiunea radicalilor liberi care pot interactiona cu sanatatea celulelor din organism (cauzand distrugerea membranelor si inflamatii in organism). De aceea, vitamina C s-a dovedit a fi foarte folositoare in reducerea simptomelor asociate osteoartritei si artritei reumatoide. Aceste rezultate au fost obtinute in urma unei analize atente a peste 20.000 de persoane sanatoase, iar riscul de aparitie a artritei s-a dovedit a fi de 3 ori mai ridicat in cazul celor care au consumat cantitati nesemnificative de alimente bogate in vitamina C. Previne aparitia aterosclerozei Deoarece este recunoscut faptul ca radicalii liberi distrug vasele sanguine si influenteaza nivelul colesterolului din sange, favorizand depunerea acestuia pe peretii arterelor, vitamina C are rolul atat de a preveni aparitia aterosclerozei, cat si de a-i incetini dezvoltarea. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Principalul rol al acestuia este sa ne protejeze de boli, de aceea lamaile fac bine in diverse afectiuni: raceli, gripa, infectii recurente la nivelul urechii, etc. Datorita numeroaselor beneficii aduse de vitamina C, nu este de mirare ca expertii au asociat-o cu un risc scazut de deces din cauza cancerului si a problemelor cardiovasculare. Posibile efecte in scaderea colesterolului "rau" Cercetatorii investigheaza daca anumite componente din lamaie pot reduce nivelul colesterolului "rau", deoarece primele teste din laborator au evidentiat o scadere a concentratiei de apolipoproteina B care are responsabilitatea de a transporta colesterolul la tesuturi. Mai mult, un nivel crescut a apolipoproteinei B se asociaza cu boli de inima. Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Lamaia - Informatii nutritionale

Atat cele galbene, cat si cele verzi (limes) le gasim pe tot parcursul anului si sunt o sursa bogata de vitamina C. Tabel nutritional   1/4 ceasca zeama de lamaie (61 grame) are 15,25 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 28.06 mg 46.8 % Citeste mai mult despre Lamaie Lamaia - Sfaturi utile Lamaia - Selectarea si pastrarea Lamaia - Beneficii asupra sanatati Lamaia - Informatii nutritionale

Zmeura - Selectarea si pastrarea

Pentru ca sunt foarte perisabile, aceste fructe trebuie achizitionate doar cu o zi sau doua inainte de a fi consumate; Evita fructele foarte moi, zemoase; Daca le cumperi deja ambalate, asigura-te ca acestea nu sunt zdrobite; Inaite de depozitarea acestora in frigider, indeparteaza-le pe cele lovite sau stricate pentru a nu contamina si restul fructelor; Zmeurele se pot pastra la frigider timp de o zi sau doua; Nu lasa aceste fructe la temperatura camerei sau in soare prea mult timp pentru ca se vor strica; Pentru a le congela, spala-le bine, usuca-le, aseaza-le intr-un vas pe un singur rand si indrodu-le in congelator. Odata inghetate, aseaza zmeurele intr-o punga de plastic si le poti lasa la congelator chiar si timp de un an; Adaugand putin suc de lamaie, le poti ajuta sa-si pastreze culoarea; Antocianinele pot fi gasite atat in fructele proaspete cat si in cele congelate, dar nu si in alimentele procesate; Un studiu a descoperit ca antocianinele aproape ca lipsesc in produsele conservate, cereale sau produse speciale pentru copii care contin zmeure. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Zmeura - Beneficii asupra sanatatii

Ofera protectie antioxidanta, impotriva cancerului si a microbilor Zmeurele ajuta la prevenirea deteriorarii membranelor celulare si a altor structuri din organism, neutralizand radicalii liberi, cu ajutorul acidului elagic. Acidul elagic nu este singurul fitonutrient din zmeura analizat de specialisti. Si flavonoidele au fost studiate: quercetina, kaempferol si moleculele bazate pe cianidina. Aceste molecule de flavonoide sunt clasificate drept antocianine si apartin grupului de substante care dau culoare rosie zmeurelor. Antocianinele ofera zmeurelor si proprietatile antioxidante unice, cat si unele antimicrobiene. De asemenea, cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca zmeura detine si proprietati anticancerigene. Antioxidantii unici din zmeura ofera protectie importanta Zmeura are putere antioxidanta mai mare cu aproape 50% decat capsunele, de trei ori mai mare decat kiwi si de 10 ori mai mare decat tomatele, arata studiile efectuate de cercetatorii olandezi. Cea mai mare contributie la activitatea antioxidanta a zmeurei este cea a elagitaninelor care, conform specialistilor, lupta impotriva cancerului. Vitamina C contribuie cu 20% la intreaga activitate antioxidanta, iar antocianinele 25%. O alta veste buna este ca inghetarea si depozitarea acestora nu afecteaza prea mult puterea antioxidanta. Scade nivelul zaharului din sange Pe langa fitonutrienti, aceste fructe au un continut bogat de nutrienti, antioxidanti si vitamina B. Zmeura este o sursa excelenta de mangan si vitamina C, doi nutrienti antioxidanti importanti. De asemenea este o buna sursa de riboflavina, folati, acid nicotinic, magneziu, potasiu si cupru. Aceasta combinatie de nutrienti fac din zmeura o alegere grozava care te ajuta sa minimalizezi impactul asupra nivelului de zahar din sange. Protectie impotriva cancerului Studiile efectuate arata ca dietele bogate in fructe ajuta la prevenirea cancerului: zmeurele si afinele inhiba enzimele metaloproteinaze. Desi sunt importante pentru dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca sunt produse in cantitati ridicate aceste enzime joaca un rol important in aparitia cancerului. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a jucat un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Zmeura - Informatii nutritionale

Zmeura este o sursa excelenta de fibre, mangan si vitamina C. Reprezinta o buna sursa de vitamina B2, folati, acid nicotinic, magneziu, potasiu si cupru. In plus, zmeura contine si cantitati semnificative de acid elagic, care lupta impotriva cancerului. Tabel nutritional   123 g zmere are 60,28 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? mangan 1,24 mg 62 % vitamin C 30,76 mg 51,3 % fibre 8,34 g 33,4 % folati 31,98 mg 8 % vitamin B2 0,12 mg 7,1 % magneziu 22,14 mg 5,5 % vitamina B3 1,10 mg 5,5 % potasiu 186,96 mg 5,3 % acizi grasi omega-3 0,12 g 5 % cupru 0,10 mg 5 % Citeste mai mult despre Zmeura Zmeura - Sfaturi utile Zmeura - Selectarea si pastrarea Zmeura - Beneficii asupra sanatatii Zmeura - Informatii nutritionale

Morcovul - Sfaturi utile

In functie de reteta sau preferinta, morcovii pot din consumati cruzi, taiati, fierti, gratitati etc. Cei mai gustosi morcovi sunt cei proaspeti sau fierti, astfel beta-carotenul nu este distrus in timpul prepararii. Totodata, acestia nu trebuie tinuti foarte mult la foc deoarece isi pierd din savoare si valori nutritionale. Spala morcovii dupa care ii cureti cu ajutorul cutitului. Atata timp cat morcovii nu sunt batrani, stricati sau sunt crescuti in conditii neorganice nu este necesar sa ii cureti mai profund. Daca nu sunt crescuti in conditii organice, morcovii, ca si alte legume, pot contine pesticide si alte chimicale. Cateva idei de servire: Poti face salata din morcovi proaspeti rasi si mere. O supa hranitoare care poate fi servita atat rece cat si calda, este facuta din morcovi fierti si cartofi la care se adauga mirodenii dupa gust. Amesteca suc de morcovi cu lapte din soia si banane pentru un mic-dejun delicios si santatos. Atentie! Consumul excesiv de alimente bogate in caroten poate conduce la o afectiune numita carotenodermia, iar in aceasta situatie pileea capata o culoare galben-portocalie. Aceasta ingalbenire a pielii este asociata cu carotenemia, adica un exces de caroten in sange. Astfel, consumul de sucuri si alte alimente bogate in caroten pot suprasolicita abilitatile organismului de a transforma carotenul in vitamina A. Organismul transforma incet carotenul in vitamina A si restul de caroten este depozitat de regula la nivelul palmelor, talpilor si in spatele urechilor. Cauza acestei afectiuni este consumul ridicat de alimente care contin caroten, de regula, caritenodermia dispare care consumul acestor alimente a fost redus. Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovul - Selectarea si pastrarea

Radacinile de morcovi ar trebui sa fie ferme, netede, relativ drept si cu o culoarea luminoasa, straluzitoare.  Cu cat culoarea morcovilor este mai intensa cu atat continutul de beta-caroten este mai ridicata. Evita morcovii care au leziuni exterioare, crapaturi sau sunt bifurcati, la fel si pe cei care sunt moi sau elastici. Morcovii sunt legume puternice care pot tine mai mult decat altele daca sunt pastrati in conditii optime. Aceste legume trebuie depozitate in locuri cat mai uscate, astfel, trebuie tinuti in partea cea mai racoroasa a frigiderului intr-o punga de hartie sau inveliti intr-o coala de hartie. Depozitati in conditii optime, morcovii raman proaspeti timp de 2 saptamani. De asemenea, trebuie retinut ca morcovii ar trebui tinuti departe de mere, pere, cartofi si alte legume si fructe care produc gaz etilenic, deoarece vor capata un gust amar. Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovul - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare Sase studii epidemiologice au facut legatura dintre dieta bogata in carotide cu afectiunile cardiovasculare si au demonstrat ca dieta bogata in carotide este asociata un un risc mai mic de a suferi afectiuni cardiovasculare. Rezultatele unui alt studiu la care au participat 1.300 de persoane din Massachusetts arata ca cei care au consumat cel putin un morcov si/sau spanac in fiecare zi prezinta un risc cu 60% mai mic de a suferi un atac de inima in comparatie cu cei care nu obisnuiau sa consume aceste alimente. Imbunatateste vederea Beta-carotenul ajuta la imbunatatirea vederii, mai ales pe cea nocturna. Dupa ce beta-carotenul este transformat in vitamina A la nivelul ficatului, aceasta porneste catre retina  unde este transformat in rodopsin, un pigment de culoare purpurie care este necesar pentru vederea de noapte. De asemenea, beta-carotenul previne aparitia degenerescentei maculare si dezvoltarea cataractei, cea mai comuna cauza o orbirii. Imbunatateste functionarea plamanilor Persoanele fumatoare sau cele care sunt expuse frecvent fumului de tigara trebuie sa consume alimente bogate in vitamina A. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Kansas sugereaza ca acestea ajuta la buna functionare a plamanilor. In timp ce studia legatura dintre vitamina A, inflamarea plamanilor si emfizem, Richard Baybutt, profesor de nutritie, a facut o descoperire importanta: un carcinogen comun din fumul de tigara - benzopiren - conduce la deficienta de vitamina A. Baybutt considera ca datorita protectiei oferite de vitamina A se explica de ce unii fumatorii nu fac emfizem. "Sunt foarte multe persoane care traiesc si pana la 90 de ani si sunt fumatori... probabil cu ajutorul dietei". Persoanele care incep sa fumeze de la varste fragede sunt predispuse unui deficient de vitamina A, care in timp declanseaza afectiuni precum cancerul sau emfizema. Carotidele si sanatatea Morcovii sunt cea mai bogata sursa de carotide. O dieta bogata de carotide a fost asociata cu scaderea cu 20% a cancerului de san postmenstrual si cu 50% a incidentei cancerului de vezica, col uterin, prostata, colon, esofag etc. De asemenea, consumul de morcovi poate fi benefic si echilibrarii cantitatii de zahar din sange. Cercetatorii sugereaza ca nivelul fiziologic de carotide poate fi invers proportional asociat cu rezistenta la insulina si nivelul ridicat de zahar din sange.   Cu toate ca morcovii sunt recomandati datorita continutului bogat de beta-caroten, acestia contin si fitonutrienti numiti falcarinol - responsabili pentru reorganizarea legaturii epidemiologice dintre frecventa consumului de morcovi si reducerea riscului de cancer. Falcarinol ofera protectie importiva cancerului de colon, sugereaza studiile publicate in Jurnalul de Agricultura si Chimia Alimentelor. Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovul - Informatii nutritionale

Morcovii sunt surse extraordinare de antioxidanti si totodata sunt cea mai bogata sursa de provitamina A. Antioxidantii din morcov ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, cancerului si imbunatatesc vederea, mai ales pe cea nocturna. De asemenea, aceste legume contin si vitamina C, vitamina K, fibre si potasiu. Tabel nutritional   1 morcov (122 grame) are 52,46 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina A 34317.40 IU 686.3 % vitamina K 16.10 mcg 20.1 % vitamina C 11.35 mg 18.9 % fibre 3.66 g 14.6 % potasiu 394.06 mg 11.3 % vitamina B6 0.18 mg 9.0 % magneziu 0.17 mg 8.5 % molibden 6.10 mcg 8.1 % vitamina B1 0.12 mg 8.0 % vitamina B3 1.13 mg 5.6 % fosfor 53.68 mg 5.4 % magneziu 18.30 mg 4.6 % folati 17.08 mcg 4.3 % Citeste mai mult despre Morcov Morcovul - Sfaturi utile Morcovul - Selectarea si pastrarea Morcovul - Beneficii asupra sanatatii Morcovul - Informatii nutritionale

Stafidele - Sfaturi utile

Pentru a reda fragezimea stafidelor foarte uscate, aseza-le intr-un bol si adauga putina apa fierbinte. Scoate-le dupa cateva minute; Stafide-le pot da gust micului dejun, asa ca imprastie cateva in castronul cu cereale; Este posibil ca stafidele gasite in comert sa fi fost tratate cu dioxid de sulf sau sulfati. Acestea pot provoca reactii adverse. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Selectarea si pastrarea

1. Daca este posibil, cumpara stafidele neambalate sau in ambalaje transparente, pentru a le putea analiza putin inainte, verificand daca sunt moi si fara stricaciuni. Cand cumperi stafide in ambalaj opac, asigura-te ca acesta este bine sigilat si sunt produse de o firma cu reputatie buna. 2. Vei reusi sa le pastrezi prospetimea si aroma pastrandu-le in frigider, intr-un sertar inchis. Acestea isi pastreaza prospetimea timp de 6 luni. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Boronul - vital pentru oase sanatoase Boronul este important pentru oase, in special pentru femei, luptand impotriva osteoporozei. Boronul este un mineral necesar pentru preschimbarea estrogenului si a vitaminei D in formele cele mai active. Nivelul de estrogen scade dupa menopauza, iar densitatea osoasa scade. Studiile au aratat ca boronul ofera protectie impotriva osteoporozei. Dinti si gingii sanatoase Desi sunt dulci si lipicioase nu provoaca carii si boli gingivale, ci chiar sunt benefice. Fitonutrientii din stafide (in special acidul oleanolic) sunt eficienti in distrugerea bacteriilor care cauzeaza cariile si bolile gingivale. Protectie impotriva degenerescentei maculare Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele - Informatii nutritionale

Stafidele fac parte dintre cele mai bogate surse de Boron (un mineral important pentru cresterea oaselor) si contin cantitati mari de fitonutrienti. Tabel nutritional: 36 g stafide are 108,75 calorii. Citeste mai mult despre Stafide Stafidele - Sfaturi utile Stafidele - Selectarea si pastrarea Stafidele - Beneficii asupra sanatatii Stafidele - Informatii nutritionale

Bananele - Sfaturi utile

Daca esti adept/a alimentatiei crude, bananele pot fi consumate cu succes deoarece pot fi adaugate la foarte multe retete, de la salate la mancaruri coapte. 2 idei de servire: Sandwick facut din unt de migdale, banane si miere, nemaipomenit pentru copii dar si pentru adulti in cursul oricarei zile.   Adauga bucati de banane, nuci si sirop de artar peste cereale de ovaz. Bananele si alergiile la latex S-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado, papaya si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel cu cele din latex, pot avea efect alergic. Daca suferi de alergie la latex este foarte probabil sa fii alergica si la alimentele prezentate mai sus. Procesarea fructelor cu gaz etilen duce la cresterea numarului acestor enzime, iar neprocesate vor prezenta mai putine componente alergice. In consecinta, coacerea alimentelor duce la dezactivarea enzimelor.

Bananele - Selectarea si pastrarea

Deoarece bananele sunt culese cand inca sunt verzi, nu este ceva neobisnuit sa le vedem cu aceasta culoarea in magazine. Insa, tu trebuie sa alegi bananele in functie de perioada in care doresti la se consumi, deoarece bananele cu coaja verde vor avea nevoie de mult timp pana se coc. O banana buna de consumat trebuie sa fie ferma, dar nu foarte tare, de un galben aproape stalucitor, iar coaja sa fie intacta, fara julituri. Marimea bananei nu afecteaza calitatile acesteia, in consecinta alege pe cele care iti plac si iti convin. Cu toate ca bananele arata flexibile, in realitatea acestea sunt fragile si ar trebui cumparate cat sunt in putere, deoarece tinute neadecvat se strica foarte repede. Ele ar trebui coapte la temperatura camerei, deoarece la temperaturi extreme, prea scazute sau prea ridicate, bananele trec de la faza de coacere la cea de alterare rapida. O banana necoapta nu ar trebui tinuta in frigider, deoarece se va intrerupe procesul de coacere si nu isi va reveni nici daca este readusa la temperatura camerei. Daca vrei sa grabesti procesul de coacere, infasoara bananele in ziare unde vei adauga si un mar.  Bananele coapte care vor fi consumate in cateva zile pot fi tinute la frigider,  chiar daca coaja va capata o culoare mai inchisa, fructul nu va fi afectat. Pentru ca bananele sa fie mai savuroase si mai gustoase dupa ce sunt scoase de din frigider lasa-le sa se incalzeasca la temperatura camerei. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.   De asemenea, exista posibilitatea sa congelezi bananele, pastrandu-se aproximativ 2 luni. Aceastea pot fi congelate cu coaja, intr-o punga, sau pot fii decojite si tinute in recipiente de plastic. Pentru a preveni ca acestea sa isi piarda culoarea adauga putin suc de lamaie inainte de congelare. Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Bananele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie cardiovasculara Bananele sunt una dintre cele mai bune surse de potasiu, un mineral esential care mentine in parametrii normali presiunea sanguina si functiile inimii. Deoarece aceasta contine 467 mg de potasiu si numai un 1 mg de sodiu, o banana pe zi ajuta la cresterea presiunii sanguine si protejeaza impotriva ateroscrelozei. Efectele pozitive ale bananei asupra afectiunilor cardiovasculare au fost demonstrate cu ajutorul mai multor studii. De exemplu, cercetatorii au urmarit efectele banalelor asupra presiunii sanguine la peste 40.000 de americani. Barbatii care au avut o dieta bogata in potasiu, dar au consumat si alimente cu un continut ridicat de magneziu si fibre, prezentau o reducere substantiala a riscului de a face un atac de inima.   Cu privire la beneficiile cardiovasculare, potasiul, care se gaseste si in banane, ajuta sanatatea oaselor. Potasiul poate impiedica pierderea calciului prin urina, cauzata de consumul excesiv de sare. Protectie impotriva ulcerului Cu mult timp in urma au fost recunoscute efectele antacizilor din banane, care protejeaza impotriva ulcerului stomacal si afectiunilor declansate de ulcer. Potrivit unui studiu, un simplu amestec intre banane si lapte inseamna suprimarea semnificativa a secretiei de acid. Bananele protejeaza  in 2 moduri: prima data, substantele care se gasesc in banane ajuta la activarea celulelor care compun membrana protectoare a stomacului, deci acestea produc un mucus protector impotriva acizilor care se formeaza in stomac. a doua oara, ajuta componente gasite in stomac, denumite inhibitori protectori, la eliminarea bacteriei din stomac, cunoscuta ca fiind cauza primordiala a ulcerului de stomac. Afectiuni intestinale Bananele sunt o alegere inteleapta indiferent de afectiunea de care suferi sau de problemele pe care doresti sa le depasesti. De exemplu, diareea reduce cantitatea electrolitilor din organism, dar cu ajutorul bananelor poti reaproviziona organismul cu potasiu, unul dintre cei mai importanti electroliti, care ajuta si la imbunatatirea functiilor inimii. De asemenea, bananale contin o fibra solubila, denumita hidrocoloid, care ajuta la normalizarea miscarilor tractul digestiv si usureaza constipatia. Imbunatatesc vederea Cand erai copil se poate ca parintii sa-ti fi spus ca morcovii iti pastreaza vederea, insa ca persoana adulta ai nevoie de mai multe fructe pentru mentinerea vederii. Un studiu publicat in Arhivele de Oftalmologie arata ca prin consumul a 3 sau mai multe fructe pe zi se previne degenerescenta maculara, prima cauza a piederii vederii la persoanele in varsta. Protejeaza oasele Consumul frecvent de banane, ca parte al modului sanatos de alimentatie, ajuta organismul sa asimileze mai bine calciul si astfel oasele tale vor fi sanatoase si puternice pentru mai mult timp.   Bananele sunt o sursa extraordinara de fructooligozaharide, un component probiotic datorita continutului de bacterii prietenoase pentru colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine si enzime digestive care imbunatatesc capacitatea de asimilare a nutrientilor, dar au si proprietatea de intarire a sistemului imunitar. Cand fructooligozaharidele sunt fermentate de aceste bacterii prietenoase, nu creste doar numarul de bacterii probiotice, ci si capacitatea organismului de a asimila calciu. De aici, rezulta ca tranzitul gastrointestinal este scazut, dar si riscul de a face cancer de colon este diminuat.   De asemenea, bananele au un continut ridicat in provitamina A, care protejeaza impotriva afectiunilor cronice, incluzand unele forme de cancer, afectiuni cardiovasculare si diabet. Pentru ca bananele sa aiba o cantitate mai mare de provitamina A, culoarea miezului trebuie sa fie cat mai galbena. Protejeaza sanatatea rinichilor In fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 190.000 de cazuri noi de cancer la rinichi. Printre factorii de risc se regasesc: fumatul, presiunea sanguina ridicata, obezitatea si expunerea la substante toxice (azbest, cadmiu). In Jurnalul International de Cancer, cercetatorii sugereaza ca prin consumarea tuturor fructelor si legumelor, mai ales al bananelor ajuti organismul sa previna cancerul de rinichi. Aceasta este colncluzia unui studiu care a durat 14 ani si la care au participat 61.000 de femei, cu varsta cuprinsa intre 40-76 de ani. Astfel, consumul a mai mult de 75 de portii de fructe si legume in fiecare luna (adica aproximativ 3 vegetale pe zi) reduce riscul de a face cancer la rinichi cu 40%. Dintre fructe, bananele ofera cea mai mare protectie. In randul legumele, cea mai mare protectie o ofera varza si legumele de la care consumam radacina, riscul fiind redus cu 50-60%. Bananele au aceste proprietati, deoarece au un continut ridicat de acid fenolic, iar varza este bogata in sulf, care ajuta la detoxifiere. Impreuna acestea formeaza un amestec de fitonutrienti de mare ajutor in protejarea functiilor rinichilor. Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Bananele - Informatii nutritionale

Bananele sunt surse nemaipomenite de vitamina B6, vitamina C, potasiu, magneziu si fibre. Tabel nutritional   1 banana (118 grame) are 108,56 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina B6 0.68 mg 34.0 % vitamina C 10.74 mg 17.9 % potasiu 467.28 mg 13.4 % fibre 2.83 g 11.3 % magneziu 0.18 mg 9.0 % Citeste mai mult despre Banane Bananele - Sfaturi utile Bananele - Selectarea si pastrarea Bananele - Beneficii asupra sanatatii Bananele - Informatii nutritionale

Prunele uscate - Sfaturi utile

Daca sunt foarte uscate, lasa-le timp de cateva minute in apa fierbinte; Prunele uscate fac parte dintre putinele alimente care contin oxilati. In cantitati mari, acestia pot cauza sanatatii. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara trebuie sa evite aceste fructe. Studiile efectuate au aratat ca oxilatii intervin si in procesul de absorbtie al calciului de catre organism. Interventia insa este destul de mica, iar daca ai un tract digestiv sanatos, nu vor exista probleme. Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Studiu. Varza de Bruxelles şi ceaiul verde combat cancerul de sân

De ce nu ar trebui să adaugi gheață și lămâie în băuturi. Sunt foarte periculoase!

Catherine Zeta-Jones, selfie fără machiaj în dormitor: Vedeta e de nerecunoscut

Cele mai bune remedii împotriva sforăitului. Chiar funcționează!

Exerciţiile pe care Bella Hadid le face zilnic pentru a se menţine în formă

10 vedete care s-au îngrăşat, dar nu le pasă de ce cred alţii

3 gustări care sunt potrivite pentru diabetici

7 secrete pe care industria alimentară nu ţi le spune

Ce se întâmplă în corp după ce mănânci ciocolată?

Ce simptome are diabetul? 7 semne care te trimit direct la medic

6 simptome ale cancerului care sunt adesea ignorate

Vaccinul pentru diabet este programat pentru testare în 2018

Greșeli pe care le faci la duș. 5 părți ale corpului pe care e posibil să le omiți

Vrei să pari mai tânără? Sprâncenele tale sunt cheia, potrivit unui nou studiu

O oră de mișcare pe săptămână poate preveni depresia

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale vizitelor la saună

Cât de periculos este să te uiți la emisiuni sportive

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

12 semne ale consumului de zahăr în exces

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

Studiu: Bărbaţii care se însoară cu femei inteligente trăiesc mai mult

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

Știai că ar putea exista pesticide în mierea ta?

;