Dr. Mihaela Bilic - "Oricine poate slabi. Totul tine de vointa!"

Succesul pacientilor sai vedeta, precum Mihaela Radulescu sau Teo Trandafir, a reusit sa ambitioneze numeroase persoane care lupta cu kilogramele in plus.

Reguli pentru a sarbatori in stil sanatos

Pentru a petrece cum se cuvine in perioada sarbatorilor, dar si pentru a "trece" cu bine peste ele, trebuie sa stii cateva reguli, mai ales daca te numeri printre cei care sufera de boli digestive, hipertensiune, colesterol crescut, triglicerile crescute, diabet zaharat sau alte afectiuni.

In forma dupa Sarbatori: sfaturi practice

Cu siguranta esti mai relaxata, mai odihnita, dar si mai "rotunjoara" dupa sarbatorile care tocmai au trecut. Chiar daca ai mancat mai mult decat de obicei, nu e cazul sa te alarmezi sau sa te stresezi din cauza asta. Urmeaza sfaturile nutritionale oferite de Prof. Dr. Mencinocopschi si fii din nou in forma!

Ce trebuie sa stii despre vizita la nutritionist?

Fie ca ai probleme cu greutatea - vrei sa slabesti sau, dimpotriva, sa "castigi" cateva kilograme - sau ca te-ai hotarat pur si simplu sa renunti la proastele obiceiuri alimentare si doresti un regim care sa ti se potriveasca, un nutritionist te poate ajuta!

Afla care sunt beneficiile postului!

Traditia crestina ne indeamna la patruzeci de zile de post inaintea Sarbatorii Nasterii Domnului. Se spune ca aceasta este o modalitate de a ne curata atat spiritual, cat si trupeste. Cine poate, dar mai ales cine nu are voie sa tina post, precum si ce este indicat sa mancam in aceasta perioada, ne spune Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, ti-am pregatit cateva retete usoare de post pe care le poti incerca in Postul Craciunului.

Cerealele - aliatele siluetei tale!

Fructe, legume din belsug, lactate degresate, carne slaba si multe lichide fara zahar - toate fac parte din "Biblia" (nescrisa) a dietelor, iar cunoscatoarele pot da marturie ca fara acestea...

Sfecla - Sfaturi utile

Sfecla trebuie gatita la temperaturi scazute. Studiile au aratat ca proprietatile anticancer sunt reduse de temperaturile mari; Nu o curati folosind cutitul decat dupa gatire. Zgariata, aceasta "sangereaza" si isi pierde din culoare; Sucul de sfecla pateaza, iar din acest motiv este indicat sa folosesti manusi de bucatarie. Daca ti-ai patat deja mainile, sucul de lamaie te ajuta sa le indepartezi; Sfecla face parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa le evite. Citeste mai mult despre Sfecla Sfecla - Sfaturi utile Sfecla - Selectarea si pastrarea Sfecla - Informatii nutritionale Sfecla - Beneficii asupra sanatatii

Sfecla - Selectarea si pastrarea

1. Alege-le pe cele de marimi mici sau medii ale caror radacini sunt tari si au o culoare frumoasa. Evita-le pe cele cu pete, zgarieturi sau cu zone moi, semne care pot indica ca sunt alterate. 2. Depoziteaza-le in frigider, fara a le spala si se pot pastra timp de 2-4 saptamani. Nu este recomandat sa fie congelate sub forma cruda, pentru ca dupa dezghetare, devin moi. Citeste mai mult despre Sfecla Sfecla - Sfaturi utile Sfecla - Selectarea si pastrarea Sfecla - Informatii nutritionale Sfecla - Beneficii asupra sanatatii

Sfecla - Informatii nutritionale

Sfecla reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, folati, mangan si potasiu. De asemenea, este o sursa buna de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru si fosfor. Tabel nutritional   1 ceasca sfecla fiarta (170 grame) are 74.80 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? folati 136 mcg 34 % mangan 0.55 mg 27.5 % potasiu 518.50 mg 14.8 % fibre 3.40 g 13.6 % vitamina C 6.12 mg 10.2 % magneziu 39.10 mg 9.8 % triptofan 0.03 g 9.4 % fier 1.34 mg 7.4 % cupru 0.13 mg 6.5 % fosfor 64.60 mg 6.5 % Citeste mai mult despre Sfecla Sfecla - Sfaturi utile Sfecla - Selectarea si pastrarea Sfecla - Informatii nutritionale Sfecla - Beneficii asupra sanatatii

Sparanghel - Sfaturi utile

Sparanghelul poate fi servit atat fierbinte cat si rece. Inainte de a-l gati, spala-l cu apa rece si indeparteaza-i partea fibroasa; Servit inabusit cu otet aromatic, te poti bucura de o salata delicioasa si racoroasa; Pentru un aperitiv delicios, il poti pregati la gratar alaturi de alte legume; Sparanghelul tocat poate fi folosit pentru a da un plus de aroma omletei; Contine substante numite purine, gasite de obicei in plante, animale sau oameni. Anumite persoane care sunt sensibile la aceaste substante, un consum excesiv le poate cauza probleme de sanatate. Pentru ca purinele se transforma in acid uric, un exces de purine in organism poate duce la acumularea de acid uric. Guta si formarea pietrelor la rinichi sunt doua dintre problemele care pot aparea din cauza consumului excesiv de alimente care contin purine. Din acest motiv, persoanele cu probleme la rinichi sau guta trebuie sa limiteze sau sa evite consumul unor astfel de alimente. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Sparanghel - Selectarea si pastrarea

1. Alege legumele cu tulpini tari, subtiri, cu o culoare verde inchis. 2. Gatit, sparanghelul isi pierde aproximativ jumatate din intreaga lui greutate. Ocazional, alaturi de sparanghelul verde, poti gasi si sparanghel alb, care are o aroma mai slaba decat cel verde. Acest sparanghel a fost ingropat in pamant pentru a bloca producerea de clorofila, devenind astfel alb. 3. Foloseste sparanghelul in mai putin de o zi sau doua pentru a te bucura de o aroma mai intensa. Pastreaza-l in frigider cu capatele impachetate in hartie umeda. In frigider, aseaza-l mai in spate pentru a-l feri de lumina. Folatii pot fi distrusi de expunerea la aer, caldura sau lumina. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza inima Folatii sunt importanti pentru sanatatea sistemul cardiovascular. Folatii (impreuna cu vitaminele B6 si B12) sunt necesari pentru transformarea homocisteinei in cisteina. Cand nivelul de cisteina este scazut, nivelul de homocisteina din sange creste, situatie care duce si la marirea riscului de boli ale inimii. Homocisteina contribuie la aparitia aterosclerozei afectand peretii vaselor de sange si intervenind in formarea colagenului (principala proteina din tesutul conjunctiv). Cresterea nivelului de homocisteina se gaseste in aproximativ 20-40% dintre pacientii cu afectiuni ale inimii si se estimeaza ca un consum de 400 mcg de folati zilnic poate reduce numarul de atacuri de inima. Doar o portie de sparanghel asigura aproximativ 66% din doza zilnica recomandata de folati. Diuretic natural Sparanghelul este o sursa foarte buna de potasiu si nu contine o cantitate mare de sodiu (o ceasca=19.8 mg). Continutul de minerale, combinat cu amino acidul asparagim, ofera sparanghelului proprietati diuretice. In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau imflamatii, precum artrita sau reumatismul. Recomandat pentru sanatatea florei intestinale Sparanghelul contine un tip special de carbohidrat numit inulina, pe care noi nu-l digeram, dar pe care bacteriile "bune" din intestinul gros (Bifidobacteria si Lactobacilli) il digera. Cand dieta noastra contine o cantitate mare de inulina, activitatea si dezvoltarea acestor bacterii "bune" creste. Cand numarul acestor bacterii "bune" este mare, este dificil pentru bacteriile "rele" sa se stabileasca in tractul intestinal. Lupta impotriva defectelor din nastere Daca iei in calcul o viitoare sarcina sau daca esti deja insarcinata, include sparanghelul in dieta ta alimentara. O portie de sparanghel contine aproximativ 263 mcg folati, vitamina B, esentiala pentru diviziunea celulara normala. Fara folati, celulele sistemului nervos al fatului nu se vor diviza normal. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Strugurii - Sfaturi utile

trebuie spalati sub jet de apa rece inainte de servire; daca nu ii consumi pe toti, mai bine foloseste o foarfeca pentru a taia ciorchinele decat sa rupi boabele pe care nu le poti manca; daca unele retete necesita indepartarea cojii, verifica daca ar schimba cu ceva gustul preparatului pentru ca in coaja se gasesc cele mai multe din substantele nutritive; constituie o alegere delicioasa pentru orice salata de fructe; ii poti adauga si in salatele de verdeturi; merg foarte bine cu piept de pui la gratar si cu branza. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii - Selectarea si pastrarea

Alege strugurii carnosi, fara striatii si bine legati de ciorchine. Cum poti sa-ti dai seama de dulceata strugurilor? Iata un mic truc: culoarea spune tot (strugurii verzi trebuie sa aiba o nuanta galbuie, cei rosii sa fie aproape rosii, cei negri sa fie foarte inchisi la culoare). Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Foarte important! Deoarece stugurii incep sa fermenteze la temperatura camerei, trebuie sa-i pastrezi in frigider. Dupa ce ii impachetezi nespalati intr-un prosop de hartie introdu-i intr-o punga de plastic la frigider. Prospetimea lor va fi pastrata cateva zile. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza inima Datorita continutului de flavonoizi (chercetina si resveratrol), strugurii au capacitatea de a ne proteja inima. Intr-un studiu care a constat in luarea unor probe de sange de la 20 de participanti inainte si dupa ce au consumat struguri (sau suc proaspat de struguri), cercetatorii au descoperit cateva efecte pozitive asupra sanatatii: cresterea nivelului de oxid nitric, un compus produs de organism si care reduc riscul de aparitie a cheagurilor de sange; previn agregarea trombocitelor; determina cresterea nivelui alfa-tocoferolului care protejeaza tesuturile si grasimile de actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt incriminati in aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului; sucul de struguri protejeaza colesterolul LDL "rau" de procesul de oxidare (colesterolul LDL devine daunator pentru organism doar dupa ce este oxidat); fenolii din struguri suprima productia unei proteine care determina constrictia vaselor de sange, reducand astfel circulatia oxigenului catre inima. Aceasta proteina - endotelina - este considerata factorul de risc numarul 1 in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Daca vinul rosu consumat in cantitati moderate face bine la inima, studiile efectuate in strainatate au aratat ca si strugurii si sucul din struguri aduc beneficii cardiovasculare extrem de importante. Un pahar cu suc de struguri consumat in fiecare zi pe o perioada de 4 saptamani are efecte cardioprotectoare, informeaza un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie. Amelioreaza circulatia sanguina Resveratrolul, un antioxidant care se gaseste in struguri, vinul rosu si alune are rolul de a ameliora cu 30% circulatia sanguina la nivelul creierului, reducand astfel riscul unui atac de inima. Lupta impotriva cancerului Un alt antioxidant care se gaseste in struguri este prostilbenul. In urma unui studiu, o echipa de cercetatori americani a identificat ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi care pot stimula dezvoltarea cancerului si ajuta la diminuarea colesterolului "rau". De asemenea, potrivit unui studiu publicat in Cancer Research, coaja si samburii strugurilor impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase la nivelul sanilor. Daca iti place vinul, alege-l pe cel rosu, iar data viitoare cand cumperi struguri este recomandat sa optezi pentru cei rosii. De ce este important sa incluzi in dieta ta cat mai multe fructe pentru a preveni dezvoltarea cancerului? Zmeura, murele si strugurii rosii inhiba productia unei enzime numite metaloproteinaza. Aceasta enzima, desi are o importanta majora in dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca este produsa in cantitati mari poate sa stimuleze dezvoltarea tumorilor cancerigene, favorizand raspandirea acestora. Vinul face bine la hipertensiune Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, un pahar cu vin consumat dupa cina este o idee foarte buna, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. In cazul persoanelor cu fluctuatii ale tensiunii arteriale riscul de deces in urma unor probleme cardiovasculare este mult mai ridicat. Asftel, cercetatorii francezi au constatat ca vinul consumat cu regularitate si in cantitati moderate este foarte benefic pentru sanatatea generala a intregului organism. Asigura sanatatea plamanilor Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de specialisti spanioli, vinul rosu ofera protectie impotriva cancerului pulmonar. Spre deosebire de vinul alb care creste riscul de cancer pulmonar cu 20%, vinul rosu s-a dovedit ca diminueaza acest risc cu 13%. Diminueaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul de Chimie Biologica arata ca un consum moderat de vin rosu ofera o protectie impotriva maladiei Alzheimer. Resveratrolul impiedica depozitarea placilor de amiloid care sunt un indicator al bolii Alzheimer. Au activitate antimcrobiana Expertii de la Universitatea Erciyes, Turcia au descoperit ca un agent compus dintr-un extract care ramane dupa stoarcerea strugurilor are un puternic efect antimicrobian, impiedicand raspandirea a peste 14 tipuri de bacterii. Reduc riscul de cancer colorectal Expertii au constatat ca barbatii care consumam cel putin 3 pahare de vin rosu pe saptamana isi reduc cu 70% riscul de a face cancer colorectal. Daca este diagnosticat timpuriu, este unul dintre cancerele cu cea mai mare sansa de vindecare. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii constituie o sursa importanta de mangan, vitamina B6, B1, potasiu, vitamina C si flavonoizi. Tabel nutritional   1 ceasca de struguri (92 grame) are 61,64 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? mangan 0,66 mg 33,0 % vitamina C 3,68 mg 6,1 % vitamina B1 0,08 mg 5,3 % potasiu 175,72 mg 5,0 % vitamina B6 0,10 mg 5,0 % Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Portocala - Sfaturi utile

Daca preferi sa le tai in jumatate, asigura-te ca ai spalat bine coaja. Pentru a le curata de coaja fie sectioneaza coaja longitudinal, fie sub forma de spirala. Daca vrei sa le storci, tine-le putin la temperatura camerei. Sau un alt truc intalnit este sa freci lamaia intre palme sau de o suprafata tare. 1. caleste ceapa si ghimbir, peste care poti sa torni suc de portocale. Poti sa folosesti acest sos pentru preparatele din somon sau ton; 2. prepara o salata racoritoare din bucati de portocala cu chimen si sfecla de zahar fiarta. Reactii alergice S-a constatat ca portocalele se numara printre cele mai intalnite alimente care cauzeaza reactii alergice. Alte alimente asemanatoare sunt: laptele de vaca, graul, soia, crevetii, spanacul, ouale, carnea de pui, capsunele, rosiile, alunele, carnea de porc, porumbul si carnea de vita. Printre cele mai frecvent simptome care anunta o alergie alimentara se numara: eczema, urticaria, iritatii ale pielii, dureri de cap, secretii nazale apoase, disconfort la nivelul ochilor, respiratie greoaie, tulburari gastrointestinale, depresie, hiperactivitate si insomnie. Daca ai constatat aceste reactii dupa ce ai consumat un anumit aliment cu potential alergenic ar fi bine sa il eviti pe viitor. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Selectarea si pastrarea

Nu este obligatoriu ca portocalele sa aiba o culoare portocalie vie, deoarece acelea au toate sansele sa fie injectate cu un colorant pentru un aspect mai apetisant. Le poti alege la fel de bine pe cele cu pete verzui deoarece vor fi la fel de gustoase. In schimb, evita sa le iei pe cele care sunt moi pe alocuri. De asemenea, mai trebuie sa tii cont sa fie tari si grele, avand in vedere dimensiunea lor. Un truc de care trebuie sa tii cont: in general portocalele mai mici sunt mai zemoase, deoarece au si coaja mai subtire. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Conditii de pastrare: la temperatura camerei sau in frigider, dupa preferinta. Indiferent de metoda de pastrare, nu trebuie sa le pastrezi mai mult de 2 saptamani. Cel mai indicat este sa le pastrezi afara, nicidecum in pungi de plastic. Sucul de portocale si coaja se pot pastra la frigider: pune sucul in pungile pentru gheata si depoziteaza-l in congelator, iar coaja trebuie pusa intr-un dispozitiv ermetic si intr-un spatiu racoros sau frigider. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Beneficii asupra sanatatii

Reduce hipertensiunea arteriala si colesterolul Cea mai importanta substanta activa este hesperidina care are un rol semnificativ in reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului "rau" si are proprietati antiinflamatorii. Ea este prezenta in coaja de portocala si in pielita care inveleste miezul. Un truc pe care il poti aplica este sa razi coaja de portocale si sa o folosesti la asortarea salatelor, in ceai, iaurt, supe, terci de ovaz sau orez pentru a te bucura de beneficiile pe care le aduce. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Principalul rol al acestuia este sa ne protejeze de boli, de aceea portocalele fac bine in diverse afectiuni: raceli, gripa, infectii recurente la nivelul urechii, etc. Datorita numeroaselor beneficii aduse de vitamina C, nu este de mirare ca expertii au asociat-o cu un risc scazut de deces din cauza cancerului si a problemelor cardiovasculare. Previne osteoporoza Un pahar de suc de portocale te va ajuta sa impedici scaderea masei osoase si, implicit, sa previi osteoporoza, informeaza un studiu recent realizat de cercetatorii americani. “Aceasta este o problema cu care se pot confrunta barbatii in varsta, deoarece nivelul de testosteron scade odata cu inaintarea in varsta”, sustine dr. Farzad Deyhim, expert in nutritia umana si animala si coordonatorul cercetarii. Experimentul a cuprins 3 categorii de soareci: cei care nu au intampinat o schimbare in dieta lor, cei tratati cu suc de portocale si cei tratati cu suc de grepfrut (in fiecare dimineata administrandu-le suc proaspat cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce aciditate). In urma experimentului, expertii au remarcat o crestere a densitatii osoase. “Exista peste 400 de substante active in citrice, insa trebuie sa stabilim clar care dintre ele aduce acest beneficiu”, explica expertii. Suc de portocale, nu suplimente de vitamina C Suplimentele de vitamina C nu asigura aceleasi efecte benefice precum sucul proaspat de portocale, arata rezultatele unui studiu efectuat de cercetatorii italieni si publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie. Experimentul a urmarit 7 subiecti carora li s-a dat sa consume fie suc de portocale rosii (cu un continut de 150 mg vitamina C), fie apa fortificata cu vitamina C, fie apa fara vitamina C. Dupa analiza mostrelor de sange, rezultatele au aratat ca numai in cazul persoanelor care au consumat suc de portocale au existat efecte benefice. Are proprietati anticancerigene In urma mai multor studii efectuate s-a constatat ca anumiti compusi din portocala sunt eficienti in lupta impotriva cancerului esofagian, orofaringian (cancer al gurii si gatului), cat si stomacal. Cercetatorii au constatat ca riscul de aparitie a acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus. Protejeaza inima Organizatia Mondiala a Sanatatii a informat intr-un raport ca o dieta in care sunt incluse multe citrice are rolul de a proteja inima de bolile cardiovasculare datorita continutul ridicat de folati, potasiu (care reduce hipertensiunea arteriala, protejeaza inima de atacurile de inima si tulburarile de ritm cardiac) si vitamina C. O portie de fructe sau legume reduce riscul unui atac de inima cu 4%, iar daca marim numarul portiilor la 5-6 pe zi cu atat creste si protectia oferita, ajungand pana la 19%. Efecte pozitive in Alzheimer, Parkinson, diabet, scleroza multipla S-a constatat ca citricele aduc beneficii in numeroase afectiuni precum: Alzheimer, Parkinson, artrita, astm, degenerescenta maculara, diabet, scleroza multipla, holera, gingivita, functionarea optima a plamanilor, cataracta, colita ulcerativa si maladia Crohn. De asemenea, ajuta la prevenirea obezitatii. In prezent, cercetatorii studiaza rolul pe care-l pot avea in stimularea si buna functionare a creierului. Sunt bogate in fibre O portocala asigura 12,5% din necesarul zilnic de de fibre, reducand astfel nivelul colesterolului si prevenind aparitia aterosclerozei. De asemenea, ele sunt o gustare sanatoasa pentru diabetici deoarece tin sub control glicemia, iar fructoza impiedica cresterea nivelului de zahar din sange. Functioneaza si in cazul persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil, diminuand problemele cu constipatia sau diareea. Impiedica formarea pietrelor la rinichi Daca te confrunti cu aceste probleme, ai solutia la indemana: bea suc de portocale! Un studiu publicat in British Journal of Nutrition informeaza ca femeile care consuma 1/2 - 1 litru de suc de portocale, grepfrut sau mere in fiecare zi isi reduc semnificativ riscul de a face pietre la rinichi. Previne aparitia ulcerului si a cancerului stomacal Potrivit specialistilor, o portocala pe zi tine ulcerul. Un studiu recent publicat in Journal of the American College of Nutrition si efectuat pe un esantion de 6000 de adulti arata ca un pahar cu suc de portocale pe zi previne aparitia ulcerului gastric. De aceea, se recomanda o dieta cu alimente bogate in vitamina C pentru a impiedica dezvoltarea infectiilor cu Helicobacter pylori (bacteria care ne imbolnaveste stomacul).   Are grija de sanatatea sistemului respirator Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut. Protectie impotriva artritei reumatoide Un pahar cu suc proaspat de portocale consumat zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit informatiilor publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Informatii nutritionale

    Tabel nutritional   1 portocala (131 g) are 61,57 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 69,69 mg 116,2 % fibre 3,13 g 12,5 % folati 39,69 mcg 9,9 % vitamina B1 0,11 mg 7,3 % potasiu 237,11 mg 6.8 % vitamina A 268,55 UI 45,4 % calciu 52,40 mg 5,2 % Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Ce să porţi la vară pe plajă: Costumul de baie care te anunţă când să aplici crema de protecţie solară

Teoria conspiraţiei: Kylie Jenner a născut copilul lui Kim Kardashian?

10 actori din „Game of Thrones“ și partenerii lor de viață

De ce nu este bine să porți sutien

Un fotograf a surprins în imagini tulburătoare modul în care televizorul afectează mintea copiilor

Kim Kardashian şi Kanye West au devenit părinţi pentru a treia oară

Flagrant amoros: Dakota Johnson şi Chris Martin, pozaţi pentru prima oară împreună

De ce Meghan Markle nu poate purta o tiara, dar Kate Middleton are voie

30 de jucării pe care nu-ţi vine să le cumperi. Sperie copiii!

10 beneficii ale uleiului esenţial de piper negru

Studiu. De ce este periculos să oprești strănutul?

Ața dentară: cum să o folosești corect și ce greșeli să eviți

Kim Kardashian, sfătuită de Kanye West să nu mai poarte ochelari mari de soare

Dolores O'Riordan, moartea neaşteptată a unei voci sublime: „Era profund deprimată“

Frig de-ţi crapă ochii: Cum e iarna în Siberia, la minus 62 de grade Celsius

Cea mai tare parodie: A venit barza, dar a adus ceva neaşteptat

Cum ne păcălesc ambalajele. 20 de imagini care te vor enerva la culme!

Photoshop-ul le-ar strica! 18 fotografii care arată că natura nu trebuie editată

15 animale adorabile care se pregătesc să devină mame. Cum arată!

Ivanka Trump e venerată pe Instagram: „E tot ce trebuie să fie o femeie“

Un nou medicament pentru scleroza multiplă a fost aprobat în UE

Cum putem preveni ciobirea dintilor

25 de animale care au furat prim-planul în pozele de nuntă

Julia Louis-Dreyfus a terminat chimioterapia. Cum au sărbătorit băieţii actriţei - VIDEO

A murit Dolores O'Riordan. Solista trupei The Cranberries avea 46 de ani

Mesajul emoţionant al unei tinere care a pierdut lupta cu cancerul: „Fiecare zi e un dar, nu un drept“

5 idei de cină ușoară fără multe calorii

Cele mai neinspirate cadouri. Oricine ar fi dezamăgit!

Fotografiile de nuntă cu pisici în prim plan, noul trend care face senzație

De ce amețești când te ridici în picioare?

;