Sparanghel - Sfaturi utile

Sparanghelul poate fi servit atat fierbinte cat si rece. Inainte de a-l gati, spala-l cu apa rece si indeparteaza-i partea fibroasa; Servit inabusit cu otet aromatic, te poti bucura de o salata delicioasa si racoroasa; Pentru un aperitiv delicios, il poti pregati la gratar alaturi de alte legume; Sparanghelul tocat poate fi folosit pentru a da un plus de aroma omletei; Contine substante numite purine, gasite de obicei in plante, animale sau oameni. Anumite persoane care sunt sensibile la aceaste substante, un consum excesiv le poate cauza probleme de sanatate. Pentru ca purinele se transforma in acid uric, un exces de purine in organism poate duce la acumularea de acid uric. Guta si formarea pietrelor la rinichi sunt doua dintre problemele care pot aparea din cauza consumului excesiv de alimente care contin purine. Din acest motiv, persoanele cu probleme la rinichi sau guta trebuie sa limiteze sau sa evite consumul unor astfel de alimente. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Sparanghel - Selectarea si pastrarea

1. Alege legumele cu tulpini tari, subtiri, cu o culoare verde inchis. 2. Gatit, sparanghelul isi pierde aproximativ jumatate din intreaga lui greutate. Ocazional, alaturi de sparanghelul verde, poti gasi si sparanghel alb, care are o aroma mai slaba decat cel verde. Acest sparanghel a fost ingropat in pamant pentru a bloca producerea de clorofila, devenind astfel alb. 3. Foloseste sparanghelul in mai putin de o zi sau doua pentru a te bucura de o aroma mai intensa. Pastreaza-l in frigider cu capatele impachetate in hartie umeda. In frigider, aseaza-l mai in spate pentru a-l feri de lumina. Folatii pot fi distrusi de expunerea la aer, caldura sau lumina. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza inima Folatii sunt importanti pentru sanatatea sistemul cardiovascular. Folatii (impreuna cu vitaminele B6 si B12) sunt necesari pentru transformarea homocisteinei in cisteina. Cand nivelul de cisteina este scazut, nivelul de homocisteina din sange creste, situatie care duce si la marirea riscului de boli ale inimii. Homocisteina contribuie la aparitia aterosclerozei afectand peretii vaselor de sange si intervenind in formarea colagenului (principala proteina din tesutul conjunctiv). Cresterea nivelului de homocisteina se gaseste in aproximativ 20-40% dintre pacientii cu afectiuni ale inimii si se estimeaza ca un consum de 400 mcg de folati zilnic poate reduce numarul de atacuri de inima. Doar o portie de sparanghel asigura aproximativ 66% din doza zilnica recomandata de folati. Diuretic natural Sparanghelul este o sursa foarte buna de potasiu si nu contine o cantitate mare de sodiu (o ceasca=19.8 mg). Continutul de minerale, combinat cu amino acidul asparagim, ofera sparanghelului proprietati diuretice. In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau imflamatii, precum artrita sau reumatismul. Recomandat pentru sanatatea florei intestinale Sparanghelul contine un tip special de carbohidrat numit inulina, pe care noi nu-l digeram, dar pe care bacteriile "bune" din intestinul gros (Bifidobacteria si Lactobacilli) il digera. Cand dieta noastra contine o cantitate mare de inulina, activitatea si dezvoltarea acestor bacterii "bune" creste. Cand numarul acestor bacterii "bune" este mare, este dificil pentru bacteriile "rele" sa se stabileasca in tractul intestinal. Lupta impotriva defectelor din nastere Daca iei in calcul o viitoare sarcina sau daca esti deja insarcinata, include sparanghelul in dieta ta alimentara. O portie de sparanghel contine aproximativ 263 mcg folati, vitamina B, esentiala pentru diviziunea celulara normala. Fara folati, celulele sistemului nervos al fatului nu se vor diviza normal. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Strugurii - Sfaturi utile

trebuie spalati sub jet de apa rece inainte de servire; daca nu ii consumi pe toti, mai bine foloseste o foarfeca pentru a taia ciorchinele decat sa rupi boabele pe care nu le poti manca; daca unele retete necesita indepartarea cojii, verifica daca ar schimba cu ceva gustul preparatului pentru ca in coaja se gasesc cele mai multe din substantele nutritive; constituie o alegere delicioasa pentru orice salata de fructe; ii poti adauga si in salatele de verdeturi; merg foarte bine cu piept de pui la gratar si cu branza. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii - Selectarea si pastrarea

Alege strugurii carnosi, fara striatii si bine legati de ciorchine. Cum poti sa-ti dai seama de dulceata strugurilor? Iata un mic truc: culoarea spune tot (strugurii verzi trebuie sa aiba o nuanta galbuie, cei rosii sa fie aproape rosii, cei negri sa fie foarte inchisi la culoare). Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Foarte important! Deoarece stugurii incep sa fermenteze la temperatura camerei, trebuie sa-i pastrezi in frigider. Dupa ce ii impachetezi nespalati intr-un prosop de hartie introdu-i intr-o punga de plastic la frigider. Prospetimea lor va fi pastrata cateva zile. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza inima Datorita continutului de flavonoizi (chercetina si resveratrol), strugurii au capacitatea de a ne proteja inima. Intr-un studiu care a constat in luarea unor probe de sange de la 20 de participanti inainte si dupa ce au consumat struguri (sau suc proaspat de struguri), cercetatorii au descoperit cateva efecte pozitive asupra sanatatii: cresterea nivelului de oxid nitric, un compus produs de organism si care reduc riscul de aparitie a cheagurilor de sange; previn agregarea trombocitelor; determina cresterea nivelui alfa-tocoferolului care protejeaza tesuturile si grasimile de actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt incriminati in aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului; sucul de struguri protejeaza colesterolul LDL "rau" de procesul de oxidare (colesterolul LDL devine daunator pentru organism doar dupa ce este oxidat); fenolii din struguri suprima productia unei proteine care determina constrictia vaselor de sange, reducand astfel circulatia oxigenului catre inima. Aceasta proteina - endotelina - este considerata factorul de risc numarul 1 in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Daca vinul rosu consumat in cantitati moderate face bine la inima, studiile efectuate in strainatate au aratat ca si strugurii si sucul din struguri aduc beneficii cardiovasculare extrem de importante. Un pahar cu suc de struguri consumat in fiecare zi pe o perioada de 4 saptamani are efecte cardioprotectoare, informeaza un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie. Amelioreaza circulatia sanguina Resveratrolul, un antioxidant care se gaseste in struguri, vinul rosu si alune are rolul de a ameliora cu 30% circulatia sanguina la nivelul creierului, reducand astfel riscul unui atac de inima. Lupta impotriva cancerului Un alt antioxidant care se gaseste in struguri este prostilbenul. In urma unui studiu, o echipa de cercetatori americani a identificat ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi care pot stimula dezvoltarea cancerului si ajuta la diminuarea colesterolului "rau". De asemenea, potrivit unui studiu publicat in Cancer Research, coaja si samburii strugurilor impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase la nivelul sanilor. Daca iti place vinul, alege-l pe cel rosu, iar data viitoare cand cumperi struguri este recomandat sa optezi pentru cei rosii. De ce este important sa incluzi in dieta ta cat mai multe fructe pentru a preveni dezvoltarea cancerului? Zmeura, murele si strugurii rosii inhiba productia unei enzime numite metaloproteinaza. Aceasta enzima, desi are o importanta majora in dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca este produsa in cantitati mari poate sa stimuleze dezvoltarea tumorilor cancerigene, favorizand raspandirea acestora. Vinul face bine la hipertensiune Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, un pahar cu vin consumat dupa cina este o idee foarte buna, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. In cazul persoanelor cu fluctuatii ale tensiunii arteriale riscul de deces in urma unor probleme cardiovasculare este mult mai ridicat. Asftel, cercetatorii francezi au constatat ca vinul consumat cu regularitate si in cantitati moderate este foarte benefic pentru sanatatea generala a intregului organism. Asigura sanatatea plamanilor Potrivit unui studiu efectuat de o echipa de specialisti spanioli, vinul rosu ofera protectie impotriva cancerului pulmonar. Spre deosebire de vinul alb care creste riscul de cancer pulmonar cu 20%, vinul rosu s-a dovedit ca diminueaza acest risc cu 13%. Diminueaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer Rezultatele unui studiu publicat in Jurnalul de Chimie Biologica arata ca un consum moderat de vin rosu ofera o protectie impotriva maladiei Alzheimer. Resveratrolul impiedica depozitarea placilor de amiloid care sunt un indicator al bolii Alzheimer. Au activitate antimcrobiana Expertii de la Universitatea Erciyes, Turcia au descoperit ca un agent compus dintr-un extract care ramane dupa stoarcerea strugurilor are un puternic efect antimicrobian, impiedicand raspandirea a peste 14 tipuri de bacterii. Reduc riscul de cancer colorectal Expertii au constatat ca barbatii care consumam cel putin 3 pahare de vin rosu pe saptamana isi reduc cu 70% riscul de a face cancer colorectal. Daca este diagnosticat timpuriu, este unul dintre cancerele cu cea mai mare sansa de vindecare. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii constituie o sursa importanta de mangan, vitamina B6, B1, potasiu, vitamina C si flavonoizi. Tabel nutritional   1 ceasca de struguri (92 grame) are 61,64 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? mangan 0,66 mg 33,0 % vitamina C 3,68 mg 6,1 % vitamina B1 0,08 mg 5,3 % potasiu 175,72 mg 5,0 % vitamina B6 0,10 mg 5,0 % Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Portocala - Sfaturi utile

Daca preferi sa le tai in jumatate, asigura-te ca ai spalat bine coaja. Pentru a le curata de coaja fie sectioneaza coaja longitudinal, fie sub forma de spirala. Daca vrei sa le storci, tine-le putin la temperatura camerei. Sau un alt truc intalnit este sa freci lamaia intre palme sau de o suprafata tare. 1. caleste ceapa si ghimbir, peste care poti sa torni suc de portocale. Poti sa folosesti acest sos pentru preparatele din somon sau ton; 2. prepara o salata racoritoare din bucati de portocala cu chimen si sfecla de zahar fiarta. Reactii alergice S-a constatat ca portocalele se numara printre cele mai intalnite alimente care cauzeaza reactii alergice. Alte alimente asemanatoare sunt: laptele de vaca, graul, soia, crevetii, spanacul, ouale, carnea de pui, capsunele, rosiile, alunele, carnea de porc, porumbul si carnea de vita. Printre cele mai frecvent simptome care anunta o alergie alimentara se numara: eczema, urticaria, iritatii ale pielii, dureri de cap, secretii nazale apoase, disconfort la nivelul ochilor, respiratie greoaie, tulburari gastrointestinale, depresie, hiperactivitate si insomnie. Daca ai constatat aceste reactii dupa ce ai consumat un anumit aliment cu potential alergenic ar fi bine sa il eviti pe viitor. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Selectarea si pastrarea

Nu este obligatoriu ca portocalele sa aiba o culoare portocalie vie, deoarece acelea au toate sansele sa fie injectate cu un colorant pentru un aspect mai apetisant. Le poti alege la fel de bine pe cele cu pete verzui deoarece vor fi la fel de gustoase. In schimb, evita sa le iei pe cele care sunt moi pe alocuri. De asemenea, mai trebuie sa tii cont sa fie tari si grele, avand in vedere dimensiunea lor. Un truc de care trebuie sa tii cont: in general portocalele mai mici sunt mai zemoase, deoarece au si coaja mai subtire. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Conditii de pastrare: la temperatura camerei sau in frigider, dupa preferinta. Indiferent de metoda de pastrare, nu trebuie sa le pastrezi mai mult de 2 saptamani. Cel mai indicat este sa le pastrezi afara, nicidecum in pungi de plastic. Sucul de portocale si coaja se pot pastra la frigider: pune sucul in pungile pentru gheata si depoziteaza-l in congelator, iar coaja trebuie pusa intr-un dispozitiv ermetic si intr-un spatiu racoros sau frigider. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Beneficii asupra sanatatii

Reduce hipertensiunea arteriala si colesterolul Cea mai importanta substanta activa este hesperidina care are un rol semnificativ in reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului "rau" si are proprietati antiinflamatorii. Ea este prezenta in coaja de portocala si in pielita care inveleste miezul. Un truc pe care il poti aplica este sa razi coaja de portocale si sa o folosesti la asortarea salatelor, in ceai, iaurt, supe, terci de ovaz sau orez pentru a te bucura de beneficiile pe care le aduce. Intareste sistemul imunitar Vitamina C este vitala pentru un sistem imunitar puternic. Principalul rol al acestuia este sa ne protejeze de boli, de aceea portocalele fac bine in diverse afectiuni: raceli, gripa, infectii recurente la nivelul urechii, etc. Datorita numeroaselor beneficii aduse de vitamina C, nu este de mirare ca expertii au asociat-o cu un risc scazut de deces din cauza cancerului si a problemelor cardiovasculare. Previne osteoporoza Un pahar de suc de portocale te va ajuta sa impedici scaderea masei osoase si, implicit, sa previi osteoporoza, informeaza un studiu recent realizat de cercetatorii americani. “Aceasta este o problema cu care se pot confrunta barbatii in varsta, deoarece nivelul de testosteron scade odata cu inaintarea in varsta”, sustine dr. Farzad Deyhim, expert in nutritia umana si animala si coordonatorul cercetarii. Experimentul a cuprins 3 categorii de soareci: cei care nu au intampinat o schimbare in dieta lor, cei tratati cu suc de portocale si cei tratati cu suc de grepfrut (in fiecare dimineata administrandu-le suc proaspat cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce aciditate). In urma experimentului, expertii au remarcat o crestere a densitatii osoase. “Exista peste 400 de substante active in citrice, insa trebuie sa stabilim clar care dintre ele aduce acest beneficiu”, explica expertii. Suc de portocale, nu suplimente de vitamina C Suplimentele de vitamina C nu asigura aceleasi efecte benefice precum sucul proaspat de portocale, arata rezultatele unui studiu efectuat de cercetatorii italieni si publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie. Experimentul a urmarit 7 subiecti carora li s-a dat sa consume fie suc de portocale rosii (cu un continut de 150 mg vitamina C), fie apa fortificata cu vitamina C, fie apa fara vitamina C. Dupa analiza mostrelor de sange, rezultatele au aratat ca numai in cazul persoanelor care au consumat suc de portocale au existat efecte benefice. Are proprietati anticancerigene In urma mai multor studii efectuate s-a constatat ca anumiti compusi din portocala sunt eficienti in lupta impotriva cancerului esofagian, orofaringian (cancer al gurii si gatului), cat si stomacal. Cercetatorii au constatat ca riscul de aparitie a acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus. Protejeaza inima Organizatia Mondiala a Sanatatii a informat intr-un raport ca o dieta in care sunt incluse multe citrice are rolul de a proteja inima de bolile cardiovasculare datorita continutul ridicat de folati, potasiu (care reduce hipertensiunea arteriala, protejeaza inima de atacurile de inima si tulburarile de ritm cardiac) si vitamina C. O portie de fructe sau legume reduce riscul unui atac de inima cu 4%, iar daca marim numarul portiilor la 5-6 pe zi cu atat creste si protectia oferita, ajungand pana la 19%. Efecte pozitive in Alzheimer, Parkinson, diabet, scleroza multipla S-a constatat ca citricele aduc beneficii in numeroase afectiuni precum: Alzheimer, Parkinson, artrita, astm, degenerescenta maculara, diabet, scleroza multipla, holera, gingivita, functionarea optima a plamanilor, cataracta, colita ulcerativa si maladia Crohn. De asemenea, ajuta la prevenirea obezitatii. In prezent, cercetatorii studiaza rolul pe care-l pot avea in stimularea si buna functionare a creierului. Sunt bogate in fibre O portocala asigura 12,5% din necesarul zilnic de de fibre, reducand astfel nivelul colesterolului si prevenind aparitia aterosclerozei. De asemenea, ele sunt o gustare sanatoasa pentru diabetici deoarece tin sub control glicemia, iar fructoza impiedica cresterea nivelului de zahar din sange. Functioneaza si in cazul persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil, diminuand problemele cu constipatia sau diareea. Impiedica formarea pietrelor la rinichi Daca te confrunti cu aceste probleme, ai solutia la indemana: bea suc de portocale! Un studiu publicat in British Journal of Nutrition informeaza ca femeile care consuma 1/2 - 1 litru de suc de portocale, grepfrut sau mere in fiecare zi isi reduc semnificativ riscul de a face pietre la rinichi. Previne aparitia ulcerului si a cancerului stomacal Potrivit specialistilor, o portocala pe zi tine ulcerul. Un studiu recent publicat in Journal of the American College of Nutrition si efectuat pe un esantion de 6000 de adulti arata ca un pahar cu suc de portocale pe zi previne aparitia ulcerului gastric. De aceea, se recomanda o dieta cu alimente bogate in vitamina C pentru a impiedica dezvoltarea infectiilor cu Helicobacter pylori (bacteria care ne imbolnaveste stomacul).   Are grija de sanatatea sistemului respirator Consumul alimentelor bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid pe care il gasim in special in portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei rosu si piersici poate sa scada riscul de aparitie a cancerului pulmonar. Un studiu efectuat in 2003 pe un esantion de 60.000 de adulti care au consumat alimente bogate in acest carotenoid arata ca riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scazut. Protectie impotriva artritei reumatoide Un pahar cu suc proaspat de portocale consumat zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit informatiilor publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Portocala - Informatii nutritionale

    Tabel nutritional   1 portocala (131 g) are 61,57 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 69,69 mg 116,2 % fibre 3,13 g 12,5 % folati 39,69 mcg 9,9 % vitamina B1 0,11 mg 7,3 % potasiu 237,11 mg 6.8 % vitamina A 268,55 UI 45,4 % calciu 52,40 mg 5,2 % Citeste mai mult despre Portocala Portocala - Sfaturi utile Portocala - Selectarea si pastrarea Portocala - Beneficii asupra sanatatii Portocala - Informatii nutritionale

Avocado - Sfaturi utile

Combina bucatele de avocado, ceapa, rosii, coriandru, suc de lamaie si condimente pentru a obtine un guacamole traditional; Foloseste avocado tocat drept garnitura pentru supa de fasole neagra; Inlocuieste maioneza pe care o folosesti la sandvisuri cu avocado foarte copt; Pentru a obtine o salata delicioasa, combina bucati de avocado cu chimen dulce, portocala si menta proaspata. Cine trebuie sa evite avocado? persoanele care sunt alergice la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado, papaya si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel cu cele din latex, pot avea efect alergic). Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Avocado - Selectarea si pastrarea

1. Un avocado copt, bun pentru consum, trebuie sa fie putin moale si sa nu prezinte pete sau zgarieturi. Fructele mai tari pot fi coapte acasa si astfel scade si riscul ca acestea sa fie lovite sau zgariate. Pot fi lasate intr-o punga de hartie sau intr-un cos de fructe la temperatura camerei, timp de cateva zile, pana se coc. In timp ce se coc, coaja acestora va deveni mai inchisa la culoare. 2. Nu trebuie depozitat in frigider daca nu este copt. Odata copt, se poate pastra in frigider timp de o saptamana. Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Perele - Sfaturi utile

Pot fi consumate ca atare, dupa ce le-ai spalat bine. Deoarece coaja este cea mai bogata in fibre ar fi bine sa le mananci intregi. Imediat ce sunt taiate, perele se oxideaza repede si devin maronii la suprafata, insa poti sa previi acest lucru daca le stropesti cu putina zeama de lamaie sau portocala. 1. combina perele cu boabe de mustar, macris de balta, praz si nuci pentru a prepara o salata delicioasa; 2. serveste perele cu branza de capra sau branza cu mucegai albastru; 3. adauga la terciul de mei cateva bucati de pere, ghimbir ras si miere de albine. Este ideal pentru micul dejun; 4. taie para in jumatate, scobeste samburii si umple golul cu suc de mere sau vin. Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Avocado - Beneficii asupra sanatatii

Recomandat pentru sanatatea inimii Avocado contine acid oleic, grasime mononesaturata, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol. Intr-un studiu efectuat pe persoane cu un nivel al colesterolului ridicat, participantii care au urmat o dieta bogata in avocado au inregistrat o scadere semnificativa a colesterolului. Este o sursa buna de potasiu, mineral care ajuta la reglarea presiunii sanguine. Potasiul ajuta la prevenirea hipertensiunii, bolilor de inima sau infarctului. O ceasca de avocado contine 23% din cantitatea zilnica necesara de folati, importanti pentru sanatatea inimii. Un studiu efectuat pe 80.000 de femei a descoperit ca o dieta bogata in folati reduce cu 55% riscul de atac de inima sau alte boli ale inimii care pot fi fatale. Asigura sanatatea optima Nu numai ca este o sursa foarte buna de acizi grasi mononesaturati, inclusiv de acid oleic, care s-a descoperit ca ofera protectie impotriva cancerului de san, dar este si o sursa buna de luteina. Contine si cantitati importante de carotenoide (zeaxantina, alfa-caroten, beta-caroten) plus tocoferoli (vitamina E). Un studiu a aratat ca extractul de avocado care contine carotenoide si tocoferoli poate impiedica dezvoltarea celulelor cancerului de prostata. Insa, celulelor canceroase expuse doar la un carotenoid, luteina, nu le este stopata dezvoltarea. Favorizeaza absorbtia carotenoidelor din legume Cateva feliute de avocado adaugate in salata ta, nu numai ca ii va da acesteia un gust mai bogat, dar va ajuta si organismul sa absoarba carotenoidele oferite de legume. Adaugand avocado in salata vei mari absorbtia alfa-carotenului, beta-carotenului si luteinei de 7,2, 15,3 si respectiv de 5,1 ori mai mult, conform specialistilor. Fitonutrientii lupta impotriva cancerului oral Cancerul oral prezinta un risc mai mare de deces decat cancerul de san, piele sau cervical, rata mortalitatii fiind de aproape 50% din cauza depistarii tarzii, conform Fundatiei Cancerului Oral din Marea Britanie. Datorita continutului de fitonutrienti, avocado poate juca un rol important in prevenirea acestui tip de cancer. Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Varza - Sfaturi utile

Este indicat ca fiecare foaie de frunza sa fie curatata, astfel, taie cotorul verzei, dupa care fiecare foaie de varza trebuie tinuta sub jetul de apa. Daca observi urme de viermi sau insecte, care uneori apar la varza crescuta organic, inmoaie cotorul verzei in apa cu sare sau in otet cu apa timp de 15-20 minute. Pentru a pastra continutul de vitamina C, taie si spala varza inainte de a fi gatita. Pentru a taia varza in fasii foarte subtiri, mai intai tai-o in patru dupa care inlatura-i miezul. Varza poate fi taiata in fasii subtiri atat de mana cat si cu ajutorul razatoarei. Pregatirea adecvata a verzei este esentiala pentru a beneficia de protectie impotriva cancerului. Varza previne cancerul datorita glucosinolatilor, care sunt formati in activitatea enzimelor mirozine -  eliberate cand varza este taiata si mestecata. Pentru a ajuta la producerea unei cantitati cat mai mare de glocosinalati, taiati varza dupa care o lasiti 5-10 minute inainte de a fi gatita. Indicat este sa fie pregatita la aburi. Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Perele - Selectarea si pastrarea

In functie de soiuri, perele pot sa fie galbene, verzi, maronii, rosii sau diverse combinatii intre aceste culori. Din cauza perisabilitatii lor rapide dupa ce sunt coapte, trebuie sa alegi perele putin mai tari la atingere. Coaja lor trebuie sa fie fara lovituri si parti moi. Se pastreaza la temperatura camerei care le ajuta in procesul de coacere, insa de indata ce se ingalbenesc si devin moi la atingere se consuma. In caz contrar se pastreaza neaparat la frigider unde rezista cateva zile. Atentie! Nu le pastra intr-o punga inchisa deoarece elibereaza un gaz (etilen) - pe care produc in mod natural si are un rol important in procesul de coacere - care grabeste alterarea lor. De asemenea, au tendinta de a absorbi foarte usor alte mirosuri si nu trebuie sa le pastrezi in frigider impreuna cu alte alimente cu miros puternic. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Pere Perele - Sfaturi utile Perele - Selectarea si pastrarea Perele - Informatii nutritionale Perele - Beneficii asupra sanatatii

Varza - Selectarea si pastrarea

Alege capatanele de varza ferme cu frunzele dense si viu colorate. Degradarea severa a frunzelor sugereaza fie ca leguma nu a fost crescuta in conditii organice, fie interiorul este stricat. Doar cateva frunze trebuie indepartate de la cotorul verzei si apoi aceasta trebuie sa ramana alba si sanatoasa, in caz contrar, varza poate avea o textura si un gust neplacut. Evita sa consumi varza tocata, nici macar pe jumatate sau sfert, deoarece aceasta va contine o cantitate mai mica de vitamina C. Varza trebuie pastrata la rece, in sertarul de fructele si legume al frigiderului, pentru a avea un continut bogat in vitamina C. Tinuta in acest conditii, atat varza rosie cat si cea alba pot fi consumate si dupa 2 saptamani. Daca vrei sa pastrezi o jumatate de varza, aceasta trebuie acoperita cu o folie de plastic dupa care este bagata in lada frigiderului pentru legume si fructe. Insa, este bine de stiut ca aceasta trebuie consumata dupa cateva zile, in caz contrar vitamina C se pierde aproape in totalitate.

Varza - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la detoxifierea organismului Majoritatea fitonutrientilor lucreaza asemanator antioxidantilor, dezarmand radicalii liberi inainte sa afecteze ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Noi studii arata ca fitonutrientii din varza lucreaza la nivele mai ridicate, acesti compusi trimitand semnale genelor sa creasca productia enzimelor implicate in detoxifiere - actiune prin care organismul elimina substantele reziduale. De asemenea, rezultatele celor mai recente studii sustin ca consumul de varza determina scaderea riscului de cancer de prostata, coloractal, plamani, san, ovarian si de vezica urinara. Imbunatateste sanatatea gastrointestinala Studii recente au ajutat oamenii de stiinta sa inteleaga cum varza, si celelalte legume care fac parte din familia Brassica, ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cand aceste legume sunt taiate, mestecate si digerate, un compus numit sulf-sinigrin intra in contact cu enzima numita mirozina, rezultand eliberarea glucozei si a produsilor secundari, inclusiv compusi foarte reactivi numiti izotiocianate. Acestia la randul loc contin alte substante care ajuta la detoxifiecrea celulelor cancerigene. Indicat in tratarea ulcerului peptic Sucul de varza a fost mult timp analizat, remarcandu-se astfel ca este eficient in tratarea ulcerului peptic. Potrivit unui studiu, un litru de suc proaspat in fiecare zi, baut in doze diferite, duce la tratarea totala a ulcerului in 10 zile. Continutul ridicat de glutamine, un aminoacid care este combustibilul preferat al celulelor captuselii stomacului si a intestinului subtire, este motivul probabil pentru care sucul de varza duce la tratarea ulcerului. Previne afectiunile cardiovasculare Consumul legumelor din familia Brassica reduce riscul a diferite forme de cancer, mai ales cel de plamani, colon, sani, ovare si vezica urinara. Ultimile studii arata ca varza este indicata in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, deoarece ajuta la scaderea colesterolului LDL de pe tesuturi. Varza rosie protejeaza impotriva Alzheimer In cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, cresterea productiei si depozitarea unei proteine numite beta-amiloid conduce la lezarea celulelor creierului si moartea din cauza stresului oxidativ. Antioxidantii polifenoli care se gasesc din abundente in varza rosie poate proteja celulele creierului de afectiunea cauzata de proteina beta-amiloid, sustine un studiu publicat in Tehnologia si Stiinta Alimentelor. Citeste mai mult despre Varza Varza - Sfaturi utile Varza - Selectarea si pastrarea Varza - Beneficii asupra sanatatii Varza - Informatii nutritionale

Avocado - Informatii nutritionale

Avocado este o buna sursa de vitamina K, fibre, vitamina B6, vitamina C, folati, cupru si potasiu (contine mai mult potasiu decat o banana de marime medie). Tabel nutritional   1 ceasca avocado (146 grame) are 235.06 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina K 29.20 mcg 36.5 % fibre 7.30 g 29.2 % potasiu 874.54 mg 25.0 % folati 90.37 mcg 22.6 % vitamina B6 0.41 mg 20.5 % vitamina C 11.53 mg 19.2 % cupru 0.38 mg 19.0 % Citeste mai mult despre Avocado Avocado - Sfaturi utile Avocado - Selectarea si pastrarea Avocado - Beneficii asupra sanatatii Avocado - Informatii nutritionale

Cât de periculos este să te uiți la emisiuni sportive

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale vizitelor la saună

Studiu. Varza de Bruxelles şi ceaiul verde combat cancerul de sân

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

12 semne ale consumului de zahăr în exces

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

10 reguli de bază care te ajută să ai o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

Alimente care îți întăresc sistemul imunitar în sezonul rece

Murături sau legume la oțet? Știi care e alegerea mai sănătoasă?

Pasta cu ingrediente naturale care albește dantura și previne cariile

5 lucruri pe care Dr. Oz le face ca să nu se îmbolnăvească

Un bărbat a fost trezit după 15 ani de comă printr-o procedură de stimulare nervoasă

A murit de cancer la 13 ani. Părinţii au descoperit un mesaj secret lăsat de fiica lor

Incredibil! Au creat o mini-inimă dintr-o frunză de spanac

A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul lui Florin Călinescu

Meditația și yoga pot influența ADN-ul. Ce efect au asupra organismului?

Vitamina C ne face mai inteligenți. Ce efect are asupra creierului?

Avertismentul unei femei: a fost la un pas de moarte din cauza unei pensule de machiaj

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

Știai că poți să pui ou crud în cafea? Rezultatul este incredibil

;