Prunele uscate - Informatii nutritionale

  Tabel nutritional   1 ceasca de prune uscate (42.50 grame) are 101.58 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina A 844.48 UI 16.9 % fibre 3.02 g 12.1 % potasiu 316.63 mg 9.0 % cupru 0.18 mg 9.0 % Citeste mai mult despre Prunele uscate Prunele uscate - Sfaturi utile Prunele uscate - Selectarea si pastrarea Prunele uscate - Beneficii asupra sanatatii Prunele uscate - Informatii nutritionale

Prunele - Sfaturi utile

1. Daca ai pastrat prunele la frigider, acorda-le putin timp pentru a ajunge la temperatura camerei, inainte de a le consuma (pentru a-si recapata dulceata si suculenta); 2. Daca doresti sa le cureti usor de pielita, introdu prunele in apa fiarta (30 de secunde), iar apoi in apa rece; 3. Prunele fac parte dintre putinele alimente care contin oxalati. In cantitati mari, acestia pot dauna sanatatii. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliara trebuie sa evite aceste fructe. Studiile efectuate au aratat ca oxalatii intervin si in procesul de absorbtie al calciului de catre organism. Interventia insa este destul de mica, iar daca ai un tract digestiv sanatos, nu vor exista probleme. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prunele - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Aceste substante sunt cunoscute, in special, pentru eficienta in neutralizarea radicalului liber al oxigenului numit anion superoxid. Ajuta la absorbtia fierului, iar vitamina C ofera protectie antioxidanta Abilitatea prunelor de a ajuta la absorbtia fierului de catre organism a fost analizata in multe studii si se pare ca este data de continutul de vitamina C din acest fruct. Pe langa aceasta functie, vitamina C este necesara si pentru sanatatea tesuturilor si intarirea sistemului imunitar. Este o idee buna sa iei un supliment de vitamina C in sezonul racelii sau a gripei si poate fi foarte utila pentru persoanele predispuse la infectii ale urechii. Vitamina C previne oxidarea colesterolului de catre radicalii liberi. Colesterolul oxidat se depune pe artere si afecteaza vasele de sange. Din acest motiv, vitamina C poate fi folositoare pentru persoanele care sufera de ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care pot contribui la dezvoltarea sau progresia unor afectiuni precum astmul, cancerul de colon, osteoartrita, artrita reumatoida. Protejeaza impotriva degenerescentei maculare Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi scad riscul (cu 36%) de aparitie a degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prunele - Selectarea si pastrarea

1. Alege-ti pentru consum fructele care au o culoare frumoasa si sunt lipsite de lovituri, zgarieturi sau orice semn ca sunt vechi. 2. Cele care nu sunt inca coapte, pot fi lasate la temperatura camerei. Prunele se maturizeaza foarte repede si, din acest motiv, verifica-le a doua sau a treia zi. Odata coapte, prunele pot fi pastrate in frigider timp de cateva zile. Pot fi congelate, insa pentru a le pastra mai bine gustul, inlatura samburii inainte de congelare.   3. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, consuma prunele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Prunele - Informatii nutritionale

Prunele sunt o buna sursa de vitamina C, vitamina A, vitamina B2, potasiu si fibre. Tabel nutritional   1 pruna (66 grame) are 36,30 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 6.27 mg 10.4 % vitamina A 213.18 IU 4.3 % fibre 0.99 g 4.0 % vitamin B2 0.06 mg 3.5 % potasiu 113.52 mg 3.2 % Citeste mai mult despre Prune Prunele - Sfaturi utile Prunele - Beneficii asupra sanatatii Prunele - Selectarea si pastrarea Prunele - Informatii nutritionale

Coacazele - Sfaturi utile

Deoarece sunt la fel de fragile ca si afinele, coacazele trebuie pregatite cu grija. Primul lucru pe care trebuie sa il faci inainte de a le consuma este sa le pui intr-o strecuratoare si sa le speli sub jetul de apa. Cand folosesti coacaze congelate la diferite retete, incearca sa eviti retele care necesita coacere. Pentru coacere sunt indicate cocazele necongelate pentru a oferi un maxim de savoare. Iata cateva idei de servire: Profita de gustul acrisor al coacazelor pentru a inlocui otetul sau lamai cand vrei sa dai gust salatelor tale. Astfel, adauga cateva picaturi de ulei de masline si zeama coacazelor stoarse cu mana.   Pentru a echilibra gustul acrisor, combina coacaze proaspete cu alte fructe, cum ar fi: portocale, mare, ananas sau pere. Daca doresti adauga putin suc de fructe, miere si sirop de artar peste coacazele poaspete.  Pentru o salata usor de facut, care imediat va deveni bautura preferata din vacante, in blender amesteca 2 pahare de coacaze proaspete, o jumatate de ananas taiat bucati, o portocala fara coaja, un mar dulce si o mana sau doua de alune sau nuci. Ingredinetele nu se amesteca foarte mult pentru a mai ramane si bucati de fructe intregi. Amestecul este rasturnat intr-un bol, dupa care mai poti adauga telina taiata.  Amesteca in parti egale: coacaze neindulcite si sucul tau preferat de fructe, dupa care adauga putin apa minerala pentru o obtine o bautura racoritoare. Pentru mai multa culoare iti recomandam sa adaugi si cateva felii de lime sau lamai. Coacazele se numara printre putinele alimentele care contin cantitati masurabile de oxalati, substante naturale care se gasesc in plante, animale in organismul uman. Cand oxalatii devin prea concentrati in lichidele corpului, acestia se pot cristaliza si pot cauza diferite probleme de santate. Din acest motiv, persoanele care au sau au avut probleme netratate cu rinichii sau cu vezica biliar ar trebuie sa evita consumul de coacaze. Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Coacazele - Selectarea si pastrarea

Sezonul coacazelor este destul de scurt, iar ferimitatea este primul indiciu al calitatii. Culoarea rosu profund sugereaza ca fructul are un continut ridicat de antocianine. Coacazele proaspete in comparatie cu cele uscate contin mai multi antioxidanti, in timp ce continutul minim de antioxidanti se gaseste in sucurile de coacaze.  Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Coacazele proaspete pot fi congelate si consumate dupa cateva luni. Pentru congelare alege numai coacazele proaspete pe care le pui intr-o tava de copt si le bagi la frigider. In cateva ore, coacazele inghetate complet sunt pregatite pentru transferul in congelator. Nu uita sa pui data pe punga in care ai bagat coacazele la congelator. Cand sunt scoase de la congelator, coacazele nu sunt stricate atata timp cat nu sunt lipsite de culoare, nu sunt lipicioase, nu au coaja tare sau aspra. Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Coacazele - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza importiva infectiei tractului urinar Coacazele au fost studiate timp de sute de ani pentru capacitatea lor de a preveni infectia tractului urinar. Astfel, s-a descoperit ca coacazele contin un agent antibacterian numit acid hippuric dar si alti compusi care ajuta la reducerea capacitatii bacteriei E.coli de a se lipi de peretii tractului urinar. Inainte ca infectia sa se dezvolte, un agent patogen izoleaza zona si apoi penetreaza mucoasa de la suprafata peretilor tractului urinar. Coacazele previn aceasta aderare, astfel bacteria E-coli este spalata si apoi este eliminata prin urina. Atata timp cat E-coli este responsabila de 80-90% dintre infectiile tractului urinar, protectia oferita de coacaze este semnificativa. Protejeaza vezica urinara Efectele protective ale coacazelor sunt datorate unui tip specific de tanin, care se gaseste numai in coacaze si afine, care interfereaza cu protejarea antibacteriana, prevenind implantarea acestora in peretii vezicii urinare si cauzand infectia. Totusi, daca bacteria se instaleaza indicat este sa ceri sfatul unui specialist, deoarece nu sunt studii clare care sa ateste ca sucul de coacaze este indicat in tratarea infectiei deja instalate, infectie care poate afecta si rinichii. Combate virusul herpesului Studiul de laborator publicat in octombrie 2004 in Jurnalul de Stiinta, Alimentatie si Agricultura sustine ca fitonutrienti din coacaze sunt eficienti impotriva virusului herpes simplex (HSV-2), cauza herpesului genital. Intr-un mod asemanator, afinele protejeaza si impotriva infectiilor vezicii biliare prin prevenirea instalarii bacteriei in peretii vezicii biliare. Compusul antiviral al coacazelor, proantoc ianidina A-1, inhiba atasarea si penetrarea virusului herpes. Protectie gastrointestinala si stomatologica Nu numai infectia rinichilor, dar majoritatea afectiunilor infectioase sunt initiate de adeziunea organismului patogenic la tesuturile gazdei. Capacitatea coacazelor de a bloca aceasta adeziune a fost demonstrata nu numai importiva bacteriei E-coli, bacteria responsabila de infectiile tractului urinar, ci si importiva altor agenti patogeni comuni. Delegatii la intalnirea Societatii Americane de Chimie si Conferinta Biologica Experimentala din 2002, de asemenea, au fost informati de capacitatea ainelor de a actiona ca probiotic natural, sustinand sanatatea impotriva bacteriilor care se dezvolta in tractul gastro-intestinal al omului in timp ce bacteria produce infectia si aduce afectiunea. In acelasi jurnal au fost publicate studii care notau ca compusi din coacaze dizolva colectivul bacteriilor orale si scad nivelul de mutanti Streptococi din saliva - cauza majora care afecteaza dantura. Protejeaza impotriva formarii pietrelor la rinichi Coacazele contin acid quinic, un compus care nu are reactii neobisnuite in organism dar care produce minuni la nivelul urinei. Prezenta acidului quinic determina ca urina sa aiba un nivel foarte scazut de acid, suficient pentru a impiedica calciulul si ionii de fosfat sa formeze pietre insolubile. In cazul pacientilor care fac periodic pietre la rinichi, sucul de coacaze este indicat pentru a reduce cantitatea de calciu ionizat din urina, oferind o protectie cu 50% mai ridicata impotriva formarii pietrelor la rinchi. Scade nivelul de colesterolului LDL Dupa nenumarate teste, cercetatorii de la Universitatea din Scranton au demonstrat ca antioxidantii din coacaze scad nivelul colesterolului LDL. De asemenea, testele pe animale realizate la alte 3 universitati au dovedit ca coacazele pot scadea nivelul total al colesterolului LDL (colesterolul "rau"). Cu toate ca nu este cunoscuta modalitatea prin care sucul de afine schimba nivelul colesterolului, cercetatorii cred ca efectul este datorat nivelului ridicat de polifenoli, un tip de antioxidant foarte puternic. Si se pare ca noi studii confirma aceasta ipoteza. Creste nivelul colesterolului HDL Un nivel scazut al colesterolului "bun"/ HDL este asociat cu un factor de crestere a afectiunilor cardiovasculare, dar consumand coacaze, fructe sau suc, vei reusi sa cresti nivelul colesterolului cardioptrotectiv HDL, sugereaza un studiu publicat in Jurnalul de Nutritie din Marea Britanie. Obezitatea abdominala, trigliceridele mari si cresterea colesterolului HDL sunt cheia sindromului metabolic, o afectiune care creste riscul dezvoltarii diabetului de tip 2. Aceasta afectiune este cunoscuta ca fiind factorul primar in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare - cele mai intalnite afectiuni din lume. Prevenirea cancerului In 2002, la intalnirea nationala a Societatii Americane a Chimiei, Catherine Neto, profesor asistent la Universitatea din Massachusetts-Dartmouth, a prezentat cativa compusi descoperiti care erau toxici pentru o varietate de tumori canceroase, inclusiv de plamani, prostata, san si leucemia. Studiul, astfel, a confirmat ca coacazele au un continut ridicat de antioxidanti si ca au capacitatea de a inhiba proliferarea celulelor canceroase la ficat. Compusii gasiti in coacaza ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar, dar ajuta si la prevenirea cancerului, sugereaza cercetari suplimentare de la Universitatea din Massachusetts-Dartmouth conduse de  Catherine Neto si raportate in Jurnalul de Stiinta a Alimentatiei si Agriculturii. Totodata, trebuie mentionat ca aceste fructe delicioase sunt de ajutor si in prevenirea cancerului la san. Studii realizate in laborator sustineau ca proantocianide din coacaze inhiba proliferarea celulelor canceroase la om, prin determinarea sinuciderii celulelor cancerosa si stopand capacitatea de a se multiplica. Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Coacazele - Informatii nutritionale

Studii conduse de Universitatea din Scranton si nu numai au scos la suprafata faptul ca coacazele sunt o putere fitochimica, deoarece contin de 5 ori mai multi antioxidanti decat broccoli. Cand au fost comparate cu alte 19 fructe s-a descoperit ca coacazele contin cel mai inalt nivel de antioxidanti fenoli. Alte fructe bogate in fenoli: mere, grefrutul rosu, capsunele, ananasul, bananele, piersicile, lamaile, portocalele si perele.   Tabel nutritional   1/2 pahar cu coacaze (47.50 grame) are 23,27 de calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? vitamina C 6.41 mg 10.7% fibre 1.99 g 8.0 % magneaziu 0.07 mg 3.5 % vitamina K 2.42 mcg 3.0 % Citeste mai mult despre Coacaze Coacazele - Sfaturi utile Coacazele - Selectarea si pastrarea Coacazele - Beneficii asupra sanatatii Coacazele - Informatii nutritionale

Pepenele verde - Sfaturi utile

Spala-l inainte de a-l taia. Este posibil ca din cauza marimii lui sa nu-l poti spala la robinet, asa ca il poti sterge cu un prosop umed; Desi cei mai multi dintre noi consumam doar miezul si coaja sau semintele pot fi bune de mancat. Iata cateva idei utile: In tarile asiatice sunt consumate drept gustari fie amestecate cu cereale sau folosite in prepararea painii; In alte tari, coaja de pepene verde este marinata, murata sau zaharisita; Pepenele verde amestecat cu feliute subtiri de ceapa rosie, sare si piper negru  poate fi o salata grozava pentru vara; Nu face parte dintre fructele care provoaca in mod frecvent alergii. Citeste mai mult despre Pepenele verde Pepenele verde - Sfaturi utile Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii Pepenele verde - Informatii nutritionale

Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii

Acest fruct nu numai ca te racoreste in zilele fierbinti de vara, ci te poate ajuta si in vindecarea inflamatiilor care contribuie la aparitia unor afectiuni precum astmul, ateroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita. Continut bogat in antioxidanti Deliciosul si zemosul pepene verde contine unii dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A, antioxidanti carotenoizi, licopen. Acesti antioxidanti puternici calatoresc prin corp neutralizand radicalii liberi. O sursa buna de licopen Pepenele verde este o sursa excelenta de carotenoizi, licopen. Cunoscut ca fiind foarte intalnit in rosii, licopenul este prezent in cantitati mari si in pepenele verde si in mango. Licopenul a fost indelung studiat pentru puterile antioxidante si in prevenirea cancerului, precum cancerul de prostata, cancerul la san, cancerul endometrial, cancerul la plamani si cancerul colorectal. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca la pacientii cu adenoame colorectale, nivelul de licopen din sange este cu 35% mai mic fata de celelalte persoane. Si nivelul de beta caroten tinde sa fie cu 25% mai mic desi, conform cercetatorilor, aceasta diferenta nu este importanta. Pepenele verde si ceaiul verde pot preveni aparitia cancerului de prostata O dieta bogata in fructe cu un continut mare de licopen, precum pepenele verde, si consumul de ceai verde reduc considerabil riscul aparitiei cancerului de prostata, arata un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Studiul care a fost efectuat pe 130 de bolnavi de cancer de prostata si un grup de control de 274 de persoane, a aratat ca barbatii care consuma in mod regulat ceai verde prezinta un risc cu 86% mai mic de a face cancer de prostata. Un efect asemanator il are si consumul de fructe si legume cu un continut bogat in licopen (tomate, caise, pepene verde, papaya, guava). Barbatii care consuma in mod frecvent aceste fructe sau legume prezinta un risc cu 82% mai scazut de a face cancer de prostata. Consumul de pepene verde si ceai verde, combinat, ofera o protectie mai mare impotriva cancerului de prostata, decat cea data de fiecare in parte, sunt de parere specialistii. Ofera mai multa energie Pepenele verde este bogat in vitamine B, necesare pentru producerea de energie. Este o buna sursa de vitamina B6, B1, magneziu si potasiu. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Arginina previne disfunctiile erectile si scade presiunea sangelui Un alt motiv pentru a te bucura de acest fruct inainte ca vara sa se termine: pepenele verde este foarte bogat in citrulina, aminoacid folosit de organism pentru crearea unui alt aminoacid, arginina, folosit pentru eliminarea amoniacului din organism si pentru producerea de oxid nitric. Oxidul nitric nu numai ca relaxeaza vasele de sange, ducand la scaderea presiunii sangelui, ci este si component al medicamentului Viagra folosit pentru prevenirea disfunctiilor erectile. Citeste mai mult despre Pepenele verde Pepenele verde - Sfaturi utile Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii Pepenele verde - Informatii nutritionale

Pepenele verde - Informatii nutritionale

Pepenele verde este o sursa excelenta de vitamina C. Este, de asemenea o buna sursa de vitamina A, vitamina B6, tiamina (vitamina B1), potasiu si magneziu. Tabel nutritional   1 ceasca de pepene cubulete (152 grame) are 48.64 calorii Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? Vitamina C 14.59 mg 24 % vitamina A 556.32 UI 11.1 % vitamina B6 0.22 mg 11 % vitamina B1 (tiamina) 0.12 mg 8 % potasiu 176.32 mg 5 % magneziu 16.72 mg 4.2 % Citeste mai mult despre Pepenele verde Pepenele verde - Sfaturi utile Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii Pepenele verde - Informatii nutritionale

Kiwi - Sfaturi utile

Fiind atat de delicioase, kiwi pot fi consumate ca atare. Il poti curata de coaja cu ajutorul unui cutit sau mai ai optiunea de a-l taia in jumatate si sa iei miezul cu o lingurita. De asemenea, avand o coaja foarte subtire si plina de nutrienti il poti consuma intreg (dar inainte indeparteaza "puful" de la suprafata cojii). Dupa ce l-ai taiat in bucati este indicat sa nu-l lasi multa vreme deoarece contine enzime care il inmoaie din ce in ce mai tare pe masura ce sta. Daca vrei sa il folosesti in salatele de fructe, adauga-l ultima data ca sa eviti umezirea excesiva a celorlalte fructe. Potrivit unor cercetari publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry s-a constatat ca fructele taiate si pastrate la rece nu-si pierd proprietatile nutritionale nici dupa 6-7 zile, pierderile de vitamina C fiind de abia 5% (la mango, capsune, pepene rosu), 10% (la ananas), 12% (la kiwi) si 25% (la pepenele galben) dupa primele 6 zile. Asadar, expertii au cuncluzionat ca procesarea minima un unui fruct nu afecteaza principalii antioxidanti din continut. Ceea ce inseamna ca pentru weekend poti sa prepari un bol mare cu salata de fructe, sa il pastrezi la frigider si sa te rasfeti in fiecare zi. Iar pentru a impedica kiwi sa devina moale daca sta in salata, pastreaza feliile intr-un dispozitiv ermetic si adauga-le la fiecare servire. Sugestii de servire: in combinatie cu salatele de verdeata; amesteca-le cu iaurturi; garnitura pentru carnea de pui si peste; amesteca in blender pepene galben cu kiwi pentru a face o supa racoritoare, iar pentru o consistenta mai cremoasa poti sa adaugi putin iaurt; sunt o alegere excelenta pentru tartele cu fructe. Cine trebuie sa evite kiwi? persoanele care au probleme cu rinichii si vezica biliara (contin oxalati care in cantitate mare favorizeaza cristalizarea pietrelor si influenteaza absorbtia calciului in organism); persoanele care sunt alergice la latex (s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre alergia la latex si posibilitatea de a declansa o alergie la kiwi, avocado si banane deoarece toate acestea contin proteine care, la fel precum cele din latex, pot avea efect alergic). Citeste mai mult despre Kiwi Kiwi - Sfaturi utile Kiwi - Selectarea si pastrarea Kiwi - Beneficii asupra sanatatii Kiwi - Informatii nutritionale

Capsunile - Sfaturi utile

Fiind foarte perisabile, capsunile trebuie spalate doar inainte de a fi consumate sau folosite in diferite retete; Nu le indeparta coditele decat dupa spalare pentru a evita absorbtia de apa si pierderea texturii si a aromei; Desi sunt foarte perisabile, reusesc sa se pastreze in salata de fructe (daca sunt depozitate corespunzator); Capsunile fac parte dintre alimentele deseori invinuite de producerea alergiilor; Fac parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa evite aceste fructe; Contin substante care pot afecta functionarea tiroidei. Din acest motiv, este recomandata evitarea acestor fructe de catre persoanele cu afectiuni ale tiroidei. Gatirea acestora insa poate ajuta la neutralizarea acestor compusi. Citeste mai mult despre Capsuni Capsunile - Sfaturi utile Capsunile - Selectarea si pastrarea Capsunile - Beneficii asupra sanatatii Capsunile - Informatii nutritionale

Kiwi - Selectarea si pastrarea

Daca nu stii cum sa alegi fructele cele mai proaspete, la kiwi este simplu. Trebuie sa-l presezi si sa fie usor moale, asa vei fi sigura ca ai facut alegerea cea mai buna. Evita sa le iei pe cele foarte moi sau tari si cu pete negre. Dimensiunea fructului nu afecteaza in niciun fel calitatea lui, asa ca alege-le in functie de necesitatile tale. Daca nu esti multumita de fructele alese si ti se par putin cam tari poti sa le lasi la temperatura camerei timp de cateva zile, insa fara sa le expui la soare sau caldura. Un mic truc: daca le pui intr-o punga de plasic impreuna cu un mar, o banana sau o para  poti sa accelerezi procesul de coacere. Fructele bine coapte le poti pastra cateva zile la temperatura camerei sau la frigider. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Kiwi Kiwi - Sfaturi utile Kiwi - Selectarea si pastrarea Kiwi - Beneficii asupra sanatatii Kiwi - Informatii nutritionale

Smochinele - Sfaturi utile

Tips-uri pentru a pregati smochinele 1. Dimineata, la micul dejun poti adauga cateva smochine, fie proaspete, fie uscate, in cereale sau dupa ce ai servit masa. 2. Pune cateva smochine in suc sau vin rosu, dupa care pot fi servite cu iaurt sau cu inghetata. 3. Stufat de fructe proaspete, branza de capra si migdale tocate poate fi servit in loc de desert sau gustare. Smochinele sunt printre singurele fructe care contin cantitati masurabile de oxalati, substante naturale care se gasesc in plante, animale si in organismul uman. Cand oxalatii devin prea concentrati in lichidele corpului, acestia se pot cristaliza si pot cauza diferite probleme de santate. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliar ar trebuie sa evita consumul de smochine. Smochinele uscate care se gasesc in comert pot fi tratate cu gaz de dioxid de sulf in timpul procesului de uscare. De asemenea, pot fi tratate cu sulfite pentru prelungirea perioadei in care pot fi consumate. Sulfurile, cu rol de conservanti, contin compusi care adesea sunt adaugati la alimentele care urmeaza sa fie uscate pentru a preveni oxidarea si pierderea culorii. Sulfitele folosite pentru a conserva smochinele uscate produc reactii adverse la unul din 100 de oameni, care prezinta o sensibilitate la sulfite. De retinut este faptul ca sulfitele pot provoca reactii adverse persoanelor care sufera de astm. Administratia Alimentelor si Medicamentelor estimeaza ca 5% dintre astmatici sufera o reactia cauzata de sulfite. Citeste mai mult despre Smochine Smochinele - Sfaturi utile Smochinele - Selectarea si pastrarea Smochinele - Beneficii asupra sanatatii Smochinele - Informatii nutritionale

Smochinele - Selectarea si pastrarea

Ca fructe proaspete smochinele sunt usor perisabile, aceastea putand fi culese cu cel mult 1-2 zile inainte de a fi conumate. Daca ai posibilitatea sa consumi smochine proaspete trebuie sa te uiti ca aibe o culoare intensa, vie, sa fie rotunde si fragede dar nu foarte moi. De asemenea acestea ar trebui sa aiba coaja ferma si fara julituri.   Mirosul smochinelor, de asemenea, te poate ajuta sa identifici prospetimea si gustul fructului. Aceastea ar trebui sa aiba un miros usor dulce si nu acrisor deoarece indica faptul ca fructul este stricat. Smochinele coapte ar trebui pastrate in frigider unde pot sta proaspete pentru cel mult 2 zile. Deoarece sunt extrem de delicate si se strica foarte usor acestea ar trebui asezate pe o farfurie a fost asezata o coala de hartie. De asemenea, este indicat ca smochinele sa fie acoperite pentru a nu se usca. Daca ai cules smochine care nu sunt coapte in intregine trebuie tinute pe o farfurie, la temperatura camerei dar fara sa fie expuse direct la soare. Smochinele proaspete pot fi consumate numai cateva zile, unscate acestea pot fi consumate timp de cateva luni, dar trebuie tinute la intuneric, intr-un loc racoros sau pe o farfurie in frigider. Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Citeste mai mult despre Smochine Smochinele - Sfaturi utile Smochinele - Selectarea si pastrarea Smochinele - Beneficii asupra sanatatii Smochinele - Informatii nutritionale

Capsunile - Selectarea si pastrarea

1. Alege fructele tari, mari, lipsite de puncte negre si cu o culoare frumoasa, atasate de o codita verde. Odata culese, acestea nu se mai coc, asa ca evita-le pe cele cu pete verzi sau galbene. De cele mai multe ori, capsunile de marime mijlocie sunt mai aromate decat cele foarte mari. Daca doresti sa cumperi capsuni ambalate, asigura-te ca ambalajul acestora sa nu fie stramt si astfel sa le zdrobeasca si sa nu contina pete (semne ca sunt stricate). Aceste fructe pot fi gasite pe toata perioada anului, mai des insa primavara pana la mijlocul verii. 2. Capsunile sunt foarte perisabile si necesita multa atentie. Inainte de a le depozita in frigider, indeparteaza-le pe cele lovite si stricate pentru a nu le contamina si pe celelalte. Pot fi pastrate in frigider o zi sau doua. Nu le lasa prea mult timp la temperatura camerei sau la soare pentru ca se vor strica. 3. Pentru a le ingheta, spala-le usor si apoi scurge-le bine. Aseaza-le pe un singur rand intr-un vas si introdu-le in congelator. Odata inghetate, depoziteaza-le intr-o punga si reaseaza-le in congelator. Se vor pastra chiar si un an. Stropindu-le cu putin suc de lamaie le vei ajuta sa-si pastreze culoarea. Daca sunt lasate intregi si nu sunt taiate bucati, capsunile isi vor pastra o cantitate mai mare de vitamina C. 4. Antocianinele pot fi gasite atat in capsunile proaspete cat si in cele inghetate, dar nu si produsele procesate. 5. Un studiu a descoperit ca antocianinele aproape ca lipsesc in produsele conservate, cereale sau produse speciale pentru copii care contin capsuni. Pentru ca micutul tau sa se poata bucura de beneficiile pe care le aduc capsunile, foloseste fructe proaspete sau congelate pentru sos. Citeste mai mult despre Capsuni Capsunile - Sfaturi utile Capsunile - Selectarea si pastrarea Capsunile - Beneficii asupra sanatatii Capsunile - Informatii nutritionale

Capsunile - Beneficii asupra sanatatii

Protectie antioxidanta oferita de fenoli Capsunile sunt cunoscute ca o bogata sursa de fenoli. In cazul capsunilor, acesti fenoli sunt condusi de antocianine si elagitanine. Antocianinele din capsuni nu numai ca le ofera acestor fructe frumoasa culoare, ci servesc si drept antioxidanti care protejeaza structurile celulare din corp. Fenolii din aceste fructe protejeaza inima, lupta impotriva cancerului si a inflamatiilor. Proprietatile antiinflamatoare oferite de capsuni includ si abilitatea fenolilor de a reduce activitatea enzimelor ciclooxigenaze COX. Medicamentele nonsteroidale antiinflamatorii precum aspirina sau ibuprofenul ajuta la disparitia durerii blocand aceste enzime a caror supraactivitate contribuie la aparitia inflamatiilor, cum sunt cele aparute in osteoartrita, artrita reumatoidala, astm, ateroscleroza si cancer. Spre deosebire de medicamentele care blocheaza enzimele COX, capsunile nu provoaca sangerari intestinale. Fitonutrientii din capsuni asigura sanatatea optima Continutul de elagitanin din capsuni a fost asociat cu un risc mai mic de deces cauzat de cancer. Rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de 1.000 de batrani au clasat capsunile pe locul 1 dintre 8 alimente care ajuta la evitarea decesului cauzat de cancer. Persoanele care consuma capsuni in mod regulat prezinta un risc de trei ori mai mic de a face cancer fata de ceilalti. Protectie impotriva degenerescentei maculare Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta. In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Protectie impotriva artritei reumatoidale Desi un studiu arata ca dozele mari de vitamina C duc la aparitia osteoartritei (cea mai intalnita forma de artrita, frecvent intalnita la persoanele in varsta), alte studii sugereaza ca alimentele bogate in vitamina C, precum capsunile, ofera protectie impotriva poliartritei (forma de artrita reumatoidala care afecteaza doua sau mai multe articulatii).

Smochinele - Beneficii asupra sanatatii

Ajuta la scaderea presiunii sanguine Smochinele contine potasiu, mineral care ajuta la controlarea presiunii sanguine. Atat timp cat oamenii nu consuma suficiente fructe si legume, dar consuma cantitati semnificante de sodiu (sarea fiind principala sursa), acestia pot avea un deficit de potasiu. Consumul scazut de alimente bogate in potasiu, si mai ales asociat cu consumul ridicat de alimente care contin sodiu conduce la aparitia hipertensiunii arteriale. Ajuta la pierderea kilogramele in plus Smochinele sunt o sursa foarte buna de fibre dietetice. Fibrele si alimentele bogate in fibre pot avea un efect pozitiv asupra dietei pentru slabit. Potrivit unui studiu, femeile cresc cantitatea de fibre cu ajutorul suplimentelor insa scad seminificativ producerea de energia, iar senzatia de satietate nu se schimba. Smochinele ca si alte alimente bogate in fibre pot fi de mare ajutor in dieta persoanala. Fructele si cerealele cu fibre protejeaza importiva cancerului la san. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu, la care au participat 51.823 de femei, consumul ridicat de fructe bogate in fibre reduce cu 50% cancerul la san. Alte fructe bogate in fibre: mere, pere, prune si curmale. Frunzele scad necesarul de insulina la diabetici Cu siguranta ca nu te-ai gandit ca frunzele de smochine sunt atat de benefice, tocmai din aceasta cauza in unele culturi aceastea fac parte din meniul zilnic.  Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice, putand reduce cantitatea de insulina necesara unei persoane care sufera de diabet si care a trecut la tratamentul de insulina injectabila. Potrivit, unui studiu lichidul extras din frunzele de smochin trebuie consumat dimineata. Protrejeaza oasele Smochinele sunt bogate in calciu, mineral cu multiple functiuni printre care si imbunatatirea densitatii oaselor.  De asemenea, datorita continutului de potasiu smochinele sunt de mare ajutor si in scaderea pierderii de calciu prin urina, cauzata de diete bogata in sare. Efecte cardiovasculare Intr-un studiu facut pe animale, arata ca frunzele de smochine ajuta la scaderea trigliceridelor, in timp ce un alt studiu realizat pe celule in vitro arata ca frunzele de smochine inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Cu toate acestea cercetatorii nu au determinat cu exactitate care substante din frunzele sunt responsabile de aceste beneficii remarcabile. Citeste mai mult despre Smochine Smochinele - Sfaturi utile Smochinele - Selectarea si pastrarea Smochinele - Beneficii asupra sanatatii Smochinele - Informatii nutritionale

9 alimente care curăță dinții și îi albesc

6 semne care arată că ficatul tău are probleme

7 trucuri din filmele de acţiune care îţi pot fi folositoare când eşti în pericol

Anastacia, învingătoare în faţa cancerului: „Nu sunt o victimă, sunt o supravieţuitoare“

A murit de cancer de colon la 32 de ani: Doctorii i-au spus că e prea tânără ca să aibă aşa ceva

De ce se nasc bebelușii cu atât de mult păr?

Un gest frumos pentru studenţi: În fiecare an face asta!

8 lucruri pe care să nu le introduci niciodată în cuptorul cu microunde

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

Ce semnale de alarmă îți dă corpul dacă ai probleme cu rinichii

Studiu. Filmele horror te ajută să slăbeşti

Experții avertizează: Dacă îi dai copilului tău un smartphone, este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

Lămâile înghețate împotriva diabetului, tumorilor și kilogramelor în plus

Cum te ajută varza să scapi de durerile articulare

;