Cerealele: gustoase si usor de preparat - combinatia ideala

Nu stiu altii cum sunt, dar in ceea ce ma priveste nimic nu imi confera un aport energetic mai crescut decat un mic dejun cu cereale. In felul acesta, organismul meu are asigurat necesarul zilnic de vitamine si substante nutritive - ca sa nu mai spun ca, datorita diversitatii de arome si sortimente, nu sunt in pericol de a ma satura de ele niciodata. In plus, sunt usor de preparat, asa incat nu ma pot plange ca pregatirea lor mi-ar rapi prea mult timp dimineata. Stiu ca cerealele sunt foarte sanatoase - as spune ca sunt chiar un fel de medicament pentru organism. Aceasta pentru ca ele contin vitamine, fibre, fier si calciu. Vitaminele din cereale maresc energia si puterea organismului. Fibrele scad colesterolul, fluidizeaza traficul intestinal si ajuta la stabilirea unei diete echilibrate. Cerealele compenseaza, de asemenea, deficitul de calciu, important pentru intarirea oaselor si fier si esential pentru sistemul imunitar. Pana sa descopar cerealele, mai "saream" peste micul dejun cateodata, din lipsa de timp, fapt care se facea resimtit peste zi: irascibilitate, nervozitate, reducerea performantei si stare de slabiciune. Ei bine, acum pot uita de toate acestea! Cerealele ma ajuta sa ma mentin in forma si sa-mi pastrez in acelasi timp si silueta. Aceasta deoarece, consumand cereale, nu mai resimt atat de intens nevoia de a consuma dulciuri si paste fainoase. Se poate spune ca cerealele reprezinta cel mai inteligent meniu pentru micul dejun! Fiind foarte ocupata, admit ca nu ma preocup intotdeauna ca meniul meu zilnic sa includa vitaminele si mineralele necesare pentru a ma mentine in forma. Dar cerealele suplinesc cu real succes aceste carente si nu ma mai simt deloc vinovata pentru neglijenta de care dau dovada in alimentatie. Iata doua dintre retetele mele preferate, pe care iti recomand sa le incerci si tu. Iti garantez ca sunt delicioase si prepararea lor nu-ti va lua mai mult de cinci minute! Cereale cu lapte Ingrediente: un bol de cereale de grau, orez sau ovaz, o cana de lapte rece sau caldut, felii de banane. Mod de preparare: intr-un bol se amesteca cerealele cu laptele, iar optional se pot adauga felii de banane. Servite cu lapte caldut cerealele se vor mentine crocante! Daca vrei sa te rasfeti, poti incerca o combinatie savuroasa, pentru care ai nevoie de urmatoarele ingrediente: - jumatate de conserva de compot de piersici;- jumatate de pahar branza dulce sau un iaurt;- jumatate de pahar de cereale, nuci, stafide. Mod de preparare: Se pun piersici in sirop intr-un pahar, se acopera cu un strat de branza sau iaurt si apoi cu un strat de cereale, amestecate cu nuci si stafide. Ce parere ai, nu-i asa ca suna mai mult decat imbietor? Sunt in asentimentul tau, asa incat nu-mi mai ramane decat sa-ti urez pofta buna!

Hraneste-te sanatos la birou

Din ce in ce mai multe persoane lucreaza 8 sau chiar mai multe ore pe zi la birou, in conditii de stres si unde activitatea fizica este practic inexistenta. Cu un astfel de program repetat de 5 ori pe saptamana, nu e de mirare ca foarte multe persoane au tendinta de a dezvolta numeroase probleme de nutritie, incluzand aici obezitatea si obiceiurile alimentare nesanatoase. Se stie ca varietatea este condimentul vietii, lucru valabil mai ales in nutritie. Dietele monotone conduc invariabil la deficiente si dezechilibre alimentare si deci este important sa se includa zilnic in programul alimentar urmatoarele grupe de alimente:1. fructe si legume;2. legume;3. lactate sarace in grasimi;4. carne slaba, peste sau oua;5. grasimi nesaturate. Este asadar necesar sa se adopte o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre alimentare pentru a se reduce aportul caloric fara sa se ajunga la deficiente. Daca exista exces ponderal, acesta se va reduce cu o astfel de dieta, ideal pierzandu-se 0,5-1 kg pe saptamana. Trebuie evitate dietele fade si pastilele de slabit. Dietele fade fie exclud unul sau mai multi macronutrienti sau chiar grupe alimentare, fie nu reusesc sa produca un nivel energetic suficient si de aceea trebuie evitate. Este foarte adevarat ca dupa o dieta restrictiva se pierd multe kilograme, insa din momentul in care se renunta la cele cateva foi de salata si cateva oua pe zi, aceleasi kilograme se vor depune la loc in timp record. Pastilele de slabit si suplimentele (prafuri, concentrate, ceaiuri) promit luna de pe cer, insa ele sunt doar niste produse scumpe, in cel mai fericit caz eficiente pe perioada administrarii si de cele mai multe ori periculoase (produc insomnie, diaree, deshidratare, anxietate, depresii, palpitatii, etc). Apa trebuie consumata zilnic - 2 litri/zi. Excesul de apa ingerata in 24 de ore poate dauna intrucat sunt "spalate" o serie de minerale importante din corp: calciu, magneziu, potasiu si sodiu, ceea ce poate duce la intoxicatia cu apa (hiponatremie). Micul dejun trebuie sa fie luat in mod consecvent in fiecare dimineata. Studiile arata ca persoanele care au mic dejun zilnic sunt mai eficiente la servici, obosesc mai greu in timpul programului de lucru si au mai multa energie decat persoanele care se bazeaza doar pe ceasca de cafea. Perioada dintre cina si mic dejun este de 12 ore, timp in care nivelul glucozei sanguine scade. Este necesar asadar sa se echilibreze glicemia, ceea ce va permite creierului sa inceapa sa lucreze eficient pe toata perioada zilei de lucru. Alimentele care trebuie luate si pastrate in frigiderul biroului pentru pranz si gustari ar putea fi: paine integrala feliata, fructe si legume proaspete, oua, conserve de ton in suc propriu, branza proaspata, iaurt degresat. Nu trebuie uitate exercitiile fizice usoare care se pot practica in pauze: plimbare de 10 minute, urcat si coborat scari, exercitii de respiratie, exercitii pentru relaxarea musculaturii umerilor si spatelui, etc. Se stie ca orele de lucru in birou au o mare incarcatura de activitate si stres insa acest lucru trebuie privit pozitiv si nu ca o scuza pentru o dieta haotica si nesanatoasa. Dimpotriva, programul de lucru ar trebui sa puna ordine si in dieta zilnica iar zilele de weekend ar trebui "cenzurate" alimentar.

Cerealele te ajuta sa-ti mentii dantura si unghiile sanatoase

O dieta sanatoasa trebuie sa fie echilibrata, ceea ce presupune un consum mai ridicat de anumite alimente si un consum mai redus de produse din alte categorii. Un punct de reper, in acest sens, este piramida alimentelor, la baza careia stau cerealele, alimentul care este recomandat a fi consumat cel mai des intr-o zi. In varful piramidei se afla grasimile, uleiurile, dulciurile, cu o frecventa mai redusa a consumului. Cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase, se prepara usor si rapid si sunt recomandate de medici si nutritionisti sa fie consumate la orice varsta. Micul dejun cu cereale reprezinta o modalitate ideala de a incepe ziua, furnizand organismului substante nutritive si energie pentru activitatile zilnice (15-20 la suta din necesarul zilnic de energie). Cerealele sunt imbogatite cu vitamine, calciu si fier, au un continut redus de grasimi si sunt bogate in fibre. Continutul bogat de substante nutritive si de vitamine reduce riscul aparitiei afectiunilor digestive, cardiace, precum si a cancerului. De asemenea, cerealele sunt o sursa excelenta de calciu, care are rol in intarirea oaselor si a dintilor. Cercetarile realizate in ultimii ani demonstreaza ca cerealele au efecte benefice asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor si contribuie la cresterea performantelor obtinute de ei la scoala. Asadar, ofera-le in fiecare dimineata copiilor tai un bol cu cereale amestecate cu lapte sau iaurt. Cerealele sunt o sursa importanta de calciu atat pentru copii, cat si pentru adulti. Un bol de cereale servite cu lapte asigura aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu. Lipsa calciului in organism se face resimtita prin faptul ca scheletul, dantura si unghiile se deterioreaza. Astfel, daca nu ne ingrijim sa-i asiguram organismului necesarul zilnic din acest element, vom observa in timp ca manichiura noastra nu mai arata nici pe departe atat de bine ca odinioara. Unghiile devin friabile, se rup cu usurinta si isi pierd luciul natural. Deficienta de calciu are consecinte si la nivelul danturii - structura dintilor se deterioreaza tot mai mult, acestia ajungand chiar sa se sparga sau sa cada. Cu siguranta, astfel de situatii reprezinta cosmarul oricarei femei... si nu vrei sa ti se intample tocmai tie! Mai ales ca le poti preveni cu usurinta, savurand zilnic delicioasele cereale, in diferite combinatii si "imbogatite" cu dulceata, scortisoara sau fructe proaspete ori din compot.

Nutritia adolescentilor

Parinti, dascali sau medici - adulti in general - ii sfatuim pe adolescenti sa consume fructe, legume, lactate si sa limiteze consumul de dulciuri. Sau cel putin asa era candva. Acum adolescentii sunt preocupati de noi aspecte in ceea ce priveste nutritia. Cum poti castiga in greutate depunand muschi si nu grasime? Care este greutatea pe care o putem considera a fi optima? Cum poti sa "inghesui" o masa buna si rapida dupa ce vii de la scoala si inainte de a pleca la jobul part-time?Toate sunt intrebari foarte justificate si, datorita schimbarilor enorme prin care trece organismul lor, felul in care sunt abordate aceste aspecte poate avea un impact semnificativ nu numai asupra felului in care se simt astazi, ci si pe perioada maturitatii care se apropie.Daca esti undeva intre 15 si 18 ani, esti la momentul in care se incheie ultima faza de crestere majora, iar organismul isi face ultimele finisari pentru a intra in faza de adult. Pentru fete asta inseamna si adaugarea unui strat de grasime. Pentru baieti inseamna cresterea masei musculare si marirea cantitatii de sange. Aceste schimbari le determina adesea pe fete sa se infometeze din dorinta de a-si pastra silueta, in timp ce baietii ar putea sa manance prea mult tocmai pentru a-si satisface apetitul exagerat. Amandoua aceste comportamente pot aduce probleme de sanatate in viitor.Deci care ar fi cea mai buna abordarea pentru o alimentatie sanatoasa? In primul rand, trebuie consumata o diversitate de alimente pentru a asigura organismului elementele nutritive necesare:• legume;• fructe;• paine, cereale, orez si paste;• lapte, iaurt si branza;• carne, pui, peste, fasole si mazare uscate, oua, nuci. Ce este atat de rau la "junk foods"? Viata adolescentilor din zilele noastre se desfasoara intr-un ritm fara precedent. Pe langa presiunile de la scoala, de a se pregati pentru facultate sau pentru obtinerea unui job, multi adolescenti practica anumite sporturi sau sunt implicati in diverse alte activitati. Acest ritm de viata implica printre altele si o continua "alergare" si o perpetua lipsa de timp. Multe snack-uri, cum ar fi cheeseburgerii sau cartofi prajiti, au un nivel foarte inalt de grasimi, zahar sau sare - ingrediente care ar trebui limitate la o mica parte din alimentatie. A manca sanatos nu inseamna o renuntare totala la mancarurile favorite, dar trebuie sa fim selectivi si sa limitam totalul de grasimi, grasimi saturate, colesterol sau sodiu. Principala noastra sursa de grasimi saturate provine din produse animale si uleiuri vegetale hidrogenate. Colesterolul vine numai din grasimile animale. Sodiul vine in cea mai mare parte din sarea adaugata alimentelor in timpul prepararii. Grasimile sunt sursa noastra de energie cea mai concentrata si furnizeaza cca 40% din totalul caloriilor unei diete obisnuite. Si totusi, a consuma prea multa grasime, in special grasimi saturate si colesterol, determina cresterea nivelului colesterolului din sange si la marirea riscului bolilor cardiovasculare. Prea multa grasime poate duce, de asemenea, la cresterea in greutate si la cresterea riscului aparitiei unor forme de cancer. Nutritionistii recomanda ca maxim 30% din calorii trebuie sa provina din grasimi si nu mai mult de 10% din aceste calorii sa provina din grasimi saturate. Alegeti pe cat posibil carne slaba, peste, pui fara piele si produse lactate fara grasime. Cand mananci in oras, in special in restaurante fast-food, trebuie cautate mai degraba alimentele fierte sau coapte, decat cele prajite. Cat mai putin zahar si sare! Celor mai multi tineri le place gustul zaharului. Dar trebuie tinut cont ca uneori alti indulcitori sunt "ascunsi" in diversele alimente? Exista zahar in miere, fructe uscate, sucuri de fructe, dar si in ingrediente (cum ar fi siropul de porumb) care sunt adaugate in bauturi racoritoare, prajituri, si multe alte alimente procesate, asa dupa cum se poate citi pe etichetele multor alimente. Daca esti un adolescent foarte activ, cu necesitati energetice majore, dulciurile pot fi o sursa aditionala de calorii. Dar nu trebuie uitat ca ele contin doar un numar limitat de nutrienti, iar pe de alta parte, au un efect negativ asupra smaltului dintilor. O cantitate moderata de sodiu este necesara in alimentatie, pentru ca sodiul, ca si potasiul, mentine echilibrul electrolitilor din organism. Dar pentru unii oameni, prea mult sodiu poate duce la o presiune sanguina (tensiune arteriala) mare. Pentru ca multe alimente procesate contin cantitati mari de sodiu, este intelept sa nu se foloseasca prea mult sarea la gatit sau la masa, si este de asemenea bine sa se evite excesul de alimente procesate in exces.Atunci cand efortul fizic este mare si se transpira semnificativ, se poate ajunge la o scadere drastica a sodiului in organism, la un dezechilibru biochimic si la deshidratare. Despre fibre Paine integrala si cereale, fasole si mazare uscate, legume si fructe, toate acestea contin diverse tipuri de fibre esentiale pentru buna functionare a digestiei. Consumul acestor alimente bogate in fibre poate reduce riscul de cancer si boli cardiovasculare. Beneficiile unei alimentatii bogate in fibre pot fi legate si de alimentele respective in intregime, nu numai de fibre. Acesta este motivul pentru care este indicat sa se consume fibre din alimente si nu din suplimentele cu fibre ce pot fi gasite in comert. Atentie la alcool Problema bauturilor alcoolice trebuie discutata separat. Consumul acestora aduce riscuri asupra sanatatii si poate provoca destule probleme tinerilor. Si cu toate ca este ilegal pentru minori sa cumpere bauturi alcoolice, statisticile arata ca mai mult de jumatate dintre elevii claselor XI si XII, au consumat alcool cel putin o data in ultimele 12 luni. Adolescentii care beau risca probleme de comunicare in relatiile interumane si ne pun pe toti in pericol atunci cand se urca la volan. Alcoolul este principala cauza in aproape jumatate din accidentele in care sunt implicati adolescenti. Bauturile alcoolice contin calorii, sunt foarte sarace in nutrienti. Consumul de bauturi alcoolice poate duce la o alimentatie necorespunzatoare iar alcoolismul este un fenomen cunoscut printre elevi si studenti. Adolescentii vegetarieni Sunt multe tipuri de diete vegetariene, cele mai obisnuite sunt lacto-ovo, care include oua si lapte, dar nu carne, iar veganii, care elimina orice forma de produse animale. Tinerii care sunt lacto-ovo, pot avea suficienti nutrienti in alimentatie, poate cu exceptia fierului. Nivelul normal al fierului este deosebit de important pentru adolescenti. Necesarul de fier atat pentru fete, cat si pentru baieti, creste intre 11 si 18 ani. Este important de planificat atingerea unui nivel adecvat al fierului din carne, pui, peste, care se absoarbe mult mai usor decat din alte surse. Totusi, absorbtia fierului din plante este imbunatatita prin consumarea, impreuna cu alimentele bogate in fier, a unui fruct sau a unui suc de fructe cu continut ridicat de vitamina C. Vegetarienii vegan sunt vulnerabili la deficiente ale mai multor elemente nutritive, in special vitaminele D si B, calciul, fierul, zincul, etc. Ca orice nutrient esential, aceste vitamine si minerale sunt necesare pentru a mentine o crestere normala. Adolescentii au nevoie de rezerve de calciu, pe care sa-l depoziteze. Cele mai bogate surse de calciu sunt laptele si produsele lactate. Cresterea masei osoase printr-o dieta echilibrata, incluzand si calciul atat de necesar ar putea limita sansele de a dezvolta mai tarziu osteoporoza. Asadar, inca din perioada adolescentei, prin intermediul stilului de viata si a nutritiei ne putem planifica o maturitate sanatoasa si plina de energie.

Cerealele, ingredientul ideal pentru un mic dejun la orice varsta

Esti o femeie ocupata si zilnic te straduiesti sa te imparti in mai multe directii, achitandu-te de obligatiile profesionale si familiale. Mai ai timp sa te gandesti la tine? Mai ai timp sa iei micul dejun in fiecare dimineata? Trebuie sa te alimentezi cat mai bine, pentru a avea energia necesara fiecarei zile. Un mic dejun cu cereale iti va oferi combinatia ideala: este gustos, usor de preparat si iti furnizeaza necesarul zilnic de vitamine si minerale. Lipsa micului dejun ne creeaza probleme Multe dintre noi nu luam masa de dimineata. Nu-i de mirare ca uneori ne cuprinde oboseala sau devenim pur si simplu lipsite de entuziasm si energie, avem probleme intestinale ori senzatii de foame. Potrivit studiilor din ultimii ani, lipsa mesei de dimineata poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor si adultilor: slabirea memoriei, reducerea creativitatii, stari de iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame si dificultati in logica. Beneficiile cerealelor Cerealele sunt ingredientul ideal al unui mic dejun sanatos. Continand fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, cerealele sunt foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii. Vei fi in forma maxima si astfel vei putea realiza tot ceea ce ti-ai propus. Oboseala si senzatiile de foame vor fi inlaturate. In plus, voi reusi sa tii o dieta sanatoasa. S-a dovedit ca cerealele previn de asemenea bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer. Cerealele, ingredient principal la micul dejun in toata lumea De multi ani, in tarile vest europene, cerealele sunt un aliment de baza pentru majoritatea familiilor. De exemplu, in Marea Britanie micul dejun este unul imbelsugat, continand o gama variata de mezeluri, oua, rosii la gratar, ciuperci, peste afumat si neaparat cereale, preferate fiind cele de ovaz. Australienii prefera sa manance usor dimineata, optand, cel mai adesea, pentru un bol de cereale, cu iaurt sau lapte si, eventual, fructe proaspete taiate cubulete. Asadar, spre binele nostru, ar trebui sa ne obisnuim ca in fiecare dimineata sa mancam o portie de cereale. Le alegem pe cele care ne plac, le adaugam intr-un bol cu lapte sau iaurt si micul dejun e deja preparat. Cerealele sunt necesare si importante la orice varsta Micul dejun cu cereale reprezinta o sursa de substante nutritive si de vitamine pentru prescolari si scolari, dandu-le energia necesara pentru activitatile din cursul diminetii. Copiii care consuma cereale bogate in fibre sunt mai putin expusi oboselii si depun un interes ridicat in procesul de invatare. Lipsa micului dejun din alimentatia zilnica a copiilor determina deficiente de vitamine si minerale, cum ar fi fierul, calciul, zincul si vitamina B2. Adolescenta este o perioada decisiva in dezvoltarea fizica si intelectuala, in care tinerii depun mult efort si au nevoie de energia furnizata de masa de dimineata. Iar energia este furnizata in mod optim de consumul de cereale. Ca urmare a stresului cotidian si a timpului redus, multi adulti obisnuiesc "sa sara" peste micul dejun si deseori se remarca la acestia efectele negative care apar daca masa de dimineata nu este servita in mod regulat: irascibilitate, nervozitate, reducerea performantei. 90% dintre persoanele de varsta a treia obisnuiesc sa serveasca masa de dimineata, care le da energie, atat de necesara in aceasta perioada a vietii. De asemenea, consumul de cereale previne aparitia unor afectiuni grave si relativ frecvente pentru persoanele din aceasta categorie de varsta. 3 motive pentru a alege cereale pentru micul dejun - Cerealele sunt bogate in substante nutritive si sunt o modalitate ideala de a incepe ziua, furnizand organismului substante nutritive si energie pentru activitatile zilnice (15% - 20% din necesarul zilnic de energie). Cerealele sunt imbogatite cu vitamine, calciu si fier, au un continut redus de grasimi si sunt bogate in fibre. Continutul bogat de substante nutritive si de vitamine reduce riscul aparitiei afectiunilor digestive, cardiace si a cancerului. In plus, sunt o sursa excelenta de calciu, care are rol in intarirea oaselor si a dintilor. Cercetarile realizate in ultimii ani demonstreaza ca cerealele au efecte benefice asupra dezvoltarii fizice si psihice a copiilor si contribuie la cresterea performantelor obtinute de ei la scoala. - Cerealele sunt gustoase. Micul dejun pe baza de cereale este gustos si este apreciat de foarte multi copii. Cerealele variaza in sortimente si arome, astfel ca acestea se potrivesc diferitelor gusturi. Copiilor le place gustul cerealelor, care reprezinta un mic dejun sanatos, ce ii ajuta sa faca fata cu succes activitatilor din timpul zilei. - Cerealele sunt un mic dejun la indemana. Cerealele sunt ideale pentru a pregati micul dejun usor si rapid. O conditie importanta pentru micul dejun este ca nu trebuie sa ia prea mult timp pentru pregatire. Cerealele sunt o solutie excelenta, pentru ca reduc foarte mult timpul de preparare a mesei de dimineata si, in plus, sunt sanatoase. Iti reamintim cateva retete pentru prepararea unui mic dejun delicios cu cereale. Cereale cu banane Ingrediente:- 60 grame cereale;- 200 ml lapte;- o banana taiata felii. Mod de preparare: Intr-un bol se pun cerealele, apoi se adauga feliile de banana si se toarna laptele. Vei avea astfel un mic dejun sanatos care-ti va oferi energie pentru un excelent inceput al zilei. Mic dejun rapid Ingrediente:- jumatate de conserva de compot de piersici;- jumatate de pahar branza dulce sau un iaurt;- jumatate de pahar de cereale, nuci, stafide. Mod de preparare: Se pun piersici in sirop intr-un pahar, se acopera cu un strat de branza sau iaurt si apoi cu un strat de cereale, amestecate cu nuci si stafide. Pofta buna!

Nutritia in timpul antrenamentului sportiv

Dieta zilnica este extrem de importanta pentru rezultatele antrenamentului sportiv deoarece aceasta afecteaza direct calitatea performantei precum si timpul in care aceasta este atinsa. Referitor la dieta efortului fizic s-au ridicat o serie de intrebari: Ce ar trebui mancat inainte de efort? Care este cel mai bun moment pentru a manca? Cat trebuie mancat? Ar trebui mancat in timpul efortului? Si ce se poate manca intre etapele efortului? Multe studii au fost efectuate in acest domeniu si este clar ca anumite abordari pot imbunatati performanta sportiva. In saptamana dinaintea unei competitii trebuie umplute rezervele de glicogen, astfel incat sa se poata intra cu un rezervor plin de combustibil. Aceasta este foarte importanta atunci cand se concureaza intr-un sport de rezistenta, dar si cand este vorba despre un efort intens de scurta durata. Modul de a realiza aceasta crestere a rezervelor de glicogen este prin marirea aportului de carbohidrati. Consumati alimente bogate in carbohidrati, mai ales acelea cu index glicemic scazut. In ultimele 3 sau 4 zile incercati sa aveti macar o gustare la fiecare 2-3 ore. Fiecare masa trebuie sa fie centrata in jurul unor alimente bogate in carbohidrati, cum ar fi cartofi la cuptor, paine si paste. Aportul total de energie ar trebui sa ramana la fel ca de obicei. Consumati portii mai mici de alimente bogate in proteine, cum ar fi carne, peste sau oua. Aportul de grasimi trebuie pastrat la nivel minim. In timpul acestor cateva zile, ar fi de dorit ca 60-70% din energie sa fie obtinuta din carbohidrati. Asadar, ar trebui ca dimineata zilei in care se desfasoara competitia sa ne gaseasca organismul cu rezervele de glicogen umplute de alimentatia zilelor precedente. Mesele din chiar ziua premergatoare competitiei ar trebui sa fie bogate in carbohidrati, sarace in grasimi, proteine si fibre, placute la gust si familiare. Sunt de preferat carbohidratii complecsi, pentru ca ei elibereaza energia treptat si sunt de evitat carbohidratii simpli, care elibereaza energia rapid, dar declanseaza si eliberarea insulinei, ceea ce ne poate face sa resimtim oboseala. Alimentele de dorit ar fi cereale, paine integrala prajita, sucuri de fructe, fructe, biscuiti digestivi, orez fiert, cartofi, paste fierte, fructe uscate, etc. Din cauza stressului resimtit in ziua competitiei, multi concurenti prefera sa nu manance. Aceasta alegere este totusi una gresita. Rezervele de glicogen din ficat vor fi scazute si asta poate afecta in mod negativ performanta in ultimele faze ale unei competitii care dureaza mai mult de o ora si jumatate. Ficatul nu poate depozita glicogen decat pentru circa 12 ore, deci daca nu consumi nimic de la masa de seara a zilei precedente, aceste rezerve vor fi scazute semnificativ. Daca nu poti manca deloc, incearca macar o alimentatie lichida, gen bautura carbohidratanta, suc de fructe sau bauturi sportive comercializate. Anumite studii au aratat ca aportul unei cantitati mici (circa 50g) de carbohidrati cu absorbtie rapida imediat inainte de inceperea efortului, ajuta la amanarea oboselii si imbunatateste rezistenta. Carbohidratii cu indice glicemic mare sunt absorbiti relativ repede in fluxul sanguin si produc o crestere destul de rapida a nivelului zaharului din sange. Daca efortul incepe in mai putin de 5 minute, va fi oprita cresterea insulinei si nivelul zaharului din sange va ramane ridicat pentru o perioada ceva mai lunga. Unii oameni sunt mai sensibili decat altii la fluctuatiile nivelului zaharului, deci s-ar putea ca aceasta gustare din ultimul moment sa nu fie o solutie potrivita pentru toata lumea. Daca proba dureaza mai mult de o ora, s-ar putea ca un aport de carbohidrati in timpul competitiei sa amane oboseala si sa mentina intensitatea efortului. Daca se consuma cantitati mici de carbohidrati la intervale regulate in timpul competitiei, nivelul zaharului din sange va fi imbunatatit, iar rezervele de glicogen nu vor fi saracite atat de rapid. Daca este vorba de o competitie sau un meci in care alterneaza perioade cu intensitate scazuta si intensitate ridicata a efortului, ar trebui consumata o forma de carbohidrat in timpul pauzelor. Trebuie avut grija de nivelul de hidratare, deci este recomandata consumarea ultimei bauturi cu 15-20 de minute inainte de start. De asemenea, trebuie consumate lichide (150-300ml) la intervale regulate, in mod ideal la fiecare 15 minute sau de cate ori este o pauza. Nu trebuie asteptat pana la aparitia senzatiei de sete, in acel moment suntem deja prea deshidratati. Dupa terminarea competitiei sau a unui antrenament, rezervele de glicogen ale sportivului sunt foarte scazute. Trebuie tinut cont de viteza cu care carbohidratii sunt convertiti in glucoza si transportati la muschi. Reumplerea rapida a rezervelor de glicogen este extrem de importanta pentru sportivul care are mai multe curse/meciuri in aceeasi competitie. Cresterea nivelului glucozei din sange este monitorizata de indicele glicemic al alimentelor si acesta este cu atat mai mare cu cat glucoza din sange creste mai mult si mai repede. Studiile au aratat ca prin consumul unor carbohidrati cu indice glicemic foarte inalt, aproximativ 2g/kg corp, si 40g de proteine in primele 2 ore de dupa efort, se realizeaza reumplerea rapida a rezervelor de glicogen si deci micsoreaza timpul de recuperare. Se pare ca muschii sunt mai receptivi si mai capabili sa retina carbohidratii in special in primele 2 ore de la terminarea efortului. Asadar, nutritia sporivului este un factor esential care conditioneaza in mod direct performanta acestuia si trebuie, de asemenea, particularizata in functie de tipul de efort practicat.

Pacate nutritionale

Citesti toate cartile, cumperi cele mai potrivite vitamine, stii toate cuvintele cheie dupa care sa te uiti pe etichetele alimentelor. Dupa toate standardele, oricum ai privi lucrurile, la capitolul regim alimentar ar cam trebui sa ai numai 10. Si cu toate astea, multi nutritionisti sunt de parere ca cei mai multi dintre noi nu mancam atat de corect pe cat suntem de convinsi ca o facem. In cele ce urmeaza vom enumera cateva dintre cele mai des intalnite greseli nutritionale pe care le facem si probabil ca nu realizam ca le facem, impreuna cu modalitati practice de a le evita. Greseala Nr. 1: Presupunerea ca alegerile tale sunt mai bune decat sunt de fapt De la sucurile din fructe pana la supele de legume (la pachet), de la croissantele de la micul dejun si pana la painea cu seminte, este foarte usor sa credem ca alegerile noastre sunt mai bune decat in realitate. Daca pe o eticheta scrie paine cu sapte feluri de seminte, sigur ca suna foarte sanatos, dar tot acolo trebuie sa citim precizarea "faina integrala", altfel nu este neaparat cea mai sanatoasa alegere. La fel, multa lume crede ca a consuma un pachet cu supa de legume este totuna cu o farfurie de supa facuta in casa din legume proaspete, fara sa mai realizeze cat de putini nutrienti sunt in supa din plic si cat de multe elemente nutritive s-au pierdut o data cu procesarea industriala. O alta greseala obisnuita este substituirea fructelor de catre sucurile din fructe. Desigur, sucurile din fructe sunt mai sanatoase decat bauturile carbogazoase dulci. Dar ele sunt si surse concentrate de zahar, care nu-ti dau nici pe departe acelasi nivel de elemente nutritive pe care le obtii de la fructul intreg. Iar in cazul in care incerci sa slabesti, un pahar cu suc nu-ti va aduce niciodata aceeasi senzatie de satietate ca si fructul, aducandu-ti in schimb mai multe calorii. Solutia: Pe cat posibil, ar trebui sa se consume numai alimente proaspete si cat mai putin procesate. Chiar si atunci cand le mancam in cantitati mici, este foarte probabil sa obtinem un grup echilibrat de nutrienti. Iar atunci cand cumparam alimente ambalate, trebuie sa fim la curent cu informatiile nutritionale de pe eticheta. Nu trebuie sa presupunem ca un anumit aliment este de la sine in categoria celor sanatoase, doar pentru ca asa am auzit sau pentru ca asa suna reclama. Greseala Nr. 2: Neclaritatile cu privire la carbohidrati Datorita popularizarii, in ultima vreme, a unor diete bazate pe un nivel scazut al carbohidratilor, s-a ajuns la ignorarea unor aspecte mai putin cunoscute in legatura cu acestia. Exista carbohidrati care sunt foate buni (asa cum exista si altii mai putin buni), de care creierul si intreg organismul au nevoie zilnic. Dar eliminarea acestor carbohidrati benefici, nu este singura greseala care se face in mod obisnuit. Cel putin la fel de mare este eroarea de a considera ca orice aliment ce nu contine carbohidrati este sanatos si poate fi consumat in orice cantitate. Un fenomen similar s-a petrecut cu dietele fara grasimi care au fost la moda cu ani in urma. Solutia: Nu trebuie eliminat din cadrul regimului alimentar nici un grup de alimente. Mai mult decat atat, ar fi bine de stiut care sunt carbohidratii cu efectul cel mai bun asupra propriului organism. Greseala Nr. 3: A manca prea mult Chiar si atunci cand umplem farfuria cu alimente sanatoase, fara grasimi si fara carbohidrati, suntem pe cale sa facem una dintre cele mai comune greseli, aceea de a supraestima cantitatea de alimente necesare organismului nostru. Specialistii sunt de parere ca foarte multe persoane considera ca nu trebuie sa se ridice de la masa decat atunci cand sunt satule, astfel incat foarte multi dintre noi ne-am pierdut capacitatea de a evalua corect cantitatea de alimente suficienta pentru buna functionare a organismului. Specialistii avertizeaza asupra impresiei gresite ca putem consuma cantitati mai mari atata timp cat respectam, din punct de vedere calitativ, restrictiile dietei stabilite. Solutia: Trebuie sa se tina cont in permanenta de marimea portiilor. E de preferat sa cantarim si sa masuram portiile, cel putin la inceput, pana cand se "formeaza ochiul" in legatura cu felul in care trebuie sa arate o anumita cantitate dintr-un produs. Si nu trebuie luate drept reper portiile din restaurante, acolo existand o tendinta fireasca de a le mari exagerat. Greseala Nr. 4: A nu manca destul sau nu destul de des Desi a manca prea mult si a manca prea putin par a fi greseli contradictorii, ele sunt, de fapt, strans legate. Daca nu mancam la intervale regulate in timpul zilei, riscam sa dezechilibram nivelul zaharului si al insulinei din sange, iar acest lucru poate favoriza depunerea de grasime si incetinirea metabolismului, ceea ce se traduce, pana la urma, prin crestere in greutate. Solutia: Trebuie mancat cate ceva la fiecare 3-4 ore si sa nu ne infometam niciodata intre mese programate la intervale prea mari. De asemenea, excluderea exercitiilor fizice este o eroare de nutritie oarecum indirecta, pentru ca nu tine de ceea ce mestecam, insa acestea au un rol foarte important in felul in care se metabolizeaza ceea ce am consumat. Increderea in tot ceea ce se citeste si se spune despre nutritie si cure de slabire poate fi un alt tip de eroare nutritionala. Citim de multe ori un material despre o dieta, explicatiile si argumentele ni se par a fi pline de sens si incepem chiar sa aplicam acel program alimentar. Dar nu ne punem intrebarea daca semnatarul acelui material este dietetician, daca are educatie si o diploma in acest sens, daca planul alimentar respectiv are baza stiintifica solida, daca a fost experimentat pe 20 sau 2000 de persoane (pentru ca nu e deloc acelasi lucru), daca rezultatele au fost publicate intr-o revista de specialitate... si lista poate continua. De asemenea, expertii spun ca nu exista o dieta care sa se potriveasca tuturor persoanelor. Si atunci apare nevoia de personalizare a programului alimentar si, deci, de a ne adresa unui specialist care sa ia in calcul toti parametrii si caracteristicile noastre si impreuna cu acesta sa atingem obiectivul urmarit cu succes si fara riscuri.

Micul dejun international

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei deoarece ne asigura necesarul de energie. De aceea, trebuie sa fie cea mai consistenta. Daca nu luam micul dejun, ni se va face foame in prima jumatate a zilei si, chiar daca vom manca mai tarziu, organismul nu va mai putea sa asimileze la fel de eficient. Chiar daca ne grabim dimineata, putem prepara un mic dejun rapid, gustos si consistent. Iti prezentam, astazi, cateva idei specifice din strainatate. Spania si Portugalia Cel mai popular mic dejun este, atat in Spania, cat si in tara vecina, Portugalia, o rulada cu unt si gem, servita cu o ciocolata calda, una dintre bauturile preferate sau o cana de cafea cu lapte. La micul dejun, spaniolii mai servesc "chocolate con churros" - o cana de ciocolata, in care se inmoaie "churros" - gogosi in forma tubulara, acoperite cu zahar si scortisoara. In regiunea catalana, uleiul de masline, servit pe paine, inlocuieste untul. Un alt mic dejun, foarte popular in aceasta zona este pan con tomate, o specialitate asemanatoare pizzei, preparata din paine incalzita pe gratar, unsa cu ulei de masline si acoperita cu usturoi, rosii si, uneori, o felie de sunca. Ouale ochi si omletele sunt, de asemenea, servite frecvent. Franta, Italia, Belgia si Luxembourg Petit dejeuner, prima colazione, kaffidrinken sunt termenii care denumesc, in fiecare dintre cele patru tari, micul dejun continental, celebru pentru frugalitate. In aceste tari, micul dejun este compus doar din cafea si produse de patiserie. In Franta, cea mai populara alegere este cafe au lait, servita in boluri, dar exista si alte optiuni: cafea neagra, ceai sau ciocolata fierbinte. In Italia, cele mai frecvente alegeri sunt cappucino, caffe nero, ceai sau cacao cu lapte. Bauturile sunt servite cu croissant, briose sau paine cu unt. Marea Britanie Micul dejun englezesc este celebru pentru abundenta, cuprinzand numeroase preparate. Englezilor le place sa aiba pe masa o gama variata de mezeluri, oua, rosii la gratar, ciuperci, peste afumat si neaparat cereale, preferate fiind cele de ovaz. Nu lipsesc ceaiul si cafeaua. Micul dejun mai include produse de patiserie, paine neagra sau paine prajita servita cu miere, dulceata sau marmelada. Grecia Poporul elen prefera la micul dejun o masa usoara, compusa din cafea slaba, paine proaspata, branza si delicioasele masline Kalamata. Dar, in functie de gusturi si de regiunea geografica, pe masa de dimineata a grecilor se mai pot gasi placinte coapte pe gratar, fructe proaspete si iaurt indulcit cu miere. Una dintre bauturile preferate la micul dejun este cafe me gala, care, desi are o denumire cu rezonanta exotica, este o simpla cafea neagra cu lapte. Australia Australienii prefera sa manance usor dimineata, optand, cel mai adesea, pentru un bol de cereale, cu iaurt sau lapte si, eventual, fructe proaspete taiate cubulete.Reteta 2. Mic dejun rapid Ingrediente: jumatate de conserva de compot de piersici, jumatate de pahar br

Cerealele, portia zilnica de sanatate

Suntem persoane active. Fiecare zi ne aduce in fata unor noi provocari. La serviciu apar de multe ori probleme imprevizibile. Acasa incercam sa facem totul pentru cei pe care-i iubim. Uitam uneori ca alimentatia noastra este un lucru esential. De obicei nici n-avem timp sa ne ocupam de ea. Ajungem din pacate sa ne neglijam sanatatea. Lipsa micului dejun ne creeaza probleme Multe dintre noi nu luam masa de dimineata. Nu-i de mirare ca uneori ne cuprinde oboseala sau devenim pur si simplu lipsite de entuziasm si energie, avem probleme intestinale ori senzatii de foame. Potrivit studiilor din ultimii ani, lipsa mesei de dimineata poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor si adultilor: slabirea memoriei, reducerea creativitatii, stari de iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame si dificultati in logica. Solutia: o alimentatie echilibrata cu cereale Avem nevoie de o alimentatie echilibrata care sa ne protejeze sanatatea. Exista o solutie optima pentru toate aceste probleme. Doctorii si nutritionistii au cazut de acord in aceasta privinta: o portie de cereale in fiecare dimineata, intr-un bol cu iaurt sau lapte, va avea un efect deosebit asupra organismului nostru. Acest mic dejun se prepara in mai putin de 30 de secunde. Calitatile cerealelor Cerealele sunt un mod ideal de a incepe ziua. Ele furnizeaza organismului substantele nutritive si energia necesare pentru activitatile la care participam. Vom avea astfel o alimentatie completa. Continand fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, cerealele sunt foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii. Vom fi in forma maxima si vom putea realiza tot ceea ce ne-am propus. Oboseala si senzatiile de foame vor fi inlaturate. In plus, vom reusi sa tinem o dieta sanatoasa. S-a dovedit ca cerealele previn de asemenea bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer. Cerealele in lume De multi ani in tarile vest europene cerealele sunt un aliment de baza pentru majoritatea familiilor. Sunt al treilea produs alimentar ca numar de vanzari, dupa bauturile non-alcoolice si lapte. Sunt crocante si gustoase, dar sunt in primul rand foarte sanatoase. Medicii si nutritionistii le recomanda pentru orice varsta. Cerealele, portia ta zilnica de sanatate E bine sa ne obisnuim ca in fiecare dimineata sa mancam o portie de cereale. Le alegem pe cele care ne plac la gust. Le adaugam intr-un bol cu lapte sau iaurt si micul dejun e deja preparat. Rezulta o masa de dimineata completa. Economisim timp si efort. Castigam un organism mai sanatos. Cu siguranta, va urma o zi mai buna.

Motivatii pentru un mod de viata sanatos?

De multe ori ne propunem sa urmam un stil de viata sanatos; insa, deoarece motivatia initiala se va eroda tot mai mult o data cu trecerea timpului, devine tot mai greu pentru cei mai multi dintre noi sa continuam programul de exercitii fizice, sa mancam corect sau sa le facem pe amandoua, pentru ca tot mai multe lucruri incep sa ne stea in cale si incepe sa devina tot mai atractiv statul in fotoliu sau un desert plin de calorii. De aceea consideram important sa prezentam in continuare cateva modalitati de mentinere a tonusului si motivatiei necesare. Ia-ti un partener de dieta/exercitii Este intotdeauna mai usor sa urmezi un program alimentar si de exercitii impreuna cu o prietena, in felul acesta nu te vei simti singura. Puteti merge sa mancati impreuna, puteti sa va verificati una pe cealalta pentru a va asigura ca respectati dieta sau puteti sa va motivati una pe alta in respectarea programului de exercitii. Vor fi cu siguranta zile in care iti vine sa renunti la orice fel de reguli alimentare sau zile in care nu-ti vine sa iesi din casa pentru o tura de jogging, si tocmai in aceste momente partenerul constituie elementul cheie care te poate convinge sa continui. Si-apoi, putina concurenta prieteneasca nu poate dauna niciodata... Gandeste pozitiv Atitudinea pozitiva joaca un rol insemnat in vointa si dorinta cuiva de a continua sau repeta o anumita activitate. Fii mandra de tine si bucura-te atunci cand reusesti sa respecti regulile si sa alegi mancarea sanatoasa in fata celei mai putin sanatoase, chiar daca mai apetisanta si mai ispititoare. In timpul si dupa exercitiile fizice concentreaza-te pe ideea ca ti-ai atins telurile propuse, ca a meritat efortul si ca acum te simti extraordinar. Diversifica dieta si exercitiile Daca sunt exercitii care nu-ti plac deloc, atunci mai bine nu le face. Gaseste un alt exercitiu cu efect asemanator si in felul acesta te vei simti mult mai bine si iti vei mari sansele de a continua programul. Cu toate ca in cazul dietelor lucrurile stau ceva mai complicat, mai ales atunci cand ti s-a recomandat un anumit meniu, diversificarea dietei poate avea un efect benefic, atat timp cat nutritionistul iti alege alimente care, desi diferite, produc acelasi efect nutritiv si aduc acelasi aport caloric. Priveste in oglinda Priveste-te, verifica-te din cand in cand. Daca nu esti multumita de cum arati, atunci ar trebui sa-ti aduci aminte ca nu trebuie sa renunti la programul tau alimentar si de exercitii. Daca iti place ce vezi, atunci vei fi mandra de toata munca si vointa ta si vei realiza o data in plus pentru ce ai facut toate astea. Gaseste exercitii care iti plac si o dieta de care poti cu adevarat sa te tii Asa cum am spus si mai devreme, sunt preferabile sporturile care iti plac sau pe care cel putin le poti tolera. La fel, daca urmezi o dieta in care trebuie sa mananci lucruri care iti displac total, nu vei reusi sa o faci pentru prea mult timp. Exista o mare diversitate de diete posibile, si cu siguranta exista sanse mari de a gasi ceva care sa iti faca placere cu adevarat. Realizeaza ca ceea ce faci este foarte important pentru sanatatea ta Multe femei tin dieta doar pentru a arata mai bine sau pentru a fi mai slabe. Nu e nimic rau in a arata bine si in faptul ca pierderea kilogramelor devine principalul scop al dietelor si exercitiilor fizice. Dar nu trebuie uitat faptul ca in felul acesta devii mai sanatoasa si mai puternica. Exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa iti maresc speranta de viata si iti imbunatatesc calitatea vietii. Vei avea mai multa energie si vei fi capabila sa realizezi mai multe. A fi sanatos este un lucru extrem de important in viata oricui si asta ar putea fi o motivatie suficient de puternica pentru a continua un regim alimentar sanatos si un program adecvat de exercitii fizice.

Cum poate fi prevenita anemia prin alimentatie

Anemia este o conditie in care sangele este de o calitate mai slaba decat de obicei, deoarece contine mai putina hemoglobina decat este necesar pentru o stare buna de sanatate. Hemoglobina transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate tesuturile si organele din organism. Cand hemoglobina este in cantitate mai mica decat normalul, tesuturile functioneaza prost si acest lucru este foarte important cand e vorba de sistemul muscular si de creier. Nivelele adecvate de hemoglobina sunt in mod deosebit necesare in timpul sarcinii asa incat fatul sa se poata dezvolta cum trebuie; altfel, noul nascut va avea o greutate scazuta la nastere si devine usor malnutrit. Anemia in cursul sarcinii favorizeaza totodata multe complicatii precum sangerarea excesiva inainte, in timpul si dupa nastere. Femeile anemice sunt de 5-10 ori mai mult expuse pericolului de a deceda la nastere comparativ cu cele care nu sunt anemice. Pentru nou nascuti, chiar si o anemie medie poate duce la o dereglare permanenta in dezvoltarea creierului si a capacitatii de invatare. Astfel ca, efectele anemiei sunt dezastruoase pentru individ. Ele afecteaza de asemenea dezvoltarea socio-economica datorita performantelor scolare si a capacitatii de munca (fizica si intelectuala) reduse. Cele mai importante cauze ale anemiei Anemia datorata lipsei de fier - este cea mai raspandita forma a anemiei in lumea intreaga. Ea cauzeaza o reducere a concentratiei de hemoglobina si a numarului si formei hematiilor. Acest tip de anemie este produsa de un consum deficitar de fier, o absorbtie digestiva insuficienta a fierului sau o nevoie crescuta de fier (de exemplu cresterea, menstruatia si sarcina). Deoarece numai 10% sau mai putin din fierul continut in alimente este absorbit la nivelul intestinului, aproximativ 10 mg. de fier administrat zilnic asigura nevoile fiziologice. De exemplu, este recomandat ca femeile gravide sa beneficieze de 10-20 mg de fier din alimente (depinzand de varsta) pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei. Anemia datorata deficientei de vitamina B12 - hematiile de la nivelul maduvei osoase nu pot sa se maturizeze corespunzator. Se datoreaza in majoritatea cazurilor unui deficit de absorbtie a vitaminei B12. Modalitati de prevenire a anemiei Simptome comune ale anemiei sunt: oboseala generala si letargia, dispneea, ameteli, slabirea vederii, dureri de cap, insomnii, palpitatii sau anorexie. Semnele fizice includ paloarea pielii si ale conjunctivei, paloarea mucoaselor si a unghiilor. De asemenea, datorita faptului ca riscul anemiei este atat de mare in unele grupuri cum ar fi femeile gravide, profilaxia tratarii in masa (cu suplimente de fier) se recomanda fara a fi necesar vreun diagnostic. Atentie! Daca esti insarcinata, nu lua medicamente fara a consulta in prealabil un medic. Pentru a preveni anemia este necesara consumarea de alimente bogate in fier precum carnea, pestele ficatul, carnea de pasare, ouale, legumele cu frunze verzi, dovleac, spanac, cartofii dulci, fasolea uscata, cereale sau fructe proaspete. Se recomanda adaugarea unei cantitati mari de frunze verzi la supe si gatitul in vase de fier (o par din fierul din compozitia vasului va trece in alimente). In plus este importanta prezenta substantelor care intensifica absorbtia de fier. O astfel de absorbtie poate varia de la 2% la 40% depinzand de prezenta sau absenta intensificatorilor sau inhibitorilor absorbtiei fierului la mese. Efectul inhibitor sau intensificator al acestor substante apare atunci cand ele sunt consumate impreuna cu alimentele care contin fier. De exemplu, daca sucul de portocale este baut cu o ora sau doua dupa masa, are un impact minim asupra absorbtiei de fier. Acelasi lucru este valabil si pentru inhibitori. Factori care intensifica absorbtia de fier • Carnea, carnea de pasare, pestele sau fructele de mare;• Vitamina C (acid asorbic) prezenta in fructe, sucuri, cartofi si alte legume (cu frunze verzi: varza, salata, etc);• Alimente fermentate sau germinate si condimentate (de exemplu sosul de soia). Fermentatia, gatitul sau germinatia are avantajul de a reduce cantitatea de fitati, substante inhibitoare a absorbtiei de fier. Factori care inhiba absorbtia de fier • Fitatii prezenti in cereale, faina alba, legume, nuci si seminte. Pentru a depasi aceasta problema cerealele pot fi procesate prin fermentatie iar painea poate fi facuta din aluat cu drojdie;• Compusi fenolici care leaga fierul (tanin), cei mai puternici inhibitori ai absorbtiei continuti in ceai, cafea, cacao, infuzii de plante si anumite mirodenii;• Calciul sub diferite forme, laptele si produsele lactate. Femeile pierd sange in timpul menstruatiei si al nasterii. Femeile gravide pierd fier pentru ca il transfera fatului. Femeile care nasc la intervale scurte nu au timpul necesar pentru refacerea rezervelor de fier. Aceasta face ca ele sa fie predispuse mai degraba la anemie decat cele care nasc la intervale mai mari. Din aceste motive, anemia apare mai ales la femei.Acestea, in special cele care pierd sange la nastere, au nevoie de surse de alimente bogate in acid folic (ex.: ficat, legume cu frunze verzi si seminte de leguminoase). Nou-nascutii la termen au o rezerva de fier care acopera nevoile pana la varsta de sase luni. Fierul din laptele matern este foarte bine absorbit. Asadar, anemia prin de deficienta de fier este foarte rara la copiii sugari alaptati la san. Laptele matern continua sa reprezinte o sursa buna de fier pana in al doilea an de viata. Dupa aceasta varsta, copiii au nevoie de o alimentatie bogata in fier pentru a-si crea o rezerva de fier si un nivel adecvat de hemoglobina. Mancarea pe care o consuma copiii care sunt inca alaptati sau cei care nu mai sunt, trebuie sa contina legume cu frunze verzi, fructe, fasole, mazare, ficat, carne si oua.

10 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa in weekend

Inca din a doua jumatate a lunii noiembrie si pana la Anul Nou, toti suntem invitati cu diverse ocazii sa luam masa la cineva in weekend. Asta inseamna ca sunt cinci sau chiar sase saptamani la rand in care greutatea corporala ne este pusa in pericol. Iar pentru cei care s-au hotarat sa nu posteasca si sa se bucure in continuare de varietatea de mancaruri, atunci lupta cu numarul de calorii va fi foarte dificila. Cu doar cateva mici pregatiri putem reusi sa depasim cu succes toata aceasta perioada a sarbatorilor; sa reusim sa onoram invitatiile pe care le primim fara sa ne fie afectat regimul normal de alimentatie. Expertii in mentinerea greutatii corporale au formulat 10 sfaturi utile de care trebuie sa tinem seama in timpul weekend-urilor si perioadei de sarbatori. 1. Nu incerca sa tii regim in aceasta perioada Singurul scop pe care trebuie sa ti-l propui este sa incerci sa-ti mentii greutatea actuala. In acest fel, vei avea un scop cat se poate de realist. Iti vei permite sa te delectezi cu o specialitate sau alta, dar fara sa depasesti o anumita limita. 2. Calmeaza-te! Nu te lua la intrecere! Acorda mare atentie ritmului in care mananci si alege exact ceea ce iti doresti sa mananci si sa bei. Savureaza aroma unui anumit fel de mancare incercand sa-l consumi cat se poate de incet si ai mare grija la combinatiile pe care le faci in timpul mesei. Nu te simti presata de timp sau de varietatea preparatelor si nu-ti propune sa gusti din toate cate un pic. 3. Nu uita ca si alcoolul contine multe calorii Incearca sa alegi bauturile light sau vin si fereste-te cat mai mult de cocktail-uri. Unele combinatii de bauturi pot ajunge sa contina chiar si 500 de calorii, asa ca va trebui sa fii tot timpul atenta la ceea ce bei. 4. Vino tu cu un preparat convenabil Daca tot este vorba de o petrecere intre prieteni, ofera-te sa aduci un platou pregatit de tine cu alimente cu un continut scazut de calorii, astfel incat sa poti fi sigura ca exista cel putin o un preparat potrivit pentru nevoia ta de a nu lua kilograme in plus la astfel de intalniri. Evita sa stai prea aproape de platourile cu crocantele si sa fii tentata sa rontai in permanenta cate ceva. 5. Fa tot posibilul sa-ti continui exercitiile de mentinere Exercitiile fizice regulate te vor ajuta sa controlezi depunerea caloriilor in plus pe care le consumi la mesele festive si sa-ti mentii o cat mai buna forma fizica. In acelasi timp, activitatea fizica te va ajuta sa reduci starea de stres datorata evenimentelor sociale la care esti nevoita sa participi si intalnirilor cu familia. 6. Nu pleca la petrecere cu stomacul gol Inainte sa pleci la o petrecere sau la un eveniment, incearca sa rontai ceva bogat in proteine - cum ar fi putina carne de pui sau branza de vaci. Proteinele iti vor da senzatia de satietate si te vor face sa mananci mai putin. Majoritatea oamenilor considera ca este o buna idee sa sara peste masa de pranz sau sa nu manance nimic pana seara, insa evitarea meselor din timpul zilei inseamna ca se infometeaza peste masura si astfel isi maresc sansele de a exagera cu alimentele la masa de seara. 7. Fii atenta la marimea portiilor de mancare Ca de fiecare data cand sarbatorim ceva, ne place ca totul sa fie din abundenta. Ai grija la marimea portiilor de mancare; decat sa incerci sa mananci foarte mult dintr-un singur preparat, prefera varietatea acestora. 8. Evita mancarea de tip fast-food Ai grija in zilele in care ai un program de lucru foarte incarcat si incearca sa eviti alimentele de tip fast-food. Este mult mai sanatos sa-ti prepari singura sandwich-uri pe care sa le iei cu tine la birou. In acest fel, iti vei mentine un regim sanatos de alimentatie si vei evita preparatele bogate in calorii de la fast-food. 9. La petrecerile tale, alege salate si sosuri fara calorii Daca se intampla ca una din petreceri sa aiba loc la tine acasa, atunci vei avea toata libertatea de a alege alimente sanatoase care sa nu-ti puna in pericol greutatea corporala. Inlocuieste preparatele traditionale ale familiei tale cu alimente cu un continut mai scazut de calorii si propune garnituri din legume gustoase si pline de vitamine. 10. Alege tu ceea ce vei manca In ultima instanta, singura persoana care va decide ce anume sa mananci si ce nu esti chiar tu. Ia decizii intelepte si hotaraste de la bun inceput din ce va fi format meniul tau. Mentinerea greutatii corporale tine doar de moderatie si alegerile sanatoase pe care le facem noi insine.

Antioxidantii - elixirul sanatatii

Peste 150 de studii pe probleme nutritionale au relevat faptul ca o dieta bogata in fructe si legume reduce incidenta cancerului cu 50%. Substantele fito-terapeutice si antioxidantii exista sub cea mai pura forma in fructe, legume, cereale, nuci si lupta impotriva bolilor cronice de tipul cancerului si al bolilor cardiovasculare. Substantele fito-terapeutice reprezinta compusii naturali care se comporta ca un sistem de aparare al plantelor. Antioxidantii sunt substante care previn atacul unor molecule numite radicali liberi asupra celulelor si AND-ului. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare si alte afectiuni cronice. Urmatoarele tipuri de alimente sunt bogate in antioxidanti si substante fito-terapeutice: 1. Rosiile - o rosie contine 26 de calorii si 0 g grasimi. Biochimic vorbind, rosiile sunt bogate in licopena, un antioxidant esential care previne formarea celulelor canceroase si le confera culoarea rosie. Rosiile sunt de asemenea o importanta sursa de vitamina C. 2. Spanacul - 100 g de spanac fiert contine 41 de calorii si 0 g grasimi si este bogat in fier, acid folic si vitamine B. In plus, spanacul contine doua substante fito-terapeutice: luteina si zeaxantina, care sunt foarte importante pentru sanatatea ochilor. 3. Nucile - 30 g de nuci contin 12 g de grasime si 150 de calorii. Desi sunt bogate in grasimi, nucile contin grasimi bune monosaturate si polisaturate. Cand sunt consumate in loc de carne rosie sau alimente bogate in grasimi, nucile ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si cresc nivelul colesterolului bun (HDL). Nucile contin de asemenea un antioxidant cunoscut, vitamina E. Din pacate insa, nucile sunt bogate in calorii si deci este indicat consumul lor in cantitati limitate. 4. Broccoli - 100 g de broccoli gatit contin 44 de calorii si 0 g grasimi. Broccoli este o sursa importanta de vitamina C, fibre si calciu. Aceasta leguma furnizeaza si substante fito-terapeutice care previn formarea celulelor canceroase. Prelucrarea termica profunda a acestei legume distruge enzimele si nutrientii corespunzatori si deci se recomanda a se consuma proaspat sau prelucrat termic superficial. 5. Afinele - 100 g de afine contin 81 de calorii si 0 g grasimi. Este posibil ca afinele sa contina mai multi antioxidanti decat orice alta fructa sau leguma. Antocianina este substanta fito-terapeutica ce confera culoarea bleumarin specifica afinelor si care previne formarea celulelor canceroase si are efect curativ in infectii urinare. 6. Ceaiul verde - in societatea asiatica, ceaiul verde se consuma in aceeasi cantitate in care se consuma cafeaua in lumea vestica. Studii efectuate pe populatia Chinei coreleaza consumul de ceai verde cu incidenta scazuta cancerelor de stomac, esofag si ficat. Polifenolul, substanta fito-terapeutica din ceaiul verde a fost identificata ca agent anticancerigen. Ca si antioxidant, polifenolul este de 100 de ori mai puternic decat vitamina C. Acestea sunt doar cateva exemple de alimente ce contin antioxidanti. De fapt, exista peste 2000 de substante fito-terapeutice continute in alimente. Pentru a profita in totalitate de generozitatea naturii, trebuie sa ne asiguram ca avem o dieta bogata in fructe, legume si cereale.

Stresul si alimentatia excesiva

Am si eu o problema, legata de stres si alimentatie. Cand sunt mai stresata, obosita, cu sau fara motiv, mananc mult, orice, parca nu ma mai satur si nu-mi vine sa ma opresc. Am avut in trecut prea multe kilograme din acest motiv, in liceu. Apoi am slabit si de cam 4 ani ma mentin, cu oarecare eforturi. Ciudat este ca in sesiune cand mi-e frica de examene sau anumite stresuri slabesc. Insa exista si reactia adversa de a manca foarte mult si fara oprire.Multumesc mult, VioLygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH, consultant nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" (021.650.46.50; 0721.091.762), raspunde:Stresul este fara indoiala factor ce declanseaza dorinta de a manca in exces insa inainte de a gasi un "vinovat" extern trebuie vazut daca nu exista o deficienta interna. Uneori adictiile alimentare emotionale sunt greu de controlat. Insa ciocolata si alte alimente nu reprezinta adictii similare cu alcoolul sau nicotina. Totusi aceste "dorinte" alimentare pot fi periculoase pentru persoanele care incearca sa piarde in greutate sau sa controleze diabetul. Majoritatea poftelor au o baza biologica. Asta inseamna ca organismul ii spune creierului ca are o anumita nevoie. De exemplu, fluctuatiile hormonale ale insulinei si estrogenului pot cauza nevoia de a manca in exces. Multe femei manifesta aceste nevoi inainte de menstruatie datorita nivelului hormonal crescut, adica datorita schimbarilor chimice din aceasta perioada. De asemenea, este stiut faptul persoanele deprimate consuma mai multe dulciuri deoarece zaharul si carbohidratii complecsi determina eliberarea de serotonina, hormonul "senzatiei de bine". Cele mai bune metode de combatere a consumului alimentar excesiv sunt masura (sau scuzati, bunul simt) si timpul. De cele mai multe ori daca nu se reactioneaza imediat la o anumita pofta, aceasta poate sa treaca de la sine. Aceste pofte nu sunt intotdeauna dulciuri, ele pot fi si paste, paine, cartofi sau alti carbohidrati care creeaza fluctuatii in nivelul insulinei. Uneori dorinta de a consuma aceste alimente poate fi un semnal de alarma ca exista o deficienta de vitamine B in organism. Insa daca totul e in regula si nu exista nici un dezechilibru organic, este necesara eliminarea sau macar reducerea consumului de dulciuri si fainoase. Acest lucru se poate realiza printr-un consum regulat si echilibrat de proteine, fructe si legume si daca e necesar si un supliment de multivitamine. Si in plus e bine sa nu avem in casa alimentele pe care incercam sa le scoatem din dieta. Daca totusi poftele persista, intocmirea unui "jurnal alimentar" este foarte utila pentru ca se pot monitoriza exact alimentele consumate si astfel pot fi descoperite cele care declanseaza poftele cu pricina. Trebuie notate de asemenea activitatile atipice si neobisnuite care sunt intreprinse. Si astfel, pe masura ce ne cunoastem mai bine si ne putem explica de unde provin dezechilibrele e mai usor sa facem schimbari. Si in plus, schimbarile sunt bune. Sa nu lasam stresul sa ne controleze ci sa-l controlam noi pe el.

Sarcina si kilogramele

Pe perioada sarcinii greutatea corporala reprezinta o preocupare total justificata, in sensul ca luarea in greutate prea brusca sau prea lenta poate influenta nefavorabil atat viitoarea mama cat si copilul. Kilogramele care se depun pe perioada sarcinii depind foarte mult de greutatea de la momentul conceperii. In general se recomanda sa nu se ia in greutate in mod excesiv pentru a evita durerile de spate, varicele si alte complicatii de genul hipertensiunii arteriale. Luarea in greutate variaza de la femeie la femeie. Daca se incepe sarcina la o greutate normala, castigul ponderal ar trebui sa fie de 12-16 kg. In acest sens se pot adauga zilnic 300 de calorii suplimentare dietei anterioare. Majoritatea femeilor iau in greutate 2-3 kg in primul trimestru si apoi cate o jumatate de kilogram saptamanal pentru restul perioadei de sarcina. Daca sarcina se incepe la o greutate mai mica decat cea normala, surplusul de kilograme ar trebui sa fie mai mare, 13-18 kg, pentru a evita nasterea unui copil subponderal. Asadar este recomandata cresterea cu peste 0,5 kg in al doilea si al treilea trimestru. In cazul in care sarcina debuteaza pe exces ponderal, este recomandat sa se ia in greutate intre 10 si 13 kg. In al doilea si al treilea semestru ar trebui sa se ia 0,5 kg la doua saptamani si evident ca nu se va incerca nici o dieta de slabire in timpul sarcinii. In cazul in care se asteapta gemeni, cresterea in greutate va fi de 16 pana la 21 de kg. Asta inseamna ca in ultimele doua trimestre de sarcina ar trebui sa se ia in greutate saptamanal 0,750 kg. Luarea in greutate incet si constant este cea mai buna cale pentru o sarcina frumoasa si fara probleme. Exista in literatura de specialitate o serie de date care se refera la greutatea medie pe componente si la distributia kilogramelor in timpul sarcinii. Astfel: 1. Copilul - 3,5 kg;2. Tesut adipos - 3,5 kg;3. Lichide maternale in tesuturi - 1,5 kg;4. Sange maternal - 1,5 kg;5. Sani - 1 kg;6. Fluid amniotic - 1 kg;7. Placenta - 0,750 kg;8. Uter - 1 kg Total: aproximativ 14 kg. Cresterea ponderala pe sarcina este sanatoasa si naturala, insa majoritatea mamicilor isi doresc foarte mult sa revina cat mai repede la silueta pe care au avut-o cu 9 luni in urma. Trebuie inteles faptul ca daca greutatea s-a pus incet si constant pe timpul sarcinii, in acelasi mod se va pierde aceasta greutate. Cele mai practicate metode sanatoase de revenire la silueta pre-natala sunt: alaptarea, gimnastica, alimentatia sanatoasa si bineinteles plimbarile in parc cu bebelusul.

Nutritia pentru copii

Recomandarile nutritionale specifice copiilor sunt importante intrucat asigura dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a acestora. Copii fiind, ni s-a spus ca "dulciurile nu sunt bune si ne vor strica dintii", iar noi ascultam sfaturile adultilor care se straduiau sa urmam principiile unei nutritii sanatoase. Insa ce se intampla cand noi crestem, devenim adulti si responsabili de binele nutritiv al copiilor nostri? Excluzand mamicile care au instruire speciala in domeniu (care lucreaza in sfera medicinei, biochimiei, etc.), restul au diverse si justificate incertitudini legate de modul in care trebuie hranit copilul lor. Intr-adevar, dulciurile nu le fac bine si le strica dintii, dar cum stim daca dincolo de acest principiu elementar, copiii nostri primesc nutrientii necesari unei dezvoltari sanatoase? Daca pana la 2 ani se stiu cu exactitate alimentele, modul si momentul la care trebuie introduse acestea in dieta bebelusului, o etapa esentiala din punct de vedere nutritional si psihologic este cea cuprinsa intre 2 si 6 ani, cand se pun bazele comportamentului alimentar pentru copilul care va deveni adult. Ca si adultilor, copiilor le place diversitatea si au nevoie de ea. Si tot ca adultii, copiii au nevoie sa urmeze principiile piramidei nutritionale, in care sunt incluse toate grupele de alimente necesare unei vieti sanatoase. Diferenta ar trebui sa apara doar la dimensionarea portiilor. Orientativ, iata cateva exemple de grupuri de alimente esentiale in dezvoltarea armonioasa a copiilor: 1. Paine-Cereale-Orez Toate aceste produse contin carbohidrati complecsi, vitamine si minerale, cu atat mai mult cu cat se va alege varianta lor integrala. 2. Legume Acestea trebuie servite la trei mese distincte, in forma proaspata sau gatite in abur, pentru a se pastra in procent cat mai mare enzimele si nutrientii componenti. In aceasta categorie de alimente intra salata verde, rosia, ardeiul, morcovul, broccoli, conopida, telina, fiind surse bogate de vitaminele A si C. Mazarea si fasolea verde sunt surse bogate de proteine si fibre alimentare. 3. Fructe Trebuie consumate de cel putin doua ori pe zi in forma proaspata, pentru a beneficia de complexul de vitamine si fibre alimentare pe care il ofera. Bauturile comerciale din fructe nu se considera ca si aport de fructe, spre deosebire de sucurile proaspete de fructe preparate in casa. Toate fructele sunt recomandate si deci nu se vor evidentia unele in mod special. Fructele uscate trebuie sa se consume cu apa pentru a usura digestia. 4. Branza-Lapte-Iaurt Se recomanda sa se consume de doua ori pe zi in varianta degresata partial deoarece sunt o buna sursa de calciu. Portiile zilnice ar putea contine un pahar cu lapte, 150g de iaurt si 50g de branza proaspata sau cascaval. Pizza si inghetata nu sunt considerate a fi surse directe de lactate si trebuie consumate in cantitati limitate. 5. Carne-Peste-Oua-Nuci Doua portii din aceasta categorie alimentara sunt recomandate zilnic pentru a acoperi nevoia de proteine. Cu exceptia nucilor, toate aceste alimente trebuie fierte bine, eliminate grasimea si pielea si consumate fierte sau la gratar si nu prajite in ulei. De evitat din aceasta categorie: mezelurile, sunca, carnatii si untul de arahide. 6. Mirodeniile Pot fi folosite in functie de gusturile copilului, insa sarea trebuie limitata. Folosirea untului nesarat la gatit ar fi un mod prin care se poate evita aportul suplimentar de sare. Cand copilul prefera supele, nu folositi supe procesate din comert, ci pregatiti una proaspata in casa. 7. Bauturi Din start trebuie evitate bauturile cu zahar. Sucul proaspat de fructe, laptele degresat si apa plata sunt alegerile sanatoase din aceasta categorie. Cercetari recente au aratat ca aceste recomandari nutritionale nu ajuta doar la cresterea unui copil sanatos si puternic, ci ii imbunatateste si performanta fizica si mentala, luand astfel un start sanatos in viata.

Lichidele care mentin silueta

Apa si ceaiul sunt principalii reprezentanti ai lichidelor care mentin silueta. Toate vietatile necesita o cantitate suficienta de apa pentru a supravietui si pentru a mentine in echilibru toate procesele vitale. Apa reprezinta substanta de baza a fluidelor corporale: sucuri digestive, sange, urina, limfa, transpiratie, etc. Apa joaca de asemenea un rol important in dizolvarea si transportul diversilor nutrienti cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidratii de carbon si oxigenul. Apa este esentiala si ajuta in cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare si indepartare a deseurilor din organism. Asadar chiar daca suntem intr-o dieta sau nu, este intotdeauna foarte important sa consumam apa suficienta pentru a evita deshidratarea. Daca aportul de apa este prea mic atunci abilitatea de a transporta nutrientii este compromisa, fapt ce se va resimti rapid la nivel muscular. Din punct de vedere cantitativ pentru majoritatea oamenilor care traiesc intr-un climat echilibrat, 2 litri de apa ar putea fi suficienti pentru o buna desfasurare a proceselor vitale. In cazul special al regimurilor de slabire, consumul de apa este cardinal intrucat: 1. In faza initiala a regimului se pierde in special apa care trebuie sa fie inlocuita pentru a evita deshidratarea;2. Viteza cu care ardem calorii (metabolismul nostru) este un proces chimic care cere prezenta apei;3. Apa ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (cu cat organismul contine mai multe toxine, cu atat se pierde mai greu excesul ponderal);4. Consumul suficient de apa ajuta la prevenirea constipatiei. In acelasi timp apa nu trebuie folosita ca substitut alimentar sau pentru a linisti apetitul. Din punct de vedere al compozitiei chimice, apa plata este cea mai indicata pentru a se consuma pe perioade foarte lungi. Pentru folosirea pe perioade mai scurte, apa filtrata si apa distilata reprezinta doua optiuni sanatoase. Dar despre felul apei pe care trebuie sa o consumam la un moment dat sunt multe de spus si ii vom dedica acestui subiect spatiul si importanta cuvenite intr-un articol separat. Ceaiul verde dar si ceaiul negru provin din frunzele aceleiasi plante (Camellia Sinensis) si doar procesarea acestora conduce la obtinerea a doua ceaiuri diferite. Frunzele de ceai negru sunt complet oxidate in timp ce frunzele de ceai verde sunt usor prelucrate termic inainte de a fi uscate. Si astfel ceaiul verde este considerat a avea mai multe beneficii si aplicatii terapeutice decat cel negru. Ceaiul verde este folosit in Asia de mii de ani atat ca bautura cat si ca medicament natural. In ultimii ani, numeroase studii au relevat efectele sale chemo-preventive si antioxidante. Astfel s-a demonstrat ca aceasta bautura amelioreaza o serie de afectiuni, scazand colesterolul si blocand radicalii liberi sau reducand riscul pentru anumite tipuri de cancer. De la descoperirea sa ceaiul verde a fost recunoscut pentru proprietatile sale farmacologice: 1. Combate somnolenta;2. Are efect diuretic;3. Ajuta in timpul procesului de digestie;4. Este energizant;5. Satisface senzatia de sete. Studii publicate in decembrie 1999 in "American Journal of Clinical Nutrition and Urology" au aratat ca substantele active (catechin, theanin si saponin) ce exista din belsug in ceaiul verde ajuta la scaderea in greutate si la tratarea unor afectiuni ale prostatei.

Cum sa iei in greutate

Poate parea un paradox, insa foarte multe femei slabe isi doresc sa fie mai "implinite". Cu dive precum Beyonce, J Lo sau Britney, cum ar putea fi altfel! Nu mai sunt la moda siluetele filiforme a la Kate Moss, ci trupurile cu muschi si forme bine definite. Afla cum sa "pui masa" in modul cel mai estetic. Un plan in alimentatie Mai intai de toate, va trebui sa-ti pui la cale un plan de alimentatie special pentru "ingrasare". Asta nu presupune trei mese pe zi la fast-food, ci o nutritie care te va ajuta sa "pui pe tine" intr-un mod sanatos si natural. Trebuie pur si simplu sa consumi un numar mare de calorii. Tinteste catre sase mese pe zi, pentru a-ti obisnui stomacul cu volumul marit de hrana. Daca te intrebi cat de mari ar trebui sa fie portiile tale, incearca sa mananci mai mult decat o persoana care incearca sa slabeasca. Daca vei lua gustari dese, iti vei obisnui imediat sistemul digestiv cu o cantitate mai mare de hrana. Nu te feri de alimentele bogate in calorii, precum maslinele, ciocolata sau prajelile. Un program de fitness mulat pe corpul tau Nu pune in practica programul de fitness pe care iti planuiai sa-l folosesti la sala, pentru ca s-ar putea sa nu se adapteze nevoilor tale. Nici nu lua in considerare sfaturile persoanelor binevoitoare care arata bine pur si simplu, pentru ca este probabil sa aiba alte nevoi decat ale tale. Roaga instructorul de fitness sa-ti structureze un program special pentru tine, care sa-ti dezvolte masa musculara si care nu solicita efort aerob. Nu te antrena prea mult Nu iti vei dezvolta masa musculara daca te extenuezi ridicand greutati. Sesiunile de fitness trebuie sa fie scurte si concentrate si nu uita sa faci pauze de odihna intre seturile de exercitii. Foloseste greutati care "te provoaca", insa nu trebuie sa fie mai grele decat poti suporta. Tehnicile folosite corect sunt esentiale pentru progresul tau. De exemplu, pentru o greutate solicitanta, nu trebuie sa faci mai mult de opt ridicari. Odihneste-te O data ce te-ai hotarat sa iei in greutate, antreneaza-te numai lunea, miercurea si vinerea, pentru ca muschii tai sa aiba timp sa se relaxeze si sa se dezvolte. Chiar si exercitiile cardio-vasculare trebuie executate periodic, pentru ca sistemul tau muscular sa aiba timp sa se refaca dupa efort. Mostra pentru incepatori: Luni - exercitii pentru toate grupele musculareMiercuri- exercitii pentru toate grupele musculareVineri - exercitii pentru toate grupele musculareMostra pentru stadiul intermediar: Luni - exercitii pentru picioare si abdomenMiercuri- exercitii pentru spate si bicepsiVineri - exercitii pentru piept, umeri si tricepsi Suplimentele nutritive Contrar speculatiilor, este mult mai greu "sa pui masa" decat sa slabesti, deoarece persoanele slabe au un metabolism mult mai rapid decat cel normal si caloriile sunt arse chiar daca persoana in cauza nu face vreun efort deosebit. De aceea se recomanda folosirea creatinei, o substanta care ajuta la dezvoltarea masei musculare. De asemenea, un shake vitaminizant dupa fiecare antrenament de fitness este recomandat pentru marirea masei musculare.

Relatia dintre sexualitate si nutritie

Nutritia joaca un rol vital in ceea ce priveste viata sexuala. Ingredientele nutritionale necesare unei vieti sexuale sanatoase includ o imensa diversitate de fructe si legume proaspete, proteine si hidrati de carbon complecsi. Exista si anumite categorii de alimente care influenteaza negativ functia sexuala: prajelile si sosurile grase, zaharul si sarea in exces, grasimile saturate si alimentele procesate sunt considerate a fi in conexiune directa cu frigiditatea si absenta interesului pentru sex. De asemenea, este o idee buna sa se limiteze si consumul de alcool, cafea si nicotina, elemente ce impiedica asimilarea corecta a nutrientilor necesari unei vieti sanatoase. Vestea buna este ca unele indulgente sunt benefice. Delicioasa ciocolata contine senilalanina, un aminoacid care creste nivelul endorfinelor, adica al antidepresivelor noastre naturale. Important este sa se consume fructe care sunt pline de fibre si antioxidanti si care sunt considerate a avea proprietati afrodisiace: mere, caise, piersici, struguri, banane, kiwi, prune, zmeura si capsuni. Legumele sunt si ele extrem de importante datorita aportului de vitamine si minerale pe care il aduc: morcov, porumb, vanata, telina, castravete. In ceea ce priveste aportul de proteine, trebuie consumate fructe de mare (scoici, creveti, homar) si proteine usoare luate din carnea de pui, nuci, seminte si fasole. Suplimentele nutritive de multi-vitamine si minerale sunt recomandate periodic. Vitaminele din grupele A, B, C si E sunt responsabile de functionarea sexuala normala. Seleniul, manganul si zincul sunt vitale in reglarea hormonala. Prin urmare, pentru a avea o viata sexuala sanatoasa avem nevoie de o nutritie pe masura, alcatuita din alimente care sa aiba urmatoarele proprietati: sa fie integrale, sa fie crude, sa lase reziduuri alcaline, sa produca satietate si sa fie compatibile cu organismul.

Lichidele "aducatoare" de kilograme

De cele mai multe ori cand vine vorba de kilograme, de cele pe care vrem sa le pierdem in special, atentia se indreapta spre ce mancam, la ce ora si in ce cantitate. Si tot de atatea ori scapam din vedere faptul ca la fel de importante sunt si aspectele legate de ceea ce bem. Coniacul, lichiorul, vinul, berea, cafeaua, bauturile dulci carbogazoase sunt doar cateva exemple de lichide care influenteaza nefavorabil echilibrul ponderal si care trebuie dozate corespunzator, in functie de etapa parcursa: de slabire sau de mentinere. Bauturile alcoolice dulci, cum sunt coniacul si lichiorul, cunoscute si ca bauturi digestive, ingrasa pentru ca ele contin mari cantitati de glucide, care se metabolizeaza rapid si se depun ca rezerva in urma stimularii secretiei de insulina. Cat despre calitatile lor "digestive", acestea pot fi substituite cu succes aplicand o serie de principii de alimentatie sanatoasa. Berea, desi este tratata cu mai multa indulgenta in comparatie cu alte bauturi alcoolice, are si ea pacatele ei. In primul rand contine alcool (e adevarat, in cantitate moderata), contine mult acid, si acestea, in prezenta unei cantitati mari de glucida (4g/l) mai dulce decat glucoza, numita maltoza. Asocierea acestor componente favorizeaza hipoglicemia, care este responsabila de starea de oboseala si performanta scazuta. Ca si efecte secundare ale consumului de bere se mai pot aminti balonarea, cresterea in greutate, respiratia urat mirositoare. Vinul aduce la fel ca orice bautura alcoolica, calorii suplimentare pe care corpul nu le foloseste ca energie, ci le stocheaza si le traduce in kilograme in plus. Evident, cu cat vinul este mai tare (ca si concentratie de alcool) cu atat va contine un numar mai mare de calorii. In acelasi timp consumul de vin stimuleaza apetitul pentru alimente cu continut mare de grasimi si din aceasta asociere rezulta iarasi calorii suplimentare si implicit crestere ponderala. O serie de cercetatori considera ca prin consumarea zilnica a 100 ml de vin, femeile sunt mai expuse la cancerul de san, in timp ce altii le recomanda aceeasi cantitate in scopul scaderii riscului afectiunilor cardiovasculare. In orice caz, toate studiile clinice recomanda sa nu se depaseasca aceasta cantitate de 100 ml/zi. Bauturile acidulate dulci sunt din start nocive datorita continutului mare de zahar si acid, precum si al extractelor sintetice de fructe. In "Ghidul de Dietetica", Dr. Emile-Gaston Peeters face o serie de comentarii asupra acestui tip de bauturi: "La ora actuala, bauturile 'pe baza de cola' prezente pe piata europeana contin circa 100 mg de cofeina si 500 mg de acid fosforic pe litru. Cofeina are proprietati excitante. Acidul fosforic este un acidifiant intens, iar marea lui concentratie de fosfor risca sa dezechilibreze raportul calciu/fosfor din alimentatie, cu un grav pericol de deficit in privinta fixarii calciului in oase. Concluzia este simpla: aceste bauturi trebuie sa fie categoric interzise copiilor si adolescentilor. Ele nu sunt binefacatoare pentru nimeni". Nutritionistul Michel Montignac adauga si el: "Indiferent daca este vorba de copii sau de dumneavoastra, recomandarea mea ferma este aceeasi: fara limonada, fara bauturi acidulate, fara cola!" Cafeaua are, fara exagerare, proprietatile unui drog: da dependenta, este un stimulant si altereaza starea generala. Si surpriza... nu este indicata in diete. Pe scurt, cafeaua stimuleaza glandele responsabile de hormonii stresului, creste excretia urinara a unor minerale importante (magneziu, sodiu si potasiu), favorizeaza fixarea toxinelor de tipul pesticidelor, creste presiunea sangelui, afecteaza calitatea somnului si bineinteles, stimuleaza apetitul pentru dulciuri. Prin urmare, lichidele pe care le consumam zilnic au si ele importanta si socoteala lor si ne influenteaza in mare masura atat starea generala, cat si echilibrul ponderal. In articolul de saptamana viitoare vom afla care sunt bauturile pe care le putem consuma fara sa ne gandim la kilograme in plus.

Cele mai bune remedii împotriva sforăitului. Chiar funcționează!

Exerciţiile pe care Bella Hadid le face zilnic pentru a se menţine în formă

7 secrete pe care industria alimentară nu ţi le spune

10 vedete care s-au îngrăşat, dar nu le pasă de ce cred alţii

3 gustări care sunt potrivite pentru diabetici

Ce se întâmplă în corp după ce mănânci ciocolată?

Ce simptome are diabetul? 7 semne care te trimit direct la medic

6 simptome ale cancerului care sunt adesea ignorate

Vaccinul pentru diabet este programat pentru testare în 2018

Greșeli pe care le faci la duș. 5 părți ale corpului pe care e posibil să le omiți

Vrei să pari mai tânără? Sprâncenele tale sunt cheia, potrivit unui nou studiu

O oră de mișcare pe săptămână poate preveni depresia

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale vizitelor la saună

Cât de periculos este să te uiți la emisiuni sportive

Studiu. Varza de Bruxelles şi ceaiul verde combat cancerul de sân

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

12 semne ale consumului de zahăr în exces

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

Studiu: Bărbaţii care se însoară cu femei inteligente trăiesc mai mult

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

10 reguli de bază care te ajută să ai o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

;