Puterea cartofilor!

Mancarea preferata a americanilor nu este numai lipsita de grasimi si colesterol, ci este foarte bogata in vitamina C si potasiu; o excelenta sursa de fibre atunci cand sunt gatiti cu coaja cu tot. Pe langa faptul ca sunt foarte nutritivi si deliciosi, cartofii adug o sumedenie de beneficii organismului. Ei pot fi vedetele din mijlocul farfuriei alaturi de carnea de porc, vita, pui sau peste sau de unii singuri pentru o mancare vegetariana. Sau, pentru o garnitura delicioasa, pot aparea sub forma de piure, prajiti sau gratinati. Lasa-ti cartofii in coaja pentru o mai mare valoare nutritiva, tinand seama de faptul ca un mare numar de vitamine, minerale si fibre se gasesc in coaja.PotasiulCartofii cu coaja sunt o excelenta sursa de potasiu, extraordinar pentru sanatatea cardiovasculara. Cercetarile institutiilor de specialitate au aratat faptul ca o dieta bazata pe alimente cu un bogat continut de potasiu si cu un continut scazut in sodiu poate reduce riscul presiunii arteriale ridicate. Doar un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. De asemenea, potasiul ajuta la asimilarea calciului, important pentru mentinerea oaselor puternice.Vitamina C Pentru vitamina C, nu va ganditi numai la portocale - ganditi-va si la cartofi! Cartofii sunt una din cele mai importante surse de vitamina C din dieta americanilor. Aceasta vitamina este un puternic antioxidant care ajuta la stabilizarea radicalilor liberi, care pot preveni distrugerea la nivel celular. De asemenea, vitamina C produce colagenul care ajuta la mentinerea in buna stare a articulatiilor si osaturii.Fibrele Un cartof de marime medie cu coaja contine trei grame sau 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Ultimele studii au aratat faptul ca fibrele sunt benefice pentru un sistem digestiv sanatos si pot ajuta la reducerea riscului aparitiei unor anumite tipuri de cancer si probabil a bolilor de inima. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Statului Pennsylvania, consumul adecvat de fibre si apa ajuta la cresterea senzatiei de satietate dintre mese.Antioxidantii Antioxidantii protejeaza componentele celulelor cheie prin neutralizarea efectelor daunatoare ale radicalilor liberi, produsi natural in urma metabolismului la nivel celular. Radicalii liberi calatoresc de-a lungul celulelor, distrugand structura altor molecule, cauzand pagube la nivel celular. Se pare ca aceste celule distruse contribuie la imbatranire si conduc la diverse probleme de sanatate. Cartofii contin gluten, un antioxidant care s-ar putea sa ajute la protectia impotriva anumitor forme de cancer. Pentru o portie, cartofii alaturi de fructele de avocado, sparanghel, dovleac, conopida, broccoli si rosiile proaspete, au cel mai mare continut de gluten in comparatie cu alte legume si fructe. Intr-un studiu in care s-a comparat activitatea antioxidanta a cartofilor, ardeilor, morcovilor, cepei si broccoli, cartofii au obtinut locul doi dupa broccoli din acest punct de vedere.Carbohidratii Carnea si cartofii, pentru o alimentatie sanatoasa care contine un complex de carbohidrati, sunt principala sursa energetica pentru organism. De asemenea, sustinatorii dietelor bogate in proteine si scazute in carbohidrati recomanda sa se elimine alimentele bogate in carbohidrati asa cum sunt cartofii, morcovii si fructele; multi dintre expertii in probleme de nutritie considera ca astfel de diete bogate in proteine si sarace in carbohidrati sunt extrem de nesanatoase si nu sunt benefice mentinerii pe termen lung a unei greutati corporale scazute. Deoarece aceste diete tind sa fie bogate in grasimi saturate si sarace in consumul de fructe, legume si cereale, pot creste riscul aparitiei bolilor de inima sau a anumitor tipuri de cancer.Indexul glicemic Indexul glicemic (GI) este un sistem care repartizeaza un numar corespunzator anumitor alimente, in special cele care contin carbohidrati cum ar fi painea, pastele si cartofii, bazat pe capacitatea acestora de a creste continutul de glucoza din sange. Cu cat numarul de index glicemic este mai mare, cu atat capacitatea alimentului respectiv de a creste nivelul de glucoza din sange este mai mare. Mai multe studii au examinat efectele acestui index asupra apetitului, dar pentru ca acestea nu pot fi foarte bine controlate, s-au facut studii de lunga durata asupra subiectilor umani privind efectele GI asupra reglarii greutatii corporale. Nu exista nici o dovada concludenta care sa demonstreze faptul ca un consum ridicat de alimente cu un index glicemic mare poate conduce la obezitate. Practicabilitatea GI asupra alimentelor individuale din planul dietetic este controversata deoarece combinatiile de alimente pot altera totalul GI al unei portii de mancare. De exemplu, in cazul cartofilor, combinatiile obisnuite cu branza, broccoli, unt, otet sau sare, pot duce la scaderea indexului glicemic. Unele alimente care au un index glicemic foarte ridicat asa cum sunt cartofii, au si un index de satietate (SI) ridicat. Cu cat acesta este mai ridicat la un aliment, cu atat o persoana se poate simti multumita intre mese. Este nevoie de mult mai multe studii pana cand specialistii in probleme de sanatate si nutritie vor recomanda folosirea GI ca unealta in planificarea meselor si rontaitului intre acestea.Cateva sfaturi pentru o viata sanatoasa Pentru a duce o viata sanatoasa, asigura-te ca faci exercitii, iti controlezi portiile de mancare si alegi alimente potrivite. Incearca sa mananci cat mai multe fructe si legume - un minim de cinci portii de fructe sau legume in fiecare zi. Iata cateva sfaturi pentru felul in care cartofii te pot ajuta pentru o alimentatie sanatoasa: - mancare mexicanaPeste cartofii fierti adauga fasole neagra din conserva, porumb fiert inghetat, smantana dietetica si sosul tau preferat. - legume gratinateFoloseste un cartof ca baza pentru o mancare simpla de legume gratinate. Curata si taie in bucati ardei grasi, verzi sau rosii, morcovi, vinete si broccoli, fierbe si baga la cuptor. Condimenteaza cu sos de soia, cu un continut scazut de sodiu si arunca-le peste cartoful fiert si taiat in bucati. - cartofi cu chiliPune peste un cartof fiert taiat in bucati o lingura de sos de chili. Presara ceapa verde maruntita, branza dietetica rasa si smantana cu un continut scazut de grasime.

Tot ce nu stiai despre rosii

Stiai ca rosiile sunt o sursa importanta de antioxidanti vitali pentru organismul nostru, cum ar fi vitamina A, vitamina C si licopenul - despre care se spune ca poate preveni aparitia cancerului si a altor boli? Crezi ca tomatele proaspete sunt cele mai bune? Mai gandeste-te Tomatele conservate pot fi mult mai nutritive decat cele proaspete deoarece acestea sunt selectionate cand sunt coapte si procesate intr-o maniera care sa le conserve toate beneficiile. Oamenii de stiinta au descoperit ca produsele ambalate din tomate procesate la cald, asa cum ar fi sosul pentru spaghetti, ne pot oferi de sase ori mai mult licopen decat cantitatea echivalenta de tomate proaspete. Acest lucru este posibil deoarece caldura folosita in timpul procesarii distruge zidul de celule, permitand ca licopenul sa fie mai bine absorbit in tubul digestiv. Este important de stiut ca licopenul este solubil in grasimi, facand ca acesta sa fie mai bine absorbit atunci cand este consumat impreuna cu grasimi. Asa ca, poti adauga putin ulei de masline, branza sau carne la pasta ta favorita de tomate pentru a beneficia din plin de continutul de licopen. Ce fac antioxidantii pentru tine Antioxidantii sunt o parte vitala a dietei tale alimentare. Licopenul este recunoscut pentru cantitatea de antioxidanti pe care ii contine. O dieta bogata in vitamina C obtinuta din fructe si legume poate reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima, loviturilor, infarctului si diabetului. Vitamina C scade presiunea sangelui si nivelul de colesterol, ajuta la subtierea sangelui si protejeaza impotriva oxidarii. Solubila in grasime, vitamina A se implica in formarea si mentinerea pielii si parului sanatos. Ne ajuta sa vedem in lumina obscura si este necesara cresterii sistemului osos, dezvoltarii dintilor si reproducerii. Cum poti introduce tomatele in dieta ta zilnica Vei gasi in continuare cateva modalitati simple si eficiente de a-ti lua doza zilnica de tomate: - mananca italieneste. Fa-ti obiceiul de a manca paste cu sos de rosii la pranz. Foloseste rosii coapte pentru a-ti prepara singura sosul de rosii sau foloseste sosul tau preferat de spaghetti. - chilli vegetarian. Iti poti prepara rapid un savuros chilli, amestecand o cana de rosii intregi cu o cana de supa de fasole. Adauga bucati de morcovi proaspeti, ceapa si o mana sau doua de stafide. Condimenteaza cu putin chimen si pudreaza putina scortisoara. - adauga rosu verdeturilor tale. Adauga felii de rosii in salata ta. Incearca felii de rosii presarate cu verdeturi pentru un gust extraordinar. - tocanita cu tomate. Amesteca o ceasca de pasta de tomate la tocanita ta de carne, impreuna cu celelalte ingrediente, pentru un plus de savoare. Reteta recomandata: Ravioli cu tomate, ceapa si ardei Ingrediente:- doua linguri de ulei;- doi ardei mijlocii, taiati felii;- doi catei de usturoi, pisati;- o cana de rosii taiate cu ceapa dulce;- doua linguri de pasta de tomate;- o jumatate de lingura de verdeturi;- 500 de grame de ravioli cu branza sau carne: se fierb, se scurg de apa si se pastreaza calzi;- parmezan ras, dupa preferinta.Cum se prepara:1. incalzeste uleiul intr-o cratita mijlocie la foc mic. Adauga ardeiul si usturoiul; lasa pe foc aproximativ cinci minute pana cand ardeiul se inmoaie.2. adauga pasta de tomate si condimentele (sau verdeata). Lasa la foc mic, neacoperit, pentru zece minute.3. intinde sosul pe platou. Adauga ravioli deasupra si toarna peste ei sosul ramas. Daca doresti, poti orna cu parmezan ras.Timpul de preparare: 10 minute; timpul de fierbere: 15 minute; cantitatea servita: ~ 250 de grame; numarul de portii: 4. Factori nutritivi: numarul de calorii/1 portie: 320; grasimi/1 portie: 110. Valori nutritive necesare organismului in timpul unei zile; aici calculate la o valoare medie de 2000 de calorii - grasimi: 12 grame (19%); grasimi saturate: 3,5 grame (17%); colesterol: 115 mg (38%); sodiu: 620 mg (26%); carbohidrati: 36 grame (12%); fibre: 2 grame (9%); zahar: 9 grame; proteine: 16 grame; vitamina A: 15%; vitamina C: 30%; calciu: 20%; fier: 10%.

Ce inseamna controlul greutatii corporale

V-ati intrebat vreodata care este modul in care alimentele pe care le consumati se transforma in energie? Alimentele contin diferite substante nutritive, unele care au rolul de a furniza energie, celelalte ofera suport organismului pentru a putea folosi aceasta energie.Hidratii de carbon, proteinele, lipidele si alcoolul constituie substratul energetic. Zilnic, organismul are nevoie de o anumita cantitate de energie pentru a putea functiona in parametrii optimi. Atat energie consumata de organism, cat si cea furnizata de alimente se masoara in calorii.Energia poate fi furnizata in diferite moduri:Hidratii de carbon, proteinele si grasimile care se gasesc in diverse alimente si alcoolul continut de anumite bauturi furnizeaza calorii. Grasimile furnizeaza o cantitate de calorii pe unitatea de greutate de doua ori mai mare decat cea furnizata de hidratii de carbon si de proteine si din acest motiv, reducerea cantitatii de calorii ingerate se face in primul rand prin reducerea aportului de grasimi.Substante nutritive Calorii pe gram- hidrati de carbon4- proteine 4- grasimi9- alcool7Grasimile reprezinta cea mai concentrata sursa de energie si, din acest motiv, sunt cele mai bogate in calorii. Comparativ cu hidratii de carbon si proteinele la care prin arderea unui gram se obtin 4 calorii, prin arderea unui gram de grasimi se obtin 9 calorii. O dieta menita sa va ajute sa ajungeti la o greutate sanatoasa trebuie sa cuprinda o combinatie optima de hidrati de carbon, proteine, grasimi si alte substante nutritive si sa ofere un echilibru intre aport si consumul de energie.Echilibrul energeticGreutatea dumneavoastra este determinata de echilibrul energetic dintre aport si consum. Daca ingestia este mai mare decat consumul caloric, castigati in greutate; in cazul in care consumati mai multe calorii, prin efort fizic sau gimnastica, puteti sa scapati de kilogramele in plus, iar in cazul in care aportul si consumul sunt in echilibru, greutatea ramane constanta. Principiul ce sta la baza controlului greutatii se refera la echilibrul energetic. Necesarul zilnic de calorii depinde de mai multi factori, indiferent daca sunteti supra-, hipo- sau normoponderal. Exercitiul fizic poate constitui si el unul dintre factori.Aportul caloric in exces trebuie sa depaseasca 3500 de calorii pentru a castiga 450 de grame de tesut gras si, in egala masura, daca veti consuma 3500 de calorii suplimentar fata de aport, veti pierde 450 de grame de tesut gras. Scaderea ponderala presupune un deficit energetic constant, iar acest deficit poate fi obtinut in doua moduri: prin scaderea aportului sau prin cresterea consumului de calorii (prin intermediul activitatii fizice). Modalitatea cea mai eficienta este reprezentata de combinarea celor doua modalitati.Abordarea lenta, dar constanta, are mari sanse de reusita deoarece dureaza destul de mult sa inlocuiesti obiceiuri vechi cu unele noi. Complianta la modificarile de comportament alimentar si fizic este mai mare daca aceste modificari se fac gradat.Probleme medicaleFactori genetici, endocrinologici si metabolici contribuie intr-un procent destul de mic la instalarea supraponderabilitatii si obezitatii. Mai putin de 2% din cazurile de obezitate pot avea la origine o disfunctie metabolica, de pilda o hipofunctie tiroidiana, boala Cushing sau un alt dezechilibru hormonal. O rata metabolica scazuta poate fi, de asemenea, foarte rar cauza obezitatii. In realitate, persoanele supraponderale au o rata metabolica absolut mai mare si consuma o cantitate mai mare de calorii decat o persoana slaba de aceeasi inaltime.Alti factori1. Sexul. Muschii consuma mai multa energie decat tesutul adipos. Din acest motiv, barbatii, care au o masa musculara mai mare, consuma in repaus cu 10-20% mai multe calorii decat femeile.2. Varsta. Pe masura ce imbatraniti, masa musculara tinde sa scada, iar tesutul adipos sa fie mai bogat. Scaderea masei musculare duce la scaderea ratei metabolice a organismului. Ca urmare, metabolismul scade in intensitate pe masura ce inaintati in varsta. Toate aceste modificari trebuie corelate cu un aport caloric redus. Daca nu adaptati aportul caloric la noile realitati metabolice, riscati sa castigati in greutate.3. Fumatul. Fumatorii au tendinta sa se ingrase dupa ce se lasa de fumat, o crestere ponderala de 2,5 - 3,5 kg fiind destul de obisnuita. Aceasta crestere ponderala se poate datora faptului ca nicotina din tigarile fumate producea o accelerare a metabolismului. Atunci cand o persoana se lasa de fumat, ea consuma mai putine calorii. Fumatul afecteaza si gustul persoanei, ca urmare dupa ce se lasa de fumat, mananca mai mult deoarece alimentele par mai gustoase.4. Graviditatea. Dupa o sarcina, greutatea unei femei poate creste cu 1,8 pana la 2,5 kg fata de greutatea anterioara sarcinii. Aceasta crestere ponderala poate fi punctul de plecare pentru instalarea supraponderabilitatii sau obezitatii.5. Medicamentele. Corticosteroizii si antidepresivele triciclice pot determina o crestere ponderala.6. Diferite boli. Afectiunile medicale care au drept consecinta scaderea activitatii fizice pot duce la crestere ponderala.Desi obezitatea este rezultatul unei combinatii de factori, cele mai importante cauze sunt lipsa unei alimentatii sanatoase si inactivitatea fizica. Vestea cea buna este ca atat dieta, cat si activitatea fizica, pot fi influentate intr-un sens pozitiv si ca prin adoptarea unui stil sanatos de viata si alimentatie va veti imbunatati considerabil sanatatea. Scaderea riscului instalarii unor afectiuni corelate cu obezitatea are loc chiar si pentru o scadere ponderala de 5 - 10%.

Diversificati-va alimentatia

Adoptarea unui nou stil de viata care sa aiba ca finalitate obtinerea unei greutati sanatoase presupune scaderea numarului de calorii ingerate. Scaderea aportului caloric nu inseamna neaparat scaderea satisfactiei legata de alimentele consumate. Puteti reduce aportul caloric consumand alimente gustoase, sanatoase si care se prepara usor. Sa mananci bine inseamna sa te bucuri, sa savurezi alimente gustoase si, implicit, o stare buna de nutritie. Alimentatia sanatoasa, alegerea unei diete pe baza de fructe, legume, cereale, contribuie, totodata, si la reducerea riscului instalarii unor afectiuni legate de supraponderabilitate. Multe dintre cancere, boli cardiace si hipertensiunea arteriala sunt direct legate de alimentatie si, in mod special, de dieta bogata in grasimi, mai ales in grasimi saturate. Chiar in absenta scaderii ponderale, adoptarea unui comportament alimentar sanatos poate fi benefica. Consumul unei varietati cat mai mari de alimente favorizeaza mentinerea sanatatii. Nici un aliment nu poate furniza integral toate principiile nutritive esentiale necesare. Alegeti pentru consum dintr-o varietate de legume, fructe, cereale, si surse sarace in proteine, ca de exemplu leguminoasele, pestele, lactatele degresate si carnea slaba. In acest fel va puteti imbunatati starea de nutritie si, implicit, pe cea de sanatate. Incercati sa largiti paleta alimentelor consumate prin deprinderea a noi gusturi si noi feluri de mancare. Fiti creativi! Tineti minte: varietatea reprezinta "sarea si piperul" vietii. Incercati in fiecare saptamana un aliment sau o reteta noua. Probabil ati auzit de mango, kiwi, anghinare, arugula (planta din familia crucifere) sau tofu, dar probabil ca nu stiti ce sunt, cum sa le pregatiti si care este locul pe care l-ar putea ocupa in dieta dumneavoastra. Tineti minte ca nu trebuie sa renuntati in totalitate la alimentele preferate, dar ca exista o multime de provocari in acest domeniu, gata intotdeauna sa fie descoperite. Asa ca tot ce va ramane de facut este sa incepeti sa le explorati. Explorarea papilelor gustative pentru a percepe noi senzatii Lipsa familiarizarii cu un anumit gust poate constitui o bariera in calea consumului unor alimente noi. Treceti in revista lista de mai jos care cuprinde alimente ce sunt poate noi pentru dumneavoastra si cititi si descrierea care le insoteste. Veti descoperi ca unele dintre ele sunt la fel de gustoase si de usor de preparat ca multe alte alimente pe care le cunoasteti, daca nu chiar mai gustoase. - Orzul. O cereala care arata ca orezul si se prepara asemanator cu acesta. Orzul este o sursa de fibre foarte sanatoasa si saraca in grasimi.- Paste fainoase pentru cus-cus. Provin din grau care este tratat la aburi, uscat si apoi zdrobit in particule mai mici. Se prepara asemanator cu orezul. Pentru a beneficia de cat mai multe substante nutritive, trebuie sa aveti in vedere varietatile de faina integrala din grau.- Varza furajera. Varietate de leguma cu frunze verzi si cu gust asemanator cu cel al verzei. O jumatate de cana de varza fiarta reprezinta o sursa importanta de beta-caroten (vitamina A), vitamina C si calciu. Modul de preparare este asemanator cu al spanacului, fiarta sau calita in grasime.- Kasha (terci din faina de hrisca). Seminte uscate de hrisca, de cele mai multe ori zdrobite si transformate intr-un fel de terci subtire. Desi hrisca nu este o cereala, deseori o veti gasi la raionul de cereale in magazine. Hrisca se prepara la fel ca si orezul sau alte cereale, prin fierbere.- Fructele de kiwi. Fruct cu miezul verde deschis si gust care aminteste de capsuni si ananas. Un fruct de kiwi are la fel de multa vitamina C ca si o portocala si poate asigura necesarul zilnic pentru organism. Fructul poate fi curatat de coaja, taiat in bucati si folosit pentru salate sau alte preparate servite ca desert.- Mango. Fruct cu miez de culoare galben-portocalie si gust dulce acrisor. Un fruct poate acoperi necesarul zilnic de vitamina C si, in plus, reprezinta o sursa importanta de vitamina A (beta caroten) si potasiu. Incercati sa folositi acest fruct pentru sosul salsa (sos condimentat de rosii, folosit mai ales in bucataria latino-americana) sau in salatele de fructe.- Tempeh (fel de mancare specific in Indonezia). Un anumit fel de manacare facut din seminte de soia fermentate si care se vinde inghetat sau doar racit, sub forma de cozonac. Este principalul fel de mancare in Indonezia. Are consistenta de carne, aroma de nuca si poate fi folosit ca substitut pentru carne. Reprezinta o sursa de proteine saraca in grasimi, calciu, fibre, izoflavonoizi si estrogeni naturali.- Granule de soia. Substitut pentru carne facut din soia si condimente. Compozitia se foloseste sfaramata in diverse feluri de mancare, intocmai ca si carnea tocata de vita. Spre deosebire de carnea tocata de vita, nu necesita prajire. Puteti gasi un produs similar cu acesta, dar facut din proteine vegetale.- Tofu (lapte inchegat ce provine din boabe de soia macinate si care este folosit mai ales in bucataria asiatica si in dietele vegetariene). Produs fabricat din lapte obtinut din seminte de soia dupa un proces tehnologic similar cu cel de producere a branzei. Deoarece are un gust fin si consistenta unui burete, poate absorbi usor diverse arome. Poate fi folosita prajita cu diverse feluri de mancare sau amestecata cu oua, pentru omleta. Atunci cand este inghetata, poate fi folosita in diverse preparate ca substitut pentru carnea tocata.- Tomatillo (fruct originar din Mexic). Fruct care seamana cu o rosie mica, verde si care are coaja cu textura asemanatoare pergamentului. Are gust de lamaie, mere si diverse ierburi. Este hipocaloric si reprezinta o sursa importanta de potasiu. Folositi-l la guacamole (fel de mancare specific latino-american din piure de avocado, ardei iute, rosii, etc.), salsa sau consumati-l pur si simplu din caserole.

Importanta emotiilor in alimentatie

Cand mananci ca sa-ti hranesti un sentiment si nu pentru a-ti umple stomacul, acest lucru inseamna ca starea emotionala ne influenteaza foarte mult alimentatia. Cand esti fericit(a), alimentul ales poate fi friptura sau pizza, cand esti suparat(a) - s-ar putea sa alegi inghetata sau prajituri, iar atunci cand esti plictisit(a) ai putea manca chips-uri de cartofi. Alimentatie inseamna mai mult decat umplerea stomacului - aceasta poate satisface, de asemenea, si sentimentele, iar atunci cand vrei sa-ti potolesti aceste sentimente cu alimentele potrivite chiar si atunci cand stomacul tau nu este gol, inseamna ca mananci datorita fondului emotional. Acest gen de alimentatie are motive diferite decat cel al foamei. 1. Cum poti face diferenta Exista cateva diferente intre foamea emotionala si foamea fizica:- foamea emotionala vine dintr-o data; foamea fizica apare in timp;- cand mananci ca sa umpli un gol si acest lucru nu se refera doar la stomac, simti nevoia unui anumit aliment, cum ar fi pizza sau inghetata si numai acest aliment iti poate satisface necesitatea. Cand mananci pentru ca pur si simplu iti este foame, esti deschis(a) mai multor optiuni;- foamea emotionala pare ca vrea sa fie satisfacuta instantaneu cu alimentul dorit; foamea fizica mai poate astepta;- chiar daca esti satul(a), daca mananci ca sa-ti satisfaci o necesitate emotionala, inca mai vrei sa mananci. Atunci cand mananci pentru ca ti-e foame, te poti opri atunci cand te simti satul(a);- alimentatia emotionala poate trece peste sentimentul de vinovatie pe care il ai cand exagerezi cu mancarea; alimentatia datorita foamei fizice, nu. 2. Alimentele potrivite Cand foamea emotionala "bate la usa", una din caracteristicile specifice acesteia este ca te concentrezi asupra unui aliment anume, care este alimentul consolator. Aceste alimente "consolatoare" sunt acelea pe care o persoana le mananca pentru a obtine sau pentru a mentine un sentiment. Alimentele consolatoare sunt gresit asociate cu starile negative deoarece, intr-adevar, oamenii le consuma pentru ca sunt cazuti sau deprimati, dar la fel de interesant este si faptul ca aceste alimente sunt consumate pentru a mentine starile bune. Inghetata este prima pe lista alimentelor consolatoare. Dupa inghetata, urmeaza cele afrodisiace: pentru femei - ciocolata si prajiturile; pentru barbati - pizza, friptura si salatele. Tipurile de alimente consolatoare pe care le alege o persoana depind de starile acesteia. Persoanele fericite prefera sa manance pizza sau friptura (32%). Persoanele suparate aleg inghetata si prajituri (39%) iar 36% dintre persoanele plictisite prefera sa deschida o punga cu chips-uri din cartofi. 3. Supra-alimentarea emotiilor Uneori, toti mancam din motive emotionale. Cand mancarea devine singura si principala cale prin care o persoana isi satisface emotiile, apar si unele probleme, in special daca alimentele pe care le alege acea persoana pentru a-si satisface emotiile nu sunt tocmai sanatoase. Daca mananci atunci cand nu iti este foame, exista sansa ca organismul tau sa nu aiba nevoie de caloriile in plus. Daca acest lucru se intampla prea des, aceste calorii in plus se depoziteaza sub forma de grasimi, iar prea multe grasimi pot conduce la obezitate si chiar la riscul imbolnavirii de inima.Potrivit specialistilor, 75% din supra-alimentare este cauzata de emotii, asa ca este foarte important sa ne cunoastem si sa ne intelegem emotiile. 4. Recunoaste alimentatia pe fond emotional Primul lucru pe care trebuie sa-l facem cand dorim sa prevenim o astfel de alimentatie este sa o recunoastem. Tinand socoteala alimentelor pe care le consumi si numarand pana la 10 de fiecare data cand iei un dumicat, vei afla "daca" si "cand" mananci din alte motive decat foamea. Apoi, trebuie sa inveti cateva tehnici de controlare a emotiilor din spatele mancatului. Adesea, cand un copil este suparat, ii dam sa manance ceva dulce. Acest comportament se dezvolta an cu an pana cand ajungem sa practicam acelasi lucru, adulti fiind. Niciodata nu am invatat cum sa luptam cu sentimentele rele deoarece intotdeauna le-am inlaturat cu ceva dulce. Cum sa luptam cu sentimentele fara sa ne folosim de mancare, acestea sunt alte cunostinte pe care multi dintre noi trebuie sa le invete. 5. Cum sa controlam alimentatia emotionala Iata cateva sfaturi care ne vor ajuta sa ne controlam foamea emotionala:- recunoaste cand ai de a face cu foamea emotionala si invata ce anume declanseaza un astfel de comportament in tine;- fa-ti o lista cu lucruri pe care sa le faci atunci cand simti nevoia sa mananci si nu ti-e foame si poart-o cu tine. Cand te simti satul(a), poti pune capat acestei dorinte de a desfasura o alta activitate placuta;- incearca sa faci o plimbare, sa-ti suni un prieten, sa joci carti, sa faci curat in camera, sa speli rufe sau orice alta activitate productiva care iti poate indeparta gandurile de la dorinta de a manca;- cand simti nevoia acuta de a manca ceva atunci cand nu iti este foame, alege un aliment consolator care sa fie si sanatos, nu numai satisfacator;- pentru anumite persoane, renuntarea la anumite alimente atunci cand tin o dieta, poate crea dificultati din punct de vedere emotional. Cheia trebuie sa fie moderatia si nu eliminarea. Este de preferat sa consumam portii mici de alimente consolatoare. De exemplu, daca ai o punga mare de chips-uri, o poti imparti in mai multe pungute pentru a evita tentatia de a manca mai mult decat ai nevoie;- atunci cand avem de-a face cu alimente consolatoare care nu sunt intotdeauna sanatoase, cum ar fi deserturile pline de calorii, specialistii ne dau aceasta mica informatie: "memoria pentru un anumit aliment dureaza pana la a patra imbucatura, astfel incat, daca te vei opri doar la acesti patru dumicati, peste o saptamana iti vei aminti de o experienta mult mai placuta decat daca te-ai fi infruptat cu intreaga portie". In final, nu uitati ca alimentatia emotionala este ceva la care toti oamenii recurg atunci cand se simt plictisiti, fericiti sau suparati. Poate fi vorba de o punga de chips-uri sau de o friptura, dar indiferent de alimentul in cauza, invata cum sa controlezi aceasta tendinta si cum sa o moderezi.

Pune-ti metabolismul la treaba!

Este visul nostru, al tuturor: sa ardem mai multe calorii si sa ne putem permite cate o pofta fara sa punem in pericol silueta. Cu ajutorul cronobiologiei, descopera care sunt orele ideale de masa, de sport si de odihna. Si acel vis poate sa devina realitate.De ce cu tine cantarul este atat de afurisit? Ajunge o seara la pizzerie ca sa te ingrasi. Daca ai impresia ca nu arzi nici o calorie, nu trebuie sa te ingrijorezi: trebuie doar sa gasesti modul de a-ti pune metabolismul in miscare. Pentru ca poate invata sa consume mai mult. Dar ce este metabolismul? Este complexul proceselor fiziologice gratie carora mancarea "se arde", adica se transforma in energie. Dupa cum stii, cine are metabolismul rapid consuma tot ceea ce pune in gura, sau aproape, in timp ce un metabolism lent tinde sa acumuleze kilograme in plus. Intr-o oarecare masura, este o chestiune de predispozitie innascuta: fiecare dintre noi am mostenit de la mama si tata o capacitate mai mult sau mai putin abila sa consume calorii si sa ramana in forma. Daca avem tendinta de ingrasare, trebuie deci sa ne resemnam? Din fericire, raspunsul este nu.Alterneaza mancarea cu activitateaTrebuie sa stii ca exista inainte de toate un metabolism de baza. Este cantitatea de calorii pe care o consumi cand te odihnesti. S-a demonstrat ca, in general, au un metabolism de baza mai ridicat persoanele care traiesc intr-o clima rece, tinerii mai mult decat batranii, barbatii mai mult decat femeile. Dar caloriile pe care le arzi in timpul unei zile sunt mult mai multe decat cele consumate doar de metabolismul de baza: trebuie sa adaugi caloriile pe care le consumi in mod activ, adica prin eforturi fizice, mentale si emotive. Acest consum extra reprezinta metabolismul energetic. Si iata primul secret care poate dicta pasii metabolismului tau: sa alternezi mancarea si activitatea in asa fel incat sa atingi un echilibru intre caloriile pe care le inghiti si cele pe care le arzi. Pentru a schimba metabolismul cu o viteza in plus, trebuie totusi ca lucrurile sa fie facute la timpul lor, dupa cum sustin expertii in cronobiologie. O zi din viata noastra se desfasoara dupa ritmul intern al organismului nostru: sunt perioadele in care activitatea fizica este mai eficace si sunt perioadele in care e mai convenabil sa te odihnesti sau sa mananci. In continuare vei gasi o zi model. Citeste cu atentie sfaturile propuse de experti si incearca sa le pui in practica. In cel putin doua saptamani vei obtine primele rezultate!1. Dimineata: nu te opri nici un pic!Cand metabolismul tau este la maxim, mananca multe cereale si fa multa activitate fizica.- ora 7,00: incepe-ti ziua band un mare pahar cu apa inainte de un mic dejun care sa cuprinda cereale integrale, carbohidrati complecsi cu absorbire lenta. Asta inseamna ca organismul tau va arde acesti carbohidrati in cateva ore, avand mereu la dispozitie o rezerva de zahar. Bineinteles ca nu trebuie sa exagerezi cu mancarea pentru ca te asteapta un pic de activitate fizica. Daca ti-e foame, vei recupera cu gustarea de la ora zece. Bea ceai verde; va accelera metabolismul fara sa mareasca tensiunea si presiunea arteriala cum face cafeaua.- ora 7,30: e momentul potrivit ca sa arzi grasimile. Fa exercitii de joasa intensitate pentru circa o jumatate de ora. Nu trebuie sa depasesti ritmul cardiac de 120/minut. In acest fel, poti prelungi antrenamentul: dupa ce ai ars rezervele de zahar, incepi sa arzi grasimile. Datorita cerealelor pe care le-ai mancat la micul dejun, ar trebui sa te misti fara efort. Idealul ar fi o plimbare in ritm sustinut sau poti sa faci putina gimnastica aerobica in casa, folosin greutati. Aminteste-ti sa mentii mereu un ritm lejer si regulat, insistand pentru cel putin 20 - 30 de minute.- ora 10,00: gustarea "alunga foamea". Mananca un fruct ca sa nu simti foamea si sa tii constant in miscare metabolismul tau. Nu trebuie sa ajungi la ora pranzului cu o foame de lup: aminteste-ti ca ideal ar fi sa mananci de mai multe ori pe zi, dar in mici cantitati. Dupa efortul fizic facut poti sa-ti permiti o banana: te satura si este bogata in potasiu, un adevarat sprijin pentru muschii tai. Dupa preferinta, poti manca un iaurt: proteinele accelereaza metabolismul.- ora 12,00: invata sa nu ramai pe loc. Acasa sau la serviciu, evita sa stai intr-un loc. Chiar si micile miscari te ajuta sa arzi calorii in plus: trece-ti o mana prin par sau joaca-te cu creionul pe birou si concentreaza-te asupra a ceea ce faci, pentru ca si efortul intelectual activeaza metabolismul. Esti constransa sa ramai mereu pe scaun, obisnuieste-te sa ai picioarele in miscare - la interval de o ora macar, contracta si relaxeaza ritmic muschii coapselor, fesieri si pulpele picioarelor pentru 2 - 3 minute in sir.2. Dupa-amiaza: permite-ti un pranz picant si fa un pic de miscare inainte de a reincepe munca!- ora 13,00: la masa trebuie sa alegi gusturile puternice. Foloseste ardei iute, curry, paprika, piper si alte mirodenii. Cand mananci astfel de picanterii, organismul lucreaza in plus ca sa micsoreze temperatura pe care acestea tind sa o ridice. In plus, ardeiul iute contine capsaicina, o substanta care faciliteaza sinteza adrenalinei si mareste metabolismul, fapt demonstrat de cercetarile Universitatii din Quebec. Prefera un pranz de proteine: carne, peste sau branza.- ora 13,30: fa doi pasi - dupa ce ai mancat, rezista tentatiei de a lenevi, incearca sa faci o plimbare de cel putin un sfert de ora care te va ajuta sa reduci gazele intestinale, iar procesul digestiv va fi mai simplu si mai rapid, astfel metabolismul are posibilitatea sa lucreze la maxim. Daca nu ai posibilitatea sa faci miscare, alege mancaruri mai lejere la pranz.- ora 14,00: relaxeaza-te, este momentul ideal pentru a te odihni. Trebuie sa te odihnesti 30-40 de minute, nu mai mult. Altfel, vei fi adormita tot restul zilei. Daca nu poti dormi, ofera-ti 10 minute de relaxare totala: citeste, vorbeste cu o prietena sau stai cu ochii inchisi si respira lent si profund.- ora 16,00: gustarea care iti incarca bateriile - este momentul zilei in care vei avea o cadere de energie. Alege un iaurt degresat ca sa-ti pregatesti muschii pentru efortul de seara sau ia o gustare pe baza de fibre cu un mar sau cu cereale integrale. Fibrele captureaza lipidele si glucidele, ajutandu-te sa slabesti.2. Seara: trebuie sa fii din nou dezlantuita pentru ca acesta este momentul ideal sa-ti tonifici corpul, ca apoi sa-i dai odihna binemeritata.- ora 18,30: frecventeaza o sala de gimnastica (nu stramba din nas). La sfarsitul zilei, organismul produce mai multi hormoni ai cresterii care fac o tonificare mai rapida a muschilor tai, mai ales daca sunt bine antrenati. Este ultimul efort al zilei, asa ca nu-ti economisi energia. Fa o incalzire si apoi abandoneaza-te fiarelor si greutatilor pentru mai mult de o jumatate de ora.- ora 19,30: elibereaza-ti mintea. Dedica cel putin o jumatate de ora unei relaxari totale, eliberand mintea de preocuparile de peste zi. Evita sa te supui altor activitati: abia intoarsa de la serviciu, nu incepe imediat sa faci curatenie; stresul este dusmanul organismului mai ales daca este prelungit, acesta va lenevi metabolismul, ridicand nivelul hormonului cortizol care interfereaza cu producerea de insulina. Rezultatul acestui fenomen este ca va trebui sa muncesti mai mult sa arzi carbohidrati si astfel te ingrasi mai repede. In alternativa, poti incerca sa-ti oferi un masaj antistres.- ora 20,30: pune pe masa proteine. Bucura-te de ritualul cinei pregatindu-ti mancaruri care iti plac si mesteca lent, ajutandu-ti digestia. Recomandata ar fi o ciorba de legume urmata de un fel cu carne sau peste. Acest tip de cina va avea un inalt continut de proteine care cer organismului un consum energetic major ca sa fie metabolizata. Alege pestele de mare bogat in iod, acesta favorizeaza producerea hormonilor tiroidieni. Nu exagera cu carnea mai ales rosie, alterneaz-o cu peste care datorita grasimilor pozitive, numite omega 3, ajuta si la combaterea radicalilor liberi si deci a imbatranirii celulare.- ora 23,00: inchide lumina si mergi la culcare. Somnul regulat este important pentru metabolismul tau. Trebuie sa respecti orarul natural al organismului, adica sa dormi cand este intuneric si sa fii treaza cand este lumina. Programul ideal variaza de la o persoana la alta, dar de obicei somnul dureaza circa opt ore. Pentru a dormi bine, bea un ceai de musetel sau tei. Aminteste-ti ca intre somn si cina sa fi trecut cel putin doua ore.Iata alte cateva informatii utile care te vor ajuta sa te autoevaluezi:- eficienta metabolismului tau depinde si de factori ereditari, dar caloriile pe care reusesti sa le arzi depind si de raportul dintre masa grasa (tesutul adipos) si cea slaba (muschii). Pentru ca daca esti musculoasa consumi in plus, masa musculara fiind compusa din proteine care trebuie schimbate continuu, necesitand un efort consistent din partea metabolismului.- poti mari procentul de tesut muscular cu exercitii fizice care sa fortifice muschii, folosind greutati sau instrumente, sau chiar propria greutate facand, de exemplu, exercitii abdominale.- aminteste-ti ca este mult mai eficace daca vei face de patru ori cate zece abdomene, odihnindu-te cate un minut de fiecare data. Pentru ca un efort continuu te va obosi si vei alege un alt exercitiu mai usor in continuare.- atentie la medicamentele de slabit: pe piata noastra exista multe produse farmaceutice care reactioneaza asupra metabolismului. Le putem incadra in doua tipuri: primul se refera la cele pe baza de hormoni tiroidieni care se folosesc doar in cazuri de hipotiroidism (tiroida nu produce suficienti hormoni), de asemeni trebuie evitata si sibutramina, un medicament care stimuleaza senzatia de satietate si accelereaza metabolismul. Trebuie prescris de medic exclusiv persoanelor obeze. Al doilea tip cuprinde medicamente eficace fara efecte colaterale (chiar daca trebuie cerut sfatul medicului). Acestea ar fi integratorii de iod, continut de alge si mai ales de peste marin, care este fundamental pentru sinteza hormonilor tiroidei. Mai ales hormonul tiroxina, molecula prezenta in fiecare organ si tesut al organismului nostru este absolut indispensabil pentru functionarea corecta a metabolismului.- pacaleste-ti metabolismul: cea mai mare greseala este sa mananci foarte putin ca sa slabesti. Metabolismul tau se obisnuieste sa traiasca cu mai putine calorii si intra intr-o "stare de alarma": pentru ca mancarea lipseste, organismul hiberneaza. Cand reincepi sa mananci chiar si mai putin in plus, nu este pregatit sa arda calorii in exces si te ingrasi imediat. Iata cum poti evita acest fapt: insista cu o dieta echilibrata care sa nu coboare sub 1.300 de calorii pe zi, exercitiile la sala sa fie regulate ca organismul sa se obisnuiasca cu un echilibru intre activitatea fizica si alimentatie, iar cand ai ajuns la greutatea ideala, nu abandona. Este momentul sa mentii o dieta de circa 1.600 - 1.700 calorii pe zi, facand mereu multa miscare si evitand portiile exagerate de mancare.

Micul dejun iti poate salva viata

Mancand la micul dejun in fiecare zi este cheia unei vieti lungi si sanatoase, potrivit ultimelor cercetari. Acestea au demonstrat faptul ca un mic dejun regulat reduce semnificativ riscul de a deveni obezi, diabetici sau sa fim predispusi infarctului.Un studiu realizat de o echipa de la "Harvad Medical School" pe un grup de 3000 de persoane a aratat ca obezitatea si tulburarea pre-diabetica sunt cu 50% mai scazute la persoanele care iau micul dejun in fiecare zi, comparativ cu cele care sar peste acesta.Cele mai importante mancaruriRezultatele in urma studiilor facute arata ca micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei. Se pare ca acesta poate juca un rol important in reducerea riscului de imbolnavire cu doua tipuri de diabet si cu boli cardio-vasculare. Cercetatorii cred ca mancarea de dimineata ne poate ajuta sa ne controlam foamea si ca in felul acesta vom fi mai putin tentati sa rontaim tot felul de maruntisuri sau sa mancam exagerat la masa de pranz.Mancand la prima ora ne poate ajuta sa controlam nivelul de insulina din organism. Insulina este hormonul responsabil cu transformarea zaharului din organism in energie. Atunci cand mancam prea multe alimente bogate in zahar, organismul nostru produce foarte multa insulina si o va procesa foarte repede. Acest lucru poate conduce la o prabusire a nivelului de zahar din sange, facandu-te sa tanjesti dupa si mai multa mancare pentru a-ti creste nivelul de zahar din sange din nou.Echilibrand nivelul de insulina printr-un mic dejun adecvat, te va ajuta sa-ti controlezi nivelul de zahar din sange, determinandu-te sa nu mai rontai tot felul de alimente grase sau dulci dupa amiaza.Alimentele pe care le-au consumat voluntarii la micul dejun in timpul studiului au fost, de asemenea, importante. Studiul a aratat ca persoanele care au consumat cereale dimineata in fiecare zi si-au redus cu 15% riscul aparitiei tulburarii pre-diabetice. Adevaratele beneficii ale efectului pe care il are micul dejun asupra organismului raman inca neclare.Cel mai bun mic dejun- trei linguri de tarate cu trei curmale taiate, un mar taiat, trei sferturi de cana cu lapte si o lingura de iaurt dietetic. "British Nutrition Foundation" spune ca toate cerealele sunt bogate in carbohidrati si contin putine grasimi oferindu-ne foarte multa energie de-a lungul intregii zile. Laptele si iaurtul contin proteine si ne pot oferi mai mult de jumatate din necesarul zilnic de calciu. Trebuie sa va formati obiceiul de a manca cel putin cinci fructe pe zi deoarecea acestea ne aprovizioneaza cu vitamine si minerale.- doua felii subtiri de paine integrala cu branza usoara, cu un continut mic de grasime sau unse cu putin gem sau cu putina drojdie de bere. Fibrele din cereale ajuta la mentinerea sanatatii organelor interne iar drojdia poate ajuta la o mai buna asimilare a fierului pe care il consumi - deficienta de fier fiind una din cele mai obisnuite tulburari ale organismului.- o mica portie de iaurt dietetic amestecat cu felii de fructe sau de banane. Iaurtul contine calciu si toate vitaminele B, esentiale pentru mentinerea bunei circulatii a sangelui si a sanatatii pielii. Fructele asigura vitamine iar bananele suplinesc carbohidratii pentru producerea energiei. Capsunile sunt cele mai bune fructe deoarece sunt bogate in anti-oxidanti - compusi care ne pot ajuta sa reducem riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului.- ceva dulce, preparat din felii de banana, capsuni proaspete si doua linguri de iaurt dietetic. Acesta iti poate asigura proteine, calciu, vitamine si minerale, si anti-oxidantii care pot lupta cu cancerul.- biscuiti dietetici si o cana cu cafea cu lapte sau un pahar cu suc natural de portocale si o banana mare. Acestea sunt usor de mancat pe fuga si iti ofera un nivel echilibrat de carbohidrati, vitamine si proteine. Pachetele care contin mai multe cereale si sunt concepute special pentru micul dejun pot fi servite cu lapte degresat. Poti adauga si o banana si o lingura de iaurt dietetic pentru un mic dejun perfect echilibrat.Pentru un mic dejun mai prelungit din weekend- doua feliute de carne macra, bacon prajit in interiorul unei baghete proaspete sau intre doua felii de toast integral. Poti adauga salata verde, rosii si folosi ketchup in loc de maioneza pentru a nu ridica nivelul de grasimi din mancare. Bea un pahar de suc de portocale - acesta iti va da anti-oxidantul vitamina C, care te poate ajuta si la absorbtia de fier.- oua jumari cu sunca sau carne macra. Oul este o buna sursa de proteine si vitamina A, iar carnea iti va oferi carbohidrati. Poti adauga cateva felii de somon afumat care iti va mari necesarul de ulei de peste, ajutandu-te sa-ti protejezi inima, articulatiile si pielea.- scortisoara. Presara un ou cu o jumatate de lingurita de scortisoara si o jumatate de lingurita de zahar maro. Ia doua felii de paine si da-le prin amestecul de ou. Prajeste-o pentru cateva minute pe fiecare parte. Presara doua linguri de branza si felii de piersica proaspata. Delicios si sanatos!

Ce alimente trebuie sa evitam in prevenirea cancerului

Noile cercetari au aratat faptul ca un consum zilnic al anumitor alimentecum ar fi prajelile si painea, poate duce la aparitia diferitelor tipuride cancer. Vom analiza cateva alimente care au fost puse in legatura cuaparitia si dezvoltarea acestei boli.Prajelile, chips-urile, biscuitii si paineaCercetatorii au aratat faptul ca un consum prelungit de acrylamida -o substanta chimica pe care o gasim in mancarurile prajite, facute lacuptor sau coapte - cum ar fi prajeala, chips-urile, painea, biscuitii,bomboane si cerealele de la micul dejun - pot cauza distrugerea nervilorsi, conform studiilor facute pe animale, pot afecta fertilitatea masculinasi pot duce chiar la aparitia cancerului.Un studiu recent realizat in Suedia este primul care a demonstrat faptulca acrylamida se formeaza atunci cand alimentele bogate in carbohidrati,asa cum sunt cartofii, orezul si cerealele, sunt prajite sau coapte(acrylamida nu se formeaza atunci cand acestea sunt fierte).De fapt, cercetatorii au descoperit ca o portie de mancare prajita poatecontine de 500 de ori mai multa acrylamida decat a fost permisa de catre"World Health Organization" ca fiind limita maxima de siguranta in apa debaut. Unii cartofi prajiti pe care ii gasim in lanturile de fast-food-uri,contin de 100 de ori mai multa acrylamida decat limita admisa.Este imposibil sa evitam acrylamida deoarece se gaseste in foartemulte alimente - si nu este vorba doar de prajeli grase si cartofiprajiti. Alimente cu care ne hranim intreaga familie, cum ar fi paineaprajita, paine din cereale si cea integrala, toate contin acrylamida."Food Standards Agency (FSA)" spune ca este prea devreme pentru a sfatuipopulatia sa-si schimbe dieta sau cum sa-si prepare mancarea intr-un modmai sanatos, accentuand faptul ca doar o alimentatie bogata in fructesi legume este recunoscuta si acceptata pentru a ne proteja impotrivadiferitelor forme de cancer. Oricum, dieteticienii spun ca nu trebuiesa eliminam imediat toate aceste alimente din dieta noastra.Organismele noastre sunt expuse unor nivele mici de acrylamida de deceniiintregi, iar consumul zilnic este estimat ca fiind de 1000 de ori maimic decat cantitatea care poate afecta un sobolan. Daca ai un sistem deaparare foarte puternic, organismul tau va recunoaste toxinele, asa cumeste si acrylamida, si le vor stopa inainte ca acestea sa ajunga sa nedistruga celulele. Dieteticienii insista asupra faptului ca studiilesunt abia la inceput si nu trebuie sa incepem sa nu mai mancam painesau cereale care contin foarte multe vitamine si minerale importantepentru cresterea imunitatii organismului. Oricum, reducerea consumuluide alimente grase si prajite este recomandata si, de asemenea, pungilecu biscuiti si chips-uri nu trebuie sa va ingrijoreze.AlcoolulUn consum mare de bauturi alcoolice puternice este pus in legatura directacu cresterea riscului de aparitie a cancerului in gura, esofag, intestine,ficat si san. De fapt, un studiu american care a urmarit modul de viata apeste 200.000 de femei, de-a lungul a 14 ani, a aratat faptul ca pentrufemeile aflate in perioada de postmenopauza, mai putin de o bauturape zi poate provoca o crestere de 30% a cazurilor de deces din cauzacancerului de san, comparativ cu cele care nu obisnuiesc sa bea alcool.Cantitatea zilnica de alcool, permisa si recomandata, este de trei saupatru unitati pentru barbati si de doua sau trei unitati pentru femei -o unitate poate fi o sticla de jumatate de bere, un pahar cu vin sau 100gde tarie, tot ceea ce este peste aceste limite, poate pune in pericolsanatatea organismului.Carnea rosieOamenii care mananca mari cantitati de carne rosie (porc, vita si miel),carne la gratar sau prelucrata, cum ar fi salamul, carnatii, bacon-ul sihamburgerii, prezinta un risc ridicat in aparitia cancerului de intestine,potrivit unui raport al ziarului "British Medical Journal".Principalul vinovat este amina heterociclica, care se formeaza lasuprafata carnii atunci cand este prajita, coapta sau pusa pe gratar -in special atunci cand este arsa sau carbonizata.De asemenea, studiile facute pe animale au aratat ca aminele heterociclicepot provoca aparitia cancerului, dar nu exista aceeasi ceritudine inceea ce ii priveste pe oameni. In anul 1998, "Department of Health" ne-asfatuit sa nu depasim consumul de 140 de grame de carne rosie pe zi.SareaUn consum mare de sare in dieta noastra poate creste riscul de aparitiea cancerului de stomac. Este stiut faptul ca sarea, continuta de carneagatita sau cea afumata, poate distruge sau poate inflama captuseala moalea stomacului nostru, facandu-ne vulnerabili la tumorile cauzatoare decancer. Din fericire, riscul aparitiei acestui tip de cancer este scazutde cand congelarea a inlocuit metodele traditionale de pastrare a carnii,cum ar fi condimentarea si sararea.Acelasi Departament al Sanatatii ne sfatuieste sa reducem consumul de sarela doar 6 grame pe zi - ceea ce inseamna cam jumatate din cantitatea pecare o consumam in mod obisnuit - pentru a reduce riscul presiunii maria sangelui. Fundatia "The World Cancer Research" a aratat ca acest lucrune poate ajuta sa reducem riscul de aparitie a cancerului de stomac.Arahidele si cerealeleContinute de arahide si cereale, alfatoxinele sunt un gen de ciupercacare poate creste riscul de aparitie a cancerului de ficat. Acestea suntsubstante chimice produse de mucegaiul care se gaseste in alimentelecum sunt alunele, cerealele si condimentele provenite, in special,din tarile tropicale.Uniunea Europeana a stabilit un set de reguli privind limitele admiseale continutului de alfatoxine in alimentele importate, dar pentruca acestea nu sunt vizibile, partile contaminate pot afecta intregultransport. Oricum, cercetatorii considera ca o cantitate mica dealfatoxine consumata izolat, nu poate produce efecte cauzatoare decancer.Specialistii ne asigura ca alunele vandute pe piata europeana si americanasunt sigure deoarece regulile in aceasta privinta sunt foarte stricte. Celmai bun sfat pentru turistii care calatoresc pe alte continente este saevite alunele care par mucegaite. Problema este foarte grava indeosebiin zonele in care alunele si cerealele sunt cultivate sau depozitatein conditii de umiditate ridicata. Acest lucru il gasim, in special,in China si Africa de Vest.

Cum sa mananci pentru a combate cancerul

Urmeaza o dieta sanatoasa pentru a te echipa cu arme puternice impotrivacancerului. Exista anumite alimente care te pot ajuta sa te protejeziimpotriva acestei boli. Potrivit Fundatiei "World Cancer Research", 30- 40% din cazurile de cancer sunt provocate direct de ceea ce mancam,de greutatea pe care o avem si de ativitatea pe care o desfasuram.Este bine cunoscut faptul ca alimentatia mediteraneana bogata in fructe,legume, peste, grau si cereale, scade riscul aparitiei cancerului sipoate sa ne reduca riscul imbolnavirii cu peste 25%. Consumand o largavarietate de alimente, ne putem pastra sistemul imunitar puternic siputem ajuta la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi -incarcarea cu milioane de molecule negative care umbla prin organismulnostru cautand sa ne distruga celulele.Un studiu interesant a aparut in urma cu cateva saptamani in ziarulpublicat de "American Medical Association", aratand ca suplimentelealimentare, cum ar fi vitaminele sub forma de tablete, nu pot oferiaceeasi protectie impotriva cancerului, asa cum o pot face alimentelenaturale. Acest lucru subliniaza faptul ca mancarea in starea sa naturala poatefi o adevarata arma impotriva cancerului. Oricum, nu exista inca dovadastiintifica a faptului ca printr-o anume alimentatie putem regresaefectele cancerului. Inca nu se poate spune ca mancand alimentelepotrivite putem vindeca aceasta boala. Dar renuntand la alimentele grasesi mentinand o dieta echilibrata si bogata in amidon, fructe si legume,ne putem pastra sistemul imunitar puternic pentru a lupta impotrivatoxinelor produse de cancer.In acest serial de dieta dedicat cancerului, vom examina anumite alimentecare ne pot ajuta sa ne protejam organismul impotriva cancerului si,de asemenea, alimente pe care trebuie sa le evitam.I. Fructe si legume pe care trebuie sa le mancamPotrivit Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie,oamenii consuma doar doua sau trei fructe pe zi. Insa, dieteticienii spunca numai consumul a cel putin cinci fructe sau legume in fiecare zi nepoate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea impotrivacancerului. Acum vom analiza de ce anumite fructe si legume sunt potrivite in specialpentru a ne proteja impotriva acestei boli. Este evident ca un singurfruct sau o singura leguma nu ne poate proteja impotriva acestei boli,dar consumand o larga varietate din acestea, ne putem ajuta foarte multorganismul sa lupte cu cancerul. Fructele si alimentele sunt cunoscutein mod deosebit pentru beneficiile pe care le au acestea datoritaantioxidantilor pe care le contin - substante care lupta impotrivamoleculelor care pot duce la aparitia cancerului. Cu cat vom consumamai multi antioxidanti, cu atat vom avea mai putine toxine in organism.- "tenderstemul" este un hibrid obtinut din broccoli si varza creatachinezeasca, poate ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de stomac,colon si de plamani. Creatorii acestui hibrid spun ca acesta este bogat inglucosinolat - un important agent anti cancerigen continut, de asemenea,si de broccoli si de varza de Bruxelles, datorita mirosului deosebit alacestora. De fapt, "tenderstemul" contine cu 45% mai mult glucosinolatdecat tipurile obisnuite de broccoli. Unul din componentele acestuihibrid contine "sinigrin", despre care se spune ca determina celulelepre-canceroase sa se sinucida. "Tenderstemul" arata ca broccoli, darare tulpina mai lunga.- broccoli; specialistii spun ca o singura portie de broccoli consumatain fiecare zi, poate preveni aparitia cancerului cu pana la 50%.Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Liverpool, broccoli sialte cateva legume cu frunze contin fibre bogate in glucide - care potajuta la prevenirea proteinelor numite lactoza sa nu blocheze colonulsi astfel micsorand riscul aparitiei cancerului de colon.Broccoli si alte astfel de legume cum ar fi conopida, salata verde sivarza sunt, de asemenea, bogate in anumiti compusi care se pare ca potmodifica metabolismul estrogenului, micsorand riscul aparitiei canceruluide san.Doua din trei studii au examinat relatia dintre cancerul de san si genulacesta de legume, descoperind faptul ca un consum mare din acestea poatereduce riscul aparitiei cancerului de san cu peste 40%.Oricum, dieteticienii atentioneaza asupra importantei consumului uneimai mari varietati de fructe si legume - incluzand o mai mare varietatede culori in mancarea noastra - pentru o mai buna interactiune intrechimicalele continute de aceste fructe si legume si care ne poate ajutala construirea unei imunitati mai puternice.- varza; unii specialisti spun ca varza poate ajuta la prevenireaaparitiei cancerului de san si de colon. Un studiu american a aratat capersoanele care consuma varza cel putin o data pe saptamana isi reducriscul de aparitie a cancerului cu doua treimi, dar alti specialistisunt inca rezervati in privinta acestui rezultat.- varza de Bruxelles contine acea substanta chimica numita "sinigrin"despre care se spune ca reprima dezvoltarea celulelor pre-canceroase.Procesul de determinare a celulelor pre-canceroase sa se sinucidafunctioneaza - este un proces natural numit apoptosis - iar efectul esteatat de puternic incat unii medicii sunt convinsi ca si o singura portiede mancare de varza poate distruge celulele pre-canceroase din colon.- pepenele verde; tomatele, pepenele verde si grapefruitul sunt bogate inlycopen. Acesta este un nutrient care pare sa aiba o actiune puternicaasupra sistemului imunitar prin producerea activitatii antioxidantilorin organism. Este din ce in ce mai evident faptul ca lycopenul poatefi un instrument puternic impotriva unei largi varietati de afectiuni,incluzand cancerul de prostata.- strugurii; un agent anti-fungal descoperit in struguri poateajuta la prevenirea aparitiei cancerului, potrivit cercetatorilor dela Universitatea din Leicester. Resveratrolul este o molecula careajuta culturile de vita de vie si alte culturi sa se apere impotrivaciupercilor.Cercetatorii au folosit teste de laborator si analize ale tumorilor pentrua descoperi faptul ca organismul poate transforma resveratrolul intr-unbine cunoscut agent anti cancerigen a carui tinta sa fie distrugereacelulelor canceroase. Acestia recomanda un consum cat mai mare deresveratrol continut de strugurii rosii si mure, ajutand la reducereariscului dezvoltarii cancerului.Dupa acest articol introductiv, saptamana viitoare va vom prezenta olista cu mai multe alimente pe care le putem consuma pentru a preveniaparitia cancerului, urmand ca in urmatoarea saptamana sa discutam desprealimentele care trebuie evitate.Alte cinci alimente care te pot proteja impotriva cancerului

Alte cinci alimente care te pot proteja impotriva cancerului

Am stabilit deja faptul ca fructele si legumele te pot ajuta sa teprotejezi impotriva cancerului. Exista si alte dovezi pe baza caroraputem demonstra ca o alta grupa de alimente ne poate ajuta, de asemenea,sa ne echipam organismul cu arme care sa lupte impotriva cancerului.Vom analiza proprietatile a inca cinci alimente care pot lupta impotrivaacestei boli.1. Plantele leguminoaseFibrele continute de plantele leguminoase si de alimentele fabricate dinfaina integrala ne ajuta la eliminarea estrogenului din organism. Preamult estrogen produs de proprii nostri hormoni si substante asemanatoarehormonilor continute de diverse produse (medicamente, bauturi) potimpiedica divizia celulara din tesutul sanilor.Cercetarile au demonstrat ca o prea mare divizie celulara poate conducela cancerul de san. Fibrele pot ajuta la tinerea in sah a cancerului desan deoarece ajuta la eliminarea estrogenilor din organism si previnereabsorbtia estrogenului in intestine, toate acestea conducand la scadereadiviziei celulare.Semintele de in sunt o deosebita sursa de fibre, acestea fiind recunoscutepentru protectia pe care o asigura impotriva cancerului de san prinnormalizarea nivelului de estrogen si reducerea cresterii tumorii instadiile avansate.O dieta bogata in fibre ne poate ajuta, de asemenea, sa ne mentinemorganele interne sanatoase. Si asta pentru ca fibrele solubile au creat"bacteria prietenoasa" de care avem nevoie pentru a lupta impotrivabacteriilor daunatoare - ceea ce inseamna ca organismul tau va fi maiputin expus in fata toxinelor periculoase care pot provoca aparitiacancerului.2. Pestele grasPestele gras cum ar fi macroul, sardinele, pastravul si somonuleste recunoscut pentru scaderea razei de actiune a cancerului desan. Cercetarile au aratat faptul ca eschimosii care mananca foarte multpeste gras sunt mai putini expusi aparitiei cancerului. Acest lucru sedatoreaza continutului de grasimi omega-3. Oricum, parerile expertilorsunt impartite in ceea ce priveste rata de aparitie a cancerului laeschimosi. Se pare ca pericolul aparitiei cancerului de san este scazutdar cel al cancerului de stomac este totusi ridicat.Ultimele cercetari au aratat faptul ca aceste grasimi omega-3 pot prevenisau pot incetini dezvoltarea tumorilor canceroase si, de asemenea,poate contribui la intensificarea sistemului nostru imunitar. Aceastapentru ca omega-3 rivaliabout thezeaza cu grasimile omega-6 (care segasesc in uleiurile pentru gatit care incurajeaza divizia celulara)si tine sub control dezvoltarea celulelor.Se pare ca omega-3 are capacitatea de a stopa mecanismul de cresterea celulelor si previne divizarea acestora (ceea ce poate conduce ladezvoltarea tumorilor canceroase).3. LactateleAcizii linoleici combinati se gasesc in lapte si in toate alimentelepe baza de lapte. Un studiu facut de revista "Nutrition and Cancer" acomparat consumul de lactate si nivelul din sange al acizilor linoleicicombinati al unui grup de femei cu cancer de san, cu acela al unui grupde femei care nu sufereau de aceasta boala.Aceste cercetari au scos la iveala faptul ca riscul scazut al aparitieicancerului este asociat nivelului ridicat din sange al acizi linoleicicompusi si cu un consum ridicat de lactate. Se pare ca lactatele joacaun rol foarte important in scaderea riscului de aparitie a canceruluide san.4. CurryCancerul de colon (intestinul gros) apare mai putin in India decatin restul Europei, iar consumul mare de curcumina - care se gasestein mirodeniile de sofran - ne poate ajuta sa ne explicam acestlucru. Curcumina blocheaza ritmul de aparitie al cancerului de colon,iar studiile au aratat ca aceasta poate suprima dezvoltarea celulelorcanceroase in organismul uman.Cercetarile s-au finalizat in Leicester dupa ce specialistii au notatfaptul ca in timp ce populatia din orase este formata din asiaticiin proportie de 20%, doar doi din cinci sute de pacienti afectati decancerul de colon sunt de etnie indiana. De asemenea, sofronul mai esterecunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatorii.5. FibreleConsumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele,orezul si graul pot stopa riscul dezvoltarii cancerului in organeleinterne cu mai mult de 40%, spun specialistii. In lunile anterioare, auexistat unele indoieli cu privire la beneficiile medicale pe care l-arputea avea continutul de fibre din alimentatie, dar studiile privitoarela alimentatie si cancer au contrazis cu fermitate toate aceste teorii.Toate aceste informatii sunt provenite de la "European ProspectiveInvestigation into Cancer and Nutrition" (EPIC), care a facut teste peun total de 400,000 de oameni din noua tari.Voluntarii au fost chestionati in legatura cu consumul lor de fibrenaturale din fructe, legume si cereale. Din cele 400,000 de persoanetestate, 470 sufereau de cancer colorectal. La cei care consumau foartemulte fibre, riscul de imbolnavire era redus cu mai mult de 40%.In episodul urmator, ultimul din acest serial dedicat cancerului,vom discuta despre alimentele de care trebuie sa ne ferim pentru a neproteja impotriva acestei boli.Cum sa mananci pentru a combate cancerul

Poti manca pentru a-ti imbunatati vederea?

Sfatul mamei de a manca morcovi pentru a putea vedea in intuneric s-arputea sa fie mai mult decat un simplu truc pentru a ne face sa mancammai multe legume. Cercetatorii au demonstrat faptul ca anumite alimentepot imbunatati vederea, stopand semnele imbatranirii ochiului si pastrandsanatatea acestuia.Una din cele mai comune cauze ale vederii slabe este ceea ce se numeste"degenerescenta maculara". Aceasta este cauza orbirii si a altor problemede vedere, in proportie de 50%.Imagineaza-ti ca ochiul tau este ca o camera. Exista cristalinulcu o deschidere in fata care concentreaza obiectele in retina, inspatele ochiului tau. Macula este o mica zona de depresie situata incentrul retinei, unde acuitatea vizuala este maxima si, de asemenea,sensibilitatea la lumina este foarte mare. Uneori, celulele maculei sedistrug iar tu iti pierzi abilitatea de a aprecia culorile sau de a teconcentra asupra activitatilor migaloase cum ar fi cititul. De cele maimulte ori, aceasta problema nu provoaca orbirea totala dar iti poateincetosa privirea si, uneori, te sensibilizeaza la lumina.In mod obisnuit, cei afectati sunt persoane de peste 60 de ani darforma genetica a acestei boli poate afecta si persoane tinere sau chiarcopiii.Medicii inca nu au aflat cu exactitate din ce cauza celulele maculeiincep sa degenereze. Una din teorii se refera la radicalii liberi,substantele nocive pe care corpul tau le ia din lumina soarelui, atmosferasi fumul de tigara.Exista cativa pasi pe care poti sa-i faci pentru a-ti proteja ochii peviitor. Urmeaza urmatorul ghid si mananca pentru o vedere mai buna.- mananca legumeUn studiu recent realizat de Universitatea din Florida a descoperit faptulca ochii contin o cantitate mare de "luteina". Aceastaprotejeaza ochiul prin formarea unor pigmenti in macula. Pigmentii ajutala filtrarea fascicolului nociv de lumina albastra care poate distrugeochiul. Cu cat ochii tai vor contine mai multi pigmenti, cu atat risculde imbolnavire este mai mic. Trebuie aratat faptul ca un consum marede legume cu un bogat continut de luteina este foarte important pentrumentinerea nivelului densitatii pigmentilor din macula. Din pacate,acest nutrient nu este generat in mod natural de catre organism, asa cava trebui sa il iei din alte surse.Exista mai multe verdeturi care contin acest nutrient, cum ar fi spanacul,broccoli si varza creata. Studiile au aratat ca numai o lingura dezarzavat cu putin ulei poate creste nivelul de luteina din sange cuaproape 90%. Trebuie sa consumi verdeturi bogate in luteina mai multeluni pentru a vedea beneficiile. Dar daca te vei plictisi sa manancispanac, poti cumpara un supliment de vitamine pentru cresterea niveluluide luteina. O persoana care consuma doar 10 mg de supliment naturalde luteina timp de 12 saptamani, in fiecare zi, poate sa aiba rezultatevizibile in cresterea cantitatii de pigmenti in ochii sai.- incepe sa rontai morcoviEste adevarat - consumul de morcovi te poate ajuta sa vezi inintuneric. Nutrientul responsabil de acest lucru este carotenul careeste transformat in vitamina A de catre ficat.Protejeaza-ti ochii de lumina soarelui ca sa nu ai probleme maitarziu. Vitamina A iti poate proteja ochii ajutand la absorbtia energieisolare care trece prin ochi. Crescand nivelul de vitamina A inseamna caochii tai pot absorbi mai multa energie si pot deveni mai sensibili lalumina slaba, facandu-te sa vezi mult mai bine. Copiii care au deficientede vitamina A au ochii uscati si, in cazuri extreme, pot suferi de"orbirea" de noapte, avand probleme in a vedea pe intuneric. Cele maibune surse de caroten sunt morcovii, fructele de mango si varza. Deasemenea, poti gasi carotenul si in untura de peste, lapte si oua. Fructerecunoscute pentru capacitatea lor de a imbunatati vederea in intunericsunt afinele. Ingredientul "magic" continut de afine este un grup decompusi care ajuta vedereala intuneric. Pentru a vedea rezultatele, trebuie sa mananci afinecel putin doua luni. Daca iti este greu sa le gasesti pe piata, le poticumpara sub forma de capsule sau tablete din farmacii. Ai nevoie de unaport de cel putin 600 mg in fiecare zi.O alta cauza majora a pierderii vederii este cataracta. Aproapejumatate din persoanele de peste 65 de ani sufera de cataracta. Cataractainseamna o opacifiere a cristalinului, facandu-te sa nu mai ai claritateavederii. Nu este ca o pielita care iti acopera ochiul. Privirea devineincetosata din cauza luminii care nu mai poate trece prin cristalinulafectat pentru a ajunge la retina. Este posibil ca aceasta problema safie generata de radicalii liberi.Lupta impotriva radicalilor liberiUna din cele mai bune modalitati de a lupta impotriva daunelor produsede radicalii liberi este consumul de antioxidanti. Antioxidantii potdescoperi si pot distruge radicalii liberi din organism. Nutrientiiesentiali cum ar fi vitamina C si E sunt cei mai buni antioxidanti. Celedoua vitamine pot ajuta la reducerea riscului dezvoltarii cataractei siprotejeaza ochii impotriva daunelor produse de lumina soarelui si fumulde tigara.De asemenea, vitamina C ajuta la mentinerea unei bune circulatii asangelui, astfel incat ochii tai sa fie in permanenta aprovizionati cunutrienti si minerale.Cele mai bune surse de vitamina C sunt portocalele si fructele dekiwi, in timp ce vitamina E poate fi gasita in alune si carnea grasa depeste. Ambele vitamine pot fi gasite sub forma de supliment. Persoanelecare consuma multe vitamine si suplimente minerale, dupa varsta de zeceani, pot reduce riscul aparitiei cataractei cu 60%.Mananca mai mult zincUn alt nutrient esential pentru sanatatea ochilor este zincul. Acestaajuta la mentinerea bunei functionari a retinei si ajuta la producereadiverselor enzime antioxidante care se gasesc in ochi. Poti gasizincul in carnea rosie, in stridii, grau, secara si ovaz. Pentru unelepersoane - cum sunt vegetarienii - va fi usor sa-si ia zincul pe calenaturala. Altfel, specialistii recomanda un consum de 15 pana la 30 mgde zinc in fiecare zi.Evita zaharul si sareaChiar daca vei consuma alimentele potrivite pentru imbunatatirea vederii,poti strica totul mancand gresit. Consumul mare de zahar conduce ladiabet. Unul din aspectele acestei boli este afectarea vederii care poateconduce, eventual, la orbire. Specialistii din Australia au aratat faptulca persoanele care consuma multa sare isi dubleaza riscul dezvoltariicataractei. Trebuie sa nu consumi mai mult de 60 mg de sare in fiecarezi.Daca te ingrijoreaza problemele de vedere, ia legatura cu cel maiapropiat oftalmolog pentru a te sfatui ce trebuie sa faci. Acesta va puteasa-ti examineze ochii si sa depisteze o eventuala aparitie a vreuneiafectiuni.

Alimente care iti imbunatatesc starea generala

Psihologii spun ca aproape toate alimentele placute la gust itiinfluenteaza starea prin cresterea de suplimenti endocrini care te facsa te simti bine. Urmatoarele alimente prezentate nu numai ca au un gustbun dar multe dintre ele au compusi care te vor ajuta sa te simti bine,sa-ti limpezesti mintea si sa previi starile depresive.Incearca sa mananci o cat mai mare varietate din aceste alimente; estenesanatos sa mananci o cantitate foarte mare doar dintr-unul singur.- avocado este unul dintre cele mai bogate plante in vitaminele B,inclusiv vitamina B6. O jumatate de avocado iti asigura o treime dinnecesarul tau zilnic. Se pare ca vitamina B6 iti imbunatateste foartemult starea, iar persoanele care sufera de depresii au nevoie de ea. Celmai potrivit este sa iei un avocado copt bine si sa-l storci usor. Dacaeste inca crud, el se va coace in cateva zile la temperatura camerei.- bananele contin magneziu si te ajuta sa-ti relaxezi tensiunileinter-musculare. O singura banana iti poate oferi necesarul zilnic devitamina B6 care te ajuta sa lupti impotriva starilor depresive.- ceaiul de musetel are un usor efect impotriva anxietatii si actioneazaca un sedativ foarte usor. Toarna o cana de apa fierbinte, dar nuclocotita, peste doua lingurite de flori uscate de musetel sau peste unpliculet de ceai. Asteapta cinci minute, strecoara si bea.- ciocolata. Semintele de cacao contin feniletilamine, un compus careajuta cresterea adrenalinei si dopaminei, care iti imbunatatesc stareagenerala. Un studiu facut in anul 1996, a demonstrat faptul ca ciocolatacontine mici cantitati de anandamina, o substanta asemanatoare cu aceeacontinuta de marijuana, dar multi specialisti spun ca aceste cantitatisunt mult prea mici pentru a avea vreun efect. Acestia spun ca ciocolatate face sa te simti bine numai datorita gustului extraordinar pe careil are aceasta. Ciocolata neagra de calitate este cea mai sanatoasa sieste bine sa nu mananci mai mult de una pe zi.- semintele de in. Un studiu din anul 2000 facut de Universitatea dinArizona, Colegiul pentru sanatate publica din Tucson, a aratat faptul capersoanele al caror sange are un continut scazut de acizi grasi omega-3sunt predispuse la stari depresive. Alte studii au demonstrat faptul ca unaport de acizi grasi omega-3 iti poate imbunatati starea. Pentru a faceca nutrientii benefici sa fie bine absorbiti de organism, poti rasnisemintele de in intr-o rasnita de cafea si sa presari doua linguritedin praful obtinut peste salate sau cereale. Pastreaza semintele de inin congelator.- faina de ovaz este bogata in vitamina B1. Chiar si cea mai micadeficienta din aceasta vitamina poate impiedica buna functionare acreierului. Spre deosebire de alte surse pentru aceasta vitamina, cumar fi carnea de porc si ficatul, faina de ovaz este foarte saraca ingrasimi saturate si foarte bogata in fibre solubile, cu un efect foartebun asupra inimii.- sucul de portocale. Un pahar cu suc de portocale iti poate asigura 18%din necesarul tau zilnic de acid folic, una din vitaminele B care previnestarile de depresie. Mai multe studii au demonstrat faptul ca persoanelecu un nivel scazut de acid folic sunt cu mult mai predispuse la depresiedecat cele cu un nivel normal.- cartofii au un efect calmant deoarece curata fluxul sangvin de aminoacizi care lupta impotriva altor amino acizi, tryptophan. Cand acestaajunge la creier, ajuta la producerea serotoninei, cea care inducecalmul. Daca intr-adevar simti nevoia sa te relaxezi, mananca o farfuriecu cartofi copti; daca ii vei manca impreuna cu alte alimente bogate inproteine, s-ar putea ca acestea sa neutralizeze efectul.- hamburgeri vegetarieni. Este bine sa mananci proteine atunci cand vreisa-ti limpezesti mintea. Proteinele contin amino acidul tyrosine, carestimuleaza sinteza dopaminei si a norepinephrinei, cele care contribuiela agerimea intregului organism. Hamburgerii vegetarieni bazati pe soiasunt o sursa sanatoasa de proteine vegetale.

Tulburarile tranzitului intestinal

In ultima vreme numeroase cititoare au trimis intrebari referiroare latulburarile de tranzit intestinal, cel mai adesea acestea plangandu-sede simptome precum balonarea si constipatia. Se pare ca acestea ar fi"bolile omului modern", alimentatia fiind in multe cazuri "vinovatul"principal.Constipatia presupune existenta a mai putin de 3 scaune pe saptamana,cu volum redus si consistenta dura, insotite de cele mai multe ori dedurere.Constipatia cronica habituala apare frecvent datorita unei incapacitaticronice de evacuare a intestinului gros, aceasta fiind de multe oriinfluentata de alimentatie (in general este vorba de o dieta saraca infibre).Foarte importanta insa este diferentierea de constipatia deteminata deboli organice care afecteaza tubul digestiv precum:- hemoroizii;- fisurile anale;- ruptura de perineu;- cancerul de colon;- megacolon;- diverticuli colonici;- colita de iradiere sau colita ischemica.De asemenea, constipatia poate aparea in boli extradigestive:- hipotiroidie;- diabet zaharat;- boala Parkinson;- scleroza in placi;- leziuni ale maduvei spinarii;- stari depresive.De aceea, mai ales atunci cand aceasta tulburare de tranzit a aparutbrusc si relativ recent, este obligatoriu un consult de specialitatepentru a exclude posibilitatea unei astfel de boli. In aceste cazuri,trebuie tratata boala de baza, care a determinat aparitia constipatiei.Trebuie sa stiti si ca numeroase medicamente pot produce constipatie:- codeina;- antihipertensivele;- calciul;- fierul;- clonidina;- antidepresivele;- antiparkinsonienele;- morfina;- preparatele cu aluminiu.Sarcina si colonul iritabil pot fi alte cauze ce pot determina aparitiaconstipatiei. In ceea ce priveste tratamentul, prima etapa o constituiecresterea proportiei de fibre in alimentatie, chiar daca persoanarespectiva are o dieta echilibrata. Aceasta modificare a regimului duceadesea la o ameliorare a simptomelor, fibrele determinand o accentuarea peristalticii.Incercati sa consumati cat mai mult urmatoarele alimente:~ paine neagra;~ zarzavaturi;~ salata verde;~ legume verzi (fierte sau crude, mai ales rase);~ fructe proaspete sau uscate si apoi inmuiate (prune uscate, smochine);~ paste fainoase;~ miere.Alimentele grase au de asemenea actiune laxativa - uleiul de masline,folosit mai ales in salate, dar si in stare pura (1-2 linguri dimineata penemancate). Frisca, smantana, galbenusurile de ou au o actiune similara,dar mai putin intensa.Pentru cele care urmeaza concomitent si o cura de slabire, esterecomandata adaugarea la salata a 1-2 linguri de ulei de parafina,care va inlocui partial sau total uleiul de floarea-soarelui. Indicatiaeste valabila doar pentru un timp limitat pentru ca uleiul de parafinaimpiedica absorbtia vitaminelor liposolubile (A,D,E,K).O situatie particulara este atunci cand constipatia se complica si cucolita cronica, situatie de care s-au plans cateva dintre cititoare. Sevor consuma in special urmatoarele alimente:- iaurt, branza de vaci, cas, telemea desarata;- peste slab;- omleta dietetica (din albusuri);- unt, margarina, ulei, frisca;- paine alba prajita;- fainoase cu lapte (gris cu lapte, orez cu lapte, fulgi de ovaz);- legume ca: morcovi, cartofi, sfecla coapta - sub forma de sufleuri,soteuri, salate;- sucuri de fructe sau pireuri de fructe coapte;- supe de carne slabe, cu adaos de fainoase sau albus de ou;- supe-crema de legume.De foarte multe ori constipatia se datoreaza unui abuz de laxative,creandu-se un cerc vicios care duce la o adevarata depedenta de acestemedicamente. De aceea trebuie evitata folosirea in exces a acestora,optandu-se in schimb pentru modificarea dietei si a stilului de viata(sportul precum si masajul pot determina accelerarea tranzituluiintestinal).Ocazional (de exemplu in perioada concediilor, cand plecati dinlocalitate) puteti apela la anumite laxative precum: bisacodilul(Dulcolax, Stadalax), lactuloza, uleiul de parafina sau de ricin,glicerina, ceaiul de crusin. Important este sa nu abuzati si sa tineticont ca, oricat ar parea de inofensive, acestea raman totusi medicamentecare pot avea efecte adverse, mai ales utilizate pe termen lung.

Vindecare cu acupresura

Dureri de cap, lipsa de pofta de mancare, constipatie sau ameteli, stres sau insomnii, pentru toate adeptii practicilor extrem-orientale nu au nevoie decat de mainile lor. Inca de acum 6000 de ani, se stia in China ca durerile pot fi alinate prin masarea unor puncte si trasee, ca pot fi reactivate functii ale organismului. Azi, expertii sunt de parere ca prin asa-numita acupresura poate fi stimulata puterea de autovindecare. Este mai greu sa cunosti toate cele 361 de puncte de acupresura decat sa inveti tehnica in sine. Pentru asta e suficient putin exercitiu. Locul respectiv se maseaza usor cu aratatorul si cu degetul mijlociu. Cel mai bun este masajul tibetan, la care se pot folosi uleiuri si creme preparate de tine. Trei exemple: Dureri de cap Maseaza punctul care se afla la 5 cm vertical deasupra urechii si la o distanta de doua degete in directia occipitalului. Sau cea de-a 7-a vertebra (la nivelul umerilor). Ochi obositi Amesteca 1 lingurita anason pisat cu 1 lingurita unt lichid. Unge-te cu aceasta crema pe talpi unde se afla si zonele reflexogene ale ochilor si maseaza puternic. La sfarsit, freaca-te cu putina tarata. Constipatie Maseaza plexul solar (la 2 degete sub stern) cu ulei cald de susan. Minte sanatoasa in trup sanatos Alimentatie budista Articol

Alimentatie budista

Conform traditiei budiste, hrana este un medicament. In aprecierea principalelor alimente, un rol important il au 5 elemente (pamant, apa, foc, aer, spatiu) ca si principalele gusturi (dulce, acru, amar, sarat, iute). Daca un aliment este sau nu sanatos, depinde in principal de tipul de personalitate care il ingurgiteaza. Astfel, un tip agitat ar trebui sa reduca alimentele amare, un flegmatic pe cele dulci. Cu ajutorul acestor sisteme extrem de complicate, nutritionistii realizeaza diete individuale. Dar exista si cateva principii general valabile, care provin din manastirile budiste. Apa Este secretul sanatatii tibetanilor, spun specialistii. Calugarii o beau imediat ce se scoala dimineata, ca si la toate mesele, pentru a dezintoxica organismul si a echilibra fluidele din corp. Important: trebuie fiarta cel putin 20 de minute si bauta cat mai fierbinte. Sfatul nostru: umple seara un termos si bea dimineata, pe stomacul gol, doua pahare. Masura Opreste-te din mancat cand muschii burtii se intind. O digestie sanatoasa cu o valorificare optima a energiei presupune ca elementul spatiu sa nu fie suprasolicitat. Calugarii cu experienta stiu exact cum sa respecte regula de fier a meselor: 2 sferturi solid, 1 sfert lichid, un sfert spatiu gol. In plus: daca se poate, nu mai manca nimic dupa ora 19. Multe cereale, putina carne O regula de baza. Totusi, budistii nu sunt vegetarieni stricti. In anumite boli carnea este chiar folosita ca mijloc terapeutic. Regim disociat Conform invataturii tibetane, a manca hidrati de carbon si proteine la aceeasi masa ingreuneaza digestia. De aceea, in manastiri, in general o masa este compusa doar dintr-un singur fel. Minte sanatoasa in trup sanatos Vindecare cu acupresura Articol

Minte sanatoasa in trup sanatos

O meditatie de ore intregi in care stai nemiscata iti pune nu numai rabdarea la incercare, ci necesita si o stapanire de sine exemplara. Acesta este de altfel unul dintre motivele pentru care in manastirile din indepartata Asie se invata si azi exercitii care fortifica trupul. Acestea nu te pregatesc doar pentru sedinte maraton de meditatie, ci se dovedesc a fi si izvoare nesecate de energie pentru dimineata, seara si restul zilei. Iti recomandam o serie de exercitii pe care le-a adus in China calugarul indian Bodhidharma in jurul anului 520 d.Hr. Cel mai bine este sa faci cele trei exercitii unul dupa altul. Exercitiul 1: Stai comod in picioare, departeaza-le la nivelul umerilor, tine talpile paralele. Inspira si expira calm si concentreaza-te asupra punctelor Tan-Tien (aflate la 5 cm sub buric). Ridica apoi bratele incet la piept si preseaza palmele usor una de alta. Important: fa miscarile controlat si concentreaza-te asupra lor. Execitiul 2: Stai in fata geamului deschis. Observa cum ridici bratele, cu degetele celor doua maini intrepatrunse, pana la nivelul umerilor si cum impingi apoi mainile inainte. In timpul impingerii, respiratia trebuie sa coboare adanc, pana in burta, iar la readucerea miinilor, trebuie sa expiri puternic. Repetarea miscarii are efectul unei plimbari placute prin aerul proaspat al unei dimineti de primavara. Execitiul 3: Stai cu picioarele drepte, ridica bratele intinse deasupra capului pana cand se ating varfurile degetelor (palmele sunt intoarse in sus). Apleaca-te apoi inainte (fruntea in directia genunchilor) si prinde-ti cu mainile gambele. In final, trebuie sa atingi podeaua cu mainile, sa ridici capul si sa fixezi un punct oarecare. In acest timp inspira si expira cu gura inchisa. Revino la pozitia initiala, relaxeaza bratele si tropaie apasat de 21 de ori cu ambele picioare pe podea. Alimentatie budista Vindecare cu acupresura Articol

Regimul alimentar in gastrite

Din punct de vedere al evolutiei, gastritele pot fi acute sicronice. Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primulrand din restrangerea alimentatiei.Sunt recomandate in acest stadiu supele de zarzavat, limpezi sau cu putinorez, branza de vaci sau casul proaspat, fainoasele cu apa si lapte,paine alba veche, merele coapte, supa de carne de vaca fiarta si tocata.Bolnavul va manca foarte incet, iar dupa masa este recomandat repausul lapat, eventual aplicand o compresa calda pe abdomen. Acest tip de regimva fi urmat maxim 8-10 zile, revenindu-se apoi treptat la alimentatianormala, dar evitand totusi produsele iritante si greu digerabile. Ingastritele cronice, alimentatia va fi cat mai variata si se va adaptape cat posibil, obiceiurilor alimentare ale bolnavului.Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:- carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;- conservele nedietetice;- legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina,ridichile, lintea, fasolea, mazarea;- alimentele prajite in grasime;- dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;- condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;- cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masatrebuie respectate cu strictete.Alimentele indicate:- supele de carne, borsurile, supele-crema;- carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;- pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);- laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul,branza de vaci;- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;- fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;- prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt,in general, greu suportate.Alimentatia dietetica in ulcerul gastric si duodenalCa si in cazul gastritei, si in alcatuirea regimului alimentar albolnavului de ulcer se va tine seama de stadiul de evolutie a bolii -acut sau in perioada cronica.In puseul acut, se impune repausul la pat si eventual internarea inspital.In prima faza, regimul va fi lactat, cate 200 ml la 2 ore, iar in timpulnoptii ori de cate ori se trezeste, mai ales daca are dureri. Uneori sepoate adauga si putina smantana proaspata. Deoarece laptele este saracin fier si vitamina C, acestea se vor fi administrate separat.Dupa 3-5 zile, se mai introduc in dieta: supele de orez strecurate, gris,fulgi de ovaz, oua fierte moi, frisca, pireuri cu foarte putin unt. Dupamaxim 7-10 zile se vor putea adauga perisoare dietetice din carne saupeste, supe de cereale pasate, fainoase fierte, supe de zarzavat fiertecu fainoase si strecurate, prajituri de casa. Carnea va fi bine fiartasi introdusa treptat, evitandu-o insa pe cea bogata in grasimi.Ca in toate bolile de stomac, este bine ca mesele sa fie mai frecvente(5-6 pe zi), dar in cantitati mai mici, respectandu-se cat mai strictorele de masa. Este oblgatorie renuntarea la fumat si la alcool.Alimentele permise:- laptele dulce, simplu sau indulcit;- fainoasele - fulgi de ovaz, gris, fidea, taitei, orez, spaghete;- branza de vaci, urda, casul;- ouale moi;- carnea de pasare, vitel, fiarta bine sau la cuptor;- carnea de peste slab - stiuca, salau, pastrav, calcan;- zarzavaturi si legume fierte;- prajituri de casa, compoturi.Alimentele interzise:- laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate;- ouale fierte tari, maioneza;- pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardelele,racii, icrele;- carnea de porc, slanina, untura, ciorbele grase;- carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati);- zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti,ardei;- legumele uscate (fasole, mazare boabe);- condimentele (mustar, boia, ardei iute, piper);- ciocolata, cafeaua.Se vor evita prajelile, sosurile, alimentele prea fierbinti sau prea reci,apele carbogazoase. In special primavara si toamna, aceste persoane vortrebui sa respecte o dieta mai severa.

Alimentatia in bolile de stomac

In zilele noastre, afectiunile digestive sunt tot mai des intalnite.Stresul zilnic, alimentatia dezechilibrata, tutunul, cofeina (si catealtele.) au facut ca, pentru omul modern, bolile precum ulcerul, gastrita,constipatia, enteritele sa devina obisnuinta.De multe ori, ameliorarea suferintelor acestor pacienti tine, in maremasura, de schimbarea modului de viata si de introducerea unei alimentatiiechilibrate.Dieta unui bolnav de stomac trebuie sa urmareasca o alimentatie cat maiaproape de normal, evitand in acelasi timp ceea ce poate fi daunatoratat prin alimentul in sine, cat si printr-o preparare necorespunzatoarea acestuia.De aceea, persoanele care sufera de aceste boli trebuie sa cunoascaanumite reguli de igiena alimentara:- sa aiba, pe cat posibil, un orar fix de masa;- mesele nu vor fi abundente, insa trebuie sa se manance de 4-5 ori pezi;- bolnavul sau cel care se ocupa de pregatirea meniului, ar trebuisa cunoasca modul de preparare si temperatura optima de consum aalimentelor;- este recomandat ca in timpul meselor sa existe o atmosfera calma,de liniste, evitandu-se discutiile in contradictoriu sau urmarirea unoremisiuni care ar putea declansa stari de nervozitate, ingrijorare;- masa nu trebuie luata "in fuga", fiind necesar ca alimentele sa fiebine mestecate, alfel crescand efortul de digestie.In general, acesti bolnavi vor evita alimentele iritante:- condimentele (piper, ardei iute, mustar, etc);- alimentele bogate in celuloza precum: ridichi, fasolea boabe, mazareaboabe, ceapa uscata, usturoiul, fructele cu coaja si samburi, paineaneagra sunt iritante pentru stomac si de aceea sunt contraindicate;- acelasi efect il are si carnea provenita de la animale batrane siinsuficient fiarta sau fripta, bogata in cartilaje, tendoane, aponevroze;- alimentele prea bogate in sare sau zahar;- se interzice sau se reduce cat mai mult cu putinta fumatul;- bauturile alcoolice care irita mucoasa gastrica (vin, tuica, bere,whiski, etc.) sunt contraindicate.Trebuie stiut ca functia stomacului este puternic influentata de durataramanerii alimentelor la nivelul sau:- lichidele si semisolidele parasesc stomacul cel mai repede;~ celuloza, cojile vegetalelor crude, fragmentele alimentare mari,celuloza sunt mai greu digerabile;- grasimile prelungesc durata de stagnare a alimentelor in stomac;- zaharul intarzie evacuarea gastrica, mai ales cand este administratla sfarsitul mesei. La fel se intampla si in cazul alimentelor bogate inglucide de tipul amidonului (cartofi, fainoase), consumate dupa grasimisi proteine;- cu cat alimentele ingerate au o temperatura mai apropiata de ceaa corpului, cu atat golirea gastrica va fi mai rapida. De aceea,alimentele prea fierbinti sau prea reci sunt contraindicate.Nu toate alimentele stimuleaza in aceeasi masura secretia gastrica. Celecare sunt stimulante puternice vor fi evitate in alimentatia bolnavuluide stomac:- bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, cafeaua;- condimentele: mustarul, piperul, boiaua, hreanul, ardeiul iute,scortisoara, cuisoarele etc.;- alimente: cele prajite, ouale tari, carnea fripta, sarata sau afumata,painea neagra, painea proaspata, alimentele preparate in grasimi.Alimente stimulante slabe:- bauturi: apa, ceaiul, laptele, smantana- alimente: albusul de ou moale, painea alba veche de o zi, carnea fiarta,fructele dulci (cel mai bine oparite), legumele cu unt, supele de legumeingrosate cu faina alba, supa de ovaz, frisca batuta, orezul si grisulfiert.In articolele urmatoare va voi prezenta mai pe larg regimul alimentarin cazul gastritelor si bolii ulceroase, unele dintre cele mai frecventintalnite afectiuni ale stomacului.

Alimentatia in denutritie

Pentru majoritatea femeilor si, in special, pentru cele care fac anumite eforturi pentru a-si mentine silueta, persoanele extrem de slabe sunt demne de invidiat. Mai ales ca, de multe ori...

Regimul copilului si gravidei diabetice

In alimentatia copilului diabetic, o atentie deosebita trebuie acordatarespectarii unui aport caloric normal, in concordanta cu varsta si sexulcopilului.Necesarul caloric al copilului in functie de categoriile de varsta:- intre 1-3 ani, 1300 cal./zi;- intre 4-6 ani, 1700 cal./zi;- intre 7-9 ani, 2100 cal./zi;- intre 10-12 ani, 2500 cal./zi.- baieti intre 16-20 ani, cca 3600 cal./zi;- fete intre 16-20 ani, cca 3500 cal./zi.In continuare va voi prezenta 2 modele de meniuri pentru copilul siadolescentul diabetic.Regim pentru un copil diabetic in varsta de 8 ani (2000 calorii):Dimineata: lapte (250g) cu paine (40g), unt (15g) si telemenea (40g);Ora 10: tartine (40g) cu pateu dietetic (20g), fructe (100g);Dejun: supa cu galuste de gris (20g), friptura (130g) cu pireude cartofi (lapte 50g, cartofi 100g, unt 5g), salata de rosii(100g) si ardei gras (90g), paine (80g), budinca de fructe (100g);Ora 17: budinca de gris (60g) cu lapte (200g);Cina: mamaliguta cu branza (40g) si ochiuri romanesti (50g),Unt (5g),fructe (100g).Regim de 3050 calorii, pentru adolescentul diabetic:- proteine: 153g- glucide: 310g- lipide: 133gDimineata: lapte (350g), paine (40g) cu unt (10g) si parizer (50g)Ora 10: rosii (50g) cu branza telemea (70g), paine (20g) cu unt (10g),fructe (100g).Pranz: ciorba de perisoare (carne 40g, orez 50g), friptura (80g)inabusita cu pireu de cartofi (lapte 100g, cartofi 200g), salata verde(150g), paine (100), fructe (100g).Ora 17: tartine (40g) cu pasta de branza (70g) si marar, fructe (100g)Cina: salata asortata de legume (100g), friptura la gratar (80g) cu sotede legume (150g) si pilaf (50g), paine (100g), lapte de pasare (350g),ou (50g)Alimentatia diabeticei gravide:- trebuie sa urmeze in linii mari indicatiile regimului femeii gravidenediabetice si sa fie bogata in proteine si glucide;- ratia calorica va fi suplimentata cu aproximativ 400 de calorii pestevaloarea celei din perioada anterioara sarcinii;- se va acorda o atentie deosebita greutatii corporale, care nu trebuiesa depaseasca cu mai mult de 8-10 kg greutatate dinaintea sarcinii;- se va suplimenta aportul de vitamine si minerale, fie prin alimentatie,fie prin medicatie (insa doar conform indicatiilor medicului);- in ultimele luni de sarcina, datorita tendintei de a retine sodiul,se recomanda reducerea aportului de sare la cca 3-4g/zi;- in perioada de alaptare, aportul caloric va fi marit cu cca 1000 decalorii peste ratia femeii negravide;- alaptarea va fi permisa doar la stricta indicatie a medicului si vadura minimum necesar;- gravida va fi periodic consultata atat de medicul obstetrician, catsi de medicul nutritionist.

5 condimente care fac mâncarea mai sănătoasă

Cum îți poți da seama dacă e bolnavă o persoană doar uitându-te la ea

Ce se întâmplă dacă lucrezi noaptea

Cât de eficiente sunt masajele?

Consumul regulat de ibuprofen poate duce la infertilitatea bărbaților

10 idei de mic dejun cu ouă

6 beneficii ale turmericului pentru sănătate

Descoperire uimitoare: bicarbonatul de sodiu ar putea uşura naşterile dificile

10 actori din „Game of Thrones“ și partenerii lor de viață

Cum au arătat 20 de vedete în adolescenţă? Imagini rare pe care nu le-ai mai văzut

De ce nu este bine să porți sutien

Un fotograf a surprins în imagini tulburătoare modul în care televizorul afectează mintea copiilor

10 beneficii ale uleiului esenţial de piper negru

Studiu. De ce este periculos să oprești strănutul?

Ața dentară: cum să o folosești corect și ce greșeli să eviți

Photoshop-ul le-ar strica! 18 fotografii care arată că natura nu trebuie editată

15 animale adorabile care se pregătesc să devină mame. Cum arată!

Un nou medicament pentru scleroza multiplă a fost aprobat în UE

Cum putem preveni ciobirea dintilor

5 idei de cină ușoară fără multe calorii

Cele mai neinspirate cadouri. Oricine ar fi dezamăgit!

Fotografiile de nuntă cu pisici în prim plan, noul trend care face senzație

De ce amețești când te ridici în picioare?

12 dintre cele mai așteptate filme în 2018

Alimentul care te-ar putea ajuta să dormi mai bine

Cum să tratezi pielea crăpată și uscată

Cele mai spectaculoase librării din întreaga lume. Te vor uimi!

Magia machiajului: Cum ajunge o femeie de 80 de ani să arate ca la 40

15 vedete care arată foarte diferit fără machiaj

15 fotografii care te vor enerva la culme

;