8 alimente esentiale pentru fiecare vegetarian

De la o inima sanatoasa pana la bunastarea animalelor, exista o multitudine de motive pentru a renunta la carne si a deveni vegetarian. Din punct de vedere nutritional, aceasta trecere afecteaza organismul, deoarece "se trezeste" dintr-odata privat de cei cinci nutrienti vitali: proteine si fier (care sunt cel mai greu de obtinut in cantitati adecvate), calciu, zinc, vitamina B12 si vitamina D.

Nutrienti de baza

Multi oameni se gandesc cu ingrijorare ca daca renunta la carne si peste sunt in pericol de a fi deficienti din punct de vedere nutritional. Insa, nu isi are rostul o asemenea ingrijorare, deoarece toti nutrientii esentiali pentru organism pot fi obtinuti cu usurinta printr-o dieta vegetariana. Numeroase studii au relevat faptul ca o dieta vegetariana este mult mai sanatoasa decat una bazata pe consumul de carne.

Tipuri de vegetarieni

Vegetarienii care exclud consumarea oricarui produs animal (carne, lapte, oua, branza, miere) sunt numiti vegani sau vegetarienii puri/stricti, cu toate ca unii rezerva acest termen doar in cazul celora care evita pana si purtarea hainelor din produse animale (pielea, blana, matasea, lana).

A fi sau a nu fi vegetarian?

Intr-o goana permanenta dupa vitamine si minerale este imposibil sa nu fi dat din intamplare peste conceptul de vegetarianism si cunoscutele lui tipologii: lacto-ovo-vegetarienii, lacto-vegetarienii, ovo-vegetarienii, veganii, naturistii, fructarienii, pesco-vegetarienii, pollo-vegetarienii.

Vitamina K sau vitamina antihemoragica

Numita si antihemoragica, vitamina K este liposolubila si intervine in coagularea sanguina. Prezenta in organism in mod natural, nu este de obicei parte componenta a preparatelor din comert. Vitamina K rezista la caldura, dar nu si la lumina, in prezenta oxigenului si in mediile alcaline.

Vitamina E sau vitamina fertilitatii

Tocoferolii si tocotrienolii sunt grupati in patru categorii: alfa, beta, gama, delta si constituie sursa unui nutriment foarte important

Vitamina D sau vitamina antirahitica

Vitamina D, numita si antirahitica, este liposolubila si esentiala pentru asimilarea calciului, caruia ii favorizeaza depunerea in oase. Istoricul vitaminei D este legat de rahitism, o boala ce decalcifiaza oasele si le deformeaza. Pentru a pastra calitatile nutritive ale vitaminei D trebuie sa tinem cont de anumiti factori exteriori precum caldura, lumina, mediul acid si oxigenul.Calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau...

Vitamina C sau acidul ascorbic

Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul. Este hidrosolubila, oxidabila, nu este rezistenta la caldura si la razele ultraviolete. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie innoit permanent.

Vitamina B15 sau acidul pangamic

Desi nu este recunoscuta in unele tari, vitamina B15 sau acidul pangamic are proprietati revigorante si este foarte populara printre sportivi. Este antioxidanta si impiedica depunerea lipidelor in ficat. Colina intervine in formarea colesterolului. Ajuta, de asemenea, la imbunatatirea memoriei, de aceea este folosita si in tratarea maladiei Alzheimer.

Vitamina B12 sau ciancobalamina

Acesta vitamina, care se mai numeste si ciancobalamina, face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile si contine cobalt, un element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Vitamina B12 este rezistenta la caldura, aer, dar este distrusa de lumina, raze ultraviolete si acizi.

Vitamina B9 sau acidul folic

Cunoscuta sub numele de acid folic, deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac mai precis, aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism. Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile alcaline sau acide. La fel ca plantele si microorganismele, flora bacteriana intestinala a organismului uman poate sintetiza vitamina B9.

Vitamina B8 sau vitamina H

Este o substanta hidrosolubila care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Alimentele si flora intestinala furnizeaza dozele necesare organismului. Vitamina B8 sau H este indispensabila persoanelor cu unghii fragile si casante.

Vitamina B6 sau piridoxina

Aceasta vitamina solubila in apa se altereaza in contact cu lumina si se volatilizeaza in prezenta caldurii. Piridoxina este forma cea mai raspandita, celelelte doua fiind piridoxamina si piridoxalul.

Vitamina B5 sau acidul pantotenic

Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grecesc

Vitamina B3 sau vitamina PP

Cercetarile facute pentru combaterea unei boli

Vitamina B2 sau riboflavina

Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Se gaseste atat in produsele animale, cat si in cele vegetale. Flora bacteriana intestinala are capacitatea de a sintetiza vitamina B2.

Vitamina B1 sau tiamina

Tiamina face parte din complexul de vitamine B. Se prezinta sub forma unei pudre tansparente, albicioase, hidrosolubile. Vitamina B1 reactioneaza la lumina, caldura, umiditate, dar nu rezista la alcalinitate sau oxidanti. Majoritatea cerealelor din comert sunt bogate in tiamina.

Vitamina A sau retinolul

Aceasta vitamina liposolubila

Vitamine si minerale

Vitaminele si mineralele constituie agenti naturali extrem de eficace pentru prevenirea diferitelor probleme de sanatate si chiar pentru vindecarea multora dintre ele. Afland mai multe despre utilizarile celor mai importante vitamine si minerale, si despre contraindicatiile acestora vei invata mai multe despre corpul tau, precum si despre diferitele modalitati de remediere a acestor lipsuri nutritive prin folosirea adecvata a nutriterapiei.

Fii mereu in forma consumand cereale!

Scenariul acesta se repeta aproape zilnic: suna ceasul desteptator... si, cu toate ca ti-ai dori din tot sufletul sa mai beneficiezi de o jumatate de ora de somn, stii ca trebuie sa pleci la serviciu. Chiar daca se apropie concediul - sau mai ales din acest motiv - te simti epuizata si perspectiva unei noi zile de munca este aproape deprimanta. Cu toate acestea, trebuie sa fii in forma pentru a te achita de responsabilitatile care iti revin. Un bol cu cereale pentru mic dejun este solutia cea mai simpla si eficienta... Sunt sigura ca ti se intampla adesea sa "sari" peste micul dejun, din lipsa de timp, fapt care se face resimtit peste zi: irascibilitate, nervozitate, reducerea performantei si stare de slabiciune. Acum poti uita de aceste inconveniente. Cerealele te vor ajuta sa te mentii in forma si sa-ti pastrez in acelasi timp si silueta. Aceasta deoarece, consumand zilnic cereale, nu mai resimti atat de fercvent si intens nevoia de a consuma dulciuri si paste fainoase. Cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase, se prepara usor si rapid si sunt recomandate de medici si nutritionisti pentru a fi consumate la orice varsta. Produsele obti contin fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, fiind foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii. Asadar, in fiecare dimineata pregateste-ti o masa consistenta, cu un bol de cereale si lapte sau iaurt. Optional, adauga fructe proaspete sau din compot, taiate cubulete sau dulceata. Acest mic dejun te va mobiliza si te vei simti plina de energie. Pe langa aportul de energie pe care ti-l asigura acest meniu, iti garantez ca nu exista riscul aparitiei monotoniei. Exista atat de multe sortimente disponibile, atat de multe arome, incat singura dificultate este de a alege. Astfel, ai posibilitatea de a alege mereu ceva nou, de a testa si chiar de a combina diferite tipuri de cereale. In nici un caz nu vei fi dezamagita!

Transformarea uimitoare a unui tip ambiţios: În 12 săptămâni a devenit alt om

Iluzii toxice: Adevărul din spatele pozelor perfecte de pe Instagram

Semne că organismul tău nu digeră carnea așa cum ar trebui

De ce faci atât de mult zgomot când îți trosnești degetele?

Rețetă de smoothie împotriva stresului

Cum îți afectează corpul oprirea alăptatului

Rețetă rapidă: brioșe cu morcovi, mere și ovăz

De ce se agravează alergiile în timpul nopții?

Cât de sigure sunt uleiurile esențiale?

Topul celor mai toxice fructe și legume. Căpșunile și spanacul ocupă primele locuri

Studiu. Pacienții cu cancer pulmonar trăiesc mai mult dacă sunt tratați cu imunoterapie

5 rețete cu leurdă pe care trebuie să le încerci

De ce nu ar trebui să te epilezi înainte de pedichiură

De ce transpirăm atunci când dormim

Cum să faci cele mai rapide batoane Bounty de casă. Au doar 3 ingrediente!

Ce mai gătim primăvara. 5 rețete cu legume de sezon

Atenție! 40% dintre bolile de inimă sunt silențioase

Transformarea incredibilă a unui bărbat obez după ce a trecut prin cea mai mare umilinţă

Ce beneficii are laptele de măgăriță pentru sănătate

Nu consuma ghimbir dacă ai aceste probleme medicale!

Ce beneficii au frunzele de dafin pentru sănătate

Și-a demonstrat că poate! S-a transformat într-un prinț Disney după ce a slăbit 32 de kilograme

Cum să faci pastă de dinți naturală care chiar curăță

Studiu. O nouă descoperire medicală ar putea explica răspândirea cancerului

Studiu. Copiii născuți prin cezariană se pot îmbolnăvi mai ușor

Ce alimente se pot congela? 7 produse la care nu te-ai fi gândit

Remediul Ayurvedic pentru eliminarea balonării

Cum să faci ouă umplute în mai multe variante? 4 rețete noi pentru Paște

Cum să vopsești ouăle de Paște anul acesta. 30 de idei

Deserturi speciale pentru Paşte. 5 reţete simple - VIDEO

;