Vitamina B12 sau ciancobalamina

Acesta vitamina, care se mai numeste si ciancobalamina, face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile si contine cobalt, un element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Vitamina B12 este rezistenta la caldura, aer, dar este distrusa de lumina, raze ultraviolete si acizi.

Vitamina B9 sau acidul folic

Cunoscuta sub numele de acid folic, deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac mai precis, aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism. Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile alcaline sau acide. La fel ca plantele si microorganismele, flora bacteriana intestinala a organismului uman poate sintetiza vitamina B9.

Vitamina B8 sau vitamina H

Este o substanta hidrosolubila care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Alimentele si flora intestinala furnizeaza dozele necesare organismului. Vitamina B8 sau H este indispensabila persoanelor cu unghii fragile si casante.

Vitamina B6 sau piridoxina

Aceasta vitamina solubila in apa se altereaza in contact cu lumina si se volatilizeaza in prezenta caldurii. Piridoxina este forma cea mai raspandita, celelelte doua fiind piridoxamina si piridoxalul.

Vitamina B5 sau acidul pantotenic

Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grecesc

Vitamina B3 sau vitamina PP

Cercetarile facute pentru combaterea unei boli

Vitamina B2 sau riboflavina

Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Se gaseste atat in produsele animale, cat si in cele vegetale. Flora bacteriana intestinala are capacitatea de a sintetiza vitamina B2.

Vitamina B1 sau tiamina

Tiamina face parte din complexul de vitamine B. Se prezinta sub forma unei pudre tansparente, albicioase, hidrosolubile. Vitamina B1 reactioneaza la lumina, caldura, umiditate, dar nu rezista la alcalinitate sau oxidanti. Majoritatea cerealelor din comert sunt bogate in tiamina.

Vitamina A sau retinolul

Aceasta vitamina liposolubila

Vitamine si minerale

Vitaminele si mineralele constituie agenti naturali extrem de eficace pentru prevenirea diferitelor probleme de sanatate si chiar pentru vindecarea multora dintre ele. Afland mai multe despre utilizarile celor mai importante vitamine si minerale, si despre contraindicatiile acestora vei invata mai multe despre corpul tau, precum si despre diferitele modalitati de remediere a acestor lipsuri nutritive prin folosirea adecvata a nutriterapiei.

Fii mereu in forma consumand cereale!

Scenariul acesta se repeta aproape zilnic: suna ceasul desteptator... si, cu toate ca ti-ai dori din tot sufletul sa mai beneficiezi de o jumatate de ora de somn, stii ca trebuie sa pleci la serviciu. Chiar daca se apropie concediul - sau mai ales din acest motiv - te simti epuizata si perspectiva unei noi zile de munca este aproape deprimanta. Cu toate acestea, trebuie sa fii in forma pentru a te achita de responsabilitatile care iti revin. Un bol cu cereale pentru mic dejun este solutia cea mai simpla si eficienta... Sunt sigura ca ti se intampla adesea sa "sari" peste micul dejun, din lipsa de timp, fapt care se face resimtit peste zi: irascibilitate, nervozitate, reducerea performantei si stare de slabiciune. Acum poti uita de aceste inconveniente. Cerealele te vor ajuta sa te mentii in forma si sa-ti pastrez in acelasi timp si silueta. Aceasta deoarece, consumand zilnic cereale, nu mai resimti atat de fercvent si intens nevoia de a consuma dulciuri si paste fainoase. Cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase, se prepara usor si rapid si sunt recomandate de medici si nutritionisti pentru a fi consumate la orice varsta. Produsele obti contin fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, fiind foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii. Asadar, in fiecare dimineata pregateste-ti o masa consistenta, cu un bol de cereale si lapte sau iaurt. Optional, adauga fructe proaspete sau din compot, taiate cubulete sau dulceata. Acest mic dejun te va mobiliza si te vei simti plina de energie. Pe langa aportul de energie pe care ti-l asigura acest meniu, iti garantez ca nu exista riscul aparitiei monotoniei. Exista atat de multe sortimente disponibile, atat de multe arome, incat singura dificultate este de a alege. Astfel, ai posibilitatea de a alege mereu ceva nou, de a testa si chiar de a combina diferite tipuri de cereale. In nici un caz nu vei fi dezamagita!

Balonarea si alimentatia

Cu siguranta cunosti senzatia aceea neplacuta de burtica umflata pe care incerci cu disperare sa o ascunzi sub o bluza mai larga. Apare cand te astepti mai putin si nici nu vrea sa dispara cu una cu doua. Ei bine, ce poti sa faci? Te gandesti la ceea ce ai mancat si incerci sa afli ce anume ti-a provocat o astfel de reactie. Hai, insa, sa aflam mai exact ce anume se intampla cu organismul tau, de ce apar balonarile si, in special, ce poti face pentru a le evita. Digestia reprezinta o serie de reactii chimice in care alimentele sunt descompuse in componentele din care ne luam nutrientii si energia. Materialul care ramane dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare. O parte din aceste resturi sunt gaze inodore si in conditii normale ele sunt purtate usor de intestin; acestea sunt: metanul, oxigenul si azotul. Trecerea acestor gaze, fara durere este cunoscuta sub numele de flatulenta si cu totii traim aceasta parte normala a digestiei. Insa cand se produc si alte gaze, la temperaturi si presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplacut. Gazele formate in acest caz sunt niste compusi care contin sulf (mercaptani) si produc acea stare de disconfort, chiar dureroasa cand abdomenul se baloneaza si devine dificil chiar sa ne imbracam (mai ales cu pantaloni). Persoanele care au in mod curent aceasta problema sufera probabil de o intoleranta alimentara. Balonarea este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat. Cateva din cauzele cele mai des intalnite ale balonarii sunt: 1. Alimentatia excesiva - atunci cand se consuma portii mari de alimente si se mai si combina macronutrientii (proteine, lipide, glucide) in mod necorespunzator, apare fenomenul de balonare. Exista o serie de alimente care ar putea cauza balonare: fasolea, conopida, varza, ceapa, usturoiul, care trebuie sa fie consumate in cantitati limitate sau chiar eliminate din dieta. 2. Intoleranta alimentara - mai ales la lactoza si la gluten. Intoleranta anumitor alimente poate fi stabilita doar prin teste specifice si deci trebuie sa ne adresam unui gastroenterolog. 3. Aerofagia - inghitirea unor cantitati mari de aer poate cauza balonare. Lucruri simple cum ar fi vorbitul in timpul mesei, bautul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei trebuie eliminate pentru a reduce incidenta balonarii. 4. Sindromul de colon iritabil - este adeseori asociat cu balonarea, insa evaluarea si tratamentul vor fi facute de catre un medic de specialitate. 5. Constipatia - este una din cauzele cele mai frecvente ale balonarii. Pentru combaterea constipatiei trebuie crescuta cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate, etc. De asemenea, trebuie consumate 8 pahare cu apa pe zi, deoarece in absenta fluidelor, constipatia devine si mai severa. Iata cateva sfaturi practice ce pot fi aplicate cand suferim de balonare: Plimbare usoara dupa masa - miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva; Eliminarea gazului nedorit - exista medicamente care contin niste substante specifice si care descompun repede gazele formate in exces; Ceaiul de menta sau de fenel ajuta la eliminarea gazelor; Fibrele alimentare - trebuie consumate in cantitati mai mari in cazul in care balonearea este cauzata de spasm intestinal; Eliminarea stimulentilor - ceai negru, cafea, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv; Atentie la lactate - acestea pot fi inlocuite in dieta cu produse similare care nu contin lactoza Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor - pentru a scadea incidenta aerofagiei; Observarea si notarea alimentelor care produc balonare si iplicit eliminarea lor din dieta; Diagnosticarea - balonarea poate semnala prezenta unor afectiuni serioase ale tractului digestiv si daca nu cedeaza prin remedii simple, aplicate acasa, este necesar sa ne adresam medicului pentru un examen complet.

Importanta cerealelor in alimentatia post natala

Traiesti una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarei femei: tocmai ai devenit mamica. Prin urmare, universul tau se rezuma, aproape in exclusivitate, la bebelus, care are nevoie de toata grija si atentia ta. Ceea ce, de altfel, este cat se poate de firesc... Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te neglijezi. Dupa nastere si in perioada alaptarii, organismul tau are nevoie de resurse suplimentare de calciu. In timpul sarcinii, mare parte din resursele de calciu ale organismului tau au fost "absorbite" de micut, iar cel mai afectat, in acest caz, este sistemul tau osos. In continuare, dupa ce nasti, calciul este transferat catre bebelus, prin intermediul laptelui matern. De aceea, pentru a preintampina aparitia problemelor cauzate de deficienta de calciu, este recomandabil sa-ti asiguri zilnic, prin alimentatie, necesarul din acest element. Da, stiu ca esti foarte ocupata, iar bebelusul iti solicita la maximum atentia si iti canalizezi spre el toata energia. Tocmai de aceea iti voi da o veste buna: alimentatia bogata in calciu si, in general, in substante nutritive, este mult mai la indemana decat crezi! Cum? In fiecare dimineata, pregateste-ti un bol cu cereale, combinandu-le cu lapte sau iaurt, in functie de preferintele tale. Pregatirea acestui mic-dejun nu-ti va lua mai mult de cinci minute. In felul acesta, te vei asigura ca organismul tau nu va avea de suferit si nici nu te poti "invinui" ca aloci timp pentru tine in detrimentul micutului. Este extrem de important sa tii seama de necesitatile tale, pentru ca urmarile ar putea fi mai serioase decat crezi si chiar ireversibile. Lipsa calciului in organism cauzeaza probleme ale danturii, ale unghiilor (care devin casante si ajung sa se rupa la cea mai mica miscare), precum si - poate cel mai grav - osteoporoza. Aceasta este o boala a sistemului osos, cauzata de lipsa de calciu. Densitatea si structura oaselor se deterioreaza, aparand asa numitele fracturi osteoporotice. Pe langa problemele mentionate, o alta posibila consecinta a lipsei de calciu o constituie aparitia spasmofiliei - predispozitie la convulsii din cauza unei excitabilitati exagerate a sistemului nervos muscular. Aceasta afectiune comporta numeroase simptome deosebit de neplacute si este greu de tratat. Aceste urmari neplacute pot fi atat de usor prevenite, consumand zilnic cereale la micul dejun. Astfel, vei putea zambi din toata inima si te vei bucura cu adevarat de micuta minune aparuta in viata ta!

Asigura-ti necesarul de calciu in organism consumand zilnic cereale

Calciul este cel mai des intalnit element in corpul omenesc, avand un rol vital. Calciul constituie 2 la suta din greutatea corpului si se afla preponderent in oase

Sapte modalitati simple de a manca sanatos

In sfarsit, putem spune ca au aparut primele semne ale primaverii: zilele sunt mai lungi si mai calduroase, iar legumele si fructele proaspete si-au facut simtita aparitia pe mesele noastre. "A manca sanatos" este o formula care ne pune in dificultate atunci cand suntem in situatia de a alege alimentele sanatoase de cele mai putin sanatoase. Insa, pe langa aceasta prima clasificare, expertii ne indeamna sa mancam cat mai colorat!Noua lege nescrisa a alimentatiei sanatoase ar suna cam asa: "mai multe culori, mai multi nutrienti". Fie ca este vorba de un picnic la padure, de un gratar preparat in spatele casei sau de un pranz obisnuit in pauza de masa, incearca sa aduci cat mai multa culoare vechilor specialitati. presara peste cartofi (fierti sau prajiti) si peste paste ardei rosii, verzi sau galbeni. Adauga pastei de tomate sau ketchup-ului cateva bucati de dovlecel verde sau ardei galben pentru un curcubeu de culori; inveseleste o salata de pui sau de porc cu bucati de piersica sau caise - te vei bucura de noi gusturi senzationale la fiecare muscatura; mazarea este extraordinara alaturi de felii de mango sau ananas - foloseste un sos usor de ierburi sau iaurt cu fruct pentru un gust delicios; poti obtine un sandwich in stil italian asezand intre feliile de paine branza sau cascaval, felii de rosii peste care se presara verdeturi proaspete si ulei de masline.Invata sa-ti echilibrezi viataCheia unei mai bune stari de sanatate consta in aflarea diferentei dintre nutrientii sanatosi si cei nesanatosi. Facand doar cateva schimbari usoare in alegerea alimentelor, vei reusi sa aduci o imensa imbunatatire starii de sanatate, a nivelului energetic si iti vei prelungi viata. proteinele sanatoase asigura organismului nostru amino acizii de care acesta are nevoie pentru a construi si a reface masa musculara, pielea, parul si unghiile si au un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si substante chimice. Cele mai bune surse sunt: somonul, fasolea, legumele, produsele din soia, semintele (de floarea soarelui si dovleac), alunele, migdalele, nucile si untul de arahide. proteinele nesanatoase sunt pline de grasimi saturate, colesterol, hormoni sau antibiotice - cum ar fi carnea de vita, de miel, sunca, salamul si cremwurstii. In timp ce furnizeaza organismului amino acizi, aceste alimente ingroasa arterele si compromite buna functionare a sistemului imunitar. grasimile sanatoase sunt grasimi nesaturate (mono si poly) si acizii grasi omega 3 si omega 6. Cele mai bune surse ale acestor grasimi sunt: uleiul de masline extravirgin, nucile si semintele de in. Acestea ajuta organismul sa absoarba micronutrientii antioxidanti cum ar fi vitaminele A, E, D si K si licopenul. grasimile nesanatoase sunt grasimi saturate cum ar fi: untul si margarina. Aceste grasimi contribuie la aparitia afectiunilor inimii, infarturilor, nivelului crescut de colesterol si a nivelui de trigliceride, hipertensiunii si obezitatii. carbohidratii sanatosi sunt bogati in fibre si sunt considerati carbohidrati complecsi. Cele mai bune surse includ: ovaz, orezul brun, cerealele integrale, broccoli, dovlecel, legumele cu frunze verzi, cartofii, fasolea si toate fructele. Acestea ajuta la scaderea colesterolului, ajuta digestia, regleaza nivelul de zahar din sange si a nivelului de insulina si reduce consumul de calorii. carbohidratii nesanatosi sunt bogati in zahar si se numesc carbohidrati simpli, cum ar fi bomboanele, painea alba, apa gazoasa, inghetata, tortul si prajiturile. Acestea cresc nivelul zaharului in sange si al insulinei si ajuta la absorbtia caloriilor. Consumul alimentelor bogate in nutrienti, antioxidanti si fibre ajuta organismul sa functioneze la nivel optim, produce o stare generala de bine si imbunatateste digestia. Aceste substante ajuta in lupta impotriva diverselor afectiuni ale inimii, cancerului si diabetului, intareste sistemul imunitar, incetineste procesul de imbatranire, creste nivelul energetic si performantele cognitive. Si pentru ca fiecare portie de mancare conteaza, ar trebui sa alegem cu mai multa atentie si maturitate alimentele pe care le consumam. O modalitate simpla de a face aceasta alegere corecta este sa cautam alimentele in culori stralucitoare, deoarece acestea contin in mod normal vitaminele benefice si mineralele de care avem nevoie. De exemplu, grapefruit-ul rosu si roz contine licopen - un antioxidant care mentine sanatatea inimii si lupta impotriva cancerului, spre deosebire de grapefruit-ul alb care nu contine aceasta substanta. Iata cele sapte sfaturi simple pentru o alimentatie sanatoasa: 1. Renunta la salata cu capatana in favoarea salatei simple. Salata normala are mai multe vitamine si minerale cum ar fi: vitaminele A si C, B1, B2, calciu si potasiu. De asemenea, are mai multe fibre. 2. Consuma orez brun si nu orez alb. In mod natural, orezul brun are mai multe fibre si riboflavina (vitamina B2) si mai putin zahar decat orezul alb. Este digerat mai incet si este mult mai satios. 3. Renunta la painea alba in favoarea celei integrale. Painea integrala si painea cu seminte au mai multe fibre, fier si potasiu. Felie cu felie, ele sunt mult mai satioase si satisfacatoare decat painea alba. 4. Bea cat mai multe ceaiuri: negru, verde si de plante, in locul apei minerale. Aceste ceaiuri contin antioxidanti si substante care iti imbunatatesc starea de sanatate. Spre deosebire de apa carbogazoasa, in cazul ceaiurilor poti controla continutul de zahar. 5. Alege cereale integrale si cereale de tarate in locul celor cu un continut ridicat de zahar. Cerealele cu tarate naturale au mai multe proteine, fibre, calciu, fier, vitamina A, vitamina B1, B2 si B3, decat cerealele semipreparate. Pe de alta parte, au mai putin zahar, se digera mai incet si sunt mult mai satioase. Astfel ca vei dispune de mai multa energie pe parcursul zilei si nu-ti va mai fi foame atat de repede. 6. Alege laptele de soia in locul celui de vaca. Laptele de soia nu contine colesterol sau hormoni si are un continut foarte scazut de grasimi saturate. De asemenea, contine substante benefice sanatatii si ajuta la absorbtia calciului, vitaminei D si B6 si chiar a unor antioxidanti cum ar fi: vitamina A, C si E. 7. Pentru desert, alege serbeturile naturale de fructe in locul inghetatei. Fructele confiate nu contin grasimi si colesterol si au mai multe fibre. De asemenea, sunt pline de antioxidanti (vitamina A si C) si contin substante benefice starii de sanatate.

Rasfata-te de ziua ta cu un mic dejun savuros servit in pat

Astazi e ziua ta... in afara de aniversare, 8 martie este singura zi a anului numai pentru tine si are o semnificatie aparte deoarece este omagiat eternul feminin, asociat cu frumusete, eleganta, rafinament... Meriti sa sarbatoresti, sa te simti - si sa fii - speciala. Exista atatea modalitati prin care ai putea face acest lucru, in functie de creativitatea ta sau a partenerului tau. Noi iti vom spune cum sa incepi ziua... continuarea depinde de tine! Cum ai putea sarbatori inca de dimineata aceasta zi decat printr-un mic dejun imbelsugat si savuros, servit in pat? Si, din moment ce nu faci acest lucru zilnic, asigura-te ca va fi ceva cu totul deosebit si demn pentru Ziua Femeii. Micul dejun servit in pat este foarte nostim. Nu ma crezi? Gandeste-te ca rasfatandu-te astfel vei regasi copilul din tine, va fi ca un fel de alint, mai rar (nu ai timp zilnic de asa ceva), dar cu atat mai placut. Iti garantam ca te vei simti cu totul diferit si vei avea parte de o zi deosebita. Cereale, fructe si iaurt - combinatia perfecta intre sanatate si savoare Nu necesita decat un minimum de efort si nu e necesar sa fii o maestra in arta culinara. Alege un bol mare, cerealele preferate, iaurt si cateva fructe exotice taiate cubulete. Amesteca si, in functie de gust, poti adauga scortisoara, nuca de cocos sau dulceata. Nu-i asa ca suna imbietor? Si gandeste-te ca este cea mai buna asociere de vitamine si minerale pe care ai putea sa o obtii! Cafea sau ceai? Nu-mi imaginez cum ai putea incheia micul dejun fara o ceasca de cafea sau un ceai aromat. Si, daca ai luat o masa pe cinste, delecteaza-te cu o cafea, a carei savoare este incomparabila si care te imbata cu mirosul ei. Adauga lapte si zahar dupa gust (daca o bei simpla, cu atat mai bine, se spune ca numai atunci ii poti simti cu adevarat aroma). Nu iti place laptele? Dar ce zici de o lingurita de frisca si, eventual, niste ciocolata? Ei bine, cum te simti acum? Cu siguranta debordezi de energie, esti in forma maxima si vei avea o zi minunata! O meriti si nu o vei mai avea pana anul urmator, asa incat bucura-te de ea si de femeia din tine!

Combate astenia de primavara printr-o alimentatie sanatoasa

O data cu venirea primaverii se face tot mai simtita astenia de primavara - o stare de oboseala generala, insotita de slabiciune fizica si incapacitate de concentrare, fara cauze bine definite. Desi se pare ca ti-ai implinit somnul si nu ai lucrat prea intens la serviciu, dimineata te simti epuizata si cafeaua nu are nici un efect. De ce? Fiindca a venit primavara, rezerva de vitamine e pe sfarsite si nu acopera necesitatile organismului, in care s-au acumulat si toxine. Cum ne putem ajuta organismul sa depaseasca aceasta perioada dificila? Desigur, printr-o alimentatie corespunzatoare si foarte bine gandita. Este recomandabil sa reducem consumul de paste fainoase si dulciuri, substituindu-le cu toate sursele de vitamine accesibile. Cerealele reprezinta o combinatie ideala de vitamine si minerale, ceea ce ne va ajuta sa avem energia necesara in aceasta perioada. Este recomandabil sa consumam zilnic o portie de cereale cu lapte sau iaurt. Gustoase si usor de preparat, cerealele contin fibre, minerale, vitamine si carbohidrati, fiind foarte importante pentru mentinerea echilibrului alimentar si implicit al sanatatii. Sunt recomandate la orice varsta, asa incat obisnuieste-i si pe cei mici sa le consume. Nu-ti va fi deloc greu - cerealele sunt delicioase si de o varietate deosebita. Fructele sunt de asemenea importante in aceasta perioada, fiind bogate in antioxidanti si vitamina C si, in functie de gust, le poti consuma ca atare sau in combinatie cu cereale. O alta posibilitate este sa combini cerealele cu miere, aceasta fiind deosebit de sanatoasa si bogata in vitamine. Mananca 4-5 mere pe zi, portocale si morcovi sau fa o salata din cruditati, amestecand marul cu morcov si sfecla si adaugand o mana buna de patrunjel verde tocat. O sursa de vitamina C, importanta in prevenirea gripei, este si varza murata. De asemenea, bea cat mai multe sucuri, care sunt o sursa nu numai de vitamine, dar si de pectine - bea cel putin un pahar zilnic.

Tinerete fara batranete prin alimentatie corespunzatoare

Daca iti doresti sa-ti mentii tineretea - sau, cel putin, sa arati de parca ai avea cu cativa ani mai putin - un prim pas il constituie alimentatia. Majoritatea oamenilor nu realizeaza ca unele alimente, care au capacitatea de a combate deteriorarea si imbatranirea celulelor, sunt mult mai eficiente pentru organism decat oricare alte suplimente nutritive. Daca ne-am controla alimentatia, poate ca nu am mai fi nevoite sa investim sume considerabile in tratamente de regenerare a epidermei sau chirurgie plastica. Principalul atribut care transforma unele alimente in adevarate arme de lupta impotriva batranetii o constituie concentratia crescuta de antioxidanti, care au capacitatea de a sintetiza si neutraliza agentii chimici perturbatori, cunoscuti sub denumirea de radicali liberi, ce accelereaza procesul deteriorarii celulelor. Cercetarile intreprinse in domeniu au demonstrat ca anumite sortimente de fasole sunt printre cele mai bogate resurse de antioxidanti, urmate de afine si alte fructe de padure. Asadar, din fericire, nu trebuie sa te "sacrifici" consumand aceste alimente, care sunt gustoase, chiar daca in context le putem considera chiar medicamente. Nici consumul de anghinare nu trebuie evitat, ele fiind de asemenea o sursa pretioasa de antioxidanti. Exista o varietate de metode prin care poti include alimentele acestea in meniul zilnic - de exemplu, adauga o lingura de afine sau de fasole rosii in salata, ori cateva lingurite de cirese taiate in iaurt sau in cerealele servite la micul dejun. Posibilitatile sunt numeroase, important fiind sa realizezi un echilibru sanatos. Cel mai bun program impotriva imbatranirii presupune consumul alimentelor recomandate mai jos, in asociere cu unele bogate in fibre (cereale), proteine (somon), precum si legume verzi. Sa fim realisti: daca ai in jur de 50-60 de ani, consumul acestor alimente nu-ti va reda culoarea naturala a parului si nici nu-ti va inlatura ridurile. Dar cu siguranta te va ajuta sa previi efectele trecerii timpului si sa le incetinesti actiunea daunatoare. De asemenea, cu cat incepi mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai vizibile si mai semnificative. Specialistii americani in nutritie, in colaborare cu cei in gerontologie, au pus la punct o lista cu alimentele recomandate pentru prevenirea imbatranirii. • Fasole rosii cu bobul mic Se consuma gatite, fiind bogate in antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc. • Afine Se recomanda consumul de fructe proaspete, deoarece astfel isi pastreaza proprietatile nutritive. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E. • Fasole rosii cu bobul mare Se consuma gatite si contin antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc. • Fasole albe cu bobul mare Analog celorlalte specii mentionate, se consuma gatite si sunt bogate in antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc. • Coacaze Se vor consuma proaspete; dupa gust, se poate presara zahar - dar cu cat mai putin, cu atat mai bine. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic si vitamina C. • Anghinare Se recomanda sa fie gatite si sunt bogate in antioxidanti, acid folic, potasiu, biotina (vitamina H, care normalizeaza metabolismul lipidic si glucidic) si vitamina C. • Mure Vor fi consumate proaspete si contin antioxidanti, acid elagic, precum si vitaminele C si E. • Prune uscate Se consuma ca atare si sunt recomandate pentru continutul bogat in fibre, antioxidanti, beta-caroten, potasiu, fier si vitaminele din grupa B. • Zmeura Recomandate a fi consumate proaspete, micutele fructe parfumate sunt bogate in antioxidanti, acid elagic, fibre, monoterpene (compusi care contribuie la mentinerea nivelului colesterolului) si vitamina C. • CapsuneAsemenea celorlalte fructe, se vor consuma proaspete si sunt recomandate pentru continutul bogat in antioxidanti, acid elagic, fibre, mangan (ajuta

Cerealele: gustoase si usor de preparat - combinatia ideala

Nu stiu altii cum sunt, dar in ceea ce ma priveste nimic nu imi confera un aport energetic mai crescut decat un mic dejun cu cereale. In felul acesta, organismul meu are asigurat necesarul zilnic de vitamine si substante nutritive - ca sa nu mai spun ca, datorita diversitatii de arome si sortimente, nu sunt in pericol de a ma satura de ele niciodata. In plus, sunt usor de preparat, asa incat nu ma pot plange ca pregatirea lor mi-ar rapi prea mult timp dimineata. Stiu ca cerealele sunt foarte sanatoase - as spune ca sunt chiar un fel de medicament pentru organism. Aceasta pentru ca ele contin vitamine, fibre, fier si calciu. Vitaminele din cereale maresc energia si puterea organismului. Fibrele scad colesterolul, fluidizeaza traficul intestinal si ajuta la stabilirea unei diete echilibrate. Cerealele compenseaza, de asemenea, deficitul de calciu, important pentru intarirea oaselor si fier si esential pentru sistemul imunitar. Pana sa descopar cerealele, mai "saream" peste micul dejun cateodata, din lipsa de timp, fapt care se facea resimtit peste zi: irascibilitate, nervozitate, reducerea performantei si stare de slabiciune. Ei bine, acum pot uita de toate acestea! Cerealele ma ajuta sa ma mentin in forma si sa-mi pastrez in acelasi timp si silueta. Aceasta deoarece, consumand cereale, nu mai resimt atat de intens nevoia de a consuma dulciuri si paste fainoase. Se poate spune ca cerealele reprezinta cel mai inteligent meniu pentru micul dejun! Fiind foarte ocupata, admit ca nu ma preocup intotdeauna ca meniul meu zilnic sa includa vitaminele si mineralele necesare pentru a ma mentine in forma. Dar cerealele suplinesc cu real succes aceste carente si nu ma mai simt deloc vinovata pentru neglijenta de care dau dovada in alimentatie. Iata doua dintre retetele mele preferate, pe care iti recomand sa le incerci si tu. Iti garantez ca sunt delicioase si prepararea lor nu-ti va lua mai mult de cinci minute! Cereale cu lapte Ingrediente: un bol de cereale de grau, orez sau ovaz, o cana de lapte rece sau caldut, felii de banane. Mod de preparare: intr-un bol se amesteca cerealele cu laptele, iar optional se pot adauga felii de banane. Servite cu lapte caldut cerealele se vor mentine crocante! Daca vrei sa te rasfeti, poti incerca o combinatie savuroasa, pentru care ai nevoie de urmatoarele ingrediente: - jumatate de conserva de compot de piersici;- jumatate de pahar branza dulce sau un iaurt;- jumatate de pahar de cereale, nuci, stafide. Mod de preparare: Se pun piersici in sirop intr-un pahar, se acopera cu un strat de branza sau iaurt si apoi cu un strat de cereale, amestecate cu nuci si stafide. Ce parere ai, nu-i asa ca suna mai mult decat imbietor? Sunt in asentimentul tau, asa incat nu-mi mai ramane decat sa-ti urez pofta buna!

Hraneste-te sanatos la birou

Din ce in ce mai multe persoane lucreaza 8 sau chiar mai multe ore pe zi la birou, in conditii de stres si unde activitatea fizica este practic inexistenta. Cu un astfel de program repetat de 5 ori pe saptamana, nu e de mirare ca foarte multe persoane au tendinta de a dezvolta numeroase probleme de nutritie, incluzand aici obezitatea si obiceiurile alimentare nesanatoase. Se stie ca varietatea este condimentul vietii, lucru valabil mai ales in nutritie. Dietele monotone conduc invariabil la deficiente si dezechilibre alimentare si deci este important sa se includa zilnic in programul alimentar urmatoarele grupe de alimente:1. fructe si legume;2. legume;3. lactate sarace in grasimi;4. carne slaba, peste sau oua;5. grasimi nesaturate. Este asadar necesar sa se adopte o dieta saraca in grasimi si bogata in fibre alimentare pentru a se reduce aportul caloric fara sa se ajunga la deficiente. Daca exista exces ponderal, acesta se va reduce cu o astfel de dieta, ideal pierzandu-se 0,5-1 kg pe saptamana. Trebuie evitate dietele fade si pastilele de slabit. Dietele fade fie exclud unul sau mai multi macronutrienti sau chiar grupe alimentare, fie nu reusesc sa produca un nivel energetic suficient si de aceea trebuie evitate. Este foarte adevarat ca dupa o dieta restrictiva se pierd multe kilograme, insa din momentul in care se renunta la cele cateva foi de salata si cateva oua pe zi, aceleasi kilograme se vor depune la loc in timp record. Pastilele de slabit si suplimentele (prafuri, concentrate, ceaiuri) promit luna de pe cer, insa ele sunt doar niste produse scumpe, in cel mai fericit caz eficiente pe perioada administrarii si de cele mai multe ori periculoase (produc insomnie, diaree, deshidratare, anxietate, depresii, palpitatii, etc). Apa trebuie consumata zilnic - 2 litri/zi. Excesul de apa ingerata in 24 de ore poate dauna intrucat sunt "spalate" o serie de minerale importante din corp: calciu, magneziu, potasiu si sodiu, ceea ce poate duce la intoxicatia cu apa (hiponatremie). Micul dejun trebuie sa fie luat in mod consecvent in fiecare dimineata. Studiile arata ca persoanele care au mic dejun zilnic sunt mai eficiente la servici, obosesc mai greu in timpul programului de lucru si au mai multa energie decat persoanele care se bazeaza doar pe ceasca de cafea. Perioada dintre cina si mic dejun este de 12 ore, timp in care nivelul glucozei sanguine scade. Este necesar asadar sa se echilibreze glicemia, ceea ce va permite creierului sa inceapa sa lucreze eficient pe toata perioada zilei de lucru. Alimentele care trebuie luate si pastrate in frigiderul biroului pentru pranz si gustari ar putea fi: paine integrala feliata, fructe si legume proaspete, oua, conserve de ton in suc propriu, branza proaspata, iaurt degresat. Nu trebuie uitate exercitiile fizice usoare care se pot practica in pauze: plimbare de 10 minute, urcat si coborat scari, exercitii de respiratie, exercitii pentru relaxarea musculaturii umerilor si spatelui, etc. Se stie ca orele de lucru in birou au o mare incarcatura de activitate si stres insa acest lucru trebuie privit pozitiv si nu ca o scuza pentru o dieta haotica si nesanatoasa. Dimpotriva, programul de lucru ar trebui sa puna ordine si in dieta zilnica iar zilele de weekend ar trebui "cenzurate" alimentar.

Cum este redusă în Amsterdam obezitatea infantilă?

Dieta perfectă pentru tratarea cancerului, depresiei, diabetului, migrenelor și autismului

6 modalităţi eficiente de a elimina placa dentară

Un bărbat a murit după ce i-a explodat ţigara electronică

Alimente indicate și contraindicate în anemie

A fost descoperită cauza sindromului ovarelor polichistice

Manichiura cu gel ar putea să provoace cancer de piele, avertizează medicii

Sfatul pe care Jennifer Lopez n-a vrut să-l respecte când era tânără. Şi bine a făcut!

Tiroida la control: „Oboseala continuă, lipsa de energie sau stările dese de tristețe nu sunt normale“

Trucuri pentru picioare perfecte: Ce a scos Elle Macpherson din dietă

Fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu a încetat din viaţă

Poziția în care dormi cel mai des îți poate afecta sănătatea. Cum să o corectezi?

Fragmente din altă lume: Cum arată mâncarea într-un spital japonez

21 de lucruri pe care corpul le poate dezvălui despre sănătatea ta

Procentul mamelor care alăptează, mai mic în Europa şi SUA decât în Nepal şi Bhutan

Pericolul luminii albastre: Ecranele telefoanelor distrug ochii

Spirometrii gratuite în Parcul Tineretului din Bucureşti

7 alimente pe care să nu le consumi dacă eşti constipat

Remedii naturale pentru durerile de stomac

Cum să tratezi arsurile solare ca să se vindece mai repede

Cum să recunoști semnele bolii Alzheimer la persoanele apropiate

De ce te trezești în timpul nopții? 5 motive

Ce spun mâinile despre sănătatea ta. 7 semnale de alarmă

11 lucruri pe care nu le știai despre transpirație

Între 11-13 mai se desfășoară o campanie de donare de sânge în București

Shannen Doherty continuă lupta cu cancerul: Vedeta va fi operată

6 rețete cu leurdă incredibil de simple

Cum să frăgezești carnea pentru friptură. 5 cele mai bune metode

Îndulcitorii artificiali pot dăuna vaselor de sânge

Tot ce ar trebui să știi despre sindromul burnout

;