Nutritia fumatoarei

Esti femeie, fumezi desi teoretic stii ca n-ar trebui s-o faci, stii cat de mari sunt riscurile si care sunt consecintele asupra sanatatii tale dar si a celor apropiati. Este cunoscut faptul ca tutunul contine peste 1 000 de compusi chimici iar fumul rezultat din arderea tigaretelor contine peste 4 000 de compusi dintre care 60 sunt cancerigeni. Consecintele fumatului asupra sanatatii femeii pot fi extrem de grave: cancerul pulmonar; cancerul de esofag, faringe, laringe; cancerul bucal; cancerul de san; cancerul uterin; dezechilibre hormonale, amenoree, dismenoree; osteoporoza; malformatii congenitale. Cu toate acestea, fumezi din diverse motive si pana te hotarasti si mai ales reusesti sa renunti la fumat trebuie sa-ti ajuti organismul si sa diminuezi efectele fumatului asupra lui. S-a demonstrat clinic faptul ca majoritatea populatiei fumatoare consuma alimente care contin prea putina vitamina E si B6. In mod special femeile care fumeaza nu au un aport suficient de acid folic, fier, calciu si zinc. De aceea este foarte important ca in dieta femeii care fumeaza sa se regaseasca aceste substante protectoare, fie sub forma de alimente, fie sub forma de suplimente. Un element esential in dieta zilnica a fumatoarei trebuie sa fie antioxidantii cum ar fi vitamina C si vitamina E. Pana nu demult, s-a considerat ca si beta-carotenul este benefic fumatorilor, insa studiile clinice recente arata ca, de fapt, acesta este daunator pentru sanatatea acestei categorii de populatie. Asadar, antioxidantii au rol protector in ceea ce priveste aparitia si evolutia cancerelor, bolilor coronariene, cataractei sau a disfunctiilor cognitive. Anumite componente ale tigarii favorizeaza oxidarea celulara, aparitia stresului oxidativ si implicit a radicalilor liberi care produc efectiv atacul la nivel celular si aparitia bolilor (in special a cancerului). In acest sens, vitamina C este recomandabil sa fie suplimentata pentru fumatori, deoarece se considera ca nicotina inhiba absorbtia vitaminei C. Nicotina creste de fapt viteza metabolica si, deci, si procesele prin care vitamina C este metabolizata. Persoanelor care fumeaza li se recomanda asadar o suplimentare a vitaminei C de 100 mg/zi. Asadar, din alimente sau din suplimente persoanele care fumeaza trebuia sa isi asigure aportul de: vitamina C, vitamina E, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), niacina, vitamina B5 (accid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), picolinat de zinc si coenzimaQ10. Suplimentele de tipul Ginkgo Biloba sunt de asemenea foarte eficiente. In concluzie, iata ce trebuie sa faca o femeie care fumeaza si care vrea sa beneficieze de o stare cat mai buna de sanatate: 1. Urmarea unei diete sanatoase, echilibrate;2. Suplimentarea cu nutrientii adecvati;3. Efectuarea de exercitii fizice in mod regulat;4. Renuntarea la fumat.

Afla de la un medic despre toxiinfectia alimentara

Desi suna pretentios, toxiinfectia alimentara (intoxicatia alimentara) nu este deloc o afectiune de care sa ne speriem. Totusi, ca orice lucru aparent simplu si curabil, nu trebuie neglijata. Toxiinfectia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau bauturi infestate cu agenti patogeni precum bacteriile, virusurile sau parazitii.

Batoanele Nestl

Daca nu ai plecat in concediu pana acum, probabil te pregatesti sa faci acest lucru. In ceea ce te priveste, esti pregatita pentru vacanta inclusiv din acest punct de vedere: nu-ti lipsesc din poseta batoanele de cereale Nestl

Inamicul deshidratarii e apa minerala

In timpul verii organismul e coplesit de caldura si consuma multa apa ca sa-si pastreze temperatura normala. Bem lichide cat incape dar totusi ne ingrijoram daca nu atingem cei 3 litri recomandati.

Adevarul despre colesterol

Colesterolul este un component natural al multor alimente sanatoase deci nu trebuie sa-l evitam in intregime ca un principal vinovat pentru bolile noastre.

Caldura mare. Ce bem?

Apa si ceaiul sunt principalii reprezentanti ai lichidelor care mentin silueta. Toate vietatile necesita o cantitate suficienta de apa pentru a supravietui si pentru a mentine in echilibru toate procesele vitale. Apa reprezinta substanta de baza a fluidelor corporale: sucuri digestive, sange, urina, limfa, transpiratie, etc. Apa joaca de asemenea un rol important in dizolvarea si transportul diversilor nutrienti cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidratii de carbon si oxigenul. Apa este esentiala si ajuta in cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare si indepartare a deseurilor din organism. Asadar, chiar daca suntem intr-o dieta sau nu, este intotdeauna foarte important sa consumam apa suficienta pentru a evita deshidratarea. Daca aportul de apa este prea mic, atunci abilitatea de a transporta nutrientii este compromisa, fapt ce se va resimti rapid la nivel muscular. Din punct de vedere cantitativ, pentru majoritatea oamenilor care traiesc intr-un climat echilibrat, 2 litri de apa ar putea fi suficienti pentru o buna desfasurare a proceselor vitale. In cazul special al regimurilor de slabire, consumul de apa este cardinal intrucat: 1. In faza initiala a regimului se pierde in special apa care trebuie sa fie inlocuita pentru a evita deshidratarea;2. Viteza cu care ardem calorii (metabolismul nostru) este un proces chimic care cere prezenta apei;3. Apa ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism (cu cat organismul contine mai multe toxine, cu atat se pierde mai greu excesul ponderal);4. Consumul suficient de apa ajuta la prevenirea constipatiei. In acelasi timp, apa nu trebuie folosita ca substitut alimentar sau pentru a linisti apetitul. Din punct de vedere al compozitiei chimice, apa plata este cea mai indicata pentru a se consuma pe perioade foarte lungi. Pentru folosirea pe perioade mai scurte, apa filtrata si apa distilata reprezinta doua optiuni sanatoase. Dar despre felul apei pe care trebuie sa o consumam la un moment dat, sunt multe de spus si ii vom dedica acestui subiect spatiul si importanta cuvenite intr-un articol separat. Ceaiul verde dar si ceaiul negru provin din frunzele aceleiasi plante (Camellia Sinensis) si doar procesarea acestora conduce la obtinerea a doua ceaiuri diferite. Frunzele de ceai negru sunt complet oxidate in timp ce frunzele de ceai verde sunt usor prelucrate termic inainte de a fi uscate. Si astfel ceaiul verde este considerat a avea mai multe beneficii si aplicatii terapeutice decat cel negru. Ceaiul verde este folosit in Asia de mii de ani atat ca bautura, cat si ca medicament natural. In ultimii ani, numeroase studii au relevat efectele sale chemo-preventive si antioxidante. Astfel s-a demonstrat ca aceasta bautura amelioreaza o serie de afectiuni, scazand colesterolul si blocand radicalii liberi sau reducand riscul pentru anumite tipuri de cancer. De la descoperirea sa ceaiul verde a fost recunoscut pentru proprietatile sale farmacologice: 1. Combate somnolenta;2. Are efect diuretic;3. Ajuta in timpul procesului de digestie;4. Este energizant;5. Satisface senzatia de sete. Studii publicate in decembrie 1999 in "American Journal of Clinical Nutrition and Urology" au aratat ca substantele active (catechin, theanin si saponin) ce exista din belsug in ceaiul verde ajuta la scaderea in greutate si la tratarea unor afectiuni ale prostatei.

Stimuleaza-ti metabolismul prin alimentatie

Se stie ca metabolismul constituie unul dintre elementele esentiale pentru raspunsul la intrebarea: "In afara de sport si dieta, de ce trebuie sa mai tin cont pentru a nu acumula in greutate". Daca tot a venit vorba, este bine sa stii ca procesul de ardere a grasimilor (adica metabolismul) poate fi stimulat atat prin exercitii fizice cardiovasculare (mersul pe bicicleta, jogging, inot), cat si prin alimentatie. In ceea ce priveste acest al doilea aspect, mai intai ar trebui sa tii cont de o "redistribuire" a elementelor nutritive pe care le furnizezi organismului. Cu alte cuvinte, ai grija ca alimentatia ta zilnica sa contina 40 la suta carbohidrati, 20 la suta proteine si 30 la suta grasimi. Nu te gandi ca procentul acestora din urma este prea ridicat, pentru ca nu toate grasimile sunt daunatoare. De altminteri, daca mananci fara grasimi, nu inseamna ca slabesti - ci doar ca-ti privezi organismul de un element esential. Grasimile constituie cel mai energizant nutrient. Confera energie, sunt decisive pentru functionarea optima a creierului si sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasime. In ceea ce priveste proteinele, acestea trebuie incluse in cel putin doua dintre mesele zilnice: poti sa mananci carne slaba (peste, vitel, sau pasare). De asemenea, este de preferat sa mananci mult spanac, asparagus, ciuperci, fasole si linte. Cand pregatesti prajituri, nu uita de scortisoara... Pe langa faptul ca este gustoasa, are rolul de a scadea nivelul de zahar din sange. In principiu, ar trebui sa eviti laptele de vaca (exceptie face laptele natural, bineinteles). Pentru a evita deficitul de calciu, poti consuma broccoli, sardine, migdale, lapte de capra, sau soia. Iaurtul este, iarasi, o idee buna. In aceeasi nota, grapefruitul este recunoscut ca avand o contributie considerabila in accelerarea metabolismului. Nu in ultimul rand, hidrateaza-te: apa si ceaiul verde ar trebui sa fie consumate in cantitate de doi litri, la un loc, in fiecare zi.

Alimentatia emotionala

De cate ori ni s-a intamplat sa fim suparati sau stresati sau, dimpotriva, bucurosi (mai rar) de o reusita si primul gest facut a fost deschiderea frigiderului? Alimentatia emotionala este un obicei prin care se consuma mari cantitati de alimente (de obicei alimente preferate sau de cele mai multe ori, nesanatoase) ca urmare a unor stari sufletesti si nu a senzatiei de foame. Studiile estimeaza ca 75 % din persoanele obeze se supra-alimenteaza pe fond emotional. Majoritatea oamenilor a observat ca alimentele pot aduce chiar si pe o perioada scurta un oarecare confort si de aceea pentru rezolvarea problemelor emotionale se apeleaza cu usurinta la alimente, in loc sa se incerce sa se rezolve efectiv cauza problemelor. Depresia, plictiseala, singuratatea, enervarea cronica, anxietatea, frustrarea, stressul, problemele legate de relatiile interpersonale si incredere in sine scazuta, toate acestea pot duce la supraalimentare si o nedorita crestere in greutate. Identificand factorii care declanseaza mancatul in exces, putem utiliza tehnicile cele mai potrivite pentru a controla probemele emotionale pe care le avem si pentru a scoate din ecuatie alimentatia excesiva si cresterea in greutate. Situatiile si starile emotionale care pot declansa un astfel de consum nepotrivit de alimente pot fi incadrate in 5 categorii principale: sociala - mancatul in compania altor persoane; de exemplu se poate manca in exces ca raspuns la incurajarile celor din jur; se poate manca pentru a nu face nota discordanta sau pentru a nu se simti intr-un mod nepotrivit alaturi de ceilalti; emotionala - mancatul ca raspuns la plictiseala, stress, oboseala, tensiune, depresie, manie, anxietate sau singuratate, in dorinta de a incerca "umplerea golului"; circumstantiala - mancatul pentru ca exista ocazia, exista posibilitatea de a o face; de exemplu, vazand o reclama la un anumit aliment, trecand pe langa o patiserie sau restaurant, asociind consumul de alimente cu anumite activitati, ca statul la televizor, vizionarea unor filme sau emisiuni sportive; psihologica - mancatul ca expresie a unei imagini negative asupra propriei persoane sau gasirea de scuze pentru a manca; fiziologica - mancatul ca raspuns la unele probleme ale organismului, cum ar fi potolirea foamei datorata nerespectarii meselor sau mancatul pentru a linisti durerile de cap sau alt disconfort. Identificarea acestor factori declansatori este primul pas, dar acest fapt in sine nu este suficient pentru a altera un comportament. De obicei, odata ce s-a identificat un model comportamental, mancatul ca raspuns la unele emotii sau situatii a devenit deja un obicei. Si trebuie cat mai repede scapat de acest obicei. Al doilea pas este acela al gasirii unor posibile alternative la mancatul excesiv. Atunci cand cautam alimente ca raspuns la un anumit factor declansator, este bine sa se incerce o activitate inlocuitoare: citirea unei carti captivante, iesirea la o plimbare sau la alergat, practicarea unor exercitii de respiratie, activitati prin casa sau spalatul masinii, mersul la coafor sau prin magazine de haine sau orice alta activitate placuta sau necesara pana cand impulsul respectiv trece. Dar daca distragerea cu ajutorul acestor trucuri este lipsita de succes, trebuie apelat la ajutorul de specialitate: sfatul medicului de familie, al nutritionistului, al psihologului. Si pe masura ce se constientizeaza actul alimentar si mai ales se aplica strategiile de control al acestuia, comportamentul fata de alimente va fi unul firesc, increderea in propria persoana va fi la cote maxime iar oglinda va fi din nou un prieten.

Batoanele de cereale Nestl

Stii de multa vreme ca unul dintre cele mai benefice alimente pentru starea ta de bine sunt cerealele integrale. Sunt foarte bogate in elemente nutritive si aportul de energie pe care il vei avea dupa consumarea lor este considerabil. De aceea, iti pregatesti dimineata un bol cu cereale cu lapte sau cu iaurt - un mic dejun simplu, usor de preparat, dar atat de hranitor si de gustos!

De ce n-ar trebui sa ocolesti ceapa si usturoiul

Stii de multa vreme ca este important sa consumi fructe si legume proaspete, indiferent de anotimp. Dar stiai ca unele probleme de sanatate pot fi nu numai prevenite, ci si tratate, consumand ceapa si usturoi? Nu de putine ori, cand suntem la maa, avem tendinta de a refuza salata, in cazul in care contine ceapa, sau maioneza, daca are usturoi. Insa aceste legume au un rol mai important decat ai crede. Spre exemplu - cand te doare gatul, nu te mai poti opri din sughitat sau racesti des... Si, pe de alta parte, daca te gandesti la mirosul neplacut al respiratiei, nu te ingrijora - exista cateva remedii sigure pentru a scapa de aceasta problema. Te doare gatul? Amesteca, in proportii egale, suc de lamaie si ceai de ceapa si, daca simti nevoia, adauga o jumatate de lingurita de miere de albine. Bea cat de fierbinte suporti (ceaiul de ceapa nu este amar, daca te gandesti la acest lucru; dimpotriva, are un gust dulceag si, daca renunti la prejudecata, il poti gasi chiar gustos). Efectul nu se va lasa mult asteptat: senzatia de durere si disconfort de la nivelul gatului se va atenua imediat si, in curand, va disparea. Ah, iarasi sughit! Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru aceasta sacaitoare problema (care survine, nu se stie de ce, exact in momentele cele mai nepotrivite), consta in a-ti tine respiratia pentru, sa zicem, treizeci de secunde. Daca nu reusesti si sughiti in continuare, incearca sa rontai cateva foite de ceapa, mestecandu-le bine si inghitind apasat. Nu s-a stabilit inca explicatia, dar este o solutie eficienta. Mananca zilnic ceapa Probabil ca suna cam... inedit. Si totusi, o serie de cercetari efectuate recent in Statele Unite ale Americii au aratat ca aceasta leguma este benefica nu numai pentru sistemul imunitar, ajutandu-te sa previi racelile si gripa, ci si pentru aparatul digestiv - contine oligozaharide si, deci, contribuie la pastrarea echilibrului florei intestinale. Alte doua neplaceri de care poti scapa cu ajutorul compreselor cu ceapa Combate durerile de cap specifice sinuzitei; taie o ceapa in doua si pune-ti comprese la nivelul sinusurilor. In scurt timp, te vei simti mult mai bine. In alta ordine de idei, daca te inteapa o albina sau o viespe, poti combate senzatia de arsura punand o felie de ceapa proaspata pe locul intepat. Sa nu uitam usturoiul Asemenea cepei, usturoiul reprezinta o sursa excelenta de oligozaharide, insa nu mancam atat de mult usturoi cat ar fi necesar. Consumul frecvent de usturoi (de preferinta, proaspat; maioneza cu usturoi nu va avea nici pe departe aceleasi efecte) ajuta la neutralizarea unor bacterii si previne absorbtia unor compusi nocivi care slabesc sistemul imunitar. Dar gustul neplacut? Ideal ar fi sa te poti spala pe dinti, clatindu-te apoi cu apa de gura. Dar nu intotdeauna poti face acest lucru. Iata doua solutii la fel de eficiente, dar mai usor de pus in practica in timpul zilei: mesteca bine cateva boabe de cafea sau cateva frunze de patrunjel.

Cateva sfaturi pentru a manca... inteligent!

Bineinteles ca stii care sunt principalele "directive" ale unui regim alimentar sanatos: hrana variata, cat mai multe fructe si legume, salate, peste, pui, apa plata... Cu toate acestea insa, mereu exista cate ceva de aflat in domeniu, aspecte la care nu te-ai gandit pana acum si care te-ar putea ajuta foarte mult - atat pentru a avea o silueta frumoasa si fina, cat si pentru a-ti mentine sanatatea. Ridica-te de la masa inainte de a te fi saturat A nu se intelege prin aceasta ca, din dorinta de a-ti mentine silueta, ar trebui sa-ti privezi organismul de hrana. Nici pe departe. Daca vorbim in procente, am spune ca ideal ar fi sa te ridici de la masa fiind satula in proportie de aproximativ 80%; cu alte cuvinte, n-ai avea nimic impotriva sa mai mananci putin, dar renunta la acest lucru. Digestia va fi mai rapida, la fel si procesul de ardere a grasimilor si nici nu te vei simti obosita sau molesita, asa cum se intampla, de obicei, dupa o masa copioasa. Din cand in cand, o dieta de detoxifiere... Specialistii americani in probleme de nutritie considera ca urmarea unei diete de eliminare a toxinelor acumulate in organism (toxinele fiind niste substante cu efect negativ asupra organismului) este foarte benefica - tocmai de aceea, elimina pe cat posibil grasimile si prajelile din alimentatie, inlocuindu-le cu fructe, legume si salate (cu ulei de masline si zeama de lamaie). Bea numai apa plata (optional, cu o felie de lamaie) si ceaiuri. In general, sunt de preferat acele fructe cu indice glicemic scazut - portocale, mere, pere si grapefruit. Dar despre bacteriile... benefice? Nu este o figura de stil, ci un adevar: nu toate bacteriile sunt daunatoare. Spre exemplu, probioticele, care se regasesc sub forma de aditivi in produsele lactate, iar rolul lor este de a echilibra flora intestinala, de a contribui la asimilarea elementelor nutritive si de a stimula sistemul imunitar. Din categoria bacteriilor benefice fac parte si prebioticele - acestea sunt fibre alimentare prezente in anumite alimente (banane, praz, ceapa, anghinare, paine, fulgi de cereale), a caror functie este de stimula aparitia si functionarea bacteriilor probiotice. De aceea, ar trebui sa consumi alimente astfel combinate incat sa-ti asiguri ambele tipuri de bacterii. De pilda, mananca iaurt cu cereale de cateva ori pe saptamana. Avantajul de a consuma tarate de grau Consumul frecvent de tarate de grau creste aportul bacteriilor benefice din organism, si, in acelasi timp, contracareaza considerabil bacteriile nocive localizate la nivelul colonului - iar acest dublu proces in sine este cunoscut sub denumirea de efect multibiotic. Prin urmare, este recomandabil sa optezi pentru cereale din tarate de grau. Mananca grapefruit Aceste fructe constituie o adevarata comoara de antioxidanti, dar, in acelasi timp, sunt si foarte bogate in zaharuri - deci nu abuza de ele. Cate un grapefruit la micul dejun, de trei-patru ori pe saptamana, este suficient si foarte sanatos. Gandeste mancand si mananca... gandind! Numai pentru asa ceva nu mai am timp, ti-ai putea spune... In esenta, este adevarat si cu atat mai regretabil. Din lipsa de timp (sau pentru ca, la sfarsitul zilei, ne este foarte foame), avem tendinta sa mancam repede, eventual uitandu-ne la televizor sau rasfoind un ziar. In ambele cazuri, nu mestecam bine alimentele, iar procesul de digestie este perturbat. Cel mai bine este sa mananci incet, cu inghitituri mici. De altfel, studiile au aratat ca persoanele care mananca incet ajung mai repede la starea de satietate si, prin urmare, mananca mai putin. Miraculoasa apa... Cu siguranta, stii deja ca este recomandat sa bei intre sase si opt pahare de apa zilnic - sunt necesare pentru a-ti mentine nivelul optim de hidratare. Poti incerca sa bei si ceai rece (ideal pentru zilele calduroase care se apropie), dar evita ceaiul verde in cazul in care vrei sa elimini toxinele din organism, pentru ca acesta contine cofeina. Ai grija insa: nu este indicat sa bei apa in timpul mesei, pentru ca vei perturba procesul de digestie, favorizand totodata si depunerea grasimilor.

Cuptorul cu microunde - beneficiu sau risc?

O parte din ce in ce mai mare a romanilor foloseste cuptorul cu microunde ca pe un mijloc comod de a gati, incalzi sau dezgheta alimentele. Insa exista si oameni care isi pun intrebari in ceea ce priveste urmarile si efectele folosirii acestor cuptoare asupra sigurantei alimentelor si chiar a sanatatii lor. Este stiut faptul ca microundele sunt forma de energie electromagnetica, generata electronic. Atunci cand aceste unde penetreaza alimentele, ele produc o rotatie interna a moleculelor de apa din interiorul alimentului procesat. Aceasta rotatie determina o frecare intre molecule, iar rezultatul este cresterea rapida a temperaturii (motiv pentru care timpul de incalzire a alimentelor la microunde este mai scurt decat la alte surse de energie). Asadar, cuptorul cu microunde este comod si rapid, insa care este impactul pe care-l are acesta asupra valorii nutritionale a alimentelor (in special a legumelor)? Ce se intampla cu vitaminele si mineralele din alimentele astfel procesate termic? Daca punem aceasta intrebare producatorilor, raspunsul poate fi usor anticipat: alimentele nu-si pierd valoarea nutritiva. Exista insa si studii clinice, putine la numar, ce-i drept, care se refera la calitatea alimentelor dupa procesarea la microunde. Si toate aceste studii au cazut de acord in privinta nocivitatii incalzirii la microunde. Unul dintre studii explica mecanismul descompunerii si degradarii vitaminelor B12, C si E din alimentele incalzite in acest tip de cuptor. Cercetari efectuate de specialistii rusi pun in evidenta efectele neurologice pe care le au alimentele alterate cu radiatie magnetica (microunde). Un alt studiu arata ca, prin incalzirea in cuptorul cu microunde a laptelui matern, anticorpii si enzimele se distrug. Un studiu efectuat la o clinica din Elvetia a analizat comparativ analizele de sange ale unor pacienti care au consumat regulat alimente procesate in cuptorul cu microunde, precum si cele ale unor persoane care au consumat alimente incalzite conventional. Acest studiu a aratat ca: 1. Nivelul hemoglobinei (totale si eritrocitare) a scazut semnificativ dupa ingerarea alimentelor incalzite la microunde. 2. Leucocitele (globulele albe) au crescut ca numar dupa digerarea alimentelor prelucrate cu microunde. 3. Microundele au afectat structura proteinelor serice. 4. Fractiunea de colesterol (rau) LDL a crescut in raport cu fractiunea HDL. Alte studii au aratat o incidenta statistica ridicata la cancerele de stomac si colon si, in plus, o degenerare generala a componentelor celulare, din cauza alterarii substantelor chimice din compozitia alimentelor procesate la microunde. Si iata ca, avand la dispozitie aceste concluzii, suntem pusi sa alegem, practic, intre Natura si comoditate...

Indulcitorii artificiali - nocivi?

Desi studiile privind beneficiile sau nocivitatea indulcitorilor artificiali abunda, actiunea acestora asupra organismului nu a fost clar pronuntata de catre specialistii nutritionisti si oncologi, iar, din pacate, din motive economice, statutul lor ramane in continuare controversat. Zaharina este cel mai vechi si cunoscut indulcitor artificial de care am auzit cu totii. Este o pudra alba, cristalina, cu o putere de indulcire de peste 300 de ori mai mare decat a sucrozei si care nu are nici o valoare nutritiva, eliminandu-se greu din organism. Zaharina este folosita la indulcirea ceaiului, a cafelei, a bauturilor racoritoare sau chiar a cerealelor. La sfarsitul anilor '70 a aparut un studiu clinic care stabilea o legatura clara intre consumul de zaharina si aparitia celulelor neoplazice (canceroase). Asadar, numeroase institute de cercetare a cancerului au stabilit ca zaharina reprezinta o substanta cu risc marit si de aceea au recomandat consumul limitat al acestui indulcitor (nu mai mult de 4 portii pe zi). Aspartamul, un alt indulcitor artificial, a fost descoperit in 1965, dar a primit aprobarea de a fi utilizat in produsele alimentare dietetice abia in 1983, tot datorita controverselor legate de potentialele efecte adverse. Studii clinice recente au aratat ca 75% din reactiile alimentare adverse raportate sunt puse pe seama consumului de aspartam, substanta cu mare impact asupra proceselor neurologice umane. Astfel, neurologii au demonstrat ca un exces de aspartat (substanta folosita de corp ca neurotransmitator care transmite informatia intre neuronii cerebrali) poate distruge neuronii, prin permiterea unei cantitati prea mari de calciu sa se acumuleze in celula nervoasa. Aceasta degradare neurologica a determinat considerarea aspartatului drept o substanta excito-toxica, deoarece stimuleaza extrem celulele neuronale pana la distrugere totala. In anul 1991, un prestigios institut de cercetare medicala a listat in mod oficial 165 de simptome si motive pentru care aspartamul trebuie limitat sau chiar eliminat din dieta. Cateva dintre potentialele pericole ale ingerarii excesive a aspartamului ar fi: deficiente hormonale, hipoacuzie, pierderea memoriei, convulsii, scleroza multipla, boala Alzheimer, boala Parkinson, dementa sau tulburarile neuro-endocrine. Avand la dispozitie toate aceste informatii, ne putem intreba pe buna dreptate: "Pot folosi acesti indulcitori la constructia si regenerarea celulara?". Asadar, zaharina si aspartamul sunt substante incompatibile cu procesele fiziologice normale si, dimpotriva, s-a demonstrat ca ele actioneaza inpotriva corpului uman si, pana la urma, a vietii.

Cerealele integrale - un aliment gustos si usor pentru zilele de primavara

Pentru a te asigura ca organismul tau nu este lipsit de nici unul dintre elementele nutritive importante, ar trebui sa ai o alimentatie cat mai diversificata. Dar, din varii motive, acest lucru nu este intotdeauna posibil. Ce este de facut in acest caz? Raspunsul este simplu: consuma zilnic cereale cu lapte sau iaurt. Sunt delicioase si usor de preparat si te ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada de tranzit dintre anotimpul rece si cel calduros, care se apropie.

Sase pasi catre o alimentatie sanatoasa

Ai auzit de multe ori sintagma: "a manca sanatos". Oare cum iti suna acest lucru? Daca ar fi sa analizam, am gasi cateva posibile variante. Este descurajant: cine poate sa tina cont de acest aspect si sa consume numai alimente sarace in grasimi, dar bogate in vitamine si minerale? In alta ordine de idei, suna cam confuz. Ce inseamna, la urma urmei, sa mananci sanatos? Iti sugeram o serie de sase schimbari pe care ar trebui sa le faci in alimentatia ta, pentru a te apropia considerabil de acest obiectiv - in esenta, deloc dificil de atins. Ia vitamine Adevarul este ca nu poti prelua toate vitaminele si mineralele numai din alimentatie, chiar daca, asa cum este de dorit, consumi zilnic fructe si legume (preferabil, proaspete). Se recomanda multivitaminele, pentru ca-ti ofera necesarul zilnic din toate elementele nutritive esentiale. Daca te simti slabita preponderent in perioada menstruatiei, ar trebui sa-ti faci analizele: nu este exclus sa ai o carenta de fier in organism. Inlocuieste sucul de portocale cu o portocala Regula este valabila pentru orice suc de fructe, la modul general. Ai putea spune: care este diferenta, nu e acelasi lucru? Nu este. Sucul de fructe contine zahar (si deci, va avea un aport apreciabil de calorii). Pe langa aceasta, fructul consumat ca atare furnizeaza mai multe fibre (prin urmare, faciliteaza procesul de digestie) si mai putine calorii. Citeste cu atentie etichetele! Cand achizitionezi cereale, prajiturele, paine si alte produse de acest gen, uita-te pe lista ingredientelor. Daca produsele respective contin ulei hidrogenat, renunta la ele si orienteaza-te spre unele care contin uleiuri non-hidrogenate (spre exemplu, uleiul de masline, de soia, de floarea soarelui). Consuma cereale integrale Inlocuieste cerealele rafinate (care se regasesc in prajituri, paine alba, biscuiti dulci, orez, paste, pizza) cu unele integrale (orez integral, porumb, germeni de grau). Acestea din urma sunt mai satioase si, in felul acesta, vei reduce aportul de carbohidrati din organism. Nici o zi fara legume cu frunze verzi De obicei, nu le includem in alimentatie - si, cand se intampla, este mai degraba rodul intamplarii. Dar numeroase studii realizate in strainatate au evidentiat o legatura clara intre consumul frecvent de legume cu frunzele verzi si scaderea riscului aparitiei bolilor cardiace si a cataractei, pentru ca acestea sunt bogate in micronutrienti, potasiu si carotenoizi care nu se regasesc atat de mult in alte produse alimentare. Pasi mici, dar siguri Nu te hazarda: este imposibil sa-ti schimbi radical stilul de viata si regimul alimentar de la o zi la alta. Este un proces care se deruleaza in timp: astazi reduci portia de mancare la pranz (dar numai la o singura masa!), maine inlocuiesti sandvisul cu o salata de fructe sau de legume, poimaine incepi sa faci sport (cate 15 minute zilnic, pentru moment)... Treptat, vei progresa si iti vei da seama imediat de acest lucru: de mult nu te-ai mai simtit atat de bine!

Toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectia alimentara este o problema din ce in ce mai serioasa in SUA. Cauzele cele mai importante sunt date de frecventa in crestere a meselor luate la restaurant si de procesarea centralizata a alimentelor.

Alimentatia in Saptamana Mare

Este aprilie si parca se simte venind de undeva, de departe, parfumul unic al Sarbatorilor de Paste. Si, la nivel alimentar, multi dintre noi, din diverse motive, religioase sau de sanatate, alegem sa postim sau sa urmam o dieta vegetariana. Referitor la aceasta dieta, se ridica deseori urmatoarea intrebare: poate acest program alimentar sa furnizeze nutrientii necesari unei bune functionari a organismului? Raspunsul este: categoric da. O dieta vegetariana diversa, care sa includa: fructe, legume, cereale, nuci si seminte acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. Si aici, un rol important ii revine nutritionistului, care poate stabili un program nutritional echilibrat, mai ales si in situatia in care persoana in cauza are si un surplus de kilograme care trebuie pierdute. Proteinele Aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si a zaharului, sunt surse de proteine: cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale. Grasimile Dietele vegetariene sunt sarace in lipide, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos. Vitamina D Vitamina D nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii, timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana, este suficienta pentru sinteza vitaminei D. Calciul Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat si se gaseste in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine si broccoli. Zincul Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. Fierul Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana. Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si, deci, consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele bogate in fier, este mai mult decat recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele, strugurii si pepenele. Vitamin B12 Vitamina B12 este continuta in cantitati limitate in alimentele de provenienta vegetala. Asadar, suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate. Cateva variante de mic-dejun de post ar putea fi: germeni de ovaz fierti cu fructe proaspete, musli cu suc proaspat de grepfrut sau salata de fructe proaspete. Pentru pranz, ar putea fi considerate urmatoarele variante: supa de legume cu germeni de grau sau de ovaz, salata de cruditati cu seminte de dovleac, orez fiert cu salata de cruditati, tzatziki cu cruditati, avocado proaspat cu salata verde si zeama de lamaie, cartof copt in coaja, legume inabusite. Cina ar putea consta in unul dintre urmatoarele feluri: ghiveci de legume, legume pe grill cu zeama de lamaie si usturoi, porumb fiert, suc proaspat de legume, salata de telina cu miez de nuca. In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta vegetariana are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalitate sexuala, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta. Toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar vegetarian se explica, practic, prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate; acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si reduc greutatea corporala la normalitate.Sunt aceste obiective reale si posibile? Absolut, incercati-o si veti vedea. Aveti doar de castigat!

Dieta cu Polen pentru un tonus excelent!

Resimti astenia de primavara? Atunci noi iti propunem DIETA cu Polen!

Care sunt alimentele fac parte din grupa alimentara a lactatelor?

Toate tipurile de lapte si majoritatea produselor alimentare obtinute din lapte fac parte din aceasta grupa. Produsele lactate care pastreaza cantitatea de calciu din lapte fac parte din aceasta grupa de alimente iar cele care au foarte putin calciu sau chiar deloc, precum crema de branza, frisca sau untul, nu sunt incluse in aceasta grupa alimentara. Este recomandat sa alegeti produsele lactate cu foarte putine grasimi, sau chiar deloc.

Ce alimente fac parte din grupa uleiurilor si a grasimilor?

Uleiurile sunt grasimi care la temperatura camerei se prezinta sub forma lichida, precum uleiurile vegetale folosite pentru gatit. Uleiurile provin din diferite plante sau peste.

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

12 semne ale consumului de zahăr în exces

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

Studiu: Bărbaţii care se însoară cu femei inteligente trăiesc mai mult

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

10 reguli de bază care te ajută să ai o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

Murături sau legume la oțet? Știi care e alegerea mai sănătoasă?

5 lucruri pe care Dr. Oz le face ca să nu se îmbolnăvească

Pasta cu ingrediente naturale care albește dantura și previne cariile

Un bărbat a fost trezit după 15 ani de comă printr-o procedură de stimulare nervoasă

A murit de cancer la 13 ani. Părinţii au descoperit un mesaj secret lăsat de fiica lor

Incredibil! Au creat o mini-inimă dintr-o frunză de spanac

Meditația și yoga pot influența ADN-ul. Ce efect au asupra organismului?

A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul lui Florin Călinescu

Vitamina C ne face mai inteligenți. Ce efect are asupra creierului?

Alimente care îți întăresc sistemul imunitar în sezonul rece

Avertismentul unei femei: a fost la un pas de moarte din cauza unei pensule de machiaj

Știai că poți să pui ou crud în cafea? Rezultatul este incredibil

Ştiinţa confirmă: Pisicile şi câinii văd ceea ce oamenii nu pot

Femeile înșală mai mult decât bărbații conform studiilor

;