Unt sau margarina - avantaje si dezavantaje

In Uniunea Europeana, unt e considerat doar acel produs care contine cel putin 80% grasime animala din substanta uscata. In ce masura putem sa consumam unt sau margarina si ce parere au specialistii despre aceste doua optiuni alimenentare?

Grasimile bune si rele - in ce alimente le gasim?

Am tot auzit vorbindu-se despre grasimile bune si rele pentru organismul nostru. Dar care sunt acestea si in ce alimente le gasim? Dr. Ciprian Constantin, medic rezident diabet, nutritie si boli metabolice si membru al Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa ne lamureste.

Cerealele integrale: un plus pentru sanatate

Adoptarea unui stil de viata sanatos devine din ce in ce mai mult o preocupare esentiala a fiecaruia dintre noi. Starea generala de sanatate depinde in masura foarte mare de ceea ce mancam. Cerealele integrale sunt o alegerea potrivita in acest sens deoarece contin o serie de nutrienti esentiali pentru organism: fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.

Nutritia - "arma" antiaging

Stresul, poluarea, radiatiile, fumatul si alimentatia nesanatoasa sunt doar cateva cauze care duc la imbatranirea prematura a organismului. Acest proces fiziologic ireversibil nu poate fi stopat...

Pestele - aliatul sanatatii

Pestele este considerat de specialisti un element indispensabil in alimentatia corecta si sanatoasa. Datorita continutului de aminoacizi si pentru ca se digera usor, carnea de peste este adesea recomandata in detrimentul altor tipuri de carne mai ales pentru persoanele care au probleme cu greutatea, pentru batrani sau copii.

Ghidul fructelor si legumelor

"Mananca multe fructe si legume!" este recomandarea specialistilor pentru un organism sanatos. Un consum ridicat de fructe si legume te protejeaza de bolile de inima, de cancer, cataracta si degenerescenta maculara, te ajuta sa tii sub control tensiunea arteriala si nivelul colesterolului si sa previi durerile cauzate de diverse probleme digestive.

Dr. Mihaela Bilic - "Oricine poate slabi. Totul tine de vointa!"

Succesul pacientilor sai vedeta, precum Mihaela Radulescu sau Teo Trandafir, a reusit sa ambitioneze numeroase persoane care lupta cu kilogramele in plus.

Reguli pentru a sarbatori in stil sanatos

Pentru a petrece cum se cuvine in perioada sarbatorilor, dar si pentru a "trece" cu bine peste ele, trebuie sa stii cateva reguli, mai ales daca te numeri printre cei care sufera de boli digestive, hipertensiune, colesterol crescut, triglicerile crescute, diabet zaharat sau alte afectiuni.

In forma dupa Sarbatori: sfaturi practice

Cu siguranta esti mai relaxata, mai odihnita, dar si mai "rotunjoara" dupa sarbatorile care tocmai au trecut. Chiar daca ai mancat mai mult decat de obicei, nu e cazul sa te alarmezi sau sa te stresezi din cauza asta. Urmeaza sfaturile nutritionale oferite de Prof. Dr. Mencinocopschi si fii din nou in forma!

Ce trebuie sa stii despre vizita la nutritionist?

Fie ca ai probleme cu greutatea - vrei sa slabesti sau, dimpotriva, sa "castigi" cateva kilograme - sau ca te-ai hotarat pur si simplu sa renunti la proastele obiceiuri alimentare si doresti un regim care sa ti se potriveasca, un nutritionist te poate ajuta!

Afla care sunt beneficiile postului!

Traditia crestina ne indeamna la patruzeci de zile de post inaintea Sarbatorii Nasterii Domnului. Se spune ca aceasta este o modalitate de a ne curata atat spiritual, cat si trupeste. Cine poate, dar mai ales cine nu are voie sa tina post, precum si ce este indicat sa mancam in aceasta perioada, ne spune Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, ti-am pregatit cateva retete usoare de post pe care le poti incerca in Postul Craciunului.

Cerealele - aliatele siluetei tale!

Fructe, legume din belsug, lactate degresate, carne slaba si multe lichide fara zahar - toate fac parte din "Biblia" (nescrisa) a dietelor, iar cunoscatoarele pot da marturie ca fara acestea...

Sfecla - Sfaturi utile

Sfecla trebuie gatita la temperaturi scazute. Studiile au aratat ca proprietatile anticancer sunt reduse de temperaturile mari; Nu o curati folosind cutitul decat dupa gatire. Zgariata, aceasta "sangereaza" si isi pierde din culoare; Sucul de sfecla pateaza, iar din acest motiv este indicat sa folosesti manusi de bucatarie. Daca ti-ai patat deja mainile, sucul de lamaie te ajuta sa le indepartezi; Sfecla face parte dintre putinele alimente care contin cantitati semnificative de oxalati. Cand oxalatii ajung intr-o cantitate mare in lichidele din organism, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate. Din acest motiv, este recomandat ca persoanele care deja au probleme cu rinichii si vezica biliara sa le evite. Citeste mai mult despre Sfecla Sfecla - Sfaturi utile Sfecla - Selectarea si pastrarea Sfecla - Informatii nutritionale Sfecla - Beneficii asupra sanatatii

Sfecla - Selectarea si pastrarea

1. Alege-le pe cele de marimi mici sau medii ale caror radacini sunt tari si au o culoare frumoasa. Evita-le pe cele cu pete, zgarieturi sau cu zone moi, semne care pot indica ca sunt alterate. 2. Depoziteaza-le in frigider, fara a le spala si se pot pastra timp de 2-4 saptamani. Nu este recomandat sa fie congelate sub forma cruda, pentru ca dupa dezghetare, devin moi. Citeste mai mult despre Sfecla Sfecla - Sfaturi utile Sfecla - Selectarea si pastrarea Sfecla - Informatii nutritionale Sfecla - Beneficii asupra sanatatii

Sfecla - Informatii nutritionale

Sfecla reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, folati, mangan si potasiu. De asemenea, este o sursa buna de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru si fosfor. Tabel nutritional   1 ceasca sfecla fiarta (170 grame) are 74.80 calorii. Nutrienti Cantitatea Cat la % asigura din necesarul zilnic? folati 136 mcg 34 % mangan 0.55 mg 27.5 % potasiu 518.50 mg 14.8 % fibre 3.40 g 13.6 % vitamina C 6.12 mg 10.2 % magneziu 39.10 mg 9.8 % triptofan 0.03 g 9.4 % fier 1.34 mg 7.4 % cupru 0.13 mg 6.5 % fosfor 64.60 mg 6.5 % Citeste mai mult despre Sfecla Sfecla - Sfaturi utile Sfecla - Selectarea si pastrarea Sfecla - Informatii nutritionale Sfecla - Beneficii asupra sanatatii

Sparanghel - Sfaturi utile

Sparanghelul poate fi servit atat fierbinte cat si rece. Inainte de a-l gati, spala-l cu apa rece si indeparteaza-i partea fibroasa; Servit inabusit cu otet aromatic, te poti bucura de o salata delicioasa si racoroasa; Pentru un aperitiv delicios, il poti pregati la gratar alaturi de alte legume; Sparanghelul tocat poate fi folosit pentru a da un plus de aroma omletei; Contine substante numite purine, gasite de obicei in plante, animale sau oameni. Anumite persoane care sunt sensibile la aceaste substante, un consum excesiv le poate cauza probleme de sanatate. Pentru ca purinele se transforma in acid uric, un exces de purine in organism poate duce la acumularea de acid uric. Guta si formarea pietrelor la rinichi sunt doua dintre problemele care pot aparea din cauza consumului excesiv de alimente care contin purine. Din acest motiv, persoanele cu probleme la rinichi sau guta trebuie sa limiteze sau sa evite consumul unor astfel de alimente. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Sparanghel - Selectarea si pastrarea

1. Alege legumele cu tulpini tari, subtiri, cu o culoare verde inchis. 2. Gatit, sparanghelul isi pierde aproximativ jumatate din intreaga lui greutate. Ocazional, alaturi de sparanghelul verde, poti gasi si sparanghel alb, care are o aroma mai slaba decat cel verde. Acest sparanghel a fost ingropat in pamant pentru a bloca producerea de clorofila, devenind astfel alb. 3. Foloseste sparanghelul in mai putin de o zi sau doua pentru a te bucura de o aroma mai intensa. Pastreaza-l in frigider cu capatele impachetate in hartie umeda. In frigider, aseaza-l mai in spate pentru a-l feri de lumina. Folatii pot fi distrusi de expunerea la aer, caldura sau lumina. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza inima Folatii sunt importanti pentru sanatatea sistemul cardiovascular. Folatii (impreuna cu vitaminele B6 si B12) sunt necesari pentru transformarea homocisteinei in cisteina. Cand nivelul de cisteina este scazut, nivelul de homocisteina din sange creste, situatie care duce si la marirea riscului de boli ale inimii. Homocisteina contribuie la aparitia aterosclerozei afectand peretii vaselor de sange si intervenind in formarea colagenului (principala proteina din tesutul conjunctiv). Cresterea nivelului de homocisteina se gaseste in aproximativ 20-40% dintre pacientii cu afectiuni ale inimii si se estimeaza ca un consum de 400 mcg de folati zilnic poate reduce numarul de atacuri de inima. Doar o portie de sparanghel asigura aproximativ 66% din doza zilnica recomandata de folati. Diuretic natural Sparanghelul este o sursa foarte buna de potasiu si nu contine o cantitate mare de sodiu (o ceasca=19.8 mg). Continutul de minerale, combinat cu amino acidul asparagim, ofera sparanghelului proprietati diuretice. In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau imflamatii, precum artrita sau reumatismul. Recomandat pentru sanatatea florei intestinale Sparanghelul contine un tip special de carbohidrat numit inulina, pe care noi nu-l digeram, dar pe care bacteriile "bune" din intestinul gros (Bifidobacteria si Lactobacilli) il digera. Cand dieta noastra contine o cantitate mare de inulina, activitatea si dezvoltarea acestor bacterii "bune" creste. Cand numarul acestor bacterii "bune" este mare, este dificil pentru bacteriile "rele" sa se stabileasca in tractul intestinal. Lupta impotriva defectelor din nastere Daca iei in calcul o viitoare sarcina sau daca esti deja insarcinata, include sparanghelul in dieta ta alimentara. O portie de sparanghel contine aproximativ 263 mcg folati, vitamina B, esentiala pentru diviziunea celulara normala. Fara folati, celulele sistemului nervos al fatului nu se vor diviza normal. Citeste mai mult despre Sparanghel Sparanghel - Sfaturi utile Sparanghel - Selectarea si pastrarea Sparanghel - Beneficii asupra sanatatii Sparanghel - Informatii nutritionale

Strugurii - Sfaturi utile

trebuie spalati sub jet de apa rece inainte de servire; daca nu ii consumi pe toti, mai bine foloseste o foarfeca pentru a taia ciorchinele decat sa rupi boabele pe care nu le poti manca; daca unele retete necesita indepartarea cojii, verifica daca ar schimba cu ceva gustul preparatului pentru ca in coaja se gasesc cele mai multe din substantele nutritive; constituie o alegere delicioasa pentru orice salata de fructe; ii poti adauga si in salatele de verdeturi; merg foarte bine cu piept de pui la gratar si cu branza. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

Strugurii - Selectarea si pastrarea

Alege strugurii carnosi, fara striatii si bine legati de ciorchine. Cum poti sa-ti dai seama de dulceata strugurilor? Iata un mic truc: culoarea spune tot (strugurii verzi trebuie sa aiba o nuanta galbuie, cei rosii sa fie aproape rosii, cei negri sa fie foarte inchisi la culoare). Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti. Foarte important! Deoarece stugurii incep sa fermenteze la temperatura camerei, trebuie sa-i pastrezi in frigider. Dupa ce ii impachetezi nespalati intr-un prosop de hartie introdu-i intr-o punga de plastic la frigider. Prospetimea lor va fi pastrata cateva zile. Citeste mai mult despre Struguri Strugurii - Sfaturi utile Strugurii - Selectarea si pastrarea Strugurii - Beneficii asupra sanatatii Strugurii - Informatii nutritionale

9 alimente care curăță dinții și îi albesc

6 semne care arată că ficatul tău are probleme

7 trucuri din filmele de acţiune care îţi pot fi folositoare când eşti în pericol

Anastacia, învingătoare în faţa cancerului: „Nu sunt o victimă, sunt o supravieţuitoare“

A murit de cancer de colon la 32 de ani: Doctorii i-au spus că e prea tânără ca să aibă aşa ceva

De ce se nasc bebelușii cu atât de mult păr?

Un gest frumos pentru studenţi: În fiecare an face asta!

8 lucruri pe care să nu le introduci niciodată în cuptorul cu microunde

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

Ce semnale de alarmă îți dă corpul dacă ai probleme cu rinichii

Studiu. Filmele horror te ajută să slăbeşti

Experții avertizează: Dacă îi dai copilului tău un smartphone, este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

Lămâile înghețate împotriva diabetului, tumorilor și kilogramelor în plus

Cum te ajută varza să scapi de durerile articulare

;