Ce să mănânci când ai probleme cu fierea?

Greață, gustul amar, în special dimineața la trezire, balonarea și o stare generală de indispoziție, pot fi consecința unui regim alimentar dezechilibrat, pe fondul unei tulburări funcționale ale veziculei biliare (fierea).
Dischinezia biliară (bilă leneșă) este o afecțiune frecventă, determinate de  probleme în eliberarea bilei, care facilitează digestia. Când hrana este bogată în grăsimi, vezicula biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Dacă acest lucru nu se întâmplă, grăsimile prost digerate determină tulburări care se traduc în: dureri violente abdominal, senzații de disconfort, greață, vărsături.
În această afecțiune este foarte important regimul alimentar și orarul meselor.
 
O dietă potrivită și adecvată fiecăruia în parte, împiedică sau rezolvă apariția și dezvoltarea calculilor, precum și a icterului mecanic prin blocarea cu pietre a căilor biliare. Regimul alimentar trebuie personalizat, adaptat simptomatologiei fiecărui pacient în parte.  

Recomand în afecțiunile colecistului (probleme cu fierea) următoarele alimente:  

1. Supe sau ciorbe cu legume sau cu carne slabă (pui, curcan, pește alb) 
2.
Piureuri cu orice tip de legume, gătite fiert și nu prăjit. Legumele permise sunt fasolea verde, morcovii, dovleceii, guliile, conopidă, spanacul.   
3. Carne slabă albă (pui, curcan, pește alb, iepure de casă) fiartă sau preparată fără ulei.
4. Lapte pasteurizat și brânză slabă. Pentru a nu cumula o cantitate mare de grăsimi este necesar să optăm pentru iaurt slab, lapte degresat și brânză slabă. Astfel de produse trebuie consumate de cel puțin două ori pe zi. Pentru a preveni contracțiile puternice ale bilei este bine să evităm brânzeturile fermentate și smântâna. 
5.
Salate cu legume și/sau fructe proaspete.  
  
Este important în tulburări funcționale ale veziculei biliare să respectăm un regim echilibrat, de 5 mese, 3 mese principale și două gustări. Evitarea mâncărurilor grase, sau a preparatelor cu ulei, unt, smântână, a maionezelor, precum și a produselor gătite prin prăjire, pot ameliora simtomatologia digestică și fac parte din protocolul terapeutic al acestor afecțiuni biliare.  
 
Articol scris de Dr. Florin Ioan Bălanică
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marius pe 10 Mar 2020, 10:54
    cefea & fiere

    Va rog sa ma lamuriti cu o problema, Dimineata dupa ce consum cafeaua pe care o prepar la ibric s-au la filtru, simt ca ma baloneaza si ma deranjeaza in partea dreapta a abdomenului. Sa fie problema de la fiere ??

    0
    0

  • micha pe 5 Ian 2020, 14:33
    fierea

    aveti dreptate multumesc ptr sfaturi o zii buna

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod