Ce se întâmplă cu corpul și creierul tău atunci când slăbești

Pierderea în greutate nu se referă doar la schimbările aspectului fizic, pentru că în timpul acestui proces, corpul și creierul trec printr-o mulțime de transformări benefice neașteptate.

 

Ce se întâmplă cu corpul și creierul tău când slăbești

 

Nivelul de energie crește


Primul lucru pe care îl vei observa după ce ai dat jos câteva kilograme este o creștere mare de energie.

Motivul este destul de simplu: cu cât cari mai puțină greutate după tine, cu atât economisești mai multă energie pentru a face alte lucruri importante.

Pe lângă acest aspect, slăbitul îmbunătățește eficiența oxigenului, astfel încât nu te vei mai trezi fără suflare când urci scările sau alergi după autobuz.

Memoria se îmbunătățește


Creierul tău este un alt organ care beneficiază de pe urma pierderii în greutate.

Unele studii au arătat chiar că eliminarea excesului de grăsime poate îmbunătăți abilitățile cognitive legate de planificare, strategie și organizare.



După pierderea în greutate, creierul tău devine și mai activ atunci când stochează noi informații și, prin urmare, are nevoie de mai puține resurse pentru a-și aminti ceea ce este necesar.

Pielea, părul și unghiile au un aspect mai sănătos


Slăbitul oferă un alt bonus suplimentar: nu numai că te simți sănătos, ci și arăți sănătos.

Unii oameni care au decis să ducă un stil de viață mai sănătos și să piardă în greutate au observat schimbări extraordinare în aspectul lor.

Pielea lor s-a limpezit și a încetat să se exfolieze, părul lor a devenit mai gros și unghiile au devenit mai puternice.

Durerile de genunchi dispar


Pierderea de greutate corporală reduce presiunea asupra articulațiilor genunchiului.

În plus, slăbitul, mai ales dacă este vorba de grăsimea viscerală care este stocată în jurul burții, poate reduce simptomele artritei și ale altor boli articulare.

Alergiile devin mai puțin agresive


Kilogramele în plus tensionează sistemul respirator și, dacă te confrunți adesea cu alergii sezoniere, nu fac decât să îți agraveze simptomele.

Pe măsură ce devii mai slab, începi să experimentezi alergii mai ușoare, deoarece canalele tale respiratorii se relaxează.

Ciclul menstrual se schimbă


Nivelurile hormonale sunt strâns legate de greutatea corporală.

Așadar, atunci când pierzi sau iei în greutate, sistemul tău endocrin trece prin anumite modificări.



Creșterea și scăderea nivelurilor de estrogen și testosteron pot duce la neregularități menstruale, un flux mai mare sau mai ușor și scurtarea sau prelungirea ciclului.

Mai puține dureri de cap


Deși obezitatea nu declanșează dureri de cap în mod direct, crește riscul de a avea o migrenă cu 50%.

Teoria actuală, susținută de specialiști medicali, sugerează că celulele adipoase cresc cantitatea de inflamație din corpul tău.

În anumite situații, această inflamație poate provoca migrene. De aceea, pierderea în greutate poate reduce severitatea și frecvența durerilor de cap.

Nu mai sforăi


Cercetătorii au descoperit că pierderea a cel puțin 5% din greutatea corporală te poate ajuta să dormi mai bine și mai mult pe parcursul nopții.

Chiar și o scădere în greutate modestă reduce excesul de greutate din jurul gâtului, care de obicei îți blochează căile respiratorii superioare și agravează simptomele de apnee în somn și sforăit.

 

Sursă: eatingwell/ brightside/ webmd

11 Aprilie 2024
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod