Dieta Pascala

Mai sunt aproape doua saptamani pana cand vom sarbatori Pastele si probabil ca multe dintre noi am hotarat sa tinem deja post sau poate vom face acest lucru doar in Saptamana Mare. Despre ceea ce inseamna alimentatie exclusiv vegetariana s-au scris deja foarte multe lucruri si stim in mare parte cam care sunt recomandarile si riscurile. Ramane un lucru important de discutat caruia probabil ii acordam o mai mica importanta: excesul de alimente din Ziua Pastelui. Pentru a ne bucura cum se cuvine de Sfintele Sarbatori de Paste, ne vom grabi sa asezam pe masa cat mai multe si cat mai variate preparate si vom dori sa gustam pe rand din fiecare cate putin sau poate chiar mai multe. Nu vom folosi acest spatiu pentru a atrage atentia asupra excesului alimentar, ci mai degraba pentru a incerca sa aflam mai exact care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam la aceasta sarbatoare. Traditionalele meniuri preparate cu aceasta ocazie vor contine din abundenta carne de miel si oua. La protap sau la cuptor, in bors sau in drob, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente. De exemplu, intr-o portie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substante nutritive, exprimate si in procente care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase: Energie 260 kcal 18%Vitamina B12 2,65 mcg 88% Vitamina B6 0,13 mg 13% Vitamina B3 11,5 echivalenti 74,8% Vitamina B2 0,25 mg 23% Vitamina B1 0,09 mg 10% Zinc 5,5 mg 55% Fier 2,12 mg 22% Magneziu 25 mg 11% Acid folic 20 mcg 10% Proteine 26,37 g 40% La fel si despre oua putem vorbi ca despre niste adevarate complexe energetice naturale care trebuie consumate totusi cu masura. Din analiza unui ou de marime medie - 60 g, rezulta 33,4 g albus si 16,6 g galbenus, care au urmatoarea compozitie: Energie 75 kcal Apa 37,7 ml Proteine 6,25 g Lipide 5,01 g Carbohidrati 0,61 Asadar, doua dintre cele mai consumate alimente din aceasta perioada furnizeaza o serie de nutrienti necesari bunei functionari a organismului, insa trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate in abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspata si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor.

Cerealele, o sursa importanta de fosfor si magneziu

Ca si vitaminele, mineralele sunt foarte importante pentru buna functionare a organismului, care nu este sanatos daca aceste substante sunt in deficit. Mineralele reprezinta aproximativ 5 la suta din greutatea organismului, iar cele mai importante sunt urmatoarele: calciu, fosfor, potasiu, magneziu si sodiu. De ce sunt importante mineralele? Fiecare element din aceasta categorie este multifunctional si actioneaza la nivelul intregului organism, adica celule, tesuturi si organe. Lipsa unuia sau mai multe dintre ele provoaca dezecilibre organice semnificative. Fosfor Fosforul este necesar pentru o structura normala a oaselor si a consistentei acestora (mentine sanatatea sistemului osos si a danturii). De asemenea, are un rol important in asimilarea glucozei si transformarea ei in energie. Surse: carne, peste, cereale integrale, produse lactate si fructe uscate. Deficienta de fosfor din organism are drept consecinta deteriorarea danturii si a structurii oaselor, slabirea musculaturii si infectii ale gingiei. Magneziu Acest element este necesar pentru functionarea normala a muschilor, sistemului nervos si pentru producerea energiei. Magneziul este necesar pentru mentinerea sanatatii sistemelor de reproducere si imunitar, ca si pentru refacerea si regenerarea tesuturilor. De asemenea, are un rol important in functionarea optima a inimii. Continutul total de Magneziu al corpului uman este de aproximativ 25 grame. 50-60 la suta din acest element se afla in oase. Surse: Cereale (orez, grau), arahide, carne de pasare, legume verzi si fructe de mare. Deficienta de magneziu se manifesta prin: lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, diaree, senzatie de furnicaturi in membre, confuzie, tulburari ale ritmului cardiac, crampe musculare, si hipertensiune. Prin urmare, pentru a te asigura ca organismul tau nu este lipsit de aceste substante importante, consuma zilnic cereale cu lapte sau iaurt. Sunt delicioase si usor de preparat si te ajuta sa previi carentele de fosfor si magneziu, care se trateaza cu dificultate si pot avea consecinte nebanuite pentru tine. Nu este oare mult mai usor sa previi decat sa tratezi?

Colesterolul "bun" si colesterolul "rau"

Deseori auzim ca hipercolesterolemia conduce la aparitia bolilor de inima. Altfel spus, tot colesterolul este considerat a fi daunator. In realitate lucrurile nu stau chiar asa. Colesterolul reprezinta un compus chimic complex, produs in organismul animal, in urma metabolismului normal al organismului. Este implicat in sinteza unor componente ale celulei si mai ales ale membranei celulare si este, de asemenea, punctul de plecare in sinteza unor hormoni. Organismul nu-si poate desfasura activitatea in absenta colesterolului. In cazul in care prin dieta nu este asigurat suficient colesterol pentru organism, atunci acesta incepe sa-l produca. Exista un permanent echilibru intre colesterolul din dieta si cel produs de organism. Un organism adult, a carui dieta este lipsita de colesterol, poate produce mai mult de 1 g de colesterol pe zi. Acesta este vehiculat in organism (trimis in diferite parti ale corpului) cu ajutorul sangelui. Ca urmare, nivelul colesterolului in organism este determinat prin teste efectuate pe probe de sange. Testele de determinare a colesterolului din sange sunt usor de facut, ieftine, obtinandu-se valoarea colesterolului total. Mult timp s-a considerat ca un nivel crescut al acestuia produce efecte negative asupra organismului. Dar, pe masura ce oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga mai multe despre modul de transport si de utilizare al colesterolului in organism, a devenit evident faptul ca valoarea colesterolului total nu ofera informatii suficiente. Colesterolul si alte molecule care contin colesterol sunt transportate prin sange cu ajutorul lipoproteinelor. Lipoproteinele sunt formate din proteine si grasimi (lipide) si, in functie de rolul lor in organism, au diferite densitati. Aceasta diferenta de densitate a permis separarea lipoproteinelor in mai multe fractiuni, printre care:- lipoproteinele cu densitate inalta (high density lipoproteins sau HDL);- lipoproteine cu densitate scazuta (low density lipoproteins sau LDL). Colesterolul continut in lipoproteinele LDL este cel raspunzator de formarea placilor aterosclerotice care impiedica circulatia sangelui in vene si artere. Acesta este asa-numitul colesterol "rau", care trebuie mentinut in organism la un nivel cat mai scazut. Colesterolul continut de HDL este implicat in multe functii importante ale organismului si este mai putin implicat in formarea placilor de aterom. Colesterolul din HDL este colesterolul "bun", care trebuie mentinut la un nivel ridicat. Factorii care regleaza nivelul colesterolului legat sub forma de HDL sau LDL, din sange, sunt multipli. Se sustine ca ceea ce trebuie sa cautam noi acum sunt alimentele cu un continut scazut de colesterol legat sub forma LDL sau cu un continut crescut de colesterol legat sub forma HDL. Alimente care nu contin colesterol: orice alimente de origine vegetala (fructe, legume, cereale); Alimente care contin colesterol: tesuturi de origine animala, mai ales creierul, maduva spinarii, cordul; grasimile animale; alimente de origine animala, ex. carnea, produsele lactate, untura, shortening-ul.

Importanta consumului de cereale la orice varsta

Incepand din copilarie si pana la maturitate, masa de dimineata are efecte benefice. Atunci cand la micul dejun nu iti lipsesc cerealele, asiguri organismului cantitatea optima de calciu, fier, vitamine, fibre, zinc si carbohidrati. Obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz, cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase si se prepara usor si rapid. Medicii si nutritionistii recomanda consumarea lor la orice varsta. Beneficiile cerealelor in copilarie Micul dejun cu cereale reprezinta o sursa de substante nutritive si de vitamine pentru prescolari si scolari, dandu-le energia necesara pentru activitatile din cursul diminetii. Rezultatele cele mai recente ale studiilor realizate de cercetatorii britanici de la Universitatea Reading arata ca elevii

Dieta personalizata

Exista cateva domenii la care toata lumea "se pricepe" si unul dintre ele este nutritia. Sau, mai exact, tot ce tine de cura de slabire. Mai toata lumea a incercat una sau mai multe diete, iar rezultatele acestor diete, indiferent de pricipiile pe care se bazeaza ele, sunt cam aceleasi: se pierde ponderal pe perioada dietei si, o data ce aceasta se incheie, kilogramele pierdute isi fac din nou aparitia, din pacate in numar mai mare comparativ cu ceea ce s-a pierdut.Tot din pacate, cand vine vorba de slabit, persoana in cauza vrea rezultate rapide si care sa dureze cat mai mult. Exista o serie de publicatii care recomanda tot felul de trucuri de slabit - de la unele decente si pana la altele foarte periculoase pentru sanatate. In general, aceste diete care pun in pericol sanatatea fie sunt fade (se bazeaza doar pe alimente sarace caloric dar si nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limiteaza drastic aportul de glucide). In plus, aceste diete se adreseaza intregului public, fara a tine seama de particularitatile fiecarei persoane in parte: stare de sanatate, circumstante socio-profesionale, etc. si deci de la bun inceput este inteles faptul ca nu pot functiona pentru toata lumea la fel. Pentru a evita adoptarea unei diete neadecvate este indicata consultarea unui specialist care sa recomande o dieta bazata pe nevoile reale si care sa ia in calcul toate particularitatile persoanei in cauza. Este adevarat ca in Romania nu a fost un lucru foarte obisnuit, pana nu de mult, sa te adresezi unui specialist pentru a afla ce si cum sa mananci. In acest fel se stabileste un program nutritional personalizat care are ca scop in primul rand furnizarea tuturor nutrientilor necesari organismului si unei vieti sanatoase si echilibrate. Invatarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare ale acestora si constientizarea actului de alimentatie, cu toate implicatiile sale, sunt doar cateva dintre beneficiile obtinute in urma consultatiei nutritionale. In plus, dieta personalizata nu face schimbari majore si abrupte in tranzitia de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hranire. Exista o serie de etape care se parcurg in decursul acestui tip de consultanta:• evaluarea amanuntita a obiceiurilor alimentare;• elaborarea unei fise de analiza nutritionala pentru a vedea care sunt necesitatile de imbunatatire a dietei;• recomandarea unui program alimentar;• intocmirea saptamanala a unui grafic indicator al progresului facut. Pentru personalizarea dietei, in afara de informatii privind starea generala de sanatate (sex, varsta, afectiuni, etc) si particularitatile socio-profesionale (tip de activitate desfasurata, program de lucru, etc) specialistii iau in considerare o serie de parametri: 1. Grupa sanguina este primul criteriu de individualizare a unei diete. Fiecare grupa de sange are o serie de particularitati in ceea ce priveste ingestia, digestia si absorbtia nutrientilor si determina un anumit comportament al lectinelor alimentare. Alimentatia conform grupei sanguine este utila nu numai pentru pierderea ponderala ci si pentru cresterea nivelului de energie sau pentru vindecare unor afectiuni cronice. 2. Echilibrul macronutrientilor trebuie atins zilnic prin combinarea corespunzatoare a alimentelor in asa fel incat sa se consume 30% proteine, 40% carbohidrati si 30% lipide. 3. Aditivii alimentari toxici trebuie identificati si eliminati din alimentatie; in acest sens se vor exemplifica si clasifica aditivii alimentari in functie de severitatea toxicitatii lor. Prin combinarea acestor criterii complexe, printr-o dieta bazata stiintific se poate pierde excesul ponderal eficient si sigur, fara restrictii severe (chiar absenta unor grupe de alimente) si se vor corecta obiceiurile alimentare necorespunzatoare. Astfel, dieta personalizata reprezinta un factor esential in procesul de dobandire si mentinere a greutatii corporale normale si a starii de sanatate in general.

Dieta personalizata (II)

Dupa ce s-a definit in materialul de saptamana trecuta notiunea de "dieta personalizata", este timpul sa admitem ca aproape oricare dintre dietele adresate publicului general si explicate in sute de carti de specialitate, functioneaza doar pentru o parte dintre persoanele carora li se adreseaza. De ce? Pentru ca oamenii nu sunt identici, pentru ca nu toti oamenii tolereaza alimentele la fel, pentru ca fiecare dintre noi este unic si irepetabil, diferit de oricine altcineva si nu putem invata prea multe despre dieta potrivita, citind doar listele clasice si depasite cu alimente "bune" si alimente "rele". De aceea trebuie acordata putina atentie si termenului "toleranta alimentara". Ce este intoleranta alimentara? Este o sensibilitate la elementele chimice aflate in alimente. Spre deosebire de alergie, o cantitate din respectivul produs poate fi consumata fara a produce o stare patologica. Aceasta cantitate difera de la persoana la persoana. In perioade de stress sau de schimbari hormonale, o persoana poate deveni mai sensibila si implicit mai intoleranta. Intoleranta la salicilat, amine, lactoza si gluten sunt exemple de intoleranta la elemente naturale. Salicilatul se gaseste in majoritatea alimentelor. Aminele se gasesc in circa 70% din alimente cum ar fi: in unele carnuri, peste sau branzeturi. Glutenul sau substantele asemanatoare se gaseste in principal in grau, orz, ovaz, secara. Lactoza se gaseste in lapte si unele produse lactate. Intoleranta la diversele lectine este probabil cea mai cunoscuta intoleranta alimentara. Cel mai adesea, alimentele care nu pot fi tolerate de organism, nu pot fi digerate intr-un mod optim. Sunt, de asemenea, multe persoane intolerante la produse chimice introduse artificial, cum ar fi MSG (monosodiu-glutamat), sulfiti (conservant folosit la multe alimente procesate, inclusiv vin) si alti aditivi utilizati. MSG-ul si salicilat-ul se gasesc si in mod natural in unele alimente. Cantitati suplimentare din acestea sunt introduse in anumite alimente si produse cosmetice, pentru a le imbunatati gustul, parfumul sau prospetimea. Cu totii am citit studii care suna in genul "acest aliment previne aparitia cancerului", "acest aliment previne aparitia bolilor cardiovasculare" sau "consumati acest produs, contine un anumit nutrient si acel nutrient previne Alzheimer, Parkinson sau diabetul". Problema acestor studii este ca ele sunt toate bazate pe statistica, calculand medii pentru un grup mare de subiecti. Cea mai mare parte a stiintei se bazeaza pe statistica. DAR, asa cum spuneam, nu suntem statistici, suntem unici si irepetabili. Daca ceva este bun pentru majoritatea oamenilor, asa cum sugereaza cercetarea bazata pe statistica, exista totusi o sansa ca acel ceva particular sa nu fie bun pentru tine. E cazul sa tinem cont de aceasta idee, iar in momentul in care se urmeaza o dieta, ar fi recomandat sa se incerce un program alimentar ales dupa criterii clare si obiective si mai ales personale si care sa vizeze nu numai scaderea ponderala ci si instaurarea unei ordini interioare, de care avem cu totii atata nevoie.

Mic dejun cu cereale

Cerealele sunt ingredientul ideal al unui mic dejun sanatos... Atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele confera organismului uman necesarul zilnic de vitamine si substante nutritive. Consumate dimineata, asigura un echilibru alimentar pentru intreaga zi. Datorita diversitatii de arome si sortimente, sunt pentru toate gusturile. In plus, sunt usor de preparat. Ce sunt de fapt cerealele? Sunt produse alimentare, destinate in special micului dejun, obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz. De multi ani, in tarile vest europene sunt un aliment de baza pentru majoritatea familiilor. In marile magazine din lume sunt al treilea produs vandut, dupa bauturile non-alcoolice si lapte. Pentru ca sunt o foarte importanta sursa de sanatate. Ele au o influenta pozitiva asupra oricarui organism. Medicii si nutritionistii le recomanda pentru orice varsta. Cerealele te tin in forma Findca ele contin vitamine, fibre, fier si calciu. Vitaminele din cereale maresc energia si puterea organismului. Fibrele scad colesterolul, fluidizeaza traficul intestinal si ajuta la stabilirea unei diete echilibrate. Cerealele compenseaza, de asemenea, deficitul de calciu, important pentru intarirea oaselor si fier, esential pentru sistemul imunitar.S-a dovedit, de asemenea, ca cerealele pot preveni bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer. Iata ca inainte de a fi crocante si gustoase, cerealele sunt in primul rand foarte sanatoase. Cerealele sunt un mic dejun ideal Cerealele se prepara foarte usor si foarte repede. In mai putin de treizeci de secunde, micul dejun e gata. Acest lucru e un mare avantaj tinand cont ca multe dintre noi, in graba diminetii, sarim peste micul dejun... O bila neagra pentru sanatatea noastra.Potrivit studiilor din ultimii ani, lipsa micului dejun poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor si adultilor: memorie slaba, iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame, creativitate redusa si dificultati in logica. Cereale pentru o viata mai sanatoasa Spre binele nostru, ar trebui sa ne obisnuim ca in fiecare dimineata sa mancam o portie de cereale. Le alegem pe cele care ne plac la gust. Le adaugam intr-un bol cu lapte sau iaurt si micul dejun e deja preparat. Economisim timp si efort. Castigam un organism mai sanatos. Cu siguranta, va urma o zi mai buna. Reteta: 1. Cereale cu lapte Ingrediente: un bol de cereale de grau, orez sau ovaz, o cana de lapte rece sau caldut, felii de banane. Mod de preparare: intr-un bol se amesteca cerealele cu laptele, iar optional se pot adauga felii de banane. Servite cu lapte caldut cerealele se vor mentine crocante!

"Rezolutii dietetice" pentru anul urmator

Ca intotdeauna, la inceput de an, fiecare dintre noi isi propune o serie de obiective si-si doreste din tot sufletul sa le atinga. Evident ca inainte de toate ne dorim sa fim sanatosi. Si sanatatea o putem mentine si dobandi printr-o alimentatie echilibrata, printr-un consum cel mult moderat de alcool, prin urmarea unui program regulat de exercitii fizice, dar si prin reducerea si, de ce nu, renuntarea la fumat. Notiunea de "alimentatie echilibrata" este asimilata din punct de vedere teoretic cu mare usurinta si chiar optimism, insa la punerea ei in practica, elanul dispare de cele mai multe ori. Si acest lucru nu s-ar mai intampla daca principalul gand pe care-l avem cand mancam ar fi corelat cu binele pe care ni-l ofera alimentul consumat. Teoria nutritiei se bazeaza pe ipoteza ca absorbtia necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor si de aceea combinarea corespunzatoare a alimentelor este cheia unui metabolism perfect. De asemenea, expertii considera ca aproximativ o treime din toate cazurile de cancer (in special cel de colon, stomac, esofag, pancreas si san) sunt legate de dieta. Pana in acest moment nu este foarte clar care parti ale dietei noastre sunt generatoare de cancer si care ne protejeaza. Cert este insa faptul ca o dieta sanatoasa previne obezitatea, reduce incidenta bolilor cardiovasculare si a diabetului. Alimentatia sanatoasa este practic o dieta echilibrata si variata ce include cantitati importante de legume, fructe, cereale bogate in fibre, proteine si cantitati moderate de grasimi, sare si zahar. Fibrele sunt nutrienti care ofera protectie si functionalitate normala colonului. Ele se gasesc din abundenta in legume si fructe proaspete dar si in cerealele neprelucrate, in painea integrala, in orezul brun, mazare si linte. De mentionat este faptul ca fibrele se consuma cu mari cantitati de apa pentru ca ele au proprietatea de a colecta apa, si astfel poate aparea deshidratarea. Carnea rosie si carnea procesata trebuie consumata cu moderatie. Carnea rosie este o sursa reala de proteine, vitamine, minerale si fier, insa este si bogata in grasimi saturate. Asadar se recomanda substituirea ei cu surse alternative de proteine: pui, curcan, peste sau soia. Carnea procesata (carnati, burgeri, sunca) trebuie consumata ocazional si in cantitati mici datorita continutului mare de grasimi si aditivi alimentari de sinteza. Grasimile sunt necesare doar in cantitati foarte mici si din pacate majoritatea oamenilor le consuma in exces. Prin evitarea prajelilor, consumarea lactatelor degresate si in general prin citirea atenta a informatiilor nutritive de pe ambalajele preparatelor se poate reduce considerabil aportul zilnic de grasimi. Asadar, o importanta cu totul aparte o reprezinta cruditatile: fructele si legumele. Ultimele teorii nutritionale recomanda consumarea zilnica a 5 portii de cruditati: cate una la fiecare masa principala si doua la gustarile dintre mese. De asemenea, legumele consumate ca garnituri trebuie sa fie fierte pentru cateva minute in abur pentru a se conserva in mare masura enzimele datatoare de sanatate. Nu trebuie uitate nici delicioasele fructe: marul sau portocala, banana sau mandarina, adevarati prieteni, care zilnic ne dau energie si putere sa ne indeplinim rezolutia pe noul an: sa ne hranim sanatos si sa fim in forma. La multi ani! Si succes!

Alimentatia de Sarbatori

Este din nou Craciun si categoric este momentul sa ne relaxam, sa ne intalnim cu prietenii, cu familia si sa uitam de rutina zilnica si de grijile ei. Asadar, aceasta perioada este speciala prin incarcatura ei emotionala, pentru ca, din punct de vedere alimentar, nu ar trebui sa fie decat, pur si simplu, o perioada ca oricare alta. Asta teoretic, pentru ca lucrurile stim bine ca stau cu totul altfel: mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu se pot refuza... si bineinteles ca toate aceste sunt stropite cu licori bahice de cea mai buna calitate si la ore cat mai mici. In general, dupa Sarbatori, "castigul" ponderal este de 3 pana la 6 kg. Pentru a nu ruina efortul depus peste an si pentru a nu ne trezi la inceput de ianuarie cu starea de sanatate si imaginea alterate, trebuie sa incercam sa controlam la maxim ce consumam si mai ales in ce combinatii. Vestea buna este ca e foarte simplu sa se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade si sa ne rasfatam in acelasi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon. 1. Divizarea meniului pe mese distantate in timp la cel putin o ora - trebuie dat stomacului un pic de timp sa digere ce s-a consumat la masa anterioara inainte de a veni cu o alta "avalansa" si astfel si riscul indigestiei va fi diminuat; 2. Alegerea unor gustari usoare: bucati de muschi de pui sau curcan, branza degresata, fructe de mare; 3. Atentie la marimea portiei - trebuie sa se urmareasca aromele si calitatea alimentelor si nu obtinerea unui stomac plin; 4. Evitarea alimentelor grase si prajite, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate) si preferarea preparatelor pe baza de pui, curcan si peste si a legumelor si fructelor proaspete bogate in fibre (cosumate disociat); 5. Limitarea alimentelor care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide; 6. Mestecarea suficienta a alimentelor combate de asemenea tulburarile gastrointestinale; 7. Apa - trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul); 8. Evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a evita balonarea; 9. Alcoolul - consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate. Vodca este alcool pur si care prin metabolizare se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. Pentru a tine o evidenta clara a consumului de alcool trebuie sa se evite umplerea continua a paharului neterminat. 10. Dupa petrecere: o plimbare usoara de o jumatare de ora ar putea ajuta mult digestia deoarece asezarea in pozitia culcat dupa masa cauzeaza urcarea acidului din stomac in esofag si, astfel, aparitia "arsurilor". Dupa cum stim cu totii, zilele si mai ales noptile de sarbatori inseamna mese copioase, consum de alcool, atmosfera in care se fumeaza si de aceea recuperarea ulterioara este obligatoriu sa se faca printr-o dieta usoara, bogata in fructe, legume proaspete si multa apa, precum si plimbari prelungi in aerul tare al iernii. Sarbatori Fericite!Un articol de Lygia Alexandrescu 

Dieta care poate adauga sase ani vietii tale

Este posibil sa-ti maresti numarul anilor cu inca sase ani si sa eviti bolile de inima consumand in mod regulat o serie simpla de ingrediente numite de oamenii de stiinta "polymeal". Cercetatorii au obtinut dovezi legate de efectele benefice ale diferitelor tipuri de alimente, incluzand pestele, ciocolata neagra, vinul si usturoiul, in reducerea bolilor de inima, a presiunii sangvine si nivelului de colesterol din organism.Pornind de la acest lucru, ei au combinat efectele mai multor ingrediente si au calculat eventualul efect asupra populatiei adulte. Echipa de specialisti sugereaza faptul ca o dieta zilnica care are la baza combinatiile "polymeal" ar putea reduce riscul bolilor de inima cu aproape 76%. Se pare ca efectul acesta se manifesta mult mai puternic la barbati, insemnand ca acestia isi pot prelungi viata cu aproximativ 6,6 ani fata de cei care nu folosesc aceasta dieta.De asemenea, ei ar putea trai mai mult cu noua ani fara sa sufere de vreo boala de inima, in timp ce persoanele astfel afectate vor trai mult mai putin.La femei, se asteapta ca dieta "polymeal" sa le mareasca numarul anilor cu aproape cinci ani, sugereaza expertii. De asemenea, se pare ca aparitia vreunei afectiuni cardiace poate fi evitata si inlaturata cu inca opt ani.Cercetatorii care au efectuat acest studiu si l-au publicat in suplimentul de Craciun al ziarului "British Medical Journal", afirma ca ei isi doresc sa gaseasca o alternativa "mai sigura, non-farmaceutica si mai gustoasa" decat "polypill".Combinatia medicamentoasa Anul trecut, un grup de cercetatori au laudat avantajele acestui "polypill" - o combinatie de medicamente care se iau intr-o singura doza si care poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima cu mai mult de 80%.Dieta "polymeal" include vin, peste, ciocolata neagra, fructe si legume, migdale si usturoi. Ingredientul cheie al acestei diete numite "polymeal" este pestele - pentru o viata mai lunga. Cercetatorii de la Universitatea Medicala Centrala Rotterdam din Olanda, au verificat tot ceea ce s-a scris pana la ora actuala despre efectele benefice ale diferitelor tipuri de alimente. De exemplu, consumul zilnic a 150 de ml de vin reduce aparitia bolilor de inima cu 32%, in timp ce pestele consumat de patru ori pe saptamana reduce afectiunile cardiace cu 14%. De asemenea, o ciocolata neagra consumata zilnic se pare ca poate reduce presiunea sangvina. "Dieta Polymeal este o alternativa eficienta, naturala si probabil mult mai sigura si mai gustoasa decat polypill-ul in reducerea afectiunilor cardiovasculare si poate creste media de viata a populatiei indiferent de varsta", au concluzionat specialistii. Pe de alta parte, echipa avertizeaza asupra unui efect advers al consumului de usturoi care poate produce "o respiratie urat mirositoare si diverse mirosuri in organism". Insa acestia adauga: "Deoarece usturoiul este destinat tratamentului in masa, putini oameni ii vor observa acest efect dupa o vreme". De asemenea, ei au mai spus: "Avand in vedere efectul neplacut al usturoiului, nu vom recomanda consumul unei diete polymeal inaintea unei intalniri romantice, in afara cazului in care si partenerul este un adept al acestei diete". Dubla combinatie Cercetatorii ii asigura pe cei care incearca in mod foarte serios sa previna aparitia afectiunilor cardiace de faptul ca Polypill poate fi combinat cu dieta Polymeal. Acestia afirma ca studiile legate de efectele substantelor continute de Polypill trebuie continuate. De asemenea, ei mai afirma ca medicii cardiologi putin redundant vor fi retinuti in privinta recomandarilor acestei diete si a consumului de vin. Un faimos bucatar, Raymond Blanc a creat un meniu special care are la baza cercetarile legate de dieta Polymeal care este compus din: supa crema de legume, filet de macrou la gratar si spuma de ciocolata.

Strategii dietetice inainte de Sarbatori

E din nou sezonul festinurilor si petrecerilor fara sfarsit! Si pentru acestea trebuie sa fim in forma maxima. Iata cateva sfaturi practice care se pot aplica chiar si acum, in al unsprezecelea ceas. 1. Constientizarea si controlul permanent al actului alimentar; exista putine lucruri pe care le putem controla in totalitate, insa ceea ce mestecam este unul dintre ele. 2. Evitarea infometarii: alege alimentele sanatoase. Foamea este inamicul si nu alimentele. 3. Consumul de fructe, legume si cereale complexe din abundenta; acestea se pot manca in cantitati mari fara a fi obsedati neaparat de judecata cantarului. 4. Preferarea fibrelor alimentare: produc rapid satietate si ajuta la absorbtia redusa a grasimilor; 5. Renuntarea urgenta la dulciuri; 6. Evitarea alimentelor prajite - mustesc de grasimi; 7. Adoptarea programului alimentar zilnic format din trei mese principale (normo-proteice si hipoglucidice) si doua gustari (bogate in fructe si legume crude) si in plus un stomac plin inseamna mai putine tentatii. 8. Efectuarea regulata a unui anumit tip de sport sau activitate fizica: astfel nu doar se consuma calorii ci organismul va continua sa arda cu viteza mai mare chiar si dupa terminarea exercitiilor. 9. Hidratarea este esentiala: consumul zilnic a minimum 2 litri se apa proaspata ne ajuta sa pierdem excesul ponderal. 10. Orice masura luata pentru a fi in forma maxima trebuie privita pozitiv, relaxat, cu rabdare si fara stres.

Cat de buni sunt indulcitorii artificiali

Indulcitorii artificiali au fost creati pentru persoane care nu pot consuma zahar din cauza unor afectiuni. In timp, acesti indulcitori artificiali au inceput sa fie folositi si de persoanele care doreau sa reduca numarul de calorii provenit din dulciuri. Desi au fost creati de multi ani, folosirea indulcitorilor artificiali este in continuare controversata. Exista doua tipuri de astfel de indulcitori: cei fara calorii (care nu aduc aport glucidic) si cei de natura polialcoolica (care contin aproape acelasi numar de calorii ca si zaharul si sunt adaugati la gumele de mestecat si la bomboane). Indulcitorii fara calorii sunt comercializati pe piata sub numele de aspartam si zaharina iar cei calorici sunt cunoscuti ca sorbitol si manitol. Studii clinice care sustin folosirea acestor substante, au aratat ca ambele tipuri de indulcitori reduc incidenta cariilor dentare. Altele care combat existenta acestor compusi pe piata explica amanuntit si coreleaza structura indulcitorilor cu efectele adverse pe care le-ar putea cauza. De exemplu, ca si structura aspartamul este format din acid aspartic, fenilalanina si metanol. La 36 de grade Celsius, metanolul se transforma in aldehida formica si acid formic. Este stiut faptul ca metanolul este o neurotoxina periculoasa (cancerigen cunoscut) care produce distrugerea retinei oculare, intervine in procesul de replicare al ADN si cauzeaza defecte fetale. Acidul aspertic reprezinta 40% din compozitia aspartamului. In anumite conditii, acest acid poate cauza modificari oftalmologice si endocrine. De asemenea, este un neuro-excitant deoarece afecteaza sistemul nervos central, provocand hiperactivitate. Alte reactii adverse provocate de prezenta acidului aspartic in exces: migrena, oboseala, dureri abdominale, greata, insomnie, atacuri de panica sau depresie. Al treilea component al aspartamului este fenilalanina (50%). Prea multa fenilamina cauzeaza importante modificari plasmatice, blocheaza serotonina si astfel da nastere la sindromul premenstrual, produce insomnie si uneori modificari comportamentale. Unele studii clinice au ajuns la concluzia ca aspartamul da dependenta si ca unii pacienti au dificultati mari in incercarea de a renunta la bauturile carbogazoase de tip light. In loc de aspartam sau alti indulcitori artificiali se recomanda mierea sau Sucanatul, un indulcitor organic granulat obtinut prin evaporare.

Dieta vegetariana

Este sfarsit de noiembrie si parca se simte venind de undeva, de departe parfumul unic al Sarbatorilor de iarna. Si la nivel alimentar multi dintre noi, din diverse motive, religioase sau de sanatate, alegem sa postim sau sa urmam o dieta vegetariana. Referitor la aceasta dieta se ridica deseori urmatoarea intrebare: poate acest program alimentar sa furnizeze nutrientii necesari unei bune functionari a organismului? Raspunsul este: categoric da. O dieta vegetariana diversa, care sa includa: fructe, legume, cereale, nuci si seminte acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. Proteinele Aproape toate alimentele cu exceptia alcoolului, zaharului si grasimilor sunt surse de proteine: cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale. Grasimi Dietele vegetariene sunt sarace in lipide ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos. Vitamina D Vitamina D nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana este suficienta pentru sinteza vitaminei D. Calciul Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat se gaseste in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine si broccoli. Zincul Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. Fierul Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana. Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si deci consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele bogate in fier este mai mult decat recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele, strugurii si pepenele. Vitamin B12 Vitamina B12 este continuta in cantitati limitate in alimentele de provenienta vegetala. Asadar suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate. In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta vegetariana are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalite sexuala, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta. Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar vegetarian se explica practic prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate; acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si reduc greutatea corporala la normalitate. Sunt aceste obiective reale si posibile? Absolut, incercati-o si veti vedea. Aveti doar de castigat!

Dieta pentru un par sanatos

Daca parul uscat si moale te deprima, dieta care urmeaza este pentru tine. Stiai ca tot ceea ce mananci se reflecta si in sanatatea parului tau? Toate sampoanele si mastile revitalizante din lume nu te vor ajuta cu nimic daca nu iti hranesti cum trebuie organismul. Iata cum te poate ajuta aceasta dieta pentru un par sanatos: exact ca si organismul tau, parul are nevoie de o dieta echilibrata si plina de substante nutritive pentru a arata sanatos. Din acest motiv urmatorul plan de alimentatie contine o gama variata de fructe si legume care sunt pline de vitamine si antioxidanti, cereale integrale pentru minerale, nuci, alune si seminte pentru minerale si vitamine si carne macra pentru fier. Un mic dejun fortifiant pe baza de cereale iti va pregati organismul pentru toate celelalte substante de care are nevoie. apa nu numai ca iti va hidrata organismul, dar va face ca parul tau sa-si pastreze stralucirea si sa fie matasos. Aceasta dieta include intre opt si zece pahare de apa si suc pe care trebuie sa le bei zilnic pentru o hidratare completa. fibrele din fructe, legume, verdeturi si cereale sunt bune atat pentru organismul tau cat si pentru par. Acest plan de alimentatie cuprinde foarte multe produse bogate in fibre, cu diverse variante pentru fiecare masa. produsele din soia contin fitoestrogeni - estrogeni din plante - care iti vor imbunatatii cu mult starea de sanatate, astfel ca dieta urmatoare iti recomanda lapte din soia ca alternativa si boabe de soia pentru gustare. Iata cum arata dieta zilnica si cele trei optiuni intre care puteti alege cea mai buna varianta pentru dumneavoastra: Micul dejun - prima varianta: mic dejun bazat complet pe cereale cu lapte pasteurizat si suc natural de portocale sau afine. - a doua varianta: cereale integrale cu lapte de soia si suc de grapefruit sau capsuni. - a treia varianta: cereale integrale cu lapte pasteurizat si suc natural de portocale si afine. Pranz - prima varianta: sandwich cu curcan si felii de paine integrala, cu salata verde si rosii, cu ardei grasi si piper. Mandarine si lapte de soia. - a doua varianta: supa de mazare, paine neagra de secara, broccoli si morcovi. Nectarine si lapte de soia. - a treia varianta: pizza vegetariana, salata cu broccoli, ardei grasi si ton. Kiwi si lapte pasteurizat. Cina - prima varianta: friptura clasica de vita, piure de cartofi dulci, fasole verde fiarta. Capsuni, afine amestecate cu miere sau sirop de artar. Lapte de soia cu continut scazut de grasime. - a doua varianta: vita cu broccoli si portocale, orez integral. Bucati amestecate de portocala si grapefruit. Lapte de soia cu un continut scazut de grasime. - a treia varianta: muschi de porc glazurat, varza de Bruxelles, salata verde cu suc de lamaie. Cartofi copti cu smantana fara grasime. Prajitura cu capsuni si lapte de soia cu un continut scazut de grasime. Gustari: Toate aceste gustari delicioase iti vor mari nivelul energetic si, in acelasi timp, iti vor hrani parul. Asigura-te ca ti-ai ales in fiecare zi cate o gustare care sa contina alune si soia. - 1/2 cana cu alune amestecate;- 1/2 cana cu alune, seminte si fructe uscate;- mere coapte;- cuburi de tofu cu sos fara grasime;- iaurt cu germeni de grau, alune si fructe;- boabe de soia prajite;- lapte de soia amestecat cu seminte si fructe proaspete. Sfaturi sanatoase: Ce sa faci:• consuma cat mai multe fructe si legume proaspete pentru antioxidantii lor - cu cat culorile acestea sunt mai variate, cu atat mai bine;• ia in fiecare zi un supliment cu multivitamine;• alege cat mai putine alimente procesate pentru a le pastra cat mai intact continutul de vitamine;• bea cat mai multa apa pentru a fii mereu hidratata. Ce sa nu faci:• nu bea alcool;• nu fuma;• nu consuma alimente procesate puternic (alimente prajite, prajituri, dulciuri, bomboane).

Riscurile dietelor sarace in carbohidrati

Una dintre cele mai mediatizate si chiar incercate diete ale zilelor noastre este cea bazata pe un aport excesiv de proteine si un deficit de carbohidrati. Este mediatizata evident, pentru ca se pierd kilograme in perioade scurte de timp insa cei care o promoveaza nu aduc la cunostinta celor interesati sa slabeasca potentialele riscuri pe care le implica folosirea indelungata a acestui tip de dieta.Teoria aflata in spatele acestei diete se bazeaza pe evitarea consumului de glucide de orice provenienta (fructe, sucuri de fructe, legume radacinoase, fasole, paine, orez, paste si orice fel de cereale) si pe consumul de alimente bogate in proteine si grasimi (carne, branza). Dupa aceasta etapa in care se limiteaza carbohidratii la maximum, urmeaza o perioada mai relaxata in care sunt introduse unele legume sau fructe, insa dominante in farfurie sunt tot proteinele si grasimile. Exista o serie de materiale care promoveaza acest tip de dieta si care descriu faptul ca o dieta lipsita de carbohidrati obliga corpul sa transforme principiile alimentare disponibile in energie, mai exact lipidele si proteinele. In timpul arderii proteinelor si lipidelor se produc niste compusi numiti corpi cetonici, a caror prezenta in urina dovedeste ca lipoliza se face doar pe baza proteinelor si grasimilor. Datorita consumului mare de carne, produse lactate grase, proteine animale si grasimi saturate, o serie de institute de cercetare si monitorizare a bolilor cardiovasculare si cancerului au inceput sa atentioneze populatia asupra riscurilor pe care le implica aceste diete sarace in glucide: 1. Cancerul de colon - este cea mai comuna forma de cancer din Europa si America de Nord si una din pricipalele cauze de mortalitate de natura oncologica. Se considera ca pe perioade lungi, consumul zilnic de carne, in special carne rosie (porc, vita sau miel) este asociat cu o crestere de trei ori a riscului de cancer de colon si aceasta datorita faptului ca preparatele din carne rosie nu contin fibre, adica protectorii colonului. 2. Boli cardiovasculare - in general, pierderea in greutate tinde sa reduca nivelul colesterolului, in timp ce consumul de grasimi saturate si colesterol tind sa-l creasca. Sustinatorii acestei diete afirma ca studiile clinice arata o scadere a LDL (colesterolul rau) si o crestere a HDL (colesterolul bun) in urma acestui program alimentar. Ce nu spun ei, insa, este faptul ca persoanelor care au tinut aceasta dieta li s-au administrat suplimente nutritionale cum ar fi: ulei de in (contine fibre), crom (inhiba pofta de dulce), vitamina E si C (antioxidanti) si multivitamine, iar exercitiile fizice au fost si ele regulate. Iarasi periculoasa este ideea sustinuta de unele materiale de mediatizare a acestei diete, conform careia "consumul produselor din carne si lactate, care sunt bogate in grasimi si colesterol, nu prezinta riscuri". Aceasta afirmatie contrazice in totalitate parerea medicilor cardiologi care sustin ca, chiar si dupa o singura masa alcatuita numai din proteine si grasimi, arterele pot fi afectate, crescand astfel riscul de atac de cord. 3. Afectarea rinichilor - exista studii clinice pe perioade indelungate care arata ca persoanele consumatoare de mari cantitati de proteine si grasimi animale, in timp manifesta o activitate redusa a rinichilor, in special la persoane trecute de 40 de ani si la cele cu hipertensiune arteriala. De asemenea, mici disfunctionalitati ale rinichilor se intalnesc la peste 40% dintre persoanele diabetice. De asemenea, consumul mare de proteine animale este asociat cu formarea pietrelor la rinichi. 4. Complicatiile diabetului - in diabet, rinichii si inima pot ridica o serie de probleme. Intrucat controlul nivelului colesterolului sanguin si protejarea rinichilor sunt esentiale la diabetici, comunitatea medicala recomanda alegerea dietelor bogate in legume si fructe si limitarea grasimilor saturate, a colesterolului si proteinelor animale. 5. Osteoporoza - este cunoscut faptul ca un consum mare de proteine animale stimuleaza eliminarea urinara a calciului (pierderile de calciu sunt cu 55% mai mari decat valoarea normala) si astfel creste incidenta fracturilor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dupa o astfel de dieta exista o incarcatura acida a rinichilor si astfel creste riscul formarii pietrelor la rinichi, dar si riscul afectarii densitatii oaselor. 6. Alte efecte adverse: dupa o perioada de 6 luni de dieta hiper proteica s-au mai constatat urmatoarele efecte adverse: - Constipatie (69%)- Dureri de cap (60%)- Respiratie neplacuta (38%)- Crampe musculare (35%)- Slabiciune generala (25%) Iata asadar cateva motive serioase care sa ne ajute sa alegem o dieta echibrata, bogata in toti nutrientii de care avem atata nevoie, mai ales in aceasta perioada a anului.

Dieta celor 9 luni

Pentru a da nastere unui copil sanatos este esential ca viitoarea mama sa urmeze o dieta cat mai bogata in nutrienti. Cel mai adesea aceasta dieta presupune suplimente de minerale si vitamine, in special fier, calciu, acid folic si uneori vitamina D. In timpul sarcinii creste de asemenea si necesarul de proteine al gravidei, spre deosebire de sodiu care trebuie limitat pentru a evita cresterea tensiunii arteriale. Iata ce trebuie sa stii pentru perioada sarcinii 1. Fierul este parte componenta a hemoglobinei, proteina plasmatica responsabila de transportul oxigenului la tesuturi. Pe perioada sarcinii, cantitatea de sange creste pentru a putea furniza o nutritie corespunzatoare copilului si deci insuficienta fierului ar putea conduce la anemie. Pentru a preveni anemia, gravida poate consuma alimente bogate in fier: spanac, broccoli, carne, capsuni, cereale integrale, fructe uscate si legume. Testele prenatale de rutina pot determina necesitatea suplimentarii fierului. 2. Calciul este important pentru mentinerea integritatii sistemului osos al gravidei, fiind esential si in dezvoltarea scheletului copilului. Doza zilnica recomandata pentru o femeie insarcinata este de 1200 mg, cantitate suficienta sa asigure atat necesarul maternal cat si cel fetal. De asemenea trebuie consumate alimente bogate in calciu, cum sunt lactatele. 3. Acidul folic este esential pentru sinteza proteinelor si in formarea de noi celule, fiind necesar atat in dezvoltarea tesutului maternal cat si al celui fetal. Doza zilnica recomandata creste pe timpul sarcinii de la 2mg la 4mg. Este posibil sa se ajunga la aceste doze si printr-o alimentatie bogata in acid folic: oua, legume, portocale si germeni de grau. 4. Proteinele in timpul sarcinii trebuie consumate in cantitati mai mari, doza zilnica recomandata fiind de 60-70 g. Alimentele care contin proteine sunt de asemenea o sursa excelenta de vitamine si minerale cum ar fi: fier, vitamina B6 si zinc. 5. Sodiul trebuie consumat in cantitati limitate in timpul sarcinii. In acest sens gravidele trebuie sa evite alimentele procesate sau de tip "fast food" intrucat acestea contin mari cantitati de sodiu. Excesul de sare poate cauza hipertensiune arteriala si poate conduce si la o crestere ponderala excesiva. 6. Cofeina trebuie limitata pe perioada sarcinii iar alcoolul trebuie scos in totalitate din dieta celor 9 luni.

Obezitatea la copii

Obezitatea reprezinta o problema cu care copiii se confrunta din ce in ce mai des. In ultima vreme, pe langa eforturile educationale ale parintilor de a-i invata pe acestia cum sa manance sanatos si sa faca miscare in mod regulat, copiii au inceput sa fie tratati de obezitate ca si adultii. Aceste tratamente includ medicamente ce controleaza greutatea dar si chirurgia de tip bypass gastric. Ca si adultilor, nici copiilor nu le este deloc usor sau comod sa scada in greutate si astfel mare parte din copiii obezi se transforma in adulti obezi. Primul obiectiv in aducerea copilului la o greutate sanatoasa nu ar trebui sa fie intr-o prima faza pierderea kilogramelor excesive, ci stoparea procesului de ingrasare si astfel, in timp, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor se va modifica. In general, pentru scaderea ponderala trebuie sa se reduca numarul de calorii consumate sub forma de alimente solide si lichide, sa se faca mai multa miscare si cel mai important, sa se combine cele doua. Ca idee, un kilogram de grasime contine 7000 de calorii si deci trebuie sa se arda 7000 de calorii pentru a pierde un kilogram sau sa inghita 7000 de calorii pentru a pune un kilogram. Spre exemplu, pentru ca un copil sa slabeasca 1 kilogram la doua saptamani, trebuie ca el sa reduca aportul caloric zilnic cu 500 de calorii. In acelasi timp, nu este necesar sa se numere permanent caloriile; daca se face un calcul saptamanal, se va vedea unde este excesul. Ajutarea copiilor supraponderali sa slabeasca este un lucru important, insa esentiala este si prevenirea obezitatii. Acest proces trebuie sa inceapa inca din copilarie si nu este simplu, mai ales daca parintii sunt supraponderali. Obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa activitatii fizice sunt primele manifestari comportamentale ale copilului cu tendinta de ingrasare. Iata cateva masuri care pot fi preventive dar si curative ce pot ajuta copilul predispus la obezitate: 1. Limitarea numarului de calorii provenite din lichidele pe care le consuma copilul. Multi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe si lichide carbogazoase. 2. Evitarea meselor frecvente de tip fast food. 3. Atentie la marimea portiilor consumate la fiecare masa. O problema comuna a copiilor supraponderali este faptul ca portiile sunt prea mari. 4. Copiii nu trebuie sa fie fortati sa "curete farfuria". Pentru a invata sa manance sanatos, ei trebuie sa stie sa se opreasca atunci cand sunt satui si chiar un pic inainte. 5. Incurajarea activitatii fizice zilnice trebuie sa fie de asemenea o prioritate: plimbari cu parintii sau bunicii, joaca afara din casa, mersul pe bicicleta, practicarea sporturilor in echipa. 6. Limitarea timpului acordat televizorului si calculatorului si evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati. 7. Comunicarea si discutiile referitoare la alimentatia sanatoasa sunt importante insa insistarea excesiva asupra notiunilor de "calorie", "grasime" si "dieta" in general, poate sa frustreze copilul si sa conduca la dezechilibre. Este esential ca parintele sa fie un model pentru copil prin modul sanatos de alimentatie si prin activitatea fizica desfasurata zilnic.

Dieta - de la teorie la practica

In sfarsit v-ati hotarat, astazi va inaugurati viata de femeie supla, care vrea sa se hraneasca sanatos. Gata cu regimurile interminabile, imposibile si mai ales inutile. Gata cu subalimentatia, cu excesele urmate de remuscari deprimante, cu promisiunile nerespectate, gata! Pana aici toate bune si frumoase; ce trebuie insa sa realizati este faptul ca dumneavoastra veti tine regimul, dumneavoastra veti fi creatoarea acestei noi persoane, si tot dumneavoastra veti fi cea felicitata. Si ca sa reusiti sa duceti la bun sfarsit ce v-ati propus iata cateva principii practice care au fost aplicate cu rezultate exceptionale de o serie de celebritati printre care si actrita Victoria Principal. Primul Principiu Adoptati chiar de astazi bunele obisnuinte: Nu e niciodata prea tarziu sa inveti sa te hranesti sanatos. E destul sa evitati excesele si sa va feriti de schimbari care pot altera obisnuintele alimentare. Al doilea Principiu Sa stiti ce se afla in ceea ce mancati: Trebuie sa stiti ce contin alimentele pe care le consumati: procesul de digestie, actiunea vitaminelor si a mineralelor asupra corpului dumneavoastra sau consecintele unui abuz de grasimi, sare sau alta substanta nociva trebuie sa va fie cunoscute. Al treilea Principiu Sa intelegeti de ce mancati mult sau prost: Ganditi-va la obiceiurile dumneavoastra alimentare, pentru a descoperi defectele sau punctele slabe si apoi invatati sa va respectati corpul si sa nu-l otraviti cu alimente nocive. Al patrulea principiu Nu va ascundeti in spatele greutatii dumneavoastra: Printre oamenii care s-au ingrasat, sunt numerosi cei care isi disimuleaza personalitatea in spatele greutatii lor. Kilogramele in plus le mascheaza acestora adevaratele sentimente si le servesc drept alibi pentru esecuri. Al cincilea Principiu Moderatia si echilibrul sunt cheia unui regim eficient: Dietele pline de privatiuni si cele totale sunt foarte periculoase pentru sanatate si nu pot fi decat provizorii. Adoptati, in schimb, o buna igiena alimentara, mancand in mod echilibrat, pentru ca este necesar sa va menajati corpul, dandu-i carburant de buna calitate. Al saselea Principiu Regimul este pozitiv: Regimul nu este sinonim cu izolarea. Nu aveti deloc sa fugiti de lume. Daca sunteti obsedata de mancare, fiti convinsa de faptul ca desi e agreabil sa mananci, in nici un caz nu e o recompensa. In concluzie, nu acordati mancarii un loc nemasurat de mare in existenta dumneavoastra. Al saptelea Principiu Invatati sa faceti diferenta intre regimul de slabire si alimentatia sanatoasa, care are ca scop o greutate stabila: Trebuie inteles sensul cuvantului regim; exista un regim de slabit si altul care va ajuta sa va pastrati silueta pentru totdeauna. Regimul este ceea ce mancati, nu ceea ce nu mancati. Al optulea Principiu Fiti maleabila: Nu foloseste la nimic sa fiti traumatizata de ceea ce trebuie si nu trebuie sa mancati. In realitate, alimentele absolut interzise sunt foarte putine. Al noualea Principiu Fiti intr-o forma cat mai buna si nu cautati sa semanati cu un stereotip: Nu va straduiti, sub pretextul ca cea mai buna prietena a dumneavoastra arata superb, sa aratati la fel. Greutatea dumneavoastra ideala depinde de mai multi parametri: inaltime, osatura, varsta, etc. Al zecelea Principiu Luati-va un angajament fata de dumneavoastra: Straduiti-va sa rezistati in fata tentatiei si promiteti-va sa faceti regulat miscare si sa va hraniti in mod adecvat. Cam acestea ar fi princiipile de stiut la inceputul unui program alimentar de la care asteptam sa ne schimbe silueta si implicit viata.

Cum functioneaza carbohidratii si care este raspunsul organismului la ei

Dupa cum am mai spus, carbohidratii se gasesc intr-o gama vasta si variata de alimente, de la cele mai virtuoase legume la cele mai obscene gogosi. Toti carbohidratii contin zahar. Insa acest zahar apare sub diverse forme si poarta diverse denumiri, cum sunt maltoza (zaharul din bere), zaharoza (zaharul de masa), lactoza (zaharul din produsele lactate) si fructoza (zaharul din fructe). In pofida acestei similitudini, daca ai pofta de o gogoasa cu zahar n-o sa te multumesti cu broccoli. S-ar putea ca si reciproca sa fie adevarata, desi mai rar intalnim persoane cu o pofta nesatioasa de legume verzi. Dupa gust, e foarte usor sa va dati seama ce carbohidrati au cel mai mult zahar si care dintre ei il elibereaza mai repede. Este clar ca o tableta de ciocolata cu lapte elibereaza mai repede zaharul decat o tableta de ciocolata amaruie, un ananans decat un grapefruit sau o felie de paine alba de la supermarket decat un biscuite din cereale integrale. Cu cat cantitatea de zahar este mai mare si cu cat este eliberata mai rapid, cu atat mai acuta este senzatia de usurare care ne cuprinde dupa ce ne-am satisfacut pofta de carbohidrati. Insa organismul nostru trateaza toti carbohidratii la fel; digestia este, in mare masura, procesul prin care organismul extrage zaharul din carbohidrati si il transforma in combustibil, pe care il ardem sau il stocam. Daca il ardem, e bine - inseamna ca suntem suficient de activi pentru a utiliza in mod eficient hrana consumata. Daca stocam putin combustibil, si asta e bine, cu conditia sa nu exageram. Combustibilul in exces stocat in organism poarta un nume pe care il stiti prea bine: grasime. Digestia carbohidratilor incepe in gura, atunci cand mestecam mancarea si saliva incepe sa descompuna fiecare imbucatura in componentele sale chimice. Procesul de descompunere continua in stomac, prin contractiile peretilor acestuia si actiunea acizilor gastrici. Organismul nostru vrea sa ajunga la zaharul din carbohidrati, dar viteza acestui proces depinde de o serie de factori. In esenta, cu cat zaharul este mai putin legat de alte substante, cu atat mai repede intra in fluxul sangvin. Concurentii carbohidratilor Ce substante stau in calea zaharului? Fibrele sunt principalul factor care ii incetineste absorbtia. Iata de ce fulgii de ovaz instant sunt o alegere mai proasta decat cei nerafinati; acestia din urma au continutul de fibre intact, iar pentru ca stomacul sa ajunga la zahar, trebuie mai intai sa-l separe de fibre. Dupa ce au fost izolate, fibrele strabat nedigerate sistemul sigestiv; importanta lor in alimentatie consta tocmai in faptul ca incetinesc digestia. Practic, ele reprezinta un obstacol bun in aclea digestiei. Acest lucru a fost dovedit, nu cu mult timp in urma, intr-un studiu stiintific in care jumatate dintre subiect au luat niste fibre cunoscute sub numele de psyllium, cu 15 minute inainte de pranz. Cealalta jumatate a mancat fara sa fi luat in prealabil fibre. In orele ce au urmat, primul grup a raportat senzatii mai reduse de foame decat celalalt. De asemenea, subiectii respectivi au mancat mai putin in tot restul zilei. Motivul este simplu: fibrele s-au amestecat in stomac cu hrana consumata, incetinind digestia. O digestie mai lenta a carbohidratilor inseamna mai putina insulina. Mai putina insulina inseamna o scadere mai putin dramatica a nivelului de zahar din sange. Iar mai putine suisuri si coborasuri ale nivelului de zahar din sange inseamna senzatii de foame mai reduse. Fibrele nu sunt singurul lucru care incetineste digestia carbohidratilor. Si grasimea reduce viteza de acces la zahar a intestinului subtire. Iata de ce, in studiul efectuat asupra adolescentilor obezi, omleta s-a dovedit cel mai satisfacator mic dejun. S-au descoperit si alti factori care incetinesc digestia carbohidratilor si, prin urmare, pot fi benefici persoanelor care tin cura de slabire. Alimentele acide, cum sunt lamaia si otetul, scad viteza cu care se goleste stomacul, impiedicand cresterea brusca a nivelului de zahar din sange. Folositi-le cu incredere la salate si legume si bucurati-va de rezultate. Chiar si painea din plamada, desi nu contine multe fibre, este acida si incetineste digestia. Raspunsul organismului Dupa ce a fost maruntita in stomac, mancarea se indreapta catre intestinul subtire, unde este absorbita prin milioane de vase capilare, ajungand in fluxul sangvin. Odata ajunsa acolo, se indreapta catre ficat si toate celelalte zone ale organismului, in vederea utilizarii, depozitarii sau eliminarii. Dar sa revenim la carbohidrati. Dupa cum am mai spus, toti carbohidratii contin zahar, sub o forma sau alta. Chiar si fainoasele nu reprezinta altceva decat lanturi de zaharuri; procesul de digestie rupe legaturile chimice pentru a pune moleculele de zahar la dispozitia organismului. Ceea ce ne preocupa pe noi este viteza cu care corpul nostru ajunge la zahar. Aceasta viteza nu este intotdeauna aceeasi. Dupa ce zaharul a ajuns in sange, intra in functiune pancreasul: el detecteaza prezenta zaharului si produce suficienta insulina pentru a-l scoate din fluxul sangvin si a-l transporta catre organele care au nevoie de el sau a-l depozita pentru nevoi viitoare. La aceasta etapa, diabeticii au o problema: ei consuma aceleasi zaharuri ca toata lumea, dar din cauza insuficientei de insulina, acestea raman in fluxul sangvin. Insulina este "cheia" care descuie tesuturile si lasa zaharul sa patrunda. Din fericire, pancreasul isi da seama de cata insulina este nevoie pentru a realiza acest proces. In cazul unei infuzii bruste de zahar, este necesara o cantitate apreciabila de insulina. Daca zaharul este absorbit mai lent, insulina este eliberata treptat. Iata un lucru esential in ceea ce priveste obezitatea: zaharul care se absoarbe rapid este daunator; cel cu absorbtie lenta este mai bun. Care este motivul? Cand zaharul este absorbit incet, nivelul de zahar din sange creste treptat si apoi scade treptat, pe masura ce insulina isi face treaba. Scaderea lenta a nivelului de zahar din sange se traduce prin pofte mai putin insistente de alti carbohidrati. Poate va mai amintiti cum am definit hipoglicemia reactiva: senzatia de foame cauzata de scaderea nivelului de zahar din sange. Cand aceasta scadere este lenta, senzatia de foame este mai redusa. Dar atunci cand detecteaza o crestere rapida a nivelului de zahar din sange, pancreasul pompeaza dintr-o data o cantitate mare de insulina, ca urmare, nivelul de zahar scade brusc. Insulina si-a facut treaba putin prea bine; zaharul scade atat de mult, incat simtitm nevoia de alti carbohidrati. Fireste, pentru a satisface atatea "reprize" de pofte, mancam mult mai mult decat este nevoie. Acest lucru duce la mai multa grasime, mai multa rezistenta la insulina, o foame mai puternica si o crestere in greutate: e un cerc vicios. Prin urmare, pentru a nu manca mai mult decat are organismul nevoie, putem folosi doua strategii: 1. Sa mancam alimente (si combinatii de alimente) care maresc treptat nivelul de zahar din sange.2. Sa invatam sa anticipam hipoglicemia si s-o evitam, consumand gustari. Iata un detaliu esential: e nevoie de mult mai putina mancare pentru a preveni hipoglicemia decat pentru a o corecta. Al treilea lucru pe care trebuie sa-l facem este sa invatam ce alimente determina cresterea cea mai rapida a nivelului de zahar din sange. La inceputul anilor `80, Dr. David Jenkins, impreuna cu o echipa de cercetatori canadieni, a conceput un mod de a evalua viteza si gradul in care o cantitate determinata de alimente mareste nivelul de zahar din sange. Aceasta scara a primit numele de indice glicemic. Lista cuprinde majoritatea carbohidratilor, de la zahar de masa, bere si paine alba la linte si spanac. Toate preparatele pe baza de faina alba au indice glicemic mare. Dintre acestea fac parte cele mai multe deserturi, diverse categorii de paine si produse de patiserie, dar si pastele fainoase. Orezul cu bobul decorticat face parte din acelasi grup. Anumite fructe tropicale au un indice glicemic relativ mare, ca si unele legume fainoase, mai ales cartofii si alte radacinoase. Regele tuturor zaharurilor, care mareste cel mai rapid nivelul de zahar din sange, este maltoza din bere. Acum intelegeti de ce marii bautori de bere au o burta impresionanta. Cresterea rapida a nivelului de zahar din sange in urma consumului de bere stimuleaza productia de insulina, favorizand stocarea grasimii in jurul taliei. Indicele glicemic al alimentelor devine tot mai cunoscut si mai folosit, dar legatura dintre carbohidrati si obezitate mai comporta un aspect esential. Trebuie s aretineti faptul ca gradul in care creste zaharul din sange nu depinde doar de indicele glicemic, ci si de cantitatea de alimente consumata. De exemplu, morcovii, au un indice glicemic mare, dar densitatea carbohidratilor e relativ redusa. Prin urmare, va trebui sa mancati mai multi morcovi pentru a obtine aceeasi crestere a nivelului de zahar ca in urma consumului unei felii de paine alba. Iata un exemplu: ganditi-va la alcool. Atunci cand bem o bautura alcoolica, nivelul de alcool din sange creste, iar cand depseste un anumit prag, ne simtim ametiti. Cand creste si mai mult, ne imbatam. Stim cu totii ca daca bem pe stomacul gol ne imbatam mai repede. Dar daca bem in timp ce mancam si avem stomacul plin, e nevoie de mai mult alcool pentru a produce acelasi efect. Bautura se amesteca in stomac cu mancarea, ceea ce incetineste absorbtia alcoolului in fluxul sangvin. Odata ce a ajuns in sange, alcoolul este transportat catre creier, unde produce senzatia de ameteala. Principiul este urmatorul: cu cat alcoolul este absorbit mai incet, cu atat mai putin ne afecteaza. Acum haideti sa vedem ce se intampla cand mancam carbohidrati, de exemplu - paine. Daca mancam paine alba, absorbim numai carbohidrati, fara fibre. Este ca si cum am bea pe stomacul gol. Stomacul ajunge la amidon fara a fi nevoit sa-l separe mai intai de fibre. Prin urmare, painea se va transforma rapid in glucoza - zaharul din sange - si determina o infuzie brusca de insulina, ceea ce reprezinta mult-temuta crestere si apoi descrestere a nivelului de zahar din sange si poftele de mai tarziu. A manca paine alba este ca si cum ai bea alcool pe stomacul gol; a manca paine din faina integrala este ca si cum ai bea in timp ce mananci. Fibrele sunt acea parte a cerealelor care nu este absorbita in fluxul sabgvin, ci este eliminata sub forma de deseuri. Desi nu sunt absorbite, rolul fibrelor in procesul de digestie este unul usor de inteles: ele asigura functionarea eficienta a colonului. Lipsa fibrelor din alimentatie este unul dintre motivele pentru care constipatia a devenit o problema des intalnita. Ca urmare, fibrele se afla pe lista factorilor ce incetinesc absorbtia zaharului si a fainoaselor, alaturi de grasimi, proteine si aciditate. Ca sa nu ne "imbatam cu carbohidrati", fiecare masa trebuie sa contina unul sau mai multe dintre aceste alimente. Alegand alimentele si combinatiile de alimente potrivite si luand gustari la momentul oportun, puteti sa preveniti hipoglicemia si, ca urmare, sa va controlati greutatea fara a fi nevoie sa va cenzurati poftele alimentare.

Planul de meniu zilnic cu South Beach

Dupa cum stiti deja, aceasta este faza cea mai stricta a regimului. Ea va dura doar doua saptamani - suficient pentru a combate rezistenta la insulina cauzata de consumul excesiv de carbohidrati "rai" (ultrarafinati). Faza intai nu trebuie sa fie saraca in carbohidrati - cu conditia sa consumati carbohidratii potriviti. Puteti consuma cantitati ample de proteine, grasimi de calitate si carbohidrati cu cel mai mic indice glicemic, care va potolesc foamea fara sa va dea peste cap nivelul de zahar din sange. Este vorba despre legumele cu indice glicemic redus, care va ofera deopotriva fibre, substante nutritive importante precum folatii (buni pentru inima), vitamine si minerale. Salatele si legumele pot fi consumate fara nici o restrictie. De asemenea, aveti la dispozitie o gama larga de proteine. Pana la finalul acestei faze, poftele dumneavoastra nesanatoase, mai ales de dulciuri, mancaruri gatite si fainoase, practic vor fi disparut. Veti vedea ca in fiecare zi de regim aveti sase ocazii de a manca. Prin urmare, nu ar trebui sa va simtiti niciodata flamand(a), dar daca totusi vi se intampla, e posibil sa fiti prea zgarcit(a) cu portiile. Regimul South Beach nu va impune sa faceti socoteli in grame, calorii sau alte unitati de masura. Portiile trebuie sa fie normale - suficient de mari pentru a va potoli foamea, dar nu mai mult decat atat.Da click pe fiecare cifra pentru a vedea meniul fiecarei zile. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

9 alimente care curăță dinții și îi albesc

6 semne care arată că ficatul tău are probleme

7 trucuri din filmele de acţiune care îţi pot fi folositoare când eşti în pericol

Anastacia, învingătoare în faţa cancerului: „Nu sunt o victimă, sunt o supravieţuitoare“

A murit de cancer de colon la 32 de ani: Doctorii i-au spus că e prea tânără ca să aibă aşa ceva

De ce se nasc bebelușii cu atât de mult păr?

Un gest frumos pentru studenţi: În fiecare an face asta!

8 lucruri pe care să nu le introduci niciodată în cuptorul cu microunde

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

Ce semnale de alarmă îți dă corpul dacă ai probleme cu rinichii

Studiu. Filmele horror te ajută să slăbeşti

Experții avertizează: Dacă îi dai copilului tău un smartphone, este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

Lămâile înghețate împotriva diabetului, tumorilor și kilogramelor în plus

Cum te ajută varza să scapi de durerile articulare

;