Transforma regimul alimentar intr-un mod de viata

A urma un regim alimentar, cu tot ceea ce presupune acest lucru (inclusiv activitate sportiva) reprezinta, cu siguranta, un lucru extrem de benefic pentru sanatatea si echilibrul tau.
A urma un regim alimentar, cu tot ceea ce presupune acest lucru (inclusiv activitate sportiva) reprezinta, cu siguranta, un lucru extrem de benefic pentru sanatatea si echilibrul tau. Dar ce folos daca, dupa ce perioada alocata regimului se incheie, revii la stilul de viata anterior?

Dincolo de a te ajuta sa elimini surplusul de kilograme, scopul unui regim alimentar este tocmai acesta: de a-ti obisnui organismul cu alt gen de hrana si cu alte obiceiuri alimentare. Tocmai de aceea, ideea este sa nu renunti la deprinderile bune pe care le-ai capatat pe parcursul dietei.

"La placinte inainte"?

Tine cont de faptul ca este posibil ca, in prima faza, reactia ta sa fie cu totul diferita de cea corecta. Cu alte cuvinte, daca in perioada regimului ti-a fost foarte greu sa te abtii de la diferite produse alimentare, exista riscul ca acum sa consideri ca ai toata libertatea sa mananci oricat si orice iti place.


Nu cred ca mai este nevoie sa precizam cat de gresita si potential periculoasa este asemenea abordare; risti nu numai sa pierzi tot ceea ce ai castigat, ci si sa iti dezechilibrezi metabolismul. Bineinteles ca poti reintroduce in alimentatie unele dintre produsele la care nu ai avut "acces" in ultima vreme; totul trebuie facut insa treptat si cu masura.

Nemultumire de sine?

Un alt risc este acela ca, desi regimul si-a atins obiectivul (ai slabit atat cat ti se "promisese" ca vei slabi, in intervalul de timp dat), sa nu te simti multumita de tine insati. Poate pentru ca ai avut asteptari nerealiste? Atitudinea gen "Oricum, nu arat asa cum mi-as fi dorit, asa incat ce rost are sa ma mai straduiesc?" va duce, din nou, la demotivare si, bineinteles, acumularea in greutate - poate chiar mai mult decat cantareai inainte de a incepe regimul.

In aceeasi nota, tine cont de faptul ca fiecare organism isi are particularitatile sale; chiar daca urmezi o dieta care a dat rezultate spectaculoase si i-a "modelat" corpul unei prietene, nu este deloc obligatoriu ca acest lucru sa se intample si cu tine; de asemenea, retine si ca, dupa implinirea varstei de 30 de ani, nu vei mai slabi niciodata in acelasi stil si ritm cum o faceai inainte.
Explicatia este simpla: metabolismul este mai lent si arderea grasimilor nu mai este atat de rapida.

De ce te-ai ingrasat, de fapt?

In alta ordine de idei, daca tot ti-ai indeplinit obiectivul, poate ar fi bine ca macar acum sa reflectezi pe indelete: care sunt motivele pentru care mananci atat de mult, de fapt? Nu cumva totul este pe fond nervos? Poate ca esti sceptica si la inceput tinzi sa negi, insa gandeste-te: dezamagirea, stresul, nerabdarea, plictiseala - ori, la polul opus, un succes in plan profesional sau personal, nu sunt tot atat de multe motive pentru care te indrepti catre frigider?

Ideea centrala este ca, daca acestea sunt motivele pentru care ai ajuns sa tii cura de slabire, odata cu sfarsitul acesteia, cresc si "sansele" de a-ti relua obiceiul. Nu de alta, dar pana acum te-ai abtinut din nevoie, nu pentru ca ai fi depistat vreo alta modalitate de a depasi aceste momente.

Sigur ca ar fi cel mai bine sa-ti descoperi alte mijloace de a defula; pana atunci insa, asigura-te ca ai la indemana diferite produse alimentare sarace in calorii: legume si fructe proaspete, produse lactate sarace in grasimi si guma de mestecat sau bomboane fara zahar.


O alta posibilitate ar fi ca, din teama ca vei acumula din nou kilogramele pierdute, sa te abtii sa mananci; putine greseli sunt mai grave decat aceasta, atat pe parcursul dietei, cat si ulterior incheierii acesteia. Rigiditatea n-a facut niciodata bine, nimanui; de ce crezi ca tocmai tu ai fi exceptia de la regula? Mananca cel putin trei mese pe zi, in cantitati echilibrate si delecteaza-te din cand in cand cu dulciuri, fara a te repezi indata la cantar pentru a vedea posibilele consecinte.

Dar activitatea fizica?

De vreme ce regimul alimentar pe care l-ai urmat si-a atins scopul, este de la sine inteles ca ai facut si multa miscare. Nu abandona (nici) acest obicei! Pe langa faptul ca te vei mentine in forma, vei stimula in continuare secretia de endorfine, ceea ce te va ajuta sa ai o buna stare de spirit si - de ce nu? - sa te bucuri cu adevarat de eforturile depuse in perioada in care ai urmat regimul alimentar.

In final, reflecteaza la un aspect logic: o dieta eficienta este cea care da rezultatele scontate.
Iar din moment ce organismul tau a reactionat favorabil, rezulta ca este bine sa continui sa respecti, in linii mari, principiile impuse de aceasta.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laura pe 18 Mar 2008, 05:21
    da, asa este

    cand nu ne convine dieta renuntam la tot, si ne ingrasam la loc cu mai multe kg decat aveam inainte de dieta rasfatandu-ne cu toate deliciie din frigider eu zic ca pt fiecare femeie exista un anumit regim personal, pe care il poate urma cu siguranta dar nu stiu daca standardul masurilor(90-60-90) ar fi pt toate femeile sanatos

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod