Sapte alimente de sarbatori, delicioase si cu putine calorii

Una dintre principalele probleme care apar in perioada Sarbatorilor consta - cum altfel? - in obtinerea unui echilibru intre satisfacerea gusturilor si placerea de a consuma alimente apetisante, pe de o parte...

Ai mancat prea mult?

Dupa ce ai mancat mult sau foarte dezorganizat si te simti prea greoaie ca sa incepi...orice, ce te-ar putea ajuta? O cafea? O cafea cu lamaie? E prea putin. Daca ai putina vointa, o dieta de cateva zile, cu alimente care curata sistemul digestiv te va face sa te simti usoara, in forma, ca noua. Organismul tau e "imbuibat" cu mancare si toxinele care rezulta din digerarea ei iti fac rau. Ai nevoie de o curatenie de iarna!

Te ingrasi de sarbatori?

Te gandesti oarecum cu groaza ca nu vei rezista tentatiilor si te vei intoarce din concediu sau vacanta cu kilograme in plus? De acord ca nu este universal valabila aceasta teorie, depinzand de fiecare organism in parte. Exista totusi cateva idei acceptate de multi dintre noi referitoare la "acumularea kilogramelor de sarbatori". Important este sa nu te resemnezi in fata ideii ca "oricum ma ingras de sarbatori", ci sa fii cumpatat/a si sa mananci din toate, dar cate putin.

Calorii mai putine de sarbatori

Este timpul sa faci un scurt inventar al retetelor la care obisnuiai sa apelezi pana acum.

Tabelul siluetei

Care sunt principalele achizitii pe timpul iernii? Raceala si greutatea. Cum poti sa le rezisti fara sa ajungi sto(a)rsa de putere la sfarsitul sezonului?

Misiune: kilograme in minus iarna asta!

S-a dus vara si incepi sa te lasi pagubasa cand vine vorba despre curele de slabire? Parca nu te mai deranjeaza atat de mult kilogramele in plus, deoarece te gandesti ca oricum le poti ascunde mai usor pe timpul iernii... Insa, vara se reintoarce si iar te vei stresa sa scapi de kilogramele acumulate in acest timp. Asa ca de ce sa nu incerci sa pierzi mai putine kilograme si sa te mentii la grautatea dorita?

Calciul ingrasa?

Exista in cultura "dietetica" romaneasca un concept cel putin bizar, si anume ca aportul suplimentar de calciu ingrasa. In restul lumii, calciul a fost considerat pentru lungi perioade de timp un mineral necesar pentru prevenirea osteoporozei si mai nou un adevarat mineral miracol care favorizeaza scaderea ponderala, amelioreaza depresia si anxietatea asociate cu sindromul premenstrual si controleaza presiunea arteriala. Un studiu recent, efectuat pe un esantion de 575 de femei, a pus in evidenta faptul ca persoanele care au avut un aport suplimentar de calciu nu au acumulat kilogramele care apar dupa 35 de ani, spre deosebire de cele care au avut un deficit de calciu. Un alt studiu a relevat faptul ca, datorita rolului pe care calciul il are in afectiunile metabolice legate de obezitate si rezistenta la insulina, o dieta saraca in calciu efectiv duce la formarea rezervelor de celule grase, in timp ce dietele bogate in calciu impiedica formarea lor. S-a pus de asemenea in evidenta eliberarea unui hormon care transmite semnale spre celulele lipidice in sensul descompunerii lor. Din punct de vedere cantitativ s-a raportat faptul ca un aport zilnic de minim 780 mg de calciu a dus la mentinerea constanta a indicelui de masa grasa al persoanelor participante la studiu, in timp ce un aport mai mic de 780 mg de calciu a determinat cresteri ale greutatii corporale. Bineinteles ca un aport potrivit de calciu zilnic aduce si alte beneficii organismului: 1. Suplimentarea cu calciu (1200 mg/zi) in perioada premenstruala amelioreaza starile fizice (balonare, crampe abdominale, retentie hidrica) si emotionale (depresie, anxietate, nervozitate) cauzate de acest sindrom premenstrual. 2. Tensiunea arteriala poate fi influentata de consumul zilnic de calciu. Exista chiar pacienti hipertensivi cara dupa administrarea unor suplimente de calciu (dozate de medic!) au renuntat la medicatia antihipertensiva. 3. Dietele bogate in calciu pot ajuta la scaderea colesterolului sanguin total cu pana la 6 % si a colesterolului nociv LDL, cu pana la 11%, in timp ce fractiunea colesterolului bun HDL se mentine constanta. 4. Osteoporoza este un adevarat flagel care afecteaza femeile, in special; oase fragile, modificari ale coloanei vertebrale, risc marit de fractura de sold sunt doar cateva din caracteristicile acestei afectiuni. Studiile arata ca un aport zilnic, suplimentar de calciu, combinat cu vitamina D poate stopa degradarea sistemului osos. 5. Calciul poate proteja organismul impotriva dezvoltarii celulelor maligne, in special ale celor care implica neoplasmul (cancerul) colorectal. In concluzie, aceasta zicala de prin partile noastre, potrivit careia calciul ingrasa, este falsa; calciul, pe langa alte beneficii, ajuta la scaderea ponderala.

Prietenii: un pericol pentru planul tau de dieta?

Pe langa vointa ta de a reusi sa scapi de kilogramele care te deranjeaza vei avea nevoie si de sustinerea grupului de prieteni. Care dintre acestia sunt de incredere si nu incearca sa te ispiteasca cu alimente interzise in planul tau de dieta?

De ce ma abat de la planul meu de dieta?

Ce anume ma determina sa ma abat de la planul meu de dieta si sa renunt a mai face un efort in plus pentru a slabi? Cu siguranta te-ai confruntat ca aceasta intrebare si bineinteles ca ai sa te regasesti in cateva dintre raspunsurile de mai jos.

Iti sabotezi propria dieta?

De ce nu reusesc sa duc o dieta pana la finalul planului? De ce ma declar invinsa dupa cateva saptamani, sau mai rau, dupa doar cateva zile? Cateva strategii ale expertilor in nutritie iti pot sari in ajutor si te vor ajuta sa ramai fidela dietei adoptate.

Exista pilula de slabit "magica"?

Cu totii visam la magica pilula care ne va permite sa mancam cat, ce si cand vrem. Insa realitatea ne demonstreaza ca ea nu exista si ca oamenii sufera de boli mai mult sau mai putin grave nu din cauza obezitatii in mod direct, ci din cauza alimentelor nesanatoase pe care le consuma. Asadar, un medicament care ti-ar permite sa mananci mai mult si sa ramai suplu in acelasi timp nu ar functiona decat daca ai consuma alimente sanatoase. Si, in acelasi timp, daca mananci sanatos de ce sa mai iei medicamente? In continuare sunt prezentate doua dintre cele mai cunoscute medicamente de slabire de pe piata. Sibutramina este substanta activa care se gaseste in medicamentele de slabit care inhiba apetitul. Aceasta afecteaza practic doi neurotransmitatori de la nivelul creierului: noradrenalina si serotonina. Neurotransmitatorii sunt niste substante chimice, depozitate in celulele nervoase si sunt implicati in transmiterea mesajelor acestea (ei sunt eliberati din celula nervoasa cand mesajul este transmis, dupa care sunt reabsorbiti de aceasta). Asadar, sibutramina previne reabsorbtia, inapoi in celulele nervoase, ale celor doi neurotranmitatori (noradrenalina si serotonina) care sunt responsabili de o serie de procese la nivel cerebral, printre care si moderarea starii de spirit. Practic, sibutramina ajuta la reducerea greutatii corporale prin cresterea cantitatii de noradrenalina si serotonina care actioneaza liber la nivelul creierului, adica va induce senzatia de satietate in timp ce se consuma alimente in cantitati mici. Acest medicament este prescris doar pentru persoane care nu au avut rezultate corespunzatoare prin folosirea metodelor conventionale de slabire: dieta si exercitiu fizic regulat. Daca este totusi recomandat de medic, dieta si efortul fizic sunt parte obligatorie din procesul de slabire. De asemenea, acest medicament trebuie folosit cu mare atentie de catre persoanele care au probleme renale, hepatice sau respiratorii. Se interzice folosirea acestui medicament de catre copii, femei insarcinate, persoane care alapteaza, persoane care au fost diagnosticate cu afectiuni psihiatrice, glaucom, boli coronariene, hipertiroidie, anorexie nervoasa si bulimie nervoasa. Exista, bineinteles, si o serie de reactii adverse care pot aparea dupa administrarea sibutraminei: dureri de cap, constipatie, senzatie de voma si de gura uscata, insomnie, transpiratie abundenta, parestezii, palpitatii, ameteli, anxietate sau hipertensiune arteriala. Orlistat este substanta chimica activa folosita in medicamentele de slabit care actioneaza pe principiul reducerii absorbtiei grasimilor la nivelul intestinului. In intestin, o enzima produsa de pancreas numita lipaza, descompune grasimile dietetice iar acestea sunt mai departe absorbite in corp. Orlistatul blocheaza practic actiunea lipazei si inhiba descompunerea si absorbtia grasimilor. Asadar, o treime din grasimile care s-ar fi absorbit in intestin, trec direct in intestinul gros si apoi se elimina prin fecale. Ca rezultat, persoana care a luat orlistat poate simti nevoia urgenta de a avea scaun, iar fecalele vor fi "uleioase". Astfel, orlistatul poate determina si scaderea nivelului unor vitamine liposolubile, D, E, K si beta-caroten si, de aceea, pentru asigurarea echilibrului nutritional, este indicata administrarea unor suplimente care sa contina aceste vitamine. In caz de supradozare trebuie sa se consulte imediat medicul, deoarece nu se cunosc simptomele legate de excesul de orlistat in organism. In cazul in care in dieta nu exista aport mare de grasimi, nu se indica administrarea orlistatului.Inainte de administrarea acestui medicament este necesara o evaluare din partea medicului curant pentru a se determina eventualele probleme de malabsorbtie sau cele legate de functionarea colecistului. In plus, se interzice administrarea orlistatului persoanelor diagnosticate cu insuficiente renale, diabet, tulburari de alimentatie sau care iau alta medicatie de slabire sau ciclosporina. Pentru administrarea medicamentului pe perioada de sarcina si alaptare, nu exista inca date clinice suficiente si, de aceea, trebuie consultat medicul inainte de a-l lua. In concluzie, aceste doua medicamente se vor lua numai la recomandarea medicului curant si in combinatie cu un plan complex de consiliere nutritionala, activitate fizica regulata si de modificare a modului de viata in asa fel incat rezultatele obtinute sa fie cat mai favorabile si sa dureze cat mai mult.

Diete fanteziste

Multe diete sunt cel putin ciudate. Este greu de crezut ca cineva poate sa manance ananas, porumb si salata intr-o zi si prune, capsuni si cartofi copti in ziua urmatoare. Cu toate acestea, multe planuri similare de scadere ponderala creeaza oamenilor sperante ca o noua combinatie de alimente sau substante nutritive ii va ajuta sa scape de cateva kilograme in plus o data pentru totdeauna.

12 retete pentru micul dejun

Un mic dejun sanatos iti confera energie si te ajuta sa scazi in greutate.

Nu tot ceea ce este delicios ingrasa!

Adevarul e ca e destul de reconfortant gandul ca Murphy s-a mai si inselat in afirmatiile sale pline de umor negru... De exemplu, cand a spus ca "Tot ceea ce este delicios ori e ilegal, ori e imoral, ori ingrasa". De fapt, lucrurile pot sta exact invers: nu numai ca unele alimente, bogate in substante nutritive, sunt benefice pentru sanatate, dar sunt delicioase si arata cat se poate de ispititor! Alimentele despre care vorbim sunt recomandate cu atat mai mult cu cat, tinand cont de multitudinea obligatiilor care iti revin zilnic. De ce spune asta? Ai ghicit - nu contin multe calorii si deci, nu iti pun in pericol silueta. Legume cu frunze verzi. Sunt o comoara de magneziu, calciu si potasiu. Iar daca acest lucru nu te-a convins, iti mai spun ca acestea contin si elemente care previn o serie de afectiuni maligne. Asadar, nu le evita; o salata se potriveste de minune cu friptura delicioasa pe care o mai savuram cateodata... Graul incoltit este extrem de bogat in fibre, ceea previne constipatia, afectiunile colonului si pe cele ale sanului. De asemenea, reduce riscul aparitiei diabetului si al bolilor cardiace. Poti prepara Tabbouleh, o excelenta salata libaneza, cu patrunjel, rosii, suc proaspat de lamaie si castraveti. Varza contine beta caroten si acid folic (element nutritiv recomandat in mod special viitoarelor mamici) si este benefica pentru prevenirea si tratarea indigestiilor, detoxifierea ficatului si intarirea sistemului imunitar, atat de sensibil in aceasta perioada. Simpaticele afine vin "la pachet" cu un aport considerabil de vitamina C, un antioxidant puternic, ce previne pe termen lung aparitia cataractei. Si nu putem spune ca nu ne plac la gust... Avocado este evitat de multe persoane care urmeaza un regim alimentar, din cauza continutului ridicat de grasimi. Dar, atat timp cat nu il asociezi cu alimente ce favorizeaza asimilarea si depunerea grasimilor, nu prezinta nici un pericol pentru silueta. Grasimile monosaturate, fibrele, acidul folic si potasiul il recomanda pentru aceasta lista a alimentelor miraculoase. Proaspata, coapta, fiarta sau... intr-o prajitura (da, prajitura... de morcov cu sfecla!), sfecla n-ar trebui sa-ti lipseasca. Este un "zacamant" esential de fier si acid folic, si o poti include cand pregatesti, de exemplu, mancare mexicana. Nu puteam sa uitam de banane, nu-i asa? Un singur fruct reduce tensiunea arteriala (care poate creste alarmant, pe fondul unei zile agitate si a stresului inerent) si, dat fiind faptul ca bananele contin o proteina care este "convertita" in serotonina, ne ajuta sa luptam si cu starile depresive. Sau poftim, cu astenia de toamna... Ceaiul negru si ceaiul verde - inainte de a protesta "Parca vorbeam de mancare!", gandeste-te cate calorii acumulezi band ciocolata fierbinte, sucuri acidulate... ah, nici nu-mi vine sa ma mai gandesc la asta. Mai bine iti spun ca o serie de studii efectuate in strainatate au aratat ca doua cesti de ceai zilnic scad riscul afectiunilor cardiace si inhiba depunerea grasimilor. Te-am convins? Arderea grasimilor este favorizata si de consumul frecvent de ciuperci, bogate in complexul de vitamine B. Gandeste-te cate mancaruri delicioase poti prepara cu ajutorul lor. Calorii? Numai 13 la suta de grame. Visul oricarei femei aflate la dieta... Adevarul este ca nu poti manca asa ceva mereu, indiferent de circumstante. Vorbeam despre ceapa. Dar proprietatile sale sunt, cu adevarat, miraculoase: regleaza colesterolul, combate raceala si are reale proprietati antiinflamatorii.

Intoxicatia cu... apa

Astazi, din toate sursele de informatie aflam ca trebuie sa bem zilnic apa si mai ales in cantitate suficienta. Exista numeroase motive pentru care este intr-adevar important sa bem apa (echilibrare hidrica, digestie, eliminarea toxinelor, mentinerea tonusului pielii), insa in acelasi timp trebuie sa ne intrebam si ce se intampla cu organismul nostru daca depasim cantitatea de apa de care acesta are nevoie. Se pune evident intrebarea: cata apa este necesara zilnic? Citim ca ar trebui consumate 8 pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu 2 litri. Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa). Recomandata ar fi 30-40 ml de apa per kg corp per zi. Asadar, o persoana care cantareste 70 kg, ar trebui sa consume intre 2,1 litri (in sezonul rece) si 2,8 litri (in sezonul cald) pe zi. In general, oamenii beau mai putina apa decat are nevoie organismul, insa exista si persoane care beau apa in mod excesiv iar cosecintele unei cantitati uriare de apa in mod regulat poate avea repercusiuni grave asupra organismului. Consumul excesiv de apa poate conduce la o afectiune cunoscuta sub numele de intoxicatie cu apa sau hiponatremie, adica la diluarea ionilor de sodiu din organism. Cele mai expuse categorii de populatie la aceasta afectiune sunt, in general, bebelusii si sportivii. Un bebelus se poate intoxica cu apa ca urmare a consumarii unui numar prea mare de biberoane cu apa, ceai sau lapte foarte diluat. Sportivii pot ajunge la hiponatremie, dupa efort urmat de transpiratie excesiva (prin care se pierd electroliti) si rehidratare cu apa plata, lipsita de saruri hidratante. Exista si adolescente care se expun la aceasta afectiune prin faptul ca urmeaza programe nutritionale foarte restrictive sau se infometeaza si beau foarte multa apa pentru a avea senzatia de satietate. Ce se intampla de fapt atunci cand se consuma apa in exces? In primul rand, apa patrunde la nivelul celulelor, iar acestea isi vor mari volumul. Se stie faptul ca in interiorul si in exteriorul celulelor se mentine constanta o anumita compozitie a mediului respectiv. Insa atunci cand lichidul extracelular (serul) este diluat datorita consumului mare de apa, el are tendinta de a extrage sodiul din mediul intracelular, in incercarea de a se re-echilibra. Pe masura ce apa este ingerata in continuare, concentratia sodiului extracelular scade si se ajunge la hiponatremie. Diagnosticarea hiponatremiei se face prin simpla recoltare a unei probe de sange si masurarea nivelului sodiului din aceasta. Valorile normale sunt cuprinse intre 136 si 145 milliechivalenti per litru (mEq/L) de sange. Acest dezechilibru electrolitic se manifesta prin ritm cardiac modificat, stare de confuzie insotita de ameteli, letargie, voma, fasciculatii musculare, putandu-se ajunge chiar la coma sau deces, daca nu se iau masurile necesare. In caz de hiponatremie usoara, aceste masuri constau in reducerea aportului de apa si prescrierea monitorizata de diuretice. In caz de hiponatremie severa, fiind o urgenta medicala, este necesara internarea in spital, unde se vor administra intravenos solutii saline perfuzabile.

Infometarea

Noul stil de viata adoptat trebuie sa va faca placere; acest lucru este foarte important pentru succes. Daca strangeti din dinti si suportati cu greu schimbarile exista sanse mari ca rezultatele obtinute sa nu fie durabile. Daca perceptia dumneavoastra este aceea ca tineti regim, la un moment dat veti intrerupe regimul si va veti intoarce la starea de lucruri initiala.

Principiile alimentatiei sanatoase de sarbatori

De sarbatori, din cauza atmosferei generale, oamenii mai uita de principiile unei alimentatii sanatoase. De aceea astazi am sa va scriu cum puteti sa va integrati in atmosfera generala fara a uita de sanatatea dumneavoastra....

Alimentatia imuno-stimulatoare

Sistemul imunitar reprezinta mecanismul prin care celulele isi organizeaza apararea fata de agentii patogeni: virusi, bacterii, protozoare, etc. O alimentatie adecvata poate stimula sistemul imunitar, mai ales in perioada sezonului rece, cand traim in mod constant, la scoala sau la serviciu, intr-o adevarata "supa" de bacterii si virusi.Obiceiurile alimentare nesanatoase, adica un regim bogat in alimente semipreparate, pline de grasimi, sare sau zahar, alergiile nediagnosticate, lipsa exercitiului fizic, lipsa unui somn odihnitor de 8 ore, habitatul in orase mare, suprapopulate sau in apropierea antenelor de telefonie mobila, consumul constant de apa de la robinet, bauturi carbogazoase dulci sau alcoolice, fumatul sau stresul, sunt doar cativa factori care pot declansa o criza a sistemului imunitar. Consecintele acestui colaps in sistemul de aparare a organismului se poate manifesta divers prin instalarea racelilor si a gripelor repetate, a alergiilor manifestate, a senzatiei de oboseala si letargie, a problemelor gastrointestinale, a unor infectii repetate sau a semnelor de imbatranire prematura. Solutia la aceasta problema e simpla si la indemana tuturor. Practicarea unui mod de viata cat mai putin nociv cu putinta poate sa ajute la echilibrarea functiilor sistemului imunitar, chiar si in situatii limita. Asadar, alimentatia este o parte importanta a acestei solutii. Pe langa hidratarea obligatorie cu 6-8 pahare de apa pe zi si consumul regulat de proteine, glucide si lipide intr-o forma cat mai dietetica si mai apropiata de natural, este important de retinut consumul unor substante cu actiune foarte specifica la nivel imunitar: 1. Vitamina C. Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburari majore, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunele, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adult variaza intre 70 si 75 mg / zi. In perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg / zi. 2. Carotenele. Manifestarile carentiale apar atat la nivel oftalmologic, cat si la nivelul epiteliului (pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient, cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata in alimente care contin vitamina A si beta caroten (lapte, branza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A (retinolul) variaza intre 1,3 si 1,5 mg / zi la adultul fara nevoi speciale si poate ajunge pana la 2,4 mg / zi la gravide. 3. Vitamina E. Manifestarile clinice ale carentei de vitamina E sunt: pubertatea intarziata, dismenoree (menstruatie dureroasa), avort spontan, sterilitate si impotenta, tulburari hepatice si de fragilitate capilara. Regimul alimentar in aceasta situatie trebuie sa contina: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si nu in ultimul rand, peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza cu compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare cand se consuma acizi grasi nesaturati. 4. Acizii grasi omega 3. Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si, deci, de aparitia celulelor canceroase. Asadar, rolul de protector celular al acizilor grasi omega-3 este esential. Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 sunt multiple si la indemana: semintele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia, etc. 5. Probioticele. Acestea sunt culturi vii de bacterii care traiesc in tractul nostru digestiv in deplina armonie cu restul organismului. Alimentele care contin probiotice sunt de obicei naturale, insa pot fi si fabricate prin procese bine controlate care sa mentina culturile de bacterii vii si dupa fabricare. In primul rand kefirul, apoi iaurtul, branza proaspata de vaci, formulele pentru bebelusi sunt doar cateva exemple de alimente bogate in probiotice.

Cum sa te saturi cu calorii putine

A te satura cu putine calorii pare o idee utopica, dar studiile au aratat ca acest concept nu este lipsit de sens. Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania si de la Universitatea din Birmingham, Alabama, au studiat conceptul de densitate energetica si l-au verificat pe voluntari. Persoanele studiate au scazut in greutate si au reusit sa mentina noua greutate obtinuta, scazand astfel riscul instalarii bolilor legate de supraponderalitate.

Tot ce voiai sa stii despre antioxidanti

Auzi despre ei in fiecare zi, citesti despre acest subiect in majoritatea revistelor de profil. Teoretic, stii ca aceste elemente sunt cat se poate de benefice si indicate, atat pentru sanatatea, cat si pentru frumusetea ta. Insa, ce sunt de fapt antioxidantii si de ce avem nevoie de ei? Cea mai importanta insusire a antioxidantilor consta in faptul ca neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi, care, in timp, provoaca degenerarea celulara. Organismul uman este mai vulnerabil decat am crede, in contextul existentei poluarii, a expunerii cateodata inevitabila la radiatiile ultraviolete si a compusilor improprii din alimentatie. Imbatranirea prematura a pielii, afectiunile maligne si cele cardiovasculare sunt numai cateva exemple care ilustreaza efectele pe termen lung ale radicalilor liberi. Din fericire insa, dispunem de suficienta "munitie" pentru a lupta impotriva lor - si pentru a castiga batalia. Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt vitaminele C si e, betacarotenul si seleniul. Prin urmare, trebuie sa mancam astfel incat sa ne asiguram ca-i furnizam organismului nostru aceste elemente. Cele mai importante surse de vitamina C sunt: citricele, legumele cu frunze verzi, capsunile, varza, cartofii, ardeii iuti, conopida si fructele de maces. Despre vitamina E, stim demult ca este o comoara, pentru ca ne ajuta sa ne mentinem fermitatea si supletea pielii. Sursele cele mai bogate in vitamina E sunt cerealele integrale, nucile, ouale, rosiile, fasolea, legumele cu frunze verzi, uleiul vegetal si untura de peste. Betacarotenul este cel care ne ajuta sa contracaram efectele poluarii si radiatiilor. Il regasim in morcovi, dovleac, boroccoli, cartofi dulci, tomate, piersici si caise. Cat despre seleniu, acesta este un mineral care previne deteriorarea structurii celulare, afectiunile inimii si cele maligne. Prin urmare, mananca peste, carne rosie, cereale, oua si usturoi. In general, este de preferat sa consumi fructele si legumele proaspete; dar, daca din varii motive acest lucru nu este posibil, nici compotul sau gemul nu sunt de neglijat, chiar daca o parte dintre proprietatile nutritive s-au pierdut prin procesare.

Nu consuma oțet din cidru de mere dacă iei aceste medicamente!

Un exemplu de urmat! Povestea emoționantă a unui părinte divorțat

Ce se întâmplă când copiii se îmbracă singuri: Nimeni nu mai e ca ei!

Ceaiul de oregano este foarte sănătos. Cum îl prepari și la ce este bun?

6 cauze ale retenției de apă în organism

9 alimente care curăță dinții și îi albesc

6 semne care arată că ficatul tău are probleme

7 trucuri din filmele de acţiune care îţi pot fi folositoare când eşti în pericol

Anastacia, învingătoare în faţa cancerului: „Nu sunt o victimă, sunt o supravieţuitoare“

A murit de cancer de colon la 32 de ani: Doctorii i-au spus că e prea tânără ca să aibă aşa ceva

De ce se nasc bebelușii cu atât de mult păr?

Un gest frumos pentru studenţi: În fiecare an face asta!

8 lucruri pe care să nu le introduci niciodată în cuptorul cu microunde

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

;