Oboseala permanenta

Cu totii ne dorim un surplus de energie. Ne-am saturat de starea permanenta de oboseala! Numai dumneavoastra va puteti schimba aceasta stare. Nu mai trebuie sa va simtiti obosita. Pentru a beneficia de un maximum de energie, trebuie sa includem in dieta zilnica anumite alimente, in special cele care accelereaza metabolismul si mentin constant nivelul de energie.

Lupta permanenta cu greutatea

S-a descoperit ca, in general, exista cinci zone problematice in ceea ce priveste dieta si ca oamenii se incadreaza in una sau mai multe dintre acestea. Greutatea, oboseala permanenta, tulburarile digestive, sindromul premenstrual si stresul sunt "capcanele" in care inevitabil ati cazut sau veti cadea la un moment dat. Va oferim cateva sugestii foarte utile pentru fiecare categorie, ca sa puteti evita pe cat posibil efectele nocive ale acestora.

Gustari intre mese? Admise - batoanele de cereale!

Fiecare zi este, parca, din ce in ce mai aglomerata si nu de putine ori ti se intampla ca, in iuresul intalnirilor de afaceri si al altor obligatii profesionale, sa uiti, pur si simplu, sa mananci. Sau sa nu ai ragaz pentru masa de pranz. Nu-i de mirare ca efectele negative se fac resimtite: irascibilitate, nervozitate si reducerea performantei. Poti preveni aceste neplaceri consumand, de cate ori simti nevoia sa iei o gustare, un baton Nestl

Energie, savoarea fructelor si mentinerea siluetei. Trei obiective si un raspuns: cerealele pentru mic dejun

In anotimpul calduros trebuie sa faci fata unei multiple provocari pentru a te mentine in forma: caldura, care uneori este coplesitoare si te epuizeaza, precum si dorinta ta de a te mentine in forma si a-ti pastra silueta. Cum ai putea conferi organismului tau necesarul de vitamine si minerale, fara a acumula insa in greutate? Raspunsul este pe cat de simplu, pe atat de eficient si la indemana: in fiecare zi, delecteaza-te la micul dejun cu un bol de cereale Nestl

Cereale in vacanta - reteta unui concediu minunat

A venit vara si concediul, care ti s-a parut de-a lungul anului numai un vis frumos, este din ce in ce mai aproape. Indiferent daca ai ales muntele, marea, o excursie pe meleaguri straine si asa mai departe, stii ca, pentru a te bucura de aceste zile si a-ti reincarca bateriile, este esential sa ai o alimentatie corecta, echilibrata si bogata in elemente nutritive. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fie si variata, pentru a-ti putea incepe ziua cu un zambet. Cerealele pentru micul dejun reprezinta o solutie foarte buna. Cerealele sunt delicioase si reprezinta un aliment ideal pentru micul dejun. Sunt gustoase, usor de preparat si disponibile in cele mai diverse forme si arome. Atat tu, cat si sotul si copiii tai, veti fi incantati sa le savurati in fiecare dimineata. Daca ati plecat in concediu ca turisti independenti, ai de ales: fie luati micul dejun la un local in oras, fie la restaurantul hotelului, fie il pregatesti tu insati, in camera. In toate cele trei variante, cerealele reprezinta cea mai comoda si eficace alegere. Dincolo de faptul ca vor conferi organismului elementele nutritive necesare (sunt bogate in vitamine, fibre, fier, calciu si magneziu), cerealele se prepara rapid - asa ca nu va fi nevoie sa asteptati prea mult pregatirea mesei, in detrimentul altor plimbari si activitati propuse pentru ziua respectiva - si, pe langa acest lucru, organismul tau va avea energia necesara. Da, si pentru a te relaxa e nevoie sa te simti in forma si plina de energie! Daca pregatesti micul dejun in camera, iti pot oferi si mai multe argumente de a opta pentru cereale. Se prepara rapid si nu ai nevoie sa cumperi multe de la supermarket - doar cereale si iaurt (sau lapte rece, daca preferi). Mai adauga niste fructe de sezon si sunteti gata pentru o noua zi plina de intamplari minunate si senzatii inedite! De fapt, este recomandabil sa iei un mic dejun racoros, pentru ca, probabil, va urma o zi calduroasa si este bine sa-i oferi organismului tau cat mai multa energie. Tine cont si de un alt aspect, poate prea putin important, dar care nu trebuie neglijat - pregatind cereale, nu va trebui sa muncesti prea mult nici pentru a pregati masa, nici pentru a face curatenie dupa aceea...

Cinci motive pentru a consuma zilnic cereale

Esti o femeie activa si zilnic antrenata in caruselul obligatiilor carora trebuie sa le faci fata, atat la serviciu, cat si in viata personala. Prin urmare, este important sa ai grija de tine, alimentandu-te in mod corect si avand grija ca hrana sa contina cat mai multe elemente nutritive. Ca sa nu mai spunem ca se apropie vara si ti-ai dori cat mai des o gustare racoritoare, cu ajutorul careia sa infrunti mai usor canicula. Si nu uita de silueta, pe care doresti sa o mentii armonioasa! Pentru toate aceste obiective, ai la indemana o solutie pe cat de simpla, pe atat de eficienta: cereale pentru mic dejun. Mic dejun rapid de preparat Cu siguranta, ti se intampla adesea ca dimineata sa renunti la micul dejun, spunandu-ti ca nu ai timp si ca iti vei lua o gustare in drum spre serviciu. Probabil nu faci nici acest lucru, asa incat lucrezi cel putin pana la pranz fara a fi mancat nimic - fapt foarte daunator pentru randamentul tau, capacitatea de concentrare si, nu in ultimul rand, pentru sanatatea ta. De aceea, iti sugeram ca in fiecare dimineata sa-ti pregatesti cate un bol cu cereale cu lapte sau iaurt, pe care, optional, le poti combina cu fructe sau dulceata. Te asiguram ca pregatirea acestui mic dejun nu-ti va "rapi" mai mult de 5 minute, iar efectul va fi extraordinar. Supliment de energie in perioada calduroasa In anotimpul calduros, ai deseori momente in care simti ca esti epuizata, canicula te copleseste si organismul tau are nevoie de fiecare strop de energie pentru a face fata acestei perioade. Aceasta cu atat mai mult cu cat trebuie sa fii in forma maxima la serviciu, dinamica si gata sa rezolvi orice problema si sa-ti asumi noi responsabilitati. Nu-i nimic - tot cerealele sunt raspunsul acestei probleme. Produsele obtinute din cereale contin vitamine, fibre, fier si calciu. Vitaminele din cereale maresc energia si puterea organismului. Fibrele scad colesterolul, fluidizeaza traficul intestinal si ajuta la stabilirea unei diete echilibrate. De asemenea, cerealele sunt bogate in calciu, element important pentru intarirea oaselor, si fier, esential pentru sistemul imunitar. O gustare racoritoare Dimineata, cand soarele te previne deja ca va urma o zi caniculara, te simti coplesita si lipsita de energie. Ce-ar fi sa consumi un mic dejun racoritor? Combina cerealele delicioase cu lapte rece sau cu iaurt si vei savura, in afara de gustul delicios, un mic dejun revigorant, care iti va conferi energia necesara intregii zile. Cerealele te ajuta sa ai o silueta armonioasa Pentru a te alimenta corespunzator, dar in acelasi timp a-ti mentine si silueta, iti recomandam sa consumi zilnic cereale Nestl

Cum putem scapa de constipatie

Poate ca nu intotdeauna acordam o atentie suficient de mare modului in care are loc procesul de digestie in organismul nostru. Si astfel, manifestari precum balonarile sau constipatia tind sa nu fie luate serios in seama, chiar daca disconfortul pe care ni-l provoaca este evident. Constipatia este un simptom, nu o boala. Ea este cauzata de cele mai multe ori de o dereglare a modului de functionare a colonului. In continuare vom afla cum putem preveni si trata acest simptom printr-o alimentatie adecvata.In mod normal, colonul indeplineste cateva sarcini:• elimina apa din materiile fecale care au trecut prin intestinul subtire;• serveste ca loc de depozitare pentru materiile fecale;• ajuta la eliminarea acestora din organism.Constipatia poate sa apara din diverse motive:• colonul elimina prea multa apa, ducand la scaune tari si uscate;• scaunul se deplaseaza prea lent prin colon;• pacientul nu este capabil sa elimine materiile fecale.Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sanatosi, intre de 3 ori pe zi si de 3 ori pe saptamana. Desi suparatoare, constipatia nu este, in general, un simptom foarte serios. Ea trebuie, bineinteles, tratata pentru a elimina sau macar pentru a reduce discomfortul abdominal, precum si pentru a evita eventualele complicatii. Constipatia cronica netratata poate duce la probleme mai serioase cum ar fi hemoroizii sau blocarea partiala a colonului.Iata cateva masuri pentru tratarea constipatiei. Telul tratamentului este de a restabili un scaun normal fara a folosi laxative sau clisme. Principalele masuri ce pot fi luate ar fi:• o dieta bogata in fibre;• mese regulate; este foarte importanta existenta micului dejun;• folosirea cu moderatie a laxativelor si numai dupa indicatiile medicului;• obisnuinta unui scaun zilnic;• daca nu s-a obtinut un scaun dupa 2-3 zile, este desigur recomandata folosirea unui supozitor cu glicerina sau chiar a unei clisme;• exercitiu fizic zilnic;• pe cat posibil evitarea unor alimente si medicamente care favorizeaza constipatia (bineinteles, numai cu acordul medicului) O dieta potrivita Prima masura impotriva constipatiei este o dieta bogata in fibre, care se gasesc in fructe si legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin si colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect. Taratele reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, adica partea eliminata in procesul de prelucrare pentru obtinerea fainei, si este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentatie. Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 2g de fibre dietetice, ceea ce reprezinta un supliment alimentar foarte bun pentru a fi recomandat. Este posibil ca la inceput sa provoace balonari, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomanda folosirea in continuare a acestora, pentru ca in 2-3 saptamani scaunul va functiona mai bine, iar aceste efecte neplacute vor disparea. Hidratarea corespunzatoare Este foarte important sa se consume lichide impreuna cu fibrele. Trebuie baute circa 8 pahare de apa pe zi, inclusiv cate unul inainte de fiecare masa. Desigur ca pana la urma fluidele nu pot asigura un scaun normal fara ajutorul celorlalte elemente mentionate, pentru simplul motiv ca intestinul subtire poate sa absoarba intreaga cantitate de fluid. De aceea, fara contributia fibrelor, simpla marire a cantitatii de lichid consumate ar putea sa duca doar la marirea cantitatii de urina eliminate. Folosirea supozitoarelor si a clismelor Sunt de evitat laxativele puternice care contin sena si ulei castor. Folosirea regulata a acestora poate da dependenta si poate fi periculoasa pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerina poate fi folosit uneori pentru a declansa un scaun. Inserate in rect, ele produc o iritare blanda care ajuta la declansarea scaunului. Aceasta practica trebuie redusa treptat pana cand nu mai este deloc necesara. Unele medicamente incetinesc miscarile colonului si pot provoca sau agrava constipatia. Medicamentele ce pot fi procurate fara reteta si care trebuie evitate includ: antacidele continand hidroxid de aluminiu sau bismut, antihistaminicele si fierul. Pentru medicamentele pe baza de reteta, trebuie discutata cu medicul predispozitia la constipatie. Este foarte importanta mentinerea unor obiceiuri regulate in ceea ce priveste scaunul. Se recomanda obtinerea unui scaun la acelasi moment in fiecare zi. Activitatea colonului este mai accentuata dupa trezire dimineata sau dupa fiecare masa, deci necesitatea unui scaun este de obicei maxima dupa micul dejun. Este, de asemenea, important sa dam curs oricarei senzatii de scaun, in nici un caz sa nu amanam mersul la toaleta pentru ca intre timp necesitatea respectiva poate disparea. Pe cat posibil, este de dorit sa controlam schimbarile in rutina zilnica. Asta pentru ca, de multe ori, constipatia apare in timpul calatoriilor, vacantelor sau situatiilor stresante. Este bine ca in aceste perioade sa avem la dispozitie fibre si supozitoare cu glicerina. Si, nu in ultimul rand, exercitiile fizice regulate contribuie la imbunatatirea miscarilor muschilor colonului, avand consecinte cat se poate de pozitive asupra obiceiurile legate de scaun.

Silueta armonioasa si alimentatie optima - doua provocari si un singur raspuns: cereale

Primavara se pregateste sa-si ia ramas bun pentru anul acesta, lasand loc verii, care te imbie la mare, la plaja, in excursii si care te determina sa-ti pregatesti garderoba specifica: fuste subtiri, pantaloni scurti, tricouri... Dar, pentru a fi in forma maxima si a te bucura de admiratia tuturor celor din jur, trebuie sa ai o silueta de invidiat, fara ca asta sa insemne sa te supui la cure de slabire si diete drastice, care ti-ar lipsi organismul de substantele nutritive necesare. Ce-ti ramane de facut? Cum sa ma hranesc pentru a fi in acelasi timp plina de energie, sa nu-mi compromit silueta si sa mananc si alimente gustoase? Raspunsul este mai aproape decat crezi si mult mai simplu decat ti-ai putea imagina! Nu este nici o vrajitorie la mijloc - exista posibilitatea sa te alimentezi corespunzator, dar in acelasi timp sa-ti mentii silueta. Pentru aceasta, iti recomand sa consumi zilnic cereale Nestle Fitness. Sunt delicioase, contin fibre (care iti usureaza digestia), vitamine si minerale, pentru energie si vitalitate, si putine grasimi pentru silueta ta. Dupa cum vezi, reprezinta o asociere ideala, care raspunde tuturor intrebarilor tale. In fiecare dimineata, pregateste-ti micul dejun amestecand intr-un bol cereale Nestl

Cerealele contribuie la prevenirea rahitismului

Cerealele sunt foarte bogate in calciu, acesta fiind un element esential pentru buna functionare a organismului. De aceea, este foarte important sa se puna accent pe o foarte buna asimilare a calciului in organism inca din vremea copilariei, pentru ca aceasta substanta sa fie deja fixata la adulti si pentru a se reduce riscul deficientelor. In cazul femeilor insarcinate si a copiilor, una dintre cele mai grave consecinte ale deficientei de calciu o constituie aparitia rahitismului. Rahitismul este o afectiune caracteristica primei copilarii, provocata de lipsa calciului si a vitaminei D, cu repercursiuni, in special, asupra sistemului osos. Boala apare, de regula, in primii doi ani de viata si debuteaza la numai cateva saptamani de la nastere, dar poate fi preintampinata prin administrarea unor doze suplimentare de calciu si vitamina D. Rahitismul se caracterizeaza prin slabirea progresiva a structurii oaselor si deformarea acestora. Aceasta afectiune este foarte rar intalnita la nou nascuti, manifestandu-se preponderent in primii doi ani de viata, cand organismul necesita un aport considerabil de calciu. De aceea, femeilor insarcinate li se recomanda sa consume suplimente de vitamina D si calciu, iar copiii ar trebui sa aiba un regim alimentar sanatos, consumand multe cereale, produse lactate si legume verzi. Portia zilnica de calciu Calciul se gaseste preponderent in lapte, produsele din lapte si cereale. 30 de grame de cereale pentru mic dejun asigura 10 la suta din doza zilnica recomandata de calciu pentru copiii intre 9 si 18 ani, iar un bol de cereale cu lapte asigura aproape 30 la suta din aceasta doza. Necesarul de calciu In functie de varsta, organismului ii sunt necesare urmatoarele cantitati de calciu:-intre 1 si 3 ani - 500 mg/zi;-intre 4 si 8 ani - 800 mg/zi;-intre 9 si 18 ani - 1.300 mg/zi;-intre 19 si 50 ani - 1.000 mg/zi;-intre 51 si 70 ani si mai mult - 1.200 mg/zi. Asadar, daca ai aflat ca in curand vei fi mamica, ai grija ca din meniul zilnic sa nu lipseasca acele alimente care vor asigura aportul de calciu necesar atat tie, cat si micutului. Nu uita ca acum mananci pentru doi! Cel mai simplu este ca in fiecare dimineata sa-ti pregatesti cate un bol de cereale cu lapte sau iaurt. Sunt delicioase, se gasesc intr-o varietate extrem de bogata de arome (asa incat iti poti satisface orice gust). Daca ai deja copii, obisnuieste-i sa consume cereale in fiecare dimineata. Nu te gandi ca se vor plictisi; acestea sunt disponibile in atat de multe forme, culori si arome, incat vor constitui pentru ei o adevarata incantare! In felul acesta, vei imbina utilul cu placutul: micutii nu vor face mofturi la micul dejun pentru ca vor savura delicioasele cereale, si, in afara de aceasta, sunt feriti de riscul de a se imbolnavi de rahitism!

Sfaturi pentru un Paste fericit si sanatos

In afara de imensa incarcatura religioasa, Pastele reprezinta trecerea de la iarna la vara si mai ales a doua mare ocazie de excese culinare a anului, dupa Craciun. Mielul la tava sau la protap, ouale rosii, cozonacul, pasca si vinul de asta-toamna sunt doar cateva dintre obisnuitele bucate traditionale care se vor afla pe masa, acasa sau in locul in care suntem invitati. Este important sa sarbatorim asa cum se cuvine si sa pastram traditiile cu care ne-am obisnuit de cand eram la mama acasa, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa tinem seama de consecintele provocate de o alimentatie in exces dupa o perioada normala sau de austeritate, daca am tinut post. Si pentru ca majoritatea dintre noi a tinut post, cel putin in Saptamana Mare, este bine sa incepem festinul pascal intr-o maniera echilibrata. Iata cateva sfaturi simple pe care le putem urma fara a le considera restrictive, dar care ne pot ajuta sa depasim perioada Pastelui fara a intampina probleme legate de digestie si pentru a ne reintoarce la serviciu pline de energie si cu multa pofta de viata: 1. Ouale trebuie consumate in cantitati limitate, nu mai mult de doua pe zi, din cauza cantitatii mari de colesterol pe care o contin. Este recomandat sa se consume alaturi de o salata verde si de legume proaspete de sezon. 2. Friptura de miel este, de asemenea, recomandat sa fie consumata cu o garnitura de legume: broccoli, ciuperci, conopida, fasole verde sau amestec mexican si o salata de cruditati si mai putin cu garnitura de cartofi, orez sau paste. 3. Alimentele prajite (de la carne si pana la legume) trebuie evitate pe cat posibil, in special cele prajite in ulei. Este de preferat sa incercati sa gatiti carnea la cuptor sau pe grill. 4. Alcoolul si dulciurile trebuie consumate in cantitati limitate, pentru ca au un aport mare de calorii "goale" de nutrienti. Nevoia de dulce care apare dupa masa poate fi estompata de o salata de fructe proaspete. Ciocolata sub forma de iepurasi si oua reprezinta marea ispita a momentului. Se stie ca un ou de ciocolata iti "doneaza" 520 de kcal si 32 g de lipide care se adauga direct stratului adipos. Pentru a arde acest aport caloric, se poate alege una dintre urmatoarele variante: mers activ 6 km, 40 de minute de jogging, o ora de inot, o ora si jumatate de aerobic sau o ora de fotbal. Asa ca trebuie sa ne gandim de doua ori atunci cand vrem sa ne rasfatam cu ceva bun. 5. Dupa masa copioasa de Paste, e bine sa facem o plimbare prin parc, sa evitam mijloacele de transport in comun, daca am fost invitati undeva, sau chiar sa ne oferim voluntar sa spalam vasele, daca am avut musafiri; in orice caz, este foarte important sa nu ne asezam in fata televizorului sau sa dormim. 6. Avand in vedere vremea calda, chiar daca zilele nu sunt insorite, ar trebui sa profitam de aceasta mini-vacanta si sa petrecem cat mai mult timp in aer liber, sa incercam sa ne relaxam si sa adoptam o atitudine pozitiva, alaturi de familie si de prieteni. Sa aveti un Paste fericit, activ si sanatos!

Dieta de detoxifiere

Desi soarele se lasa asteptat sa apara, calendarul ne anunta ca este primavara iar. Si ca-n fiecare primavara, incercam sa ne scuturam de tot ce apartine iernii si aici intra si kilogramele hibernale acumulate. Cea mai sanatoasa dieta pe care o putem adopta acum este una de detoxifiere a organismului, adica bazata in principal pe cruditatile atat de bogate in enzime si antioxidanti. Se stie despre cruditati ca sunt cheia sanatatii si a longevitatii. Ele permit organismului nostru sa functioneze asa cum a fost proiectat. Organismul uman asa cum este el astazi, reprezinta rezultatul unei evolutii de 4 milioane de ani. Timp de 3,950,000 din acesti ani, omul s-a hranit doar cu alimente crude, neprelucrate. Recent am inceput sa consumam alimente gatite. Cand aruncam o privire altor mamifere, nu observam vreo incidenta semnificativa a vreuneia dintre bolile care au devenit atat de comune la om. Nu cancer, nu boli de inima, accidente vasculare sau diabet. Inainte sa intram in detaliile legate de importanta cruditatilor pentru sanatate, haideti sa examinam care este efectul gatitului asupra alimentelor. Primul lucru care se pierde atunci cand prepari ceva este continutul sau in apa. Organismul uman este alcatuit in proportie de 60-70% din apa. Legumele si fructele sunt pline de apa si este o apa structurata pentru a facilita si imbunatati procesele noastre biologice. Prin gatire, proteinele din alimente sunt denaturate, devenind mai greu de digerat si utilizat. Fierberea / prajirea distrug 50% din proteine. Intre 50 si 80% dintre vitamine si minerale sunt de asemenea distruse. Pesticidele se descompun si ele in compusi mai toxici, care sunt si mai usor asimilabili. Se pierde oxigen si se produc radicali liberi. Dar cel mai important, enzimele sunt distruse atunci cand alimentele sunt incalzite la mai mult de 48 grade Celsius. Enzimele sunt catalizatorii oricarui proces chimic din organsimul uman. Fara ele, nu poate exista diviziune celulara, nu poate functiona sistemul imunitar, nu poate fi produsa energie si nu poate exista activitate cerebrala. Vitaminele si hormonii nu isi pot face treaba fara enzime. Exista doua tipuri diferite de enzime: metabolice si digestive. Organismul nostru produce mai mult de 100,000 de enzime diferite, fiecare indeplinind o anumita sarcina. Este interesant de stiut ca fiecare aliment contine combinatia optima de enzime digestive necesare pentru descompunerea sa completa. Acestea sunt enzimele alimentare. Dar gatind alimentele la mai mult de 48 de grade Celsius, enzimele sunt distruse si organsimul uman este pus in situatia de a genera enzimele necesare respectivei digestii. Exista doua mari probleme cu aceasta distrugere a enzimelor. In primul rand, organismul nostru nu poate produce enzime in combinatia perfecta pentru a asigura metabolizarea completa a alimentelor consumate. Aceasta duce la proteine sau lipide digerate partial si care se vor aduna si vor bloca tractul intestinal si arterele. Eskimosii sunt un excelent exemplu in acest sens. Eskimo inseamna "cel care mananca crud". Atat timp cat au trait secole de-a randul consumand doar carne cruda de balena sau foca, ei practic nu au avut de-a face cu scleroza arteriala. Aproape ca nu existau boli de inima sau hipertensiune arteriala, probleme care au devenit semnificative dupa ce au inceput sa consume carne prajita. Dar poate chiar mai important este faptul ca s-a demonstrat ca organismul uman produce de-a lungul vietii o cantitate limitata de enzime si fiecare aliment gatit pe care il consumam, determina consumarea de enzime din aceasta rezerva finita. Prin consumarea de cruditati nu este afectata aceasta rezerva. De aceea la 85 de ani se poate ajunge la un nivel al activitaii enzimatice de 30 de ori mai scazut decat la 18 ani. Imbatranirea nu este pana la urma decat o imputinare a enzimelor. Celulele nu se mai divid, iar sistemul imunitar nu mai face fata la fel de bine incercarilor prin care trece. Rezerva noastra de enzime este consumata pe timpul unei vieti in care consumam mancare gatita. Este interesant faptul ca toate mamiferele traiesc in general de 8 pana la 10 ori varsta lor de maturizare. Oamenii, animalele de casa si cele domestice care mananca mancare procesata ating numai de 4 ori varsta de maturizare. S-a demonstrat experimental ca o dieta cu produse gatite duce la o scadere a sperantei de viata, anormalitati congenitale si chiar pierderea capacitatii reproductive. Atunci cand corpurile noastre primesc cruditatile pentru care au fost proiectate, toate procesele noastre biochimice se desfasoara in conditii de sanatate optima. Toate celulele, organele si sistemele sunt capabile sa-si indeplineasca sarcinile intr-un echilibru perfect. Un teren biologic sanatos necesita o capacitate enzimatica optima, un echilibru acido-bazic si un tract digestiv sanatos (in cea mai buna stare). Cu un astfel de teren biologic sanatos, organismul va sti sa se descurce in mod eficient in fata tuturor incercarilor patologice la care ar fi supus. O dieta bazata pe cruditati duce la o viata mai lunga si mai plina de energie. Sa ne gandim cum ne simtim dupa o masa foarte copioasa, de Sarbatori de exemplu. Greutatea digerarii alimentelor gatite, produce scurgerea intregii noastre energii. Asta nu se intampla in cazul cruditatilor, si energia in plus obtinuta permite corpului sa isi concentreze resursele in alte directii. Este necesar mai putin somn si acesta este mai odihnitor. Numai atunci cand ne hranim cu alimente cu care organsimul nostru a evoluat in timp, vom ajunge sa mentinem echilibrul optim de hormoni si neurotransmitatori cerebrali. Asadar o dieta cruda bazata pe fructe, legume, salate, nuci si multa apa proaspata va va imbunatati in mod miraculos starea de spirit, pe cea de sanatate si nu in ultimul rand silueta.

Dieta de primavara

Desi doar calendaristic, primavara a sosit si a adus dupa ea si o gramada de Babe mofturoase, si un pic de astenie, pe ici, pe colo dar si dorinta puternica a fiecareia dintre noi de a fi mai proaspete, mai suple si mai frumoase. Si capitolul frumusete se refera in special la silueta si la aspectul pielii iar dieta joaca un rol mai mult decat esential in mentinerea acestora. Dupa o iarna care ne-a tratat tenurile cu ger, vant si ninsori trebuie adoptata o dieta care poate sa-i furnizeze pielii toti nutrientii de care are nevoie, in asa fel incat sa isi recapete stralucirea si fermitatea: Apa este extrem de importanta pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa. Asigurati-va ca sunteti in permanenta hidratate si beti intotdeauna un pahar cu apa inaintea oricarui efort. Pestele contine uleiuri care contribuie la hranirea optima a pielii. Consumati o portie de somon sau alt peste bogat in ulei de peste si veti imbunatati mult finetea si stralucirea tenului. Semintele de in sunt o excelenta sursa de acizi grasi omega-3, care indeplinesc un rol important in sanatatea pielii. Puteti consuma aceste seminte cu cereale, salate sau deserturi. Vitamina A este esentiala pentru piele, intrucat este responsabila de mentinerea sanatoasa a dermei si previne imbatranirea acesteia. Se recomanda cat mai multe legume portocaliu inchis (morcovi, ardei) si verde inchis (broccoli, spanac), acestea fiind bogate in vitamina A. Rosiile sunt de asemenea bogate in vitaminele A, C si potasiu. O piele sanatoasa, pentru a-si pastra echilibrul si umiditatea, are nevoie si de vitaminele B care se gasesc in cereale, lapte si germeni de grau. Vitamina C ajuta la producerea colagenului, care asigura sustinerea tesuturilor noastre. O lipsa de vitamina C poate provoca vanatai, pierderea rezistentei si elasticitatii pielii, precum si o vindecare dificila a zgarieturilor. Un bol de capsuni si un pahar mare de suc proaspat de portocale poate sa furnizeze intregul necesar de vitamina C. Vitamina E asigura pielii un aspect placut, de aceea se recomanda nuci si alune, alimente cu un continut bogat in aceasta vitamina. Otetul de mere are o serie de proprietati miraculoase in ceea ce priveste vindecarea unor afectiuni si datorita continutului sau mare de enzime, ajuta la eliminarea celulelor moarte si contribuie la mentinerea unui aspect suplu si tonic al pielii. In afara unei diete complete si echilibrate, se recomanda si exercitiile fizice ca un alt mod de a contribui la aspectul proaspat si tanar al pielii. Va uram o primavara cat mai placuta si speram ca sfaturile noastre va vor ajuta sa aratati cat mai bine in acest anotimp!

Cum ne alimentam cand suferim de colita

"Am o colita care ma impiedica sa mananc cruditati de orice fel si totusi as dori sa mai slabesc. In cazul de fata ce as putea manca? Miruna"Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH, consultant nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" (Tel: 021.650.46.50; 0721.091.762 sau email info@silueta-naturala.ro), raspunde:Exista principii fundamentale care au drept scop administrarea unor alimente usor de digerat in etajele superioare ale tubului digestiv, reusind sa puna colonul in repaus prin asa-numitul regim de protectie sau de crutare colica. In cadrul acestuia se vor interzice o serie de alimente nocive intestinului, ca fructele cu coaja si seminte ori cele uscate, toate cruditatile tari sau necoapte, painea proaspata, condimentele iritante, conservele din carne si peste, mezelurile, alcoolul si cafeaua.Practic, intr-o prima faza se exclud toate alimentele ce contin celuloza, punand colonul in repaus printr-o dieta hidrica alcatuita din ceaiuri bogate in tanin. Apoi se va administra un regim format din alimente cum ar fi: branza nefermentata, carne fiarta, peste slab, oua. Se vor interzice legumele si fructele verzi si uscate, painea, pastele, orezul. Alimentele care contin celuloza vor fi introduse progresiv, la inceput fierte si pasate, in ordinea continutului in celuloza si a digestibilitatii acesteia.

Dieta anticelulitica

Toate ne dorim un corp perfect, un corp suplu si frumos. Dar nu intotdeauna acest lucru este posibil. Una dintre problemele care poate ruina totul in aceasta privinta este bineinteles celulita. Dieta anticelulitica este una din metodele eficiente care lupta impotriva acesteia. Exista mai multe metode de reducere sau eliminare a celulitei. Exercitiile fizice regulate sunt un astfel de exemplu. Anumite tratamente specifice sunt de asemenea o idee buna. Dar numai combinand acestea cu dieta anticelulitica putem ajunge la rezultate cu adevarat spectaculoase. Dar hai sa vedem mai intai ce este celulita. Este vorba, dupa cum probabil stim cu totii, despre un depozit de grasime sub piele ce apare de obicei sub pielea coapselor, picioarelor, feselor. Femeile sunt mult mai afectate de celulita decat barbatii, si aceasta se explica cel mai probabil prin schimbarile hormonale prin care trec de-a lungul vietii. Daca am pronuntat cuvantul "grasime", este absolut firesc sa ne gandim si la cuvantul "dieta". Dieta anticelulitica este o solutie perfecta pentru problema coajei de portocala. Orice mananci si bei va influenta nivelul celulitei. Daca vom consuma alimentele potrivite, rezultatul va fi unul bun. Daca doresti eliminarea acestei probleme, trebuie sa eviti alimentele cu continut mare de grasimi. Sarea, zaharul si alimentele grase sunt interdictii clare ale acestui regim.Trebuie consumate zilnic fibre, pe care le gasim in fructe si legume proaspete. Ele ajuta la eliminarea toxinelor si a elementelor inutile. Trebuie de asemenea renuntat la alcool si tutun pentru ca ele produc toxine suplimentare in corp, dar si in piele. Dar haideti sa revenim la problema alimentatiei si pentru asta este util sa facem o trecere in revista a elementelor nutritive necesare pentru a avea o piele sanatoasa si stralucitoare. Vitamina A - Aceasta vitamina solubila in grasimi este esentiala pentru intretinerea si vindecarea tesutului epitelial, pielea fiind cea mai mare intindere de tesut epitelial pe care o avem. Cele mai bune surse sunt ouale, scoicile si laptele degresat. Se mai poate obtine si din alimente bogate in beta caroten, pe care organismul il poate transforma in vitamina A. Beta carotenul - cercetatorii au aratat ca o cantitate de numai 30mg pe zi (echivalentul a doua portii de morcovi) poate preveni si reduce inrosirea si inflamarea asociate cu expunerea la soare. Cele mai bune surse sunt legumele inchise la culoare cum ar fi morcovi, rosii, pepene verde, brocoli si spanac. Vitaminele B - Ajuta la transformarea caloriilor in energie mecanica si sunt componente ale unor enzime care mentin functionarea normala a pielii (inclusiv functionarea glandelor sebacee care mentin pielea umeda si fina). De aceea o lipsa a oricarei vitamine B poate avea efecte negative asupra pielii. Cele mai bune surse sunt carnea de pui, carnea rosie, pestele, bananele, cerealele integrale, drojdia, untul de arahide si ouale. Vitamina C - Aceasta vitamina contribuie la mentinerea colagenului, substanta de suport a pielii. Dar expunerea la soare si stresul poate duce la pierderea vitaminei C, pielea devenind prin aceasta vulnerabila la efectele mediului inconjurator. Cele mai bune surse sunt bineinteles citricele, capsunile, rosiile, ardeii grasi si fasolea verde. Vitamina E - Acest antioxidant incetineste imbatranirea celulelor pielii, reducand productia unei enzime numita colagenaza, care descompune colagenul, producand incretirea / ridarea pielii. Ca si mai sus, expunerea la soare poate provoca o pierdere a acestei vitamine. Cele mai bune surse sunt cunoscute ca fiind somonul, legumele, carnea slaba, migdalele, legumele cu frunze, maslinele. Seleniul - Efectele vatamatoare ale luminii ultraviolete sunt minimizate de acest mineral antioxidant, reducand prin aceasta riscul unor arsuri solare. De fapt, unele studii au aratat ca un nivel scazut al seleniului in sange, duce la o crestere a riscului aparitiei cancerului de piele. Alimente bogate in seleniu sunt tonul, graul incoltit, semintele de susan si cerealele integrale. Zincul - Acest mineral ajuta la mentinerea fibrelor de colagen si elastina, care dau pielii fermitate, prevenind "pungile" si ridurile. El leaga de asemenea aminoacizii care sunt necesari la formarea colagenului, esentiali in vindecarea ranilor. Cele mai bune surse, fructele de mare, curcanul, soia si ciupercile. Asadar urmand dieta anticelulitica si folosind metodele cosmetice actuale: impachetari cu substante organice sau cu lotiuni special create in acest scop, avem toate sansele sa obtinem o piele superba, stralucitoare si mai ales pregatita pentru vara.

De ce este recomandabil micul dejun cu cereale?

Sunt o femeie aflata la inceputurile carierei si, in consecinta, cea mai mare parte a timpului nu-mi apartine, fiind ocupata cu activitatile de ordin profesional. Prin urmare, mi se intampla ca dimineata sa nu am timp sa-mi pregatesc micul dejun, cu toate ca stiu cat este de important pentru a fi energica in fiecare zi. De aceea prefer un bol cu cereale, pe care de obicei le combin cu iaurt si adaug scortisoara sau fructe din compot. Cred ca acest mic dejun detine recordul in viteza de preparare. Am observat ca, pe langa aportul de energie pe care mi-l asigura acest meniu, nu ma plictisesc niciodata! Exista atat de multe sortimente, atat de multe arome, incat singura dificultate este de a alege. Si aleg - in fiecare saptamana altceva, testez in permanenta, uneori le combin si niciodata nu sunt dezamagita de rezultat. Este un mic dejun simplu... dar nu toate marile idei sunt caracterizate de simplitate? In afara de asta, stiu ca cerealele sunt sanatoase, bogate in vitamine si minerale asociate intr-o proportie ideala pentru a fi asimilate de organism. Tinand cont de ritmul trepidant al vietii cotidiene, este esential sa ma alimentez cat mai corect, pentru a fi in forma si a da randament la serviciu. Consumand cereale, reusesc sa imbin utilul cu placutul. Opinii ale altor consumatori de cereale In cercul meu de prieteni si colegi sunt multe persoane care agreeaza micul dejun de acest tip. De exemplu, Gabriela spune ca cerealele sunt un aliment ideal pentru ca, desi consistente, sunt usoare. "Dimineata imi este dificil sa mananc ceva greu, iar cerealele constituie un aliment usor care ma ajuta sa imi mentin nivelul energetic pe parcursul intregii zile", spune Gabriela, ale carei cereale preferate sunt cele cu ciocolata si cele obtinute din secara. Monica, o femeie aflata permanent in criza de timp, consuma cereale pentru ca sunt rapid de preparat. In aceeasi nota, Dana ne spune ca micul dejun cu cereale este unul dintre preferatele ei, fiindca pregatirea acestuia nu dureaza decat cateva minute. Cristina face mai mult decat atat: i se intampla sa manance si la cina cereale. "Ajung seara tarziu acasa, dupa o zi absolut epuizanta si simt ca pur si simplu nu mai am putere sa gatesc. Ma instalez la televizor cu un bol mare cu cereale si iaurt si sunt multumita. Nu inseamna ca sunt in contratimp - cerealele sunt energizante, dar in nici un caz nu sufar de insomnie dupa aceea. Si, pentru ca sunt atat de diversificate, nu ma satur de ele si le consum cu placere si dimineata!" Dupa cum vezi, majoritatea femeilor consuma cereale, mai ales daca sunt ocupate cu serviciul si viata personala. Usor de preparat, gustos si sanatos... chiar, ce ti-ai mai putea dori? Pofta buna!

Dieta anti-colesterol

Lipidele sau grasimile sunt o sursa majora de energie pentru organismul uman, insa nu e singura si, in plus, o cantitate prea mare de grasimi in dieta este daunatoare. Sistemul circulator este cel mai afectat, deoarece nivelul crescut al colesterolului contribuie la cresterea incidentei accidentelor vasculare si a numarului de infarcturi cardiace.Pe scurt, inima pompeaza sange prin intermediul unor vase sanguine numite artere. Acest sange transporta oxigenul vital si nutrientii necesari tesuturilor si organelor intregului corp. Atunci cand nivelul colesterolului creste peste limita normala si pentru perioade indelungate, acesta se depune ca o ceara pe peretii interiori ai arterelor si reduce sau blocheaza circulatia sanguina. Organele care primesc sange de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen si nutrienti, cat ar avea nevoie. De exemplu, atunci cand circulatia cerebrala este blocata, se produc accidentele cerebrale.Colesterolul provine din doua surse: cel mai mult se produce in ficat, prin transformarea diversilor nutrienti, in special grasimi saturate. Din moment ce toate animalele isi produc propriul colesterol, cealalta parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit in intestine si se adauga la cel produs de ficat. Este cunoscut faptul ca o dieta bogata in grasimi saturate conduce la cresterea productiei de colesterol din organism. Asadar, prin reducerea cantitatii de grasimi din dieta se poate mentine nivelul colesterolului sanguin total in limite normale.La randul lor, grasimile pot fi saturate si nesaturate. Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grasimile saturate se solidifica sau raman solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide in aceleasi conditii. Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar sa se limiteze aportul grasimilor saturate. Grasimile saturate se gasesc in special in carne si lactate facute din lapte nedegresat.Grasimile nesaturate (mono-nesaturate si poli-nesaturate) se gasesc in principal in plante si conduc in mai mica masura la cresterea colesterolului total. Exista evidente experimentale ca grasimile mononesaturate (ulei de masline) chiar ajuta la scaderea colesterolului sanguin. Exista o serie de grasimi vegetale care se comporta ca si cele saturate: uleiul, nuca de cocos si untul de cacao (component al ciocolatei) si care trebuie evitate.Pe etichetele alimentelor se intalneste adesea termenul de grasimi vegetale hidrogenate. Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei si care sunt, deci, saturate. Aceste grasimi hidrogenate sunt folosite la producerea snack-urilor si margarinelor. Prin urmare, grasimile, in general, trebuie reduse in dieta, insa cele saturate trebuie excluse din alimentatia zilnica.Practic, este necesar sa se urmeze un program alimentar sarac in colesterol si care sa aiba urmatoarele obiective: scaderea cantitatii de grasimi saturate din dieta; scaderea nivelului de colesterol; limitarea sodiului din alimentatie; cresterea cantitatii de fibre si carbohidrati complecsi; scaderea aportului caloric zilnic, daca e necesara ajungerea la o greutate corporala sanatoasa.Dupa aceasta parte introductiva, saptamana viitoare vom discuta ceva mai concret despre cateva detalii practice si meniuri.

Dieta anti-colesterol (II)

In materialul de saptamana trecuta, "Dieta anti-colesterol", am aflat unele informatii generaledespre ceea ce inseamna colesterolul si de ce anume trebuie sa ne ferim. Insa, din punct de vedere practic, se impun o serie de modificari ale stilului de viata si mai ales de alimentatie. 1. Trebuie limitate zaharul si alcoolul. Ele nu furnizeaza multi nutrienti, dar aduc multe calorii. Isi aduc deci contributia la cresterea colesterolului prin cresterea in greutate. Un organism supraponderal contine in exces grasimi saturate. 2. Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul si sedentarismul, pot mari riscul unor afectiuni cardiace. Fumatul ar trebui abandonat, iar exercitiile fizice (20-30 de minute, de 3 ori pe saptamana) ajuta la reducerea nivelului colesterolului si previn construirea depozitelor de colesterol. Tot miscarea duce si la reducerea stresului, un alt factor de risc important in cazul bolilor cardiovasculare. 3. Trebuie consumat des peste, de cel putin 3 ori pe saptamana. Anumiti pesti marini si oceanici cum ar fi macroul, somonul, heringul, tonul, contin un ulei numit acid gras Omega-3. Acesta contribuie la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului in sange. Suplimentele pe baza de ulei de peste nu sunt totusi recomandate pentru ca aduc prea multe calorii. 4. Sunt de evitat alimentele cu continut ridicat de sodiu. Anumiti pacienti cu nivel de colesterol mare au si tensiune arteriala mare. Prin reducerea sodiului, se poate pastra tensiunea in limite normale. Sarea de masa este 50% sodiu. Sodiul este de asemenea un ingredient in multe alimente procesate. Se recomanda citirea etichetelor si alegerea numai a produselor care nu contin mai mult de 300mg de sodiu intr-o portie. Verdeata si mirodeniile pot fi folosite in locul sarii pentru a da gust mancarurilor. Nu trebuie folositi inlocuitorii sarii decat la recomandarea medicului. 5. Trebuie crescuta cantitatea de carbohidrati (paste, seminte, cartofi) consumata. Ca si grasimile, sunt o excelenta sursa de energie, dar fara efectul negativ pe care grasimile il pot avea asupra organismului. Dar, din nou, trebuie citite cu atentie etichetele produselor de patiserie, prajiturilor sau biscuitilor. De multe ori, pentru producerea acestora se foloseste ulei de cocos, ulei de palmier sau grasimi hidrogenate. 6. Consumati 20-30 de grame de fibre in fiecare zi. Alimente cum ar fi legumele, cerealele integrale, orezul brun, merele, capsunile si morcovii, trebuie consumate pentru ca ele contin fibra solubila. Aceasta ajuta la scaderea colesterolului din sange. 8. Mancatul la restaurant poate fi o problema. Trebuie evitate restaurantele fast foods, care de obicei ofera produse cu continut ridicat de grasimi si sodiu. Sunt bineinteles si multe restaurante care s-au aliniat necesitatii de a oferi o gama de produse cu grasimi si colesterol scazute. Se poate intreba despre ingrediente si despre cum au fost preparate mancarurile, iar alegerea trebuie facuta cu grija si se pot cere portii cat mai mici. Acestea ar fi cateva sfaturi, care aplicate cu grija si perseverenta pot preveni cresterea colesterolului sanguin dar si reducerea nivelului acestuia. Noile etichete ale alimentelor, ofera consumatorilor informatii asupra continutului in grasimi, grasimi saturate, colesterol, sodiu si fibre. Daca aveti nevoie de ajutor in interpretarea acestor informatii, se poate consulta un medic sau un nutritionist.

Cerealele, o sursa importanta de minerale

O dieta sanatoasa trebuie sa fie echilibrata, ceea ce presupune un consum mai ridicat de anumite alimente si un consum mai redus de produse din alte categorii. Un punct de reper, in acest sens, este piramida alimentelor, la baza careia stau cerealele, alimentul care este recomandat a fi consumat cel mai des intr-o zi. In varful piramidei se afla grasimile, uleiurile, dulciurile, cu o frecventa mai redusa a consumului. Obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz, cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase, se prepara usor si rapid si sunt recomandate de medici si nutritionisti sa fie consumate la orice varsta. Cerealele sunt recomandate in alimentatia zilnica intrucat contin grasimi nesaturate, cantitati importante de fibre si carbohidrati. De asemenea, sunt si o excelenta sursa de vitamine de tipul B, minerale - precum fier, magneziu, cupru, fosfor si zinc - si antioxidanti. Produsele cerealiere sunt una dintre principalele surse de fier in alimentatia zilnica. O portie de 30 g de cereale asigura 8 mg de fier, adica necesarul recomandat de fier pentru copiii cu varste intre 9 si 13 ani. Cercetarile in domeniul nutritiei subliniaza faptul ca anemia determinata de carenta fierului este problema de nutritie cea mai raspandita in lume. Specialistii in domeniu recomanda consumul zilnic de alimente imbogatite cu fier, cum sunt cerealele. Rolul fierului in organism este antioxidant si asigura transportul oxigenului in organism intervine in procesul de producere a energiei regleaza insuficienta de oxigen, la altitudini inalte sau pentru persoanele care sufera de afectiuni ale plamanilor ajuta in sinteza ADN-ului se implica in functii vitale pentru organism, inclusiv cresterea, reproducerea si functia imunitara. Deficienta de fier cauzeaza anemie Deficienta de fier determina aparitia anemiei, care se manifesta prin oboseala, tahicardie si respiratie accelerata la efort. Deficitul de fier limiteaza performanta atletica si capacitatea de munca fizica. in cazul deficientei de fier, abilitatea de mentinere a unei temperaturi normale a corpului la expunerea la frig este si ea afectata. Deficienta grava de fier poate duce la unghii casante, inflamatii la colturile gurii, atrofierea gustului si o limba incarcata, iar in cazuri extreme pot aparea dificultati in a inghiti, datorita aparitiei de formatiuni in gat si pe esofag. La copii, lipsa de fier produce intarzieri in dezvoltarea cognitiva si sociala si reduce performantele scolare.

Dieta post-natala

Ai facut poate cel mai important pas din viata ta: ai dat viata unei fiinte noi. Te-ai gandit din timp la toata bucuria, dar si la problemele inerente sarcinii. Ai nascut, iar in primele saptamani de dupa esti preocupata exclusiv de starea bebelusului tau, insa incepi sa te gandesti si la tine si, in special - cand vei reveni la "normal", adica la greutatea corporala pe care o aveai inainte de sarcina. Media castigului ponderal de-a lungul unei sarcini normale este de 11 - 16 kg, din care la nastere se pierd 6 - 7 kg, iar pe cele ramase unele mamici le pierd in primele saptamani imediate nasterii, iar altele reusesc mai greu sa scape de ele, ba chiar le si multiplica. "Pot sa ajung la greutatea pe care o aveam inaintea sarcinii?" - este cea mai frecventa intrebare pe care o primim de la proaspetele mamici Faptul ca am adus pe lume un copil nu inseamna ca ar trebui sa fim si rubiconde. Multe dintre mamici isi revin la silueta prenatala in 8-12 luni. In cazul in care bebelusul este alaptat, dieta de revenire ar trebui planuita cu responsabilitate, pentru ca toate substantele care se formeaza si se descompun in timpul lipolizei, vor afecta compozitia laptelui si implicit starea generala a copilului. Asadar, in cazul alaptarii, in primele 3 luni post-natale ar trebui sa fie concentrate asupra unui program alimentar sanatos, imbinat cu exercitii fizice usoare si numai dupa ce menstruatia revine la normal, se poate urma o dieta echilibrata, bazata pe 1600-1800 kcal. "In cat timp pot sa-mi recapat silueta pre-sarcina?" - este o alta intrebare des intalnita Daca s-au luat in greutate intre 11 si 16 kg, perioada de recuperare va fi de 4-6 luni. Daca kilogramele luate pe sarcina au fost mai multe, se va avea ca obiectiv pierderea a 600-800 g pe saptamana. In plus alaptatul ajuta la scaderea ponderala pe perioada primelor 12 luni de la nastere, insa nu trebuie sa ne bazam doar pe efectul benefic al alaptarii: dieta si exercitiile fizice sunt esentiale. Dieta post-natala trebuie sa fie una incarcata nutritiv, bogata in minerale, vitamine si fibre alimentare si saraca in grasimi. Din punct de vedere dietetic, post-natal se fac doua mari greseli: ori se consuma alimente procesate si goale de nutrienti, ori se practica diete hipocalorice sau mai rau, infometarea. Ambele variante sunt nesanatoase si aducatoare de kilograme. Cea mai echilibrata dieta este formata din 50% carbohidrati complecsi, cat mai putin rafinati, 20% grasimi (cat mai multe nesaturate) si 30% proteine. Carbohidratii complecsi pot fi consumati sub forma de: cereale, musli, orez brun, paste integrale. Ei sunt bogati in fibre, fier, calciu, vitemine B, au putine grasimi si sunt satiosi. Legumele sunt de preferat sa se consume proaspete sau congelate si mai putin din conserve (bogate in sodiu si aditivi alimentari): spanac, varza, salata, mazare, fasole verde, morcovi, ardei gras, ceapa, usturoi, ridichi, rosii, castraveti, etc. Legumele sunt surse bogate in enzime si vitamine si sunt sarace caloric. Fructele sunt recomandate sub forma proaspata sau inghetata si mai putin sub forma de compot sau conserva (dispar enzimele si au adaosuri mari de zahar). Fructele sunt bogate in antioxidanti: vitaminele A, C, acid folic, fibre si sunt sarace in grasimi si calorii: mere, pere, portocale, grapefruit, lamai, kiwi, ananas, etc. Grasimile vor fi consumate doar sub forma nesaturata, uleiul de masline, care este o buna sursa de acizi grasi esentiali si de vitamine liposolubile: A, D, E, K. Rolul exercitiilor fizice nu trebuie minimizat. De indata ce medicul considera ca organismul este pregatit, se pot incepe programe de gimnastica usoara care sa dureze cate 10 minute la inceput si apoi sa creasca treptat si ca durata si ca intensitate. Prin miscare se vor obtine beneficii atat fizice cat si psihice. Exista si alte proceduri fizice complementare care pot grabi recuperarea siluetei: miostimularea (stimularea musculara) si termoterapia. Aceste proceduri corporale trebuie aplicate pe zonele cu probleme in asa fel incat sa se obtina efecte de slabire si tonifiere rapide si durabile. Astfel, prin imbinarea dietoterapiei cu miscarea si procedurile complementare specifice post-natale se poate obtine pe langa bebelusul mult dorit si o silueta incredibila.

Cerealele te ajuta sa previi osteoporoza

Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, ce se caracterizeaza prin scaderea masei osoase si deteriorarea structurii tesutului osos, consecinta fiind cresterea riscului de fractura. Statisticile ne dau vesti ingrijoratoare: 1 din 2 femei vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura osteoporotica. Chiar daca esti inca tanara, nu inseamna ca esti ferita de riscuri. Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o afectiune ce apare numai la persoanele in varsta, dar s-a demonstrat canu este specifica numai generatiei a treia, fiind intalnita si la persoane mai tinere. Factorii de risc sunt numerosi, fiind de ordin genetic (constitutie fragila, antecedente familiale), hormonal (menopauza precoce), medical (corticoterapie prelungita), dar si unii influentabili, precum: fumatul, consumul excesiv de cafea si alcool, aport redus de calciusi lipsa vitaminei D. Este adevarat, cu unii dintre factorii mentionati nu putem "lupta": este imposibil sa prevenim menopauza precoce sau sa intrerupem administrarea de Cortizon, daca situatia o cere. Cu toate acestea, nu suntem complet neputincioase in fata acestui inamic ascuns care este osteoporoza! Putem renunta la fumat, la cafea si... ne putem asigura ca alimentatia zilnica va constitui o veritabila "arma secreta". Te-ai putea intreba: ce legatura exista intre deficienta de calciu si aparitia osteoporozei? Explicatia este simpla: intregul tau sistem osos si dantura sunt compuse din calciu. Daca organismul nu primeste suficient calciu prin dieta, va prelua ceea ce are nevoie din oase. In timp, acest proces poate conduce la osteoporoza. Calciul este un mineral si din acest motiv nu poate fi produs in organism, unica sursa de calciu fiind alimentatia. Optional, se poate recurge la suplimente, dar specialistii in nutritie au ajuns la concluzia ca cea mai buna modalitate de a garanta un aport adecvat de calciu este consumul de suplimenti nutritivi bogati in acest mineral. Cerealele sunt o sursa importanta de calciu atat pentru copii, cat si pentru adulti. Un bol de cereale servite cu lapte asigura aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu. Cerealele pentru mic dejun sunt un aliment nutritiv important, fiind bogate in vitamine, calciu si fier. Ele asigura o cantitate adecvata de calciu pentru orice varsta, precum si vitamina D necesara fixarii calciului in organism. Asimilarea calciului din cereale permite totodata si asimilarea celorlalte elemente nutritive din componenta acestora. Calciul se gaseste preponderent in lapte, produsele din lapte si cereale. O portie de 30 g de cereale asigura 10 la suta din doza zilnica recomandata de calciu pentru copiii intre 9 si 18 ani, iar un bol de cereale cu lapte asigura aproape 30 la suta din aceasta doza. Stii si tu ca intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi... prin urmare, incepe chiar acum sa-ti fortifici organismul, pregatindu-ti un bol cu cereale si lapte cald sau iaurt. Un tratament preventiv mai agreabil nu-mi pot imagina!

Anastacia, învingătoare în faţa cancerului: „Nu sunt o victimă, sunt o supravieţuitoare“

A murit de cancer de colon la 32 de ani: Doctorii i-au spus că e prea tânără ca să aibă aşa ceva

De ce se nasc bebelușii cu atât de mult păr?

Un gest frumos pentru studenţi: În fiecare an face asta!

8 lucruri pe care să nu le introduci niciodată în cuptorul cu microunde

Cum să-ți faci un brad de Crăciun ieșit din comun. 20 de idei creative

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

Cele mai interesante decorațiuni de Crăciun pentru exterior

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

Ce semnale de alarmă îți dă corpul dacă ai probleme cu rinichii

Studiu. Filmele horror te ajută să slăbeşti

Experții avertizează: Dacă îi dai copilului tău un smartphone, este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

Lămâile înghețate împotriva diabetului, tumorilor și kilogramelor în plus

Cum te ajută varza să scapi de durerile articulare

Vrei să dormi bine? Respectă aceste 6 reguli oferite de un expert!

;