Obezitatea, o "epidemie" a lumii moderne

In urma cu un secol, una dintre preocuparile generale era aceea de a avea parte de o masa imbelsugata zilnic, pe cat posibil usor de obtinut. Astazi, ceea ce ar putea parea un chilipir pentru...

In urma cu un secol, una dintre preocuparile generale era aceea de a avea parte de o masa imbelsugata zilnic, pe cat posibil usor de obtinut. Astazi, ceea ce ar putea parea un chilipir pentru strabunicii nostri s-a transformat intr-unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii si siluetei multor oameni din intreaga lume.

Potrivit site-ului Medicinenet.com, in unele zone dezvoltate ale Globului, de exemplu in Statele Unite ale Americii, obezitatea a capatat deja proportii epidemice - unul din trei americani sufera de obezitate.

Definita de specialistii site-ului mentionat drept o stare cronica a organismului determinata de grasimea in exces, obezitatea nu este, din pacate, o problema locala, incidenta acesteia la nivel global aproape dublandu-se din 1991 pana in 1998.

In prezent, specialistii in domeniul nutritiei ne avertizeaza ca o crestere accelerata a acestei probleme, ca parte a globalizarii sau nu, atrage dupa sine o serie de probleme serioase de sanatate.

Astfel, in urma cercetarilor efectuate de specialistii americani privind speranta de viata, conform USAToday,  s-a ajuns la concluzia ca obezitatea se numara printre factorii care contribuie la micsorarea sperantei de viata a generatiei actuale - cu alte cuvinte, a copiilor nostri. Acestia ar putea trai cu doi sau chiar cinci ani mai putin din cauza problemelor legate de greutate.

Rezultatele cercetarilor sunt ingrijoratoare daca ne gandim ca 10% din copiii lumii sunt obezi. Potrivit ChinaDaily.com, numarul aproximativ al acestora este de 155 de milioane sau, mai simplu, unul din zece copii pe care ii vedem pe strada este obez sau supraponderal.

Copiii sau tinerii aflati intr-o astfel de situatie risca sa aiba probleme de sanatate serioase pe viitor, care includ diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer.

Ce inseamna, de fapt, sa fii obez?

Obezitatea este o problema care nu tine cont de niciun aspect legat de varsta, ocupatie, pozitie sociala, rasa sau religie. Daca facem abuz de mancare hipercalorica si suntem sedentari, ea ne poate afecta pe toti, cu aceleasi efecte devastatoare asupra sanatatii si vitalitatii organismului.

Potrivit Medicinenet.com, cantitatea normala de grasime din corpul uman, exprimata in procente, se afla intre 25-30% in cazul femeilor si intre 18-23% in cazul barbatilor. Daca se depasesc cei 30% in cazul femeilor sau 25% la barbati, vorbim despre obezitate.

Exista o serie de factori care favorizeaza instalarea obezitatii (cei mai multi dintre ei pot fi indepartati prin adoptarea unui regim de viata sanatos), precum cel genetic, tendinta de a manca prea mult - in special daca este vorba despre mancaruri care contin carbohidrati simpli, "rontaitul" exagerat intre mese, metabolismul lent, lipsa exercitiilor fizice, dar si anumite medicamente sau boli.

Totodata, nu trebuie neglijat factorul psihologic, care ne determina sa mancam mai mult decat avem nevoie, supunandu-ne astfel organismul la un efort inutil de procesare a alimentelor (este des intalnit cazul celor care mananca de suparare sau din plictiseala).

Care sunt principalele riscuri pe care le presupune obezitatea?

Lasand la o parte orice considerent de ordin estetic, obezitatea reprezinta un pericol demn de luat in seama la adresa sanatatii. Faptul ca o persoana opteaza pentru o alimentatie bazata pe produse fast-food, si nu pe alimente proaspete, naturale si neprocesate, sau prefera sa petreaca ore in sir din zi in fata televizorului, in locul unei plimbari in parc, va avea, mai devreme sau mai tarziu, repercusiuni asupra sanatatii sale.

 

Comentarii (30)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Denisa pe 14 Iun 2014, 16:16
    .........

    am 12 ani,71 kg si 1,62 ce sa fac sa slabesc?

    0
    0

  • teodoralili pe 31 Mai 2009, 01:55
    ajutatima sa slabesc

    buna am 20 de ani si am aproape 80 kg am 1,60m si asi vrea sa slabesc ,din cauza ca am ramas insarcinata am loat in greutate foarte mult de 3 ani asi vrea sa slabesc dar nu reusesc va rog ajutatima uitati id meu de mess ghionea_teodora@yahoo.com va multumesc .

    0
    0

  • Miribelu pe 30 Ian 2009, 20:36
    -

    Dupa parerea cea mai buna dieta ar fii: Sport si sa beti apa cel putin 2l pe zii,fara paine,mancare nesarata si de preferat seara sa mancati fructe,iaurturi,salate sau legume. Eu asa m-am obisnuit singurica si imi mentin greutatea stabila....am observat doar ca vara slabesc de obicei vrei 4-5 kg pentru ca atunci manac fructe la greu si paine mai deloc. Am 1,52m. si 54kg.Ceea ce ma calca pe nervi este ca vreau sa ajung la 49-50kg si nu reusesc nici cum,sau cand reusesc imediat pun ceea ce-am realizat la loc.Nu vreau sa tin o dieta prin infometare pentru la urma voi pune pe mine greutatea dubla si nu vreau sa am batai de cap. Cei din jur imi spun ca arat bine si ca treaba cu slabitul este un moft al meu.Intradevad poate au dreptate dar piticii mi s-au fixat pe creier. Mi-am calculat IMC si am 22.94 -greutate normala

    0
    0

  • Manea Constanta pe 14 Dec 2008, 21:15
    pt. Gabriela

    Te rog trimite-mi si mie regimul pe care l-ai tinut, pe adresa manea_constanta@yahoo.com. Tin sa mentionez ca sunt mama, am 27 ani si dupa sarcina nu am mai putut sa dau jos kilogramele.Am 1,60 si 76kg.Multumesc!

    0
    0

  • rebeca pe 24 Nov 2008, 10:19
    am avut 47 de kg

    deci eu mereu am avut 47 de kg dar de cam un an miam cumparat masina si circul numai cu ea sport nu mai fac aproape de loc acum am 57 de kg dar vad ca datorita regimului pe care il tin dau jos un kg in tr-o saptamana,el consta i mersul pe jos o ora zilnic nu mananc dupa ora 6 si mananc doar pita prajita si cat mai multe legume si fructe,si bine inteles ca evit sa mananc mancaruri grase sau fripturi iar dulciuri mananc batoane de slabit sau cereale.la mine functioneaza sper ca si la voi

    0
    0

  • ghiuzel pe 19 Nov 2008, 20:07
    pt. gabriela

    te rog din suflet trimitemi si mie regimul tau pe Buliga.Laura@yahoo.com am 150 si 75kg multumesc din suflet

    0
    0

  • deea pe 15 Nov 2008, 07:44
    sal

    sunt tot deea.....am dat un coom.. mai sus...am gresit...am 58 kg...

    0
    0

  • deea pe 15 Nov 2008, 07:43
    buna

    eu am 15 ani...poate e o varsta frageda sa ma gandesc la slabit dar eu vreau sa arat bne...am 1,67 si 68 kg....sunt bne in restul corpului ... dar am burtik...cum scap de ea????>...heeeeeeeelpp

    0
    0

  • Andreita22 pe 13 Nov 2008, 14:01
    pt gabriela......

    fetelor,va rog si eu vreau regimul gabrielei,va rog din suflet sa mi-l trimiteti pe fatalibera_19@yahoo.com sau sa-l postati aici sa il aiba cei interesati.Mersi!

    0
    0

  • tygrutza69 pe 12 Nov 2008, 06:33
    scz

    am uitat mailul... tygrutza69@yahoo.com

    0
    0

  • tygrutza69 pe 12 Nov 2008, 06:32
    buna....

    este un articol foarte bun dar vreau si eu regimul te rog frumos..eu am 1.73 si 95 kg..stiu ca sunt obeza..dar am si probleme de santate.....

    0
    0

  • alexandra pe 7 Nov 2008, 17:53
    pt gaby

    lasane si noua scris regimul tau..sau trimitemi-l si mie pe e-mail sandra_92_bv@yahoo.com

    0
    0

  • ionela pe 6 Nov 2008, 18:47
    pentru gabriela

    vreau si eu regimul tau te rog frumos.e-mail ionela180187@yahoo.com

    0
    0

  • ADRIANA1964 pe 1 Nov 2008, 17:17
    intrebare pentru gabriela

    ce fel de regim cu carne ai tinut scrie-mi te rog pe e-mail nafservicesrl @yahoo.com multumesc

    0
    0

  • gabriela pe 29 Oct 2008, 15:36
    regim

    Eu am avut pe 3 iulie 103kg si azi am 80kg.Am fost la doctor si am tinut regim bazat pe carne.In 2 sapt am slabit 5kg Cu 5 mese pe zi de carne slaba.Dupa o luna am avut voie si 2 mese de legume cu ciuperci si am mai dat jos 7 kg si tot asa .... continui.Fara sala si alergare.

    0
    0

  • adriana pe 20 Oct 2008, 21:37
    obeza

    am 1,66m si 77kg la cantar afiseaza si grasimea si apa din corp am39.2grasime si 44apa ce pot face am tinut mai multe diete dar nu slabesc paine nu mananc deloc de ani de zile vreo 4 luni am mancat numai salate de cruditati am slabit 3-4 kg si de atunci nu mai slabesc chiar daca nu maminc nimic fac si putin sport am o bicicleta eliptica cateodata fac in fiecare zi dar sunt zile in care ma descurajez si nu mai am chef apoi reiau si mai fac am deja un stres teribil in sensul grasimi am 44ani si fizicul ma intereseaza dar mai mult sanatatea ce pot sa mai fac unde sa ma adresez sunt dispusa sa fac aproape orice numai sa slabesc sau macar sa nu ma mai ingras va rog indrumati-ma sau sfatuiti-ma ce sa fac va multumesc

    0
    0

  • Alexutzza pe 11 Oct 2008, 22:51
    ...oarecum...am reusit si eu..efortul insa..nu se poate spune k a fost unul mare

    ....am 1,70 si 55 kg.....si am slabit..renuntzand treptat la paine....apoi..mancand des dar putzin..si fructele au avut un rol imp in dieta mea..sport..normal k am facut..fara el nu se poate orice dieta ai tzine.....incearca sa cautatzi pe youtube exercitzii..acolo am gasit cv cu care mam 'sculptat'....:D...si..dak vrei..totul se poate..vointza..este cea mai imp dintre toate

    0
    0

  • PASTOR VIORICA pe 10 Oct 2008, 16:26
    Am 52 de ani si merg la sala

    Dupa cum am aratat mai sus ,am 52 de ani si merg la o sala de fitness din localitatea in care locuiesc. De ce? Fiindca este singura solutie pentru a slabi , a fii sanatoasa si a ma simti bine in pielea mea. Duceam o viata sedentara cu putina miscare si aveam un metabolism cam lenes. De cand fac miscarea zilnic o ora si jumatate: alergare pe banda, bicicleta ,steper , tractiuni , in doua luni si jumatate am slabit 10 kilograme si ma simt bine. Este adevarat, mananc mai putin si mai des aproape fara restrictii. Un lucru este cert: consum mai mult dacat mananc - acesta este secretul. Cat despre timp ( desi am un sot si 2 baieti mari ) imi fac, chiar daca ma culc mai tarziu.

    0
    0

  • Leval pe 9 Oct 2008, 10:49
    Obezitate=probleme de sanatate

    Deja se stie ca obezitatea este o problema mare. Si nu e vorba de aspect axterior, e vorba de sanatate. Tot mai multe boli sunt asociate cu surplus de greutate. Ca aspect, hai ca cine ma iubeste, ma iubeste asa cum sunt, dar cu sanatatea ce facem? Probleme cardiovasculare, oboseala, lipsa de energie, boli de inima si de ficat, cu astea ce facem? Asa ca nu mai trebuie sa fim cinici, pentru ca obezitate=om bolnav, asta e clar. Eu lucrez in domeniu si stiu ce spun. www.slabimsanatos.ro

    0
    0

  • accesati www.csid pe 9 Oct 2008, 10:03
    indicele corporal

    acolo veti vedea cum stati cu grasimea si caloriile tuturor alimentelor.

    0
    0

  • zambiluta pe 9 Oct 2008, 09:26
    ....

    Pt. ALEXY si pentru florinadragan - cu siguranta nu sunteti obeze . dati cautare pe google pt. IMC(indice de masa corporala).Nu mai tin minte exact cum se calculeaza ,se fac niste rapoarte in functie de inaltime,greutate si varsta.Oricum,nu sunteti obeze! Sunteti plinute si se poate rezolva fara cine stie ce regimuri .La 20 de ani aveam 67 kg.Ma lasasem desport si nici nu mi-am dat seama cand m-am ingrasat.Am inceput sa renunt la paine,sa mananc mai putin dar regulat si am inotat destul de mult o perioada .Am slabit treptat dar m-am mentinut.Acum 10 ani, aveam54-56kg, acum ajung uneori si la 60kg.dar caut sa nu depasesc greutatea asta.Cat despre pastilele chinezesti, acum cateva seri au dat la stiri persoane care au avut niste complicatii grave-paralizii,hemoragii masive.Nu va jucati cu sanatatea voastra!Stiu, toate ne dorim sa ne schimbam peste noapte, sa aratam bine intr-un timp cat mai scurt.Invatati sa aveti rabdare!

    0
    0

  • ALEXY51990 pe 9 Oct 2008, 00:38
    pastilele chinezesti pentru slabit

    stie cineva de aceste pastile cunosc o persoana care a slabit vreo 10 kg dar nu vrea sa spuna ce pastile sunt exact doar ca sunt chinezesti

    0
    0

  • ALEXY51990 pe 9 Oct 2008, 00:36
    obeza

    am 1.65 si 68 kg si 36 ani

    0
    0

  • florinadragan pe 8 Oct 2008, 19:59
    obez

    am 1.70 si 69-70kg....e bine? e rau? nu stiu....am 35 ani...

    0
    0

  • zambiluta pe 8 Oct 2008, 10:27
    .......

    Bun artcol! Pentru toate fetele obsedate de silueta:NU VA MAI PEDEPSITI SI NU MAI FITI COMPLEXATE! Este bine sa nu fii supraponderal in primul rand pentru sanatate.NU LUATI PASTILE! Faceti miscare, mancati regulat si cate putin ...tot ce s-a scris in articolul acesta si in altele este perfect adevarat. Nu trebuie sa exagerati cu regimuri si tot felul de inventii.Trebuie sa aveti rabdare ,sa ganditi pozitiv si mai ales sa va placeti pe voi insiva.Una e sa fii obez si alta este sa ai cateva kg. in plus.Pentru cele din ultima catg. recomand o emisiune pe care am descoperit-o intamplator la EUFORIA tv,duminica, la ora 17,"Fii sexy!!" Sa stiti ca nu scrie o grasa! Am 1,68m, 58kg. si 39 de ani.

    0
    0

  • raileanur pe 8 Oct 2008, 09:16
    cum am reusit eu?

    salutare!si eu am avut probleme cu greutatea dar nu exagerat .Eram plinuta, dar acum multi spun ca sunt slaba...am slabit treptatacam in doi ani...12kg...si fara nici un regim....mancam orice sdar nu foarte mult...ceea ce am observat ca m-a ajutata sa slabesc a fost introducerea in alimentatie a mai multor legume si fructe, carnea de porc aproape am eliminat-o si paine mai putina....in plus a fost si un ritm de viata mai dinamic,(mergeam pe jos zilnic o ora) ritm pe care inainte nu il aveam....atat...in rest nu am facut nimik...nu m-am abtinut de la inghetata care e preferata mea...si cu toate astea am slabit...concluzia, fara grasimi grele, multa paine si mai multa miscare....un stil de alimentatie mai sanatos...eu asa am reusit...:)de atunci au trecut 5 ani si nu am m-am mai ingrasat inapoi...desi am mancat orice inclusiv paine si carnita de porc...:)ceea ce cred e ca nu trebuie sa porniti cu gandul de regim , inainte incercasem alte diete dar degeaba, nu reuseam sa le tin, eu fiind o pofticioasa si o gurmanda...trebuie sa nu va ganditi ca e o dieta , sa mancati dar mai sanatos...:)succes!

    0
    0

  • lorycyk pe 8 Oct 2008, 08:15
    anytta

    1,80 si 90 de kg? :O:O eu am 1,77 si 57 de kg...

    0
    0

  • mary84 pe 8 Oct 2008, 06:32
    :)

    salut! eu am 1.65 si 55 kg, pot spune ca arat cat de cat bine, dar candva am fost si eu un pic mai mult decat obeza:D Insa am reusit sa imi mentin aceasta greutate de vreo 5 ani.! deci daca vrei ...poti...cu efort, cu diferite diete...cu sport ffff mult Si inca ceva trebuie sa te si rasplatesti.........o data pe saptamana ma rasfat cu tot ce vreau...Multa bafta si voua ...o zi frumoasa

    0
    0

  • ralucaa17 pe 7 Oct 2008, 20:02
    dieta

    eu cred a si eu sunt putin 'obeza'...am 1,74 si 75 kg...nush ce a fac...am debenit obsedata...un regim ceva?

    0
    0

  • anytta pe 7 Oct 2008, 18:26
    .......

    da recunosc ca si eu sunt un pic obeza am 1.80m si 90 de kg. multi zic ca sunt tocami bine dar nu e asa in curand voi ajunge imensa.....de ce nu dati si niste tipurii de regimuri sau pastile care ne pot ajuta?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod