Dieta Kousmine

Dieta Kousmine este denumita astfel dupa Catherine Kousmine, o pediatra elvetianca nascuta in Rusia in anul 1904. Scopul ei nu este acela de a slabi doar pentru a capata un corp mai frumos si mai usor, ci de a imbunatati starea de sanatate cu ajutorul unei alimentatii echilibrate si gustoase. Metoda kousmine se refera si la prevenirea unor afectiuni precum: alergiile, intolerantele alimentare si chiar scleroza multipla, cancerul sau boala Chron (inflamatia colonului).
Motto-ul Catherinei Kousmine este: "Daca am fi mai cumpatati, am fi si mai vigurosi si mai sanatosi".

Astfel, aceasta dieta ajuta la intarirea sistemului imunitar si se bazeaza pe patru puncte esentiale:

1. O dieta sanatoasa si echilibrata.
2. Folosirea integratorilor alimentari (acid linoleic, acidul lipoic, coenzima Q10 etc.).
3. Igiena intestinala.
4. Echilibrarea aciditatii organismului.

Alimentatia este bogata in cereale, fibre, fructe si legume crude (pentru pastrarea vitaminelor si a sarurilor minerale pe care le contin), fiind redus aportul de carne (se accepta carnea alba sau pestele). Scopul schimbarii alimentatiei conform acestei metode este reducerea radicalilor liberi si a toxinelor din organism.

Pe langa alimentatie este important si stilul de viata. Sunt recomandate toate tipurile de activitati menite sa destinda atat corpul, cat si mintea: exercitii fizice usoare, masaje care reactiveaza tesuturile si circulatia, renuntarea la alcool si tutun, exercitii pentru combaterea stresului, de exemplu yoga.

Astfel, metoda kousmine nu mai este o simpla dieta, ci devine o schimbare ampla a modului de viata, schimbare care aduce cu sine o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate.


Ce poti si ce nu poti consuma?


Conform metodei kousmine, in alimentatia ta ar trebui sa predomine vitaminele, sarurile minerale, iar caloriile sa fie diminuate.
Astfel, trebuie sa eviti cafeaua, carnea din comert, ciocolata, prajelile, unele produse lactate, piperul si mezelurile.

Legumele si cerealele trebuie sa nu-ti lipseasca in nicio zi la cina, si cel putin o data pe saptamana si la pranz trebuie sa le consumi, iar fructele si legumele de sezon - de preferat, ecologice - trebuie sa fie prezente zilnic in meniul tau. Carnea alba (pui, curcan, iepure, strut) este recomandata de cateva ori pe saptamana, la fel ca si ouale (maxim 4). Aceeasi regula se aplica si pentru peste.

Peste toate cuvantul de ordine este: alternanta.

Echilibrul intre substantele nutritive, eliminarea grasimilor si predispozitia catre alimentele nerafinate, fac din kousmine o dieta buna pentru toata familia, dieta care nu se urmeaza doar pentru a pierde kilogramele in plus, dar si pentru a imbunatati sanatatea anilor urmatori fara a avea niste restrictii alimentare dure. Cateva indicatii precum cele care se refera la inlaturarea carnii si a lactatelor din alimentatie, trebuie urmate doar cu acordul medicului.

Alimentatia kousmine va incepe gradual sau dupa un repaus alimentar de 6 zile, sub supravegherea medicului. Trecerea brusca la un tip de alimentatie total diferit poate provoca exces de gaze intestinale, balonari, stari de greata etc.

Primii pasi pentru a se trece la noul stil alimentar sunt:
  • refacerea florei bacteriene intestinale, conform indicatiilor medicului;
  • reducerea drastica a grasimilor saturate, eliminand carnea rosie si diminuand lactatele (se accepta doar iaurtul slab si laptele degresat, dar in cantitati foarte mici);
  • indroducerea in alimentatie a uleiului de masline presat la rece;
  • mic-dejun compus din fructe si o proteina (iaurt sau tofu foarte slabe); ideala pentru micul - dejun este crema Budwig;
  • cresterea graduala  a consumului de legume crude si fierte;
  • introducerea, in mod progresiv, a cerealelor integrale, incepand cu orezul semiintegral si mici cantitati de grau, orz si alte cereale in ciorbe; se continua, de 2 ori pe saptamana cu orez integral, urmand ca dupa cateva saptamani sa se consume numai cerale integrale.


Repausul alimentar


Dr.
Kousmine recomanda sa se urmeze timp de 6 zile. In aceasta perioada se pot fac clisme pentru a curata intestinul gros si a-l pregati pentru refacerea florei bacteriene si, de asemenea, pentru dezintoxicarea organismului. Daca ai suferit de diverse afectiuni, este posibil sa resimti dureri in zonele respective, dar aceste semnale nu sunt negative, dimpotriva, sunt confirmarea faptului ca metoda aceasta da rezultate.

Repausul alimentar nu este total.
Se consuma:

Mic-dejun: 200 ml suc proaspat de fructe;
Pranz: 200 ml suc de legume proaspat
Cina: 200 ml suc de fructe sau de legume proaspat.
Apa: minim 2 litri zilnic.

Este foarte important ca aceste sucuri sa fie facute din fructe sau legume naturale, proaspete si sa nu contina pulpa. In ultima seara se recomanda un mar proaspat inainte de culcare. Dupa aceasta perioada, consumul de alimente se face treptat, fara exces.

Important: Nu incercati aceasta cura de dezintoxicare fara a consulta in prealabil medicul!


Tip de meniu Kousmine

In fiecare dimineata, inainte de micul-dejun, un pahar cu apa.

Mic-dejun: fructe sau ceai verde si crema Budwig.
Aceasta se prepara din:
  •   3 linguri de iaurt degresat sau din soia,
  •   2 linguri de ulei presat la rece din seminte de in, nuci, floare-soarelui sau rapita (tipurile de ulei se pot alterna zilnic),
  •   sucul de la o jumatate de lamaie, o banana coapta sau 3 caise lasate peste noapte in miere,
  •   2 lingurite dintr-un singur fel de seminte uleioase macinate (de in, floarea-soarelui, dovleac, susan, migdale, nuci, alune),
  •   2 lingurite de orez integral
  • - eventual, un mar ras, cu coaja sau un alt fruct de sezon.

Gustare: un fruct de sezon.

Pranz: salata de legume mixta cu ulei de masline.

Cina: cereale integrale cu legume sau legume la abur.

In ultimele doua zile din prima saptamana se poate introduce la masa de pranz 80 gr. de peste gatit la abur. In saptamana a doua, tot la pranz se mareste cantitatea de peste, la 100 gr si se introduc in meniu ouale: 1 - 2 pe saptamana, fierte. In a treia saptamana, se poate consuma carne slaba de pui, fiarta.
Din saptamana a patra se introduce orezul integral la masa de pranz, iar la cina se pot consuma supe de legume cu cereale integrale: grau, orz etc.

Avantajele acestei diete sunt considerabile mai ales din punctul de vedere al sanatatii organismului pentru ca este bogata in cereale integrale, fibre, fructe si legume proaspete putand astfel sa previna multe afectiuni patologice.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sarus pe 19 Dec 2008, 08:53
    OK

    E ok dieta. Eu o tin de 4 ori pe an dar nu pentru slabit, pentru reambunatarirea metabolismului si refacerea aportului de vitamine

    0
    0

  • cineva pe 4 Sep 2008, 22:26
    raspuns la primul msg

    da asa este cum spune persoana d dinainte majoritatea s gandesc sa slabeasca cu cat mai repede cu atat mai bn plus ca apoi dupa c au slabitREVIN SA S INDOAPE CUM FACEAU INAINTEsi ghiciti c s int OMU S INGRASA SI ISI ALTEREAZA SANATATEA MAI RAU DECAT INAINTE.asta e problema.daca vrei frate sa fii sanatos mai intai t gandesti daca vrei cu adevarat sa faci asta nu tii cat ti t lasi si apoi revii d unde ai inceput.si eu tin regimuri si incerc sa mananc cat s poate d sanator intr o lume asa d nesanatoasa si ma mentin la linia d plutire(mai ma duc la bunici d unde iau legume facute in gradina mai merg cu bicicleta sa fac sport nu mananc prajeli si dulciuri )nu poti fii perfect si daca minte merge bine si sufletul la fel atunci o sa ti dai seama c trebuie sa faci si c trebuie sa mananci din felul cum iti dicteaza corpul trebuie doar sa l asculti(adica daca t doare capul trebuie sa t gandesti de ce si apoi sa incerci sa ameliorezi situatia)nu e simplu dar daca muncesti si vrei o sa fii ceva mai sanatos decat altii(credeti ma ca stiu despre c vb pt ca lucrez cu medici si vad caz dupa caz)

    0
    0

  • ella pe 1 Sep 2008, 11:33
    Dieta Kousmine

    Mai oameni buni, daca esti tanar si "gras" nu esti pur si simplu din mancare. Nu ca mananci mult si nu te misti. Nu ca esti casnica sau pensionar(a). Indiferent ce zice unul sau altul, eu am experienta de 10 ani in "domeniu". Nu eram nici casnica, nici pensionara, ma "miscam" toata ziua, eram ceea ce se cheama "spirt". Si cu toate astea am inceput sa ma ingras, kilogram peste kilogram. Mancand la fel. Aceeasi mancare, aceeasi miscare, acelasi stil de viata. Eu mor cand ii aud pe astia cu schimbarea stilului de viata si cu mancatul sanatos. Am incercat si asta si am inceput sa acumulez si mai mult. Schimbarea stilului de viata cum , cu emfaza se zice acum, mancatul , vezi doamne sanatos, bagatul in tine la folostine si bolostine, vezi doamne naturale si sanatoase, crescute necontrolat, intr-un pamant tratat cu fel de fel de chimicale (cand o vanata e mare de-un kilogram)este cea mai mare prostie si absurditate care se poate spune. Se tot vehiculeaza retete bune de tanti Kousmine, nascuta si crescuta acum 100 de ani cu alimentele intr-adevar sanatoase si cu o imunitate de la mamica ei si de la mama natura deloc de neglijat. Cum traim noi azi ? Ce imunitate avem si au urmasii nostri din laptele praf cu care ne hranim copiii de cum fac ochii ? Ce putem lua din natura asta extrem de poluata, ce aer respiram, ce apa bem, ce viata traim ? Isi pune cineva intrebarea? Noi ne "tratam" cu iluzii, ca uneia sau alteia ii face bine dieta Mayo, Montignac sau Kousmine. Si ne azvarlim cu capul inainte spre o noua dieta, spre un nou inceput, spre o noua viata. Uitand si trecutul nostru, si incarcatura genetica si viata stresanta si poluarea si tot. Nu ne gandim decat sa slabim repede, cat mai repede, sa se faca vreo minune, sa ne mearga si noua "cura" , etc. Si tot asa , din dieta in dieta, din slabit-ingrasat, in slabit-ingrasat, n-ai sa ajungi sa slabesti in vecii vecilor, ba ai sa reusesti sa-ti slabesti doar infiorator organismul, sa pierzi si bruma de imunitate pe care o mai ai,sa-ti pierzi increderea in viata, in tine si in valorile tale. Ar trebui fiecare sa facem cursuri speciale la care sa inveti sa accepti, sa iubesti, sa te simti bine in pielea ta, asa cum e ea, nu sa alergi dupa himere, visand sa ajungi ca Moni Clombeanu (de fapt e chiar nasoala tipa, lunga si slaba, fara nici un haz), visand la un ambalaj cu fata comerciala. Pe dinauntru insa ...vai mama mea!

    1
    0

  • cristina pe 1 Sep 2008, 10:57
    Neverosimila

    Sincera sa fiu eu nu consider o dieta din care se exclud carnea si lactatele ca fiind foarte sanatoasa si echilibrata. Cat despre slabit cu ajutorul acestei diete, hai sa fim seriosi cum sa slabesti cu carbohidrati (plini de calorii). Cred ca cel mai bun regim este unul echilibrat care sa contina toti nutrientii necesari unei bune dezvoltari a organismului. Aaa... si ideal ar fi cand tii o cura sa mai poti face si altceva, nu sa stai numai in pat.

    0
    0

  • Ioanita pe 1 Sep 2008, 09:15
    Drastica

    Dieta asta e pentru casnice sau pensionari... cu foamea ce facem? Fara proteine nu te saturi, iar cerealele integrale oricat ar fi de sanatoase au foarte multe calorii!!!

    0
    0

  • Cristina T pe 30 Aug 2008, 15:23
    hmmm...

    Si totusi, 6 zile de post numai cu sucuri... Oricine s-ar anemia. Regimul meu alimentar seamana foarte mult cu cel descris mai sus, insa nu consum orez decat foarte rar... Clismele sunt o solutie grozava insa nu se fac cu apa chioara, ci cu anumite ceaiuri!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod