Exista pilula de slabit "magica"?

Cu totii visam la magica pilula care ne va permite sa mancam cat, ce si cand vrem. Insa realitatea ne demonstreaza ca ea nu exista si ca oamenii sufera de boli mai mult sau mai putin grave nu din cauza obezitatii in mod direct, ci din cauza alimentelor nesanatoase pe care le consuma. Asadar, un medicament care ti-ar permite sa mananci mai mult si sa ramai suplu in acelasi timp nu ar functiona decat daca ai consuma alimente sanatoase. Si, in acelasi timp, daca mananci sanatos de ce sa mai iei medicamente? In continuare sunt prezentate doua dintre cele mai cunoscute medicamente de slabire de pe piata. Sibutramina este substanta activa care se gaseste in medicamentele de slabit care inhiba apetitul. Aceasta afecteaza practic doi neurotransmitatori de la nivelul creierului: noradrenalina si serotonina. Neurotransmitatorii sunt niste substante chimice, depozitate in celulele nervoase si sunt implicati in transmiterea mesajelor acestea (ei sunt eliberati din celula nervoasa cand mesajul este transmis, dupa care sunt reabsorbiti de aceasta). Asadar, sibutramina previne reabsorbtia, inapoi in celulele nervoase, ale celor doi neurotranmitatori (noradrenalina si serotonina) care sunt responsabili de o serie de procese la nivel cerebral, printre care si moderarea starii de spirit. Practic, sibutramina ajuta la reducerea greutatii corporale prin cresterea cantitatii de noradrenalina si serotonina care actioneaza liber la nivelul creierului, adica va induce senzatia de satietate in timp ce se consuma alimente in cantitati mici. Acest medicament este prescris doar pentru persoane care nu au avut rezultate corespunzatoare prin folosirea metodelor conventionale de slabire: dieta si exercitiu fizic regulat. Daca este totusi recomandat de medic, dieta si efortul fizic sunt parte obligatorie din procesul de slabire. De asemenea, acest medicament trebuie folosit cu mare atentie de catre persoanele care au probleme renale, hepatice sau respiratorii. Se interzice folosirea acestui medicament de catre copii, femei insarcinate, persoane care alapteaza, persoane care au fost diagnosticate cu afectiuni psihiatrice, glaucom, boli coronariene, hipertiroidie, anorexie nervoasa si bulimie nervoasa. Exista, bineinteles, si o serie de reactii adverse care pot aparea dupa administrarea sibutraminei: dureri de cap, constipatie, senzatie de voma si de gura uscata, insomnie, transpiratie abundenta, parestezii, palpitatii, ameteli, anxietate sau hipertensiune arteriala. Orlistat este substanta chimica activa folosita in medicamentele de slabit care actioneaza pe principiul reducerii absorbtiei grasimilor la nivelul intestinului. In intestin, o enzima produsa de pancreas numita lipaza, descompune grasimile dietetice iar acestea sunt mai departe absorbite in corp. Orlistatul blocheaza practic actiunea lipazei si inhiba descompunerea si absorbtia grasimilor. Asadar, o treime din grasimile care s-ar fi absorbit in intestin, trec direct in intestinul gros si apoi se elimina prin fecale. Ca rezultat, persoana care a luat orlistat poate simti nevoia urgenta de a avea scaun, iar fecalele vor fi "uleioase". Astfel, orlistatul poate determina si scaderea nivelului unor vitamine liposolubile, D, E, K si beta-caroten si, de aceea, pentru asigurarea echilibrului nutritional, este indicata administrarea unor suplimente care sa contina aceste vitamine. In caz de supradozare trebuie sa se consulte imediat medicul, deoarece nu se cunosc simptomele legate de excesul de orlistat in organism. In cazul in care in dieta nu exista aport mare de grasimi, nu se indica administrarea orlistatului.Inainte de administrarea acestui medicament este necesara o evaluare din partea medicului curant pentru a se determina eventualele probleme de malabsorbtie sau cele legate de functionarea colecistului. In plus, se interzice administrarea orlistatului persoanelor diagnosticate cu insuficiente renale, diabet, tulburari de alimentatie sau care iau alta medicatie de slabire sau ciclosporina. Pentru administrarea medicamentului pe perioada de sarcina si alaptare, nu exista inca date clinice suficiente si, de aceea, trebuie consultat medicul inainte de a-l lua. In concluzie, aceste doua medicamente se vor lua numai la recomandarea medicului curant si in combinatie cu un plan complex de consiliere nutritionala, activitate fizica regulata si de modificare a modului de viata in asa fel incat rezultatele obtinute sa fie cat mai favorabile si sa dureze cat mai mult.

Diete fanteziste

Multe diete sunt cel putin ciudate. Este greu de crezut ca cineva poate sa manance ananas, porumb si salata intr-o zi si prune, capsuni si cartofi copti in ziua urmatoare. Cu toate acestea, multe planuri similare de scadere ponderala creeaza oamenilor sperante ca o noua combinatie de alimente sau substante nutritive ii va ajuta sa scape de cateva kilograme in plus o data pentru totdeauna.

12 retete pentru micul dejun

Un mic dejun sanatos iti confera energie si te ajuta sa scazi in greutate.

Nu tot ceea ce este delicios ingrasa!

Adevarul e ca e destul de reconfortant gandul ca Murphy s-a mai si inselat in afirmatiile sale pline de umor negru... De exemplu, cand a spus ca "Tot ceea ce este delicios ori e ilegal, ori e imoral, ori ingrasa". De fapt, lucrurile pot sta exact invers: nu numai ca unele alimente, bogate in substante nutritive, sunt benefice pentru sanatate, dar sunt delicioase si arata cat se poate de ispititor! Alimentele despre care vorbim sunt recomandate cu atat mai mult cu cat, tinand cont de multitudinea obligatiilor care iti revin zilnic. De ce spune asta? Ai ghicit - nu contin multe calorii si deci, nu iti pun in pericol silueta. Legume cu frunze verzi. Sunt o comoara de magneziu, calciu si potasiu. Iar daca acest lucru nu te-a convins, iti mai spun ca acestea contin si elemente care previn o serie de afectiuni maligne. Asadar, nu le evita; o salata se potriveste de minune cu friptura delicioasa pe care o mai savuram cateodata... Graul incoltit este extrem de bogat in fibre, ceea previne constipatia, afectiunile colonului si pe cele ale sanului. De asemenea, reduce riscul aparitiei diabetului si al bolilor cardiace. Poti prepara Tabbouleh, o excelenta salata libaneza, cu patrunjel, rosii, suc proaspat de lamaie si castraveti. Varza contine beta caroten si acid folic (element nutritiv recomandat in mod special viitoarelor mamici) si este benefica pentru prevenirea si tratarea indigestiilor, detoxifierea ficatului si intarirea sistemului imunitar, atat de sensibil in aceasta perioada. Simpaticele afine vin "la pachet" cu un aport considerabil de vitamina C, un antioxidant puternic, ce previne pe termen lung aparitia cataractei. Si nu putem spune ca nu ne plac la gust... Avocado este evitat de multe persoane care urmeaza un regim alimentar, din cauza continutului ridicat de grasimi. Dar, atat timp cat nu il asociezi cu alimente ce favorizeaza asimilarea si depunerea grasimilor, nu prezinta nici un pericol pentru silueta. Grasimile monosaturate, fibrele, acidul folic si potasiul il recomanda pentru aceasta lista a alimentelor miraculoase. Proaspata, coapta, fiarta sau... intr-o prajitura (da, prajitura... de morcov cu sfecla!), sfecla n-ar trebui sa-ti lipseasca. Este un "zacamant" esential de fier si acid folic, si o poti include cand pregatesti, de exemplu, mancare mexicana. Nu puteam sa uitam de banane, nu-i asa? Un singur fruct reduce tensiunea arteriala (care poate creste alarmant, pe fondul unei zile agitate si a stresului inerent) si, dat fiind faptul ca bananele contin o proteina care este "convertita" in serotonina, ne ajuta sa luptam si cu starile depresive. Sau poftim, cu astenia de toamna... Ceaiul negru si ceaiul verde - inainte de a protesta "Parca vorbeam de mancare!", gandeste-te cate calorii acumulezi band ciocolata fierbinte, sucuri acidulate... ah, nici nu-mi vine sa ma mai gandesc la asta. Mai bine iti spun ca o serie de studii efectuate in strainatate au aratat ca doua cesti de ceai zilnic scad riscul afectiunilor cardiace si inhiba depunerea grasimilor. Te-am convins? Arderea grasimilor este favorizata si de consumul frecvent de ciuperci, bogate in complexul de vitamine B. Gandeste-te cate mancaruri delicioase poti prepara cu ajutorul lor. Calorii? Numai 13 la suta de grame. Visul oricarei femei aflate la dieta... Adevarul este ca nu poti manca asa ceva mereu, indiferent de circumstante. Vorbeam despre ceapa. Dar proprietatile sale sunt, cu adevarat, miraculoase: regleaza colesterolul, combate raceala si are reale proprietati antiinflamatorii.

Intoxicatia cu... apa

Astazi, din toate sursele de informatie aflam ca trebuie sa bem zilnic apa si mai ales in cantitate suficienta. Exista numeroase motive pentru care este intr-adevar important sa bem apa (echilibrare hidrica, digestie, eliminarea toxinelor, mentinerea tonusului pielii), insa in acelasi timp trebuie sa ne intrebam si ce se intampla cu organismul nostru daca depasim cantitatea de apa de care acesta are nevoie. Se pune evident intrebarea: cata apa este necesara zilnic? Citim ca ar trebui consumate 8 pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu 2 litri. Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa). Recomandata ar fi 30-40 ml de apa per kg corp per zi. Asadar, o persoana care cantareste 70 kg, ar trebui sa consume intre 2,1 litri (in sezonul rece) si 2,8 litri (in sezonul cald) pe zi. In general, oamenii beau mai putina apa decat are nevoie organismul, insa exista si persoane care beau apa in mod excesiv iar cosecintele unei cantitati uriare de apa in mod regulat poate avea repercusiuni grave asupra organismului. Consumul excesiv de apa poate conduce la o afectiune cunoscuta sub numele de intoxicatie cu apa sau hiponatremie, adica la diluarea ionilor de sodiu din organism. Cele mai expuse categorii de populatie la aceasta afectiune sunt, in general, bebelusii si sportivii. Un bebelus se poate intoxica cu apa ca urmare a consumarii unui numar prea mare de biberoane cu apa, ceai sau lapte foarte diluat. Sportivii pot ajunge la hiponatremie, dupa efort urmat de transpiratie excesiva (prin care se pierd electroliti) si rehidratare cu apa plata, lipsita de saruri hidratante. Exista si adolescente care se expun la aceasta afectiune prin faptul ca urmeaza programe nutritionale foarte restrictive sau se infometeaza si beau foarte multa apa pentru a avea senzatia de satietate. Ce se intampla de fapt atunci cand se consuma apa in exces? In primul rand, apa patrunde la nivelul celulelor, iar acestea isi vor mari volumul. Se stie faptul ca in interiorul si in exteriorul celulelor se mentine constanta o anumita compozitie a mediului respectiv. Insa atunci cand lichidul extracelular (serul) este diluat datorita consumului mare de apa, el are tendinta de a extrage sodiul din mediul intracelular, in incercarea de a se re-echilibra. Pe masura ce apa este ingerata in continuare, concentratia sodiului extracelular scade si se ajunge la hiponatremie. Diagnosticarea hiponatremiei se face prin simpla recoltare a unei probe de sange si masurarea nivelului sodiului din aceasta. Valorile normale sunt cuprinse intre 136 si 145 milliechivalenti per litru (mEq/L) de sange. Acest dezechilibru electrolitic se manifesta prin ritm cardiac modificat, stare de confuzie insotita de ameteli, letargie, voma, fasciculatii musculare, putandu-se ajunge chiar la coma sau deces, daca nu se iau masurile necesare. In caz de hiponatremie usoara, aceste masuri constau in reducerea aportului de apa si prescrierea monitorizata de diuretice. In caz de hiponatremie severa, fiind o urgenta medicala, este necesara internarea in spital, unde se vor administra intravenos solutii saline perfuzabile.

Infometarea

Noul stil de viata adoptat trebuie sa va faca placere; acest lucru este foarte important pentru succes. Daca strangeti din dinti si suportati cu greu schimbarile exista sanse mari ca rezultatele obtinute sa nu fie durabile. Daca perceptia dumneavoastra este aceea ca tineti regim, la un moment dat veti intrerupe regimul si va veti intoarce la starea de lucruri initiala.

Principiile alimentatiei sanatoase de sarbatori

De sarbatori, din cauza atmosferei generale, oamenii mai uita de principiile unei alimentatii sanatoase. De aceea astazi am sa va scriu cum puteti sa va integrati in atmosfera generala fara a uita de sanatatea dumneavoastra....

Alimentatia imuno-stimulatoare

Sistemul imunitar reprezinta mecanismul prin care celulele isi organizeaza apararea fata de agentii patogeni: virusi, bacterii, protozoare, etc. O alimentatie adecvata poate stimula sistemul imunitar, mai ales in perioada sezonului rece, cand traim in mod constant, la scoala sau la serviciu, intr-o adevarata "supa" de bacterii si virusi.Obiceiurile alimentare nesanatoase, adica un regim bogat in alimente semipreparate, pline de grasimi, sare sau zahar, alergiile nediagnosticate, lipsa exercitiului fizic, lipsa unui somn odihnitor de 8 ore, habitatul in orase mare, suprapopulate sau in apropierea antenelor de telefonie mobila, consumul constant de apa de la robinet, bauturi carbogazoase dulci sau alcoolice, fumatul sau stresul, sunt doar cativa factori care pot declansa o criza a sistemului imunitar. Consecintele acestui colaps in sistemul de aparare a organismului se poate manifesta divers prin instalarea racelilor si a gripelor repetate, a alergiilor manifestate, a senzatiei de oboseala si letargie, a problemelor gastrointestinale, a unor infectii repetate sau a semnelor de imbatranire prematura. Solutia la aceasta problema e simpla si la indemana tuturor. Practicarea unui mod de viata cat mai putin nociv cu putinta poate sa ajute la echilibrarea functiilor sistemului imunitar, chiar si in situatii limita. Asadar, alimentatia este o parte importanta a acestei solutii. Pe langa hidratarea obligatorie cu 6-8 pahare de apa pe zi si consumul regulat de proteine, glucide si lipide intr-o forma cat mai dietetica si mai apropiata de natural, este important de retinut consumul unor substante cu actiune foarte specifica la nivel imunitar: 1. Vitamina C. Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburari majore, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunele, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adult variaza intre 70 si 75 mg / zi. In perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg / zi. 2. Carotenele. Manifestarile carentiale apar atat la nivel oftalmologic, cat si la nivelul epiteliului (pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient, cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata in alimente care contin vitamina A si beta caroten (lapte, branza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A (retinolul) variaza intre 1,3 si 1,5 mg / zi la adultul fara nevoi speciale si poate ajunge pana la 2,4 mg / zi la gravide. 3. Vitamina E. Manifestarile clinice ale carentei de vitamina E sunt: pubertatea intarziata, dismenoree (menstruatie dureroasa), avort spontan, sterilitate si impotenta, tulburari hepatice si de fragilitate capilara. Regimul alimentar in aceasta situatie trebuie sa contina: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si nu in ultimul rand, peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza cu compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare cand se consuma acizi grasi nesaturati. 4. Acizii grasi omega 3. Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si, deci, de aparitia celulelor canceroase. Asadar, rolul de protector celular al acizilor grasi omega-3 este esential. Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 sunt multiple si la indemana: semintele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia, etc. 5. Probioticele. Acestea sunt culturi vii de bacterii care traiesc in tractul nostru digestiv in deplina armonie cu restul organismului. Alimentele care contin probiotice sunt de obicei naturale, insa pot fi si fabricate prin procese bine controlate care sa mentina culturile de bacterii vii si dupa fabricare. In primul rand kefirul, apoi iaurtul, branza proaspata de vaci, formulele pentru bebelusi sunt doar cateva exemple de alimente bogate in probiotice.

Cum sa te saturi cu calorii putine

A te satura cu putine calorii pare o idee utopica, dar studiile au aratat ca acest concept nu este lipsit de sens. Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania si de la Universitatea din Birmingham, Alabama, au studiat conceptul de densitate energetica si l-au verificat pe voluntari. Persoanele studiate au scazut in greutate si au reusit sa mentina noua greutate obtinuta, scazand astfel riscul instalarii bolilor legate de supraponderalitate.

Tot ce voiai sa stii despre antioxidanti

Auzi despre ei in fiecare zi, citesti despre acest subiect in majoritatea revistelor de profil. Teoretic, stii ca aceste elemente sunt cat se poate de benefice si indicate, atat pentru sanatatea, cat si pentru frumusetea ta. Insa, ce sunt de fapt antioxidantii si de ce avem nevoie de ei? Cea mai importanta insusire a antioxidantilor consta in faptul ca neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi, care, in timp, provoaca degenerarea celulara. Organismul uman este mai vulnerabil decat am crede, in contextul existentei poluarii, a expunerii cateodata inevitabila la radiatiile ultraviolete si a compusilor improprii din alimentatie. Imbatranirea prematura a pielii, afectiunile maligne si cele cardiovasculare sunt numai cateva exemple care ilustreaza efectele pe termen lung ale radicalilor liberi. Din fericire insa, dispunem de suficienta "munitie" pentru a lupta impotriva lor - si pentru a castiga batalia. Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt vitaminele C si e, betacarotenul si seleniul. Prin urmare, trebuie sa mancam astfel incat sa ne asiguram ca-i furnizam organismului nostru aceste elemente. Cele mai importante surse de vitamina C sunt: citricele, legumele cu frunze verzi, capsunile, varza, cartofii, ardeii iuti, conopida si fructele de maces. Despre vitamina E, stim demult ca este o comoara, pentru ca ne ajuta sa ne mentinem fermitatea si supletea pielii. Sursele cele mai bogate in vitamina E sunt cerealele integrale, nucile, ouale, rosiile, fasolea, legumele cu frunze verzi, uleiul vegetal si untura de peste. Betacarotenul este cel care ne ajuta sa contracaram efectele poluarii si radiatiilor. Il regasim in morcovi, dovleac, boroccoli, cartofi dulci, tomate, piersici si caise. Cat despre seleniu, acesta este un mineral care previne deteriorarea structurii celulare, afectiunile inimii si cele maligne. Prin urmare, mananca peste, carne rosie, cereale, oua si usturoi. In general, este de preferat sa consumi fructele si legumele proaspete; dar, daca din varii motive acest lucru nu este posibil, nici compotul sau gemul nu sunt de neglijat, chiar daca o parte dintre proprietatile nutritive s-au pierdut prin procesare.

Dieta probiotica

Probioticele sunt culturi vii de bacterii care traiesc in tractul nostru digestiv, in deplina armonie cu restul organismului. In ultimii 10 ani, aceste bacterii care nu produc nici o boala au fost studiate cu mare atentie pentru a li se pune in evidenta rolul pe care-l joaca in reglarea imunitara (stimuleaza producerea de imunoglobuline), absorbtia nutrientilor sau tratamentul diareei la copii si adulti. Din pacate, echilibrul acestor culturi bacteriene este sensibil si poate fi usor perturbat de factori cum ar fi: stresul, antibioticele sau anticonceptionalele. Majoritatea probioticelor sunt produse in urma proceselor de fermentatie a acidului lactic iar cele mai cunoscute microorganisme folosite la producerea probioticelor sunt Lactobacillus si Bifidobacterium. Conceptul probiotic consta in aceea ca, daca bacteriile pozitive sunt introduse in tractul digestiv la momentul la care organismul este expus la boli, sau dupa un tratament puternic cu antibiotice (care distrug si flora probiotica), dezechilibrul sistemului digestiv poate fi minim. Spre exemplu, flora intestinala are nevoie de 6 luni sa se regenereze dupa un tratament de 7 zile cu antibiotice. In schimb, probioticele se comporta ca niste antibiotice naturale, care nu perturba functionarea normala a tractului digestiv, insa pot inactiva agenti patogeni periculosi cum ar fi: Salmonela, E-coli, stafilococi, etc. Pe scurt, iata care sunt beneficiile probioticelor asupra sanatatii: 1. Cresc biodisponibilitatea proteinelor si a grasimilor din dieta prin digerarea completa a acestor nutrienti in tractul digestiv, fapt important atat pentru adulti cat si pentru copii.2. Probioticele pot preveni "deranjul" intestinal de orice natura (diaree sau constipatie).3. Aceste microorganisme benefice pot reduce inflamatia si hipersensibilitatea digestiva cauzata de alergiile alimentare (la lactoza, gluten, etc).4. Pot ajuta la prevenirea degenerarii ficatului cauzata de o dieta necorespunzatoare. Cand este necesar aportul de probiotice? Ingerarea acestor microorganisme poate fi facuta atat prin aport de alimente cat si de suplimente iar scopul acesteia poate fi preventiv sau de tratare. Asadar un pahar cu iaurt proaspat (fara aport de zahar, fructe, cereale, seminte sau alte insertii) poate fi consumat pentru perioade lungi de timp, fie pentru o dieta echilibrata, fie pentru a trata o diaree rezutata din diverse motive: stres, consum de antibiotice, infectii, etc. Exista persoane care, desi manifesta o intoleranta la lactoza, pot consuma iaurt deoarece lactoza (sau zaharul din lapte) fermenteaza si este transformat in acid lactic in iaurt, chiar sub actiunea probioticelor. In schimb, persoanele alergice la proteinele din lapte, nu pot consuma nici iaurt si atunci suplimentarea cu probiotice este solutia cea mai simpla. Alimentele care contin probiotice sunt de obicei naturale, insa pot fi si fabricate prin procese bine controlate care sa mentina culturile de bacterii vii si dupa fabricare. Iaurtul, kefirul, branza proaspata de vaci, formulele pentru bebelusi sunt doar cateva exemple de alimente bogate in probiotice. Nu trebuie uitate beneficiile probioticelor in ceea ce priveste frumusetea; prin actiunea lor impotriva constipatiei, probioticele ajuta la eliminarea deseurilor si a toxinelor din corp, fapt care se traduce printr-o silueta frumoasa si un ten curat si tanar.

Cum sa ma imbrac ca sa arat mai slaba?

"Oare daca imbrac hainele acestea am sa arat mai grasa?" De cate ori nu ti s-a intamplat sa eziti in a alege o tinuta doar pentru ca ti se pare ca te deformeaza si scoate in evidenta ceea ce vrei sa ascunzi... Afla ce anume te-ar avantaja in asemenea situatii: incepand de la culori pana la croiala.

10 strategii eficiente de slabire

Daca vine vorba despre slabit, iata cateva strategii care conteaza! Sfaturi practice dintre care unele iti suna cunoscute, insa nu ai resuit niciodata sa le pui in aplicare sau sa te tii de capul lor. Incepe de acum daca iti doresti sa slabesti eficient!

Nu reusesti sa slabesti?

Din ce in ce mai mult incepem sa fim oarecum "obsedati" de kilograme, fie ele in plus sau in minus. Retete peste retete, diete peste diete te ametesc si nu stii care dintre ele ti s-ar potrivi mai bine sau, mai important, care ar da si rezultatele asteptate? Inainte de a incepe o dieta reflecteaza putin asupra acestor sfaturi.

Dietoterapia racelii

A revenit sezonul rece, auzim in jurul nostru din ce in ce mai multe stranuturi si evitarea racelii este uneori dificila. Este important de stiut ca o dieta corespunzatoare are un mare impact in ceea ce priveste rezistenta si recupararea dupa o raceala. Iata cateva sfaturi care ne pot tine departe de stranut, durere in gat si tuse. Asadar, in primul rand este esential consumul de lichide: apa, ceai de plante si sucuri de fructe si legume proaspat stoarse. In acest fel toxinele care au cauzat aparitia simptomelor pot fi indepartate mai repede. In acelasi timp, cafeaua si ceaiul negru trebuie evitate pentru ca au efect diuretic si deshidrateaza organismul, concentrand astfel toxinele. Laptele si produsele lactate, in general, trebuie evitate pe perioada racelii. Exista studii clinice care arata ca anumite componente ale laptelui determina eliberarea de histamine in organism, substanta care contribuie la agravarea congestiei nazale. Bauturile alcoolice trebuie interzise pentru ca deshidrateaza organismul, favorizeaza eliminarea vitaminei C din corp si incarca suplimentar ficatul deja extenuat de lupta cu toxinele bolii. In cazul in care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atata timp cat se consuma lichide suficiente. Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume, pot constitui variante de meniu pentru aceasta perioada. Grepfrutul este un fruct cu proprietati miraculoase in ceea ce priveste tratarea racelii. Are un continut mare de vitamina C si ajuta la detoxifierea ficatului. Si celelalte citrice sunt benefice, insa ele sunt prea dulci pentru a favoriza drenajul hepatic. Nutritionistii recomanda ca grepfrutul sa fie consumat in intregime, adica si partea de pulpa albe sau roz amaruie pentru ca doar asa se pot preveni racelile si intari sistemul imunitar. Grasimile, branza grasa, carnea si produsele de patiserie trebuie evitate cat mai mult cu putinta. Alimentele iuti cum ar fi piperul, mustarul iute, hreanul pot fi consumate in cantitati moderate pentru ca ele au efect de decongestionant nazal, favorizand drenajul mucozitatilor. Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virusii devin letargice si nu pot apara eficient organismul atunci cand exista aport de zahar in dieta. Asadar dulciurile si produsele zaharoase trebuie eliminate din dieta pe perioada racelii. Asadar dieta trebuie sa fie echilibrata iar daca medicul considera necesar, poate recomanda anumite suplimente de vitamine si minerale. Astfel, vitamina A este un nutrient vital pentru membranele mucoaselor sistemului respirator pe perioada racelii. Lisina, un aminoacid, are proprietati antivirale si de aceea este de obicei recomandata. Vitamina B5 sustine functionarea adrenala, minimizeaza congestia nazala si oboseala. Vitaminele B, in general, au rol anti-inflamator si ajuta la ameliorarea simptomelor racelii. Vitamina C si zincul ajuta la scurtarea duratei racelii si reduc severitatea simptomelor. Usturoiul si echinaceea sunt plante de mare ajutor in caz de guturai. Iata ca remediile nutritionale sunt numeroase si la indemana si ne pot ajuta sa trecem sanatosi si peste acest sezon rece.

Te pricepi la diete celebre?

Fa-ti acest test si vei afla cat de bogata este cultura ta in ceea ce priveste dietele celebre. Daca ai obtinut punctaj maxim, nu ne ramane decat sa te felicitam: esti experta in cure de slabire la moda.1. Aceasta dieta a fost elaborata de un cardiolog si restrictioneaza consumul de carbohidrati la cantitati foarte mici, pana la pierderea kilogramelor nedorite:a) Dieta Montignac;b) Dieta Atkins;c) Dieta Zone;d) Dieta grupelor de sange.2. Aceasta dieta se bazeaza pe alimente proaspete, vitamine, plante, care ajuta la curatarea sistemului digestiv si a ficatului:a) Dieta de detoxifiere;b) Dieta Montignac;c) Dieta Atkins;d) Dieta South Beach.3. Aceasta dieta considera ca prin consumul acestui fruct inaintea fiecarei mese poate fi usurat procesul de slabire:a) Mango;b) Mar;c) Pepene;d) Grepfrut.4. Aceasta dieta cere consumarea unui anumite proportii de proteine, carbohidrati si grasimi la fiecare masa:a) Dieta Zone;b) Dieta vegetariana;c) Dieta disociata;d) Dieta South Beach.5. Aceasta dieta recomanda alimentele in functie de grupa de sange:a) Dieta de detoxifiere;b) Dieta probiotica;c) Dieta Atkins;d) Dieta grupelor de sange.6. Aceasta dieta sugereaza ca o longevitate mai mare se poate realiza prin evitarea produselor animale:a) Dieta de detoxifiere;b) Dieta vegetariana;c) Dieta Atkins;d) Dieta disociata.7. Aceasta dieta hiperproteica recomanda consumul de glucide si grasimi "bune":a) Dieta ayurvedica;b) Dieta Montignac;c) Dieta vegetariana;d) Dieta South Beach.8. Aceasta dieta considera ca anumite alimente, cum sunt proteinele si fainoasele, nu trebuie consumate la aceeasi masa:a) Dieta disociata;b) Dieta grupelor de sange;c) Dieta Zone;d) Dieta South Beach.9. Aceasta dieta pretinde ca poate ajuta la schimbarea rapida a metabolismului:a) Dieta daneza;b) Dieta Montignac;c) Dieta vegetariana;d) Dieta Atkins.10. Aceasta dieta demonstreaza cu ajutorul tabelelor ce efect au carbohidratii asupra glicemiei:a) Dieta Montignac;b) Dieta indicelui glicemic;c) Dieta daneza;d) Dieta grapefruit.11. Care dieta se potriveste fiecarei persoane, fara exceptie?a) Dieta personalizata;b) Dieta de detoxifiere;c) Dieta Atkins;d) Dieta Montignac. Raspunsurile corecte ale fiecarei intrebari se puncteaza cu un punct si ele sunt: 1. b), 2. a), 3. d), 4. a), 5. b), 6. d), 7. a), 8. a), 9. b), 10. a). Daca punctajul este cuprins intre 0 si 4 puncte: Nu ai o cultura foarte bogata in ceea ce priveste dietele celebre, ceea ce inseamna ca nu ai tinut curele de slabire pe care le tineau colegele de birou, iar sansele ca o dieta avizata sa dea rezultate sunt maxime. Daca punctajul este cuprins intre 5 si 9 puncte: Esti la curent cu tot ce e nou in materie de diete de slabire, atentie insa, nu le aplica pe perioade indelungate, pentru a evita expunerea organismului la carente de diverse substante nutritive. Daca punctajul este de 10 puncte: Felicitari! Desi esti experta in tot ceea ce inseamna cure de slabire la moda, ai inteles ca singura dieta sanatoasa si echilibrata care da rezultate fara exceptie, este dieta personalizata.

Acizii grasi omega-3

Grasimile au o proasta reputatie si asta pentru ca sunt asociate cu obezitatea, bolile cardiovasculare si multa alte afectiuni grave. Cu toate acestea, trebuie inteles faptul ca nu toate grasimile au efect nociv asupra sanatatii. Exista mai multe tipuri de grasimi: saturate, mono-nesaturate si poli-nesaturate. Grasimile saturate sunt solide si au provenienta animala (unt, smantana, untura,etc), cele mono-nesaturate sunt de origine vegetala si se afla predominant in stare lichida (uleiul de masline) iar grasimile poli-nesaturate pot proveni atat din surse animale cat si vegetale (uleiul de peste si uleiul de floarea soarelui). Acizii grasi polinesaturati includ o categorie speciala de grasimi numite acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru dezvoltarea si sanatatea organismului uman si care trebuie furnizati prin aport dietetic deoarece nu se sintetizeaza in corp. Cercetarile clinice ale ultimilor ani au comunicat multe informatii cu privire la importanta acizilor grasi omega-3. Motivul? Rezultatele acestor studii indica faptul ca aceste grasimi sanatoase pot preveni si trata o serie de probleme medicale. Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si deci de aparitia celulelor canceroase. Asadar, rolul de protector celular al acizilor grasi omega-3 este esential. Acizii grasi omega-3 joaca un rol important in producerea unor substante numite prostaglandine care au un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea altor hormoni. Este important de mentionat si rolul de anti-inflamator pe care il joaca acizii grasi omega-3 in organism, mai ales ca ei combat inflamatia fara reactii adverse, ca-n cazul aspirinei sau a ibuprofenului. Datorita acestor proprietati miraculoase pe care le au asupra organismului, acizii grasi omega- 3 se recomanda pentru prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni: astmul bronsic; cancer; deficiente de atentie si hiperactivitate; depresie; diabet; eczema;hipertensiune arteriala; obezitate; ostoporoza; reumatism. Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 sunt multiple si la indemana: semintele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia, etc. Deficientele de acizi grasi omega 3 sunt intalnite la toate categoriile sociale de populatie din tarile civilizate si asta pentru ca grasimile cele mai consumate astazi sunt cele saturate, existente in prajeli, alimente semipreparate, fast food, etc. Nu exista niste simptome foarte clare care sa atraga atentia asupra acestei deficiente si se pot confunda de multe ori cu modul de manifestare al altor deficiente: oboseala, piele uscata, unghii casante, constipatie, depresie, dureri musculare si articulare. Cauzele deficientei de acizi grasi omega-3 sunt de cele mai multe ori lipsa aportului dietetic al acestor grasimi sau absorbtia lor necorespunzatoare in organism. Asadar, pentru o buna absorbtia acestor grasimi sanatoase, trebuie avuta in vedere pezenta in dieta a vitaminelor B3, B6, C si a magneziului si zincului. Doza zilnica recomandata de acizi grasi omega-3 variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, insa se incadreaza in intervalul 1,1 - 4 g. Din punct de vedere cantitativ nu s-a stabilit o limita superioara a aportului zilnic de acizi grasi omega-3 furnizat de alimente, peste care acestia sa devina toxici; in acelasi timp, suplimentarea medicamentoasa cu acizi grasi omega-3 trebuie facuta doar la indicatia medicului. Acizii grasi omega-3, ca orice alta grasime sunt foarte susceptibili prin expunere necontrolata la factorii de mediu externi: lumina, caldura, oxigen, etc, adica rancezesc; si astfel pe langa alterarea gustului si a mirosului alimentelor ce-i contin, scade si valoarea nutritionala a acestora.

Dietoterapia impotriva acneei

Acneea este o afectiune a pielii care afecteaza suprafetele corpului care contin glandele seboreice mari, incluzand nasul, fruntea, barbia, obrajii si spatele. Acneea se manifesta prin prezenta porilor incarcati si a leziunilor dermale cunoscute popular sub numele de cosuri. Tratamentul medical recomandat de dermatologi consta in general in antibiotice administrate oral in functie de tipul de acnee, usoara, moderata sau severa. Antibiotecele cele mai folosite pentru reducerea inflamatiei sunt doxiciclina, minociclina si tetraciclina. Pentru persoanele care sufera de acnee severa, care nu raspunde la tratamentul cu antibiotice, specialistii mai prescriu un retinoid numit isotretinoin. Aceasta substanta actioneaza practic in sensul refucerii cantitatii de sebum din piele. Uneori anticonceptionalele orale sunt prescrise ca medicatie pentru tratarea acneei. Din punct de vedere nutritional s-a constatat ca anumite alimente si lichide accentueaza simptomele acneei. Asadar, persoanele care au aceasta afectiune trebuie sa evite alimentele care conduc la agravarea acneei: zaharul rafinat, grasimile animale si aditivii alimentari. In mod similar, exista si substante benefice care pot fi furnizate de alimente. Zincul Stdiile clinice indica faptul ca zincul poate fi un mineral eficient in tratamentul anti-inflamator al acneei. In general, rezultate semnificative se obtin dupa administrarea gluconatului de zinc timp de 60 de zile. In acelasi timp, datorita diferentelor existente in formularea preparatelor cu zinc, este dificil sa se stabileasca o doza universala recomandata. L-carnitina Un grup de cercetatori greci au condus un studiu prin care au aratat ca persoanele care manifesta reactii adverse la tratamentul cu isotretinoin au rezultate mai bune daca aceasta este asociata cu L- carnitina. Plante medicinale Exista o serie de plante care au proprietati anti-inflamatorii si pot fi folosite ca adjuvante utile in tratamentul acneei: sunatoarea, uleiul de in sau semintele de in si musetelul. Alte plante au proprietati antimictobiene capabile sa elimine bacteria care produce acneea si astfel sa reduca inflamatia dermala. Multe evidente preliminare sugereaza ca uleiul de arbore de ceai verde are un astfel de efect antimicrobian si reduce acneea dupa un tratament consecvent de minim 3 luni. Tratamentul homeopat Exista cateva studii care comunica rezultate eficiente impotriva acneei cu mijloace homeopate. Astfel, medicii homeopati pot recomanda unul sau mai multe tratamente pentru acnee luand in calcul constitutia fiecarui pacient, mai exact caracteristicile fizice, emotionale si intelectuale ale acestuia. Belladonna este un remediu homeopat recomandat persoanelor care sufera de acnee pustulara inflamata. Calendula (aflata de in galbenele) este recomandata persoanelor care prezinta pustule sau leziuni dermale. Hepar sulfur se indica in acneea dureroasa. Kali bromatum se recomanda persoanelor cu acnee profunda localizata in special pe frunte si care manifesta si o stare de nervozitate crescuta. Silicea este recomandata in acneea usoara sau moderata. Iata asadar ca strategia de lupta impotriva acneei este complexa iar sansele de ameliorare si tratare ale acesteia sunt mari si pline de speranta.

Dieta antistres

Daca stresul n-ar fi, ne-am scuti de multe griji inutile care nu fac decat sa alimenteze starea. Stai cateva momente, organizeaza-te si analizeaza rational sarcinile care ti se pare ca te coplesesc! In plus, exista cateva alimente care iti pot veni in ajutor.

Coenzima Q10 - elixirul tineretii

Coenzima Q10 a fost descoperita in 1957 si este o substanta lipo-solubila cu caracteristici de vitamina, prezenta in fiecare celula a organismului, unde indeplineste 2 functii majore: cel de producere de energie si cel de antioxidant puternic. Studiile clinice arata ca aceasta substanta este foarte eficienta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi si protejeaza impotriva efectelor distrugatoare ale razelor UV la nivelul membranei celulare. Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 este capabila sa reduca dimensiunea tumorilor canceroase, sa minimizeze urmarile atacurilor cerebrale si vasculare, iar aplicata pe piele, penetreaza straturile celulare ale acesteia si o protejeaza de degradarea oxidativa si, deci, de aparitia ridurilor. Alte beneficii pe care le poate furniza coenzima Q10:1. imbunatateste semnificativ functionarea sistemului imunitar;2. amelioreaza simptomele in afectiunile cardiace;3. stimuleaza metabolismul organismului si favorizeaza slabirea ponderala;4. influenteaza pozitiv fertilitatea masculina;5. reduce sensibil hipertensiunea arteriala. Diferenta majora intre coenzima Q10 si alte vitamine este ca prima este sintetizata in corp, in timp ce vitaminele traditionale trebuie obtinute prin aport dietetic. Dupa varsta de 20 de ani, productia de coenzima Q10 la nivelul organismului se reduce, insa cerintele acestuia cresc. O cantitate redusa de coenzima Q10 (10 -20 mg) poate fi gasita in peste (sardine si ton), carne de vita si organe de animale: inima, ficat, spanac, broccoli, oua, alune. Din pacate, prin gatire si transformare termica, acest antioxidant este inactivat. In cazul persoanelor vegetariene, o sursa sigura de coenzima Q10 pot fi suplimentele care sunt formulate in asa fel incat absorbtia sa fie maxima. Este bine stiut faptul ca pe masura ce organismul inainteaza in varsta, cantitatea de coenzima Q10 din organism scade. S-a aratat insa ca aceasta substanta poate reduce cu 80% viteza normala de imbatranire a organismului. Efectele anti-imbatranire ale coenzimei Q10 se manifesta practic prin cresterea nivelului energetic, stimularea imunitara si blocarea actiunii radicalilor liberi care degenereaza celula. Coenzima Q10 este foarte eficienta si in tratamentele dermatologice. Ridurile apar atunci cand pielea isi pierde elasticitatea, din cauza scaderii nivelului de colagen din piele. Stresul zilnic, metabolismul celular, expunerea la soare, toxinele, fumul de tigara si alti factori de mediu, sunt factori care favorizeaza producerea radicalilor liberi nocivi. Desi procesul de imbatranire este unul natural si iminent, prezenta unui numar prea mare de radicali liberi poate cauza o serie de reactii biochimice care distrug componentele celulare, proteinele si AND-ul. Vestea buna este ca putem sa amanam procesul de imbatranire prin adoptarea unei diete bogate in coenzima Q10 si prin suplimentarea acestui antioxidant miraculos.

Cele mai bune remedii împotriva sforăitului. Chiar funcționează!

Exerciţiile pe care Bella Hadid le face zilnic pentru a se menţine în formă

7 secrete pe care industria alimentară nu ţi le spune

10 vedete care s-au îngrăşat, dar nu le pasă de ce cred alţii

3 gustări care sunt potrivite pentru diabetici

Ce se întâmplă în corp după ce mănânci ciocolată?

Ce simptome are diabetul? 7 semne care te trimit direct la medic

6 simptome ale cancerului care sunt adesea ignorate

Vaccinul pentru diabet este programat pentru testare în 2018

Greșeli pe care le faci la duș. 5 părți ale corpului pe care e posibil să le omiți

Vrei să pari mai tânără? Sprâncenele tale sunt cheia, potrivit unui nou studiu

O oră de mișcare pe săptămână poate preveni depresia

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale vizitelor la saună

Cât de periculos este să te uiți la emisiuni sportive

Studiu. Varza de Bruxelles şi ceaiul verde combat cancerul de sân

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

12 semne ale consumului de zahăr în exces

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

Studiu: Bărbaţii care se însoară cu femei inteligente trăiesc mai mult

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

10 reguli de bază care te ajută să ai o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

;