Dietoterapia cu apa

Mai mult de jumatate din greutatea noastra corporala este reprezentata de apa, ea fiind prezenta in fiecare celula si in fiecare tesut. Procesele biologice (circulatia, digestia, excretia) depind intr-o enorma masura de apa. Tot apa este substanta de baza a sangelui si a limfei, intretine masa musculara si pielea tinere, lubrefiaza articulatiile si regleaza temperatura corporala. Pe masura ce crestem si inaintam in varsta, devine vital sa dam atentie consumului de apa. Cata apa? Undeva intre 6 si 10 pahare de apa plata pe zi. Constipatia, crampele abdominale, balonarea, sunt doar cateva dintre complicatiile care pot aparea ca urmare a unui aport zilnic insuficient de apa. Asadar, apa are un efect terapeutic major si ajuta la prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni. Apa previne si trateaza hiperaciditatea gastrica. Aceasta afectiune are drept cauza majora deshidratarea. Administrarea medicatiei (antacide) fara o hidratare completa va duce in timp la inflamarea stomacului si a duodenului, la ulceratii si chiar la cancere ale tractului gastrointestinal. Apa previne si trateaza artrita si durerile lombare. Durerile reumatice articulare poate fi un semn de apa insuficienta in organism. De asemenea durerile si anchilozarea lombara pot avea drep cauza principala existenta insuficianta a apei in structura coloanei si a discurilor vertebrale. Apa previne si trateaza migrenele. Durerea de cap este un semn prin care creierul si ochii atentioneaza asupra unui grad ridicat de deshidratare al organismului si dispare in totalitate atunci cand hidratarea este completa. Apa previne si trateaza astmul bronsic. Astmul, patologie care afecteaza anual 14 milioane de copii, este si o complicatie a deshidratarii organismului. In astm trecerea libera a aerului este impiedicata si de aceea apa nu paraseste corpul sub forma de vapori. O hidratare completa poate preveni crizele astmatice. Acesti pacienti au nevoie de asemenea si de o serie de saruri, care sa ajute la descompunerea mucusului pulmonar ce se opune trecerii libere a aerului. Apa previne si trateaza diabetul aflat in faza incipienta la adulti. Diabetul de maturitate este o alta afectiune rezultata ca urmare a unei stari de deshidratare severa a organismului uman. Necesarul de apa al creierului precum si necesarul de apa din circulatie influenteaza producerea de insulina din organism. Asadar, apa si sarurile pot trata diabetul incipient al adultului. Apa ajuta la scaderea colesterolului. Un nivel crescut al colesterolului poate indica un anumit grad de deshidratare a organismului. Iata doar cateva motive pentru care ar trebui sa consideram hidratarea completa primul pas spre sanatate si tinerete prelungita. Este foarte adevarat ca auzim tot felul de reclame care te invata cu ce produs sa-ti incepi ziua; noi insa recomandam un pahar cu apa proaspata pentru rehidratare si pentru forma maxima.

Zece sfaturi pentru a urma cu succes un regim alimentar

Nu a mai ramas prea mult timp pana cand vei putea pleca - in sfarsit! - in concediu. Cum asa, ai putea spune, dar mai sunt aproximativ doua luni pana atunci! Adevarat, insa - daca vrei sa imbraci toate rochiile acelea din matase, vaporoase si elegante, pantaloni scurti si costume de baie "chic", ar trebui sa elimini cateva kilograme acumulate in cursul anului... Traiasca regimul alimentar! Inainte de a incepe dieta, ar fi bine sa tii cont de cateva recomandari pe cat de simple, pe atat de folositoare. In ziua in care ai luat decizia sa urmezi dieta, incepe un jurnal. Nu ma refer aici numai la a scrie de cate ori te cantaresti (pentru ca a venit vorba, ar trebui sa faci saptamanal acest lucru, nu zilnic - asa cum, probabil, esti tentata) sau de cate ori te-ai abtinut sa mananci o ciocolata. Scrie mai ales despre tine, despre ceea ce te motiveaza sa slabesti si schimbarile pozitive pe care estimezi ca le va aduce acest lucru in viata ta. De cate ori iei masa, uita-te mai intai la ce ai in farfurie. Potrivit unor specialisti americani in probleme de nutritie, nu este indicat sa te asezi la masa fiindu-ti foarte foame; probabil ca vei manca mult mai mult decat ai face-o in alte conditii. Tocmai de aceea ar trebui sa mananci de patru-cinci ori pe zi - deci, mai putin si mai des. Daca s-a intamplat sa te abati de la dieta, nu fi totusi prea severa cu tine insati. Cu alte cuvinte, nu te blama si, in nici un caz, nu abandona regimul alimentar. Reia-l pur si simplu, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Este de preferat sa-ti stabilesti obiective pe termen scurt - in felul acesta, perioada in care urmeaza sa tii dieta nu-ti va aparea ca un fel de "munte" de timp si, din moment ce stii ca nu va dura foarte mult, riscurile de a cadea in capcana tentatiilor alimentare si de a abandona sunt considerabil mai reduse. In cazul in care mai ai nevoie de o motivatie suplimentara, iata un truc: inchide ochii si vizualizeaza-te intr-o rochie lunga, de seara sau intr-un frumos si sexy costum de baie. Scrie apoi in jurnal despre acest lucru. Faptul ca tii acest jurnal se poate dovedi mai important decat crezi, pentru ca te ajuta sa te cunosti mai bine si sa gasesti raspunsul unei intrebari de care pot depinde foarte multe aspecte: de fapt, care este motivul pentru care mananci mai mult? Nu cred ca mai este nevoie sa-ti spun ca secretul unei siluete fine este nu atat regimul - cat mai ales schimbarea stilului de viata si al alimentatiei. Nu poti schimba ceva ce nu stii sau nu intelegi pe deplin. In anumite situatii, este nevoie sa apelezi la ajutor de specialitate pentru a depasi aceasta problema. Uneori problema este de competenta nutritionistului, alteori a psihologului si... chiar a ambilor, cateodata. Multi oameni ezita sa ceara sfatul medicului fie pentru ca se simt jenati, fie pentru ca isi spun ca se pot descurca singuri. Poate fi adevarat dar, de asemenea, specialistul este in masura sa gaseasca solutiile unor probleme reale pe care le ai si despre care nici nu stiai ca exista. Inceperea unei diete trebuie sa atraga dupa sine o schimbare radicala a stilului de viata in sine. Sportul ar fi un excelent inceput, dar poti face si alte lucruri: mergi pe jos, uita de lift, bea zilnic un pahar cu suc natural de fructe... Toate acestea, coroborate, te vor ajuta sa-ti indeplinesti scopul. Daca tii regim, dar nu faci deloc miscare, cantarul va fi in continuare la fel de neprietenos... Un mic truc de ordin psihologic: nu le spune celorlalti ca tii dieta. Vei evita astfel comentariile demobilizatoare de genul: "Da, poate ca n-ar fi rau sa mai slabesti catva kilograme..." sau cele inofensive in aparenta (si, de altfel, bine intentionate), dar care pot avea efecte negative asupra ta: "Dar de ce sa tii regim, doar arati foarte bine...". Practica sistemul recompenselor pentru progresele pe care le faci - insa aceasta rasplata nu trebuie sa conste in ceva de mancare! Nici macar un fruct, de data aceasta, pentru ca, in subconstient, vei institui obiceiul de a rontai ceva in contul fiecarui kilogram eliminat.

Ce se ascunde in mancarea traditionala de Paste?

Pe langa zilele libere de Paste, mult asteptate au fost si mesele traditionale cu familia si prietenii. Din aceasta cauza, ramane un lucru important de discutat, caruia probabil ii acordam o mai mica importanta: excesul de alimente din Zilele Pastelui. Pentru a ne bucura cum se cuvine de aceste Sfinte Sarbatori, ne-am grabit sa asezam pe masa cat mai multe si cat mai variate preparate si am gustat pe rand din fiecare cate putin sau poate chiar mai mult. Asadar, putem incerca sa aflam mai exact care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam la aceasta sarbatoare. Traditionalele meniuri preparate cu aceasta ocazie contin din abundenta carne de miel si oua. La protap sau la cuptor, in bors sau in drob, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente. De exemplu, intr-o portie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substante nutritive, exprimate si in procente care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase: Energie 260 kcal (18%) Vitamina B12 2,65 mcg (88%) Vitamina B6 0,13 mg (13%) Vitamina B3 11,5 echivalenti (74,8%) Vitamina B2 0,25 mg (23%) Vitamina B1 0,09 mg (10%) Zinc 5,5 mg (55%) Fier 2,12 mg (22%) Magneziu 25 mg (11%) Acid folic 20 mcg (10%) Proteine 26,37 g (40%) La fel si despre oua, putem vorbi ca despre niste adevarate complexe energetice naturale care trebuie consumate, totusi, cu masura. Din analiza unui ou de marime medie - 60 g, rezulta 33,4 g albus si 16,6 g galbenus, care au urmatoarea compozitie:Energie 75 kcal Apa 37,7 ml Proteine 6,25 g Lipide 5,01 g Carbohidrati 0,61 g Dupa cum se vede, doua dintre cele mai consumate alimente din aceasta perioada furnizeaza o serie de nutrienti necesari bunei functionari a organismului, insa trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate in abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspata si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor. Iata acum si cateva sfaturi practice ce pot fi aplicate dupa o masa copioasa: 1. Plimbare usoara dupa masa - miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva. 2. Eliminarea stimulentilor - ceai negru, cafea, ciocolata, grasimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv. 3. Adoptarea unui regim bazat excusiv pe fructe si legume proaspete in zilele care urmeaza imediat Sarbatorilor, pentru a re-echilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar si cu fibre alimentare si macronutrienti (care intre noi fie vorba, nu se prea iau nici din miel, nici din cozonac). Iata ca putem sa ne rasfatam cu bunatatile traditionale si, in acelasi timp, sa evitam dezechilibrul digestiv si implicit al siluetei.

Slabeste natural!

Cand vine vorba de slabit, toata lumea parca ar face orice cat sa scape de kilogramele nedorite: medicatie, infometare, chirurgie, prafuri si shake-uri in loc de alimente, ceaiuri si pastile "minune". Si daca se poate, acest proces ar trebui sa se intample intr-un timp extrem de scurt, altfel metoda nu e buna si se trece la urmatoare. Din pacate, in acest iures nimeni nu se intreaba in cat timp s-au depus acele kilograme; in cele mai multe cazuri este vorba despre luni sau chiar ani, insa noi ii cerem corpului sa reactioneze invers, in zile. Daca citim cu atentie pe prospectul diverselor produse de slabit, vom vedea ca exista o serie de reactii adverse grave pe care acestea le au dupa administrare: dureri abdominale, tahicardie, migrene, voma, nervozitate, anxietate, convulsii, halucinatii, comportament ostil, etc. Si atunci se ridica intrebarea: care este modalitatea sanatoasa de slabire, cea propusa de chimie sau cea oferita de Natura? Este evident faptul ca substantele chimice din componeneta produselor de slabit forteaza in mod artificial organismul sa slabeasca. In acest fel organele si organismul se vor extenua si starea de spirit va fi si ea foarte alterata. Din punct de vedere natural, lucrurile stau mult mai simplu: o nutritie echilibrata, un pic de miscare in aer liber, un mod de viata sanatos, controlul stresului sunt doar cateva elemente la indemana tuturor, care pot garanta pierderea greutatii nedorite. In acest sens, un lucru este cert: cu cat vom trai mai aproape de natura, cu atat vom fi mai sanatosi. Slabirea sanatoasa, deci, nu rezulta in urma unei retete unice si infailibile. Abordarea procesului de slabire trebuie sa fie una fireasca si sa vizeze o serie de aspecte extrem de importante: Digestia trebuie sa functioneze impecabil, adica sa existe disponibile suficiente enzime digestive pentru acest proces. Eliminarea deseurilor si combaterea constipatiei - omul sanatos are minim un scaun zilnic. Consumul zilnic de apa proaspata pentru a mentine in stare perfecta de functionare rinichii, vezica urinara si tractul urinar, lucru esential in procesul de slabire. Miscarea in aer liber, mersul activ, alergarea usoara stimuleaza sistemul cardiovascular, prin transpiratie se elimina toxinele, iar starea generala de spirit si memoria se imbunatatesc. Mentinerea glandei tiroide in stare buna de functionare; iodul este elementul primordial in acest sens. Detoxifierea ficatului este esentiala pentru ca in ficat se metabolizeaza grasimile. Persoanele supraponderale au in general ficatul gras si incarcat, lucru care contribuie si la formarea celulitei. Eliminarea din dieta a alimentelor procesate: fast food, alimente prajite, grasimi, cafea, alcool, zahar, lactate nedegresate si bauturi carbogazoase. Cu cat vom consuma mai multe alimente vii (fructe, legume proaspete), cu atat vom fi mai plini de viata, atat la propriu, cat si la figurat. Asadar, exista doua variante de pierdere a greutatii: unul destructiv si altul natural. Si de ce sa nu alegem puterea Naturii si caile ei minunate sa ne ajute?

Despre glicemie si obezitate

Atunci cand mancam, organismul nostru transforma carbohidratii in glucoza, care circula prin sange, fiind cea mai importanta sursa de energie a corpului. Nivelul zaharului in sange se numeste glicemie si aceasta poate afecta atat senzatia de foame, cat si nivelul energetic al organismului, dictandu-i acestuia sa arda sau sa depoziteze grasimile. Pancreasul nostru secreta un hormon numit insulina care transporta glucoza sanguina la celule, unde este folosita ca sursa de energie. Atunci cand consumam produse de panificatie rezultate din cereale rafinate -deci lipsite de fibre- acestea sunt procesate rapid, iar glucoza rezultata trece in circuitul sanguin. In acest fel pancreasul se va extenua sa produca o cantitate uriasa de insulina necesara neutralizarii glucozei aflata in cantitate prea mare in sange. Acest exces de insulina ii "spune " corpului ca exista o cantitate mare de energie disponibila si ca lipidele (grasimea) nu mai trebuie consumate, ci depozitate. Problema cea mare de fapt nu este depozitarea de grasimi ca urmare a excesului de insulina; grasimi se depoziteaza indiferent ce mancam si nu se catabolizeaza (degradeaza complet). Marea problema este ca excesul secretiei de insulina este urmat de o insuficienta de insulina care induce o stare de oboseala, foame si dorinta de manca din ce in ce mai mult. Rezultatul nefericit al acestui scenariu este instalarea permanenta a unei dorinte organice de ceva cat mai dulce, lucru care se repeta in fiecare zi iar daca ne mai urcam si pe cantar, incepe al doilea act al tragediei. Ce se poate face poate face pentru a combate aceste reactii nefavorabile? In primul rand trebuie limitata cantitatea de zahar din lichidele consumate in timpul zilei: ceai, cafea, racoritoare, etc. De asemenea, trebuie data o atentie sporita alimentelor fara grasimi, deoarece acestea pot avea un continut mare in glucide (zahar si amidon). Etichetele alimentelor trebuie citite cu atentie pentru a evalua cantitatea de zaharuri ce urmeaza a fi consumata. Fructele foarte dulci si mierea contin intr-adevar zahar natural, insa tot zahar este si influenteaza nivelul insulinei si al glicemiei. Asadar, consumul lor trebuie limitat. Este, de asemenea, important sa se inteleaga ce se intampla atunci cand sarim o masa sau cand urmam o dieta foarte drastica. In aceste situatii organismul nostru crede ca este infometat dintr-un anumit motiv si incetineste metabolismul pentru a-si conserva energia. Ceea ce se conserva este, stim cu totii, depozitul de grasime; pierderea ponderala se va face pe baza apei (deshidratare) si a muschilor. Mentinerea cat mai constanta a glicemiei este cea mai eficienta metoda de slabire: nu trebuie renuntat niciodata la o masa principala (in special la micul dejun) si trebuie consumate gustari (fructe si legume proaspete) bogate in nutrienti intre aceste mese principale. Alimentatia echilibrata, cu mese dese si reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbata, furnizeaza constant energie organismului si mentin un metabolism eficient si o silueta armonioasa (si mai ales fara efort).

Zece alimente pentru sanatatea si tineretea ta

"Nu stiu ce se intampla cu mine! Nu am deloc energie, desi dorm suficient si ma alimentez sanatos!". Poate asa crezi tu, insa nu tot ce este gustos este si recomandat pentru organism. Aceasta nu inseamna ca ar trebui sa-ti impui restrictii alimentare. Dimpotriva! Multe alimente sunt si delicioase, si adevarat "izvor de sanatate" pentru tine, prin aportul considerabil de substanta nutritive. Noi iti recomandam zece dintre acestea. Broccoli In general, toate legumele cu frunze verzi sunt foarte bogate in vitamina C si diverse substante care pot preveni cancerul, precum genisteina. De asemenea, are o valoare nutritiva ridicata, fiind bogat in zaharuri, vitamine (in special vitamina C) si provitamine si contribuie la fixarea calciului, ceea ce previne problemele sistemului osos. Afine Se recomanda consumul de fructe proaspete, deoarece astfel isi pastreaza proprietatile nutritive. Sunt bogate in antioxidanti, acid elagic (cu proprietati anticancerigene), fibre, precum si vitaminele B2, C si E. Totodata, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si acuitatii vizuale. TomateFrumoasele legume rosii constituie o bogata sursa de licopen (un antioxidant puternic, care previne cancerul si incetineste procesul de imbatranire a celulelor). De asemenea, licopenul ne ajuta sa prevenim afectiunile coronariene. Usturoi De multe ori ne ferim sa-l consumam, insa cat de sanatos este! Contine calciu, magneziu, sulf, potasiu si vitamina C, fiind un important antioxidant si reducand colesterolul. Usturoiul are si proprietati antibacteriene, ajutandu-ne sa ne mentinem pielea stralucitoare si, nu in ultimul rand, prevenind racelile. Salata verde Sanatoasa si gustoasa, salata verde este unul dintre cele mai bune alimente naturale. Este bogata in vitamina C, fier si zinc, elemente esentuale pentru a avea unghii frumoase si par sanatos si stralucitor. Prune uscate Pana cand vom intra in sezonul acestor fructe, ne putem multumi cu "rudele" lor apropiate, prunele uscate. Desi le lipsesc unele substante, ca urmare a procesului de deshidratare, prunele uscate sunt mult mai bogate in antioxidanti care protejeaza pielea, comparativ cu fructele proaspete. Cu alte cuvinte, cu cat mai multe prune uscate, cu atat mai multe sanse de a intarzia momentul (oricum, inevitabil) al aparitiei primelor riduri. Contin si potasiu, fier, si vitaminele din grupa B. Fasole cu bobul mare Acestea contin antioxidanti, fibre, proteine, acid folic, potasiu, fier, magneziu si zinc. Nuci si migdale Bogate in vitamina E, seleniu (cu rol in producerea anticorpilor si contribuind la buna functionare a tiroidei), zinc, si acizi grasi, nucile si migdalele n-ar trebui sa ne lipseasca. De asemenea, au un rol important in actiunea altor anticorpi si enzime din organism. Iaurt Consumul zilnic al unui pahar de iaurt ne ajuta sa ne mentinem sanatatea sistemului digestiv, protejand sistemul imunitar si prevenind aparitia unor eczeme si alergii. Mere Cum le-am putea uita? Contin quercetin (un bioflavonoid care lupta impotriva radicalilor liberi, ajuta metabolismul, intareste sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatorii), fibre, potasiu, acid malic (contribuie la metabolism si producerea energiei), pectina (fibra solubila care regleaza nivelul colesterolului), vitaminele A si C.

Dieta dintilor sanatosi

Nutritia adecvata si dieta potrivita joaca un rol esential in asigurarea sanatatii dintilor si a gingiilor. Zaharul, natural sau procesat, este inamicul numarul 1 al dintilor si principala cauza a producerii cariilor. Alimentele lipicioase (caramele, bomboane) nu pot fi dizolvate rapid de saliva si prezenta lor prelungita pe suprafata dintilor este cariogena. Alimente care aparent sunt inofensive: cipsuri, clatite, cozonac, etc. sunt, de asemenea, retinute pe suprafata dintilor pe o perioada lunga de timp si, intr-un final, se transforma in glucide sau zaharuri care cauzeaza caria dentara. Clatirea (daca periajul nu este posibil) imediata dupa consumul acestui tip de alimente este obligatorie pentru prevenirea formarii cariilor. Guma de mestecat fara zahar poate fi utilizata pentru curatirea superficiala a dintilor datorita faptului ca ea stimuleaza secretia de saliva si regleaza pH-ul cavitatii bucale. Dezavantajul major al gumei de mestecat este prezenta in compozitia sa a unor aditivi alimentari deosebit de nocivi pentru sanatate. In general, cei mai mari devoratori de dulciuri sunt copiii si, de aceea, pe perioada dezvoltarii danturii, acestia trebuie sa consume carbohidrati complecsi si mai ales naturali, cum ar fi fructele proaspete. Fructele stimuleaza musculatura faciala si ajuta la curatirea cavitatii bucale. Dietele foarte drastice pot afecta sanatatea dintilor, releva studii clinice recente. In aceasta categorie intra dietele "de luni dimineata" sau dietele in care se consuma un singur tip de aliment pe zi sau dietele fade. Persoanele care se infometeaza practic au tendinta de a-si limita drastic aportul de proteine, vitamine si minerale, in special calciu, vitamina D si vitamina B12, substante importante pentru sistemul dentar. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru slabire secreta cantitati mai mici de saliva si, deci, se creeaza un mediu acid mai puternic si, astfel, este favorizata formarea cariilor. Vitaminele din alimente sau din suplimente, impreuna cu o igiena orala riguroasa, pot ajuta la scaderea incidentei cariei dentare, a respiratiei neplacut mirositoare si a patologiei gingiilor. Vitaminele de tipul vitaminei C si a coenzimei Q10 au actiune antioxidanta si protejeaza mai ales gingiile impotriva degenerarii celulare, stimuleaza formarea de colagen (proteina fibroasa a tesutului viu) si favorizeaza refacerea. Curatirea limbii este si ea foarte importanta pentru ca ajuta la indepartarea mirosului neplacut al respiratiei, principala cauza a acestui miros neplacut fiind prezenta depozitelor de bacterii de pe suprafata limbii. Majoritatea problemelor dentare apar din cauza lipsei unei igiene orale corespunzatoare, a fumatului, precum si a consumului de bauturi colorate dulci si carbogazoase. Diversele afectiuni dentare netratate corespunzator si la timp pot conduce la cancer oral. Asadar, cu putina constienta si cu putina cunoastere a importantei igienei si nutritiei dentare se poate evita durerea si boala dentara si, mai ales, se poate mentine fara mare efort mult ravnitul zambet stralucitor.

Dieta ochilor sanatosi

De cand eram mici ni s-a tot spus ca daca mancam morcovi, o sa vedem mai bine, si mai ales in intuneric. Acest lucru este mai mult sau mai putin adevarat, insa exista evidente clinice clare care arata ca prin consumul anumitor alimente, sanatatea ochilor si acuitatea vizuala pot fi intretinute sau chiar imbunatatite. Spre exemplu, un studiu amplu a ajuns la concluzia ca prin administrarea unui complex de vitamine A, E si C si zinc se poate incetini procesul de degenerare maculara cauzat de imbatranire. De asemenea, administrarea vitaminei E ajuta la inhibarea dezvoltarii si avansarii cataractei. Luteina si zeaxantina sunt doua substante depozitate in ochi si actioneaza ca anti oxidanti, neutalizand actiunea radicalilor liberi care produc degenerarea la nivel celular. Expunerea excesiva la radiatia UV solara este una cauzele majore de formare a radicalilor liberi, asadar expunerea directa si pe perioade lungi la soare si la solare este nerecomandata. De fapt, aceste doua substante actioneaza ca niste ochelari de soare naturali pentru ca ajuta fizic la filtrarea luminii albastre nocive si blocheaza actiunea ei nociva asupra retinei. Luteina si zeaxantina se gasesc in general impreuna in fructe si legume proaspete, de culoare inchisa: portocala, mango, kiwi, prune, pepene, struguri, piersici, laptuca, spanac, broccoli, mazare, fasole verde, ardei gras verde si portocaliu. Beneficiul maxim este obtinut daca aceste fructe si legume sunt consumate proaspete, forma in care cei doi antioxidanti prezinta biodisponibilitate maxima pentru organism. In ceea ce priveste doza zilnica de luteina si zeaxantina, se recomanda 6 mg, cantitate care poate fi furnizata de 4 portii de fructe si legume. Din punct de vedere cronologic, sistemul oftalmic se dezvolta pana la varsta de 1 an si de accea copiii mici au nevoie in mod regulat de acizi grasi nesaturati in dieta, care pot fi luati din macrou, somon, ton, cod. La copiii mai mari, trebuie avut in vedere consumul suficient de vitamina A si acid folic. Ficatul si untul sunt surse bogate de vitamina A, in timp ce cerealele, legumele cu pigment inchis si portocalele contin acid folic. Zincul este de asemenea un nutrient benefic pentru sanatatea ochilor si se gaseste in cereale, carne, peste si fasole verde. Controlul medical anual al copiilor pana la 16 ani este recomandat pentru depistarea timpurie a oricarei probleme oftalmologice. In perioada 19-35 de ani, organismul este expus la cantitati mai mari de alcool si nicotina, ambele substante avand un impact negativ asupra functionarii ochilor. Actiunea vitaminelor antioxidante C si E este utila si de aceea se recomanda cel putin 60 mg de vitamina C pe zi din fructe si sucuri proaspete de citrice sau din suplimente. Vitamina E poate fi gasita in germeni de grau, alune, nuci si ulei vegetal. Adultilor sanatosi li se recomanda control oftalmologic de rutina la fiecare 2-3 ani. In perioada 36-55 de ani, hipertensiunea arteriala este o problema comuna si aceasta erodeaza sanatatea si buna functionare a sistemului oftalmic. In acest sens, consumul de sare trebuie limitat la 5 g pe zi, fiind indicat consumul alimentelor sarace in sodiu. O serie de afectiuni oculare se pot dezvolta din cauza obezitatii si diabetului, de aceea sunt recomandate mentinerea greutatii corporale normale si activitatea fizica zilnica de 30 de minute. Nutrienti cum ar fi seleniul ajuta la stoparea procesului de degenerare oculara cauzat de expunerea la mediul poluant, iar sursele de seleniu sunt carnea cerealele si legumele radacinoase. Scaderea graduala a acuitatii vizuale in aceasta perioada dupa 45 de ani este o componenta normala a procesului de imbatranire. Dupa 56 de ani, sanatatea ochilor poate fi mentinuta prin nutritie sanatoasa, mentinerea organismului la greutate normala, evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool. Antioxidanti puternici, cum ar fi betacarotenul si zeaxantina sunt principalele substante care mentin sanatatea ochilor in aceasta perioada. Asadar printr-o alimentatie sanatoasa, prin miscare si printr-un stil de viata ordonat si echilibrat, putem sa ne bucuram din plin la toate varstele de o vedere excelenta dar si de o stare generala de bine si confort.

Pot slabi daca postesc?

Este martie si ne pregatim din nou pentru sarbatorirea Pastelui. Multe dintre noi ne propune si sa postim, insa am dori in acelasi timp sa mai pierdem si cateva kilograme depuse de-a lungul iernii sau doar sa ne mentinem greutatea pe care o avem. O alta problema care se ridica este cea a suficientei nutrientilor esentiali pe care ii furnizam organismului, avand in vedere faptul ca alimentele de tipul carnii, oualor sau lactatelor, dispar din dieta. Un lucru este cert: dieta excusiv vegetariana trebuie bine gandita si planificata, pentru a nu produce dezechilibre la nivelul intregului organism. Proteinele sunt esentiale pentru cresterea si regenerarea celulara si, de aceea, trebuie sa faca parte si din dieta vegetariana. Studiile arata ca o dieta foarte bogata in proteine implica o serie de complicatii renale si creste incidenta osteoporozei si, de aceea, chiar sunt indicate anumite perioade in care sa se consume proteine in cantitate moderata. Aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si a zaharului, sunt surse de proteine: nucile, semintele, cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale. Dietele vegetariene sunt sarace in grasimi, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos. Vitamina D nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana este suficienta pentru sinteza vitaminei D. Exista si produse comerciale: margarina sau laptele de soia care sunt artificial imbogatite cu vitamina D si care pot fi consumate in cantitati limitate pe perioada postului. La indicatia medicului, vitamina D se poate administra sub forma de suplimente. Vitamina B12 este continuta in cantitati limitate in alimentele de provenienta vegetala: drojdie de bere, cereale integrale, soia. Asadar, suplimentele de vitamina B12 trebuie administrate la recomandarea medicului. Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat se gaseste in cantitati suficiente in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine, broccoli, nuci si seminte. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana. Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si, deci, consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele bogate in fier este mai mult decat recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele si strugurii. In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta vegetariana are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalite sexuala, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta. Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar vegetarian se explica practic prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate; acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si reduc greutatea corporala la normalitate. Sunt aceste obiective reale si posibile? Absolut, incercati-o si veti vedea. Aveti doar de castigat!

Legatura dintre alimente si starile psihice

In ultimele 15 minute nu te-ai gandit la altceva decat la ciocolata de pe masa? De fapt, tanjesti dupa ea, insa vointa ta este mai mare deoarece ti-ai promis ca de data aceasta sa nu te abati de la planul de dieta.

Hipotiroidismul este o cauza a ingrasarii?

Hipotiroidismul sau tiroida inactiva este o suferinta care afecteaza femeile - de 10 ori mai mult decat barbatii - in jurul varstei de 45 de ani. Simptomele sale variaza in functie de tipul si severitatea afectiunii si includ: crestere nejustificata in greutate, oboseala, constipatie, intoleranta la frig, menstruatii abundente sau subtierea firului de par. Asadar, daca unele sau toate aceste simptome apar, este obligatorie prezentarea la medic. In functie de nivelurile hormonilor tiroidieni si hipofizari se vor prescrie medicamente in asa fel incat tiroida sa functioneze normal. Chiar si sub medicatie, persoanele cu hipotiroidism pierd kilogramele suplimentare mai greu si, de aceea, un plan dietetic adecvat si activitatea fizica regulata sunt esentiale pentru tratarea acestei afectiuni. Din punct de vedere nutritional, exista o serie de minerale si micronutrienti care, prin actiunea lor specifica, joaca un rol pozitiv in reechilibrarea functiei tiroidiene. Este bine stiut deja ca o carenta de iod din dieta este asociata cu hipotiroidismul. Exista tari cum e Japonia in care se ia iod profilactic (in medie 3 mg/zi) si aceste tari au o rata foarte scazuta a acestei afectiuni. O cantitate suficienta de iod poate fi luata din sarea de mare iar suplimentele trebuie luate numai la recomandarea medicului, pentru ca si un exces de iod poate conduce tot la hipotiroidism. Importante cantitati de iod alimentar se gasesc in peste si nuci proaspete. Vitamina E este deosebit de importanta in mentinerea echilibrului tiroidian si, de aceea, trebuie consumate: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si, nu in ultimul rand, peste. Seleniul este considerat un microelement cu rol important in sanatatea tiroidei datorita proprietatilor sale antioxidante, de blocare a formarii radicalilor liberi. Importante cantitati de seleniu pot fi luate din: paine integrala, tarate, nuci, rosii, ceapa, broccoli si ton. Un studiu recent efectuat in Italia releva faptul ca un consum suficient de zinc imbunatateste functia tiroidiana a pacientilor hipotiroidieni. Surse bogate de zinc sunt: carnea de pasare, de vita, de miel, pestele, scoicile, laptele si cerealele integrale. Pentru a preveni disfunciile tiroidei de origine dietetica trebuie luate o serie de masuri simple si la indemana: 1. Limitarea alimentelor cu actiune anti-tiroidiana: varza, fasolea uscata, soia.2. Evitarea stimulentilor de tip: cafea, cola, nicotina sau alcool care afecteaza sanatatea tiroidei.3. Controlarea nivelului de stres cotidian, care e considerat a fi un factor major favorizant al hipotiroidiilor.4. Adoptarea unui program regulat de activitate fizica zilnica de minim 30 de minute pentru a se accelera metabolismul si pentru a favoriza cresterea ponderala.

Caloriile in oua si lactate

Lactatele si ouale au un rol important pentru sanatatea organismului tau. Verifica aceste liste si fa alegerea corecta!

Caloriile in carne

Pentru a face alegerile cele mai potrivite pentru sanatatea si silueta ta, iti prezentam cateva informatii utile pe care trebuie sa le detii inainte de a te decide asupra felului de carne preferat.

Caloriile in fructe

Sursa ta zilnica de vitamine si minerale. Insa trebuie sa afli care dintre ele prezinta un pericol pentru silueta ta.

Caloriile din bauturi alcoolice si non-alcoolice

Te ingrijoreaza faptul ca ai putea sa te ingrasi si din cauza bauturilor alcoolice si non-alcoolice pe care le consumi zilnic? Afla de care trebuie sa te feresti sau sa reduci portia zilnica.

Nutritionistul Martin Brunnberg raspunde la intrebari esentiale despre nutritie

Oricat de multe ai sti despre nutritie si, in general, despre un regim de viata sanatos, mereu ai sentimentul ca iti scapa ceva esential. Care ar putea fi cea mai buna metoda de slabit, fara a-ti "greva" organismul de vitaminele esentiale si fara a te infometa? Prietena ta cea mai buna a urmat dieta Montignac si arata foarte bine - sa incerci si tu, oare? Sau sa incepi sa tii un regim disociat? Fiecare dintre acestea are particularitatile sale, si sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Nutritionistul Martin Brunnberg clarifica, pentru Eva.ro, o serie de probleme referitoare la nutritie si regimurile de slabit. Ce ar trebui sa mancam in timpul unei diete pentru a nu ne infometa? De cate ori nu ne-am propus sa tinem dieta! Si, probabil, tot de atatea ori ne-am razgandit si am abandonat, pentru ca nu mai puteam face fata senzatiei de foame care ne chinuia in cea mai mare parte a timpului. Exista o solutie, insa, asa cum ne spune Martin Brunnberg, este si cel mai dificil de pus in practica: "Mananca putin, dar fara sa iti fie foame. Poti sa mananci chiar mai mult de cinci mese pe zi, in cazul dependentilor de zahar. De asemenea, pudra de proteine este cea mai buna solutie in acest caz. Deci, trebuie sa fii la limita intre a-ti fi foame si a manca pe cat de putin posibil. Pentru ca, daca simti ca iti este foame si nu mananci, oare ce se intampla? Foamea dispare, nu? Da, insa problema este ca metabolismul incetineste si pot aparea dezechilibre grave in organism", explica nutritionistul. Dar, in ipoteza in care dieta pe care am urmat-o a dat rezultatele scontate si am slabit, ce putem face pentru a ne mentine silueta? In primul rand, este o problema de perceptie. "Cred ca ar trebui sa reconsideram aceasta problema a nutritiei, pentru ca multi oameni asociaza dieta cu senzatia de foame si sunt infometati 90 la suta din timpul in care tin regim. Ei se mai gandesc, pe de alta parte, ca o data pe zi pot manca oricat de mult, din moment ce in restul zilei se infometeaza constient", spune Brunnberg, si ne atrage atentia asupra consecintelor directe care decurg de aici. "Ati observat ca in felul acesta incepeti sa mancati mai mult si se intampla sa va treziti in timpul noptii din cauza ca va este foame?". Prin urmare, ar trebui sa ne schimbam obiceiurile alimentare - nu numai ce si cat, dar si cand mancam. Regimul disociat - solutia problemelor noastre? La aceasta intrebare, raspunsul lui Martin Brunnberg este negativ. "Nu cred ca este o dieta buna. Dar cele mai ciudate diete functioneaza, depinde cum le urmezi. Un exemplu de dieta ar fi urmatorul: timp de 12 saptamani mananci numai paine alba, lapte si unt gras, pe saturate, si cu siguranta vei slabi. Pentru o anumita persoana aceasta dieta merge, pentru alta nu. Nu cred ca este modul ideal de a pierde din greutate. Cel mai bine este sa mananci cat mai putin posibil". De asemenea, trebuie sa te asiguri ca ii furnizezi organismului necesarul zilnic de proteine, pentru ca sunt cele mai satioase, iti protejeaza muschii (deoarece, atunci cand pierzi din greutate, pierzi si din masa musculara, iar metabolismul incetineste). Totodata, proteinele contribuie si la mentinerea temperaturii optime a corpului. Cate ceva despre celebra dieta Montignac... S-au scris foarte multe articole si studii pe tema aceasta, iar eficienta dietei Motignac ramane inca un subiect de controversa. Martin Brunnberg ne spune care este parerea sa: "Aceasta dieta poate da rezultate excelente uneori, iar alteori se dovedeste complet inutila. Problema este ca Montignac nu a inteles anumite lucruri si a simplificat in mod excesiv. I-am citit cartile si pot spune ca nu cunoaste prea bine subiectele despre care vorbeste. Interesant este ca include in dieta sa alimente sanatoase, insa ar putea sa se documenteze mai mult. Problema cu toate aceste diete obisnuite este ca sunt foarte simple, astfel incat daca le folosesti, nu trebui sa gandesti prea mult. Toate teoriile despre care vorbesc eu te imping sa gandesti, sa inveti... Dar oamenii nu vor sa invete. Ei vor ca totul sa fie simplu - si asta e imposibil", a subliniat Brunnberg. Exista riscul ca aceste diete sa ne schimbe metabolismul? Nu este cazul, ne spune nutritionistul, care subliniaza faptul ca riscurile cele mai mari ni le asumam daca tinem diete care ne impun sa mancam o singura masa pe zi. Dieta vegetariana este indicata? Nu exista o "reteta" care sa functioneze indiferent de situatie. "Depinde ce intelegi prin dieta vegetariana. Daca mananci mancare pregatita in casa, mazare si linte, atunci probabil ca este o alternativa buna, cu toate ca un asemenea regim este foarte scazut in proteine. Pe de alta parte, unele feluri de mancare vegetariana sunt foarte grase, iar in cazul acesta dieta vegetariana nu este nici pe departe o solutie fericita", considera Martin Brunnberg. Cum putem evita rontaitul atunci cand suntem prea stresate? De multe ori, mancam nu pentru ca ne este foame, ci pur si simplu ca urmare a faptului ca suntem agitate si simtim nevoia sa rontaim ceva. Azi o ciocolata, maine cateva napolitane, poimaine biscuiti... iar peste o luna, constatam ca nu mai putem imbraca blugii. In privinta acestui obicei, Brunnberg este cat se poate de transant. "Micul dejun este obligatoriu. Unii oameni isi iau micul dejun in masina, autobuz, sau la serviciu. Acest lucru nu este normal. Trebuie sa stai jos si sa mananci linistit, pentru a-i transmite creierului tau informatia ca mananci. Numai atunci alimentele vor fi bine digerate, iar vitaminele si mineralele, asimilate optim de organism". Renunta la pilulele de slabit "Nu stiu ce tipuri de pilule de slabit exista in Romania, dar daca acestea dau rezultate, inseamna ca sunt periculoase. Pe de alta parte, exista unele plante, cum ar fi ceaiul verde, care sunt aproape inofensive. Acesta este recomandabil mai ales pentru femei, deoarece previne osteoporoza, cancerul uterin si cel mamar", mai spune Martin Brunnberg.

Tin dieta si nu slabesc!

Celebra problema a greutatii corporale excesive a fost si va fi probabil intotdeauna un subiect care va preocupa un procent important al populatiei globului. Din pacate, cele mai utilizate diete sunt cele "la moda", care determina efectul "yo-yo" si nu ajuta la procesul de slabire pe termen lung. Exista o serie de persoane care isi controleaza in special cantitatea de alimente ingerata, mentinand o balanta energetica negativa si care reusesc sa se mentina suple. O alta categorie de persoane sustin urmarea unei diete de scadere ponderala in mod permanent, insa fara rezultat. Cinstit vorbind, in aceasta ultima categorie intra persoanele care cel mai probabil fac o serie de greseli nutritionale mai putin evidente. Bineinteles ca si afectiunile asociate supraponderabilitatii pot fi o cauza directa a acestor rezultate negative, insa aceste situatii sunt, statistic vorbind, mult mai rare. In continuare vom prezenta cateva motive pentru care regimul de slabire poate fi tinut fara rezultatele scontate. 1.Constipatia - colonul trebuie golit minim o data pe zi, in mod regulat si fara efort. Consumul abundent de fructe proaspete, legume verzi, apa proaspata si cereale integrale poate asigura un tranzit intestinal impecabil. 2. Intolerantele alimentare - exista o serie de alimente pe care organismul nu le tolereaza, insa reactia sistemului imunitar la aceasta intoleranta apare de cele mai multe ori dupa perioade foarte lungi de timp, chiar ani. Alimente foarte folosite precum graul, zaharul sau lactatele sunt doar cateva alimente alergenice si a caror prezenta in organism stopeaza procesele de scadere ponderala. 3. Lipsa activitatii fizice regulate - aceasta este esentiala deoarece ele cresc ritmul metabolic si ajuta la procesul de lipoliza. 4. Tulburarile endocrine, in special ale tiroidei - aceasta glanda controleaza metabolismul intregului organism iar excesul de zahar, cofeina si alcool nu fac decat s-o suprasolicite si implicit epuizeze. 5. Deficientele de minerale si vitamine - carenta unor elemente cum ar fi magneziul sau calciul poate determina cresterea in greutate. Aceste elemente se pierd si prin folosirea excesiva a laxativelor si diureticelor. 6. Aportul insuficient de apa - apa trebuie consumata in cantitate suficienta (35 ml / kg corp / zi) pentru o buna digestie, pentru o hidratare completa si mai ales pentru eliminarea cat mai completa a toxinelor din organism. 7. Stresul excesiv - determina formarea de substante toxice in sange, ceea ce se traduce la nivel comportamental in oboseala, agitatie sau nervozitate. Stresul perturba functia digestiva, ceea ce rezulta fiind cresterea ponderala. Iata ca factorii de care depinde slabirea ponderala sunt numerosi si mai ales complecsi. Vestea buna este ca prin ceea ce ingeram putem, in mare masura, sa ii controlam si sa ne mentinem echilibrul atat de necesar.

Celebrul nutritionist Martin Brunnberg ne vorbeste despre principiile unui regim de viata sanatos

Despre nutritie si cum ar trebui sa ne alimentam s-a scris, se scrie si se va scrie... din abundenta. De multe ori, ni se intampla sa ne simtim debusolate si pierdute in acest "carusel" al informatiilor, care de multe ori sunt contradictorii. Am avea nevoie de o sinteza a celor mai importante probleme legate de alimentatie, de preferat o sinteza care sa nu inceapa cu "depinde...". Ar fi, oare, posibil? Unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti din Europa, Martin Brunnberg, a sustinut, pe 28 ianuarie, la Sala Palatului, un seminar pe probleme de nutritie, in cadrul caruia a punctat aspectele esentiale ale unui regim de viata sanatos. Si nu a pronuntat cuvantul "depinde!". Martin Brunnberg ne spune ca principalul motiv pentru care ne plac alimentele dulci si care contin grasimi consta in faptul ca acestea ne confera multa energie, iar combinatia dintre dulce si gras nu o putem regasi in natura. Problema este insa ca, in realitate, mancam mai mult decat are nevoie organismul si, pe de alta parte, facem mai putina miscare. Nu este de mirare ca, in timp, vor aparea probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip II sau diferite afectiuni cardiovasculare. Corpul uman este "conceput" astfel incat sa exerseze zilnic. Teoretic, avem nevoie de patru ore de exercitii in fiecare zi, dar practic, noi avem tendinta de a evita antrenamentul fizic, indiferent sub ce forma ar fi acesta: mergem pe jos cat mai putin posibil, luam masina chiar si numai pentru cateva sute de metri, iar cand este vorba de scari... multumim celui care a inventat liftul! Martin Brunnberg atrage atentia asupra acestui paradox: investim resurse financiare pentru a evita activitatea fizica si, in general vorbind, ne straduim ca totul sa fie cat mai comod. Multe femei evita activitatea fizica din considerentul ca aceasta duce la epuizare fizica. Fapt care nu este exclus, daca exageram in ceea ce priveste durata antrenamentului si dificultatea exercitiilor. Ar trebui sa crestem progresiv volumul de activitate, pentru ca ideea este sa transformam antrenamentul zilnic in rutina. Scadem astfel riscul aparitiei unor afectiuni grave, unele dintre ele incurabile, precum diabet de tip II, boli cardiovasculare, cancer, obezitate, hipertensiune arteriala, depresie si infectii. Despre carbohidrati si zahar Energia din alimentatie provine din proteine, grasimi si carbohidrati, iar acestia din urma se regasesc in alimente cum ar fi: painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, si cerealele pentru mic dejun. Se deosebesc doua tipuri de carbohidrati: zaharul si amidonul, diferenta intre acestea fiind ca zaharul este dulce. Carbohidratii contribuie la secretia insulinei. Ca urmare a actiunii unor enzime din organism, amidonul se transforma in zahar. Este important, spune Brunnberg, sa mentinem nivelul de zahar din organism la nivel normal; in caz contrar, riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a unor afectiuni cardiovasculare este considerabil. Insa si un nivel prea scazut de zahar poate fi nociv, atragand dupa sine diverse probleme: incapacitate de concentrare, oboseala, agresivitate (de aceea suntem nervosi cand ne e foame; sunt stimulati hormonii stresului), nevoie acuta de "ceva dulce" (in speta, zahar), iar in cazuri extreme, chiar pierderea cunostintei. Insulina reprezinta o arma cu doua taisuri: pe de o parte, echilibreaza concentratia de zahar din sange, dar, in acelasi timp, favorizeaza ingrasarea. Exista diferite tipuri de carbohidrati care stimuleaza secretia de insulina si, in functie de cat de repede sunt procesati acestia, difera si cantitatea de insulina rezultata. Spre exemplu, daca mancam carbohidrati care se absorb rapid, nivelul de zahar creste brusc si prea mult. De aceea, sunt de preferat carbohidratii care se absorb mai lent. Variatia nivelului de sange din organism este daunatoare pentru organism. Cand este prea mult te simti fericita si satisfacuta, fiind stimulat centrul placerii si recompensei din creier, iar cand este prea putin, esti agitata, obosita, slabita si iritata - ca si un abstinent caruia ii lipseste drogul. Nu este o exagerare: in unele cazuri se poate ajunge la dependenta de zahar. Aceasta ca sa nu mai spunem ca variatiile de zahar din sange pot duce la aparitia diabetului de tip II. Ce inseamna dieta sanatoasa? Martin Brunnberg ne explica: "Ideal este sa mancam de patru-cinci ori pe zi (trei mese principale si doua gustari), iar in alimentatie sa predomine carbohidratii care se absorb mai incet". Dar cum putem sti care sunt acestia? Este momentul sa aflam cateva detalii despre... ... Indicele glicemic (IG) Acesta este un factor care ne spune cat de repede sunt asimilati carbohidratii in organism. Cel mai mare indice corespunde celei mai rapide absorbtii - si deci, unei proportii crescute de insulina in sange. Conform acestui criteriu, exista trei tipuri de carbohidrati: Carbohidrati lenti - IG < 70 Carbohidrati intermediari - IG 70-90 Carbohidrati rapizi - IG > 90 (de evitat). De indicele glicemic se va tine cont numai in cazul alimentelor bogate in carbohidrati: paste, paine, orez, cereale, mazare, cartofi. Pentru a ne face o idee mai clara asupra indicelui glicemic al produselor alimentare pe care le consumam frecvent, Martin Brunnberg ne ofera cateva exemple concrete. Valorile indicelui glicemic cartofi fierti - 90 cartofi copti - 135 cartofi fierti si raciti - 33 (dar, in contrapartida, sunt foarte greu de digerat) spaghete - 60 orez integral - 70 paine alba - 130 (cea mai recomandata este painea neagra, cu graunte intregi) fulgi de cereale - 120 morcov crud - 20 morcov fiert - 80. Brunnberg ne explica: "V-am dat exemplul morcovului nu pentru ca ar fi un aliment pe care il consumam adesea, dar am dorit sa va arat diferenta pe care o face, in context, procesul de fierbere. Nu este de mirare ca se recomanda ca fructele, legumele si zarzavaturile sa fie consumate proaspete". Este ciudat, dar s-a constatat ca, daca mananci ceva ce nu-ti place, indicele glicemic este mai mic - insa creste atunci cand consumi un aliment preferat, mai ales daca iti este si foame. Indicele glicemic reprezinta numai unul dintre aspectele de care trebuie sa tinem cont. Alimentele grase care nu contin carbohidrati vor avea un indice glicemic foarte scazut, dar asta nu inseamna ca le putem consuma abuziv. Se recomanda evitarea mancarurilor semipreparate, si mare atentie la cereale si la produsele "instant". Grasimea - elementul nutritiv cel mai gresit interpretat Pentru inceput, sa demolam un mit: daca mananci fara grasimi, nu inseamna ca slabesti - ci doar ca-ti privezi organismul de un element esential. Grasimile constituie cel mai energizant nutrient. Confera energie, sunt decisive pentru functionarea optima a creierului, favorizeaza secretia de hormoni (aspect important in special in cazul sportivilor) si sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasime. Se deosebesc urmatoarele tipuri de grasimi: saturate (le gasim in carne si nu sunt prea indicate); mononesaturate; polinesaturate (le gasim preponderent in legume si peste).Exista doua tipuri de grasimi polinesaturate: Omega 3 si Omega 6. Omega 3 este mai greu de obtinut, dar esential pentru multe dintre functiile organismului: scade riscul de tromboza, regleaza nivelul de lipide din sange, este necesara pentru functionarea creierului si are rol antiinflamator. De asemenea, este utila si in cazul anumitor afectiuni, pe care le amelioreaza: psoriazis, eczeme, reumatism, inflamatii ale intestinului subtire si arteroscleroza. Pentru a ne asigura ca-i furnizam organismului necesarul de Omega 3, Martin Brunnberg ne sfatuieste sa consumam, de trei ori pe saptamana, peste gras, untura de peste (disponibila in comert sub forma de pilule). Efectele Omega 3 se vor simti pe deplin in interval de trei luni. "Nu mancati multe grasimi, pentru ca, in timp, se poate ajunge la obezitate. Daca, pe de alta parte, consumati prea putine grasimi, carbohidratii se vor transforma in grasimi (deoarece organismul are nevoie) si astfel va creste concentratia de lipide din sange", ne atentioneaza nutritionistul. In concluzie, cata grasime sa consumam? Raspunsul este urmatorul: 30 la suta din totalul de energie zilnica trebuie sa provina din grasimi. Cantitativ, aceasta inseamna circa 70-110 grame de grasime pe zi, pe care o poti obtine mancand nuci, avocado, si folosind pentru gatit ulei de masline sau ulei din seminte de rapita. Antioxidantii - "gardienii" organismului Antioxidantii previn numeroase afectiuni, prin combaterea radicalilor liberi - acestia din urma fiind o grupa de substante intens reactive, care reactioneaza cu orice intra in contact: grasimi, proteine, colesterol, ADN. Radicalii liberi provin din: administrarea anumitor medicamente, fumat, poluare, si uneori din alimentatie. Dar, paradoxal, sursa cea mai importanta de radicali liberi este oxigenul. Cu cat inhalam mai mult oxigen, cu atat intram in contact cu mai multi radicali liberi. Aceasta inseamna ca sportul si drumetiile in aer liber sunt periculoase? Nu, pentru ca atunci mancam mai mult, ca urmare a efortului fizic si, in felul acesta, furnizam organismului antioxidanti. Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele. Acestea contin diferite tipuri de antioxidanti, deci este recomandabil sa consumam fructe cat mai diverse, pentru a furniza organismului o gama cat mai variata de antioxidanti - cei mai cunoscuti fiind vitaminele C, E si beta-carotenul. Dar suplimentele de antioxidanti nu compenseaza o dieta neechilibrata. Sa privim partea plina a paharului de... alcool! Despre efectele negative ale bauturilor alcoolice consumate abuziv a auzit toata lumea: alcoolism, riscul crescut de cancer si hipertensiune arteriala, afectiuni ale sistemului digestiv. Dar, intr-o proportie moderata, alcoolul poate fi chiar benefic - si ne referim in special la vinul rosu. Acesta contine antioxidanti, protejeaza vasele de sange si imbunatateste circulatia. Vinul rosu este de preferat altor bauturi alcoolice, dar se recomanda maximum un pahar zilnic. In loc de concluzie... Rezumand, ne putem imbunatati considerabil stilul de viata, modul de alimentatie si, implicit, sanatatea, daca tinem cont de cateva reguli de baza, pe care Martin Brunnberg le sintetizeaza astfel: micul dejun este obligatoriu; se vor lua patru-cinci mese pe zi; evitarea carbohidratilor care se absorb rapid; a se consuma peste, fructe si verdeturi. Daca iei masa la restaurant, consuma cu moderatie paste sau orez, fiind de preferat legume precum fasolea, lintea si mazarea. In final, nu uita ca obiceiurile bune de alimentatie trebuie combinate cu exercitii fizice, iar o mica schimbare in stilul de viata poate insemna un pas major pentru sanatate.

Atentie la carentele de minerale!

Ca si in cazul vitaminelor, si in cazul mineralelor carenta se poate datora fie lipsei lor in cantitate suficienta in dieta, fie unor tulburari de utilizare sau de metabolism. Iata cateva dintre cele mai cunoscute minerale care se gasesc in mod uzual in cantitate mai mica decat cea necesara in organism: 1. Fierul - Dintre minerale, tulburarile carentiale produse de fier sunt cele mai frecvente si apar in special in perioadele in care nevoile organismului sunt mult crescute: eforturi fizice, crestere, sarcina, alaptare. Carenta de fier duce la tulburari caracteristice, scadere a cantitatii de hemoglobina, anemii sau tulburari metabolice. In aceste cazuri, dieta trebuie sa aduca alimente bogate in fier: ficat, rinichi, inima, muschi, galbenus de ou, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdeturi (spanac, urzici, varza, patrunjel). Doza zilnica recomandata de fier este de 12 mg. 2. Calciul - Carenta de calciu se manifesta prin hipocalcemie, care duce la decalcefierea sistemului osos si la tulburari ale sistemului neuromuscular. In acest sens, se va impune un regim alimentar care sa fie bogat in alimente care aduc calciu utilizabil dar care contin si ceilalti factori de nutritie cu rol in osteogeneza: fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se gaseste in cantitate mare in branzeturi, lapte dulce, lapte batut, iaurt, legume uscate, nuci, varza, conopida, portocale, patrunjel, etc. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1 g. 3. Fosforul - Fosforul este un factor de nutritie cu actiune dinamica in metabolismul protidic, glucidic si lipidic si cu actiune plastica (intra in componenta sistemului nervos central si periferic). Deficitul acestui mineral poate produce tulburari nervoase, musculare si osoase, insa o dieta bogata in fosfor poate ameliora aceste tulburari. Alimentele bogate in fosfor sunt: galbenusul de ou, pestele, carnea, icrele, branzeturile, dar si legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile si fructele proapete. Doza zilnica recomandata de fosfor este de 1,5 g. 4. Iodul - Este factorul de nutritie necesar metabolismului general si functionarii glandei tiroide. Lipsa iodului din alimentatie da nastere la fenomene de hipotiroidism insotite sau nu de gusa. Iodul se afla in cantitati extrem de mici in alimentele uzuale, insa pestele, stridiile, crevetii, algele marine sunt alimente bogate in iod. De retinut este faptul ca iodul organic din alimente nu se pierde in timpul gatirii. Exista si o serie de plante cu actiune antitiroidiana sau gusogena: mustar, mazare, fasole si soia. Doza zilnica recomandata de fier este de 150- 200 U.I. Asadar, trebuie sa le dam mineralelor si dietei echilibrate, in general, o atentie deosebita deoarece alimentatia sanatoasa este practic cea mai importanta modalitate de tratament. Ea permite mentinerea sau restabilirea unui echilibru nutritiv si actioneaza in mod permanent si nu ca celelalte tratamente puse in actiune tranzitoriu si temporar.

Dieta de slabire si carentele de vitamine

In timpul curelor de slabire, mai ales in perioada de iarna, apar o serie de deficiente nutritive, cauzate fie de un aport insuficient de trofine (substante alimentare), fie de un superconsum sau de pierderi de substante nutritive in timpul digestiei. Astfel apar o serie de simptome care pot fi un semn de deficit al uneia sau al mai multor vitamine. Prezentarea la medic in momentul aparitiei acestor manifestari este obligatorie pentru a se stabili exact cauza si tratamentul lor. Iata cateva tulburari care ar putea aparea din cauza diverselor carente vitaminice: 1. Vitamina A - manifestarile carentiale apar atat la nivel oftalmologic, cat si la nivelul epiteliului(pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata in alimente care contin vitamina A si beta caroten(lapte, branza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A(retinolul) variaza intre 1,3 si 1,5 mg/zi la adultul fara nevoi speciale si poate ajunge pana la 2,4 mg/zi la gravide. 2. Vitamina D - Rahitismul este tulburarea majora a avitaminozei D; alte manifestari care apar pe deficit de vitamina D sunt: osteopatia de carenta, tetania, spasmofilia, aparitia cariilor si decalcefierea oaselor. In acest caz, alimentatia trebuie sa fie bogata in: peste, ficat, galbenus de ou, unt, lapte iar persoanele cu astfel de probleme trebuie sa se expuna la soare pentru a fi favorizata fotosinteza vitaminelor D. Necesarul zilnic de vitamina D (calciferol) variaza intre 100 u.i./zi la adultul fara nevoi speciale si 800 u.i./zi la gravide. 3. Vitamina E - Manifestarile clinice ale carentei de vitamina E sunt: pubertatea intarziata, dismenoree (menstruatie dureroasa), avort spontan, sterilitate si impotenta, tulburari hepatice si de fragilitate capilara. Regimul alimentar in aceasta situatie trebuie sa contina: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si, nu in ultimul rand, peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza in functie de compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare cand se consuma acizi grasi nesaturati. 4. Vitamina B1 - Carenta de aport se produce nu numai cand aportul este insuficient, ci si cand necesitatile organismului sunt mult crescute: crestere, sarcina, alaptare sau in unele stari patologice: afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, diabet zaharat, guta sau alcoolism. Ratia alimentara in aceste cazuri trebuie sa fie bogata in vitamina B1, scazuta in glucide si bogata in proteine. Alimentele bogate in vitamina B1 sunt: drojdia de bere, ciupercile, legumele uscate, nucile, alunele crude, ficatul si rinichii si carnea slaba de porc. Necesarul zilnic de vitamina B1 (tiamina) variaza intre 1,1 si 1,5 mg/zi la adult. 5. Vitamina B2 - Hipovitaminoza B2 este foarte des intalnita si se manifesta prin stomatita angulara, leziuni cutanate in regiunea aripilor nasului, pleoape, urechi, atrofie a mucoasei faringiene si anemie. Alimentele bogate in vitamina B2 sunt: laptele, ouale, ficatul, carnea, zarzavaturile, fructele si cerealele integrale. Necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavina) variaza intre 1,8 si 3 mg/zi la adult. 6. Acidul folic - Tulburarile carentiale apar din cauza lipsei de aport alimentar suficient in perioade in care necesitatile organismului sunt mai mari: sarcina, alaptare, crestere, insuficiente gastrice, tulburari hepatice sau expunere radiologica frecventa. Alimentele bogate in acid folic sunt: ficatul, carnea, pestele, legumele cu pigment inchis (ardei, vinete, broccoli, spanac, urzici, etc). Necesarul zilnic de acid folic pentru un adult sanatos variaza intre 0,5 si 1 mg/zi. 7. Vitamina C - Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majora, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunile, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adult variaza intre 70 si 75 mg/zi. In perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg/zi. Asadar, atentie mare la aportul de vitamine din dieta zilnica, in special in curele de slabire. Includerea tuturor vitaminelor in proportiile ideale fiecarei persoane este singura metoda de alimentatie corecta si de pierdere a kilogramelor nedorite.

Cât de periculos este să te uiți la emisiuni sportive

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale vizitelor la saună

Studiu. Varza de Bruxelles şi ceaiul verde combat cancerul de sân

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

12 semne ale consumului de zahăr în exces

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

10 reguli de bază care te ajută să ai o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

Alimente care îți întăresc sistemul imunitar în sezonul rece

Murături sau legume la oțet? Știi care e alegerea mai sănătoasă?

Pasta cu ingrediente naturale care albește dantura și previne cariile

5 lucruri pe care Dr. Oz le face ca să nu se îmbolnăvească

Un bărbat a fost trezit după 15 ani de comă printr-o procedură de stimulare nervoasă

A murit de cancer la 13 ani. Părinţii au descoperit un mesaj secret lăsat de fiica lor

Incredibil! Au creat o mini-inimă dintr-o frunză de spanac

A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul lui Florin Călinescu

Meditația și yoga pot influența ADN-ul. Ce efect au asupra organismului?

Vitamina C ne face mai inteligenți. Ce efect are asupra creierului?

Avertismentul unei femei: a fost la un pas de moarte din cauza unei pensule de machiaj

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

Știai că poți să pui ou crud în cafea? Rezultatul este incredibil

;