Acizii grasi omega-3 un adevarat salon de frumusete

Adolescenta sau adulta activa, viitoare mamica sau spre menopauza, femeia de azi trebuie sa faca fata provocarilor cotidiene iar regimul alimentar pe care-l adopta este deosebit de important. Grasimile au fost puse la zid insa este important de stiut ca organismul are nevoie de o serie de grasimi benefice sanatatii, cum ar fi acizii grasi omega-3.Astfel, pe perioada sarcinii femeile au nevoi crescute de acizi grasi omega-3, atat pentru sanatatea mamei cat si a copilului. Viitoarele mamici pot beneficia de proprietatile miraculoase ale acestor grasimi inca de la inceputul sarcinii, dar si dupa sacina, pe timpul alaptatului cand bebelusii sanatosi se pot bucura si ei de actiunea pozitiva pe care o ofera acizii grasi omega-3. Prevenirea nasterii inainte de termen precum si a depresiei postnatale a mamei, favorizarea unui travaliu mai usor, dezvoltarea nervoasa normala a bebelusului, reducerea incidentei alergiilor la noul nascut, sunt doar cateva dintre beneficiile pe care aportul suficient de acizi grasi omega-3 le ofera. Cercetarile arata ca nou-nascutii alaptati de mame care si-au suplimentat aportul de acizi grasi omega-3 inainte si dupa nastere, au un coeficient de inteligenta semnificativ mai mare decat cel al copiilor hraniti artificial iar la varsta scolara vor poseda aptitudini de comunicare mai bune si un comportament social pozitiv.Acizii grasi omega 3 au un impact pozitiv asupra organismului si in ceea ce priveste cancerul mamar, prin mecanismul de scadere a inflamatiei locale, prin inhibarea dezvoltarii tumorilor mamare si prin cresterea eficientei chimioterapiei datorita prezentei lor in organism.In ceea ce priveste osteoporoza, studiile indica faptul ca prezenta acizilor grasi omega-3 ajuta la consolidarea oaselor prin cresterea nivelului de calciu depozitat.In ultimii ani acizii grasi omega-3 au fost recunoscuti ca nutrienti esentiali pentru sanatatea si frumusetea pielii. Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi omega-3 poate asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii. Ce se intampla de fapt cu pielea noastra de-a lungul timpului?Radicalii liberi, care sunt prezenti peste tot, ataca membrana celulara si astfel rezulta o serie de compusi chimici toxici si inflamatori care consuma proteina esentiala din piele numita colagen, iar pe fondul unui deficit de colagen apar ridurile si in anumite cazuri si alte probleme dermatologice: pielea uscata, celulita, dermatita, eczema sau psoriazisul.Rolul si actiunea benefica a acizilor grasi omega-3 sunt deosebit de importante in terapia anti-imbatranire; astfel caracterul anti-inflamator pe care-l exercita acesti nutrienti ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, a celulitei si a pierderii elasticitatii pielii si la repararea tesuturilor acesteia. In acelasi timp, prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi omega-3 ajuta la mentinerea sanatatii, frumusetii si supletii picioarelor.Eterna problema a celulitei este mult imbunatatita daca in dieta exista o cantitate suficienta de acizi grasi omega-3 care sa reduca inflamatia pielii, sa ajute la eliminarea lichidelor, si cel mai important, sa imbunatateasca circulatia, pentru a impiedica celulele grase sa migreze spre suprafata pielii si sa creeze aspectul de coaja de portocala.Exista studii care indica acizii grasi omega-3 ca ingrediente ideale pentru ameliorarea cearcanelor si a ridurilor fine din jurul ochilor. Acneea, o problema? Tot acizii grasi omega-3 pot fi nutrientii necesari pentru a mentine pielea catifelata, pentru a repara imperfectiunile celulare si a dizolva depozitele de grasime care blocheaza porii.Si vestile bune continua: acizii grasi omega-3 au un rol esential in sanatatea unghiilor si a parului, ba chiar sunt multe clinice care sustin ca aceste grasimi benefice stopeaza caderea parului si albirea prematura a acestuia.

Dieta pentru un posterior atragator: Super plan de sase saptamani

Este vorba de un plan simplu si eficient de sase saptamani pentru a obtine un posterior mai mic. Nu poate face miracole in aceste interval, dar poate fi un punct de plecare.Sa fim putin realisti. Nu poti arata bine daca ai grasime in exces. Asta nu inseamna ca trebuie sa ai un corp perfect pentru a avea un posterior frumos; trebuie sa respectam diferitele forme si structurile genetice ale fiecarei persoane.Trebuie sa consumi mai putine calorii decat arzi, dar asta nu inseamna sa te infometezi. Cheia pentru a manipula nutritia este sa mananci alimentele corecte in cantitati corecte si la timpul corect. Aceasta dieta de sase saptamani este usor de urmat si include un program care te face sa progresezi in fiecare saptamana. Asta te va ajuta sa arzi mai multe calorii in fiecare saptamana. Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a progresa nu sunt usori, dar nici complicati. Pentru a da rezultate, trebuie sa-i respecti in fiecare saptamana si pe parcusul celor sase saptamani. Saptamana I1. Plimbare in fandare - Stai dreapta cu picioarele apropiate. Tine o haltera sau un bidon in fiecare mana cu bratele pe langa corp. Paseste inainte cu piciorul drept si indoaie-l pana cand genunchiul aproape ca atinge podeaua. Fa un pas inainte cu celalalt picior. Fa 15 astfel de pasi si apoi intoarce-te de unde ai plecat (un set). Repeta 2 seturi in doua zile alternative pe saptamana. 2. Plimbari alerte - pentru 30 de minute. Trebuie sa mergi repede, dar astfel incat sa poti purta o conversatie. Plimba-te cate 30 de minute pe zi, timp de 4 zile pe saptamana.3. Mananca micul dejun in fiecare dimineata. Asta te va ajuta sa-ti reglezi zaharul din sange.Saptamana a II-a 1. Plimbare in fandare - doua seturi pe zi, timp de doua zile alternative pe saptamana.2. Extensii de pasi ridicati - Ia o pereche de haltere in mana si tine bratele drepte. Fa o jumatate de pas cu piciorul drept si ridica genunchiul stang. Repeta si pe partea dreapta. Fa un set de cate 15 repetari pentru fiecare picior - doua zile alternative pe saptamana. 3. Plimbari alerte - Mareste timpul la 37 de minute si pastreaza numarul zilelor (4 zile pe saptamana).4. Goleste-ti frigiderul - Elimina mancarurile care contin multe calorii.Saptamana a III-a 1. Plimbari in fandare - 3 seturi, 2 zile pe saptamana.2. Extensii de pasi ridicati - 2 seturi, 2 zile pe saptamana.3. Plimbari alerte - adauga inca o zi (a cincea zi), dar pastreaza acelasi timp (37 de minute).4. Apa - bea 2-2,5 litri de apa pe zi.Saptamana a IV-a 1. Genuflexiuni - (elimina fandarile). Asaza-ti o haltera pe umeri. Fii atenta sa nu atingi gatul. Indoaie-ti genunchii, dar astfel incat sa-ti vezi degetele de la picioare. Gandeste-te ca te asezi intr-un scaun. Opreste-te cand genunchii formeaza un unghi de 90 de grade. Revino la pozitia initiala si repeta. Inspira in timp ce te apleci si expira in timp ce revii la pozitia initiala. Nu lasa genunchii sa fie deasupra degetelor de la picioare (trebuie sa-ti vezi picioarele tot timpul) si nu-ti arcui spatele. Fa 2 seturi a cate 15 repetari, 2 zile alternative pe saptamana. 2. Extensii de pasi ridicati - Mentine 3 seturi dar mai adauga o zi (a treia).3. Plimbari alerte - Creste timpul la 40 de minute dar pastreaza acelasi numar de zile (5).4. Mancare nesanatoasa - Elimina tot ce contine aditivi, E-uri si alte lucruri nesanatoase din dieta ta. Saptamana a V-a1. Genuflexiuni - 3 seturi a cate 20 de repetari (2 zile alternative pe saptamana).2. Extensii de pasi ridicati - 3 seturi a cate 20 de repetari (3 zile alternative pe saptamana).3. Flotari in genunchi - Stai cu mainile si genunchii pe o patura. Capul, gatul si soldurile trebuie sa fie in linie drapta. Nu-ti lasa spatele sa se arcuiasca. Apleaca partea superioara a corpului si indoaie coatele. Opreste-te inainte ca fata sa atinga podeaua. Contracta muschii pectorali in timp ce te intorci incet la pozitia initiala. Poti face intre unul si 6 seturi a cate 10 repetari, 2 zile alternative pe saptamana.Saptamana a VI-a 1. Genuflexiuni - Continua cu 3 seturi, dar creste numarul de repetari la 22 (2 zile alternative pe saptamana).2. Extensii de pasi ridicati - 3 seturi a cate 22 de repetari (3 zile alternative pe saptamana).3. Flotari in genunchi - 2 seturi sau cat mai multe posibile, 3 zile alternative pe saptamana. 4. Plimbari alerte - Adauga inca o zi si mareste timpul la 45 de minute pe zi.5. Pranzul - daca lucrezi in afara casei, asigura-te ca mananci un pranz sanatos cel putin de 3 ori saptamana aceasta.

Diete de primavara

Cele trei cuvinte-cheie ale primaverii sunt: dezintoxicare, epurare si regenerare. Important anotimp de tranzitie, prin dubla sa responsabilitate de limitare a capriciilor iernii si de imbunatatire treptata a vremii pana la timpul frumos al verii, primavara scoate in evidenta starea de demineralizare, consecinta a abuzurilor noastre alimentare generatoare de carente, accentuate de ridicarea noii seve. In acest scop, profita de venirea primaverii pentru a elimina in scurt timp toxinele...

Beneficiile ceaiului verde in curele de slabire

Ai la indemana multe metode de a slabi... Unii prefera sa calculeze fiecare aliment in parte, altii se bazeaza mai mult pe ajutor aditional cum ar fi suplimentele nutritionale sau vitaminele.

Sfaturi de eficientizare a regimului alimentar

Asa cum este si firesc, inainte de a incepe sa tii un regim alimentar, "iti faci temele", in sensul ca te documentezi in legatura cu dieta respectiva, incercand sa afli cat mai multe informatii. Desigur, esential este sa stii ce ai voie (si mai ales, ce nu) sa mananci, precum si aportul caloric si nutritiv. Dincolo de aceste aspecte, mai sunt cateva lucruri pe care este bine sa le cunosti, pentru a optimiza efectele regimului respectiv. Integrate in stilul tau de viata, aceste sfaturi se vor dovedi foarte utile inclusiv dupa ce termini regimul alimentar. Aceasta deoarece ele contribuie la mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului digestiv. Consuma cat mai multe fructe si legume de sezon. Nu exista nici un alt aliment care sa fie in masura de a-ti oferi cantitatea de substante nutritive si antioxidanti care se regaseste in aceste alimente. De asemenea, este bine sa eviti fructele si legumele de import, chiar daca aspectul lor este de multe ori irezistibil. Capsunile mici, adesea cu forme neregulate, sunt mult mai sanatoase si chiar mai gustoase decat cele de dimensiunea unui ou de porumbel... In masura in care acest lucru este posibil, evita alimentele preparate (de prajeli nici nu cred ca mai este nevoie sa vorbesc, sunt de evitat intotdeauna, nu numai pe durata regimului alimentar). Salatele sunt intotdeauna recomandate, daca sunt preparate cu ulei de masline, zeama de lamaie si/ sau otet balsamic). Alimentele gatite poate ca sunt satioase, insa in afara de calorii, nu-ti ofera nimic. Ba dimpotriva, uneori afecteaza nivelul de vitamine din complexul B din organism. Unul din cele mai importante secrete ale unei vieti ordonate este, firesc, organizarea. Si acest lucru este valabil inclusiv in ceea ce priveste dieta. Prin urmare, ar trebui sa ai la tine doua-trei mere, o banana, un sandvis sau un iaurt, pentru a nu risca sa mananci orice, numai pentru ca ti s-a facut foame in mijlocul zilei. Vei face economie de calorii, iar aceste produse alimentare te vor umple de energie. "Putin si des" ar trebui sa fie deviza ta. Nu numai din punct de vedere al faptului ca nu risti sa mananci prea mult sau prea repede, ci si pentru ca in felul acesta te asiguri ca nivelul de energie este constant si nu vei ramane "fara carburant". Iata cateva sugestii de gustari pe care le poti lua in orice moment al zilei: o briosa cu stafide; un sandvis cu branza degresata si o rosie; o prajitura cu mere; o ceasca de supa de legume. Nu cred ca ar putea exista o regula mai simpla decat aceasta: mananca atunci cand ti-e foame si ridica-te de la masa dupa ce te-ai saturat. Si daca e atat de simpla, de ce avem tendinta sa o ignoram? De cate ori nu ti s-a intamplat sa mananci o salata doar pentru ca interlocutorul tau si-a comandat si el acelasi lucru? Continuand ideea, de cate ori nu ti s-a intamplat sa mananci mai mult decat ti-ar trebui, doar pentru ca este gustos sau pur si simplu pentru ca te plictisesti... Niciodata nu manca in graba. Daca stii ca nu-ti poti aloca macar 45 de minute pentru masa de pranz, este de preferat sa o amani pana cand vei avea timp si mananca un mar pana atunci. A manca in liniste si fara a sta cu ochii pe ceas este una din tainele unei digestii bune si, pe termen lung, a mentinerii siluetei. Dincolo de vitamine, aportul de fibre si proteine ar trebui sa fie considerabil. Tocmai de aceea, pe langa fructe si legume, nu omite cerealele integrale. Nu numai silueta iti va fi recunoscatoare, ci si starea sanatatii tale, deoarece o dieta bogata in fibre previne multe probleme de ordin digestiv. De asemenea, nu neglija fructele de mare.

Dieta la iarba verde

Toata lumea vrea sa arate bine si asta in conditiile in care vara se apropie si din ce in ce mai multi saci de carbuni incep sa se vanda pentru iesirile din weekend la iarba verde. Insa, impreuna cu aceste mult asteptatele dupa-amieze de vara vin si tentatiile culinare care iti pot ruina efortul de a fi ajuns la silueta dorita. Controlul asupra a ceea ce mancam cu astfel de prilejuri nu este imposibil de realizat daca respectam cateva reguli de baza.In principiu, la iarba verde se consuma multa carne preparata proaspat pe gratar, insa carnea nu trebuie consumata singura. Salatele trebuie sa fie la indemana si legumele care pot fi preparate pe gratar la fel. Atentie insa la sosul pentru salata, sa nu abunde in maioneza sau cel mai simplu, ar trebui tinut intr-un bol separat cat sa existe control asupra cantitatii consumate.Salatele nu trebuie sa fie singura forma de glucide si fibre prezente la picnic. Cartofii in coaja (pentru a retine fibrele dupa gatire), ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar si rosiile pot fi la fel de bine preparate pe gratar iar gustul lor este unic.Carnea, dupa cum se stie, este de obicei vedeta picnicului. Proteinele din carne sunt de natura superioara, insa nu trebuie exagerat cantitativ deoarece exista riscul aparitiei digestiei greoaie si solicitarii excesive a ficatului. Ca idee, portia de carne ar trebui sa aiba dimensiunea palmei consumatorului. In plus, pentru a evita supra-alimentarea involuntara, masa trebuie servita cand totul este gata si nu in mod continuu (pe masura ce un fel este gata, il consumam si apoi asteptam ca altceva sa fie gata, etc.).Important este si modul de pregatire al alimentelor pe gratar. Asadar, acestea nu trebuie sa fie foarte bine facute sau arse pentru ca aceasta crusta care se formeaza contine produsi de oxidare completa si mult fum, toate substante cancerigene.Atentie la dimensiunea farfuriei si la gradul de aglomerare al alimentelor pe ea, pentru ca, sa nu uitam, in toate marimea conteaza. In plus, evitati sa stati langa bolul cu alune, floricele, seminte sau cipsuri si sa nu mai vorbim de prajituri. Si daca tot veni vorba de dulciuri, ar fi de preferat sa se sara peste prajitura sau inghetata oferita de prieteni si la cateva ore dupa masa sa se consume un bol de capsuni, cirese, o piersica sau o felie de pepene, dupa caz.Lichidele sunt si ele importante; orice cutie de bere poate aduce mai multe calorii si reactii digestive nefavorabile decat masa in sine. Apa minerala, limonada proaspat facuta sau ceaiul de fructe cu lamaie si gheata nu sunt variante atat de neplacute.Si asa, cu putina atentie si cu mult respect pentru eforturile pe care le faci in timpul saptamanii se poate supravietui cu usurinta unui picnic reusit.

Cura de 24 ore: revitalizeaza-ti organismul!

Iti simti organismul slabit? Esti lipsit/a de energie si iti este foarte greu sa te concentrezi? Ai nevoie de doar 24 de ore pentru a-ti reveni: organimsul tau se va purifica, te vei simti mult mai bine si plin/a de energie. Simplu si eficient!

5 trucuri pentru a slabi cu placere!

Se pare ca moda manechinelor subnutrite este pe cale sa dispara, insa atentie la kilograme! Foarte usor acestea pot scapa de sub control, iar in doar o luna poti deja renunta la jumatate din garderoba pentru ca toate hainele te srang!

Pastele si dieta de slabire

De multi ani pastele au avut o imagine nefavorabila legata de cresterea in greutate in urma consumului lor, insa in ultima vreme PR-ul producatorilor de paste s-a schimbat in mod favorabil. Noul mesaj transmis este ca, in cantitati moderate pastele pot fi consumate fara grija deoarece ele contin fibrele necesare sa satisfaca si cea mai feroce senzatie de foame si in acelasi timp nu contin multe calorii, in schimb ofera numerosi nutrienti.Evident ca o cantitate mare de paste consumate cu mult sos si branza si eventual carne alaturi nu sunt indicate nici in dietele de slabire si nici in cele de mentinere. Nu se vor consuma nici pur si simplu fierte ci cu sos de rosii, legume proaspat taiate (ciuperci, fasole verde, broccoli, spanac) si cateva picaturi de ulei de masline (adaugate la sfarsit, in asa fel incat sa nu fie transformat termic). Astfel pastele pot fi considerate cu adevarat alimente sanatoase si care ar trebui consumate pentru beneficiile lor.Pastele din comert sunt de o mare diversitate si de aceea trebuie preferate cele facute din faina integrala deoarece au un continut ridicat de fibre alimentare, minerale si complex de vitamine B. In plus, fitoelementele continute in pastele integrale ajuta organismul sa isi mentina o greutate corporala sanatoasa.Un studiu efectuat pe un numar de 75.000 de participante pe o perioada de 12 ani a aratat ca persoanele care au consumat in mod uzual paste integrale au ajuns in timp la o greutate corporala mai mica, spre deosebire de cele care au consumat paste rezultate din faina alba rafinata si care au luat in greutate semnificativ.Tot pastele integrale sunt cele mai nutritive pentru ca ele contin tarate si germeni de cereale si astfel sunt retinute nemodificate vitaminele si mineralele (cupru, zinc, magneziu). Pastrarea si depozitare pastelor uscate pe perioade indelungate trebuie sa fie facuta in locuri racoroase si sa se evite expunerea la lumina, deoarece vitaminele B sunt fotosensibile.Preparea pastelor este simpla: trebuie fierte in apa suficienta (pentru a evita lipirea intre ele si de vasul in care sunt fierte), in care se adauga un praf de sare (pentru ca apa sa atinga o temperatura mai mare); pastele nu se acopera in timpul fierberii deoarece granulele de amidon vor absorbi prea multa apa iar dupa scurgerea apei de fierbere, pastele nu se clatesc pentru a nu pierde nutrienti valorosi.Pastele pot fi consumate si la restaurant, atata timp cat se comanda un tip de paste gatite sanatos si mai ales daca se consuma doar o jumatate din portia pe care o ofera restaurantul iar cealalta este ceruta la pachet. In acest fel se poate savura o masa.

Diete celebre, rezultate de moment

Exista multe diete populare care circula prin diverse medii. Vom incerca sa comparam in cele ce urmeaza cateva dintre dietele care in ultimii ani au facut valva pe intreg mapamondul, au fost mediatizate sub toate formele si au jucat un rol important atat la Hollywood, cat si in showbiz in general.Dieta Atkins1. Principiu: Este o dieta hiperproteica, saraca in carbohidrati. Este bine stiut faptul ca toate alimentele bogate in glucide (orezul, cartoful, pastele sau dulciurile) sunt bogate in calorii, comparativ cu carnea si ouale. Initial, scaderea ponderala se bazeaza pe eliminarea apei si apoi pe pierderea tesutului adipos.2. Eficienta: Este o dieta rapida, la care rezultatele se vad imediat, comparativ cu dietele hipolipidice si cele bogate in fibre.3. Dezavantaje:a) Dupa renuntarea la aceasta dieta, perioada de mentinere este foarte scurta si exista riscul cresterii ponderale rapide;b) Deoarece in aceasta dieta nu exista un aport suficient de fibre si carbohidrati complecsi, exista riscul aparitiei unor probleme: diaree, constipatie, ameteala, nivel energetic scazut. Pentru persoanele care urmeaza aceasta dieta pe o perioada indelungata, exista riscul aparitiei pietrelor la rinichi, a gretei, a osteoporozei si a hipercolesterolemiei. De asemenea, anumite tipuri de cancere isi pot face aparitia atata timp cat in dieta exista mult colesterol, grasimi saturate, si nu exista fibre si antioxidanti.Dieta South Beach1. Principiu: Acest program alimentar se bazeaza pe 3 faze. Faza 1 este similara dietei Atkins, adica multe proteine si putine glucide. Deosebirea este ca, in aceasta dieta proteinele trebuie sa aiba un continut scazut de colesterol si grasimi saturate. In fazele a 2-a si a 3-a se vor introduce progresiv in dieta legumele, fructele si apoi cerealele integrale.2. Eficienta: Teoretic, alimentele cu indice glicemic scazut sunt absorbite incet in sange si astfel, senzatia de satietate si pofta pentru anumite alimente interzise sunt destul de bine controlate. Si evident ca pe un aport caloric redus, se pierde in greutate.3. Dezavantaje: Ca si in cazul dietei Atkins, faza 1 conduce la pierderea kilogramelor, datorita aportului scazut de calorii si a deshidratarii. Faza a 2-a este una intermediara si abia etapa a 3-a este considerata una sanatoasa, deoarece exista aport de proteine sarace in colesterol si grasimi saturate, fructe, legume si cereale integrale. Carbohidratii cu indice glicemic ridicat (morcovi, banane, pepene, orez) nu sunt acceptati in dieta South Beach.Dieta The Zone1. Principiu: Intocmita de un medic specialist in afectiuni metabolice, aceasta dieta consta din combinarea tuturor principiilor alimentare in anumite proportii: 40% glucide; 30% lipide; 30% proteine. Creatorul acestei diete, Dr. Sears, sustine ca acest plan scade nivelul insulinei si controleaza senzatia de satietate.2. Eficienta: Acest regim este unul relativ echilibrat, furnizeaza un aport caloric relativ scazut si deci este favorizata scaderea ponderala moderata.3. Dezavantaje: Dieta nu este recomandata tinerilor si sportivilor, care au nevoie de cantitati mai mari de carbohidrati in alimentatie. In plus, acest raport 40:30:30 trebuie calculat la fiecare masa, lucru destul de dificil.Si ca sa mergem la sigur cu un regim de slabire, mai trebuie respectate cateva reguli universale:a) Dieta trebuie sa fie echilibrata: proteine cu un continut scazut de colesterol, legume si fructe proaspete din abundenta, cereale integrale;b) Atentie la marimea portiei si la motivul pentru care mancam: necesitate sau stress, oboseala, singuratate, etc;c) Si cel mai important: trebuie sa mancam pana dispare senzatia de foame si mai ales, sa ne ridicam de la masa nu excesiv de satuli.

Retete care te binedispun

Nu este o dieta, nu este ceva complicat sau scump...este un plan de meniu pentru o saptamana, care te va ajuta sa-ti incarci bateriile, sa te vitaminizezi si sa obtii un maximum de energie. In plus, este ideala pentru controlul greutatii corporale.

Reguli de combinare a alimentelor (II)

Principalul gand pe care trebuie sa-l avem atunci cand mancam este cat de bine ne aduce acel aliment sau acea combinatie alimentara. Teoria nutritiei se bazeaza pe ipoteza ca absorbtia necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor si de aceea combinarea alimentelor este cheia unui metabolism perfect.Nu este suficient sa furnizam corpului elementele necesare, ci mai important este ca ele sa fie utilizate de organism. Este foarte posibil sa te hranesti corect, insa organismul sa nu beneficieze de acesti nutrienti tocmai datorita interferentei alimentelor incompatibile la aceeasi masa. Astfel pot aparea: digestia alterata, balonarea, constipatia si nu in ultimul rand aparitia kilogramelor nedorite si a celulitei. In tabelul de mai jos sunt prezentate grupele de alimente si combinatiile corecte si mai putin corecte in care acestea se pot asocia. Grupa de alimente Combinatie corecta Combinatie gresita Fructe dulci(fructe uscate, banane, mere, pere, struguri, etc) Necombinate Fructe acideAlimente ce contin amidon (paine, cereale, cartofi, paste, orez)Proteine Fructe acide(kiwi, citrice) Combinate intre ele ZaharuriAlimente ce contin amidon (paine, cereale, cartofi, paste, orez)Proteine Legume verzi(salata verde, ardei, rosii, castraveti, varza, etc) ProteineCarbohidrati Lapte Legume uscate(cartofi, morcov, porumb, fasole uscata, mazare, etc) Legume verzi ProteineFructeGrasimi Carne(toate tipurile) Legume verzi LactateGrasimiFructe Nuci si alune Necombinate LactateAlte ProteineGrasimi Oua Legume verzi LactateAlte ProteineFructe Branza Legume verzi Legume uscateAlte ProteineFructe Lapte Necombinat ProteineLegumeAlimente ce contin Amidon Grasimi (unt, smantana, uleiuri) Legume verzi CarbohidratiAlimente ce contin Amidon Pepene(toate tipurile) Necombinat Toate alimentele Cereale Legume verzi ProteineGrasimiLapteAstfel, respectand aceste reguli de combinare a alimentelor, putem sa avem o silueta frumoasa fara efort, sa fim plini de energie, profitand din plin de tot ceea ce Natura ne ofera cu generozitate.

Slabeste mancand!

Sarbatorile Pascale se apropie si, ca in fiecare an, agitatia si stresul sunt nelipsite. Dincolo de toate acestea, care din anumite puncte de vedere au devenit o constanta in viata noastra indiferent de perioada anului, te gandesti cu bucurie, cu o fericita anticipare, la delicatesele specifice, pe care le vei savura. Dar imediat te ingrijorezi: ce se va intampla cu silueta ta?Vestea buna este ca nu ai motive de ingrijorare: cu o minima atentie acordata stilului alimentar, esti in siguranta din acest punct de vedere. Mai mult, chiar: unele dintre alimentele pe care ti le recomandam au capacitatea de a stimula metabolismul, ceea ce nu poate sa fie decat de bun augur, in special in perioada aceasta atat de bogata din punct de vedere caloric... N-ar fi rau sa le incluzi in alimentatia ta obisnuita, inclusiv dupa ce "pericolul" bunatatilor de Paste va fi trecut. Ai incercat vreodata dieta pe baza de grepfrut? Acest fruct este binecunoscut pentru proprietatile sale de ardere a grasimilor. Pe langa aceasta, o serie de studii realizate recent in strainatate au demonstrat faptul ca o jumatate de grepfrut mancata inainte de masa principala a zilei contribuie semnificativ la scaderea in greutate, prevenind depunerea grasimilor. De asemenea, sucul de grepfrut da rezultate foarte bune, dar ideal este sa consumi fructul ca atare. Nu s-a putut stabili precis motivul pentru care grepfrutul are aceste efecte, dar rezultatele sunt incontestabile. O adevarata minune a naturii, grepfrutul contine licopen, un element cu rol la prevenirea cancerului. Ah, si in caz ca dupa toate acestea amanuntul ar mai prezenta vreo importanta... un grepfrut nu are decat 39 de calorii. Nu stiu cat de mult iti plac sardinele, dar poate faptul ca acestea sunt extrem de benefice pentru sanatate si, in acelasi timp, pentru silueta, este de natura sa le faca mai agreabile. In orice caz, n-ar fi deloc rau sa le incluzi in meniu, macar de trei-patru ori pe saptamana. In primul rand, sunt o resursa considerabila de proteine, ceea ce echilibreaza glicemia si confera senzatia de satietate, concomitent stimuland si metabolismul. In al doilea rand, sunt foarte bogate in acizi grasi Omega 3, care intaresc sistemul cardiovascular si iti dau multa energie. Iar cel de-al treilea argument (deloc de neglijat) este ca se gasesc in aproape orice magazin si pot fi gatite in foarte multe moduri. Nu degeaba mananca americanii dovleac. Sa speram ca nu vom "importa" si Ziua Recunostintei, dar dovleacul ar trebui sa-si faca loc in consumul nostru frecvent. Un dovleac de dimensiuni medii este o adevarata comoara de fibre si nu are decat 40 de calorii. Este stiut faptul ca un aport crescut de fibre imbunatateste conditia fizica, inclusiv controlul greutatii. Pentru ca veni vorba, ai gustta vreodata placinta cu dovleac? Despre multiplele calitati ale uleiului de masline se cunosc multe lucruri. Tocmai din acest motiv, nu ar trebui sa-ti lipseasca. Salatele de legume cu ulei de masline reprezinta un "tezaur" de elemente nutritive, iar aportul de grasimi este, dupa cum iti dai seama, infim. Uleiul de masline este bogat grasimi mononesaturate, care optimizeaza sistemul cardiovascular, si antioxidanti. Nu este propriu-zis un aliment, dar cu siguranta e mult mai hranitor si mai benefic decat multe dintre produsele alimentare pe care (sa recunoastem!) le consumam adesea. Ceaiul verde este un stimulent natural al metabolismului si este si foarte bogat in antioxidanti. De asemenea, contribuie la functionarea optima a sistemelor circulator si digestiv si regleaza glicemia. Potrivit unor cercetari in domeniu, cantitatea optima de ceai verde este de cinci cani pe zi. Ca un extra beneficiu, ceaiul verde este un remediu excelent impotriva stresului.

Substantele fericirii

Se vorbeste mult despre faptul ca alimentatia ne influenteaza starea de spirit si, bineinteles, de sanatate. Serotonina, endorfinele si dopamina sunt trei substante neurotransmitatoare din creier care au o stransa legatura cu alimentele consumate, cu poftele si cu starea emotionala. Daca aceste substante nu sunt disponibile in organism atunci cand sunt necesare, creierul va trimite un impuls sub forma unei pofte exacerbate de un aliment care sa poata produce substanta deficitara.Iata o descriere sumara a mecanismului aparitiei poftelor exacerbate (in special de alimente dulci sau sarate) si a impactului pe care-l au asupra starii noastre emotionale.Serotonina este substanta care aduce starea de calm, fericire si satisfactie. Cantitati suficiente de serotonina disponibila in fluxul sanguin conduc la instalarea senzatiei de satietate si la reducerea semnificativa a apetitului. In acelasi timp, nivele scazute de serotonina sunt corelate cu depresia si apetitul crescut. Exista multe antidepresive care cresc disponibilitatea serotoninei, aceasta fiind un reglator emotional si un inhibitor de apetit puternic. Alimentele bogate in carbohidrati cresc la nivel cerebral, concentratia unui aminoacid esential numit triptofan, care stimuleaza formarea serotoninei. Desi consumul carbohidratilor simpli conduce la instalarea unei stari de bine si calm, creeaza totusi si un cerc vicios. Senzatia de bine creata imediat dupa consumarea alimentului dulce aduce cu sine si o crestere instantanee a energiei, insa pentru o foarte scurta durata de timp. Si astfel, aceasta senzatie de bine dispare repede si se instaleaza din nou starea de insuficienta energetica. Si atunci reapare pofta exacerbata de dulce pentru a se atinge starea de energie dorita iar cercul vicios e din ce in ce mai greu de intrerupt.Endorfinele sunt substantele opiacee naturale existente la nivel cerebral care produc senzatia de placere intensa, putand reduce sau chiar inhiba durerea. Cercetarile arata ca asocierea alimentelor cu un continut mare de zaharuri si grasimi conduc la eliberarea de endorfine. Spre exemplu, pofta de ciocolata este foarte comuna, iar prin continutul ei de grasimi, zaharuri si feniletilamina, stimuleaza eliberarea endorfinelor. Nu doar ciocolata are acest efect, ci si gogosile, covrigii, prajiturile, inghetata, produsele de patiserie, etc.Dopamina este un neurotransmitator care mareste constientizarea realitatii. Unele studii clinice sugereaza ca o dieta hiperproteica ar putea induce cresterea productiei de dopamina. In acelasi timp, o dieta bogata in proteine poate sa duca la scaderea nivelului serotoninei, ceea ce atrage dupa sine scaderea senzatiei de liniste si calm, si deci, la aparitia poftei exacerbate de alimente care cresc nivelul serotoninei (dulciuri!)Asadar, este bine de stiut care e legatura dintre alimentele pe care le consumam, chimia organismului nostru si mai ales care este mecanismul producerii substantelor care ne pot asigura starea de bine. Prin intelegerea nevoilor, sentimentelor si emotiilor noastre si prin controlarea lor intr-o maniera corespunzatoare, putem regla chimia creierului nostru si preveni aceste atitudini compulsive fata de anumite alimente.

Atentie la dieta Pascala!

Au sosit in sfarsit Sfintele Sarbatori de Paste! Pe langa zilele libere, mult asteptate sunt si mesele traditionale cu familia si prietenii. De aceea ramane un lucru important de discutat caruia probabil ii acordam o mai mica importanta: excesul de alimente din Ziua Pastelui.Pentru a ne bucura cum se cuvine de aceste Sfinte Sarbatori, ne vom grabi sa asezam pe masa cat mai multe si cat mai variate preparate si vom dori sa gustam pe rand din fiecare cate putin sau poate chiar mai mult. Asadar, putem incerca sa aflam mai exact care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam la aceasta sarbatoare.Traditionalele meniuri preparate cu aceasta ocazie vor contine din abundenta carne de miel si oua. La protap sau la cuptor, in bors sau in drob, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade.Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente. De exemplu, intr-o portie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substante nutritive, exprimate si in procente care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase: Energie 260 kcal 18% Vitamina B12 2,65 mcg 88% Vitamina B6 0,13 mg 13% Vitamina B3 11,5 echivalenti 74,8% Vitamina B2 0,25 mg 23% Vitamina B1 0,09 mg 10% Zinc 5,5 mg 55% Fier 2,12 mg 22% Magneziu 25 mg 11% Acid folic 20 mcg 10% Proteine 26,37 g 40%La fel si despre oua putem vorbi ca despre niste adevarate complexe energetice naturale care trebuie consumate totusi cu masura. Din analiza unui ou de marime medie - 60 g, rezulta 33,4 g albus si 16,6 g galbenus, care au urmatoarea compozitie: Energie 75 kcal Apa 37,7 ml Proteine 6,25 g Lipide 5,01 g Carbohidrati 0,61Dupa cum se vede, doua dintre cele mai consumate alimente din aceasta perioada, furnizeaza o serie de nutrienti necesari bunei functionari a organismului, insa trebuie asociate cu multe salate de sezon, preparate in abur sau, cel mai indicat, crude.Apa proaspata si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor. Este recomandata evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea. In ceea ce priveste alcoolul - consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Paste se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat faptul ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate.Iata acum si cateva sfaturi practice care pot fi aplicate dupa copioasa masa Pascala:1. Plimbare usoara dupa masa

10 delicii sarate si dulci pentru Paste

Ai inceput sa te gandesti deja la meniul pe care-l vei alege pentru sarbatorile de Paste de anul acesta? Ia in considerare si aceste cateva retete delicioase cu care poti sa-ti surprinzi placut persoanele iubite.

Cinci schimbari in dieta care vor face minuni pentru silueta

Nu cred ca mai este nevoie sa ne referim in mod expres la acest lucru: toate femeile isi doresc sa aiba o silueta cat mai armonioasa, de preferat sa nu mai acumuleze in greutate si ideal... sa nu depuna nici un efort pentru aceasta! La prima vedere pare cel putin utopic, si mai ca ne-am aduce aminte de "Povestea lenesului" a lui Ion Creanga... Interesant este insa faptul ca norocul poate fi de partea noastra si avem posibilitatea sa ne indeplinim obiectivul fara ca pentru aceasta sa fie nevoie sa mergem neaparat la sala de fitness. Tot ceea ce vei avea de facut va fi sa operezi cateva schimbari in regimul tau alimentar. Sa vedem in ce vor consta acestea... Iata o schimbare care te-ar putea surprinde in prima instanta: elimina sucurile de fructe din alimentatia zilnica. Este adevarat ca prin procesare, acestea nu isi pierd proprietatile nutritive, insa numarul de calorii acumulate va fi direct proportional. Asadar, exceptand situatia in care vrei sa castigi in greutate, mananca fructele, nu le mai bea. Renunta la un pahar de suc si vei avea cu 150 de calorii mai putin. Renunta la ulei. Uleiul de masline este cu siguranta de preferat maionezei sau numeroaselor (si bogatelor in calorii) dressing-uri pentru salata, insa n-ar trebui sa te bazezi pe acest lucru. Este mai sanatos, dar in ceea ce priveste numarul de calorii, nu se poate spune ca ar fi vreo diferenta semnificativa. Poti recurge la urmatorul procedeu: in loc de a pune in salata patru lingurite de ulei de masline, pune numai doua si adauga jumatate de ceasca de otet balsamic. Tocmai ai eliminat alte 240 de calorii. Oare mai este necesar sa-ti spun cat de nociva este maioneza si cat de nepotrivita cu imaginea unei siluete fine? Da, asa ma gandeam si eu. Interesant este faptul ca n-ar fi deloc dificil sa o eliminam din alimentatia zilnica, pentru ca exista multe mijloace prin care o putem evita. Dar nu si daca in pauza de pranz dam fuga la fast food. Stiu ca produsele de acest gen pot fi foarte apetisante, insa argumentul caloriilor ramane in continuare imbatabil: fiecare lingurita de maioneza in minus echivaleaza cu 110 calorii. Sa traiasca fibrele... si aportul lor esential in organism, care din fericire nu echivaleaza cu vreo contributie in ceea ce priveste numarul de calorii. Niciodata nu se poate spune ca am manca prea multe radacinoase si legume cu frunze verzi. O cana de pastai contine de exemplu mai putin de 40 de calorii. Axeaza-te pe mere verzi, morcovi, spanac, telina, ciuperci, ridichi si broccoli. Le poti gati in aburi, nu-si vor pierde proprietatile nutritive si nu exista restrictii in ceea ce priveste cantitatea, pentru ca numarul de calorii este cu totul nesemnificativ. Cea din urma regula este si cea mai importanta (adica nu trebuie incalcata niciodata, indiferent de circumstante): elimina complet prajelile. Un sfert de pui la rotisor, de exemplu, are "numai" 250 de calorii. In contrapartida, un piept de pui pregatit pe gratar are numai 130 de calorii.Daca vei face un calcul simplu, vei ajunge la suma de 620 de calorii pe care tocmai le-ai eliminat, si nu se poate spune ca ai fi suferit de mari privatiuni. Acum, daca vei reusi sa le transformi intr-un obicei, vei pierde in greutate in mod natural, aproape fara sa-ti dai seama.

5 pasi pentru a-ti mentine greutatea nou obtinuta!

Cand ajungi la greutatea corporala dorita, cum gasesti si modalitatea cea mai potrivita sa o mentii? Trebuie sa maresti aportul caloric imediat sau cate putin in fiecare zi?

3 retete care te ajuta sa arzi grasimile!

In mod paradoxal, poti sa mananci si slabesti in acelasi timp! Dar acest lucru nu se va intampla decat daca stii cu exactitate care dintre alimente te pot ajuta. Cum stii care sunt aliatii tai de incredere? Simplu, trebuie sa alegi alimentele: cu un indice glicemic scazut, cele care nu favorizeaza depunerea grasimilor si cele care au un continut bogat in proteine. Proteinele sunt veritabili "agenti care ard grasimile". Printr-un consum adecvat de proteine, organismul tau se va...

Dieta Dolly Parton

Aproape toate vedetele de televiziune, film, top modelele sau cantaretele arata precum niste zeite: picioare perfecte, corpuri zvelte, coafuri moderne si chipuri angelice. Sunt frumoase aparent fara efort, dar nu trebuie sa ne luam dupa aparente intotdeauna. Exceptand cateva, restul trebuie sa munceasca din greu pentru a arata bine.

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

12 semne ale consumului de zahăr în exces

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

Studiu: Bărbaţii care se însoară cu femei inteligente trăiesc mai mult

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

10 reguli de bază care te ajută să ai o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

Murături sau legume la oțet? Știi care e alegerea mai sănătoasă?

5 lucruri pe care Dr. Oz le face ca să nu se îmbolnăvească

Pasta cu ingrediente naturale care albește dantura și previne cariile

Un bărbat a fost trezit după 15 ani de comă printr-o procedură de stimulare nervoasă

A murit de cancer la 13 ani. Părinţii au descoperit un mesaj secret lăsat de fiica lor

Incredibil! Au creat o mini-inimă dintr-o frunză de spanac

Meditația și yoga pot influența ADN-ul. Ce efect au asupra organismului?

A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul lui Florin Călinescu

Vitamina C ne face mai inteligenți. Ce efect are asupra creierului?

Alimente care îți întăresc sistemul imunitar în sezonul rece

Avertismentul unei femei: a fost la un pas de moarte din cauza unei pensule de machiaj

Știai că poți să pui ou crud în cafea? Rezultatul este incredibil

Ştiinţa confirmă: Pisicile şi câinii văd ceea ce oamenii nu pot

Femeile înșală mai mult decât bărbații conform studiilor

;