6 trucuri ca să-ţi învingi pofta de pâine, paste şi pizza

Produsele care au la bază făina albă rafinată trebuie evitate atunci când vrei să scapi de câteva kilograme. Dar, ce te faci dacă ţi-e gândul numai la ele? Află câteva soluţii practice ca să-ţi învingi pofta de făinoase!

Produsele care au la bază făina albă rafinată trebuie evitate atunci când vrei să scapi de câteva kilograme. Dar, ce te faci dacă ţi-e gândul numai la ele? Află câteva soluţii practice ca să-ţi învingi pofta de făinoase!

 

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să pofteşti la o pizza, pâine albă proaspăt scoasă din cuptor, un covrig cald, un croissant cu unt, un pateu cu brânză sărată, biscuiţi crocanţi sau o farfurie cu paste savuroase amestecate cu diverse sosuri? Dacă ţi-ai propus să slăbeşti nu trebuie să consumi foarte des aceste preparate care au la bază făina albă rafinată. În schimb, poţi să alegi variantele preparate cu făină integrală care este bogată în fibre şi ajută la digestie.

Făina albă nu are nicio valoare nutriţională, deoarece în procesul de transformare a grâului în făină se îndepărtează coaja bobului care conţine vitamina E şi alte elemente care sunt nutritive pentru organism.

Astfel, grâul ajunge să fie procesat şi albit după măcinare, fapt care-l lasă fără niciun nutrient. Un consum exagerat de produse cu făină albă poate să-ţi afecteze sănătatea, mai ales că aceasta are un conţinut ridicat de gluten. Această substanţă lipicioasă, care face aluatul elastic, aderă la colon în acelaşi mod lipicios şi rămâne multă vreme acolo. De asemenea, favorizează apariţia diverticulilor, adică nişte buzunăraşe în colon unde se reţin o parte din materiile fecale, acest lucru putând să provoace tulburări în orice parte a organismului.

Majoritatea nutriţioniştilor recomandă înlocuirea pâinii sau a produselor preparate din făină albă rafinată cu cele care au la bază o făină integrală (secară, mei, hrişcă, ovăz, quinoa, spelta). Ca să scapi de aceste tentaţii şi să nu mai pofteşti la toate preparatele din comerţ care sunt făcute în mare parte din făină albă rafinată, trebuie să ţii cont de câteva trucuri:

1.
Nu mai cumpăra pâine albă, ci alege o variantă cu făină integrală

Ca să nu ai tentaţia mereu sub nasul tău este de preferat să nu ţii în casă pâine albă.

2. Cumpără crackers sau pâine crocantă
Dacă nu ai pâine în casă, ci numai acele felii crocante de pâine nu vei avea încotro şi le vei folosi pe acelea de câte ori simţi nevoia de pâine. Găseşti la supermarket multe varietăţi de crackerşi, de la cele simple la cele cu diferite seminţe. Însă, citeşte înainte lista cu ingrediente pentru a-i evita pe cei care au făină albă. Alege-i pe cei din făină integrală de secară sau alte cereale.

3. Fă-ţi acasă lipii din făină integrală
Este de preferat să nu cumperi lipiile din comerţ dacă nu sunt făcute cu făină integrală. Cum majoritatea celor din magazin au în compoziţia lor făină albă este de preferat să îţi faci acasă câteva lipii la care să apelezi pentru a-ţi potoli pofta de pâine.

4.
Cumpără paste din făină integrală

Dacă alegi pastele din făină integrală care se găsesc deja în majoritatea magazinelor poţi să le consumi cu moderaţie.

5. Fă-ţi acasă pizza cu blat din făină integrală
Când pofteşti la pizza, mai bine prepară rapid acasă un blat cu făină integrală, îl întinzi cu sucitorul şi-l laşi la rumenit într-o tigaie. După ce îl întorci poţi să pui pe el ingredientele tale preferate pentru a obţine o pizza sănătoasă şi în combinaţia care-ţi place.

6. Ţi-e poftă de un covrig? Ţine în poşetă o pungă cu migdale!
În plimbările pe care le faci în oraş poate ţi se face poftă de un covrig. Dacă ai în poşetă o pungă cu migdale şi alte nuci, poţi să ronţăi la ele şi să cumperi mult mai rar covrigi, doar atunci când nu mai poţi de poftă.



Alternative la făina albă rafinată

Înlocuieşte:

  • Pâinea albă cu pâinea din făină integrală;
  • Pastele din făină albă cu cele din făină integrală;
  • Orezul alb cu cel integral, brun sau sălbatic sau alte cereale care nu conţin gluten (hrişcă, mei, quinoa, amarant).

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod