Care dieta mi se potriveste?

Esti gata sa slabesti! Din nou. Dietele din mass media ne permit rezultate rapide, insa ce ar trebui sa ne dorim de fapt nu este doar sa slabim mai multe sau mai putine kilograme, ci pur si simplu sa adoptam niste obiceiuri alimentare care sa favorizeze si slabirea corporala. Dietele in general sunt atat de restrictive, incat in cele mai multe cazuri se dovedesc a fi un fiasco. Astfel, unele dintre ele furnizeaza atat de putine calorii ca abia se gasesc resursele energetice necesare sa fie continuate chiar si pe o perioada scurta. Cu toate acestea, s-a observat ca prin urmarea stricta a oricarei diete in care se numara caloriile si aportul de grasimi si glucide, se slabeste. Formula unica a fiecarei diete este simpla: consuma mai putine calorii decat poate arde organismul si rezultatul este slabirea. Asadar, nu este necesar sa se administreze suplimente nutritionale sau chiar medicatie pentru a avea rezultate mai bune, ci singurul lucru intelept ar fi sa se inceapa o dieta noua, echilibrata si, ce e cel mai important, care poate si trebuie sa fie urmata pentru tot restul vietii. Exista foarte putini oameni care pot face acest lucru si de aceea, adoptarea unei diete trebuie sa aiba ca principal scop orientarea in directia favorabila schimbarii modului de viata. O astfel de dieta trebuie sa ne invete sa mancam sanatos si sa ne ajute sa realizam si obiectivul legat de pierderea kilogramelor in plus. Ce mancam de fapt? Indiferent de programul nutritional ales, alimentele sanatoase, de tipul fructelor si legumelor proaspete, proteinelor din carne degresata de pui, peste sau vita, lactatelor trebuie sa fie o permanenta in dieta. Trebuie de asemenea inteles faptul ca alimentele "bogate" din punct de vedere nutritional, nu sunt doar sanatoase, ci ajuta si la pierderea ponderala si efectiv ne prelungesc viata. Din punct de vedere al variantelor de diete disponibile in media, exista intr-adevar o diversitate uriasa. Dieta hipoglucidica este cea mai in voga in momentul de fata, iar dieta hipolipidica a ocupat locul fruntas in topul dietelor de la sfarsitul anilor '90. Cea mai recomandata este insa dieta bazata pe alimente bogate in nutrienti si sarace in energie (calorii). Este important de remarcat faptul ca atunci cand se incepe un anumit program nutritional, aceste lucruri trebuie intelese pe deplin si mai ales trebuie urmate cu strictete. In functie de planul nutritional urmat si de felul in care reactioneaza organismul, este posibil ca rezultatele sa nu fie atat de rapide pe cat s-ar fi dorit. De aceea, inainte de inceperea dietei trebuie sa se stabileasca (si sa se respecte) o perioada de timp in care dieta trebuie urmata fara abatere. In felul acesta se va evita abandonarea prematura a dietei si vor creste sansele obtinerii unor rezultate pozitive. In cazul in care dieta inceputa este alterata prin consumarea unor alimente mai bogate in calorii, este suficient ca in ziua urmatoare dieta sa contina alimente mai usoare si mai sarace in calorii decat in dieta de baza. Esential este sa se inteleaga faptul ca pierderea rapida a kilogramelor este nesanatoasa si, in plus, atrage dupa sine riscul recastigarii acestora intr-un timp foarte scurt de la intreruperea dietei. Orice dieta trebuie luata treptat si nu este recomandat sa se faca schimbari prea mari intr-un timp prea scurt. Rabdarea trebuie sa fie cuvantul de ordine. Gandurile permanente la bunatatile savurate odinioara pe canapea in fata televizorului, impreuna cu presiunea dorintei de schimbare rapida, pot conduce la frustrare, descurajare si, pana la urma, abandonarea dietei. Din pacate sau din fericire, natura umana se poate obisnui cu aproape orice. Evident ca in cazul obisnuirii cu alimentatia sanatoasa si cu exercitiul fizic regulat, in mod sigur se aplica "din fericire".

Asocierea alimentelor - modalitate de controlare a greutatii

Asocierea alimentelor este o modalitate excelenta de controlare a greutatii. Ideea este ca, daca mancati un singur tip de alimente sau mai multe alimente asociindu-le corect, capacitatea dumneavoastra de digestie si abilitatea de a descompune eficient hrana ajung la parametrii maximi.

Cerealele integrale - o sursa importanta de sanatate si vitalitate

Cerealele integrale constituie un aliment preferat de multi oameni, inca de acum 10.000 de ani. Cercetarile efectuate recent au demonstrat ca cerealele integrale sunt un aliment esential pentru mentinerea sanatatii, atat prin elementele nutritive pe care le contin, cat si prin faptul ca micsoreaza riscul aparitiei unor afectiuni precum diabet, boli cardiovasculare sau maligne. Principalele surse de cereale integrale sunt painea integrala, cerealele integrale pentru micul dejun, orezul integral, porumbul, germenii de grau. Cerealele rafinate sunt continute de prajituri, painea alba, biscuitii dulci, orez, paste, pizza, etc. De ce este recomandabil sa consumam cereale integrale? - Cerealele integrale reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale. Contin putine grasimi saturate si multe grasimi nesaturate.- Nu au colesterol- Sunt bogate in fibre (solubile si insolubile)- Sunt o excelenta sursa de carbohidrati si proteine- Furnizeaza organismului necesarul zilnic din complexul de vitamine B- Sunt o sursa importanta de minerale precum fier, magneziu, fosfor si zinc- Contin antioxidanti, care au efect de contracarare a radicalilor liberi. Rolul cerealelor integrale pentru buna functionare a inimii Un studiu efectuat pe un esantion de femei ajunse la menopauza a evidentiat faptul ca, prin consumul zilnic a cel putin o portie de cereale integrale, riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare este redus cu aproximativ treizeci la suta. Explicatia este ca acest tip de maladii sunt provocate, de obicei, de nivelul crescut al colesterolului, iar cerealele integrale au rol de reducere a acestuia. Cerealele integrale ne ajuta sa ne pastram silueta Persoanele care sunt ceva mai plinute au tendinta sa tina regimuri alimentare drastice si, in consecinta, nivelul de energie al organismului este mult mai scazut. De aceea, este important sa includem in alimentatie cerealele integrale. Procesul de digestie al acestora este unul mai de durata - prin urmare, senzatia de satietate apare mai repede si ne vom ridica mai repede de la masa. Cerealele integrale nu contin multe grasimi saturate, un factor important si de care trebuie sa tinem cont in perioadele de regim. Cerealele integrale contribuie la prevenirea cancerului Dat fiind faptul ca cerealele integrale au un continut important de fibre insolubile, ele reduc semnificativ riscul aparitiei cancerului de colon si, in general, a afectiunilor maligne ale sistemului digestiv. De asemenea, previn cancerul de rinichi si cel mamar. Este recomandabil sa consumam cereale integrale de trei-patru ori pe saptamana.

Cum scapam de tentatiile alimentare?

O multitudine de factori iti pot influenta poftele alimentare. Temperatura, aromele, forma delicata a unui pahar cu vin, pufaitul aparatului de cafea - toate acestea sunt niste tentatii care-ti pot gadila simturile.

Inapetenta si dieta de ingrasare

In timp ce majoritatea persoanelor active se straduiesc sa-si mentina sau sa-si reduca greutatea si respectiv apetitul, altele se straduiesc cel putin la fel de mult sa aiba pofta de mancare si sa creasca in greutate. Daca te consideri prea slaba si doresti sa cresti in greutate, nu trebuie pur si simplu sa te "indopi" cu mancare si mai ales nu cu alimente bogate in grasimi. Cresterea in greutate, ca si scaderea de altfel, poate fi un proces foarte lent. Poate deveni chiar mai dificil, daca exista predispozitia genetica de a fi slabi. Stabilirea categoriei din care facem parte (subponderal sau supraponderal) precum si a strategiei de imbunatatire a greutatii corporale, trebuie facuta de un nutritionist. Acesta ne va evalua greutatea si compozitia corporala, va analiza informatiile legate de activitatea fizica si dieta curenta, va estima necesitatile energetice suplimentare necesare unei balante energetice pozitive si va urmari evolutia si progresul dietei. Inainte de orice, pentru a lua in greutate sanatos, trebuie inteleasa diferenta dintre castigul in grasime si cel muscular. Bineinteles ca primul se obtine mult mai usor decat al doilea, dar in majoritatea cazurilor el nu este de dorit. Excesul de grasime din organism este un real inamic pentru sanatate, din cauza problemelor pe care le creeaza in special la nivel cardiovascular. In acelasi timp, corpul nostru are nevoie de o anumita cantitate de grasime pentru a proteja organele vitale, pentru a mentine un par si o piele sanatoase, pentru a asigura izolarea termica, pentru a regla colesterolul si a furniza energie muschilor. A avea sub greutatea normala poate fi nu numai de nedorit din punct de vedere estetic, dar poate duce si la aspecte mai serioase, cum ar fi slabirea sistemului imunitar, scaderea energiei, precum si probleme legate de sanatatea sistemului osos. Tesutul muscular este constituit din proteine, si totusi cresterea consumului de proteine nu va duce automat la cresterea masei musculare. Organismul nostru poate folosi o anumita cantitate de proteine in fiecare zi. Un consum de 1-2 grame de proteine/kg corp/zi reprezinta o cantitate suficienta pentru cresterea musculara si reparare a tesuturilor. Orice cantitate de proteina in plus va fi folosita drept combustibil de catre organism. Consumul de carbohidrati complecsi este de asemenea esential pentru mentinerea masei musculare. Exercitiul fizic este esential pentru a avea un corp sanatos. Pentru a dezvolta masa musculara, este indicat un program de exercitii in acest sens, program dublat de o dieta adecvata. Trebuie sa invatam cum sa adaugam muschi si forta intregului organism. Pe cat posibil trebuie minimizate exercitiile de mare intensitate, cum este alergarea, intrucat acestea ard grasimile si caloriile prea repede. Se recomanda mersul, inotul, gimnastica. Pe masura ce corpul se adapteaza la exercitiul fizic, apetitul se va adapta si el pentru a veni in intampinarea nevoilor organismului. Odihna si recuperarea sunt necesare pentru a permite organismului sa se adapteze la cresterea musculara si in greutate. In acelasi timp un control medical amanuntit este recomandat inainte de inceperea oricarui program de exercitii fizice. In special in cazul unor persoane cu afectiuni serioase, cardiace sau pulmonare, programul exercitiilor fizice trebuie stabilit de catre un specialist. Ce ar trebui sa contina regimul alimentar? Se recomanda includerea tuturor celor 4 grupuri de alimente: cereale, fructe si legume, lactate, carne si oua si seminte. Trebuie consumate alimente bogate in calorii si nutrienti. Nu exagera cu salate, apa sau lichide sarace in calorii, inainte de masa. Alimentele consumate trebuie sa aiba un aport real si sa contribuie la indeplinirea obiectivului nostru. Nu ciuguli intre mese, pentru ca acest lucru contribuie la cresterea metabolismului, ceea ce trebuie evident evitat. In schimb, trebuie marite treptat portiile din timpul meselor. In acest sens trebuie alese alimente sanatoase, sarace in grasimi, cum ar fi carnea, pestele, fasolea, cerealele, fructele si legumele. Alimente bogate in calorii si nutrienti: cereale tip musli, fructe uscate, alune, unt de arahide, iaurturi, paine, somon, oua, nuci, seminte, branza, lapte integral. Nu trebuie sa lipseasca carbohidratii: legume precum cartofi, porumb, mazare, cereale, paine integrala. Sunt de evitat cofeina si alimentele care contin zahar, pentru ca ele de fapt pot duce la scaderea apetitului. Chiar daca vrem sa ne ingrasam, trebuie sa evitam grasimile, mai ales pe cele saturate, provenite din produse de fast-food, din prajeli sau alimente foarte procesate. Se recomanda alimentele bogate in proteine si sarace in grasimi cum sunt: carnea de peste, pui si curcan, fructele si legumele. Apa! Trebuie consumati 2 litri de apa pe zi. De asemenea trebuie consumate bauturi bogate in calorii, cum ar fi sucurile si laptele, in loc de cafea, ceai sau bauturi dietetice. Dormi suficient! Somnul este cel mai simplu mijloc de recuperare si de imbunatatire a starii generale de sanatate si de cele mai multe ori este pierdut din vedere. Incearca sa dormi cel putin 8 ore pe noapte si rezultatele nu se vor lasa asteptate. Orele meselor afecteaza de asemenea compozitia organismului. Daca in ultima parte a zilei sunt consumate cantitati mari de mancare, combustibilul va fi, cel mai probabil, depozitat ca grasime. Daca in schimb, ne alimentam pe tot parcusrul zilei, vom avea energia necesara, fara a apela la resursele musculare. Cum sa castigam greutate? In concluzie, exista cateva etape care pot conduce in mod sigur si sanatos la castigul ponderal. 1) Calculeaza cate calorii consumi intr-o zi normala. Este un pas foarte important, deci incearca sa fii cat mai exacta posibil. Cantarirea la inceputul dietei este obligatorie. 2) Imediat ce ai inceput sa numeri caloriile, consuma cu 500 de kcalorii mai mult decat ai face in mod obisnuit. Sa presupunem ca in prima zi in care ai inceput numaratoarea, ai numarat 2000 de kcalorii. Pentru restul saptamanii se trece la un consum de 2500 de kcalorii. In loc de 3 mese principale este recomandat sa se consume acelasi numar de calorii mai des, pe parcursul a 5-6 mese. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa mananci o data la 2,5 - 3 ore. 3) Fitness-ul joaca un rol esential in cresterea masei musculare si de aceea trebuie mers la sala si executat un program riguros stabilit si dirijat de un specialist in acest domeniu, instructor sau chiar medic de medicina sportiva. 4) La sfarsitul saptamanii trebuie sa ne cantarim pentru a vedea progresul. In acest fel se vor castiga in medie intre 0,5 si 1 kg pe saptamana si intre 2 si 3 kg pe luna. Orice castig ponderal mai mare de aceasta medie inseamna ca se depune prea multa grasime si este, evident nesanatos. 5) La un moment dat, pe perioada dietei se va ajunge la o greutate constanta, un palier ponderal. Pentru depasirea acestui palier si continuarea cresterii masei corporale va trebui sa se suplimenteze aportul caloric existent cu inca 250 kcal in plus. Acest lucru se va repeta la fiecare palier care dureaza minim doua saptamani.

Cerealele asigura necesarul zilnic de fibre al organismului

Fibrele din cereale sunt cele mai eficiente pentru profilaxia bolilor cardiovasculare. Asociatia medicilor americani a subliniat importanta pe care o are dieta bogata in fibre, in special micul dejun bazat pe cereale, in reducerea afectiunilor coronariene la femei. Dintre diferitele surse de fibre alimentare - cereale, legume si fructe - numai fibrele din cerealele pentru micul dejun au fost asociate cu reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. Statistic, incidenta bolilor cardiovasculare se reduce cu 37 la suta pentru fiecare suplimentare cu 5 grame a aportului de fibre din cereale. Portia zilnica de fibra Fibrele se gasesc in cereale, in legume si fructe, in cantitate diferita. De exemplu, o jumatate de farfurie de morcovi fierti contine de doua ori mai multe fibre decat aceeasi cantitate de spanac. Consumul zilnic regulat de fructe, legume si cereale asigura necesarul de fibra al organismului, care este, in medie, de 30 de grame. Pentru a asigura organismului suficienta fibra, nutritionistii americani propun ca dieta zilnica sa contina o cana de cereale si o banana la micul dejun, doua felii de paine integrala cu humus si o portocala la pranz, iar la cina - un cartof, o jumatate de castronel de cereale si 100 de grame de capsuni. Nutritionistii recomanda ca doua dintre mese zilnice sa contina cereale, de preferinta micul dejun si o gustare in timpul zilei, pentru a-i asigura organismului necesarul de fibra, dar si ca parte a unui regim alimentar sanatos, fara grasimi. Pentru a furniza organismului necesarul de fibra, trebuie luat in calcul ca o felie de paine contine aproape un gram de fibra, un morcov crud are doua grame, o banana contine trei grame, un mar sau 100 de grame de mazare verde au patru grame de fibra. O importanta cantitate de fibra se gaseste in cereale, care poate ajunge pana la 12 grame pentru o portie. Cel mai sanatos mic dejun: cerealele Nutritionistii recomanda, pentru consumul zilnic, un aport de 19 - 25 de grame de fibra la copiii intre 1 - 13 ani, 31 de grame la baietii pana in 19 ani si 26 de grame la fetele pana in 19 ani, in timp ce femeile pana in 50 de ani trebuie sa consume 25 de grame si barbatii - 38 de grame. Cercetarile specialistilor arata ca parintii nu acorda o atentie deosebita rolului esential pe care fibrele il au in sanatatea copiilor. Ca urmare, dieta acestora cuprinde cantitati reduse de fibra, expunandu-i pe copii la riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Cerealele, bogate in fibra si in carbohidrati si imbogatite cu vitamine, minerale, proteine si calciu, sunt ideale pentru micul dejun pentru ca ii dau energie organismului in prima parte a zilei. De asemenea, sunt indicate in cadrul unei diete sanatoase, datorita continutului redus de grasimi, sare si zahar.

Slabeste 5 kg in 2 saptamani!

Vreti sa dati jos destul de multe kg sau doar cele cateva kg in plus si sa scapati de burtica, pernite si solduri? Cum procedam in afara de traditionala dieta? Centrul de Slabire BettyBlue iti vine in ajutor, nu doar cu aparatura de ultima generatie si cu cele mai bune tratamente de pe piata ci si cu personal calificat care iti va supraveghea pe langa evolutia tratamentelor si modul de alimentatie!Pentru a slabi pana la 5 kg in 2 saptamani echipa BettyBlue iti recomanda combinarea sedintelor de electrostimulare cu impachetarile pe baza de alge marine - Thalassalgo. Electrostimularea tonifica musculatura, imbunatateste circulatia sanguina si ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Rezultatele electrostimularii se vad dupa primele 3 sedinte intensive iar dupa 12 se poate vorbi de o scadere considerabila in centimetri! Impachetarile cu alge marine - Thalssalgo ajuta la eliminarea stratului adipos si a nodulilor celulitici, iar pilea dvs va fi neteda, fara denivelari. Complexul de alge marine actioneaza de asemenea asupra circulatiei sanguine si elimina toxinele acumulate in timp, redand corpului dvs posibilitata de a functiona corect! In cazul in care doriti sa slabiti peste 5 kg in 2 saptamani cel mai adecvat tratament este cel pe baza de impachetari cu FANGO Silhouette, un namol marin care ajuta la eliminarea apei retinuta in corp, distrugerea nodulilor celulitici, estomparea vergeturilor si redarea elasticitatii pielii. Acest tip de tratament in combinatie cu electrostimularea da rezultate uimitoare, iar dvs puteti da jos pana la 15 centimetrii in circumferinta taliei dupa doar 10 sedinte! Impachetarile se fac local (talie- genunchi; talie- glezna) sau general, inclusive brate! Tratamentele cu Thalassalgo si Fango Silhouette pot fi efectuate si de catre persoane cu probleme vasculare prin aplicarea unui gel protector. Etapele unei impachetari sunt: peeling corporal professional, aplicare gel protector/ termic, aplicare masca tratament, infoliere si apoi introducere in termosauna timp de 60minute. La finalul sedintei se efectueaza un masaj usor cu crema anticelulita termoactiva- Thalssalgo SPA (menta+alge marine).Merita sa incerci si tu! Peste 1,000 de femei au incercat si au obtinut rezultate excelente, iar apoi 1 sedinta pe saptamana pentru intretinere este suficenta! Frumusetea este ceva ce tine de atitudine! Viziteaza Centrul de Slabire BettyBlue.

Slabeste si mai ales, mentine-te!

Exista nenumarate modalitati dietetice de pierdere a excesului ponderal, insa odata atinsa greutatea normala sau chiar ideala, constatam ca nu e deloc usor sa o pastram pe o perioada indelugata de timp. Singurul mod prin care greutatea corporala poate fi redusa si apoi mentinuta este acela de a schimba pentru tot restul vietii, atat obiceiurile alimentare cat si pe cele legate de activitatea fizica regulata. Este bine stiut faptul ca supraponderabilitatea si mai ales obezitatea pot creste incidenta la o serie de afectiuni: diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, diverse tipuri de cancer, osteoartrita, apnee, etc. Specialistii sustin ca chiar si o pierdere ponderala mica, de 5 - 15% din greutatea corporala, poate imbunatati simtitor starea de sanatate sau preveni numeroase afectiuni. In acelasi timp persoanele care nu au de pierdut un exces ponderal semnificativ trebuie totusi sa urmeze un regim sanatos si sustinut de alimentatie si de activitate fizica pentru a putea preveni ingrasarea si pentru a-si mentine starea de sanatate odata cu inaintarea in varsta. Asadar intr-o prima faza se pune intrebarea: Cum slabesc? Trebuie stiut mai intai ca greutatea corporala este controlata de numarul de calorii ingerate dar si de cele consumate intr-o zi. Pentru a slabi trebuie ingerate mai putine calorii decat poate consuma organismul. Acest lucru este posibil daca se stabileste si se urmeaza un plan de alimentatie sanatoasa si echilibrata dar si unul care sa presupuna exercitii fizice regulate. Din punct de vedere al programului alimentar, o dieta care restrictioneaza portiile si exclude anumite alimente este greu de urmat pe o perioada indelungata; si atunci singura alternativa este o dieta care sa tina cont de alimentele sanatoase preferate si care sa asigure suficiente calorii si nutrienti si mai ales diversitate alimentara. In acelasi timp trebuie asigurate vitaminele si mineralele din alimente si daca este cazul, ele trebuie furnizate din suplimente. Proteinele trebuie consumate in cantitate suficienta: 50 -60 g pe zi (adult) pentru a se asigura regenerarea celulara si a preveni pierderile musculare. In aceasta dieta trebuie inclusi carbohidratii complecsi (55% din aportul zilnic) proveniti din cereale integrale, fructe si legume. Grasimile alimentare nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul zilnic total. Activitatea fizica zilnica este un real ajutor in accelerarea procesului de slabire, dar si in mentinere. In plus, imbunatateste nivelul energetic al organismului si scade incidenta la o serie de boli cronice. Trebuie inteles ca nu este necesara performanta sportiva, orice tip de miscare este bine primit de organism (de la dans, mers pe bicicleta, plimbare si pana la urcat scari). Perioada zilnica recomandata este de 30 de minute de activitate fizica moderata. Bineinteles ca daca avem de pierdut un exces ponderal mai mare, atat exercitiile cat si programul alimentar trebuie sa fie adaptate in acest sens. Si pentru ca mentinerea este esentiala, aportul alimentar din aceasta etapa trebuie sa se incadreze astfel:• 1600 Kcal / zi pentru o femeie inactiva;• 2000 Kcal /zi pentru o femeie activa sau un barbat inactiv;• 2400 kcal / zi pentru un barbat activ. Astfel, respectand aceste reguli de alimentatie sanatoasa si de activitate fizica regulata, sub indrumarea unui nutritionist si a unui instructor de sport, se pot obtine rezultate nevisate atat pe slabire cat mai ales pe mentinerea greutatii ideale in timp.

Toamna si alimentele care ingrasa cel mai mult

Cand frunzele copacilor incep sa cada, acelasi lucru se intampla si cu multe dintre dietele adoptate pe perioada verii - sunt abandonate. Nu conteaza pentru ca una dintre bucuriile pe care le aduce toamna consta tocmai in diversitatea de alimente.

Salata Libaneza (4 portii)

O combinatie interesanta care merita osteneala de a fi preparata. Incearca aceasta noua reteta!

Salata de cruditati "Vitality" (4 portii)

Sanatate si vitalitate intr-o portie de salata...usoara, fara grasimi si rapid de preparat.

Supa-crema de broccoli (4 portii)

Supele sunt foarte importante pentru sanatatea organismului. Broccoli se gaseste din plin, asa ca nu ezita si prepara aceasta supa delicioasa.

Deliciu cu pui (2 portii)

Carnea de pui este foarte sanatoasa. Incearca acest deliciu de pui, sanatos si usor de preparat.

Salata de fructe de sezon (6 portii)

Nimic nu poate fi mai racoritor si mai usor decat o salata de fructe, care este mereu binevenita dupa o masa copioasa.

Salata de paste, porumb, rosii si busuioc

Daca tot se vorbeste despre sezonul salatelor, incearca aceasta combinatie de paste cu porumb, rosii si busuioc.

Salata de castraveti, cartofi si marar (2 portii)

Vara iti poate oferi o multitudine de combinatii gustoase. Incearca si aceasta reteta saraca in grasimi, dar delicioasa!

Importanta fibrelor pentru o viata sanatoasa

Fibrele sunt compusi care se gasesc in alimente si au un rol esential in mentinerea sanatatii organismului. Fibrele sunt carbohidrati complecsi si se intalnesc numai in produsele vegetariene, cum sunt cerealele integrale, fructele, legumele, nucile, plantele cu boabe (fasole, mazare) si semintele. Produsele de origine animala - carnea, branza si ouale - nu contin fibre. Doua tipuri de fibre Fibrele au un aport caloric redus in dieta zilnica intrucat nu sunt dizolvate de enzimele digestive. Acestea sunt clasificate in functie de reactia lor in contact cu apa. Astfel, sunt fibre insolubile, care se gasesc in invelisul grauntelor de cereale, sunt dure si nu se dizolva in apa, ci se imbiba, marindu-si volumul, si fibre solubile, mai putin voluminoase, care se dizolva in apa. Fibrele solubile se afla in fructele si legumele moi. Acestea formeaza cu apa in care se dizolva o substanta gelatinoasa, care ajuta la transportul si eliminarea din organism a substantelor toxice. Fibrele mentin organismul sanatos Atat fibrele solubile, cat si cele insolubile, sunt importante pentru prevenirea cancerului de intestin. Rolul lor este de a grabi tranzitul digestiv si, ca urmare, compusii din alimente care nu sunt necesari organismului sunt eliminati rapid. Fibrele solubile ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange, reducand astfel riscul de aparitie a infarctului. De asemenea, fibrele contribuie la scaderea riscului aparitiei unor afectiuni precum diabetul si boli ale sistemului digestiv. Fibrele sunt esentiale in conturarea unei diete pentru pierderea greutatii, deoarece creeaza senzatia de satietate si, cum nu se digera, nu suplimenteaza aportul de calorii pentru organism. Ce cantitate de fibre trebuie sa contina alimentatia zilnica? Potrivit recomandarilor unor nutritionisti din strainatate, o persoana adulta ar trebui sa consume cel putin cate 20 de grame de fibre zilnic. Pentru aceasta, se recomanda cat mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte si plante cu boabe. Pentru copii, este indicat ca in meniul zilnic sa se gaseasca cel putin 12 grame de fibre. Cum poti sa te asiguri ca in alimentatia ta se regaseste cantitatea optima de fibre? Consuma zilnic cereale integrale, cu lapte sau iaurt Inlocuieste painea alba cu paine cu graunte intregi de grau Consuma cat mai multe fructe (proaspete sau uscate) si legume

Slabeste cu dieta hipolipidica

Aportul de alimente bogate in lipide contribuie la cresterea greutatii corporale, din moment ce un gram de grasime aduce un numar aproape dublu de calorii comparativ cu un gram de proteine sau de glucide. Deci, fie ca vrei sa slabesti, fie ca vrei sa-ti micsorezi colesterolul sau pur si simplu vrei sa mananci sanatos, trebuie sa reduci aportul alimentar de grasimi. In acelasi timp, daca vrem sa slabim, nu este suficient doar sa reducem cantitatea de grasimi din dieta, ci sa avem si controlul cantitatii de alimente pe care o consumam. La nivel mondial, consumul de grasimi a crescut permanent. Astfel in anul 1850, consumul anual pe cap de locuitor era de 12,5 kg, in anul 1900, era de 17 kg iar in anul 2000, de 30 kg de grasime. Astfel se pune intrebarea: cate grasimi ar trebui consumate zilnic? Pentru adulti aportul de lipide din alimentatie trebuie sa se incadreze in intervalul 20-35% din ratia calorica zilnica. Adica pentru o persoana care consuma intr-o zi 2000 kcal, este recomandat sa se consume mai putin de 40 g de grasime. De asemenea, cantitatea de coleserol din alimentatie trebuie limitata la maxim 300 mg pe zi. La calcularea acestei cantitati ne ajuta foarte mult descrierea componentelor nutritive de pe eticheta fiecarui produs. Este foarte adevarat ca produsele bogate in lipide, cum ar fi uleiurile, maioneza, untul, sosurile, imbunatatesc gustul mancarii, insa nu trebuie sa ne cramponam de aceste gusturi, cu care am fost obisnuiti, ci sa descoperim gusturi naturale, nealterate, care aduc si un plus de sanatate organismului. Iata cateva variante de alimente bogate in grasimi benefice sanatatii, care pot da gust retetelor clasice: 1. Uleiul de masline - contine mari cantitati de vitamina A si E, are stabilitate termica mai mare decat altele, se oxideaza mai greu si rancezeste mai greu. 2. Semintele de dovleac - sunt o excelenta sursa de aminoacizi esentiali si proteine primare, sunt bogate in vitamine si minerale, in special zinc si fier. 3. Semintele de susan - sunt o foarte buna sursa de grasimi si proteine. Contin 50% grasimi, alcatuite in proportii egale din acid mononesaturat oleic si acid polinesaturat linolic, deosebit de bogat in magneziu, calciu, zinc si fier. O particularitate a uleiului de susan este prezenta sesaminei, o lignina cu actiune favorabila:a) scade absorbtia colesterolului in intestin;b) creste excretia colesterolului prin fecalec) inhiba partial sinteza colesterolului in ficat. 4. Avocado - este o sursa excelenta de acizi grasi benefici sanatatii, insa din nefericire, in Romania nu ne este foarte la indemana. 5. Alunele si nucile (nesarate, neprajite) - sunt bogate in grasimi naturale, minerale ca mangan, zinc si seleniu si cantitati insemnate de antioxidanti, care impiedica formarea radicalilor liberi si implicit a dezvoltarii tumorale. In concluzie, daca vrem sa slabim, sa ne mentinem la greutatea ideala si sa fim sanatosi, putem incepe prin a alege o dieta controlata sub aspect caloric (maxim 1700 kcal/zi), prin reducerea cantitatii de grasimi animale din dieta si prin preferarea lipidelor calitative, benefice sanatatii si siluetei.

Micul dejul - secretul siluetei

Exista studii si statistici clinice care au pus in evidenta faptul ca adultii si copiii care mananca sanatos dimineata au rezultate si performanta mai ridicata in raport cu persoanele care renunta la micul dejun. Aceste persoane obosesc mult mai repede datorita faptului ca organismul si, in special, creierul lor functioneaza cu resurse energetice limitate. In plus, atunci cand nu mancam dimineata, ni se face foarte foame inainte de pranz si din lipsa de timp bem o cafea sau mancam ceva foarte dulce, cat sa pacalim aceasta foame. Senzatia de satietate se va instala doar pentru o scurta perioada iar la pranz alegerea noastra va fi cu siguranta una nesanatoasa: fast food si dulciuri din abundenta. Nu acelasi lucru se intampla cand incepem dimineata cu o masa sanatoasa care ne va da cu siguranta tonus si energie. De asemenea, micul dejun este esential in curele de slabire. Tot studiile arata ca persoanele care mananca in mod regulat dimineata reusesc fara efort sa slabeasca si mai ales sa se mentina la greutatea dorita. Foarte multe persoane cred ca vor slabi mai usor daca sar peste mese, ceea ce este fals. Corpul nostru asteapta sa fie aprovizionat cu energie de cel putin trei ori pe zi si una dintre mese trebuie obligatoriu sa fie cea de dimineata. Ce ar trebui sa contina un mic dejun sanatos? In principiu proteine sau carbohidrati complecsi cu fibre. Proteinele pot fi luate din carne, oua, lactate sau soia. Fibrele pot fi gasite in cereale integrale si in fructe. Ce nu ar trebui sa contina micul dejun? Trebuie sa stam departe de cereale cu mult zahar (in special cele pentru copii), produse de patiserie si paine alba pentru ca acestea se digera rapid si devenim in scurt timp flamanzi si obositi. Nu acelasi lucru se intampla cu proteinele si carbohidratii complecsi, care ne dau senzatie de satietate pe o perioada indelungata. Exista foarte multe persoane care gasesc tot felul de scuze in ceea ce priveste micul dejun: 1. "Dimineata sunt mereu in intarziere" - atunci poti sa-ti iei micul dejun cu tine. Exista suficiente optiuni pentru un mic dejun sanatos si portabil care se poate consuma fie in masina, cand stai in trafic, fie imediat cand ajungi la birou. 2. "Dimineata trebuie sa pregatesc copiii si nu mai am timp si pentru mine" - fa din masa de dimineata o prioritate pentru toata familia. Planifica totul de seara, stati pentru cateva minute impreuna la masa si copii vor manca mai bine, mai sanatos si mai ce e mai important, se vor obisnui cu acest mod normal de viata. 3. "Micul dejun imi creeaza pofta de mancare" - asta se intampla numai atunci cand alegi sa mananci alimente bogate in glucide goale de nutrienti si pline de calorii: paine alba, cereale dulci si produse de patiserie. Alege proteinele sau cerealele integrale si lucrurile vor sta altfel. 4. "Nu mananc dimineata ca vreau sa slabesc" - daca prin eliminarea acestei mese atat de importante crezi ca vei reusi sa slabesti, un lucru e sigur, te inseli. E adevarat ca se limiteaza numarul de calorii ingerate, insa aportul caloric va fi furnizat tarziu, cand metabolismul nu mai este in stare catabolica (de ardere) ci in stare anabolica (de sinteza si implicit depunere). Si in loc sa slabesti de fapt, te ingrasi. Asadar, avand in vedere beneficiile de necontestat ale unui mic dejun sanatos, ar trebui sa fim dragute cu noi, sa eliminam orice scuza si sa ne rasfatam in fiecare dimineata cu o masa si sanatoasa si copioasa, care sa ne ajute sa fim tonice si in forma.

Cum "se traduce" indicele glicemic al alimentelor

Carbohidratii sau alimentele care contin glucide au fost si au ramas un subiect foarte dezbatut atat de dieteticieni cat si de persoanele care vor sa urmeze un regim alimentar echilibrat si sa se mentina in forma. Asadar carbohidratii au fost pusi la zid de sustinatorii dietelor hiperproteice si ai celor fade in general si sustinuti cu argumente pertinente de adeptii unei diete zilnice echilibrate. Un criteriu interesant de clasificare a alimentelor si demn de luat in seama cand vine vorba de glucide este indicele glicemic al acestora. Indicele glicemic este un indicator al vitezei de resorbtie sau de absorbtie a glucidelor consumate, viteza care determina intr-o mare masura valorile glicemiei postprandiale, adica valorile zaharului in sange intre doua mese. Indicele glicemic se refera la cresterea concentratiei glucozei sanguine, la trei ore dupa ingestia unui aliment continand 50g de glucide absorbabile. Acest indice este foarte putin influentat de continutul in proteine sau in grasimi al alimentului respectiv. Glucidele simple, adica mono si dizaharidele, au un indice glicemic ridicat, deoarece se absorb foarte repede, crescand mult concentratia glucozei sanguine si declansand o secretie masiva de insulina. Cateva exemple de indice glicemic: fulgi de porumb cu zahar 119, paine alba 100, paine integrala 80, mere 52, fasole, linte si mazare uscata 40. Nutritionistii de la King's College din Londra au constatat ca alimentele cu un indice glicemic scazut se insotesc de valori crescute ale colesterolului "bun", adica HDL, care protejeaza de infarct. Cercetarile din ultimii zece ani au aratat ca, in afara de efectul nociv asupra arterelor, zaharul si faina alba favorizeaza aparitia bolilor canceroase. Cresterea masiva a glicemiei dupa dulciuri si cereale rafinate determina nu numai o secretie mare de insulina, ci si o marire a factorului de crestere I, un stimulent mitogenic important al cresterii tumorale. Cercetatorii din Londra sustin ca persoanele care doresc sa-si protejeze arterele si inima, deci vor sa practice o profilaxie activa a afectiunilor coronariene, trebuie sa evite glucidele cu un indice glicemic mare, adica zaharul, mierea, painea alba, pastele fainoase si orezul decorticat, consumand alimente cu un indice glicemic scazut, adica produse cerealiere integrale, legume si zarzavaturi. In lista cu alimente sanatoase mai trebuie adaugat orzul, bogat in fibre solubile si cu proprietatea de a imbunatati sensibilitatea fata de insulina, precum si metabolismul glucozei. Produsele cerealiere care contin orz au un indice glicemic mai mic decat cele numai din grau. Asadar trebuie consumate alimente cu indice glicemic scazut si moderat cum ar fi: fructele proaspete si congelate, legumele (de evitat cele din conserva), cerealele integrale, nucile si semintele simple si germinate. Si in acest fel se poate consuma o mare diversitate de alimente, cu indice glicemic scazut, asigurandu-ne in acelasi timp sanatatea si silueta pe care ne-o dorim.

9 alimente care curăță dinții și îi albesc

7 trucuri din filmele de acţiune care îţi pot fi folositoare când eşti în pericol

Anastacia, învingătoare în faţa cancerului: „Nu sunt o victimă, sunt o supravieţuitoare“

A murit de cancer de colon la 32 de ani: Doctorii i-au spus că e prea tânără ca să aibă aşa ceva

De ce se nasc bebelușii cu atât de mult păr?

Un gest frumos pentru studenţi: În fiecare an face asta!

8 lucruri pe care să nu le introduci niciodată în cuptorul cu microunde

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Greșeli pe care le fac părinții cu scaunul de mașină pentru bebeluși în timpul iernii

Studiu. De ce copiii nu ar trebui să aibă prea multe jucării

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Apa alcalină omoară celulele canceroase. Cum să o prepari acasă

Muștele sunt mult mai scârboase decât credeam. Iată de ce!

10 copii celebri care s-au schimbat mult după ce au crescut

Semne care indică faptul că ai un organism acid

Ce afecțiuni poți trata cu apă cu lămâie?

Biopsia lichidă, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

O fetiță a aflat că mama sa are o aventură. Ce s-a întâmplat când a sunat tatăl?

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

O nouă imunoterapie decontată în România pentru cancerul pulmonar şi renal

14 imagini care demonstrează că e o misiune imposibilă să faci cumpărături cu copiii

Ce semnale de alarmă îți dă corpul dacă ai probleme cu rinichii

Studiu. Filmele horror te ajută să slăbeşti

Experții avertizează: Dacă îi dai copilului tău un smartphone, este ca și cum i-ai da un gram de cocaină

Lămâile înghețate împotriva diabetului, tumorilor și kilogramelor în plus

Cum te ajută varza să scapi de durerile articulare

Vrei să dormi bine? Respectă aceste 6 reguli oferite de un expert!

;