Pot slabi daca postesc?

Este martie si ne pregatim din nou pentru sarbatorirea Pastelui. Multe dintre noi ne propune si sa postim, insa am dori in acelasi timp sa mai pierdem si cateva kilograme depuse de-a lungul iernii sau doar sa ne mentinem greutatea pe care o avem. O alta problema care se ridica este cea a suficientei nutrientilor esentiali pe care ii furnizam organismului, avand in vedere faptul ca alimentele de tipul carnii, oualor sau lactatelor, dispar din dieta. Un lucru este cert: dieta excusiv vegetariana trebuie bine gandita si planificata, pentru a nu produce dezechilibre la nivelul intregului organism. Proteinele sunt esentiale pentru cresterea si regenerarea celulara si, de aceea, trebuie sa faca parte si din dieta vegetariana. Studiile arata ca o dieta foarte bogata in proteine implica o serie de complicatii renale si creste incidenta osteoporozei si, de aceea, chiar sunt indicate anumite perioade in care sa se consume proteine in cantitate moderata. Aproape toate alimentele, cu exceptia alcoolului si a zaharului, sunt surse de proteine: nucile, semintele, cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazarea, untul de arahide, tofu, laptele de soia si lintea sunt doar cateva exemple de surse de proteine vegetale. Dietele vegetariene sunt sarace in grasimi, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare, afectiuni cronice si cancer la vegetarieni. Surse de grasimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de masline, nucile, alunele, untul de alune, semintele, avocado si nuca de cocos. Vitamina D nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana este suficienta pentru sinteza vitaminei D. Exista si produse comerciale: margarina sau laptele de soia care sunt artificial imbogatite cu vitamina D si care pot fi consumate in cantitati limitate pe perioada postului. La indicatia medicului, vitamina D se poate administra sub forma de suplimente. Vitamina B12 este continuta in cantitati limitate in alimentele de provenienta vegetala: drojdie de bere, cereale integrale, soia. Asadar, suplimentele de vitamina B12 trebuie administrate la recomandarea medicului. Calciul este mineralul necesar unui sistem osos echilibrat se gaseste in cantitati suficiente in: legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, soia, smochine, broccoli, nuci si seminte. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar in cantitate mai mare decat cea recomandata zilnic. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. Fasolea uscata si legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariana. Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C si, deci, consumul alimentelor bogate in vitamina C, alaturi de cele bogate in fier este mai mult decat recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele si strugurii. In afara de faptul ca poate acoperi fara probleme necesitatile nutritive ale organismului, dieta vegetariana are o serie de beneficii: normalizeaza presiunea sangelui si nivelul colesterolului, curata arterele si aspectul dermal, da energie si vitalite sexuala, digestie usoara, memorie buna si capacitate de concentrare crescuta. Si toate aceste beneficii obtinute in urma unui program alimentar vegetarian se explica practic prin cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate; acestea ajuta la intarirea sistemului imunitar, mentin oasele puternice, ajuta digestia si reduc greutatea corporala la normalitate. Sunt aceste obiective reale si posibile? Absolut, incercati-o si veti vedea. Aveti doar de castigat!

Legatura dintre alimente si starile psihice

In ultimele 15 minute nu te-ai gandit la altceva decat la ciocolata de pe masa? De fapt, tanjesti dupa ea, insa vointa ta este mai mare deoarece ti-ai promis ca de data aceasta sa nu te abati de la planul de dieta.

Hipotiroidismul este o cauza a ingrasarii?

Hipotiroidismul sau tiroida inactiva este o suferinta care afecteaza femeile - de 10 ori mai mult decat barbatii - in jurul varstei de 45 de ani. Simptomele sale variaza in functie de tipul si severitatea afectiunii si includ: crestere nejustificata in greutate, oboseala, constipatie, intoleranta la frig, menstruatii abundente sau subtierea firului de par. Asadar, daca unele sau toate aceste simptome apar, este obligatorie prezentarea la medic. In functie de nivelurile hormonilor tiroidieni si hipofizari se vor prescrie medicamente in asa fel incat tiroida sa functioneze normal. Chiar si sub medicatie, persoanele cu hipotiroidism pierd kilogramele suplimentare mai greu si, de aceea, un plan dietetic adecvat si activitatea fizica regulata sunt esentiale pentru tratarea acestei afectiuni. Din punct de vedere nutritional, exista o serie de minerale si micronutrienti care, prin actiunea lor specifica, joaca un rol pozitiv in reechilibrarea functiei tiroidiene. Este bine stiut deja ca o carenta de iod din dieta este asociata cu hipotiroidismul. Exista tari cum e Japonia in care se ia iod profilactic (in medie 3 mg/zi) si aceste tari au o rata foarte scazuta a acestei afectiuni. O cantitate suficienta de iod poate fi luata din sarea de mare iar suplimentele trebuie luate numai la recomandarea medicului, pentru ca si un exces de iod poate conduce tot la hipotiroidism. Importante cantitati de iod alimentar se gasesc in peste si nuci proaspete. Vitamina E este deosebit de importanta in mentinerea echilibrului tiroidian si, de aceea, trebuie consumate: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si, nu in ultimul rand, peste. Seleniul este considerat un microelement cu rol important in sanatatea tiroidei datorita proprietatilor sale antioxidante, de blocare a formarii radicalilor liberi. Importante cantitati de seleniu pot fi luate din: paine integrala, tarate, nuci, rosii, ceapa, broccoli si ton. Un studiu recent efectuat in Italia releva faptul ca un consum suficient de zinc imbunatateste functia tiroidiana a pacientilor hipotiroidieni. Surse bogate de zinc sunt: carnea de pasare, de vita, de miel, pestele, scoicile, laptele si cerealele integrale. Pentru a preveni disfunciile tiroidei de origine dietetica trebuie luate o serie de masuri simple si la indemana: 1. Limitarea alimentelor cu actiune anti-tiroidiana: varza, fasolea uscata, soia.2. Evitarea stimulentilor de tip: cafea, cola, nicotina sau alcool care afecteaza sanatatea tiroidei.3. Controlarea nivelului de stres cotidian, care e considerat a fi un factor major favorizant al hipotiroidiilor.4. Adoptarea unui program regulat de activitate fizica zilnica de minim 30 de minute pentru a se accelera metabolismul si pentru a favoriza cresterea ponderala.

Caloriile in oua si lactate

Lactatele si ouale au un rol important pentru sanatatea organismului tau. Verifica aceste liste si fa alegerea corecta!

Caloriile in carne

Pentru a face alegerile cele mai potrivite pentru sanatatea si silueta ta, iti prezentam cateva informatii utile pe care trebuie sa le detii inainte de a te decide asupra felului de carne preferat.

Caloriile in fructe

Sursa ta zilnica de vitamine si minerale. Insa trebuie sa afli care dintre ele prezinta un pericol pentru silueta ta.

Caloriile din bauturi alcoolice si non-alcoolice

Te ingrijoreaza faptul ca ai putea sa te ingrasi si din cauza bauturilor alcoolice si non-alcoolice pe care le consumi zilnic? Afla de care trebuie sa te feresti sau sa reduci portia zilnica.

Nutritionistul Martin Brunnberg raspunde la intrebari esentiale despre nutritie

Oricat de multe ai sti despre nutritie si, in general, despre un regim de viata sanatos, mereu ai sentimentul ca iti scapa ceva esential. Care ar putea fi cea mai buna metoda de slabit, fara a-ti "greva" organismul de vitaminele esentiale si fara a te infometa? Prietena ta cea mai buna a urmat dieta Montignac si arata foarte bine - sa incerci si tu, oare? Sau sa incepi sa tii un regim disociat? Fiecare dintre acestea are particularitatile sale, si sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Nutritionistul Martin Brunnberg clarifica, pentru Eva.ro, o serie de probleme referitoare la nutritie si regimurile de slabit. Ce ar trebui sa mancam in timpul unei diete pentru a nu ne infometa? De cate ori nu ne-am propus sa tinem dieta! Si, probabil, tot de atatea ori ne-am razgandit si am abandonat, pentru ca nu mai puteam face fata senzatiei de foame care ne chinuia in cea mai mare parte a timpului. Exista o solutie, insa, asa cum ne spune Martin Brunnberg, este si cel mai dificil de pus in practica: "Mananca putin, dar fara sa iti fie foame. Poti sa mananci chiar mai mult de cinci mese pe zi, in cazul dependentilor de zahar. De asemenea, pudra de proteine este cea mai buna solutie in acest caz. Deci, trebuie sa fii la limita intre a-ti fi foame si a manca pe cat de putin posibil. Pentru ca, daca simti ca iti este foame si nu mananci, oare ce se intampla? Foamea dispare, nu? Da, insa problema este ca metabolismul incetineste si pot aparea dezechilibre grave in organism", explica nutritionistul. Dar, in ipoteza in care dieta pe care am urmat-o a dat rezultatele scontate si am slabit, ce putem face pentru a ne mentine silueta? In primul rand, este o problema de perceptie. "Cred ca ar trebui sa reconsideram aceasta problema a nutritiei, pentru ca multi oameni asociaza dieta cu senzatia de foame si sunt infometati 90 la suta din timpul in care tin regim. Ei se mai gandesc, pe de alta parte, ca o data pe zi pot manca oricat de mult, din moment ce in restul zilei se infometeaza constient", spune Brunnberg, si ne atrage atentia asupra consecintelor directe care decurg de aici. "Ati observat ca in felul acesta incepeti sa mancati mai mult si se intampla sa va treziti in timpul noptii din cauza ca va este foame?". Prin urmare, ar trebui sa ne schimbam obiceiurile alimentare - nu numai ce si cat, dar si cand mancam. Regimul disociat - solutia problemelor noastre? La aceasta intrebare, raspunsul lui Martin Brunnberg este negativ. "Nu cred ca este o dieta buna. Dar cele mai ciudate diete functioneaza, depinde cum le urmezi. Un exemplu de dieta ar fi urmatorul: timp de 12 saptamani mananci numai paine alba, lapte si unt gras, pe saturate, si cu siguranta vei slabi. Pentru o anumita persoana aceasta dieta merge, pentru alta nu. Nu cred ca este modul ideal de a pierde din greutate. Cel mai bine este sa mananci cat mai putin posibil". De asemenea, trebuie sa te asiguri ca ii furnizezi organismului necesarul zilnic de proteine, pentru ca sunt cele mai satioase, iti protejeaza muschii (deoarece, atunci cand pierzi din greutate, pierzi si din masa musculara, iar metabolismul incetineste). Totodata, proteinele contribuie si la mentinerea temperaturii optime a corpului. Cate ceva despre celebra dieta Montignac... S-au scris foarte multe articole si studii pe tema aceasta, iar eficienta dietei Motignac ramane inca un subiect de controversa. Martin Brunnberg ne spune care este parerea sa: "Aceasta dieta poate da rezultate excelente uneori, iar alteori se dovedeste complet inutila. Problema este ca Montignac nu a inteles anumite lucruri si a simplificat in mod excesiv. I-am citit cartile si pot spune ca nu cunoaste prea bine subiectele despre care vorbeste. Interesant este ca include in dieta sa alimente sanatoase, insa ar putea sa se documenteze mai mult. Problema cu toate aceste diete obisnuite este ca sunt foarte simple, astfel incat daca le folosesti, nu trebui sa gandesti prea mult. Toate teoriile despre care vorbesc eu te imping sa gandesti, sa inveti... Dar oamenii nu vor sa invete. Ei vor ca totul sa fie simplu - si asta e imposibil", a subliniat Brunnberg. Exista riscul ca aceste diete sa ne schimbe metabolismul? Nu este cazul, ne spune nutritionistul, care subliniaza faptul ca riscurile cele mai mari ni le asumam daca tinem diete care ne impun sa mancam o singura masa pe zi. Dieta vegetariana este indicata? Nu exista o "reteta" care sa functioneze indiferent de situatie. "Depinde ce intelegi prin dieta vegetariana. Daca mananci mancare pregatita in casa, mazare si linte, atunci probabil ca este o alternativa buna, cu toate ca un asemenea regim este foarte scazut in proteine. Pe de alta parte, unele feluri de mancare vegetariana sunt foarte grase, iar in cazul acesta dieta vegetariana nu este nici pe departe o solutie fericita", considera Martin Brunnberg. Cum putem evita rontaitul atunci cand suntem prea stresate? De multe ori, mancam nu pentru ca ne este foame, ci pur si simplu ca urmare a faptului ca suntem agitate si simtim nevoia sa rontaim ceva. Azi o ciocolata, maine cateva napolitane, poimaine biscuiti... iar peste o luna, constatam ca nu mai putem imbraca blugii. In privinta acestui obicei, Brunnberg este cat se poate de transant. "Micul dejun este obligatoriu. Unii oameni isi iau micul dejun in masina, autobuz, sau la serviciu. Acest lucru nu este normal. Trebuie sa stai jos si sa mananci linistit, pentru a-i transmite creierului tau informatia ca mananci. Numai atunci alimentele vor fi bine digerate, iar vitaminele si mineralele, asimilate optim de organism". Renunta la pilulele de slabit "Nu stiu ce tipuri de pilule de slabit exista in Romania, dar daca acestea dau rezultate, inseamna ca sunt periculoase. Pe de alta parte, exista unele plante, cum ar fi ceaiul verde, care sunt aproape inofensive. Acesta este recomandabil mai ales pentru femei, deoarece previne osteoporoza, cancerul uterin si cel mamar", mai spune Martin Brunnberg.

Tin dieta si nu slabesc!

Celebra problema a greutatii corporale excesive a fost si va fi probabil intotdeauna un subiect care va preocupa un procent important al populatiei globului. Din pacate, cele mai utilizate diete sunt cele "la moda", care determina efectul "yo-yo" si nu ajuta la procesul de slabire pe termen lung. Exista o serie de persoane care isi controleaza in special cantitatea de alimente ingerata, mentinand o balanta energetica negativa si care reusesc sa se mentina suple. O alta categorie de persoane sustin urmarea unei diete de scadere ponderala in mod permanent, insa fara rezultat. Cinstit vorbind, in aceasta ultima categorie intra persoanele care cel mai probabil fac o serie de greseli nutritionale mai putin evidente. Bineinteles ca si afectiunile asociate supraponderabilitatii pot fi o cauza directa a acestor rezultate negative, insa aceste situatii sunt, statistic vorbind, mult mai rare. In continuare vom prezenta cateva motive pentru care regimul de slabire poate fi tinut fara rezultatele scontate. 1.Constipatia - colonul trebuie golit minim o data pe zi, in mod regulat si fara efort. Consumul abundent de fructe proaspete, legume verzi, apa proaspata si cereale integrale poate asigura un tranzit intestinal impecabil. 2. Intolerantele alimentare - exista o serie de alimente pe care organismul nu le tolereaza, insa reactia sistemului imunitar la aceasta intoleranta apare de cele mai multe ori dupa perioade foarte lungi de timp, chiar ani. Alimente foarte folosite precum graul, zaharul sau lactatele sunt doar cateva alimente alergenice si a caror prezenta in organism stopeaza procesele de scadere ponderala. 3. Lipsa activitatii fizice regulate - aceasta este esentiala deoarece ele cresc ritmul metabolic si ajuta la procesul de lipoliza. 4. Tulburarile endocrine, in special ale tiroidei - aceasta glanda controleaza metabolismul intregului organism iar excesul de zahar, cofeina si alcool nu fac decat s-o suprasolicite si implicit epuizeze. 5. Deficientele de minerale si vitamine - carenta unor elemente cum ar fi magneziul sau calciul poate determina cresterea in greutate. Aceste elemente se pierd si prin folosirea excesiva a laxativelor si diureticelor. 6. Aportul insuficient de apa - apa trebuie consumata in cantitate suficienta (35 ml / kg corp / zi) pentru o buna digestie, pentru o hidratare completa si mai ales pentru eliminarea cat mai completa a toxinelor din organism. 7. Stresul excesiv - determina formarea de substante toxice in sange, ceea ce se traduce la nivel comportamental in oboseala, agitatie sau nervozitate. Stresul perturba functia digestiva, ceea ce rezulta fiind cresterea ponderala. Iata ca factorii de care depinde slabirea ponderala sunt numerosi si mai ales complecsi. Vestea buna este ca prin ceea ce ingeram putem, in mare masura, sa ii controlam si sa ne mentinem echilibrul atat de necesar.

Celebrul nutritionist Martin Brunnberg ne vorbeste despre principiile unui regim de viata sanatos

Despre nutritie si cum ar trebui sa ne alimentam s-a scris, se scrie si se va scrie... din abundenta. De multe ori, ni se intampla sa ne simtim debusolate si pierdute in acest "carusel" al informatiilor, care de multe ori sunt contradictorii. Am avea nevoie de o sinteza a celor mai importante probleme legate de alimentatie, de preferat o sinteza care sa nu inceapa cu "depinde...". Ar fi, oare, posibil? Unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti din Europa, Martin Brunnberg, a sustinut, pe 28 ianuarie, la Sala Palatului, un seminar pe probleme de nutritie, in cadrul caruia a punctat aspectele esentiale ale unui regim de viata sanatos. Si nu a pronuntat cuvantul "depinde!". Martin Brunnberg ne spune ca principalul motiv pentru care ne plac alimentele dulci si care contin grasimi consta in faptul ca acestea ne confera multa energie, iar combinatia dintre dulce si gras nu o putem regasi in natura. Problema este insa ca, in realitate, mancam mai mult decat are nevoie organismul si, pe de alta parte, facem mai putina miscare. Nu este de mirare ca, in timp, vor aparea probleme de sanatate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip II sau diferite afectiuni cardiovasculare. Corpul uman este "conceput" astfel incat sa exerseze zilnic. Teoretic, avem nevoie de patru ore de exercitii in fiecare zi, dar practic, noi avem tendinta de a evita antrenamentul fizic, indiferent sub ce forma ar fi acesta: mergem pe jos cat mai putin posibil, luam masina chiar si numai pentru cateva sute de metri, iar cand este vorba de scari... multumim celui care a inventat liftul! Martin Brunnberg atrage atentia asupra acestui paradox: investim resurse financiare pentru a evita activitatea fizica si, in general vorbind, ne straduim ca totul sa fie cat mai comod. Multe femei evita activitatea fizica din considerentul ca aceasta duce la epuizare fizica. Fapt care nu este exclus, daca exageram in ceea ce priveste durata antrenamentului si dificultatea exercitiilor. Ar trebui sa crestem progresiv volumul de activitate, pentru ca ideea este sa transformam antrenamentul zilnic in rutina. Scadem astfel riscul aparitiei unor afectiuni grave, unele dintre ele incurabile, precum diabet de tip II, boli cardiovasculare, cancer, obezitate, hipertensiune arteriala, depresie si infectii. Despre carbohidrati si zahar Energia din alimentatie provine din proteine, grasimi si carbohidrati, iar acestia din urma se regasesc in alimente cum ar fi: painea, pastele fainoase, orezul, cartofii, si cerealele pentru mic dejun. Se deosebesc doua tipuri de carbohidrati: zaharul si amidonul, diferenta intre acestea fiind ca zaharul este dulce. Carbohidratii contribuie la secretia insulinei. Ca urmare a actiunii unor enzime din organism, amidonul se transforma in zahar. Este important, spune Brunnberg, sa mentinem nivelul de zahar din organism la nivel normal; in caz contrar, riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a unor afectiuni cardiovasculare este considerabil. Insa si un nivel prea scazut de zahar poate fi nociv, atragand dupa sine diverse probleme: incapacitate de concentrare, oboseala, agresivitate (de aceea suntem nervosi cand ne e foame; sunt stimulati hormonii stresului), nevoie acuta de "ceva dulce" (in speta, zahar), iar in cazuri extreme, chiar pierderea cunostintei. Insulina reprezinta o arma cu doua taisuri: pe de o parte, echilibreaza concentratia de zahar din sange, dar, in acelasi timp, favorizeaza ingrasarea. Exista diferite tipuri de carbohidrati care stimuleaza secretia de insulina si, in functie de cat de repede sunt procesati acestia, difera si cantitatea de insulina rezultata. Spre exemplu, daca mancam carbohidrati care se absorb rapid, nivelul de zahar creste brusc si prea mult. De aceea, sunt de preferat carbohidratii care se absorb mai lent. Variatia nivelului de sange din organism este daunatoare pentru organism. Cand este prea mult te simti fericita si satisfacuta, fiind stimulat centrul placerii si recompensei din creier, iar cand este prea putin, esti agitata, obosita, slabita si iritata - ca si un abstinent caruia ii lipseste drogul. Nu este o exagerare: in unele cazuri se poate ajunge la dependenta de zahar. Aceasta ca sa nu mai spunem ca variatiile de zahar din sange pot duce la aparitia diabetului de tip II. Ce inseamna dieta sanatoasa? Martin Brunnberg ne explica: "Ideal este sa mancam de patru-cinci ori pe zi (trei mese principale si doua gustari), iar in alimentatie sa predomine carbohidratii care se absorb mai incet". Dar cum putem sti care sunt acestia? Este momentul sa aflam cateva detalii despre... ... Indicele glicemic (IG) Acesta este un factor care ne spune cat de repede sunt asimilati carbohidratii in organism. Cel mai mare indice corespunde celei mai rapide absorbtii - si deci, unei proportii crescute de insulina in sange. Conform acestui criteriu, exista trei tipuri de carbohidrati: Carbohidrati lenti - IG < 70 Carbohidrati intermediari - IG 70-90 Carbohidrati rapizi - IG > 90 (de evitat). De indicele glicemic se va tine cont numai in cazul alimentelor bogate in carbohidrati: paste, paine, orez, cereale, mazare, cartofi. Pentru a ne face o idee mai clara asupra indicelui glicemic al produselor alimentare pe care le consumam frecvent, Martin Brunnberg ne ofera cateva exemple concrete. Valorile indicelui glicemic cartofi fierti - 90 cartofi copti - 135 cartofi fierti si raciti - 33 (dar, in contrapartida, sunt foarte greu de digerat) spaghete - 60 orez integral - 70 paine alba - 130 (cea mai recomandata este painea neagra, cu graunte intregi) fulgi de cereale - 120 morcov crud - 20 morcov fiert - 80. Brunnberg ne explica: "V-am dat exemplul morcovului nu pentru ca ar fi un aliment pe care il consumam adesea, dar am dorit sa va arat diferenta pe care o face, in context, procesul de fierbere. Nu este de mirare ca se recomanda ca fructele, legumele si zarzavaturile sa fie consumate proaspete". Este ciudat, dar s-a constatat ca, daca mananci ceva ce nu-ti place, indicele glicemic este mai mic - insa creste atunci cand consumi un aliment preferat, mai ales daca iti este si foame. Indicele glicemic reprezinta numai unul dintre aspectele de care trebuie sa tinem cont. Alimentele grase care nu contin carbohidrati vor avea un indice glicemic foarte scazut, dar asta nu inseamna ca le putem consuma abuziv. Se recomanda evitarea mancarurilor semipreparate, si mare atentie la cereale si la produsele "instant". Grasimea - elementul nutritiv cel mai gresit interpretat Pentru inceput, sa demolam un mit: daca mananci fara grasimi, nu inseamna ca slabesti - ci doar ca-ti privezi organismul de un element esential. Grasimile constituie cel mai energizant nutrient. Confera energie, sunt decisive pentru functionarea optima a creierului, favorizeaza secretia de hormoni (aspect important in special in cazul sportivilor) si sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasime. Se deosebesc urmatoarele tipuri de grasimi: saturate (le gasim in carne si nu sunt prea indicate); mononesaturate; polinesaturate (le gasim preponderent in legume si peste).Exista doua tipuri de grasimi polinesaturate: Omega 3 si Omega 6. Omega 3 este mai greu de obtinut, dar esential pentru multe dintre functiile organismului: scade riscul de tromboza, regleaza nivelul de lipide din sange, este necesara pentru functionarea creierului si are rol antiinflamator. De asemenea, este utila si in cazul anumitor afectiuni, pe care le amelioreaza: psoriazis, eczeme, reumatism, inflamatii ale intestinului subtire si arteroscleroza. Pentru a ne asigura ca-i furnizam organismului necesarul de Omega 3, Martin Brunnberg ne sfatuieste sa consumam, de trei ori pe saptamana, peste gras, untura de peste (disponibila in comert sub forma de pilule). Efectele Omega 3 se vor simti pe deplin in interval de trei luni. "Nu mancati multe grasimi, pentru ca, in timp, se poate ajunge la obezitate. Daca, pe de alta parte, consumati prea putine grasimi, carbohidratii se vor transforma in grasimi (deoarece organismul are nevoie) si astfel va creste concentratia de lipide din sange", ne atentioneaza nutritionistul. In concluzie, cata grasime sa consumam? Raspunsul este urmatorul: 30 la suta din totalul de energie zilnica trebuie sa provina din grasimi. Cantitativ, aceasta inseamna circa 70-110 grame de grasime pe zi, pe care o poti obtine mancand nuci, avocado, si folosind pentru gatit ulei de masline sau ulei din seminte de rapita. Antioxidantii - "gardienii" organismului Antioxidantii previn numeroase afectiuni, prin combaterea radicalilor liberi - acestia din urma fiind o grupa de substante intens reactive, care reactioneaza cu orice intra in contact: grasimi, proteine, colesterol, ADN. Radicalii liberi provin din: administrarea anumitor medicamente, fumat, poluare, si uneori din alimentatie. Dar, paradoxal, sursa cea mai importanta de radicali liberi este oxigenul. Cu cat inhalam mai mult oxigen, cu atat intram in contact cu mai multi radicali liberi. Aceasta inseamna ca sportul si drumetiile in aer liber sunt periculoase? Nu, pentru ca atunci mancam mai mult, ca urmare a efortului fizic si, in felul acesta, furnizam organismului antioxidanti. Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele. Acestea contin diferite tipuri de antioxidanti, deci este recomandabil sa consumam fructe cat mai diverse, pentru a furniza organismului o gama cat mai variata de antioxidanti - cei mai cunoscuti fiind vitaminele C, E si beta-carotenul. Dar suplimentele de antioxidanti nu compenseaza o dieta neechilibrata. Sa privim partea plina a paharului de... alcool! Despre efectele negative ale bauturilor alcoolice consumate abuziv a auzit toata lumea: alcoolism, riscul crescut de cancer si hipertensiune arteriala, afectiuni ale sistemului digestiv. Dar, intr-o proportie moderata, alcoolul poate fi chiar benefic - si ne referim in special la vinul rosu. Acesta contine antioxidanti, protejeaza vasele de sange si imbunatateste circulatia. Vinul rosu este de preferat altor bauturi alcoolice, dar se recomanda maximum un pahar zilnic. In loc de concluzie... Rezumand, ne putem imbunatati considerabil stilul de viata, modul de alimentatie si, implicit, sanatatea, daca tinem cont de cateva reguli de baza, pe care Martin Brunnberg le sintetizeaza astfel: micul dejun este obligatoriu; se vor lua patru-cinci mese pe zi; evitarea carbohidratilor care se absorb rapid; a se consuma peste, fructe si verdeturi. Daca iei masa la restaurant, consuma cu moderatie paste sau orez, fiind de preferat legume precum fasolea, lintea si mazarea. In final, nu uita ca obiceiurile bune de alimentatie trebuie combinate cu exercitii fizice, iar o mica schimbare in stilul de viata poate insemna un pas major pentru sanatate.

Atentie la carentele de minerale!

Ca si in cazul vitaminelor, si in cazul mineralelor carenta se poate datora fie lipsei lor in cantitate suficienta in dieta, fie unor tulburari de utilizare sau de metabolism. Iata cateva dintre cele mai cunoscute minerale care se gasesc in mod uzual in cantitate mai mica decat cea necesara in organism: 1. Fierul - Dintre minerale, tulburarile carentiale produse de fier sunt cele mai frecvente si apar in special in perioadele in care nevoile organismului sunt mult crescute: eforturi fizice, crestere, sarcina, alaptare. Carenta de fier duce la tulburari caracteristice, scadere a cantitatii de hemoglobina, anemii sau tulburari metabolice. In aceste cazuri, dieta trebuie sa aduca alimente bogate in fier: ficat, rinichi, inima, muschi, galbenus de ou, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdeturi (spanac, urzici, varza, patrunjel). Doza zilnica recomandata de fier este de 12 mg. 2. Calciul - Carenta de calciu se manifesta prin hipocalcemie, care duce la decalcefierea sistemului osos si la tulburari ale sistemului neuromuscular. In acest sens, se va impune un regim alimentar care sa fie bogat in alimente care aduc calciu utilizabil dar care contin si ceilalti factori de nutritie cu rol in osteogeneza: fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se gaseste in cantitate mare in branzeturi, lapte dulce, lapte batut, iaurt, legume uscate, nuci, varza, conopida, portocale, patrunjel, etc. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1 g. 3. Fosforul - Fosforul este un factor de nutritie cu actiune dinamica in metabolismul protidic, glucidic si lipidic si cu actiune plastica (intra in componenta sistemului nervos central si periferic). Deficitul acestui mineral poate produce tulburari nervoase, musculare si osoase, insa o dieta bogata in fosfor poate ameliora aceste tulburari. Alimentele bogate in fosfor sunt: galbenusul de ou, pestele, carnea, icrele, branzeturile, dar si legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile si fructele proapete. Doza zilnica recomandata de fosfor este de 1,5 g. 4. Iodul - Este factorul de nutritie necesar metabolismului general si functionarii glandei tiroide. Lipsa iodului din alimentatie da nastere la fenomene de hipotiroidism insotite sau nu de gusa. Iodul se afla in cantitati extrem de mici in alimentele uzuale, insa pestele, stridiile, crevetii, algele marine sunt alimente bogate in iod. De retinut este faptul ca iodul organic din alimente nu se pierde in timpul gatirii. Exista si o serie de plante cu actiune antitiroidiana sau gusogena: mustar, mazare, fasole si soia. Doza zilnica recomandata de fier este de 150- 200 U.I. Asadar, trebuie sa le dam mineralelor si dietei echilibrate, in general, o atentie deosebita deoarece alimentatia sanatoasa este practic cea mai importanta modalitate de tratament. Ea permite mentinerea sau restabilirea unui echilibru nutritiv si actioneaza in mod permanent si nu ca celelalte tratamente puse in actiune tranzitoriu si temporar.

Dieta de slabire si carentele de vitamine

In timpul curelor de slabire, mai ales in perioada de iarna, apar o serie de deficiente nutritive, cauzate fie de un aport insuficient de trofine (substante alimentare), fie de un superconsum sau de pierderi de substante nutritive in timpul digestiei. Astfel apar o serie de simptome care pot fi un semn de deficit al uneia sau al mai multor vitamine. Prezentarea la medic in momentul aparitiei acestor manifestari este obligatorie pentru a se stabili exact cauza si tratamentul lor. Iata cateva tulburari care ar putea aparea din cauza diverselor carente vitaminice: 1. Vitamina A - manifestarile carentiale apar atat la nivel oftalmologic, cat si la nivelul epiteliului(pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata in alimente care contin vitamina A si beta caroten(lapte, branza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A(retinolul) variaza intre 1,3 si 1,5 mg/zi la adultul fara nevoi speciale si poate ajunge pana la 2,4 mg/zi la gravide. 2. Vitamina D - Rahitismul este tulburarea majora a avitaminozei D; alte manifestari care apar pe deficit de vitamina D sunt: osteopatia de carenta, tetania, spasmofilia, aparitia cariilor si decalcefierea oaselor. In acest caz, alimentatia trebuie sa fie bogata in: peste, ficat, galbenus de ou, unt, lapte iar persoanele cu astfel de probleme trebuie sa se expuna la soare pentru a fi favorizata fotosinteza vitaminelor D. Necesarul zilnic de vitamina D (calciferol) variaza intre 100 u.i./zi la adultul fara nevoi speciale si 800 u.i./zi la gravide. 3. Vitamina E - Manifestarile clinice ale carentei de vitamina E sunt: pubertatea intarziata, dismenoree (menstruatie dureroasa), avort spontan, sterilitate si impotenta, tulburari hepatice si de fragilitate capilara. Regimul alimentar in aceasta situatie trebuie sa contina: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si, nu in ultimul rand, peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza in functie de compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare cand se consuma acizi grasi nesaturati. 4. Vitamina B1 - Carenta de aport se produce nu numai cand aportul este insuficient, ci si cand necesitatile organismului sunt mult crescute: crestere, sarcina, alaptare sau in unele stari patologice: afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, diabet zaharat, guta sau alcoolism. Ratia alimentara in aceste cazuri trebuie sa fie bogata in vitamina B1, scazuta in glucide si bogata in proteine. Alimentele bogate in vitamina B1 sunt: drojdia de bere, ciupercile, legumele uscate, nucile, alunele crude, ficatul si rinichii si carnea slaba de porc. Necesarul zilnic de vitamina B1 (tiamina) variaza intre 1,1 si 1,5 mg/zi la adult. 5. Vitamina B2 - Hipovitaminoza B2 este foarte des intalnita si se manifesta prin stomatita angulara, leziuni cutanate in regiunea aripilor nasului, pleoape, urechi, atrofie a mucoasei faringiene si anemie. Alimentele bogate in vitamina B2 sunt: laptele, ouale, ficatul, carnea, zarzavaturile, fructele si cerealele integrale. Necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavina) variaza intre 1,8 si 3 mg/zi la adult. 6. Acidul folic - Tulburarile carentiale apar din cauza lipsei de aport alimentar suficient in perioade in care necesitatile organismului sunt mai mari: sarcina, alaptare, crestere, insuficiente gastrice, tulburari hepatice sau expunere radiologica frecventa. Alimentele bogate in acid folic sunt: ficatul, carnea, pestele, legumele cu pigment inchis (ardei, vinete, broccoli, spanac, urzici, etc). Necesarul zilnic de acid folic pentru un adult sanatos variaza intre 0,5 si 1 mg/zi. 7. Vitamina C - Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majora, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunile, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adult variaza intre 70 si 75 mg/zi. In perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg/zi. Asadar, atentie mare la aportul de vitamine din dieta zilnica, in special in curele de slabire. Includerea tuturor vitaminelor in proportiile ideale fiecarei persoane este singura metoda de alimentatie corecta si de pierdere a kilogramelor nedorite.

Trucuri care te vor ajuta sa eviti caloriile!

Nu mai gasesti nici o solutie de a scapa de kilogramele in plus acumulate? Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa eviti caloriile!

Cum scapi de poftele alimentare din timpul noptii?

Dupa o zi extenuanta de munca este imposibil sa nu ajungi acasa lihnit de foame si facand planuri inca de la serviciu cu ce bunatati te vei rasfata odata ajuns/a. Pericolul apare in momentul in care nu pot fi controlate aceste pofte alimentare tarziu in noapte.

Solutii pentru o cina saraca in calorii

In cazul in care nu iti place sa gatesti, alege aceste cateva solutii pentru o alimentatie echilibrata si o silueta de admirat!

Chiar trebuie sa beau apa ca sa slabesc?

Exista foarte multe motive pentru care aportul suficient de apa este foarte important, unul dintre acestea fiind chiar scaderea ponderala. Intr-o prima faza, scaderea ponderala se datoreaza in special pierderii masive de apa, de aceea este obligatorie consumarea unei cantitati adecvate de apa pentru a preveni deshidratarea. Procesul de ardere a caloriilor necesita o rezerva suficienta de apa pentru a se desfasura eficient; deshidratarea incetineste si chiar inhiba procesul de ardere a grasimilor (lipoliza). Deshidratarea determina reducerea volumului de sange si implicit a rezervei de oxigen din muschi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseala accentuata. In acelasi timp, arderea caloriilor creeza toxine (la fel cum benzina se transforma in gaze de esapament) iar apa joaca un rol vital in procesul de eliminare a acestora din organism. O dieta sanatoasa, de slabire sau de mentinere, trebuie sa includa si o cantitate suficienta de fibre, insa aceste fibre ajuta sistemul digestiv sa functioneze corespunzator numai in prezenta unei cantitati suficiente de apa; in absenta acesteia produc constipatie. Consumul de apa inaintea mesei poate determina instalarea senzatiei de satietate mai repede si astfel se vor consuma cantitati mai mici de alimente. Cata apa este necesara zilnic? Probabil toata lumea a aflat din diverse surse ca ar trebui consumate 8 pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu 2 litri. Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa).Un prim semn al unei hidratari complete este aspectul urinei, care va fi de un galben deschis si transparenta. In acelasi timp, nu trebuie sa existe teama ca daca se consuma multa apa, aceasta va fi retinuta de organism si va crea senzatie de balonare. Retentia de apa in general este corelata cu excesul de sare din dieta, insa consumul adecvat de apa nu este o cauza a acesteia. Pericolul consumului excesiv de apa este relativ scazut deoarece un astfel de consum este greu de atins, fiind un real disconfort. Totusi, exista persoane cu comportamente obsesiv-compulsive in acest sens, precum si sportivi care efectueaza eforturi maximale, si de aceea consuma cantitati uriase de apa, care poate dilua nivelul electrolitilor sanguini, ajungandu-se la afectarea functiilor musculare, cerebrale si cardiace. Trebuie retinut faptul ca bauturile care contin cofeina (ceaiul, cafeaua) si alcoolul nu hidrateaza organismul, ci actioneaza ca diuretice. Si de aceea, atunci cand sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentare de apa pentru compensatie. In momentul in care se instaleaza senzatie de sete, organismul este deja deshidratat, si aceasta senzatie trebuie neaparat prevenita prin hidratare preventiva. Cu totii auzim tot felul de reclame care te invata care este produsul recomandat pentru a-ti incepe ziua; noi recomandam un pahar cu apa proaspata pentru rehidratare si pentru forma maxima.

Importanta apei in curele de slabire

Nu va place apa, chiar o detestati? Ea este totusi un factor important in cura de slabire. Respectati-o, si, mai ales, priviti-o cu bunavointa. Daca nu aveti obiceiul sa beti apa, incepeti acest lucru progresiv.

Ma voi ingrasa daca ma las de fumat?

Aceasta este principala teama a fetelor mai ales, cand se hotarasc sa renunte la acest obicei. In general, persoanele care au fumat mult sau care au facut-o pe o perioada foarte indelungata, au sanse mari sa creasca in greutate cateva kilograme, dar acest lucru nu se intampla obligatoriu. Cresterea ponderala poate fi evitata mancand mai putin si facand mai multa miscare. Iar daca alimentatia nu era una dintre cele mai corecte, simpla imbunatatire a acesteia poate rezolva problema. Iata care ar fi cateva dintre motivele pentru care se castiga in greutate atunci cand se renunta la fumat: fumatul mareste metabolismul, viteza cu care sunt arse caloriile - renuntand la fumat, metabolismul va scadea putin, revenind la nivelul sau normal; cei care se lasa de fumat au tendinta de a manca mai mult, pentru ca au tentinta de a rontai ceva care sa inlocuiasca tigarile; dupa renuntarea la fumat se constata ca mancarea are un gust mai bun si de aici apare tendinta fireasca de a manca mai mult. Realitatea este ca renuntarea la fumat este un proces destul de dificil, chiar fara a mai adauga ideea unei posibile cresteri in greutate. Principalul motiv pentru care se produce aceasta ingrasare ramane totusi cantitatea mai mare de alimente consumata insa acest lucru poate fi controlat. Daca putem sa ne ferim de fenomenul prin care mancarea inlocuieste pur si simplu tigarile, si daca aducem si cateva imbunatatiri calitative obiceiurilor noastre alimentare, nu vom avea de-a face cu nici un fel de crestere in greutate. Este poate interesant de retinut si ce alte procese benefice au loc in organism dupa ce renuntam la fumat: Dupa 20 de minute tensiunea arteriala va scadea, pulsul va scadea, iar temperatura mainilor si picioarelor va creste. Dupa 8 ore nivelul monoxidului de carbon din sange va scadea pana la cote normale, iar nivelul oxigenului din sange va creste pana la normal. Dupa 24 de ore sansele unui atac de cord scad simtitor. Dupa 48 de ore terminatiile nervoase isi vor reveni la normal, iar capacitatea de a mirosi si gusta se va imbunatati. Dupa 2 saptmani pana la 3 luni, circulatia se va imbunatati, dar si functionarea plamanului. Dupa 1 pana la 9 luni probleme precum tusea, congestionarea sinusurilor sau oboseala vor descreste. Dupa 1 an riscul unor afectiuni coronariene va scadea pana la jumatatea comparativ cu riscul asociat unui fumator. Dupa 10 ani riscul cancerului pulmonar va scadea pana la jumatate fata de cel al fumatorilor; se va diminua si riscul cancerului de gura, gat, esofag sau rinichi. Dupa 15 ani riscul afectiunilor coronariene va scadea pana la nivelul oamenilor sau nu au fumat niciodata. Ramane ca fiecare dintre noi sa puna in balanta aceste beneficii alaturi de pericolul aparitiei incerte ale catorva kilograme de moment. Un lucru este cert: nu este neaparat sa va ingrasati atunci cand renuntati la fumat, dar la fel de sigur este ca va veti simti mai sanatos, veti avea mai multi prieteni, mai multi bani si veti respira usurat.

Slabire rapida dupa Sarbatori

A mai trecut un an, au trecut si frumoasele Sarbatori de iarna si am reinceput activitatile de zi cu zi! Te simti balonata si inca satula de la atatea bunatati? Noi iti propunem sa scapi rapid si fara prea mult efort de povara kilogramelor in plus acumulate de sarbatori!

Slabiti si cu resturi alimentare

Nu ignorati resturile; puteti gati mancaruri bune si sa faceti si economii. Aceste resturi nu sunt neaparat feluri ce ingrasa. Este de ajuns sa le folositi cu discernamant si ele vor deveni si gustoase si dietetice.

5 lucruri pe care nu le știai despre scorțișoară

6 tipuri de înțepături de insecte din această vară și cum le poți trata

Microorganisme pe care le poți găsi în apa de băut. Știi ce bei?

Ce efecte au unele ciuperci asupra creierului

Elle Macpherson, criticată pentru că le-a recomandat femeilor să nu mai mănânce ca să arate bine pe plajă: „Să-ţi fie ruşine!“

Ce beneficii are uleiul din arbore de ceai şi cum să-l foloseşti

Ce corelație există între antidepresive și kilogramele în plus

Ce se întâmplă dacă rămâi îmbrăcată cu costumul de baie ud

A uitat ce vârstă are! Cum se îmbracă Halle Berry la 51 de ani

Moartea unei femei din Australia a fost corelată cu hepatita cauzată de semințele de rodie

Poziția corectă de somn: cum e bine să dormi dacă ai anumite probleme medicale?

Copiii cu această afecțiune sunt susceptibili de a ajunge în închisoare

4 idei ca să faci un desert cu cireșe fără multe calorii

Apă caldă sau apă rece? Una dintre ele dăunează sănătății

Chisturile mamare - Simptome, cauze și tratament

Infecțiile tractului urinar - Cauze și tratament

De ce apar chisturile ovariene - Simptome, cauze și tratament

Infertilitatea la bărbați - Simptome, cauze și tratament

Metoda care o ajută pe Elle Macpherson să aibă un abdomen perfect plat la 54 de ani

Întârzierea menstrei și amenoreea. Simptome, cauze și tratament

Imunoterapia oncologică în atenția pacienților, medicilor și autorităților din domeniul sănătății

Anemia în sarcina. Simptome, riscuri si tratament

Britney Spears trăieşte un vis frumos. Antrenorul care i-a devenit iubit o face fericită

Ce poți să gătești cu o conservă de ton? 5 rețete sănătoase

Cum se antrenează Jennifer Lopez: Vedeta de 48 de ani trage tare la sală

Ce se întâmplă cu corpul tău când te naști

Adevăratul motiv pentru care ai mereu călcâiele crăpate

Ce înseamnă când te mănâncă sânii? 10 cauze posibile

Simona Halep s-a calificat a treia oară în finala de la Roland Garros

4 trucuri utile în bucătărie care îţi pot uşura viaţa

;