Sfaturi pentru un Paste fericit si sanatos

In afara de imensa incarcatura religioasa, Pastele reprezinta trecerea de la iarna la vara si mai ales a doua mare ocazie de excese culinare a anului, dupa Craciun. Mielul la tava sau la protap, ouale rosii, cozonacul, pasca si vinul de asta-toamna sunt doar cateva dintre obisnuitele bucate traditionale care se vor afla pe masa, acasa sau in locul in care suntem invitati. Este important sa sarbatorim asa cum se cuvine si sa pastram traditiile cu care ne-am obisnuit de cand eram la mama acasa, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa tinem seama de consecintele provocate de o alimentatie in exces dupa o perioada normala sau de austeritate, daca am tinut post. Si pentru ca majoritatea dintre noi a tinut post, cel putin in Saptamana Mare, este bine sa incepem festinul pascal intr-o maniera echilibrata. Iata cateva sfaturi simple pe care le putem urma fara a le considera restrictive, dar care ne pot ajuta sa depasim perioada Pastelui fara a intampina probleme legate de digestie si pentru a ne reintoarce la serviciu pline de energie si cu multa pofta de viata: 1. Ouale trebuie consumate in cantitati limitate, nu mai mult de doua pe zi, din cauza cantitatii mari de colesterol pe care o contin. Este recomandat sa se consume alaturi de o salata verde si de legume proaspete de sezon. 2. Friptura de miel este, de asemenea, recomandat sa fie consumata cu o garnitura de legume: broccoli, ciuperci, conopida, fasole verde sau amestec mexican si o salata de cruditati si mai putin cu garnitura de cartofi, orez sau paste. 3. Alimentele prajite (de la carne si pana la legume) trebuie evitate pe cat posibil, in special cele prajite in ulei. Este de preferat sa incercati sa gatiti carnea la cuptor sau pe grill. 4. Alcoolul si dulciurile trebuie consumate in cantitati limitate, pentru ca au un aport mare de calorii "goale" de nutrienti. Nevoia de dulce care apare dupa masa poate fi estompata de o salata de fructe proaspete. Ciocolata sub forma de iepurasi si oua reprezinta marea ispita a momentului. Se stie ca un ou de ciocolata iti "doneaza" 520 de kcal si 32 g de lipide care se adauga direct stratului adipos. Pentru a arde acest aport caloric, se poate alege una dintre urmatoarele variante: mers activ 6 km, 40 de minute de jogging, o ora de inot, o ora si jumatate de aerobic sau o ora de fotbal. Asa ca trebuie sa ne gandim de doua ori atunci cand vrem sa ne rasfatam cu ceva bun. 5. Dupa masa copioasa de Paste, e bine sa facem o plimbare prin parc, sa evitam mijloacele de transport in comun, daca am fost invitati undeva, sau chiar sa ne oferim voluntar sa spalam vasele, daca am avut musafiri; in orice caz, este foarte important sa nu ne asezam in fata televizorului sau sa dormim. 6. Avand in vedere vremea calda, chiar daca zilele nu sunt insorite, ar trebui sa profitam de aceasta mini-vacanta si sa petrecem cat mai mult timp in aer liber, sa incercam sa ne relaxam si sa adoptam o atitudine pozitiva, alaturi de familie si de prieteni. Sa aveti un Paste fericit, activ si sanatos!

Dieta de detoxifiere

Desi soarele se lasa asteptat sa apara, calendarul ne anunta ca este primavara iar. Si ca-n fiecare primavara, incercam sa ne scuturam de tot ce apartine iernii si aici intra si kilogramele hibernale acumulate. Cea mai sanatoasa dieta pe care o putem adopta acum este una de detoxifiere a organismului, adica bazata in principal pe cruditatile atat de bogate in enzime si antioxidanti. Se stie despre cruditati ca sunt cheia sanatatii si a longevitatii. Ele permit organismului nostru sa functioneze asa cum a fost proiectat. Organismul uman asa cum este el astazi, reprezinta rezultatul unei evolutii de 4 milioane de ani. Timp de 3,950,000 din acesti ani, omul s-a hranit doar cu alimente crude, neprelucrate. Recent am inceput sa consumam alimente gatite. Cand aruncam o privire altor mamifere, nu observam vreo incidenta semnificativa a vreuneia dintre bolile care au devenit atat de comune la om. Nu cancer, nu boli de inima, accidente vasculare sau diabet. Inainte sa intram in detaliile legate de importanta cruditatilor pentru sanatate, haideti sa examinam care este efectul gatitului asupra alimentelor. Primul lucru care se pierde atunci cand prepari ceva este continutul sau in apa. Organismul uman este alcatuit in proportie de 60-70% din apa. Legumele si fructele sunt pline de apa si este o apa structurata pentru a facilita si imbunatati procesele noastre biologice. Prin gatire, proteinele din alimente sunt denaturate, devenind mai greu de digerat si utilizat. Fierberea / prajirea distrug 50% din proteine. Intre 50 si 80% dintre vitamine si minerale sunt de asemenea distruse. Pesticidele se descompun si ele in compusi mai toxici, care sunt si mai usor asimilabili. Se pierde oxigen si se produc radicali liberi. Dar cel mai important, enzimele sunt distruse atunci cand alimentele sunt incalzite la mai mult de 48 grade Celsius. Enzimele sunt catalizatorii oricarui proces chimic din organsimul uman. Fara ele, nu poate exista diviziune celulara, nu poate functiona sistemul imunitar, nu poate fi produsa energie si nu poate exista activitate cerebrala. Vitaminele si hormonii nu isi pot face treaba fara enzime. Exista doua tipuri diferite de enzime: metabolice si digestive. Organismul nostru produce mai mult de 100,000 de enzime diferite, fiecare indeplinind o anumita sarcina. Este interesant de stiut ca fiecare aliment contine combinatia optima de enzime digestive necesare pentru descompunerea sa completa. Acestea sunt enzimele alimentare. Dar gatind alimentele la mai mult de 48 de grade Celsius, enzimele sunt distruse si organsimul uman este pus in situatia de a genera enzimele necesare respectivei digestii. Exista doua mari probleme cu aceasta distrugere a enzimelor. In primul rand, organismul nostru nu poate produce enzime in combinatia perfecta pentru a asigura metabolizarea completa a alimentelor consumate. Aceasta duce la proteine sau lipide digerate partial si care se vor aduna si vor bloca tractul intestinal si arterele. Eskimosii sunt un excelent exemplu in acest sens. Eskimo inseamna "cel care mananca crud". Atat timp cat au trait secole de-a randul consumand doar carne cruda de balena sau foca, ei practic nu au avut de-a face cu scleroza arteriala. Aproape ca nu existau boli de inima sau hipertensiune arteriala, probleme care au devenit semnificative dupa ce au inceput sa consume carne prajita. Dar poate chiar mai important este faptul ca s-a demonstrat ca organismul uman produce de-a lungul vietii o cantitate limitata de enzime si fiecare aliment gatit pe care il consumam, determina consumarea de enzime din aceasta rezerva finita. Prin consumarea de cruditati nu este afectata aceasta rezerva. De aceea la 85 de ani se poate ajunge la un nivel al activitaii enzimatice de 30 de ori mai scazut decat la 18 ani. Imbatranirea nu este pana la urma decat o imputinare a enzimelor. Celulele nu se mai divid, iar sistemul imunitar nu mai face fata la fel de bine incercarilor prin care trece. Rezerva noastra de enzime este consumata pe timpul unei vieti in care consumam mancare gatita. Este interesant faptul ca toate mamiferele traiesc in general de 8 pana la 10 ori varsta lor de maturizare. Oamenii, animalele de casa si cele domestice care mananca mancare procesata ating numai de 4 ori varsta de maturizare. S-a demonstrat experimental ca o dieta cu produse gatite duce la o scadere a sperantei de viata, anormalitati congenitale si chiar pierderea capacitatii reproductive. Atunci cand corpurile noastre primesc cruditatile pentru care au fost proiectate, toate procesele noastre biochimice se desfasoara in conditii de sanatate optima. Toate celulele, organele si sistemele sunt capabile sa-si indeplineasca sarcinile intr-un echilibru perfect. Un teren biologic sanatos necesita o capacitate enzimatica optima, un echilibru acido-bazic si un tract digestiv sanatos (in cea mai buna stare). Cu un astfel de teren biologic sanatos, organismul va sti sa se descurce in mod eficient in fata tuturor incercarilor patologice la care ar fi supus. O dieta bazata pe cruditati duce la o viata mai lunga si mai plina de energie. Sa ne gandim cum ne simtim dupa o masa foarte copioasa, de Sarbatori de exemplu. Greutatea digerarii alimentelor gatite, produce scurgerea intregii noastre energii. Asta nu se intampla in cazul cruditatilor, si energia in plus obtinuta permite corpului sa isi concentreze resursele in alte directii. Este necesar mai putin somn si acesta este mai odihnitor. Numai atunci cand ne hranim cu alimente cu care organsimul nostru a evoluat in timp, vom ajunge sa mentinem echilibrul optim de hormoni si neurotransmitatori cerebrali. Asadar o dieta cruda bazata pe fructe, legume, salate, nuci si multa apa proaspata va va imbunatati in mod miraculos starea de spirit, pe cea de sanatate si nu in ultimul rand silueta.

Dieta de primavara

Desi doar calendaristic, primavara a sosit si a adus dupa ea si o gramada de Babe mofturoase, si un pic de astenie, pe ici, pe colo dar si dorinta puternica a fiecareia dintre noi de a fi mai proaspete, mai suple si mai frumoase. Si capitolul frumusete se refera in special la silueta si la aspectul pielii iar dieta joaca un rol mai mult decat esential in mentinerea acestora. Dupa o iarna care ne-a tratat tenurile cu ger, vant si ninsori trebuie adoptata o dieta care poate sa-i furnizeze pielii toti nutrientii de care are nevoie, in asa fel incat sa isi recapete stralucirea si fermitatea: Apa este extrem de importanta pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa. Asigurati-va ca sunteti in permanenta hidratate si beti intotdeauna un pahar cu apa inaintea oricarui efort. Pestele contine uleiuri care contribuie la hranirea optima a pielii. Consumati o portie de somon sau alt peste bogat in ulei de peste si veti imbunatati mult finetea si stralucirea tenului. Semintele de in sunt o excelenta sursa de acizi grasi omega-3, care indeplinesc un rol important in sanatatea pielii. Puteti consuma aceste seminte cu cereale, salate sau deserturi. Vitamina A este esentiala pentru piele, intrucat este responsabila de mentinerea sanatoasa a dermei si previne imbatranirea acesteia. Se recomanda cat mai multe legume portocaliu inchis (morcovi, ardei) si verde inchis (broccoli, spanac), acestea fiind bogate in vitamina A. Rosiile sunt de asemenea bogate in vitaminele A, C si potasiu. O piele sanatoasa, pentru a-si pastra echilibrul si umiditatea, are nevoie si de vitaminele B care se gasesc in cereale, lapte si germeni de grau. Vitamina C ajuta la producerea colagenului, care asigura sustinerea tesuturilor noastre. O lipsa de vitamina C poate provoca vanatai, pierderea rezistentei si elasticitatii pielii, precum si o vindecare dificila a zgarieturilor. Un bol de capsuni si un pahar mare de suc proaspat de portocale poate sa furnizeze intregul necesar de vitamina C. Vitamina E asigura pielii un aspect placut, de aceea se recomanda nuci si alune, alimente cu un continut bogat in aceasta vitamina. Otetul de mere are o serie de proprietati miraculoase in ceea ce priveste vindecarea unor afectiuni si datorita continutului sau mare de enzime, ajuta la eliminarea celulelor moarte si contribuie la mentinerea unui aspect suplu si tonic al pielii. In afara unei diete complete si echilibrate, se recomanda si exercitiile fizice ca un alt mod de a contribui la aspectul proaspat si tanar al pielii. Va uram o primavara cat mai placuta si speram ca sfaturile noastre va vor ajuta sa aratati cat mai bine in acest anotimp!

Cum ne alimentam cand suferim de colita

"Am o colita care ma impiedica sa mananc cruditati de orice fel si totusi as dori sa mai slabesc. In cazul de fata ce as putea manca? Miruna"Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH, consultant nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" (Tel: 021.650.46.50; 0721.091.762 sau email info@silueta-naturala.ro), raspunde:Exista principii fundamentale care au drept scop administrarea unor alimente usor de digerat in etajele superioare ale tubului digestiv, reusind sa puna colonul in repaus prin asa-numitul regim de protectie sau de crutare colica. In cadrul acestuia se vor interzice o serie de alimente nocive intestinului, ca fructele cu coaja si seminte ori cele uscate, toate cruditatile tari sau necoapte, painea proaspata, condimentele iritante, conservele din carne si peste, mezelurile, alcoolul si cafeaua.Practic, intr-o prima faza se exclud toate alimentele ce contin celuloza, punand colonul in repaus printr-o dieta hidrica alcatuita din ceaiuri bogate in tanin. Apoi se va administra un regim format din alimente cum ar fi: branza nefermentata, carne fiarta, peste slab, oua. Se vor interzice legumele si fructele verzi si uscate, painea, pastele, orezul. Alimentele care contin celuloza vor fi introduse progresiv, la inceput fierte si pasate, in ordinea continutului in celuloza si a digestibilitatii acesteia.

Dieta anticelulitica

Toate ne dorim un corp perfect, un corp suplu si frumos. Dar nu intotdeauna acest lucru este posibil. Una dintre problemele care poate ruina totul in aceasta privinta este bineinteles celulita. Dieta anticelulitica este una din metodele eficiente care lupta impotriva acesteia. Exista mai multe metode de reducere sau eliminare a celulitei. Exercitiile fizice regulate sunt un astfel de exemplu. Anumite tratamente specifice sunt de asemenea o idee buna. Dar numai combinand acestea cu dieta anticelulitica putem ajunge la rezultate cu adevarat spectaculoase. Dar hai sa vedem mai intai ce este celulita. Este vorba, dupa cum probabil stim cu totii, despre un depozit de grasime sub piele ce apare de obicei sub pielea coapselor, picioarelor, feselor. Femeile sunt mult mai afectate de celulita decat barbatii, si aceasta se explica cel mai probabil prin schimbarile hormonale prin care trec de-a lungul vietii. Daca am pronuntat cuvantul "grasime", este absolut firesc sa ne gandim si la cuvantul "dieta". Dieta anticelulitica este o solutie perfecta pentru problema coajei de portocala. Orice mananci si bei va influenta nivelul celulitei. Daca vom consuma alimentele potrivite, rezultatul va fi unul bun. Daca doresti eliminarea acestei probleme, trebuie sa eviti alimentele cu continut mare de grasimi. Sarea, zaharul si alimentele grase sunt interdictii clare ale acestui regim.Trebuie consumate zilnic fibre, pe care le gasim in fructe si legume proaspete. Ele ajuta la eliminarea toxinelor si a elementelor inutile. Trebuie de asemenea renuntat la alcool si tutun pentru ca ele produc toxine suplimentare in corp, dar si in piele. Dar haideti sa revenim la problema alimentatiei si pentru asta este util sa facem o trecere in revista a elementelor nutritive necesare pentru a avea o piele sanatoasa si stralucitoare. Vitamina A - Aceasta vitamina solubila in grasimi este esentiala pentru intretinerea si vindecarea tesutului epitelial, pielea fiind cea mai mare intindere de tesut epitelial pe care o avem. Cele mai bune surse sunt ouale, scoicile si laptele degresat. Se mai poate obtine si din alimente bogate in beta caroten, pe care organismul il poate transforma in vitamina A. Beta carotenul - cercetatorii au aratat ca o cantitate de numai 30mg pe zi (echivalentul a doua portii de morcovi) poate preveni si reduce inrosirea si inflamarea asociate cu expunerea la soare. Cele mai bune surse sunt legumele inchise la culoare cum ar fi morcovi, rosii, pepene verde, brocoli si spanac. Vitaminele B - Ajuta la transformarea caloriilor in energie mecanica si sunt componente ale unor enzime care mentin functionarea normala a pielii (inclusiv functionarea glandelor sebacee care mentin pielea umeda si fina). De aceea o lipsa a oricarei vitamine B poate avea efecte negative asupra pielii. Cele mai bune surse sunt carnea de pui, carnea rosie, pestele, bananele, cerealele integrale, drojdia, untul de arahide si ouale. Vitamina C - Aceasta vitamina contribuie la mentinerea colagenului, substanta de suport a pielii. Dar expunerea la soare si stresul poate duce la pierderea vitaminei C, pielea devenind prin aceasta vulnerabila la efectele mediului inconjurator. Cele mai bune surse sunt bineinteles citricele, capsunile, rosiile, ardeii grasi si fasolea verde. Vitamina E - Acest antioxidant incetineste imbatranirea celulelor pielii, reducand productia unei enzime numita colagenaza, care descompune colagenul, producand incretirea / ridarea pielii. Ca si mai sus, expunerea la soare poate provoca o pierdere a acestei vitamine. Cele mai bune surse sunt cunoscute ca fiind somonul, legumele, carnea slaba, migdalele, legumele cu frunze, maslinele. Seleniul - Efectele vatamatoare ale luminii ultraviolete sunt minimizate de acest mineral antioxidant, reducand prin aceasta riscul unor arsuri solare. De fapt, unele studii au aratat ca un nivel scazut al seleniului in sange, duce la o crestere a riscului aparitiei cancerului de piele. Alimente bogate in seleniu sunt tonul, graul incoltit, semintele de susan si cerealele integrale. Zincul - Acest mineral ajuta la mentinerea fibrelor de colagen si elastina, care dau pielii fermitate, prevenind "pungile" si ridurile. El leaga de asemenea aminoacizii care sunt necesari la formarea colagenului, esentiali in vindecarea ranilor. Cele mai bune surse, fructele de mare, curcanul, soia si ciupercile. Asadar urmand dieta anticelulitica si folosind metodele cosmetice actuale: impachetari cu substante organice sau cu lotiuni special create in acest scop, avem toate sansele sa obtinem o piele superba, stralucitoare si mai ales pregatita pentru vara.

De ce este recomandabil micul dejun cu cereale?

Sunt o femeie aflata la inceputurile carierei si, in consecinta, cea mai mare parte a timpului nu-mi apartine, fiind ocupata cu activitatile de ordin profesional. Prin urmare, mi se intampla ca dimineata sa nu am timp sa-mi pregatesc micul dejun, cu toate ca stiu cat este de important pentru a fi energica in fiecare zi. De aceea prefer un bol cu cereale, pe care de obicei le combin cu iaurt si adaug scortisoara sau fructe din compot. Cred ca acest mic dejun detine recordul in viteza de preparare. Am observat ca, pe langa aportul de energie pe care mi-l asigura acest meniu, nu ma plictisesc niciodata! Exista atat de multe sortimente, atat de multe arome, incat singura dificultate este de a alege. Si aleg - in fiecare saptamana altceva, testez in permanenta, uneori le combin si niciodata nu sunt dezamagita de rezultat. Este un mic dejun simplu... dar nu toate marile idei sunt caracterizate de simplitate? In afara de asta, stiu ca cerealele sunt sanatoase, bogate in vitamine si minerale asociate intr-o proportie ideala pentru a fi asimilate de organism. Tinand cont de ritmul trepidant al vietii cotidiene, este esential sa ma alimentez cat mai corect, pentru a fi in forma si a da randament la serviciu. Consumand cereale, reusesc sa imbin utilul cu placutul. Opinii ale altor consumatori de cereale In cercul meu de prieteni si colegi sunt multe persoane care agreeaza micul dejun de acest tip. De exemplu, Gabriela spune ca cerealele sunt un aliment ideal pentru ca, desi consistente, sunt usoare. "Dimineata imi este dificil sa mananc ceva greu, iar cerealele constituie un aliment usor care ma ajuta sa imi mentin nivelul energetic pe parcursul intregii zile", spune Gabriela, ale carei cereale preferate sunt cele cu ciocolata si cele obtinute din secara. Monica, o femeie aflata permanent in criza de timp, consuma cereale pentru ca sunt rapid de preparat. In aceeasi nota, Dana ne spune ca micul dejun cu cereale este unul dintre preferatele ei, fiindca pregatirea acestuia nu dureaza decat cateva minute. Cristina face mai mult decat atat: i se intampla sa manance si la cina cereale. "Ajung seara tarziu acasa, dupa o zi absolut epuizanta si simt ca pur si simplu nu mai am putere sa gatesc. Ma instalez la televizor cu un bol mare cu cereale si iaurt si sunt multumita. Nu inseamna ca sunt in contratimp - cerealele sunt energizante, dar in nici un caz nu sufar de insomnie dupa aceea. Si, pentru ca sunt atat de diversificate, nu ma satur de ele si le consum cu placere si dimineata!" Dupa cum vezi, majoritatea femeilor consuma cereale, mai ales daca sunt ocupate cu serviciul si viata personala. Usor de preparat, gustos si sanatos... chiar, ce ti-ai mai putea dori? Pofta buna!

Dieta anti-colesterol

Lipidele sau grasimile sunt o sursa majora de energie pentru organismul uman, insa nu e singura si, in plus, o cantitate prea mare de grasimi in dieta este daunatoare. Sistemul circulator este cel mai afectat, deoarece nivelul crescut al colesterolului contribuie la cresterea incidentei accidentelor vasculare si a numarului de infarcturi cardiace.Pe scurt, inima pompeaza sange prin intermediul unor vase sanguine numite artere. Acest sange transporta oxigenul vital si nutrientii necesari tesuturilor si organelor intregului corp. Atunci cand nivelul colesterolului creste peste limita normala si pentru perioade indelungate, acesta se depune ca o ceara pe peretii interiori ai arterelor si reduce sau blocheaza circulatia sanguina. Organele care primesc sange de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen si nutrienti, cat ar avea nevoie. De exemplu, atunci cand circulatia cerebrala este blocata, se produc accidentele cerebrale.Colesterolul provine din doua surse: cel mai mult se produce in ficat, prin transformarea diversilor nutrienti, in special grasimi saturate. Din moment ce toate animalele isi produc propriul colesterol, cealalta parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit in intestine si se adauga la cel produs de ficat. Este cunoscut faptul ca o dieta bogata in grasimi saturate conduce la cresterea productiei de colesterol din organism. Asadar, prin reducerea cantitatii de grasimi din dieta se poate mentine nivelul colesterolului sanguin total in limite normale.La randul lor, grasimile pot fi saturate si nesaturate. Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grasimile saturate se solidifica sau raman solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide in aceleasi conditii. Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar sa se limiteze aportul grasimilor saturate. Grasimile saturate se gasesc in special in carne si lactate facute din lapte nedegresat.Grasimile nesaturate (mono-nesaturate si poli-nesaturate) se gasesc in principal in plante si conduc in mai mica masura la cresterea colesterolului total. Exista evidente experimentale ca grasimile mononesaturate (ulei de masline) chiar ajuta la scaderea colesterolului sanguin. Exista o serie de grasimi vegetale care se comporta ca si cele saturate: uleiul, nuca de cocos si untul de cacao (component al ciocolatei) si care trebuie evitate.Pe etichetele alimentelor se intalneste adesea termenul de grasimi vegetale hidrogenate. Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei si care sunt, deci, saturate. Aceste grasimi hidrogenate sunt folosite la producerea snack-urilor si margarinelor. Prin urmare, grasimile, in general, trebuie reduse in dieta, insa cele saturate trebuie excluse din alimentatia zilnica.Practic, este necesar sa se urmeze un program alimentar sarac in colesterol si care sa aiba urmatoarele obiective: scaderea cantitatii de grasimi saturate din dieta; scaderea nivelului de colesterol; limitarea sodiului din alimentatie; cresterea cantitatii de fibre si carbohidrati complecsi; scaderea aportului caloric zilnic, daca e necesara ajungerea la o greutate corporala sanatoasa.Dupa aceasta parte introductiva, saptamana viitoare vom discuta ceva mai concret despre cateva detalii practice si meniuri.

Dieta anti-colesterol (II)

In materialul de saptamana trecuta, "Dieta anti-colesterol", am aflat unele informatii generaledespre ceea ce inseamna colesterolul si de ce anume trebuie sa ne ferim. Insa, din punct de vedere practic, se impun o serie de modificari ale stilului de viata si mai ales de alimentatie. 1. Trebuie limitate zaharul si alcoolul. Ele nu furnizeaza multi nutrienti, dar aduc multe calorii. Isi aduc deci contributia la cresterea colesterolului prin cresterea in greutate. Un organism supraponderal contine in exces grasimi saturate. 2. Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul si sedentarismul, pot mari riscul unor afectiuni cardiace. Fumatul ar trebui abandonat, iar exercitiile fizice (20-30 de minute, de 3 ori pe saptamana) ajuta la reducerea nivelului colesterolului si previn construirea depozitelor de colesterol. Tot miscarea duce si la reducerea stresului, un alt factor de risc important in cazul bolilor cardiovasculare. 3. Trebuie consumat des peste, de cel putin 3 ori pe saptamana. Anumiti pesti marini si oceanici cum ar fi macroul, somonul, heringul, tonul, contin un ulei numit acid gras Omega-3. Acesta contribuie la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului in sange. Suplimentele pe baza de ulei de peste nu sunt totusi recomandate pentru ca aduc prea multe calorii. 4. Sunt de evitat alimentele cu continut ridicat de sodiu. Anumiti pacienti cu nivel de colesterol mare au si tensiune arteriala mare. Prin reducerea sodiului, se poate pastra tensiunea in limite normale. Sarea de masa este 50% sodiu. Sodiul este de asemenea un ingredient in multe alimente procesate. Se recomanda citirea etichetelor si alegerea numai a produselor care nu contin mai mult de 300mg de sodiu intr-o portie. Verdeata si mirodeniile pot fi folosite in locul sarii pentru a da gust mancarurilor. Nu trebuie folositi inlocuitorii sarii decat la recomandarea medicului. 5. Trebuie crescuta cantitatea de carbohidrati (paste, seminte, cartofi) consumata. Ca si grasimile, sunt o excelenta sursa de energie, dar fara efectul negativ pe care grasimile il pot avea asupra organismului. Dar, din nou, trebuie citite cu atentie etichetele produselor de patiserie, prajiturilor sau biscuitilor. De multe ori, pentru producerea acestora se foloseste ulei de cocos, ulei de palmier sau grasimi hidrogenate. 6. Consumati 20-30 de grame de fibre in fiecare zi. Alimente cum ar fi legumele, cerealele integrale, orezul brun, merele, capsunile si morcovii, trebuie consumate pentru ca ele contin fibra solubila. Aceasta ajuta la scaderea colesterolului din sange. 8. Mancatul la restaurant poate fi o problema. Trebuie evitate restaurantele fast foods, care de obicei ofera produse cu continut ridicat de grasimi si sodiu. Sunt bineinteles si multe restaurante care s-au aliniat necesitatii de a oferi o gama de produse cu grasimi si colesterol scazute. Se poate intreba despre ingrediente si despre cum au fost preparate mancarurile, iar alegerea trebuie facuta cu grija si se pot cere portii cat mai mici. Acestea ar fi cateva sfaturi, care aplicate cu grija si perseverenta pot preveni cresterea colesterolului sanguin dar si reducerea nivelului acestuia. Noile etichete ale alimentelor, ofera consumatorilor informatii asupra continutului in grasimi, grasimi saturate, colesterol, sodiu si fibre. Daca aveti nevoie de ajutor in interpretarea acestor informatii, se poate consulta un medic sau un nutritionist.

Cerealele, o sursa importanta de minerale

O dieta sanatoasa trebuie sa fie echilibrata, ceea ce presupune un consum mai ridicat de anumite alimente si un consum mai redus de produse din alte categorii. Un punct de reper, in acest sens, este piramida alimentelor, la baza careia stau cerealele, alimentul care este recomandat a fi consumat cel mai des intr-o zi. In varful piramidei se afla grasimile, uleiurile, dulciurile, cu o frecventa mai redusa a consumului. Obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz, cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase, se prepara usor si rapid si sunt recomandate de medici si nutritionisti sa fie consumate la orice varsta. Cerealele sunt recomandate in alimentatia zilnica intrucat contin grasimi nesaturate, cantitati importante de fibre si carbohidrati. De asemenea, sunt si o excelenta sursa de vitamine de tipul B, minerale - precum fier, magneziu, cupru, fosfor si zinc - si antioxidanti. Produsele cerealiere sunt una dintre principalele surse de fier in alimentatia zilnica. O portie de 30 g de cereale asigura 8 mg de fier, adica necesarul recomandat de fier pentru copiii cu varste intre 9 si 13 ani. Cercetarile in domeniul nutritiei subliniaza faptul ca anemia determinata de carenta fierului este problema de nutritie cea mai raspandita in lume. Specialistii in domeniu recomanda consumul zilnic de alimente imbogatite cu fier, cum sunt cerealele. Rolul fierului in organism este antioxidant si asigura transportul oxigenului in organism intervine in procesul de producere a energiei regleaza insuficienta de oxigen, la altitudini inalte sau pentru persoanele care sufera de afectiuni ale plamanilor ajuta in sinteza ADN-ului se implica in functii vitale pentru organism, inclusiv cresterea, reproducerea si functia imunitara. Deficienta de fier cauzeaza anemie Deficienta de fier determina aparitia anemiei, care se manifesta prin oboseala, tahicardie si respiratie accelerata la efort. Deficitul de fier limiteaza performanta atletica si capacitatea de munca fizica. in cazul deficientei de fier, abilitatea de mentinere a unei temperaturi normale a corpului la expunerea la frig este si ea afectata. Deficienta grava de fier poate duce la unghii casante, inflamatii la colturile gurii, atrofierea gustului si o limba incarcata, iar in cazuri extreme pot aparea dificultati in a inghiti, datorita aparitiei de formatiuni in gat si pe esofag. La copii, lipsa de fier produce intarzieri in dezvoltarea cognitiva si sociala si reduce performantele scolare.

Dieta post-natala

Ai facut poate cel mai important pas din viata ta: ai dat viata unei fiinte noi. Te-ai gandit din timp la toata bucuria, dar si la problemele inerente sarcinii. Ai nascut, iar in primele saptamani de dupa esti preocupata exclusiv de starea bebelusului tau, insa incepi sa te gandesti si la tine si, in special - cand vei reveni la "normal", adica la greutatea corporala pe care o aveai inainte de sarcina. Media castigului ponderal de-a lungul unei sarcini normale este de 11 - 16 kg, din care la nastere se pierd 6 - 7 kg, iar pe cele ramase unele mamici le pierd in primele saptamani imediate nasterii, iar altele reusesc mai greu sa scape de ele, ba chiar le si multiplica. "Pot sa ajung la greutatea pe care o aveam inaintea sarcinii?" - este cea mai frecventa intrebare pe care o primim de la proaspetele mamici Faptul ca am adus pe lume un copil nu inseamna ca ar trebui sa fim si rubiconde. Multe dintre mamici isi revin la silueta prenatala in 8-12 luni. In cazul in care bebelusul este alaptat, dieta de revenire ar trebui planuita cu responsabilitate, pentru ca toate substantele care se formeaza si se descompun in timpul lipolizei, vor afecta compozitia laptelui si implicit starea generala a copilului. Asadar, in cazul alaptarii, in primele 3 luni post-natale ar trebui sa fie concentrate asupra unui program alimentar sanatos, imbinat cu exercitii fizice usoare si numai dupa ce menstruatia revine la normal, se poate urma o dieta echilibrata, bazata pe 1600-1800 kcal. "In cat timp pot sa-mi recapat silueta pre-sarcina?" - este o alta intrebare des intalnita Daca s-au luat in greutate intre 11 si 16 kg, perioada de recuperare va fi de 4-6 luni. Daca kilogramele luate pe sarcina au fost mai multe, se va avea ca obiectiv pierderea a 600-800 g pe saptamana. In plus alaptatul ajuta la scaderea ponderala pe perioada primelor 12 luni de la nastere, insa nu trebuie sa ne bazam doar pe efectul benefic al alaptarii: dieta si exercitiile fizice sunt esentiale. Dieta post-natala trebuie sa fie una incarcata nutritiv, bogata in minerale, vitamine si fibre alimentare si saraca in grasimi. Din punct de vedere dietetic, post-natal se fac doua mari greseli: ori se consuma alimente procesate si goale de nutrienti, ori se practica diete hipocalorice sau mai rau, infometarea. Ambele variante sunt nesanatoase si aducatoare de kilograme. Cea mai echilibrata dieta este formata din 50% carbohidrati complecsi, cat mai putin rafinati, 20% grasimi (cat mai multe nesaturate) si 30% proteine. Carbohidratii complecsi pot fi consumati sub forma de: cereale, musli, orez brun, paste integrale. Ei sunt bogati in fibre, fier, calciu, vitemine B, au putine grasimi si sunt satiosi. Legumele sunt de preferat sa se consume proaspete sau congelate si mai putin din conserve (bogate in sodiu si aditivi alimentari): spanac, varza, salata, mazare, fasole verde, morcovi, ardei gras, ceapa, usturoi, ridichi, rosii, castraveti, etc. Legumele sunt surse bogate in enzime si vitamine si sunt sarace caloric. Fructele sunt recomandate sub forma proaspata sau inghetata si mai putin sub forma de compot sau conserva (dispar enzimele si au adaosuri mari de zahar). Fructele sunt bogate in antioxidanti: vitaminele A, C, acid folic, fibre si sunt sarace in grasimi si calorii: mere, pere, portocale, grapefruit, lamai, kiwi, ananas, etc. Grasimile vor fi consumate doar sub forma nesaturata, uleiul de masline, care este o buna sursa de acizi grasi esentiali si de vitamine liposolubile: A, D, E, K. Rolul exercitiilor fizice nu trebuie minimizat. De indata ce medicul considera ca organismul este pregatit, se pot incepe programe de gimnastica usoara care sa dureze cate 10 minute la inceput si apoi sa creasca treptat si ca durata si ca intensitate. Prin miscare se vor obtine beneficii atat fizice cat si psihice. Exista si alte proceduri fizice complementare care pot grabi recuperarea siluetei: miostimularea (stimularea musculara) si termoterapia. Aceste proceduri corporale trebuie aplicate pe zonele cu probleme in asa fel incat sa se obtina efecte de slabire si tonifiere rapide si durabile. Astfel, prin imbinarea dietoterapiei cu miscarea si procedurile complementare specifice post-natale se poate obtine pe langa bebelusul mult dorit si o silueta incredibila.

Cerealele te ajuta sa previi osteoporoza

Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, ce se caracterizeaza prin scaderea masei osoase si deteriorarea structurii tesutului osos, consecinta fiind cresterea riscului de fractura. Statisticile ne dau vesti ingrijoratoare: 1 din 2 femei vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura osteoporotica. Chiar daca esti inca tanara, nu inseamna ca esti ferita de riscuri. Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o afectiune ce apare numai la persoanele in varsta, dar s-a demonstrat canu este specifica numai generatiei a treia, fiind intalnita si la persoane mai tinere. Factorii de risc sunt numerosi, fiind de ordin genetic (constitutie fragila, antecedente familiale), hormonal (menopauza precoce), medical (corticoterapie prelungita), dar si unii influentabili, precum: fumatul, consumul excesiv de cafea si alcool, aport redus de calciusi lipsa vitaminei D. Este adevarat, cu unii dintre factorii mentionati nu putem "lupta": este imposibil sa prevenim menopauza precoce sau sa intrerupem administrarea de Cortizon, daca situatia o cere. Cu toate acestea, nu suntem complet neputincioase in fata acestui inamic ascuns care este osteoporoza! Putem renunta la fumat, la cafea si... ne putem asigura ca alimentatia zilnica va constitui o veritabila "arma secreta". Te-ai putea intreba: ce legatura exista intre deficienta de calciu si aparitia osteoporozei? Explicatia este simpla: intregul tau sistem osos si dantura sunt compuse din calciu. Daca organismul nu primeste suficient calciu prin dieta, va prelua ceea ce are nevoie din oase. In timp, acest proces poate conduce la osteoporoza. Calciul este un mineral si din acest motiv nu poate fi produs in organism, unica sursa de calciu fiind alimentatia. Optional, se poate recurge la suplimente, dar specialistii in nutritie au ajuns la concluzia ca cea mai buna modalitate de a garanta un aport adecvat de calciu este consumul de suplimenti nutritivi bogati in acest mineral. Cerealele sunt o sursa importanta de calciu atat pentru copii, cat si pentru adulti. Un bol de cereale servite cu lapte asigura aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu. Cerealele pentru mic dejun sunt un aliment nutritiv important, fiind bogate in vitamine, calciu si fier. Ele asigura o cantitate adecvata de calciu pentru orice varsta, precum si vitamina D necesara fixarii calciului in organism. Asimilarea calciului din cereale permite totodata si asimilarea celorlalte elemente nutritive din componenta acestora. Calciul se gaseste preponderent in lapte, produsele din lapte si cereale. O portie de 30 g de cereale asigura 10 la suta din doza zilnica recomandata de calciu pentru copiii intre 9 si 18 ani, iar un bol de cereale cu lapte asigura aproape 30 la suta din aceasta doza. Stii si tu ca intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi... prin urmare, incepe chiar acum sa-ti fortifici organismul, pregatindu-ti un bol cu cereale si lapte cald sau iaurt. Un tratament preventiv mai agreabil nu-mi pot imagina!

Dieta Pascala

Mai sunt aproape doua saptamani pana cand vom sarbatori Pastele si probabil ca multe dintre noi am hotarat sa tinem deja post sau poate vom face acest lucru doar in Saptamana Mare. Despre ceea ce inseamna alimentatie exclusiv vegetariana s-au scris deja foarte multe lucruri si stim in mare parte cam care sunt recomandarile si riscurile. Ramane un lucru important de discutat caruia probabil ii acordam o mai mica importanta: excesul de alimente din Ziua Pastelui. Pentru a ne bucura cum se cuvine de Sfintele Sarbatori de Paste, ne vom grabi sa asezam pe masa cat mai multe si cat mai variate preparate si vom dori sa gustam pe rand din fiecare cate putin sau poate chiar mai multe. Nu vom folosi acest spatiu pentru a atrage atentia asupra excesului alimentar, ci mai degraba pentru a incerca sa aflam mai exact care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam la aceasta sarbatoare. Traditionalele meniuri preparate cu aceasta ocazie vor contine din abundenta carne de miel si oua. La protap sau la cuptor, in bors sau in drob, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente. De exemplu, intr-o portie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substante nutritive, exprimate si in procente care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase: Energie 260 kcal 18%Vitamina B12 2,65 mcg 88% Vitamina B6 0,13 mg 13% Vitamina B3 11,5 echivalenti 74,8% Vitamina B2 0,25 mg 23% Vitamina B1 0,09 mg 10% Zinc 5,5 mg 55% Fier 2,12 mg 22% Magneziu 25 mg 11% Acid folic 20 mcg 10% Proteine 26,37 g 40% La fel si despre oua putem vorbi ca despre niste adevarate complexe energetice naturale care trebuie consumate totusi cu masura. Din analiza unui ou de marime medie - 60 g, rezulta 33,4 g albus si 16,6 g galbenus, care au urmatoarea compozitie: Energie 75 kcal Apa 37,7 ml Proteine 6,25 g Lipide 5,01 g Carbohidrati 0,61 Asadar, doua dintre cele mai consumate alimente din aceasta perioada furnizeaza o serie de nutrienti necesari bunei functionari a organismului, insa trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate in abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspata si fructele trebuie consumate intre mesele bazate pe carne si oua pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor.

Cerealele, o sursa importanta de fosfor si magneziu

Ca si vitaminele, mineralele sunt foarte importante pentru buna functionare a organismului, care nu este sanatos daca aceste substante sunt in deficit. Mineralele reprezinta aproximativ 5 la suta din greutatea organismului, iar cele mai importante sunt urmatoarele: calciu, fosfor, potasiu, magneziu si sodiu. De ce sunt importante mineralele? Fiecare element din aceasta categorie este multifunctional si actioneaza la nivelul intregului organism, adica celule, tesuturi si organe. Lipsa unuia sau mai multe dintre ele provoaca dezecilibre organice semnificative. Fosfor Fosforul este necesar pentru o structura normala a oaselor si a consistentei acestora (mentine sanatatea sistemului osos si a danturii). De asemenea, are un rol important in asimilarea glucozei si transformarea ei in energie. Surse: carne, peste, cereale integrale, produse lactate si fructe uscate. Deficienta de fosfor din organism are drept consecinta deteriorarea danturii si a structurii oaselor, slabirea musculaturii si infectii ale gingiei. Magneziu Acest element este necesar pentru functionarea normala a muschilor, sistemului nervos si pentru producerea energiei. Magneziul este necesar pentru mentinerea sanatatii sistemelor de reproducere si imunitar, ca si pentru refacerea si regenerarea tesuturilor. De asemenea, are un rol important in functionarea optima a inimii. Continutul total de Magneziu al corpului uman este de aproximativ 25 grame. 50-60 la suta din acest element se afla in oase. Surse: Cereale (orez, grau), arahide, carne de pasare, legume verzi si fructe de mare. Deficienta de magneziu se manifesta prin: lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, diaree, senzatie de furnicaturi in membre, confuzie, tulburari ale ritmului cardiac, crampe musculare, si hipertensiune. Prin urmare, pentru a te asigura ca organismul tau nu este lipsit de aceste substante importante, consuma zilnic cereale cu lapte sau iaurt. Sunt delicioase si usor de preparat si te ajuta sa previi carentele de fosfor si magneziu, care se trateaza cu dificultate si pot avea consecinte nebanuite pentru tine. Nu este oare mult mai usor sa previi decat sa tratezi?

Colesterolul "bun" si colesterolul "rau"

Deseori auzim ca hipercolesterolemia conduce la aparitia bolilor de inima. Altfel spus, tot colesterolul este considerat a fi daunator. In realitate lucrurile nu stau chiar asa. Colesterolul reprezinta un compus chimic complex, produs in organismul animal, in urma metabolismului normal al organismului. Este implicat in sinteza unor componente ale celulei si mai ales ale membranei celulare si este, de asemenea, punctul de plecare in sinteza unor hormoni. Organismul nu-si poate desfasura activitatea in absenta colesterolului. In cazul in care prin dieta nu este asigurat suficient colesterol pentru organism, atunci acesta incepe sa-l produca. Exista un permanent echilibru intre colesterolul din dieta si cel produs de organism. Un organism adult, a carui dieta este lipsita de colesterol, poate produce mai mult de 1 g de colesterol pe zi. Acesta este vehiculat in organism (trimis in diferite parti ale corpului) cu ajutorul sangelui. Ca urmare, nivelul colesterolului in organism este determinat prin teste efectuate pe probe de sange. Testele de determinare a colesterolului din sange sunt usor de facut, ieftine, obtinandu-se valoarea colesterolului total. Mult timp s-a considerat ca un nivel crescut al acestuia produce efecte negative asupra organismului. Dar, pe masura ce oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga mai multe despre modul de transport si de utilizare al colesterolului in organism, a devenit evident faptul ca valoarea colesterolului total nu ofera informatii suficiente. Colesterolul si alte molecule care contin colesterol sunt transportate prin sange cu ajutorul lipoproteinelor. Lipoproteinele sunt formate din proteine si grasimi (lipide) si, in functie de rolul lor in organism, au diferite densitati. Aceasta diferenta de densitate a permis separarea lipoproteinelor in mai multe fractiuni, printre care:- lipoproteinele cu densitate inalta (high density lipoproteins sau HDL);- lipoproteine cu densitate scazuta (low density lipoproteins sau LDL). Colesterolul continut in lipoproteinele LDL este cel raspunzator de formarea placilor aterosclerotice care impiedica circulatia sangelui in vene si artere. Acesta este asa-numitul colesterol "rau", care trebuie mentinut in organism la un nivel cat mai scazut. Colesterolul continut de HDL este implicat in multe functii importante ale organismului si este mai putin implicat in formarea placilor de aterom. Colesterolul din HDL este colesterolul "bun", care trebuie mentinut la un nivel ridicat. Factorii care regleaza nivelul colesterolului legat sub forma de HDL sau LDL, din sange, sunt multipli. Se sustine ca ceea ce trebuie sa cautam noi acum sunt alimentele cu un continut scazut de colesterol legat sub forma LDL sau cu un continut crescut de colesterol legat sub forma HDL. Alimente care nu contin colesterol: orice alimente de origine vegetala (fructe, legume, cereale); Alimente care contin colesterol: tesuturi de origine animala, mai ales creierul, maduva spinarii, cordul; grasimile animale; alimente de origine animala, ex. carnea, produsele lactate, untura, shortening-ul.

Importanta consumului de cereale la orice varsta

Incepand din copilarie si pana la maturitate, masa de dimineata are efecte benefice. Atunci cand la micul dejun nu iti lipsesc cerealele, asiguri organismului cantitatea optima de calciu, fier, vitamine, fibre, zinc si carbohidrati. Obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz, cerealele pentru micul dejun sunt una dintre cele mai importante surse de vitamine si substante nutritive, sunt gustoase si se prepara usor si rapid. Medicii si nutritionistii recomanda consumarea lor la orice varsta. Beneficiile cerealelor in copilarie Micul dejun cu cereale reprezinta o sursa de substante nutritive si de vitamine pentru prescolari si scolari, dandu-le energia necesara pentru activitatile din cursul diminetii. Rezultatele cele mai recente ale studiilor realizate de cercetatorii britanici de la Universitatea Reading arata ca elevii

Dieta personalizata

Exista cateva domenii la care toata lumea "se pricepe" si unul dintre ele este nutritia. Sau, mai exact, tot ce tine de cura de slabire. Mai toata lumea a incercat una sau mai multe diete, iar rezultatele acestor diete, indiferent de pricipiile pe care se bazeaza ele, sunt cam aceleasi: se pierde ponderal pe perioada dietei si, o data ce aceasta se incheie, kilogramele pierdute isi fac din nou aparitia, din pacate in numar mai mare comparativ cu ceea ce s-a pierdut.Tot din pacate, cand vine vorba de slabit, persoana in cauza vrea rezultate rapide si care sa dureze cat mai mult. Exista o serie de publicatii care recomanda tot felul de trucuri de slabit - de la unele decente si pana la altele foarte periculoase pentru sanatate. In general, aceste diete care pun in pericol sanatatea fie sunt fade (se bazeaza doar pe alimente sarace caloric dar si nutritiv), fie sunt hipoglucidice (limiteaza drastic aportul de glucide). In plus, aceste diete se adreseaza intregului public, fara a tine seama de particularitatile fiecarei persoane in parte: stare de sanatate, circumstante socio-profesionale, etc. si deci de la bun inceput este inteles faptul ca nu pot functiona pentru toata lumea la fel. Pentru a evita adoptarea unei diete neadecvate este indicata consultarea unui specialist care sa recomande o dieta bazata pe nevoile reale si care sa ia in calcul toate particularitatile persoanei in cauza. Este adevarat ca in Romania nu a fost un lucru foarte obisnuit, pana nu de mult, sa te adresezi unui specialist pentru a afla ce si cum sa mananci. In acest fel se stabileste un program nutritional personalizat care are ca scop in primul rand furnizarea tuturor nutrientilor necesari organismului si unei vieti sanatoase si echilibrate. Invatarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare ale acestora si constientizarea actului de alimentatie, cu toate implicatiile sale, sunt doar cateva dintre beneficiile obtinute in urma consultatiei nutritionale. In plus, dieta personalizata nu face schimbari majore si abrupte in tranzitia de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hranire. Exista o serie de etape care se parcurg in decursul acestui tip de consultanta:• evaluarea amanuntita a obiceiurilor alimentare;• elaborarea unei fise de analiza nutritionala pentru a vedea care sunt necesitatile de imbunatatire a dietei;• recomandarea unui program alimentar;• intocmirea saptamanala a unui grafic indicator al progresului facut. Pentru personalizarea dietei, in afara de informatii privind starea generala de sanatate (sex, varsta, afectiuni, etc) si particularitatile socio-profesionale (tip de activitate desfasurata, program de lucru, etc) specialistii iau in considerare o serie de parametri: 1. Grupa sanguina este primul criteriu de individualizare a unei diete. Fiecare grupa de sange are o serie de particularitati in ceea ce priveste ingestia, digestia si absorbtia nutrientilor si determina un anumit comportament al lectinelor alimentare. Alimentatia conform grupei sanguine este utila nu numai pentru pierderea ponderala ci si pentru cresterea nivelului de energie sau pentru vindecare unor afectiuni cronice. 2. Echilibrul macronutrientilor trebuie atins zilnic prin combinarea corespunzatoare a alimentelor in asa fel incat sa se consume 30% proteine, 40% carbohidrati si 30% lipide. 3. Aditivii alimentari toxici trebuie identificati si eliminati din alimentatie; in acest sens se vor exemplifica si clasifica aditivii alimentari in functie de severitatea toxicitatii lor. Prin combinarea acestor criterii complexe, printr-o dieta bazata stiintific se poate pierde excesul ponderal eficient si sigur, fara restrictii severe (chiar absenta unor grupe de alimente) si se vor corecta obiceiurile alimentare necorespunzatoare. Astfel, dieta personalizata reprezinta un factor esential in procesul de dobandire si mentinere a greutatii corporale normale si a starii de sanatate in general.

Dieta personalizata (II)

Dupa ce s-a definit in materialul de saptamana trecuta notiunea de "dieta personalizata", este timpul sa admitem ca aproape oricare dintre dietele adresate publicului general si explicate in sute de carti de specialitate, functioneaza doar pentru o parte dintre persoanele carora li se adreseaza. De ce? Pentru ca oamenii nu sunt identici, pentru ca nu toti oamenii tolereaza alimentele la fel, pentru ca fiecare dintre noi este unic si irepetabil, diferit de oricine altcineva si nu putem invata prea multe despre dieta potrivita, citind doar listele clasice si depasite cu alimente "bune" si alimente "rele". De aceea trebuie acordata putina atentie si termenului "toleranta alimentara". Ce este intoleranta alimentara? Este o sensibilitate la elementele chimice aflate in alimente. Spre deosebire de alergie, o cantitate din respectivul produs poate fi consumata fara a produce o stare patologica. Aceasta cantitate difera de la persoana la persoana. In perioade de stress sau de schimbari hormonale, o persoana poate deveni mai sensibila si implicit mai intoleranta. Intoleranta la salicilat, amine, lactoza si gluten sunt exemple de intoleranta la elemente naturale. Salicilatul se gaseste in majoritatea alimentelor. Aminele se gasesc in circa 70% din alimente cum ar fi: in unele carnuri, peste sau branzeturi. Glutenul sau substantele asemanatoare se gaseste in principal in grau, orz, ovaz, secara. Lactoza se gaseste in lapte si unele produse lactate. Intoleranta la diversele lectine este probabil cea mai cunoscuta intoleranta alimentara. Cel mai adesea, alimentele care nu pot fi tolerate de organism, nu pot fi digerate intr-un mod optim. Sunt, de asemenea, multe persoane intolerante la produse chimice introduse artificial, cum ar fi MSG (monosodiu-glutamat), sulfiti (conservant folosit la multe alimente procesate, inclusiv vin) si alti aditivi utilizati. MSG-ul si salicilat-ul se gasesc si in mod natural in unele alimente. Cantitati suplimentare din acestea sunt introduse in anumite alimente si produse cosmetice, pentru a le imbunatati gustul, parfumul sau prospetimea. Cu totii am citit studii care suna in genul "acest aliment previne aparitia cancerului", "acest aliment previne aparitia bolilor cardiovasculare" sau "consumati acest produs, contine un anumit nutrient si acel nutrient previne Alzheimer, Parkinson sau diabetul". Problema acestor studii este ca ele sunt toate bazate pe statistica, calculand medii pentru un grup mare de subiecti. Cea mai mare parte a stiintei se bazeaza pe statistica. DAR, asa cum spuneam, nu suntem statistici, suntem unici si irepetabili. Daca ceva este bun pentru majoritatea oamenilor, asa cum sugereaza cercetarea bazata pe statistica, exista totusi o sansa ca acel ceva particular sa nu fie bun pentru tine. E cazul sa tinem cont de aceasta idee, iar in momentul in care se urmeaza o dieta, ar fi recomandat sa se incerce un program alimentar ales dupa criterii clare si obiective si mai ales personale si care sa vizeze nu numai scaderea ponderala ci si instaurarea unei ordini interioare, de care avem cu totii atata nevoie.

Mic dejun cu cereale

Cerealele sunt ingredientul ideal al unui mic dejun sanatos... Atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele confera organismului uman necesarul zilnic de vitamine si substante nutritive. Consumate dimineata, asigura un echilibru alimentar pentru intreaga zi. Datorita diversitatii de arome si sortimente, sunt pentru toate gusturile. In plus, sunt usor de preparat. Ce sunt de fapt cerealele? Sunt produse alimentare, destinate in special micului dejun, obtinute din porumb, grau, orez, orz sau ovaz. De multi ani, in tarile vest europene sunt un aliment de baza pentru majoritatea familiilor. In marile magazine din lume sunt al treilea produs vandut, dupa bauturile non-alcoolice si lapte. Pentru ca sunt o foarte importanta sursa de sanatate. Ele au o influenta pozitiva asupra oricarui organism. Medicii si nutritionistii le recomanda pentru orice varsta. Cerealele te tin in forma Findca ele contin vitamine, fibre, fier si calciu. Vitaminele din cereale maresc energia si puterea organismului. Fibrele scad colesterolul, fluidizeaza traficul intestinal si ajuta la stabilirea unei diete echilibrate. Cerealele compenseaza, de asemenea, deficitul de calciu, important pentru intarirea oaselor si fier, esential pentru sistemul imunitar.S-a dovedit, de asemenea, ca cerealele pot preveni bolile de inima, obezitatea, diabetul, problemele intestinale si chiar diferite tipuri de cancer. Iata ca inainte de a fi crocante si gustoase, cerealele sunt in primul rand foarte sanatoase. Cerealele sunt un mic dejun ideal Cerealele se prepara foarte usor si foarte repede. In mai putin de treizeci de secunde, micul dejun e gata. Acest lucru e un mare avantaj tinand cont ca multe dintre noi, in graba diminetii, sarim peste micul dejun... O bila neagra pentru sanatatea noastra.Potrivit studiilor din ultimii ani, lipsa micului dejun poate avea numeroase efecte negative asupra copiilor si adultilor: memorie slaba, iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame, creativitate redusa si dificultati in logica. Cereale pentru o viata mai sanatoasa Spre binele nostru, ar trebui sa ne obisnuim ca in fiecare dimineata sa mancam o portie de cereale. Le alegem pe cele care ne plac la gust. Le adaugam intr-un bol cu lapte sau iaurt si micul dejun e deja preparat. Economisim timp si efort. Castigam un organism mai sanatos. Cu siguranta, va urma o zi mai buna. Reteta: 1. Cereale cu lapte Ingrediente: un bol de cereale de grau, orez sau ovaz, o cana de lapte rece sau caldut, felii de banane. Mod de preparare: intr-un bol se amesteca cerealele cu laptele, iar optional se pot adauga felii de banane. Servite cu lapte caldut cerealele se vor mentine crocante!

"Rezolutii dietetice" pentru anul urmator

Ca intotdeauna, la inceput de an, fiecare dintre noi isi propune o serie de obiective si-si doreste din tot sufletul sa le atinga. Evident ca inainte de toate ne dorim sa fim sanatosi. Si sanatatea o putem mentine si dobandi printr-o alimentatie echilibrata, printr-un consum cel mult moderat de alcool, prin urmarea unui program regulat de exercitii fizice, dar si prin reducerea si, de ce nu, renuntarea la fumat. Notiunea de "alimentatie echilibrata" este asimilata din punct de vedere teoretic cu mare usurinta si chiar optimism, insa la punerea ei in practica, elanul dispare de cele mai multe ori. Si acest lucru nu s-ar mai intampla daca principalul gand pe care-l avem cand mancam ar fi corelat cu binele pe care ni-l ofera alimentul consumat. Teoria nutritiei se bazeaza pe ipoteza ca absorbtia necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor si de aceea combinarea corespunzatoare a alimentelor este cheia unui metabolism perfect. De asemenea, expertii considera ca aproximativ o treime din toate cazurile de cancer (in special cel de colon, stomac, esofag, pancreas si san) sunt legate de dieta. Pana in acest moment nu este foarte clar care parti ale dietei noastre sunt generatoare de cancer si care ne protejeaza. Cert este insa faptul ca o dieta sanatoasa previne obezitatea, reduce incidenta bolilor cardiovasculare si a diabetului. Alimentatia sanatoasa este practic o dieta echilibrata si variata ce include cantitati importante de legume, fructe, cereale bogate in fibre, proteine si cantitati moderate de grasimi, sare si zahar. Fibrele sunt nutrienti care ofera protectie si functionalitate normala colonului. Ele se gasesc din abundenta in legume si fructe proaspete dar si in cerealele neprelucrate, in painea integrala, in orezul brun, mazare si linte. De mentionat este faptul ca fibrele se consuma cu mari cantitati de apa pentru ca ele au proprietatea de a colecta apa, si astfel poate aparea deshidratarea. Carnea rosie si carnea procesata trebuie consumata cu moderatie. Carnea rosie este o sursa reala de proteine, vitamine, minerale si fier, insa este si bogata in grasimi saturate. Asadar se recomanda substituirea ei cu surse alternative de proteine: pui, curcan, peste sau soia. Carnea procesata (carnati, burgeri, sunca) trebuie consumata ocazional si in cantitati mici datorita continutului mare de grasimi si aditivi alimentari de sinteza. Grasimile sunt necesare doar in cantitati foarte mici si din pacate majoritatea oamenilor le consuma in exces. Prin evitarea prajelilor, consumarea lactatelor degresate si in general prin citirea atenta a informatiilor nutritive de pe ambalajele preparatelor se poate reduce considerabil aportul zilnic de grasimi. Asadar, o importanta cu totul aparte o reprezinta cruditatile: fructele si legumele. Ultimele teorii nutritionale recomanda consumarea zilnica a 5 portii de cruditati: cate una la fiecare masa principala si doua la gustarile dintre mese. De asemenea, legumele consumate ca garnituri trebuie sa fie fierte pentru cateva minute in abur pentru a se conserva in mare masura enzimele datatoare de sanatate. Nu trebuie uitate nici delicioasele fructe: marul sau portocala, banana sau mandarina, adevarati prieteni, care zilnic ne dau energie si putere sa ne indeplinim rezolutia pe noul an: sa ne hranim sanatos si sa fim in forma. La multi ani! Si succes!

Alimentatia de Sarbatori

Este din nou Craciun si categoric este momentul sa ne relaxam, sa ne intalnim cu prietenii, cu familia si sa uitam de rutina zilnica si de grijile ei. Asadar, aceasta perioada este speciala prin incarcatura ei emotionala, pentru ca, din punct de vedere alimentar, nu ar trebui sa fie decat, pur si simplu, o perioada ca oricare alta. Asta teoretic, pentru ca lucrurile stim bine ca stau cu totul altfel: mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu se pot refuza... si bineinteles ca toate aceste sunt stropite cu licori bahice de cea mai buna calitate si la ore cat mai mici. In general, dupa Sarbatori, "castigul" ponderal este de 3 pana la 6 kg. Pentru a nu ruina efortul depus peste an si pentru a nu ne trezi la inceput de ianuarie cu starea de sanatate si imaginea alterate, trebuie sa incercam sa controlam la maxim ce consumam si mai ales in ce combinatii. Vestea buna este ca e foarte simplu sa se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade si sa ne rasfatam in acelasi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon. 1. Divizarea meniului pe mese distantate in timp la cel putin o ora - trebuie dat stomacului un pic de timp sa digere ce s-a consumat la masa anterioara inainte de a veni cu o alta "avalansa" si astfel si riscul indigestiei va fi diminuat; 2. Alegerea unor gustari usoare: bucati de muschi de pui sau curcan, branza degresata, fructe de mare; 3. Atentie la marimea portiei - trebuie sa se urmareasca aromele si calitatea alimentelor si nu obtinerea unui stomac plin; 4. Evitarea alimentelor grase si prajite, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate) si preferarea preparatelor pe baza de pui, curcan si peste si a legumelor si fructelor proaspete bogate in fibre (cosumate disociat); 5. Limitarea alimentelor care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide; 6. Mestecarea suficienta a alimentelor combate de asemenea tulburarile gastrointestinale; 7. Apa - trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul); 8. Evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a evita balonarea; 9. Alcoolul - consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate. Vodca este alcool pur si care prin metabolizare se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. Pentru a tine o evidenta clara a consumului de alcool trebuie sa se evite umplerea continua a paharului neterminat. 10. Dupa petrecere: o plimbare usoara de o jumatare de ora ar putea ajuta mult digestia deoarece asezarea in pozitia culcat dupa masa cauzeaza urcarea acidului din stomac in esofag si, astfel, aparitia "arsurilor". Dupa cum stim cu totii, zilele si mai ales noptile de sarbatori inseamna mese copioase, consum de alcool, atmosfera in care se fumeaza si de aceea recuperarea ulterioara este obligatoriu sa se faca printr-o dieta usoara, bogata in fructe, legume proaspete si multa apa, precum si plimbari prelungi in aerul tare al iernii. Sarbatori Fericite!Un articol de Lygia Alexandrescu 

Cât de periculos este să te uiți la emisiuni sportive

Beneficiile surprinzătoare pentru sănătate ale vizitelor la saună

Studiu. Varza de Bruxelles şi ceaiul verde combat cancerul de sân

Era obeză şi mânca de două ori pe seară. Acum arată incredibil!

Zahărul răspândeşte cancerul în corp

Top 10 alimente care scad tensiunea arterială

4 proprietăţi periculoase ale zahărului de care nu ştiai

12 semne ale consumului de zahăr în exces

Ţigările electronice cresc tensiunea arterială şi îmbolnăvesc inima

Cum te poate omorî munca?

40% din cazurile de cancer sunt cauzate de excesul de greutate

Un studiu explică mecanismul prin care zahărul crește riscul de cancer

Rihanna are probleme cu silueta: O zi slăbeşte, o zi se îngraşă

A slăbit pentru că îi era ruşine să iasă pe stradă: Consuma 6.000 de calorii pe zi!

10 reguli de bază care te ajută să ai o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Pedeapsă pentru părinţii inconştienţi: Condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că şi-au ucis bebeluşul cu lapte vegetal

Studiu: Un singur pahar de alcool pe zi crește riscul de cancer de sân

Alimente care îți întăresc sistemul imunitar în sezonul rece

Murături sau legume la oțet? Știi care e alegerea mai sănătoasă?

Pasta cu ingrediente naturale care albește dantura și previne cariile

5 lucruri pe care Dr. Oz le face ca să nu se îmbolnăvească

Un bărbat a fost trezit după 15 ani de comă printr-o procedură de stimulare nervoasă

A murit de cancer la 13 ani. Părinţii au descoperit un mesaj secret lăsat de fiica lor

Incredibil! Au creat o mini-inimă dintr-o frunză de spanac

A murit actriţa Olga Tudorache. Mesajul lui Florin Călinescu

Meditația și yoga pot influența ADN-ul. Ce efect au asupra organismului?

Vitamina C ne face mai inteligenți. Ce efect are asupra creierului?

Avertismentul unei femei: a fost la un pas de moarte din cauza unei pensule de machiaj

E dependentă de fitness, dar mănâncă gogoşi şi prăjituri. Şi arată senzaţional!

Știai că poți să pui ou crud în cafea? Rezultatul este incredibil

;