Dieta in functie de personalitate

Te-ai gandit vreodata ca stilul de viata si modul in care reactionezi in diferite situatii au un cuvant important de spus asupra siluetei tale? Consideri ca doar un anumit regim de alimentatie...


Te-ai gandit vreodata ca stilul de viata si modul in care reactionezi in diferite situatii au un cuvant important de spus asupra siluetei tale? Consideri ca doar un anumit regim de alimentatie, asociat cu exercitii fizice, te scapa de kilogramele in plus?

Desi ai putea sa adopti o atitudine sceptica vis-a-vis de influenta personalitatii asupra greutatii tale si a modului in care iti poti proteja sanatatea, cercetatorii americani au dovedit in urma unor studii aprofundate faptul ca, intr-adevar, personalitatea poate juca un rol hotarator in acest caz.

Nu degeaba persoanele cu o personalitate colerica, impulsiva si nerabdatoare au tendinta de a fi mai energici, consuma mai multa carne si, nu de multe ori, au o silueta de invidiat. Pe de alta parte, cei care au o personalitate pesimista sau tematoare sunt expusi riscului de crestere a tensiunii arteriale sau a aparitiei ulcerului, avand tendinta catre sedentarism.

Iti oferim astfel cateva idei legate de alimentatie si bolile la care esti expusa, in functie de temperamentul pe care il ai. De asemenea, in functie de personalitate, dispui de o anumita cantitate de energie, pe care o poti canaliza catre practicarea unui sport care sa se potriveasca personalitatii tale.

Impulsiva

In urma unui studiu finlandez, efectuat pe un esantion de 4.000 de persoane, s-a ajuns la concluzia ca marele dusman al sanatatii si/sau siluetei celor cu temperament impulsiv este ulcerul. Acelasi studiu a relevat si faptul ca impulsivitatea este asociata cu un control mai slab asupra a ceea ce mananci. Acest lucru inseamna ca, in cazul in care esti impulsiva de fel, ai tendinta sa dai mai usor "iama" in produse de fast-food sau prajituri cu crema.

Ce poti manca: carne alba, fiarta sau la gratar, peste slab, iaurt fara grasimi, fructe.

Incearca sa mesteci alimentele lent si, pe parcursul unei zile, sa bei multa apa si ceaiuri (fara cafea, alcool sau ceai negru).

Ce sport poti practica: Tae-Bo sau aerobic

Vesela

Ai parte si de bile albe, dar (surprinzator!) si de bile negre din partea cercetatorilor. Din cauza faptului ca ai o atitudine mereu relaxata si esti cu zambetul pe buze in mai orice situatie, nu te poti lauda intotdeauna cu o viziune foarte clara asupra realitatii. De aceea, persoanele cu o atitudine mereu entuziasta sunt si expuse diferitelor tipuri de accidente. Dar, esti oarecum protejata de riscul bolilor cardiovasculare sau al ulcerului.

Ce poti manca: legume, fructe, carne slaba, fructe de mare, oua si cereale.

Ce sport poti practica: Inot, volei sau rollerblading.

Anxioasa

Daca esti o fire mai tematoare si iti faci griji din "te miri ce", esti pana la de trei ori mai expusa riscului bolilor de inima, a cresterii tensiunii sau a colesterolului decat restul persoanelor. Aceasta probabilitate poate fi inlaturata daca te hranesti sanatos si duci o viata activa.

Si nu fuma! Potrivit cercetarilor, persoanele anxioase se numara printre cei mai inraiti fumatori.

Ce poti manca: carne de vita, peste, cereale integrale, iaurt, branza de vaci, fructe, precum banane sau struguri.

Ce sport poti practica: Jogging, patinaj, inot sau yoga

Agresiva

Te se intampla sa reactionezi agresiv atunci cand cineva te supara? Daca raspunsul tau este pozitiv, trebuie sa stii ca stresul face "casa buna" cu personalitatea ta. Esti astfel expusa arterosclerozei, bolilor de inima, cresterii colesterolului, iar organismul tau produce in cantitati mai mari proteine responsabile pentru cresterea sistemului imunitar, care aflate in exces, cresc riscul aparitiei inflamatiilor. De asemenea, persoanele agresive se vindeca mai greu daca sufera de vreo boala si sunt o "tinta" pentru depresiile cronice. Un alt stil de viata, mult mai calm, bazat pe echilibru, este la indemana ta, prin intermediul unei alimentatii corecte.

Ce poti manca: peste, cereale, legume cu frunze verzi, fructe si legume "mov": prune, afine, vinete etc.

Poti bea si ceaiuri calmante, cum este cel de musetel.

Ce sport poti practica: orice simti ca iti face placere si te relaxeaza - aerobic, jogging, daca iti plac animalele poti sa incerci sa iei lectii de calarie, sa te plimbi prin parc, sa mergi la munte sau chiar sa optezi pentru o sesiune de masaj sau de... cumparaturi!

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oanna2 pe 25 Nov 2008, 20:31
    ..se poate

    ce sa zic is impulsiva.. si de aceea.. nu ma pot abtine niciodata de la dulce.. prajituri sau chestii din astea.. .. mie ff greu..:).. ... la un 1.64... cat ar fi greutatea ideala...??

    0
    0

  • mofturica pe 7 Oct 2008, 21:27
    da...

    se potriveste . eu am o personalitate agresiva. iar cand nu am pt ce sa imi fac griji slabesc :D dar cu am prea multe lucruri pe cap....

    0
    0

  • daniela pe 11 Sep 2008, 10:15
    dieta personalizata-Noxa

    Incearca sa ti cont de ele(diete),urmeazale si dupa aceea sa le comentezi. Nu ai nimic la Noxa(cap)...

    0
    0

  • Noxa pe 7 Sep 2008, 23:01
    Claudia Ariton

    Pe ce baza emiprica se bazeaza articolul? As dori sa se specifice mai multe detalii despre sursele materialului in vederea relevantei lui practice.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod