Dieta in functie de personalitate

Timida

Conform cercetatorilor americani, ai fi mai expusa infectiilor virale, sistemul tau imunitar nefiind foarte solid. De asemenea, nu te dai in vant dupa sport si ai probleme in a relationa cu persoane noi pe care le intalnesti la sala de fitness.

Ce poti manca: legume, peste, oua, seminte, midgdale si alune si foarte multe citrice.

Ce sport poti practica: Poti sa optezi pentru plimbari lungi in parc sau orice sport care implica muzica sau te ajuta sa socializezi mai usor: aerobic, patinaj artistic, dansuri sau arte martiale.

Introvertita

Avand tendinta de a te inchide in "carapacea" ta si de a pastra gandurile si frustrarile doar pentru tine, stresul te poate afecta mai mult decat pe ceilalti. Creste astfel riscul bolilor de inima sau al cancerului. Din cauza "repartitiei inegale" a hormonilor de stres, inima iti bate mai repede, tensiunea creste si vasele de sange se ingusteaza.

Incearca sa te relaxezi, sa discuti cu cineva apropiat, care te intelege, problemele tale si sa mananci sanatos.

Ce poti manca: Evita tot ceea ce presupune un adaos de grasimi "rele" in organismul tau, precum prajelile, mancarurile pe baza de sosuri consistente sau prajiturile cu multa frisca. De asemenea, mai putine lactate grase si oua. Mananca multe legume pe gratar si peste slab, supe, fructe si dulciuri preparate in casa, pe baza de fructe, si cu putin zahar.

Ce sport poti practica: Un sport care sa te ajute sa te distrezi este ideal; opteaza pentru dans sportiv, rollerblading sau paintball.

Extrovertita

Felicitari, faci parte dintre norocoase! Pentru tine este cu 20% mai greu sa te imbolnavesti de inima, dupa cum afirma cercetatorii din domeniu, te recuperezi mult mai usor in urma unei boli infectioase si faci fata cu brio stresului.

Dar... exista un dar: din cauza faptului ca tu socializezi cu usurinta, cauti compania prietenilor si cunoscutilor tai si te bucuri ca un copil de tot ceea ce iti ofera viata, ai tendinta de a exagera uneori in ceea ce priveste consumul alimentelor nesanatoase.

Mananci des in oras si adori dulciurile, ceea ce se simte la cantar si creste riscul de diabet.

Ce poti manca: Alimente putin prelucrate termic - cum sunt legumele crude, lactate degresate si, daca nu te poti abtine, alege dulciurile dietetice sau cele preparate in casa, cu indulcitori si multe fructe.

Ce sport poti practica: Ti se potrivesc sporturile "de echipa": baschet, volei, handbal sau fotbal feminin. Mai greu sa iti formezi o echipa? Joaca tenis de masa "la dublu" - deci, in 4 - te vei distra si vei arde calorii deopotriva!

Pesimista

Faci parte dintre cei care vad mereu jumatatea goala a paharului, esti superstitioasa si anticipezi mereu ca "urmeaza o nenorocire"? Din pacate, personalitatea iti influenteaza atat sanatatea, cat si stilul de viata. Pesimistii au o speranta de viata cu 19% mai mica decat cea a optimistilor. Fara a pune la socoteala bolile care ii pandesc - precum Parkinson sau depresia.

Exista anumite alimente "euforizante", care te pot ajuta sa vezi mai des partea plina a paharului, vor fi o adevarata binecuvantare pentru sanatatea ta si iti vor da energia necesara petrecerii unor ore solicitante... la sala de sport!

Ce poti manca: fructe de mare la gratar, cereale integrale, produse lactate, fructe cu continut ridicat de magneziu, precum bananele sau nucile.

Ce sport poti practica: Pentru tine este foarte important locul in care practici un anumit sport si compania persoanei care te insoteste; incearca orice sport in aer liber sau, pur si simplu, fa excursii montane, alearga pe plaja sau plimba catelul (al tau sau al vecinei) prin parc.

Optimista

"Optimismul se invata", se spune in popor. Daca ai reusit sa te autoeduci pana la a nu-ti pierde speranta in nicio situatie si a vedea mereu partea buna a lucrurilor, esti un om norocos si cu o sanatate de fier.

In plus, traiesti in medie cu circa 7,5 ani mai mult decat persoanele care nu au o atitudine la fel de pozitiva in viata si esti cu 55% mai putin expusa riscului de a te imbolnavi grav.

Ce poti manca: Pentru tine este important sa te hranesti sanatos, dupa regula "putin si des". Este important sa ai o alimentatie echilibrata si sa te feresti de excese. Renunta pe cat posibil la prajeli si dulciuri, si consuma mai multe fructe si legume proaspete.

Ce sport poti practica: Inot, fitness, arte martiale si yoga ti se potrivesc ca o manusa.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oanna2 pe 25 Nov 2008, 20:31
    ..se poate

    ce sa zic is impulsiva.. si de aceea.. nu ma pot abtine niciodata de la dulce.. prajituri sau chestii din astea.. .. mie ff greu..:).. ... la un 1.64... cat ar fi greutatea ideala...??

    0
    0

  • mofturica pe 7 Oct 2008, 21:27
    da...

    se potriveste . eu am o personalitate agresiva. iar cand nu am pt ce sa imi fac griji slabesc :D dar cu am prea multe lucruri pe cap....

    0
    0

  • daniela pe 11 Sep 2008, 10:15
    dieta personalizata-Noxa

    Incearca sa ti cont de ele(diete),urmeazale si dupa aceea sa le comentezi. Nu ai nimic la Noxa(cap)...

    0
    0

  • Noxa pe 7 Sep 2008, 23:01
    Claudia Ariton

    Pe ce baza emiprica se bazeaza articolul? As dori sa se specifice mai multe detalii despre sursele materialului in vederea relevantei lui practice.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod