Începe Săptămâna Patimilor: ce trebuie să facă toți creștinii în aceste zile

Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Mare, reprezintă ultima săptămână a Postului Mare și este perioada în care creștinii comemorează ultimele zile din viața lui Iisus Hristos pe pământ, inclusiv patimile, moartea și învierea Sa.
Această săptămână este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri, menite să pregătească credincioșii pentru Paște, cea mai importantă sărbătoare creștină.
 

Iată ce ar trebui să știi despre obiceiurile acestei Săptămâni Sfinte

Săptămâna Patimilor: Luni, Marți și Miercuri

 
Primele trei zile ale Săptămânii Patimilor sunt dedicate pregătirii spirituale prin rugăciune intensă și post. În aceste zile, serviciile bisericești includ citirea celor 12 Evanghelii ale Pătimilor, care descriu detaliat evenimentele din ultimele zile ale lui Iisus. De asemenea, este o practică obișnuită ca în aceste zile să se facă ultimele pregătiri pentru întâmpinarea Sărbătorii Învierii, cum ar fi curățenia generală în casă și pregătirea cozonacilor și a pascăi.

Săptămâna Patimilor: Joia Mare

 
Joia Mare este ziua în care creștinii comemorează Cina cea de Taină, instituirea Sfintei Euharistii și spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus, act ce simbolizează umilința.
În această zi, este tradițional să se vopsească ouă în roșu, simbolizând sângele lui Hristos. 

Săptămâna Patimilor: Vinerea Mare

 
Aceasta este ziua în care Iisus a fost răstignit și a murit pe cruce, motiv pentru care este considerată cea mai solemnă și tristă zi din calendarul creștin. Creștinii sunt încurajați să postească și să păstreze un comportament auster, reflectând la suferințele lui Hristos. În multe biserici se organizează procesiuni cu sfântul epitaf, reprezentând trupul lui Iisus coborât de pe cruce.

Sâmbăta Mare

 
Aceasta este ziua de așteptare, în care Iisus se află în mormânt. Este o zi de liniște și meditație, în timp ce se pregătește "Sfânta și Marea Zi" a Învierii. Tradițional, în noaptea de Înviere, creștinii participă la slujba de Înviere, care începe la miezul nopții, pentru a celebra învierea lui Hristos și biruința vieții asupra morții.

Duminica Paștelui

 
Aceasta este ziua în care Iisus Hristos a înviat, aducând speranța învierii pentru toți credincioșii.
În această zi, creștinii se salută cu "Hristos a înviat!" și răspund cu "Adevărat a înviat!", împărtășind bucuria acestei sărbători. Mesele sunt bogate, încheind postul lung cu bucate alese, inclusiv mielul pascal, cozonaci și ouăle roșii pregătite anterior.
 

Slujbele din Săptămâna Patimilor - care este cea mai importantă 

 
În Joia Mare, se va celebra Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, combinată cu Vecernia. În cadrul Proscomidiei, slujba de pregătire a darurilor pentru liturghie, preoții vor extrage un Agnet suplimentar destinat împărtășirii bolnavilor și a pruncilor pe parcursul întregului an. Acest Agnet va fi sfințit în timpul Liturghiei și păstrat până în Martea Luminată, când va fi uscat și sfărâmat conform unei proceduri speciale. Această împărtășanie va fi depozitată în chivotul de pe Sfânta Masă din Altar, iar preotul va folosi această rezervă pentru a împărtăși, pe parcursul anului, bolnavii din parohia sa și pruncii nou botezați.
De asemenea, în Joia Mare se va expune în centrul bisericii Crucea din altar, iar seara se va desfășura Denia celor 12 Evanghelii.

Vinerea Mare este o zi în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie, fiind o zi dedicată comemorării răstignirii și morții Mântuitorului. În această zi, se vor oficia Ceasurile Împărătești, Obednița și o Vecernie specială, în timpul căreia Epitaful, sau Sfântul Aer, va fi scos și așezat pe o masă în centrul bisericii, în fața Sfintei Cruci aduse în Joia Mare. Seara, va avea loc slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia preoții și credincioșii vor efectua o procesiune de trei ori în jurul bisericii cu Sfântul Epitaf. La reintrarea în biserică, preoții vor așeza Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde va rămâne până în  ajunul Înălțării Domnului.

Săptămâna Mare se va încheia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Sâmbăta Mare, o zi de pregătire pentru noaptea Învierii. 
 
Respectarea acestor tradiții reflectă profundele rădăcini ale credinței creștine și oferă oportunitatea de a reflecta asupra semnificației sacrificiului divin și a iubirii nemărginite.
Săptămâna Patimilor rămâne un timp sacru de reculegere, rugăciune și pregătire spirituală, reînnoind credința și speranța în fiecare an.
29 Aprilie 2024
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod