Dieta anti-imbatranire

Imbatranirea este un fenomen natural, firesc, din pacate ireversibil, dar a carui aparitie poate fi intarziata. Principalele caracteristici ale imbatranirii sunt: formarea ridurilor...
Imbatranirea este un fenomen natural, firesc, din pacate ireversibil, dar a carui aparitie poate fi intarziata. Principalele caracteristici ale imbatranirii sunt: formarea ridurilor, aparitia starilor repetate de oboseala, scaderea memoriei imediate, probleme de sanatate cum ar fi osteoporoza, slabiciunea musculara, etc.

Vestea buna insa este ca nu varsta biologica decide in totalitate ramanerea in forma ci depinde in mare masura de noi sa ramanem tineri. Asadar este important profilul nostru psihologic, modul de viata adoptat, tipul de alimentatie impus, activitatea fizica desfasurata, felul in care reusim sa combatem stresul cotidian, etc.

Principalii vinovati de aparitia semnelor de imbatranire sunt radicalii liberi. Acestia se formeaza sub actiunea oxigenului, sunt deosebit de reactivi chimic si au tendinta de a produce modificari patologice la nivel celular.

Prin prezenta lor, radicalii liberi favorizeaza aparitia diverselor afectiuni, de la cele mai usoare si pana la neoplasme (cancere). Aparitia radicalilor liberi poate fi mult redusa printr-un consum regulat de alimente cu activitate antioxidanta si anti-inflamatorie.

Alimentatia joaca asadar un rol important in strategia unui individ care a decis sa ramana cat mai mult in forma si sa intarzie cat mai mult aparitia semnelor de imbatranire. Iata cateva sfaturi nutritionale care pot face mai eficienta lupta impotriva imbatranirii:

limitarea aportului de grasimi, zahar si sodiu;

consumarea moderata a suplimentelor de minerale, vitamine si antioxidanti in mod regulat;

consumarea fructelor si legumelor in forma cat mai proaspata si a cerealelor intr-o forma cat mai integrala; aceste alimente contin antioxidanti, enzime si fibre alimentare. Acestea din urma ajuta la scaderea nivelului colesterolului sanguin si mentin sanatatea colonului;

alegerea pestelui ca o sursa de proteine de natura superioara; pestele contine acizi grasi esentiali omega 3, substante cu mare putere antioxidanta si anti-inflamatorie;

hidratarea corespunzatoare a organismului cu 30 ml de apa/kg corp/zi; apa este esentiala pentru sanatatea la nivelul pielii, musculaturii, circulatiei sanguine, etc.

evitarea fluctuatiilor de greutate corporala;

alegerea zarzavaturilor bogate in clorofila in detrimentul legumelor radacinoase (morcovi, cartofi);

optarea pentru consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe proaspat stoarse in locul sucurilor ambalate (care sunt pline de zahar sau indulcitori artificiali si aditivi alimentari).

Iata ca alimentele care ne protejeaza sanatatea impreuna cu un mod de viata echilibrat, cu multa activitate fizica si perioade suficiente de odihna, pot intarzia aparitia imbatranirii si ne pot ajuta sa ramanem tineri cat mai mult.

de Lygia Alexandrescu Lector univ. Drd.
- Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH Consultant Nutritie
- centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette"
- 021 650 46 50; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro
 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • secretul chinezesc de slabit pe 1 Aug 2009, 03:45
    fara diete sau efort fizic obositor slabiti 5-10 kilograme pe luna

    Vrei sa slabesti 100% natural fara efect advers de yoyo ?Nimic mai simplu- Acum este posibil -Descopera secretul chinezesc de slabit : Superslim -cu numai o capsula pe zi dimineata ,dupa micul dejun fara diete sau efort fizic obositor slabiti 5-10 kilograme pe luna !!! Detalii pe : e-mail : super_slimm100@yahoo.com tel :0771.208.512 www.superslimnew.webs.com

    0
    0

  • Ana pe 18 Iun 2009, 21:57
    dieta

    beau zilnic suc de morcovi,telina,varza si mere. beau cam 600gr. zilnic, mai ales dimineata pe stomacul gol. primul lucru cind ma scol beau apa multa, apoi zeama de la un cartof mic cu o rosie.(jiuce maker). la ora 6 seara maninc mancare calda,mai mult vegetale, piine mai putina. fructe zilnic. am si hepatitac, si ma ajuta mult la ficat.

    0
    0

  • gelu pe 18 Iun 2009, 08:20
    diete,

    o ce grozav ar fi daca am reusi sa mai intinerim,,cu dietele voastre? eu unul as dori , dar e cam greu de relizat,, va multumim.

    0
    0

  • anca_grecia pe 19 Apr 2008, 21:50
    diete

    nu locuesc in rominia si urmaresc tot timpul sfaturile evei imi place foarte mult as dorii mai multe indicatii de slabit multumesc

    0
    0

  • carmen pe 20 Mar 2008, 20:47
    exercitii pentru gravide

    Care sunt spitalle unde se pot face exerciii pentru gravide? Multumesc!

    0
    0

  • Mariana pe 19 Mar 2008, 14:58
    antioxidanti contra imbatranirii

    Gasiti similare pe: www.sunrisetrade.ro

    0
    0

  • anamaria pe 17 Mar 2008, 23:15
    retete

    Salata de morcov ras, cu sfecla rosie rasa, varza rasa, sparanghel fiert, gulie fiarta, lamaie si ulei de masline.... paste integrale cu legume fierte taiate bucati mici si sos de rosii cu patrunjel verde si busuioc... cartofi dulci cu brocoli, morcov, conopida si ardei gras rosu asezate in straturi, la cuptor.... orez cu ardei gras rosu si ciuperci facute la wok cu curry... plus ca puteti experimenta la nesfasit cu legumele.....

    0
    0

  • braila cristiana pe 16 Mar 2008, 10:23
    diete

    eu sunt interesata d diete d knd eram mica si am avut probleme cu greutatea knd ink nu aparusera frecventele complexe.as fi f multumita daca as primi sfatul uni nutritionist in legatura cu alimentatia adolescentelor.sunteti tari si la styling;)

    0
    0

  • Stela pe 13 Mar 2008, 18:28
    Dieta anit-imbatranire

    Cu scuzele de rigoare, vreau sa spun ca tot articolul este "teorie". In viata de zi cu zi lucrurile se petrec cu totul altfel. Daca ai inteles - privind natura- ca totul este in schimbare permanenta, esti constient ca nici tu nu faci rabat. Daca ai invatat va lucrurile nu se petrec din "intamplare" ci au o logica divina, atunci nu te superi, nu invidiezi, nu doresti raul nimanui. Ba, dimpotriva esti intelegator cu greselile celorlalti si nu-i judeci, critici si nici nu faci nimanui program de existenta, poti sa te simti tanar mereu. Iti condimentezi viata cu miscare, cateva glume bune si niste prieteni cu care sa bei un strop de vin. Si uitati de FRICI. Ca am ajuns sa ne hranim cu frica, din lipsa de credinta. Ca daca e sa fie, oricum, va fi.

    0
    0

  • Anca pe 13 Mar 2008, 14:45
    tinerete fara batranete

    Mereu voi respecta cursul vietii.Nu ne putem abate de la el pt ca nu avem puteri divine. Ei bine, dar putem macar sa ne straduim sa combatem stilul nesanatos de viata. Se spune ca oamenii fericiti traiesc mai mult. Daca suntem fericiti atunci aveam o perspectiva asupra vietii mult mai pozitiva... si totodata vom trai "cu pofta". Eu cred in implicare afectiva si psihica care te conduce la acele actiuni benefice: "hai sa fac un pic de miscare", "hai sa mananc o salata ", "hai sa beau niste lapte"etc. Multi spun ca nu au timp pt asa ceva, si prefera sa fuga pana la un fast food pt ca e mai comod. Deci ai nevoie de multa vointa sa respecti un stil de viata sanatos. Reteta ideala e mai mult ca o regula de baza a vietii: NU TREBUIE SA FACEM EXCES IN ALIMENTIE SI IN COMPORTAMENT. Am observat in comentariile de mai sus, precum ca imbatranirea ar fi ca o boala si ca este necesar o reteta sau un medicament. Hai sa fim seriosi! Imbatranim mai repede pt ca nu avem o educatie a sanatatii sau daca avem acea educatie nu o punem in practica. Asa ca depinde numai de noi.

    0
    0

  • livia pe 12 Mar 2008, 21:00
    anti-imbatranire

    orice dieta nu are efect daca nu faci zilnic si multa miscare ; este chiar esential

    0
    0

  • gheorghita pe 12 Mar 2008, 19:37
    anti-imbatrinire

    Doresc retete si dupa posibilitatile financiare mai modice.Ok ? Ramin in asteptare.

    0
    0

  • carmen pe 12 Mar 2008, 16:47
    da-ti retete

    daca tot ne invitati sa mancam sanatos da-ti exemple concrete, va rugam

    0
    0

  • nucuy pe 12 Mar 2008, 15:49
    Lygia???

    Haida-de, Lygia cu y, ai cazut in cap, fatuca....

    0
    0

  • Mary pe 12 Mar 2008, 11:21
    dieta anti-imbatranire

    Sunt foarte bune sfaturile,insa totusi sa renuntam la morcovi si cartofi nu stiu cat este de sanatos,pt ca si ele contin substante nutritive benefice organismului,iar grasimile stiu ca nu sunt toate toxice.De curand am vazut la tv o emisiune de nutritie,in care un doctor nutritionist recomanda pacientilor sai obezi dieta pe baza de grasimi.Si avea succes,pt ca multi slabisera cu grasimi,oameni care incercasera fel de fel de diete slabe in calorii.Cum se explica acest fenomen oare?

    0
    0

  • epure lenuta pe 12 Mar 2008, 11:05
    dieta

    as vrea daca se poate sa publicati diete si pentru cei cu posibilitati materiale mai reduse ,dar care muncesc mult si au nevoie de energie .Va multumesc.

    0
    0

  • Braha pe 12 Mar 2008, 09:56
    Dieta

    Nu prea sunt de acord sa scoateti radacinoasele din dieta.Ar trebui sa se tina cont in dieta si de grupa sanguina si de profilul psihologic asa precum ati spus.De exemplu o cantitate foarte mica de suc de cartofi poate sa faca minuni in cazuri de gastrita sau chiar de ulcer,ca sa nu mai zic de sucul de morcovi pe care eu personal il vad bine-venit in orice situatie.M-as bucura daca ati da cateva exemple de diete in acest fel.

    0
    0

  • Marta pe 12 Mar 2008, 09:52
    alimentatie sanatoasa

    Tot ce scrieti este adevarat, le-am incercat si traiesc dupa aceste reguli,mai mult din motive de sanatate decit de estetica si "tinerete". Dar ce ziceti,daca adaugati si 3 pahare de vin rosu,curat fara zahar ,la meniul zilnic? Este foarte sanatos si curata sangele. Eu,consum de regula aceasta licoare placuta si benefica de cind am facut cancer de sin. Ma simt f.bine si arat bine pentru virsta mea de 53 ani,asa zice lumea ! ! Suplimentele alimentare,le iau doar 4 luni apoi 3 pauza si tot asa...e bine sa faceti si intrerupere,periodic.Si nu uitati sa luati suplimente doar naturiste. Va doresc sa fiti sanatoase si frumoase ! Marta

    0
    0

  • feliks pe 12 Mar 2008, 08:46
    dieta anti-imbatranire

    si eu doresc retete din partea saitului.va multumesc si va felicit aveti nota 10 de la mine

    0
    0

  • iris_luci pe 12 Mar 2008, 08:17
    sfaturi eva.ro

    De acord cu Elena,si eu as dori ceva retete din partea siteului.Va multumesc.

    0
    0

  • Lazy Cat pe 12 Mar 2008, 04:40
    re: intrebare Elena

    Elena, Cea mai buna dieta: papa doar alimente de pe lista http://whfoods.org/foodstoc.php si vezi ce se intampla :) LazyCat

    0
    0

  • Elena pe 12 Mar 2008, 03:16
    Intrebare

    De ce nu dati mai multe exemple de diete ? Nu locuiesc in Romania, dar imi place site-ul eva.ro si il urmaresc zilnic. Mi-ar place sa dati si retete de mincaruri, anti_imbatrinire.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod