De ce ar trebui sa tii un jurnal pe parcursul dietei?

In ultima vreme, nu-ti mai place deloc sa te uiti in oglinda. Si nici nu este de mirare: kilogramele s-au acumulat parca "peste noapte" si nu stii de unde sa incepi si ce ar trebui sa faci in mod precis pentru a-ti recapata silueta. Chiar asa: daca stai si te gandesti, ti-ai aminti in ce moment ai simtit ca pierzi controlul asupra obiceiurilor alimentare?

Cel mai probabil, nu. Esti din ce in ce mai ocupata pe zi ce trece, mananci in fuga si cand iti aduci aminte, sari peste micul dejun si recuperezi la pranz (la propriu si la figurat), iei cina la televizor... recunosti situatiile? Retrospectiv privind, raspunsul este, cu siguranta, afirmativ.

Ar trebui sa tii o evidenta, cel putin pe durata regimului alimentar. Nu numai ca acest lucru te va ajuta, insa un asemenea jurnal va constitui un adevarat "catalizator" in ceea ce priveste stimularea metabolismului si procesul de ardere a caloriilor. Sistematizat, iata care sunt motivele pentru care ar trebui sa incepi sa notezi in jurnal chiar de astazi.

Vei sti cam cate calorii consumi, in medie, in fiecare zi

Daca mananci haotic, este foarte greu de crezut ca ai macar o idee despre numarul de calorii consumate zilnic. Iar daca incerci sa aproximezi, iar marja de eroare este ridicata, esecul regimului alimentar este aproape sigur. Si nu te amagi, inchipuindu-ti ca vei putea tine minte cifrele exacte, si asta in fiecare zi...

"Verba volant, scripta manent" spuneau latinii si trebuie sa recunoastem ca aveau dreptate. Prin urmare, informeaza-te asupra aportului caloric al alimentelor permise in dieta respectiva si noteaza in fiecare zi.

Vei scapa de rontaitul intre mese

Acesta este unul dintre principalii factori responsabili pentru acumularea surplusului de kilograme. Vrei o dovada? Gandeste-te ce ai mancat ieri. Asadar, iti amintesti despre micul dejun, pranz si cina - dar cum ramane cu batonul de ciocolata rontait dupa-amiaza? Sau punga de snacks-uri pe care ai golit-o pana la incheierea programului de lucru?

Vezi, tocmai despre aceste lucruri este vorba. Exemplele precedente sunt de natura sa-ti arate cat este de usor sa pierzi controlul, la o adica. Azi mai putin, maine mai mult, poimaine (poate) si mai mult... Iar apoi te intrebi unde ai gresit de nu mai poti purta fusta care pana mai acum cateva luni iti venea ca turnata.

Conditia sine qua non este sa fii cinstita cu tine insati si sa notezi cu rigurozitate, in fiecare seara. Nu uita sa scrii si despre cafelele indulcite, care, eventual, au si un mot de frisca si care sunt responsabile de circa 100 de calorii.

Vei avea un regim echilibrat

De multe ori, se intampla ca, "alunecand" pe panta regimului, sa nu-ti mai diversifici alimentatia (sunt relativ putine diete care nu permit acest lucru; majoritatea permit alternarea diferitelor alimente, in cazul in care acestea se incadreaza in cerinte din punct de vedere al numarului de calorii).

Rasfoindu-ti saptamanal jurnalul, vei avea in fata ochilor un tablou al intregii saptamani si, astfel, iti va fi mai usor sa-ti dai seama care dintre alimente nu au fost incluse. Nu uita ca secretul reusitei unei diete consta, in primul rand, in echilibrul acesteia.

Cereale integrale, lactate degresate, legume cu frunze verzi, portocale, fasole, nuci, oua, peste sau carne slaba - nici unul dintre acestea nu are voie sa lipseasca din alimentatia saptamanala.

Vei afla de ce te-ai ingrasat

Notand in jurnal, vei sti cu precizie care sunt momentele de mare slabiciune, cand simti acut nevoia de a te "infige" intr-o prajitura sau inghetata. A-ti cunoaste inamicul reprezinta primul pas catre invingerea lui, inclusiv din acest punct de vedere.

De aceea, in masura in care acest lucru este posibil, incearca sa notezi si care sunt circumstantele in care iti gasesti refugiul in alimentatie. Dincolo de faptul ca, procedand astfel, vei fi in masura sa cauti solutii cu adevarat constructive pentru probleme respective, iti vei da seama de cate ori s-a intamplat acest lucru pana cand s-au vazut consecintele...

Regimul alimentar va da, cu adevarat, rezultate

Bineinteles ca este vorba, in principal, despre motivatie si incurajare. Bunaoara, cand te simti descurajata, pentru ca ai sentimentul ca dieta nu da rezultatele scontate (sau nu atat de repede cum ti-ai dori), reciteste notitele din primele zile. Nu e asa ca, in comparatie cu perioada aceea, situatia se prezinta mult mai bine?

Poate ca acest aspect nu ti se pare foarte important, insa nu trebuie sub nici o forma neglijat. Rolul psihicului intr-un regim alimentar se poate dovedi esential. Este de preferat sa tii jurnalul sub forma unui tabel, pentru a putea trece periodic in revista numarul caloriilor. Nu uita sa rezervi o sectiune speciala unde sa notezi (bilunar, de pilda) evolutia siluetei tale. De asemenea, nu ezita sa te recompensezi pentru performantele obtinute.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristy pe 27 Oct 2008, 22:51
    Jurnal alimentar online

    Exista o aplicatie unde se poate tine acest jurnal alimentar. In maxim 5 minute (la inceput) si 2 minute (mai incolo) iti poti introduce online jurnalul tau alimentar. Aplicatia ce se ocupa de aceasta se cheama "ancheta in farfurie" si poate fi gasita pe inetrnet.

    0
    0

  • Cristy pe 27 Oct 2008, 19:38
    Jurnal alimentar online

    Exista un site unde se poate tine acest jurnal extrem de usor. In maxim 5 minute (la inceput) si 2 minute (mai incolo) iti poti introduce online jurnalul tau alimentar. Adresa este www.anchetainfarfurie.ro

    0
    0

  • Ela pe 14 Iul 2008, 23:57
    Dieta

    Nu pot spune ca sunt grasa...chiar deloc...dar tot mi se pare ca as mai putea lucra un pic la burta..etc..De cateva zile am inceput o dieta: mananc doar orez fiert..fara sare..fara nimic...DOAR OREZ...toata ziua...nu exista o limita in ceea ce priveste cantitatea...orez sa fie. Reteta e probata de mai multe persoane...(mama mea, sora mea, o verisoara si un prieten de familie au confirmat ca au slabit 5 kg pe saptamana) Nu stiu ce sa zic...sper sa functioneze. Mi`e totusi foarte greu sa ma abtin de la tot felul de fructe..legume si bunatati specifice verii...mai ales ca sunt in vacanta... Ma gandesc intruna la toate lucrurile de care imi e pofta si am si eu mari probleme cu ambitia, motivatia. Cred ca asta e tot secretul...sa incerci sa nu te mai gandesti...dar nu prea reusesc...aveti vreo idee...vreun sfat? Multumesc:) si multa bafta in continuare!

    0
    0

  • biramona19 pe 24 Mar 2008, 01:09
    vreau si eu concurs....:D

    si eu am mari probleme in ceea ce priveste slabitul :(

    0
    0

  • mihaela pe 23 Mar 2008, 15:39
    multa ambitie

    Citeam undeva k toti oameni au corpuri f frumoase si cred k este foarte adevarat,insa multi sunt delasatori sau putin preocupati de aspectul lor exterior.AMBITIA are mari implicatii ptr k ea este indispensabila intr-o dieta.Si ptr asta avem nevoie de o motivatie puternica.Eu cred k sportul,un regim echilibrat(stim cu toate ce e bine sa mancam si cat) si nu in ultimul rand ambitia de a incepe o viata mai "usoara" ne dau silueta si de aici pornesc multe realizari...:)

    0
    0

  • nicoleta pe 29 Feb 2008, 23:22
    concurs

    eu am 5 kg in plus si stiu ca pot sa le dau jos dar pentru ca de 8 ani tot tin diete sunt satula pana peste cap si nu mai am ambitie. id-ul meu de mess e nicoletavaleria. daca vrei concurs hai sa incercam impreuna o chestie. asta chiar n-am mai facut-o pana acum. ar fi haios

    0
    0

  • alexandra pe 28 Feb 2008, 21:56
    sunt speriata

    am 180 cm si 70 de kg la prima vedere am proportie buna o o greutate normala dar ma simt grasa!simt un val d grasime care ma acopera si o burta mare:am incercat sa tin cura d slabire disociata nu a mers!numai fructe ,nu a mers..apoi am incercat cura d slabire in care sunt interzise cele 6 alimente(lapte dulce,zahar faina,morcov,etc) am reviste,am citit "esti ceea c manaci" singurul lucru care m-ar ambitiona ar fi o intrecere,un concurs!"care are ambitie pana la capat!!" c sfat imi dati concret?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod