Cum sa tratezi insomnia prin masaj

In societatea actuala, somnul este pe cale sa devina un lux. Viata se deruleaza rapid, problemele se ingramadesc pe zi ce trece, iar timpul pentru odihna este din ce in ce mai scurt. Astfel, insomnia intra in viata noastra pe nesimtite si se instaleaza confortabil, provocand o multime de neplaceri. Noi iti oferim o metoda simpla de a obtine un somn placut si relaxant - masajul ayurvedic.

Exercitii pentru lupta impotriva insomniei

Inspirate din traditia yoga, exercitiile de integrare neuromusculara si neurorespiratorie ajuta la echilibrarea organismului si contribuie la coordonarea minte-corp. Iti prezentam in continuare ce exercitii trebuie sa faci pentru a te simti mai bine si a obtine unui somn mai bun.

Ce este reflexoterapia?

Reflexoterapia nu este doar o metoda de vindecare ce presupune apasarea punctelor reflexogene, ci este o adevarata filozofie. Ea ne arata care sunt conexiunile din corpul nostru, modul in care reactioneaza acesta la anumiti stimuli si cum oglindeste el conexiunile din lumea inconjuratoare.

Trateaza insomnia prin sport

Practicat cu moderatie, sportul este benefic in lupta cu insomnia. El poate avea insa si efecte mai putin placute, in cazul in care este practicat la ore nepotrivite sau daca efortul este prelungit. Afla din acest articol cum sa folosesti miscarea ca pe un aliat in lupta cu insomnia, pentru ca dimineata sa fii mai odihnita si mai sanatoasa.

Terapia cu ajutorul remediilor florale

In ultima vreme avem la indemana din ce in ce mai multe metode terapeutice, care sa ne sustina in restabilirea echilibrului interior. Una dintre cele mai profunde si eficiente este terapia cu remediile florale. Acest sistem de tratament, unic prin modul de abordare a pacientului si prin metoda de preparare a remediilor, apartine doctorului Edward Bach, talentat medic, bacteriolog si homeopat britanic (1886 -1936). Terapia florala urmareste echilibrarea traumelor psiho-emotionale, fiind consecventa principiului: trateaza persoana si nu boala. Ce sunt remediile florale Bach In primul rand, reprezinta un dar din partea naturii, flori ale unor plante salbatice si neotravitoare. Din aceste flori se prepara remedii care ne echilibreaza emotiile si ne ajuta sa vindecam acea parte a fiintei noastre atat de expusa stressului si traumelor - planurile mental si emotional. In alte cazuri, florile ne pot sustine in remedierea unor imperfectiuni ale personalitatii, care se cer a fi transformate pentru a ne putea bucura pe deplin de viata. Intre sentimente si boala exista o relatie de cauzalitate si precedenta, adica dezechilibrele emotionale preced si determina boala fizica, prin slabirea sistemului imunitar si a vitalitatii. Schimbarea atitudinii fata de boala, viata, fata de cei din jur si de noi insine determina o recuperare mai rapida, prin activarea potentialului de vindecare. Aplicatiile remediilor florale Bach • Rezolvarea traumelor psiho-emotionale;• Regasirea echilibrului interior, lasand armonia si pacea sa se reverse in vietile noastre;• Vindecarea unor afectiuni fizice, atunci cand acestea reflecta un dezechilibru interior;• Manifestarea partii pozitive a personalitatii noastre, astfel incat sa ne putem bucura mai mult de relatiile cu cei din jur;• Eliminarea stressului prin echilibrarea sentimentelor de ingrijorare, teama, nesiguranta, anxietate etc.;• Prevenirea imbolnavirilor, usurarea suferintei si combaterea bolii. Plantele, de ajutor in 7 situatii diferite Dr. Bach s-a ocupat nu numai de alegerea plantelor si imbunatatirea metodelor de preparare, dar si de clasificarea lor. Preocupat sa gaseasca o varianta de descriere cat mai accesibila, simpla si cu indicatii precise, a hotarat sa le imparta in 7 grupe, pe baza tipologiilor umane pe care le-a observat. Se poate constata cu usurinta ca fiecare grupa contine la randul ei un numar variabil de remedii. Frica (5): Plop tremurator, Corcodus, Cretisoara, Castan rosu, Trandafir salbatic;Incertitudine (6): Porumbar salbatic, Ovaz salbatic, Cerato, Carpen, Gentiana, Orz salbatic;Grija excesiva pentru bunastarea celorlalti (5): Verbina, Vita de vie, Apa de izvor, Fag comun, Cicoare;Lipsa de preocupare pentru situatia prezenta (7): Caprifoi, Vita alba, Maces, Mugure de castan salbatic, Maslin, Mustar salbatic, Castan alb;Singuratate (3): Iarba neagra, Slabanog, Viorea de balta;Sensibilitate excesiva la influente si idei (4): Nuc, Tintaura, Agrimonia sau Turtita mare, Ilice;Dezamagire sau disperare (8): Larita, Ulm, Stejar, Mar paduret, Pin, Salcie galbena, Castan comestibil, Steaua din Betleem/Balusca. Clinica AquamarinBd. Decebal nr. 6, sect. 3, BucurestiTel.: 021.326.52.90; 0745.633.474; 0724.222.522www.aquamarin.rocontact@aquamarin.ro   Click aici pentru a afla: Ce remedii florale ti se potrivesc? Click aici pentru a afla: Remediul floral pentru anxietate Click aici pentru a afla: Remediile florale Bach in lupta cu anxietatea Click aici pentru a afla: Remedii florale Bach in perioada graviditatii

Ce este terapia cu seminte?

Semintele ca stimulatori naturali sunt foarte accesibile. Unele au anumite forme, culori si sunt foarte comode in tratamentul in functie de sistemul de corespondente de pe maini si labele picioarelor.Intrucat reprezinta niste corpuri vii, semintele pot face schimb de informatii energetice si pot crea in jurul lor un biocamp. In completarea unei stimulari mecanice, prin aplicare pe punctul de corespondenta, semintele actioneaza, de asemenea, prin biocampul lor. De aceea ele poseda calitati unice ale stimulatoarelor naturale si sunt de neinlocuit in tratamentul in functie de sistemul de corespondente.De cand metodologia terapiei cu seminte pe sistemele de corespondente de pe maini si labele picioarelor a fost publicata pentru prima data in 1988, iar apoi tradusa in limba engleza, din numeroase tari ale lumii a venit un numar imens de comunicari legate de utilizarea clinica incununata de succes a acestei metode. Acest lucru demonstreaza o eficienta deosebit de mare obtinuta prin actiunea semintelor asupra sistemelor curative de corespondenta. Semintele pot fi folosite in toate metodele terapiei Su Jok, dar deosebit de raspandita este folosirea lor la tratamentul pe sisteme de corespondente. Trebuie doar ca semintele se fie alese corect si sa se fixeze la punctele de corespondenta gasite. Ce presupun cele sase energii primare? Intrucat imbolnavirile sunt legate de dezechilibrul celor 6 energii (Vant, Caldura, Arsita, Umiditate, Uscaciune, Frig), pentru amplificarea efectului semintele trebuie alese tinand cont de anumite insusiri, in speta, dupa culoare, in concordanta cu functiile celor 6 energii. Adesea, in acest caz, se merge dupa functia de subordonare. Pe Pamant, se realizeaza un schimb bio-energo-informational intre om si Natura. Inceputul vietii s-a datorat interactiunii dintre Yin si Yang, doua forte contrare (intuneric - lumina, feminin - masculin, rau - bine), care prin lupta lor permanenta au dat nastere energiei Qi. In Univers, aceasta energie se prezinta sub cinci stari fundamentale energetice: Lemn; Foc; Pamant; Metal; Apa. Aceste stari au fost denumite elemente, pentru ca aceste concepte destul de abstracte sa fie mai usor intelese si folosite. Asadar, cele 5 elemente, reprezinta forme fundamentale de manifestare a fortelor Yin si Yang. Teoria celor cinci elemente, permite intelegerea relatiilor existente intre toate elementele Naturii, prin folosirea drept model a celor 5 miscari. In cadrul celor 5 miscari, armonia urmeaza doua mecanisme diferite: genereaza si distruge. Pe langa cele 5 elemente, medicina traditionala orientala opereaza de mult cu 6 energii - Vant, Caldura, Arsita, Umiditate, Uscaciune, Frig, care sunt cauza primara a tuturor celor existente. Pe langa toate aceste energii, mai este si Lumina, care le hraneste pe toate. In conformitate cu prevederile ei, energia Vantului asigura orice deplasare, inclusiv miscarea organelor interne (inima, diafragma, stomac etc.). Caldura sustine un anumit nivel al proceselor de schimb si determina activitatea organismului viu, Umiditatea creeaza un mediu vital optim (70% din masa corpului este umiditate), iar Uscaciunea raspunde de structurile care mentin forma corpului. Arsita si Frigul regleaza toate manifestarile vitale, influentandu-le in sens contrar. Cum alegi semintele potrivite? In cazul simptomului vantului, pe punctele de corespondenta se aplica semintele albe, in cazul simptomelor de caldura si arsita - de culoare neagra, in cazul siptomului umiditatii - de culoare verde, in cazul simptomului uscaciunii - de culoare rosie, iar in cazul simptomului frigului - de culoare galbena. Semintele folosite sunt de o anumita culoare, in functie de excesul sau deficitul unui anumit organ. Ele pot avea forma organului - de exemplu, pentru pancreas, boaba de strugure, dar daca nu o ai al indemana, folosesti graul sau hrisca, pentru ca acestea contin toate aceste elemente primare. Pentru aplicarea acestei terapii este insa necesara cunoasterea unor date in plus si a unor informatii esentiale: cum functioneaza meridianele, unde se afla acestea, pe unde intra si iese energia, cum depind organele unele de altele etc. Odata intelese aceste lucruri, oricine poate aplica terapia cu seminte, chiar daca nu este cadru medical. Dorinta de a se ajuta pe sine, dorinta de a-l ajuta pe cel de alaturi este suficienta pentru a-ti trezi curiozitatea de a invata cum sa aplici aceasta terapie.

Tuina, masajul medical chinezesc

Tuinologia este o componenta importanta a medicinei traditionale chineze, care se sprijina de peste 8.000 de ani pe principiul ca materia este produsul energiei. "Tui" inseamna "impins", iar "Na" - "tras", "ciupit". Ambii termeni arata actiunea, prin utilizarea mainilor, asupra unui corp. Tuina este masajul medical chinezesc, adevarata stiinta sacra bazata pe energie. Aceasta terapie veche previne si vindeca boli numai prin metode normale, care indeparteaza blocarea meridianelor prin sporirea energiei vitale si a circulatiei sangelui, reducand deplasarile usoare de incheieturi si vindecand leziunile de tesut, ajustand functiile organelor interne, reglarea nervilor, problemele de miscare. De cand s-a initiat, aceasta arta a vindecarii a cunoscut o lunga perioada de dezvoltare. Cand o persoana avea o boala sau o durere, se obisnuia sa fie masata, iar zona ce prezenta o afectiune era framantata precum un aluat. Dupa multi ani de practica, aceasta terapie a fost numita Tuinologie. Folosirea sistematica a acestei metode manuale, combinata cu exercitii terapeutice, precum si cu acupunctura Su Jok, se dovedeste extrem de eficienta. Se folosesc manevre speciale, ce au o valoare terapeutica sporita. Bolile tratate prin masajul Tuina Masajul Tuina este neprimejdios si lipsit de efecte secundare daca este practicat de un specialist. Dintre bolile asupra carora acest masaj are efecte benefice mentionam: tortocolis, dureri cervicale, dureri de spate (dorsalgii), lombalgii (dureri de sale), dureri de coccis, maladii neurologice (paralizii, hemiplegii), cefalee, ameteli, vajaituri in urechi, maladii ginecologice, maladii psihosomatice (oboseala, insomnii), enurezis, miopie, hiperopie, constipatie, balonari si multe altele.

Sanatatea prin homeopatie

Homeopatia este o metoda terapeutica ce stimuleaza tendinta naturala de vindecare a organismului folosind medicamente numite remedii homeopate. Ea va ajuta sa atingeti un nivel mai bun de sanatate care va va permite sa renuntati la medicamente sau alte terapii si sa depasiti limitarile impuse de boala, dobandind mai multa libertate. Scurt istoric Incepand cu 1796, medicul german Samuel Christian Hahnemann a propus o noua abordare terapeutica bazata pe principiul similaritatii, similia similibus curantur. In conditiile in care la inceputul secolului XIX metodele terapeutice folosite in mod curent erau foarte agresive (cantitati mari de substante toxice, sangerare, etc.), homeopatia s-a impus ca o metoda blanda, sigura si fara reactii adverse. In prezent, homeopatia este cunoscuta si practicata in multe tari, fiind una din cele mai populare forme de practica medicala complementara. La noi in tara este recunoscuta de Ministerul Sanatatii. Este practicata de medici (specialisti sau generalisti) cu pregatire postuniversitara de specialitate. Principiile homeopatiei Homeopatia, ca stiinta, se bazeaza pe principii bine definite, formulate de Hahnemann si urmasii sai. Similia similibus curantur, principiul similaritatii, afirma ca o substanta care produce un set de simptome cand este administrata unui om sanatos, poate vindeca simptome asemanatoare la un bolnav, daca este folosita in doze foarte mici. Remediile se administreaza in doze infinitezimale. Astfel, substantele din care se prepara remediile isi pierd eventuala toxicitate si potentialul de a produce reactii adverse. In plus, prin procesul specific de diluare si dinamizare, remediile dobandesc propietati curative noi care erau prezente doar in stare latenta in substanta cruda. Totalitatea simptomelor si a caracteristicilor fizice si mental-emotionale ale unui pacient la un moment dat alcatuiesc un tablou unic, specific lui si diferit de al altor pacienti. Astfel, tratamentul este strict individualizat. Homeopatia trateaza bolnavul si nu boala. Doi pacienti cu acelasi diagnostic vor primi remedii diferite functie de simptomele fiecaruia. Tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine starii patologice actuale. Experimentele facute pe voluntari (proving) s-au facut cu fiecare remediu in parte, niciodata cu mai multe remedii in acelasi timp si aceasta regula se pastreaza si pentru tratament. In homeopatia clasica nu se folosesc amestecuri de remedii (complexisme). Homeopatia nu trateaza separat problemele fizice, cele psiho-emotionale sau mentale, ci pe toate impreuna, pacientul fiind privit ca un tot unitar. Astfel, homeopatia este o terapie holistica. In plus, pacientul nu poate fi exclus din mediul in care traieste. Pentru a gasi remediul potrivit, homeopatul trebuie sa afle nu numai caracterul exact al simptomelor, dar si felul in care pacientul interactioneaza cu mediul si cu oamenii din jur. Remediul homeopatic actioneaza asupra vitalitatii pacientului, stimuland mecanismele de aparare ale organismului. Daca boala este privita ca un dezechilibru aparut la un anumit nivel al organismului, remediul cauta sa restabileasca acest echilibru pierdut. Vindecarea are loc dinauntru spre afara, de la organele mai importante catre cele mai putin importante. Astfel, intr-un caz de astm bronsic si eczema, astmul se va ameliora mai intai, timp in care eczema persista sau chiar se agraveaza. Daca eruptia dispare de pe piele (de exemplu, folosind o crema cu cortizon), iar astmul persista sau se agraveaza, este vorba de o supresie. Boala de piele a fost impinsa in interiorul organismului, dar nu vindecata. Starea de sanatate pe ansamblu este mai putin buna, astmul fiind o afectiune mai grava. Intr-un astfel de caz nu este nevoie sa consultati si un medic internist si un dermatolog. Abordand cazul dumneavoastra ca un intreg, medicul homeopat nu trateaza separat problemele pe care le aveti, ci ca un tot unitar. Ce sunt remediile homeopate? Remediile se prepara pornind de la substante naturale, majoritatea plante, dar si minerale sau produse de origine animala (chiar unele veninuri folosite si in alte terapii). Prin diluare si dinamizare progresiva intr-o solutie alcoolica, se obtin diferite potente ale unui remediu. Acest proces numit potentare sau dinamizare face ca substantele crude de la care s-a pornit sa dobandeasca proprietati terapeutice noi. De aceea remediile sunt mai eficiente decat, de exemplu, ceaiurile preparate din aceleasi plante. Ce se poate trata prin homeopate? Orice afectiune, acuta sau cronica, poate fi abordata homeopatic. Remediile se pot folosi chiar in situatiile in care administrarea medicamentelor trebuie evitata: sarcina, alaptare, alergie la medicamente etc. Homeopatia se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, de la sugari pana la varstnici. Ameliorarea sau vindecarea depind de multi factori: vitalitate, varsta, stilul de viata, alimentatia, medicamentele folosite, durata bolii etc. Consultatia homeopata Pentru a gasi remediul cel mai potrivit, remediul similimum, medicul trebuie sa afle cat mai multe despre dumneavoastra. Legat de problemele pe care le aveti, medicul este interesat de un maximum de detalii; de exemplu, locul exact al durerii, felul durerii, momentul de aparitie, extinderea durerilor, simptomele insotitoare, cauza, situatiile in care se amelioreaza sau se agraveaza; acest lucru este valabil pentru toate simptomele dumneavoastra. Istoricul medical personal si familial; apetitul, preferintele si aversiunile alimentare, setea, reactia la temperatura, somnul, menstruatia, nivelul general al energiei; aspectele psiho-emotionale si comportamentale care sunt caracteristice dumneavoastra sunt, de asemenea, importante. Daca este necesar, homeopatul dumneavoastra va va recomanda si investigatiile necesare in colaborare cu medicul dumneavoastra de familie. Din acesta cauza, primul interviu cu dumneavoastra poate sa dureze o ora sau chiar mai mult. Toate aceste informatii sunt strict confidentiale. In ce consta tratamentul? Remediul homeopatic se prezinta sub forma de granule, tablete sau, mai rar, pulbere care se dizolva pe limba. Uneori se administreaza in apa si se ia conform indicatiilor. Frecventa de administrare este stabilita de medic si trebuie respectata intocmai. Daca sunt necesare mai multe prize, remediul trebuie pastrat la adapost de lumina si mirosuri puternice. Inainte si dupa remediu este recomandat sa nu beti, sa nu mancati, sa nu fumati si sa nu va spalati pe dinti macar 20 de minute. Pe toata perioada tratamentului (si chiar dupa aceea) este bine sa evitati cafeaua si produsele ce contin menta, eucalipt, camfor, acestea putand sa interfereze cu actiunea remediului. Daca folositi alte medicamente sau suplimente nutritionale trebuie sa informati medicul care va va sfatui cum sa procedati in continuare. Trebuie sa aveti in vedere ca unele medicamente cum sunt antibioticele, preparate pe baza de cortizon, hormonii etc. pot sa antidoteze actiunea remediului. Ce se intampla in timpul tratamentului? In saptamanile care urmeaza este probabil sa sesizati anumite schimbari: energie mai buna, somn linistit, optimism, ameliorarea problemelor fizice. Uneori simptomele dumneavoastra se pot agrava pentru scurt timp dupa ce luati remediul. Alteori organismul apeleaza la o metoda de "curatire" manifestata printr-o secretie (nazala, vaginala etc.), diaree, transpiratie, eruptie cutanala etc. Alteori reapar simptome pe care le-ati mai avut inainte. Toate acestea arata ca remediul actioneaza. Nu trebuie sa combateti o astfel de reactie folosind alte medicamente. Sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra. Situatiile acute aparute pe parcursul tratamentului, aparent fara legatura cu afectiunea de baza, trebuie semnalate medicului. Este bine sa nu luati medicamente fara sa va consultati cu homeopatul dumneavoastra. Dieta si stilul de viata in timpul tratamentului Daca este cazul, medicul homeopat va poate recomanda o anumita dieta in functie de afectiunea dumneavoastra. Uneori alimentatia incorecta sau stilul general de viata se pot concretiza in factori mentinatori ai problemelor cu care va confruntati. Constientizarea si eliminarea lor face ca tratamentul sa fie mult mai eficient. Ca regula generala, este bine pentru sanatatea dumneavoastra sa consumati alimente fara aditivi, coloranti sau conservanti si periodic sa urmati o cura de cruditati si sucuri naturale.

Bucataria chinezeasca - sursa longevitatii

Daca vorbim despre o masa bogata si cat mai variata - cam asa cum se mai intampla la noi la nunti, botezuri, revelioane sau... parastase - atunci trebuie sa nu neglijam preparatele din carne de pasare. Traditia romaneasca are, din acest punct de vedere, elemente comune cu aceea a orientalilor, caci gainile si - mai ales - puii lor, gastele, ratele, prepelitele, porumbeii si fazanii sunt delicii gasite atat in meniurile noastre traditionale, cat si pe mesele multor locuitori ai Extremului Orient. Din motive practice, ma voi opri asupra unor retete culinare mult mai la indemana oricarei gospodine: cele din carne de pui si de rata. Pui cu flori de iasomie Medicina traditionala chineza recomanda carnea de pui de gaina ca fiind de mare ajutor in cazul edemelor, pentru stoparea diareei si a urinarilor prea frecvente, precum si a metroragiilor, dar si pentru refacerea lactatiei la proaspetele mame si indepartarea starii dispeptice a acestora. Adesea, carnea de pui este prescrisa ca un remediu impotriva anorexiei si pentru cresterea in greutate a celor subponderali. Preparatul descris aici are si un efect de relaxare a sistemului nervos si reducere a tensiunilor nervoase. El tonifiaza circulatia sanguina, imbunatatind calitatea sangelui, astfel constituind un stimulent puternic al energiei fizice si indepartand anemia si starea generala de slabiciune. Intr-un castron, se amesteca o lingura de vin, doua albusuri de ou, o lingura de malai si o

Longevitate cu retete chinezesti!

Trebuie sa subliniez, inca de la inceputul acestui nou episod, ca modul in care isi iau masa chinezii - indiferent de momentul zilei - este total diferit de al occidentalilor. Traditia milenara chinezeasca este aceea ca o familie sa aiba cel putin 4-5 copii (sau, chiar 10-12!). Astfel, la fiecare masa, se adunau intre 6 si 14 (uneori, mai multi) membri ai familiei. Intotdeauna masa este umpluta cu o multime de preparate diferite. De regula, se servesc cam 10-15 feluri de mancare... Pare o adevarata orgie culinara, dar de fapt nu este asa. Constienti - de milenii - asupra importantei unei nutritii echilibrate atat din punctul de vedere al celor cinci miresme (acru, amar, dulce, picant si sarat), cat si al celor cinci energii necesare organismului (calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece), chinezii si-au pastrat nealterata conceptia de a acoperi, la fiecare masa, toate aceste principii. De aceea vom intalni, cu regularitate, atat de multe preparate la o singura masa. Secretul - daca il putem numi asa - este ca fiecare mesean va manca doar mici cantitati din fiecare fel. Astfel, nu numai ca se poate mentine o sanatate prospera, dar se exclude riscul obezitatii. Iata de ce, in serialul pe care vi l-am oferit aici, v-am adus in atentie preparate cu valoare terapeutica din diverse ingrediente - pe capitole - astfel incat, in final, sa puteti si dumneavoastra, stimate doamne si domnisoare, sa alcatuiti un meniu bogat si variat, in masura sa va trezeasca dumneavoastra si invitatilor dumneavoastra cele mai placute senzatii organoleptice. Ca atare, in acest penultim episod, va voi prezenta si cateva dintre preparatele pe baza de oua si, mai ales, din peste si fructe de mare. Oua batute cu rosii Este un preparat menit sa reduca excesul de energie "fierbinte" din organism, sa completeze lipsa de Yin, sa stimuleze secretia de sucuri gastrice si sa creasca apetitul (acolo unde este nevoie!...). Proprietatea sa de relaxant nervos il face un remediu foarte potrivit pentru cei care sufera de un sistem nervos tensionat, de stres si/sau insomnie. Mai este de remarcat la acest preparat ca, datorita faptului ca majoritatea chinezilor nu agreeaza gustul prea acru, aici se adauga si putin zahar. Daca va place mai mult gustul acrisor al tomatelor, atunci renuntati la zaharul din reteta. Intr-o tigaie, se pune la incins o lingura de ulei de gatit. Apoi se adauga 3 oua si se bat timp de 3 minute, dupa care se scot de pe foc. Se incinge din nou tigaia, punand inca o lingura de ulei si se mai pun 3 catei de usturoi pisati bine, amestecand cateva secunde. Apoi se adauga 200g tomate tocate marunt (daca doriti, adaugati si o lingurita de zahar). Se amesteca timp de 2 minute, pe foc mediu. Acum se rastoarna si ouale batute, in aceeasi tigaie si se amesteca, pe foc mic, neuitand sa mai puneti si 3 linguri de apa. Se acopera tigaia timp de 1 minut. In final, se ia capacul, se mai adauga sare, dupa gust si se transfera totul in farfurie.Un aperitiv de neuitat! Omleta cu ghimber si ceapa Medicii traditionalisti chinezi recomanda acest preparat pentru cresterea apetitului, dar mai ales ca remediu contra guturaiului, durerilor de cap, tusei si a infundarii cailor nazale. Intr-un castron de portelan, se bat 3 oua, impreuna cu o lingurita de ghimber proaspat si bine pisat, 4 bulbi de hasma taiati marunt si putina sare. Se pune la incins, intr-o tigaie, o lingura de ulei de gatit, dupa care se rastoarna amestecul din castron. Se lasa pe foc mediu, timp de 3 minute. Cu o paleta, se rastoarna omleta si se mai tine pe foc inca un minut. Acum, este gata pentru a fi servita.Ar putea sa devina omleta dumneavoastra preferata... Fara indoiala, preparatele din peste si fructe de mare va vor cuceri definitiv, deoarece chinezii sunt mari artisti ai acestor minuni culinare. In plus, veti mai afla si cateva din virtutile terapeutice uimitoare ale acestor vietati ale apelor. Rechin Gatita cu usturoi si ghimber, carnea de rechin are calitatea de a hrani sangele si de a asigura o buna circulatie a energiei vitale prin corp. Ghimbirul are un cunoscut efect de incalzire, disipand energia rece aflata in exces in organism. Preparatul descris mai jos poate invigora functia gastrica, stimuland secretarea sucurilor gastrice si, astfel, alungand durerile de stomac, problemele digestive - inclusiv meteorismul (gazele) si balonarile abdominale. Carnea de rechin nu numai ca stimuleaza apetitul, dar - conform celor mai recente dovezi stiintifice - constituie un excelent factor de prevenire a cancerului. Se pune o lingura de ulei de gatit la incins intr-o tigaie; apoi, se pun 3 catei de usturoi si 3 felii de ghimber proaspat, amestecand bine timp de un minut. Se adauga si 300g carne de rechin (taiata felii), 2 lingurite de vin alb si o jumatate de lingurita de zahar. Se amesteca, pe foc mediu si, apoi, se mai adauga 4 linguri apa, lasand sa stea pe foc inca 2 minute. Cand totul este gata, se mai pune si sare, dupa gust, si preparatul poate fi servit. Pastrav in abur Conform conceptiei chinezilor, pastravul este un echivalent al crapului chinezesc. Acesta din urma reprezinta unul dintre cele mai indragite feluri de mancare, fiind si foarte usor de gasit prin milioanele de iazuri, balti si plantatii de orez din China - deci, foarte ieftin. Atat crapul, cat si pastravul au aceleasi proprietati terapeutice, superioare - de pilda - fripturii de somon. Se stie despre carnea de pastrav si de crap ca poate ajuta la tratarea edemelor, a hepatitei, a tusei, cat si a lipsei de lapte la proaspetele mame; mai trateaza si durerile de cap, reumatismul, anorexia (lipsa apetitului), dizenteria, hemoragia anala, ulceratiile si blocajele urinare. Ceea ce este important pentru preparatul de mai jos este ca pestele sa fie proaspat, adica necongelat. Se ia un pastrav proaspat, se spala si se curata de solzi, apoi se asaza intr-un vas de ceramica de marime potrivita pentru a fi introdus in alt vas cu apa, in vederea unei fierberi tip Bain-Marie. Daca pastravul este prea mare, taiati-l in doua. Se toaca marunt 4 felii de ghimber si se unge pestele cu ceea ce rezulta. Se pune castronul cu peste in vasul cu apa clocotita si se acopera, lasand sa fiarba pe foc mediu, timp de 15 minute. Se stinge focul si se scoate vasul cu peste, se scurge orice urma de lichid si se garniseste cu cilantro (un fel de patrunjel-frunze, foarte puternic aromat, folosit adesea in Orient), 3 bulbi de hasma tocati, 2 lingurite de sos de soia si putina sare si piper, dupa gust. Inainte de a fi servit, se toarna peste peste o lingura de ulei de susan - sau de masline - incins.Un... medicament absolut delicios! Calamar cu ghimber Despre calamari, chinezii stiu ca sunt foarte buni pentru a "hrani" creierul si sangele; intaresc functia stomacului si a splinei. Preparatul descris aici este deosebit de util femeilor care sufera de amenoree (oprirea anormala a menstruatiei). Intr-o tigaie, se incing 2 linguri de ulei, dupa care se pune si o pasta din 2 lingurite de ghimber. Se amesteca cateva secunde, apoi se adauga 500g felii de calamar si o lingura de vin alb si se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit, se pun si 5g de sare, uniform intinsa peste calamar.Scurt si gustos. Dar si sanatos! Creveti cu salata verde Dintre toate produsele marilor, crevetii reprezinta subiectul cel mai atent tratat de chinezi. Aceste mici vietati au o capacitate de reproducere uluitoare si de aceea sunt consumate in cantitati mari de multi chinezi care doresc sa-si intareasca potenta si capacitatea sexuala. Crevetii aduc un mare aport de Yang, hranind cu multa energie rinichii. In combinatie cu salata verde, crevetii pot inlatura multe dintre problemele pielii, redandu-i netezimea si elasticitatea. Preparatul de mai jos este recomandat din plin si astmaticilor. Se toaca 500g creveti, se bate un albus de ou si se pun la un loc intr-un vas mare, adaugand si o lingura de malai si o jumatate de lingurita de sare. Se amesteca bine. Separat, se amesteca o lingurita si jumatate de pasta de ghimber cu doi bulbi de hasma pisati. Se incinge ulei de gatit (2 linguri) intr-o tigaie si se rastoarna amestecul de creveti tocati cu albus de ou, ca si celalalt amestec. Se amesteca timp de 2-3 minute, apoi se mai pune o lingura de apa si se continua amestecarea. Acum se poate adauga si o lingurita de ulei de susan, amestecand putin. Se transfera totul pe o farfurie mare. Se vor pregati niste rulouri din salata verde umplute cu preparatul obtinut. Astfel, se vor servi la masa. As putea continua cu alte retete de-a dreptul savuroase, dar si sanatoase. Insa mai avem de vazut si alte preparate din alte ingrediente. Si, mai ales, trebuie sa incheiem festinul nostru cu niste ceaiuri, la fel de sanatoase. Asta vom face in editia urmatoare. Pofta buna!

Longevitate cu... preparate din berbec

Promiteam, in editia precedenta, ca va voi transforma in fani ai carnii de berbecut... Iata ca ma tin de cuvant si va ofer azi cateva excelente retete cu o astfel de carne. Sa retinem ca, la chinezi, este important ca berbecul pe care il mananca sa nu fie castrat - ceea ce, prin restaurantele noastre, poarta denumirea de batal. Mai trebuie sa stiti ca aceasta carne are un bogat continut de energie de tip Yang, ceea ce ii confera calitatea de a hrani sangele, de a stimula buna circulatie sanguina si de a intari functia renala. Ca o consecinta, carnea de berbec este o adevarata Viagra naturala si, pe deasupra, foarte savuroasa. Barbatii care sufera de o slaba erectie a penisului ar trebui sa consume zilnic o mancarica de berbecut sau de miel. Nu putem neglija nici faptul ca zeama obtinuta prin fierberea a 500 g carne de berbec, impreuna cu 100 g orez si un pahar de suc de papaya - la care se mai adauga putin zahar si sare, dupa gust - poate alunga crizele de lumbago si poate vindeca beriberi. Totusi trebuie sa fim atenti la faptul ca persoanelor cu un colesterol prea ridicat nu li se recomanda consumul de carne de berbec. In schimb, este foarte recomandata persoanelor subnutrite, subponderale, dar in cantitati limitate - fiind mai greu digerabila. Sa vedem, asadar si cateva delicioase preparate cu rol terapeutic... Berbec cu cartof dulce si ciuperci Acesta este un preparat cu mare valoare tonica pentru intregul organism, fiind astfel de folos in combaterea debilitatii fizice, a starilor de epuizare fizica si in perioadele de convalescenta. Pentru a gati acest fel de mancare, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 linguri de ciuperci urechi-de-lemn1 lingura de malai2 linguri de vin alb, sec1 lingura de sos de soia250 g carne de berbec (sau miel), taiata in cubulete de 4-5 cm100 g cartof dulce3 linguri de ulei de gatit2 linguri de ceapa tocata3 feliute de ghimbir1 lingurita de ulei de susan Si, acum, sa trecem la treaba: puneti ciupercile intr-un mic castron si acoperiti-le cu apa fierbinte si lasati-le acolo timp de 1 ora. Intr-un alt castron, puneti malaiul, vinul, sosul de soia si putina sare si amestecati pana la omogenizare. Apoi cufundati bucatile de carne, pentru a realiza un invelis. Se taie cartoful dulce in bucati similare cu cele de carne. Se incing 2 linguri din uleiul de gatit intr-o tigaie si se pune carnea trecuta prin amestecul de mai sus; se lasa pana se schimba culoarea carnii, apoi se scoate din tigaie si se pune intr-un vas curat. Se incinge si restul de ulei, in alta tigaie, punandu-se ceapa tocata si ghimbirul, amestecandu-se timp de cateva secunde. Se adauga cartoful dulce si ciupercile si se mai amesteca alte 3 minute, apoi se adauga si carnea, continuand amestecarea. In final, se stropeste cu uleiul de susan si se pune sare, dupa gust. Parafrazand sintagma unui jurnalist de televiziune, as spune ca trebuie sa gustati din acest preparat, caci nici nu stiti ce pierdeti! Berbec cu usturoi Iata si un preparat care imbunatateste starea splinei si a rinichilor, avand si un efect antiinflamator. Se recomanda, asadar, in fenomene inflamatorii, dureri, raceli si amorteli in articulatii, ca si in scopul detoxifierii. Dar - cel mai interesant! - este recomandat in tratamentul nefritei cronice si a impotentei. Intr-o cratita de marime medie, se pune la fiert un litru de apa. Dupa ce da in clocot, se adauga 250 g carne de berbec taiata in cuburi de 2-3 cm si o capatana mare de usturoi, se acopera si se lasa pe foc mic, timp de o ora si jumatate. In China, carnea de berbec este considerata a fi gatita atunci cand un betisor - din cele cu ajutorul carora mananca chinezii - se poate infige usor in ea. Din cand in cand se mai adauga putina apa fierbinte, pentru a evita scaderea nivelului din oala. Mancarea se serveste calda, cu sare si piper, dupa gust. Simplu si eficace! Budinca din creveti si berbec Este un preparat menit sa refaca energia si capacitatea functionala a rinichilor. Este adesea prescris de medicii traditionalisti chinezi pentru a indeparta senzatia de rece din jumatatea inferioara a corpului, pentru a corecta unele deficiente ale aparatului urinar, pentru alinarea durerilor lombare, ale genunchilor si pentru a scadea frecventa emisiilor seminale necontrolate. Ca si preparatul precedent, si acesta poate ameliora inflamatiile renale cronice. Dintre toate alimentele naturale, crevetii au cea mai mare putere de crestere a capacitatii sexuale si de tratare a sterilitatii. Sa vedem, mai intai, lista cu ingredientele necesare: 1 lingura de malai1 lingura de apa150 g carne de berbec tocata1 lingura de ulei de gatit2 feliute de ghimbir

Longevitate cu preparate din vita

Ma bucur ca multe dintre cititoarele "Evei" sunt atat de incantate de retetele culinare chinezesti pe care le-am publicat in editiile precedente. Nu veti avea decat de castigat, atat in ce priveste imbunatatirea sanatatii, cat si in alegerea unor meniuri savuroase, cu iz exotic... Pentru astazi, va propun o lista de preparate excelente din carne de vita. Din punctul de vedere al medicinei traditionale chineze, carnea de vita are mireasma dulce si energie neutra - ceea ce o face consumabila in orice anotimp si in mai multe diete impuse de diverse boli - fiind considerata un bun tonic al splinei, stomacului, sangelui, ca si al energiei vitale. Carnea de vita este adesea folosita in tratamentul afectiunilor splinei si/sau stomacului. Dieteticienii traditionalisti chinezi recomanda supa concentrata de vita drept un aliment zilnic pentru suferinzii de diaree cronica si pentru cei cu prolaps de anus provocat de diareea cronica. Rinichii de bou sunt considerati a fi un foarte puternic tonic al capacitatii sexuale, indepartand impotenta sexuala temporara a barbatilor stresati sau complexati. Ficatul de vita este el insusi un fortifiant al functiei hepatice, contribuind si la tratarea glaucomului, a nictolapiei ("orbul gainii"), ca si la imbunatatirea acuitatii vizuale. Vita cu varza Este un preparat cu efect de "hranire" a splinei si stomacului, adica de imbunatatire a functionarii acestora; alunga durerile gastrice, stimuleaza apetitul la persoanele anorexice (fara pofta de mancare) si subponderale, creste rezistenta si forta fizica. Se prepara, mai intai, un fel de sos marinat, alcatuit din: o lingura de vin alb sec, o lingura de sos de soia, sare si piper (dupa gust) si o lingura de zahar (optional). Toate se pun intr-un castron si apoi se cufunda in acest sos 60 g de carne de vita taiata in fasii subtiri, lungi de cca 7 cm, lasandu-se cam 15 minute sa se marineze. Intr-o tigaie de fier (celebrul wok chinezesc) se pune la incins o lingura de ulei de gatit, dupa care se pun si fasiile de carne marinate. Se amesteca repede, pana cand carnea isi modifica aspectul exterior si se scoate din tigaie. La uleiul ramas in tigaie se mai adauga inca o lingura si, dupa ce s-a incins bine, se toarna 5 catei de usturoi pisat si 3 feliute de ghimbir proaspat. Se amesteca inca vreo cateva secunde si se adauga 400 g varza taiata fideluta si inca 3 linguri de apa. Se amesteca timp de 4 minute, apoi se adauga si carnea de vita, se amesteca din nou cateva secunde, se mai pune putina sare si, acum, preparatul poate fi servit. Varza se va mai pastra crocanta inca, ceea ce da mancarii o savoare naturala. Vita cu ceapa Chinezii stiu ca acest preparat are un puternic efect de imbunatatire a calitatii sangelui, precum si de intarire a ligamentelor si oaselor. De asemenea, splina si stomacul vor avea de castigat in sanatate, iar cei lipsiti de apetit il vor redobandi cu certitudine. Intr-un castron, nu prea mare, se amesteca bine o lingura de malai cu o lingura de sos de soia si o lingura de vin alb sec. Se taie in fasii subtiri si lungi de 7-8 cm o cantitate de 250 g de carne de vita si se pune la marinat in sosul obtinut. Se pun 3 linguri de ulei de gatit la incins, intr-o tigaie, si apoi se introduc fasiile de carne si 50 g de ceapa data prin razatoare, adaugand si sare, dupa gust. Se amesteca pe foc timp de 5 minute. Preparatul se serveste fierbinte. Vita cu fruct de cactus Putini romani stiu - deocamdata - despre valoarea fructului de cactus, atat ca savoare cat si ca medicament. In tot mai multe supermarket-uri din Romania a inceput sa apara in galantare acest fruct; dar, din pacate, prea putini se gandesc sa-l consume - fie din ignoranta, fie din cauza pretului. Este bine sa stim ca fructul de cactus - de altfel foarte pretuit in Orient, pentru ca se gaseste destul de rar - are virtuti terapeutice, precum aceea de antiinflamator. El are mireasma "amara" - ceea ce ii confera si proprietatea de antitermic, si energie "rece", facandu-l util in a infrunta temperaturile caniculare. Atunci cand este gatit in combinatie cu carnea de vita, el realizeaza un echilibru in organismul uman privitor la energiile "calda" si "rece". Iata de ce, in China, preparatul pe care vi-l prezint mai jos este consumat de aceia care au tulburari ale organelor digestive. Intr-un castron se amesteca o lingura de sos de soia, o lingura de vin alb si 4 feliute de ghimber proaspat. Intr-un alt castron, mai mic, se amesteca o lingura de malai cu o lingura de apa. Se pun la marinat in primul castron 90 g fasii fine de carne de vita si se lasa acolo timp de 10 minute. Se pun la incins, intr-o tigaie, doua linguri de ulei de gatit. Apoi se pun fasiile de carne si se amesteca bine, pana isi schimba culoarea. Acum este momentul sa se adauge 60 g de fruct de cactus - taiat si el in fasii lungi de 7-8 cm. Se continua amestecarea timp de 2-3 minute. La sfarsit se mai pune sare, dupa gust, se toarna amestecul de malai cu apa si se mai amesteca putin. Desigur, preparatul se serveste cald. Pentru editia urmatoare va promit niste minunate retete care - in cazul in care carnea de berbec nu se afla pe lista preferintelor dumneavoastra - va vor transforma in adevarati fani ai berbecutilor! Cu atat mai mult cu cat sunt destule femei care se cam plang de performantele sexuale ale partenerilor lor...

Solutii chinezesti pentru o viata sanatoasa

Desi perioada postului Sfintei Marii a trecut, totusi de ce sa nu alegem si unele retete culinare de longevitate bazate exclusiv pe vegetale? In China, cu exceptia calugarilor budisti, foarte putini oameni sunt vegetarieni, considerandu-se ca omul nu a fost creat pentru a manca aproape numai vegetale - de vreme ce sistemul sau digestiv este de tip omnivor si nu ca al ovinelor sau caprinelor - astfel incat numai dietele cu rol terapeutic se bazeaza numai pe preparate vegetale. Aceste diete apeleaza, in mod deosebit, la cereale, legume si zarzavaturi, dar, uneori mai adauga si ceva produse din carne. Statisticile arata ca in 1989, in China, doar 9% din caloriile necesare organismului au fost obtinute din produse animale. In 1996, cresterea economica a Chinei a facut ca si consumul de carne sa creasca putin, cu 3,8%. In contrast, in Statele Unite, procentajul de carne din alimentatie a fost in 1996 de 34%, in timp ce in Marea Britanie s-a ridicat la 35%. In mod obisnuit, in casele chinezilor, la fiecare masa vom vedea rareori mai mult de cateva bucatele de peste si de carne. Doar la ocaziile speciale carnea ocupa un loc mai important: sarbatori, musafiri de onoare sau pentru probleme speciale de sanatate. Ca atare, bucataria chinezeasca include foarte multe retete cu vegetale decat cu peste, pasari, sau alte produse din carne. Sa vedem, asadar, cateva dintre cele mai pretioase sanatatii si longevitatii... Sote de telina Se spune despre telina ca are calitatea de a aduce energie racoroasa sangelui si de a elimina energia "umeda" - cea care mareste vascozitatea fluidelor din organism: sange, secretia biliara, lichidul sinovial, limfa etc. Telina hraneste si intareste functia hepatica. Sote-ul de telina regleaza tensiunea arteriala si este recomandat persoanelor care doresc sa slabeasca. Se pun intr-o tigaie nesmaltuita 2 linguri de apa (sau, ulei de gatit) si se lasa sa se incinga. Apoi se pun 5 catei de usturoi pisati si 400g cozi de telina chinezeasca taiate in bucati de cca 2-3 cm. Se amesteca bine, apoi se adauga o lingura de sos de soia, piper si sare - dupa gust - se amesteca bine si se acopera tigaia. Se lasa pe foc mediu timp de 20-25 secunde. Se va putea manca imediat dupa ce se ia de pe foc. Spanac cu telina Acest preparat este de mare ajutor in prevenirea hipertensiunii, ametelilor, palpitatiilor, tinitus-ului (zgomot in urechi), constipatiei si tulburarilor hepatice. Atentie insa! Deoarece spanacul contine acid oxalic, el nu trebuie consumat impreuna cu branza de soia (tofu), care contine mult calciu; impreuna, ele creeaza un compus nedigerabil, care poate genera calculii renali. Se spala bine 200g de spanac proaspat, se pune intr-o cratita si se fierbe in 125 ml apa. Dupa ce a dat in clocot, se reduce flacara la minim si se continua fierberea inca 5 minute. Intr-o alta cratita, se pun 750 ml apa, impreuna cu 200 g telina chinezeasca maruntita si se aduce la fierbere. De asemenea, dupa ce a dat in clocot se reduce focul la minim si se continua fierberea inca 5 minute. Acum se scurg de apa spanacul si telina si se pun intr-un castron. Separat, se prepara un sos din 2 lingurite de ulei de susan, o lingurita de sos de soia si o lingurita de otet. Sosul final se toarna peste spanac si telina si se amesteca putin, pentru uniformizare. Se serveste cald. Vinete cu multe miresme Un asemenea preparat mareste considerabil energia vitala, invigoreaza circulatia sanguina, elimina toxinele din organism si sindromul numit in medicina chineza : "vant", adica excesul de Yang. Este foarte util persoanelor hipertensive, celor constipati, ori celor ce sufera de hemoroizi. Cantitatea mai mare de usturoi din aceasta reteta creeaza un bun antibiotic natural pentru dureri faringo-laringiene si pentru tulburari gastrice. Se decojesc si se taie in fasii 400 g vinete si, asezate intr-un castron, se pun la fiert in Bain-Marie. Separat, intr-un castron mai mic, se amesteca o capatana de usturoi pisat, o hasma taiata marunt si o lingurita de cilantro (un fel de patrunjel foarte puternic aromat, folosit des in bucataria orientala). Mai adaugati 2 lingurite de sos de soia, o lingurita de zahar brun, o lingurita de otet, o lingurita de ulei de susan si sare si piper dupa gust. Dupa ce se scot vinetele din abur, se pun in farfurie si se toarna peste ele sosul obtinut. Se mananca imediat, calde. Sunt absolut minunate! Tofu cu ciuperci Tofu - branza de soia - este considerata de medicina traditionala chineza drept un aliment cu energie racoroasa, ceea ce contribuie la inlaturarea factorului patogen numit "caldura verii", atunci cand acesta ataca stomacul si plamanii. Cu alte cuvinte, procesele inflamatorii ale acestor organe sunt calmate rapid de acest aliment. Este adesea prescris bolnavilor de diabet. Vom folosi 5 ciuperci champignon si 30 g ciuperci urechi-de-lemn, precum si 30 g petale de crin alb. Acestea se pun in vase diferite, se acopera cu apa si se lasa la inmuiat timp de o ora (ideal ar fi sa stea o noapte intreaga). Dupa inmuiere, ciupercile champignon se scot si se scurg de apa, dar se pastreaza apa in care au stat. Se scot si urechile-de-lemn si petalele de crin din apa si se scurg bine, se taie felii. Se pun la incins, intr-o tigaie, 2 lingurite de ulei de gatit si se toarna 4 catei de usturoi bine pisati si 250 g tofu (taiat in cubulete de 4 cm). Se amesteca bine, timp de 1 minut, dupa care se adauga ciupercile champignon, urechile-de-lemn si petalele de crin. Se amesteca bine, turnand si 2 linguri de sos de soia. Se mai pun si cca 60 ml din apa in care s-au inmuiat champignoanele, se acopera tigaia, se lasa focul la minim si se lasa sa fiarba timp de 10 minute. Atunci cand se servesc, se mai adauga sare si piper, dupa gust. Sunt sigur ca, daca veti incerca aceste preparate culinare, nu numai ca veti avea placerea de a savura gusturile lor excelente, ci le veti include in meniurile dumneavoastra cele mai indragite. Desigur, serialul nostru nu se opreste aici. Mai am inca multe retete care sa va poata oferi un meniu variat si, mai ales, aducator de sanatate si de viata lunga.

Supe chinezesti pentru longevitate

Continuam incursiunea - inceputa in editia precedenta - in secretele longevitatii chinezesti. Azi vom vedea care sunt retetele supelor apetisante si gustoase pe care medicii antici chinezi - de altfel niste excelenti maestri ai artei culinare! - le-au conceput cu grija si... pasiune. Trebuie sa stiti ca, in general, in China supele sunt baute la sfarsitul unei mese si foarte rar la inceput - asa cum facem noi. Am subliniat cuvantul "baute", deoarece supele sunt de obicei "usoare", adica nu prea consistente; ele au o zeama limpede, servind mai degraba la usurarea digestiei alimentelor consumate anterior si la curatarea cavitatii bucale si a esofagului de miasmele puternice lasate de acestea. Supa de berbec cu creveti Este o adevarata delicatesa! Carnea de berbec are mireasma dulce si blanda, energie "calda" si aduce un important aport de qi (energie vitala). Cu aceleasi proprietati, carnea de crevete are in plus calitatea de a hrani rinichii si de a imbunatati functia sexuala. Avand in vedere prezenta usturoiului in aceasta supa, sa remarcam proprietatile sale de aliment cu energie "calda" si mireasma picanta, care hranesc Yang-ul organismului, incalzindu-l. Reteta supei de mai jos este recomandata in mod deosebit bolnavilor cu deficiente renale, cu dureri in partea inferioara a trunchiului (bazin, abdomen inferior, lombe), celor cu stare de slabiciune, cu extremitatile membrelor reci si cu probleme ale vezicii urinare. O lingurita de malai de porumb se amesteca bine cu o lingurita de apa, intr-un mic bol si se lasa deoparte; apoi, se taie marunt 125g creveti decorticati. Se pun la incins, intr-o tigaie ceva mai adanca, 30ml (cca 2 linguri) de ulei de floarea soarelui si se pun 2 felii de ghimber proaspat, 125g carne de berbec - taiata in felii subtiri - si se amesteca bine, pe foc mic, pana ce carnea isi schimba culoarea (cam 3-4 minute), dupa care se adauga un litru de apa. Se lasa sa dea in clocot, la foc iute, apoi se mai adauga 30g usturoi pisat si se reduce flacara la minim, lasand sa fiarba incet, timp de 30 minute, fara a se acoperi tigaia. Urmeaza adaosul de creveti si o continuare a fierberii inca 2 minute. Abia acum se mai pot pune si patrunjel verde sau hasme, amestecul de malai cu apa,

Festinuri chinezesti pentru longevitate

Ca specialist in medicina traditionala chineza - dar si in calitatea de Maestru de Qigong - am adus, in cadrul acestei rubrici a revistei Eva, solutii culese din experienta milenara a asiaticilor pentru tratarea diverselor boli. Am aratat, in unele articole, valoarea terapeutica multipla a diverselor alimente comune si a bucatariei romanesti. Iata ca a sosit vremea sa aflati si mai multe despre virtutile medicinale ale alimentelor. In China, meniul tipic al unei familii consta din unul sau doua preparate vegetale, un preparat proteinizant cu branza de soia, peste, fructe de mare sau carne gatita cu legume, sau ciuperci, un bol de orez si, adeseori la urma, o supa. Numarul felurilor de mancare depinde de numarul persoanelor la masa. Obiceiul este ca fiecare fel sa fie impartit intre toti mesenii, asa incat, cu cat sunt mai multi la masa, cu atat mai mare va fi varietatea de preparate. Atunci cand se asaza la masa cate sase-opt persoane, putem spune ca are loc un adevarat festin. Deci, cu cat mai multi la masa, cu atat mai mare buna dispozitia! Conform principiilor traditionale ale chinezilor, mancarea este preparata pentru a bucura pe meseni. Varietatea este la fel de importanta ca si aromele, gusturile, mirosul, aspectul si valoarea nutritiva. Inteleptii antici chinezi spuneau ca "atunci cand esti intr-o buna dispozitie pentru a aprecia o mancare, corpul se relaxeaza, sistemul digestiv devine cel mai important si, astfel, vei beneficia de zece ori mai mult de valoarea hranei". Daca, dimpotriva, esti tensionat, ingrijorat ca te ingrasi, sau te simti vinovat de ceea ce mananci, atunci nu te vei mai bucura de hrana si iti vei face mai mult rau decat daca ai comite cele mai nesanatoase greseli de nutritie. Starile noastre psihice negative conduc la tulburari digestive, pierderea factorilor nutritivi din organism, o scadere a energiei fizice, precum si la stagnari ale unor procese fiziologice sau ale unor fluide din organism si, nu in ultimul rand, la un dezechilibru in raportul Yin-Yang. Cu alte cuvinte, atunci cand nu stii sa te bucuri de mancarea pe care o consumi, poti sa te imbolnavesti. Asadar, este important sa fim relaxati la masa. Poate ca de aceea este bine sa te asezi la masa cu alte persoane dragi. Chinezii considera ca a manca o cantitate mare dintr-un singur fel este foarte nesanatos. Daca ar fi sa comparam cantitatea unei portii dintr-un fel de mancare recomandata de traditia chineza cu aceea obisnuita la romani, am vedea ca felul romanesc este o data si jumatate mai mult. In cele ce urmeaza, mi-am propus sa va prezint - de-a lungul a trei episoade - mai multe dintre preparatele recomandate de chinezi ca adevarate "festinuri ale longevitatii". Cele mai multe dintre acestea sunt pregatite in celebrul "wok" (tigaia de fier a chinezilor) si sugereaza prajirea fara ulei. Totusi, deoarece uleiurile se incing mult mai tare decat apa, gatitul cu ulei devine mai rapid decat cu ajutorul apei. Uleiurile sunt recomandate pentru preparatele din peste si carne. Cel mai adesea, in China, se folosesc uleiul din arahide si cel vegetal. De asemenea, pot fi folosite uleiul de masline si cel de porumb. Uleiul de susan - obtinut din semintele prajite - este folosit la preparatele reci. Carnea animala este considerata de chinezi a contine unele toxine care pot fi eliminate numai printr-o gatire puternica, adica la temperaturile ridicate la care ajung uleiurile. Dimpotriva, legumele si zarzavaturile trebuie preparate la temperaturi care sa nu altereze continutul de enzime si vitamine. Acestea trebuie sa se inmoaie putin si sa devina usor digerabile. De aceea, nu este necesara gatirea vegetalelor n ulei, iar in retetele pe care vi le voi oferi aici veti vedea ca, in cazul in care se cere prepararea vegetalelor in ulei, atunci aceasta va fi efectuata un timp foarte scurt. Incepem seria retetelor "festinurilor longevitatii" cu: Gustari si aperitive Gustarile nu reprezinta un obicei tipic al chinezilor, asa cum sunt privite pe la noi. Totusi, atunci cand stau la palavre, chinezilor le place sa consume diverse seminte uscate. Totodata, in restaurantele lor intalnim adesea si gustarile, ca si aperitivele (alune, bucatele mici de carne rece, felii de ghimber, salata de alge sau meduza deshidratata), ceea ce nu se va gasi si prin casele oamenilor. Tofu cu hasmeAcest preparat are calitatea de a trata bolile provocate - conform limbajului medicinii traditionale chineze - de agentii patogeni exogeni Fierbinte si Uscat, reface energia vitala si elimina factorul Fierbinte. In mod deosebit, afectiunile provocate de acesti factori la nivelul cavitatii bucale, faringelui si cavitatii nazale (de pilda: guturai, tuse, rinita acuta). Se pun 500g tofu (branza de soia) intr-un bol si se arunca peste acesta 100g hasme(patrunjel cu frunze crete) taiat marunt; se asezoneaza cu 2 lingurite de ulei de susan, 2 lingurite de zeama de lamaie, o lingura de sos de soia si

Yoga: Regaseste-te

Traiesti intr-un spatiu/timp accelerat. Te-ai intrebat vreodata de ce? Dece nu ai timp sa gandesti si sa faci ceea ce vrei? Sau ce/cine te facesa vrei, sa gandesti?Te simti intrata in tipare, conditionata de aceleasi obiceiuri,constransa, limitata in cutiuta ta albastra in care existi si abiarespiri. Ai devenit un "corp ranit automat" fara viata privata, gandurisi experiente proprii. Nu mai ai asupra a ce sa reflectezi, nu mai ai cesa vindeci, consumand imagini si emotii "la conserva". Esti standardizata,un alt produs scos pe "banda rulanta" a societatii, ai devenit incapabilasa reprezinti, sa te reprezinti!De aceea o metoda de auto cunoastere, prin care constientizezi ceea ce teingradeste poate fi cheia cutiutei. Yoga este una dintre metode, fiind unproces de deschidere, de trecere peste limitele fizice si conceptuale.Sa vedem ce este Yoga (sau ceea ce nu este):- Nu este covorasul care te zboara prin nori si stele dupa care te aruncade la etajul 6!- Nu este "o substanta vascoasa pastelata" care inlocuieste carnea!- Nu este pastiluta albastra care te sustrage din lumea ta mohoratasi-ti arata monstrii de langa tine!Etimologic Yoga inseamna uniune, uniunea corpului cu mintea, uniuneamiscarii si a respiratiei, a gandului si a actiunii, a dorintei si aintentiei...Putem considera yoga un copac cu multe ramuri, technicile sale imposibilde enumerat complet, tinand cont de diferitele inclinatii si aptitudiniale oamenilor.Hatha Yoga, una dintre ramurile yogai, este cea mai raspandita disciplinain vest din cauza abordarii sale pragmatice. Lucrezi cu corpul pentrua transforma mintea, proces prin care si corpul se transforma, serecalibreaza, energizeaza, si are o remarcabila capacitate de a oferi maimult decat i se cere. Urmaresti sa slabesti sau sa te revitalizezi? Vreisa scapi de dureri de spate, de umeri tensionati? Te vei regasi cu ominte calma, mai multa concentratie si determinare, o enorma rezerva deenergie fizica si mentala, entuziasm si voie buna!Incepem de azi un serial despre Hatha Yoga; iti vom prezenta, in fiecarearticol, cate o postura specifica, cu detaliile cuvenite, pe care o veiputea practica singura acasa.Cum practici yogaYoga in viata de zi cu ziStarurile iubesc yogaPostura camilei (Ushtra-asana)Postura luptatorului - prima variantaPostura luptatorului (varianta 2)Postura eroului Virasana in SanscritaLegs raise - Ridicarea picioarelorPostura podPostura PestePostura copiluluiPostura semi-lacustaIntiderea intensa a spatelui in Sanskrit PascimottanasanaPostura munteluiTriunghiulTriunghiul inversatYoga in viata de zi cu ziPostura diamant (Vajra-asana)Postura eroului Virasana in SanscritaPostura luptatorului - prima variantaPostura luptatorului (varianta 2)Cum practici yogaPostura regele dansului (Nataraja-asana)Postura inclinata (Dhanura-asana)Postura salutului (Anjanaya-asana)Postura aducerea capului la genunchi (Janu Shirshasana)Intiderea intensa a spatelui Cele 3 membre in fata unui picior (Triang Mukhaikapada pashimottanasana)Yoga: Postura Scorpionului (Vrischika-asana) Postura pomului (Vrksasana) Postura vulturului - GarudasanaPostura semi-luna - Ardha ChandrasanaPostura camila (Ustrasana) Postura Baddha Konasana-Baddha Postura Cobrei (Bhujangasana in sanscrita)Postura cainelui varianta cu fata la sol (Adho mukha svanasana)Postura cainelui varianta cu fata la cer (Urdhva mukha svanasana) Postura lacustei Postura croitorului lasat pe spate (Supta Baddha Konasana in sanscrita) Cei 5 tibetani Yoga - Tibetanul 2 Al treilea tibetan Al patrulea tibetan Al cincilea tibetan

Astmul tratat naturist dar nu numai

Daca ar fi sa incep cu statistici, atunci ar fi important sa subliniez faptul ca astmul este o afectiune respiratorie a carei prezenta se face remarcata la aproximativ 5% din populatia Terrei.Ea debuteaza, de regula, la varste cuprinse intre 5 si 15 ani, manifestandu-se prin crize de dispnee (jena respiratorie) paroxistica siflanta - prin contractia brutala a muschilor care comanda deschiderea si inchiderea bronhiilor - asociata cu edemul si hipersecretia mucoaselor cailor aeriene (faringe laringe, trahee, fose nazale).Asa cum sustine si medicina Occidentala, traditia medicala chinezeasca considera astmul drept o boala - in general - ereditara. Ea poate fi contractata prin instalarea reactiilor alergice la polen, fecalele animalelor, sporii din atmosfera, sau chiar unele alimente. Se mai stie ca singurele remedii de urgenta, in atacurile de astm, sunt antihistaminicele - precum epinefrina - si in cazurile foarte acute administrarea de oxigen.In conformitate cu principiile medicinii traditionale chineze (MTC), astmul constituie o dizarmonie a unuia sau mai multor sisteme de organe, dupa cum urmeaza: 1) centrul aparatului digestiv (splina-pancreas-stomac-intestine), 2) rinichi-suprarenale si ficat/vezica biliara, 3) inima si plamanii. Cel mai adesea, toate aceste sisteme prezinta malfunctiuni, dar unul dintre ele este cel mai dezechilibrat. Astfel de dezechilibre sunt corectate printr-o dieta adecvata, conform tipului de sindrom - asa cum sunt categorisite in MTC: Rece, Fierbinte, cu mucus sau deficient. Astfel de dizarmonii sunt sustinute - de cele mai multe ori - de obiceiuri nutritioniste gresite si chiar de un mod de viata stresant.Asadar, primul pas pe care trebuie sa-l faca orice bolnav de astm este acela de a-si regla dieta. In vreme ce urmatorul pas este, evident, evitarea surselor de declansare a crizei, enumerate mai sus. Aici, intervin metodele pe care le recomanda un Maestru de Qigong: practicarea exercitiilor speciale respiratorii, asa cum sunt cele de Qigong, care nu pot expune bolnavul nici unui risc - daca sunt efectuate sub indrumarea unui maestru veritabil - precum si renuntarea la fumat, la expunerea la oboseala excesiva (prin activitati de munca, sau chiar prin activitati sexuale exagerate), completate cu o nutritie corecta. Va pot recomanda si cursurile de nutritie si dietoterapie chineza ale Fundatiei Romane Qitaky (vezi programarea cursurilor pe site).Referitor la dieta, trebuie sa retineti cateva sfaturi generale. Bolnavul de astm va renunta la consumul unor toxine inutile, cum ar fi: cafeaua, alcoolul, ceaiul negru concentrat, grasimile si prajelile. In schimb, se vor consuma din plin verdeturi, fructe, diversele tipuri de fasole (incluzand aici si soia, nautul, lintea). Mai putina carne si grasimi - chiar cele vegetale. Se vor evita alimentele picante, excesiv de acre, sau sarate, ca si cele prea dulci. Mesele trebuie sa aiba regularitate, fara excese cantitative, iar cina sa ia sfarsit cu trei ore inainte de culcare. Mancarea trebuie mestecata lent, cu rabdare. Se vor consuma multe lichide, insistand asupra apei plate si sucurilor naturale de fructe. Se va mai evita si inghetata (de orice fel) si toate produsele derivate din laptele de vaca - acestea fiind inlocuite cu cele din lapte de capra.Metode de tratament Cat priveste metode de tratament propriu-zis, recomandarile sunt de a se desfasura activitati in aer liber - nepoluat cu fum, substante volatile ori praf - baile calde alternate cu dusuri reci scurte (pentru a raci doar suprafata corpului), evitandu-se situatiile care provoaca senzatii reci, fiori. Alimentele bogate in clorofila si vitamina A, precum caisele (nu mai mult de cinci/zi), dovleacul, morcovii, frunzele de mustar si - in general - toate verdeturile sunt in masura sa protejeze plamanii si sa intretina regenerarea celulara.Un ceai-infuzie din: - seminte de in (Linum usitatissimum)- lemn dulce (Glycyrhiza glabra)- seminte sau/si frunze de lobelia (Lobelia inflata)- frunza sau/si floare de Verbascum thaspus, in parti egale, baut de 2 ori/zi (la pranz si seara), este foarte valoros. Ceaiul trebuie strecurat foarte bine, printr-o panza de bumbac.Samburii de caise, inmuiati cateva minute in apa fierbinte si curatati de cojite, pot fi striviti si frecati pentru a obtine o pasta, la care se adauga putin cate putin lapte de capra, pana se obtine un fluid mai putin consistent. Solutia se obtine din 15 samburi. Se bea o data pe zi, dimineata, cu 15 minute inainte de micul dejun. Bai cu cimbrisor Se prepara o infuzie din 10 litri apa cu 40 lingurite de planta uscata. Nu se strecoara. Seara, inainte de culcare, pacientul - dezbracat la jumatatea superioara - isi toarna pe cap si pe torace infuzie, recuperand-o in acelasi vas. Se foloseste o cana sau un ibric si se continua procedura pana cand temperatura lichidului scade la un nivel neconfortabil. Apoi, pacientul se sterge bine si se culca, invelit foarte bine. Infuzia poate fi refolosita de inca 2 ori.Se efectueaza aceste bai timp de 6 zile. In perioada celor 6 zile, se bea si un decoct din 2 linguri de cimbrisor in 250 ml apa. Se pune planta in apa rece seara si se lasa pana dimineata. Apoi, se pune la fiert pe foc mare. Dupa primul clocot, se continua fierberea pe foc mic pana scade apa la jumatate. Se bea in inghitituri mici, in aceeasi dimineata. Automasaj reflexologic Se executa un masaj circular, ferm, pe punctul corespunzator Timusului, situat pe stern, la o treime de capatul superior, (de regula, punctul este dureros). Durata masajului este de circa 2 minute si se face in momente de liniste, cand pacientul se poate concentra la ceea ce face si la scopul masajului. Masajul se poate efectua de maximum 2 ori/zi. Exercitiu de respiratieSe localizeaza un punct pe mijlocul valului palatin, imediat deasupra danturii. Se inspira profund si lent, impingand varful limbii in acest punct. Apoi, se expira la fel de lent, asezand limba in pozitia sa fireasca. Se repeta tehnica de 10 ori. Acest exercitiu poate fi practicat zilnic, oricat de des.Pentru bolnavii mai varstnici, va ofer o reteta foarte simpla: sucul proaspat de ghimber. Se da prin razatoare o cantitate de 500 g ghimber proaspat si se pune intr-o panza curata pentru a fi stors sucul din el. Se pune sucul intr-o tigaie mica, se incinge pe foc mic, adaugandu-se 8 linguri de zahar brun. Se amesteca bine, pana la dizolvarea zaharului si se ia de pe foc atunci cand da in clocot. Se toarna intr-o cana de portelan si se bea fierbinte.Si, inca o reteta, valabila pentru orice suferind de astm: portocala in lut. Se poate folosi o cantitate de 500 g argila fina, care se amesteca - intr-un vas - cu suficienta apa pentru a alcatui o pasta consistenta. Se inveleste o portocala in pasta de argila si se pune in cuptor la 350 grade, timp de 10 minute. Apoi, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se inlatura lutul, sub jet de apa, se taie portocala in doua si se mananca miezul cald.Iar, daca doriti o metoda specific chinezeasca, atunci iat-o: tratati astmul cu cate un catel de usturoi - putin strivit - fixat cu plasture pe centrul fiecarei talpi! Se schimba catelul de usturoi la fiecare 24 ore. Secretul acestei metode il puteti afla numai daca veti urma un curs de initiere in Qigong.

Oul cel de toate zilele...

Ouale sunt hrana cea mai ieftina si consistenta. El nu poate lipsi din preparatele noastre, cu exceptia, poate, a perioadelor de post religios.Putini stiu, insa, ca ouale de gaina au si proprietati terapeutice extrem de interesante. Chinezii au descoperit, inca din antichitate, felul in care oul poate deveni un medicament. Stiati, de pilda, ca astfel de oua pot trata cu succes congestia ochilor, diareea sau arsurile? Desigur, multi dintre noi stiu ca celebrul chaud d'oeufs este util in calmarea durerilor provocate de laringita acuta. Dar, cati stiu ca poate inlatura senzatiile de dureri in zona inimii (angor cardiac) la gravide? Un singur ou proaspat amestecat cu 2-3 lingurite de vin de orez este reteta simpla pentru asemenea cazuri.Vom vedea, in cele ce urmeaza, ca luate si separat albusul, respectiv galbenusul de ou pot produce preparate medicinale uimitoare. Daca ne vom referi, mai intai, la oul intreg, iata cateva retete interesante:•Daca doriti sa va imbunatatiti acuitatea si claritatea vederii, folositi 20 oua proaspete pe care le fierbeti bine, pana devin tari. Apoi, se strivesc, cu tot cu coaja si puneti-le din nou la fiert impreuna cu 500 g soia neagra, timp de 2-3 ore, pana cand atat ouale cat si fasolea se inmoaie bine. Se indeparteaza boabele de fasole, se scurg ouale si se depoziteaza intr-un borcan curat cu capac. Se mananca 2-3 astfel de oua, curatate de coji, in fiecare zi, pana la atingerea rezultatelor dorite.•Neurodermita si psoriazisul pot fi tratate cu un preparat din 2 oua foarte proaspete care se tin vreme de 7 zile in otet. Apoi, se scurge otetul si se sparg ouale, intr-un vas steril, amestecandu-se pana la omogenizare. Preparatul se va pastra la rece, ferit de lumina. Se unge pielea in locurile afectate, timp de 1-2 minute, de mai multe ori pe zi. Tratamentul nu trebuie intrerupt, deoarece este posibila recidivarea.•Cantaretii si cantaretele trebuie sa mai invete o metoda de a-si "unge" si proteja gatul inainte de un concert: se pune la fiert - in apa rece - un ou; in momentul inceperii clocotului, se extrage ou, se face o mica gaura in coaja si se suge pe acolo numai albusul. Aplicand acest procedeu timp de 3-4 luni, se poate recapata o voce alterata, sau inlatura raguseala si inflamatiile faringo-laringiene.•Un amestec de albus de ou cu vin de orez poate trata arsurile si ulceratiile pielii. Statisticile medicale chineze actuale arata ca albusul de ou, obtinut in conditii foarte sterile, da rezultate excelente in vindecarea arsurilor de gradul I si II pe suprafete de 10-20% din corp, perioada de tratament variind intre 10 si 31 zile.•Femeile care doresc sa-si reia menstruatia normala dupa nastere pot sa bea un amestec din albusul unui ou cu 3 lingurite de otet de orez, zilnic, pana la obtinerea rezultatului.•S-a remarcat in spitalele chinezesti un procentaj foarte bun de femei vindecate de cervicita si/sau distrugerea colului uterin prin introducerea unui tampon imbibat cu albus de ou steril, chiar in col. Tratamentul se repeta timp de 3-5 zile si nu se aplica in timpul menstruatiei.•Un amestec in parti egale de albus de ou cu ulei de susan poate alcatui medicamentul ideal pentru tratarea otitei medii supurante, daca se toarna cate 4-5 picaturi zilnic, in urechea afectata.•Si galbenusul de ou are proprietati la fel de surprinzatoare. Nu numai ca poate calma tusea convulsiva la copii, daca este amestecat cu lapte cald, dar uleiul extras din el poate fi un excelent unguent pentru tratarea arsurilor de gradul I si II, producand o senzatie de racorire si nelasand loc pentru cicatrici. Iata si cum se obtine uleiul din galenus: se fierb 10 oua pana devin foarte tari; se extrag galbenusurile si se strivesc, se freaca bine. Se pune amestecul intr-o tigaie bine incinsa, pe foc mare, amestecand in continuu pana se innegreste, moment in care se degaja extractul uleios. Se varsa tot continutul tigaii intr-o panza permeabila si se stoarce pentru a se separa uleiul.•Uleiul extras din galbenusul de ou este la fel de eficient si in tratamentul ulcerului varicos.•Sa mai adaugam ca galbenusul de ou fiert, consumat in cantitati mari, zilnic, poate ajuta pe cei ce doresc sa renunte la viciul fumatului.Nu trebuie sa uitam nici de coaja oului de gaina, ale carei virtuti medicinale sunt cunoscute - partial - si de romani :Amestecand 7 g de praf din coaja de ou cu un pahar de vin de orez, puteti scapa de un discomfort gastric, daca il consumati de 2 ori pe zi.Cei care sufera de hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si/sau duodenal pot scapa, in scurt timp, daca se bea zilnic cate un pahar de apa calduta in care s-au dizolvat 4g de praf fin de coaja de ou coapta bine in cuptor.Amestecati bine 12 oua, bine batute, cu 500 g zahar candel si 500 g vin de orez; coaceti amestecul intr-o tigaie pana se ingalbeneste. Mancati cate o lingura din preparat, inainte de fiecare masa, pentru a scapa de spasmele gastrice.In multe spitale din China se speculeaza calitatile hemostatice ale prafului din coaja de ou (bine sterilizata). Se obtin rezultate excelente in cazul plagilor sangerande, sau pierderilor de sange prin voma, tuse sau fecale. Se folosesc 6g de praf de coaja de ou cu putina sare si o fiola de vitamina C, care se administreaza timp de 2 pana la 7 zile.Medicii chinezi sustin ca administrarea a cate 3g de astfel de praf, de 3 ori pe zi, poate alunga iritatia alergica a pielii, urticaria, astmul bronsic si mirosul neplacut degajat de cavitatea bucala.Asadar, sa privim cu mai mult respect gaina si ouale ei care se dovedesc a fi... de aur.

Cimbrul, cimbrisorul si minunile lor

Cunoscut si sub denumirile de cimbrisor de gradina, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, lamaioara, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris L) este o mirodenie inrudita cu cimbrisorul si cu cimbrul de camp (Thymus serpyllum).In unele tari, precum Spania, Franta, Italia, Portugalia, Maroc, sau in Siberia, el creste spontan, in salbaticie, la altitudini mari, in vreme ce in altele cimbrul este cultivat. Romania, alaturi de Elvetia, se numara printre putinele tari europene care cultiva aceasta planta.Marturiile antice, din vremea civilizatiilor greaca si romana, apartinand lui Theofrastus, Dioscoride sau lui Apicius Caelius, descriu multe rafinamente culinare din care nu lipseste cimbrul. El este recomandat cu multa atentie, dand de inteles faptul ca erau cunoscute nu numai virtutile sale culinare, ci si cele medicinale.Specialistii farmacologi au identificat in continutul cimbrului uleiuri volatile, precum carvacrol, cymol, x1-pinen, 1-borneol, linalool, cat si peste 10% tanin. Aceste componente chimice naturale fac din cimbru un excelent remediu impotriva infectiilor intestinale, in afectiuni pulmonare sau renale. Ceaiul dintr-un amestec de cimbru cu podbal si musetel, indulcit cu zahar candel, trateaza foarte eficient guturaiul. Sucul de cimbru amestecat in proportie de 1:7 cu sirop de zahar poate trata cu succes tusea convulsiva, daca se administreaza cate o lingura la fiecare ora. La fel de utila in tratarea tusei convulsive este si combinatia de cimbru, coacaze si roua cerului (Drosera rotundofolia), din care se prepara un alt ceai.In afectiunile reumatismale, ca si in alte afectiuni insotite de febra foarte ridicata, impachetarile sau baile cu cimbru sunt foarte utile.Alcoolul de cimbru 3% este un excelent dezinfectant al pielii dar si un factor antiedematos al membrelor superioare si inferioare.In medicina populara, ceaiul de cimbru se administreaza in multe afectiuni: contractiile uterine, colici, dureri de cap, tusea comuna, tusea convulsiva (se prepara un ceai din amestec de cimbru, patlagina si radacina de toporas), tuberculoza, retentia de urina, tulburari gastrice. Datorita continutului de ulei volatil, cimbrul se recomanda in amestecuri pentru bai aplicate copiilor cu diverse afectiuni ale cailor respiratorii, preparandu-se un ceai in combinatie cu menta, musetel, radacina de obligeana, flori de tei, levantica, soc, melisa, maghiran si coada soricelului. Nu trebuie sa uitam nici de calitatile de tonic nervos ale cimbrului, ceea ce il face o componenta de nelipsit in amestecurile aromatice si impachetarile cu plante.Spre deosebire de cimbrul Thymus vulgaris, cimbrul de gradina (Satureja hortensis) mai este denumit si cimbru brun sau cimbru mirositor. Analiza de laborator indica un continut de substante uscate (28,1%), albumina bruta (5,6%), grasimi (1,6%), zahar (2,4%), extracte azotate (9,2%), fibre (8,6%) si cenuse (2,1%).O infuzie din cimbru si cimbrisor poate fi o excelenta compresa fierbinte pentru combaterea edemelor si carceilor la femeile gravide. Stomacul este organul care beneficiaza cel mai mult de calitatile cimbrului de gradina, alaturi de sistemul nervos. De aceea infuzia din aceasta planta este foarte eficienta in tratarea diareei acute si cronice, dar si in cazul starilor de iritabilitate nervoasa.Cimbrisorul (Thymus serpyllum L.), numit si cimbrul ciobanului, balsama, iarba cucului, timian, schinduf sau tamaita, creste spontan, pe coline, ogoare, in poiene cu sol uscat, in luminisuri de padure si pe stancile montane din zona cu clima temperata a Europei, in Asia, Africa de Nord, Abisinia, America de Nord, dar si in Scandinavia si Islanda. El contine uleiuri volatile (in special borneol, cineol, carvacrol si timol), precum si taninuri, substante amare, albumina, o rasina elastica, saruri de calcar.Fiind un excelent dezinfectant, cimbrisorul este folosit nu numai ca expectorant in tratamentul tusei comune si tusei convulsive, ci si in cazul infectiilor intestinale, renale si ale vezicii urinare. El este, in acelasi timp, un stimulent al metabolismului si un bun vermifug, ca si un absorbant al gazelor intestinale. Uleiul foarte concentrat de cimbrisor este un remediu puternic contra gutei, reumatismului, sciaticii, cat si a durerilor de cap, migrenelor, sau a senzatiilor de greata. Tinctura de cimbrisor se introduce in spalaturile aplicate copiilor cu debilitate fizica sau rahitici.Pernutele umplute cu cimbrisor si incalzite in abur trateaza cu succes durerile dentare, inflamatiile si crampele. Se spune despre celebrul parinte-medic Kneipp ca ar fi utilizat cimbrisorul pentru a trata reumatismele si paraliziile.Asadar, daca ar fi sa tinem seama de toate cele de mai sus, este clar ca nu putem sa nu mentinem cimbrul si cimbrisorul in topul mirodeniilor folosite in alimentatia noastra. Totusi, medicina traditionala chineza ne sfatuieste ca este bine - ca orice om intelept - sa nu exageram cu consumul acestora, avand in vedere continutul lor de energie calda care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioadele caniculare), sau unele afectiuni cardio-vasculare.de Adrian FloreaMare maestru al Federatiei Mondiale de QigongSpecialist in medicina traditionalawww.qitaky.ro

Regasirea tineretii

ADN-ul este cea mai importanta macromolecula din organism si orice lezare adusa acesteia reprezinta cauza fundamentala a imbatrinirii premature sau a bolilor cronice degenerative; procesele care afecteaza ADN-ul incep chiar din momentul conceptiei si sunt accelerate o data cu inaintarea in virsta.ADN-ul este permanent bombardat de neprevazutul din mediul inconjurator - o mare vina o poarta alimentatia incorecta, excesiv procesata, precum si factorii de poluare din mediu (noxe industriale, pesticide, gaze de esapament, etc.). Totusi, cercetatorii au identificat recent compusi naturali specifici cu efecte farmaceutice numiti "nutraceutice" care pot stopa deteriorarea produsa de radicalii liberi si pot initia procese de reparatie a ADN-ului, cum ar fi C-Med-100 ® din gama de suplimente nutritive innovatics ®, produse de Innovatics Laboratories Inc. din SUA. Imbatrinirea poate fi un proces natural de inaintare in virsta sau poate fi asociata cu o boala cronica progresiva. Nu poti opri trecerea timpului, dar poti controla felul in care te afecteaza; unii oameni imbatrinesc frumos, aratind cu 10 ani mai tineri decit sunt in realitate. Desi zestrea noastra genetica determina felul in care imbatrinim, exista si alti factori care influenteaza acest proces.Cum imbatrinim de fapt si cum putem modifica rata propriei noastre imbatriniri?Au fost propuse multe teorii privind imbatrinirea, dar nici una nu explica procesul in totalitatea lui. Cu toate acestea, doua dintre teorii sunt sustinute de dovezi semnificative obtinute experimental sau prin observatii directe. Prima o reprezinta teoria controlului genetic. Modul in care imbatrinim si cat de repede se desfasoara acest proces este codat in materialul nostru genetic, ce boli contractam si cit de mult traim sunt programate in celulele noastre de la nastere. Ne raportam imbatrinirea la cea a parintilor si a bunicilor nostri si ne-o comparam cu cea a contemporanilor. Cei mai multi intuiesc ca anumite boli se transmit ereditar si ca trebuie sa fie constienti de posibilele riscuri.Totusi, mostenirea noastra genetica nu ne condamna sa imbatrinim la fel ca ceilalati membrii ai familiei. Putem face o alegere constienta evitind anumite neajunsuri datorate mediului sau alimentatiei.A doua este teoria imbatrinirii datorata actiunii radicalilor liberi si este in strinsa relatie cu genomul in sensul ca analizeaza factorii ce au impact asupra expresiei genice si constituie o baza pentru modificarea modului in care imbatrinim. Teoria radicalilor liberi explica aparitia mutatiilor si felul in care putem depasi consecintele imbatrinirii ce deriva din vatamari, infectii sau alti factori lezionali.Poti controla deteriorarea produsa de radicalii liberi printr-o alimentatie adecvata, prin administrarea de substante antioxidante si de suplimente nutritive. XE "free radical theory of aging." Denham Harman M.D., cercetator in fizica medicala din cadrul laboratorului Donner al Universitatii din California, Berkeley a conceput teoria radicalilor liberi in 1956. El a sustinut ca reactiile radicalilor liberi, indiferent de modul de initiere sunt responsabile pentru deteriorarea progresiva a sistemelor biologice de-a lungul vietii unui individ. Teoria lui s-a bucurat de interesul intregii comunitati stiintifice si acum ea este considerata ca fiind cea mai valida teorie despre imbatrinire. - M.D., cercetator in fizica medicala din cadrul laboratorului Donner al Universitatii din California, Berkeley a conceput teoria radicalilor liberi in 1956. El a sustinut ca reactiile radicalilor liberi, indiferent de modul de initiere sunt responsabile pentru deteriorarea progresiva a sistemelor biologice de-a lungul vietii unui individ. Teoria lui s-a bucurat de interesul intregii comunitati stiintifice si acum ea este considerata ca fiind cea mai valida teorie despre imbatrinire. Expertii in teoria radicalilor liberi de la Universitatea din California, au calculat ca o celula umana este bombardata de 10 000 de radicali liberi pe zi. Suma acestor impacte reprezinta ceea ce se numeste stresul oxidativ. Astfel, radicalii liberi sunt considerati principalii vinovati in procesul de imbatrinire prematura si in aparitia bolilor cronice asociate virstelor inaintate, pentru ca au capacitatea de a produce schimbari aleatorii , mutatii, la nivelul ADN-ului, care in timp pot conduce la deviatii majore de la un metabolism normal.Fiziologic, organismul uman este bine dotat cu o mare varietate de mecanisme care neutralizeaza radicalii liberi si combat efectele oxidarii. Totusi, aceste sisteme de protectie nu sunt 100% eficiente si radicalii liberi ramasi se constituie in stres oxidativ. Pe masura ce imbatrinim mecanismele noastre de aparare slabesc si tesuturile acumuleaza produsii finali ai degradarii oxidante. Observam ca pielea noastra se zbirceste sau ne apar "pete de batrinete". Aceste fenomene pot fi puse pe seama actiunii distructive a factorilor oxidanti. Lipofuscina, mai cunoscuta sub denumirea de "pete de batrinete" este de fapt o acumulare de acizi grasi oxidati si a altor produsi de degradare celulara care n-au fost eliminati din sistem.In interiorul organismului uman stresul oxidativ in exces afecteaza macromolecule esentiale vietii cum sunt ADN-ul, ARN-ul si proteinele. Afectarea ADN-ului, este foarte importanta pentru ca ea are cel mai mare impact asupra sanatatii. Acesta este motivul aparitiei cancerului, a diabetului si a altor boli asociate inaintarii in virsta, inclusiv a supresiei imune si aparitia autoimunitatii - distrugerea propriilor tesuturi normale. Afectarea ADN-ului, daca nu este corectata, duce la modificari genetice permanente numite mutatii, care au un efect devastator asupra sanatatii si longevitatii individului. De aici apare importanta folosirii antioxidantilor si imunostimulatoarelor. C-Med-100 ®este unul dintre produsele gamei innovatics®, produs care stimuleazai reparatia naturala, fiziologica a ADN-lui si implicit intarirea sistemului imunitar. C-Med-100 ® este un extract standardizat de Gheara pisicii, obtinut in urma unor cercetari sustinute de peste 20 de ani ale Profesorului Ron Pero, prin reproducerea foarte fidela la nivel industrial a unui procedeu primitiv si simplu utilizat de aborigenii amazonieni.C-Med-100 ® difera de toate celelalte produse obtinute din Gheara pisicii atat prin substanta sa activa (8% CAE - carboxil alchil esteri, spre deosebire de alcalozi tetra - si pentaciclici, putin solubili in apa) cit si prin biodisponibilitatea sa foarte ridicata, data de faptul ca este 100% solubil in apa. Mai multe informatii puteti afla vizitind situl www.innovatics.ro.

Cum a intrat şi a ieşit din coafor o fată care a renunţat să se mai pieptene

Masca naturală din 3 ingrediente, pe care o poți face cadou de Crăciun

De ce ai uneori senzația că te doare părul și scalpul

Care este diferența între merele organice și cele normale

10 trucuri rapide şi simple pentru creşterea sprâncenelor

Meghan Markle l-a făcut pe Prinţul Harry să se lase de fumat

Sophia, primul robot cu cetățenie vrea un copil

Părul de culoarea vinului fiert, un trend perfect pentru iarnă

Ce se întâmplă dacă folosești suc de ceapă pentru sprâncene

Cum să îți exfoliezi picioarele folosind bicarbonat de sodiu

Masca pentru corp care îți va face pielea frumoasă și catifelată. Cum să o prepari

Prinţul Harry are o iubită frumoasă şi puternică: Meghan Markle e dependentă de yoga

Draga mea, nu uita de tine!

Primul spital privat de dermatologie-venerologie din România

8 femei neobișnuite. Arată ca niște păpuși!

12 imagini care dezvăluie adevărul despre cumpărăturile online

Femeile își împodobesc sprâncenele ca un brad de Crăciun. De ce să faci așa ceva?

Ce este untul clarificat ghee și ce beneficii are pentru păr

Ce culori de haine se potrivesc brunetelor

Corelația dintre depresia postpartum și perioada nașterii

Exemplul unei femei puternice: A slăbit 136 de kilograme în 18 luni şi îşi reface pozele vechi

Cum arată sandvişul în 17 ţări diferite

Cum să-ți faci balsam de păr acasă? 4 rețete pe care trebuie să le încerci

Pericolul din sucurile îndulcite: obezitate şi diabet la sticlă. Situaţia din România e alarmantă

Cum se consumă laptele de capră?

20 de imagini rare cu vedete în ipostaze fascinante. Nu le-ai mai văzut așa niciodată!

Adevărata Rapunzel uimește o lume întreagă! În adolescență s-a luptat cu alopecia

Mască naturală antirid pe bază de morcovi. Cum să o prepari

Cele mai bune sfaturi şi remedii pentru buzele crăpate

Semne pe care ți le trimite Universul când ești pe calea greșită

;