Supe chinezesti pentru longevitate

Continuam incursiunea - inceputa in editia precedenta - in secretele longevitatii chinezesti. Azi vom vedea care sunt retetele supelor apetisante si gustoase pe care medicii antici chinezi - de altfel niste excelenti maestri ai artei culinare! - le-au conceput cu grija si... pasiune. Trebuie sa stiti ca, in general, in China supele sunt baute la sfarsitul unei mese si foarte rar la inceput - asa cum facem noi. Am subliniat cuvantul "baute", deoarece supele sunt de obicei "usoare", adica nu prea consistente; ele au o zeama limpede, servind mai degraba la usurarea digestiei alimentelor consumate anterior si la curatarea cavitatii bucale si a esofagului de miasmele puternice lasate de acestea. Supa de berbec cu creveti Este o adevarata delicatesa! Carnea de berbec are mireasma dulce si blanda, energie "calda" si aduce un important aport de qi (energie vitala). Cu aceleasi proprietati, carnea de crevete are in plus calitatea de a hrani rinichii si de a imbunatati functia sexuala. Avand in vedere prezenta usturoiului in aceasta supa, sa remarcam proprietatile sale de aliment cu energie "calda" si mireasma picanta, care hranesc Yang-ul organismului, incalzindu-l. Reteta supei de mai jos este recomandata in mod deosebit bolnavilor cu deficiente renale, cu dureri in partea inferioara a trunchiului (bazin, abdomen inferior, lombe), celor cu stare de slabiciune, cu extremitatile membrelor reci si cu probleme ale vezicii urinare. O lingurita de malai de porumb se amesteca bine cu o lingurita de apa, intr-un mic bol si se lasa deoparte; apoi, se taie marunt 125g creveti decorticati. Se pun la incins, intr-o tigaie ceva mai adanca, 30ml (cca 2 linguri) de ulei de floarea soarelui si se pun 2 felii de ghimber proaspat, 125g carne de berbec - taiata in felii subtiri - si se amesteca bine, pe foc mic, pana ce carnea isi schimba culoarea (cam 3-4 minute), dupa care se adauga un litru de apa. Se lasa sa dea in clocot, la foc iute, apoi se mai adauga 30g usturoi pisat si se reduce flacara la minim, lasand sa fiarba incet, timp de 30 minute, fara a se acoperi tigaia. Urmeaza adaosul de creveti si o continuare a fierberii inca 2 minute. Abia acum se mai pot pune si patrunjel verde sau hasme, amestecul de malai cu apa,

Festinuri chinezesti pentru longevitate

Ca specialist in medicina traditionala chineza - dar si in calitatea de Maestru de Qigong - am adus, in cadrul acestei rubrici a revistei Eva, solutii culese din experienta milenara a asiaticilor pentru tratarea diverselor boli. Am aratat, in unele articole, valoarea terapeutica multipla a diverselor alimente comune si a bucatariei romanesti. Iata ca a sosit vremea sa aflati si mai multe despre virtutile medicinale ale alimentelor. In China, meniul tipic al unei familii consta din unul sau doua preparate vegetale, un preparat proteinizant cu branza de soia, peste, fructe de mare sau carne gatita cu legume, sau ciuperci, un bol de orez si, adeseori la urma, o supa. Numarul felurilor de mancare depinde de numarul persoanelor la masa. Obiceiul este ca fiecare fel sa fie impartit intre toti mesenii, asa incat, cu cat sunt mai multi la masa, cu atat mai mare va fi varietatea de preparate. Atunci cand se asaza la masa cate sase-opt persoane, putem spune ca are loc un adevarat festin. Deci, cu cat mai multi la masa, cu atat mai mare buna dispozitia! Conform principiilor traditionale ale chinezilor, mancarea este preparata pentru a bucura pe meseni. Varietatea este la fel de importanta ca si aromele, gusturile, mirosul, aspectul si valoarea nutritiva. Inteleptii antici chinezi spuneau ca "atunci cand esti intr-o buna dispozitie pentru a aprecia o mancare, corpul se relaxeaza, sistemul digestiv devine cel mai important si, astfel, vei beneficia de zece ori mai mult de valoarea hranei". Daca, dimpotriva, esti tensionat, ingrijorat ca te ingrasi, sau te simti vinovat de ceea ce mananci, atunci nu te vei mai bucura de hrana si iti vei face mai mult rau decat daca ai comite cele mai nesanatoase greseli de nutritie. Starile noastre psihice negative conduc la tulburari digestive, pierderea factorilor nutritivi din organism, o scadere a energiei fizice, precum si la stagnari ale unor procese fiziologice sau ale unor fluide din organism si, nu in ultimul rand, la un dezechilibru in raportul Yin-Yang. Cu alte cuvinte, atunci cand nu stii sa te bucuri de mancarea pe care o consumi, poti sa te imbolnavesti. Asadar, este important sa fim relaxati la masa. Poate ca de aceea este bine sa te asezi la masa cu alte persoane dragi. Chinezii considera ca a manca o cantitate mare dintr-un singur fel este foarte nesanatos. Daca ar fi sa comparam cantitatea unei portii dintr-un fel de mancare recomandata de traditia chineza cu aceea obisnuita la romani, am vedea ca felul romanesc este o data si jumatate mai mult. In cele ce urmeaza, mi-am propus sa va prezint - de-a lungul a trei episoade - mai multe dintre preparatele recomandate de chinezi ca adevarate "festinuri ale longevitatii". Cele mai multe dintre acestea sunt pregatite in celebrul "wok" (tigaia de fier a chinezilor) si sugereaza prajirea fara ulei. Totusi, deoarece uleiurile se incing mult mai tare decat apa, gatitul cu ulei devine mai rapid decat cu ajutorul apei. Uleiurile sunt recomandate pentru preparatele din peste si carne. Cel mai adesea, in China, se folosesc uleiul din arahide si cel vegetal. De asemenea, pot fi folosite uleiul de masline si cel de porumb. Uleiul de susan - obtinut din semintele prajite - este folosit la preparatele reci. Carnea animala este considerata de chinezi a contine unele toxine care pot fi eliminate numai printr-o gatire puternica, adica la temperaturile ridicate la care ajung uleiurile. Dimpotriva, legumele si zarzavaturile trebuie preparate la temperaturi care sa nu altereze continutul de enzime si vitamine. Acestea trebuie sa se inmoaie putin si sa devina usor digerabile. De aceea, nu este necesara gatirea vegetalelor n ulei, iar in retetele pe care vi le voi oferi aici veti vedea ca, in cazul in care se cere prepararea vegetalelor in ulei, atunci aceasta va fi efectuata un timp foarte scurt. Incepem seria retetelor "festinurilor longevitatii" cu: Gustari si aperitive Gustarile nu reprezinta un obicei tipic al chinezilor, asa cum sunt privite pe la noi. Totusi, atunci cand stau la palavre, chinezilor le place sa consume diverse seminte uscate. Totodata, in restaurantele lor intalnim adesea si gustarile, ca si aperitivele (alune, bucatele mici de carne rece, felii de ghimber, salata de alge sau meduza deshidratata), ceea ce nu se va gasi si prin casele oamenilor. Tofu cu hasmeAcest preparat are calitatea de a trata bolile provocate - conform limbajului medicinii traditionale chineze - de agentii patogeni exogeni Fierbinte si Uscat, reface energia vitala si elimina factorul Fierbinte. In mod deosebit, afectiunile provocate de acesti factori la nivelul cavitatii bucale, faringelui si cavitatii nazale (de pilda: guturai, tuse, rinita acuta). Se pun 500g tofu (branza de soia) intr-un bol si se arunca peste acesta 100g hasme(patrunjel cu frunze crete) taiat marunt; se asezoneaza cu 2 lingurite de ulei de susan, 2 lingurite de zeama de lamaie, o lingura de sos de soia si

Yoga: Regaseste-te

Traiesti intr-un spatiu/timp accelerat. Te-ai intrebat vreodata de ce? Dece nu ai timp sa gandesti si sa faci ceea ce vrei? Sau ce/cine te facesa vrei, sa gandesti?Te simti intrata in tipare, conditionata de aceleasi obiceiuri,constransa, limitata in cutiuta ta albastra in care existi si abiarespiri. Ai devenit un "corp ranit automat" fara viata privata, gandurisi experiente proprii. Nu mai ai asupra a ce sa reflectezi, nu mai ai cesa vindeci, consumand imagini si emotii "la conserva". Esti standardizata,un alt produs scos pe "banda rulanta" a societatii, ai devenit incapabilasa reprezinti, sa te reprezinti!De aceea o metoda de auto cunoastere, prin care constientizezi ceea ce teingradeste poate fi cheia cutiutei. Yoga este una dintre metode, fiind unproces de deschidere, de trecere peste limitele fizice si conceptuale.Sa vedem ce este Yoga (sau ceea ce nu este):- Nu este covorasul care te zboara prin nori si stele dupa care te aruncade la etajul 6!- Nu este "o substanta vascoasa pastelata" care inlocuieste carnea!- Nu este pastiluta albastra care te sustrage din lumea ta mohoratasi-ti arata monstrii de langa tine!Etimologic Yoga inseamna uniune, uniunea corpului cu mintea, uniuneamiscarii si a respiratiei, a gandului si a actiunii, a dorintei si aintentiei...Putem considera yoga un copac cu multe ramuri, technicile sale imposibilde enumerat complet, tinand cont de diferitele inclinatii si aptitudiniale oamenilor.Hatha Yoga, una dintre ramurile yogai, este cea mai raspandita disciplinain vest din cauza abordarii sale pragmatice. Lucrezi cu corpul pentrua transforma mintea, proces prin care si corpul se transforma, serecalibreaza, energizeaza, si are o remarcabila capacitate de a oferi maimult decat i se cere. Urmaresti sa slabesti sau sa te revitalizezi? Vreisa scapi de dureri de spate, de umeri tensionati? Te vei regasi cu ominte calma, mai multa concentratie si determinare, o enorma rezerva deenergie fizica si mentala, entuziasm si voie buna!Incepem de azi un serial despre Hatha Yoga; iti vom prezenta, in fiecarearticol, cate o postura specifica, cu detaliile cuvenite, pe care o veiputea practica singura acasa.Cum practici yogaYoga in viata de zi cu ziStarurile iubesc yogaPostura camilei (Ushtra-asana)Postura luptatorului - prima variantaPostura luptatorului (varianta 2)Postura eroului Virasana in SanscritaLegs raise - Ridicarea picioarelorPostura podPostura PestePostura copiluluiPostura semi-lacustaIntiderea intensa a spatelui in Sanskrit PascimottanasanaPostura munteluiTriunghiulTriunghiul inversatYoga in viata de zi cu ziPostura diamant (Vajra-asana)Postura eroului Virasana in SanscritaPostura luptatorului - prima variantaPostura luptatorului (varianta 2)Cum practici yogaPostura regele dansului (Nataraja-asana)Postura inclinata (Dhanura-asana)Postura salutului (Anjanaya-asana)Postura aducerea capului la genunchi (Janu Shirshasana)Intiderea intensa a spatelui Cele 3 membre in fata unui picior (Triang Mukhaikapada pashimottanasana)Yoga: Postura Scorpionului (Vrischika-asana) Postura pomului (Vrksasana) Postura vulturului - GarudasanaPostura semi-luna - Ardha ChandrasanaPostura camila (Ustrasana) Postura Baddha Konasana-Baddha Postura Cobrei (Bhujangasana in sanscrita)Postura cainelui varianta cu fata la sol (Adho mukha svanasana)Postura cainelui varianta cu fata la cer (Urdhva mukha svanasana) Postura lacustei Postura croitorului lasat pe spate (Supta Baddha Konasana in sanscrita) Cei 5 tibetani Yoga - Tibetanul 2 Al treilea tibetan Al patrulea tibetan Al cincilea tibetan

Astmul tratat naturist dar nu numai

Daca ar fi sa incep cu statistici, atunci ar fi important sa subliniez faptul ca astmul este o afectiune respiratorie a carei prezenta se face remarcata la aproximativ 5% din populatia Terrei.Ea debuteaza, de regula, la varste cuprinse intre 5 si 15 ani, manifestandu-se prin crize de dispnee (jena respiratorie) paroxistica siflanta - prin contractia brutala a muschilor care comanda deschiderea si inchiderea bronhiilor - asociata cu edemul si hipersecretia mucoaselor cailor aeriene (faringe laringe, trahee, fose nazale).Asa cum sustine si medicina Occidentala, traditia medicala chinezeasca considera astmul drept o boala - in general - ereditara. Ea poate fi contractata prin instalarea reactiilor alergice la polen, fecalele animalelor, sporii din atmosfera, sau chiar unele alimente. Se mai stie ca singurele remedii de urgenta, in atacurile de astm, sunt antihistaminicele - precum epinefrina - si in cazurile foarte acute administrarea de oxigen.In conformitate cu principiile medicinii traditionale chineze (MTC), astmul constituie o dizarmonie a unuia sau mai multor sisteme de organe, dupa cum urmeaza: 1) centrul aparatului digestiv (splina-pancreas-stomac-intestine), 2) rinichi-suprarenale si ficat/vezica biliara, 3) inima si plamanii. Cel mai adesea, toate aceste sisteme prezinta malfunctiuni, dar unul dintre ele este cel mai dezechilibrat. Astfel de dezechilibre sunt corectate printr-o dieta adecvata, conform tipului de sindrom - asa cum sunt categorisite in MTC: Rece, Fierbinte, cu mucus sau deficient. Astfel de dizarmonii sunt sustinute - de cele mai multe ori - de obiceiuri nutritioniste gresite si chiar de un mod de viata stresant.Asadar, primul pas pe care trebuie sa-l faca orice bolnav de astm este acela de a-si regla dieta. In vreme ce urmatorul pas este, evident, evitarea surselor de declansare a crizei, enumerate mai sus. Aici, intervin metodele pe care le recomanda un Maestru de Qigong: practicarea exercitiilor speciale respiratorii, asa cum sunt cele de Qigong, care nu pot expune bolnavul nici unui risc - daca sunt efectuate sub indrumarea unui maestru veritabil - precum si renuntarea la fumat, la expunerea la oboseala excesiva (prin activitati de munca, sau chiar prin activitati sexuale exagerate), completate cu o nutritie corecta. Va pot recomanda si cursurile de nutritie si dietoterapie chineza ale Fundatiei Romane Qitaky (vezi programarea cursurilor pe site).Referitor la dieta, trebuie sa retineti cateva sfaturi generale. Bolnavul de astm va renunta la consumul unor toxine inutile, cum ar fi: cafeaua, alcoolul, ceaiul negru concentrat, grasimile si prajelile. In schimb, se vor consuma din plin verdeturi, fructe, diversele tipuri de fasole (incluzand aici si soia, nautul, lintea). Mai putina carne si grasimi - chiar cele vegetale. Se vor evita alimentele picante, excesiv de acre, sau sarate, ca si cele prea dulci. Mesele trebuie sa aiba regularitate, fara excese cantitative, iar cina sa ia sfarsit cu trei ore inainte de culcare. Mancarea trebuie mestecata lent, cu rabdare. Se vor consuma multe lichide, insistand asupra apei plate si sucurilor naturale de fructe. Se va mai evita si inghetata (de orice fel) si toate produsele derivate din laptele de vaca - acestea fiind inlocuite cu cele din lapte de capra.Metode de tratament Cat priveste metode de tratament propriu-zis, recomandarile sunt de a se desfasura activitati in aer liber - nepoluat cu fum, substante volatile ori praf - baile calde alternate cu dusuri reci scurte (pentru a raci doar suprafata corpului), evitandu-se situatiile care provoaca senzatii reci, fiori. Alimentele bogate in clorofila si vitamina A, precum caisele (nu mai mult de cinci/zi), dovleacul, morcovii, frunzele de mustar si - in general - toate verdeturile sunt in masura sa protejeze plamanii si sa intretina regenerarea celulara.Un ceai-infuzie din: - seminte de in (Linum usitatissimum)- lemn dulce (Glycyrhiza glabra)- seminte sau/si frunze de lobelia (Lobelia inflata)- frunza sau/si floare de Verbascum thaspus, in parti egale, baut de 2 ori/zi (la pranz si seara), este foarte valoros. Ceaiul trebuie strecurat foarte bine, printr-o panza de bumbac.Samburii de caise, inmuiati cateva minute in apa fierbinte si curatati de cojite, pot fi striviti si frecati pentru a obtine o pasta, la care se adauga putin cate putin lapte de capra, pana se obtine un fluid mai putin consistent. Solutia se obtine din 15 samburi. Se bea o data pe zi, dimineata, cu 15 minute inainte de micul dejun. Bai cu cimbrisor Se prepara o infuzie din 10 litri apa cu 40 lingurite de planta uscata. Nu se strecoara. Seara, inainte de culcare, pacientul - dezbracat la jumatatea superioara - isi toarna pe cap si pe torace infuzie, recuperand-o in acelasi vas. Se foloseste o cana sau un ibric si se continua procedura pana cand temperatura lichidului scade la un nivel neconfortabil. Apoi, pacientul se sterge bine si se culca, invelit foarte bine. Infuzia poate fi refolosita de inca 2 ori.Se efectueaza aceste bai timp de 6 zile. In perioada celor 6 zile, se bea si un decoct din 2 linguri de cimbrisor in 250 ml apa. Se pune planta in apa rece seara si se lasa pana dimineata. Apoi, se pune la fiert pe foc mare. Dupa primul clocot, se continua fierberea pe foc mic pana scade apa la jumatate. Se bea in inghitituri mici, in aceeasi dimineata. Automasaj reflexologic Se executa un masaj circular, ferm, pe punctul corespunzator Timusului, situat pe stern, la o treime de capatul superior, (de regula, punctul este dureros). Durata masajului este de circa 2 minute si se face in momente de liniste, cand pacientul se poate concentra la ceea ce face si la scopul masajului. Masajul se poate efectua de maximum 2 ori/zi. Exercitiu de respiratieSe localizeaza un punct pe mijlocul valului palatin, imediat deasupra danturii. Se inspira profund si lent, impingand varful limbii in acest punct. Apoi, se expira la fel de lent, asezand limba in pozitia sa fireasca. Se repeta tehnica de 10 ori. Acest exercitiu poate fi practicat zilnic, oricat de des.Pentru bolnavii mai varstnici, va ofer o reteta foarte simpla: sucul proaspat de ghimber. Se da prin razatoare o cantitate de 500 g ghimber proaspat si se pune intr-o panza curata pentru a fi stors sucul din el. Se pune sucul intr-o tigaie mica, se incinge pe foc mic, adaugandu-se 8 linguri de zahar brun. Se amesteca bine, pana la dizolvarea zaharului si se ia de pe foc atunci cand da in clocot. Se toarna intr-o cana de portelan si se bea fierbinte.Si, inca o reteta, valabila pentru orice suferind de astm: portocala in lut. Se poate folosi o cantitate de 500 g argila fina, care se amesteca - intr-un vas - cu suficienta apa pentru a alcatui o pasta consistenta. Se inveleste o portocala in pasta de argila si se pune in cuptor la 350 grade, timp de 10 minute. Apoi, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se inlatura lutul, sub jet de apa, se taie portocala in doua si se mananca miezul cald.Iar, daca doriti o metoda specific chinezeasca, atunci iat-o: tratati astmul cu cate un catel de usturoi - putin strivit - fixat cu plasture pe centrul fiecarei talpi! Se schimba catelul de usturoi la fiecare 24 ore. Secretul acestei metode il puteti afla numai daca veti urma un curs de initiere in Qigong.

Oul cel de toate zilele...

Ouale sunt hrana cea mai ieftina si consistenta. El nu poate lipsi din preparatele noastre, cu exceptia, poate, a perioadelor de post religios.Putini stiu, insa, ca ouale de gaina au si proprietati terapeutice extrem de interesante. Chinezii au descoperit, inca din antichitate, felul in care oul poate deveni un medicament. Stiati, de pilda, ca astfel de oua pot trata cu succes congestia ochilor, diareea sau arsurile? Desigur, multi dintre noi stiu ca celebrul chaud d'oeufs este util in calmarea durerilor provocate de laringita acuta. Dar, cati stiu ca poate inlatura senzatiile de dureri in zona inimii (angor cardiac) la gravide? Un singur ou proaspat amestecat cu 2-3 lingurite de vin de orez este reteta simpla pentru asemenea cazuri.Vom vedea, in cele ce urmeaza, ca luate si separat albusul, respectiv galbenusul de ou pot produce preparate medicinale uimitoare. Daca ne vom referi, mai intai, la oul intreg, iata cateva retete interesante:•Daca doriti sa va imbunatatiti acuitatea si claritatea vederii, folositi 20 oua proaspete pe care le fierbeti bine, pana devin tari. Apoi, se strivesc, cu tot cu coaja si puneti-le din nou la fiert impreuna cu 500 g soia neagra, timp de 2-3 ore, pana cand atat ouale cat si fasolea se inmoaie bine. Se indeparteaza boabele de fasole, se scurg ouale si se depoziteaza intr-un borcan curat cu capac. Se mananca 2-3 astfel de oua, curatate de coji, in fiecare zi, pana la atingerea rezultatelor dorite.•Neurodermita si psoriazisul pot fi tratate cu un preparat din 2 oua foarte proaspete care se tin vreme de 7 zile in otet. Apoi, se scurge otetul si se sparg ouale, intr-un vas steril, amestecandu-se pana la omogenizare. Preparatul se va pastra la rece, ferit de lumina. Se unge pielea in locurile afectate, timp de 1-2 minute, de mai multe ori pe zi. Tratamentul nu trebuie intrerupt, deoarece este posibila recidivarea.•Cantaretii si cantaretele trebuie sa mai invete o metoda de a-si "unge" si proteja gatul inainte de un concert: se pune la fiert - in apa rece - un ou; in momentul inceperii clocotului, se extrage ou, se face o mica gaura in coaja si se suge pe acolo numai albusul. Aplicand acest procedeu timp de 3-4 luni, se poate recapata o voce alterata, sau inlatura raguseala si inflamatiile faringo-laringiene.•Un amestec de albus de ou cu vin de orez poate trata arsurile si ulceratiile pielii. Statisticile medicale chineze actuale arata ca albusul de ou, obtinut in conditii foarte sterile, da rezultate excelente in vindecarea arsurilor de gradul I si II pe suprafete de 10-20% din corp, perioada de tratament variind intre 10 si 31 zile.•Femeile care doresc sa-si reia menstruatia normala dupa nastere pot sa bea un amestec din albusul unui ou cu 3 lingurite de otet de orez, zilnic, pana la obtinerea rezultatului.•S-a remarcat in spitalele chinezesti un procentaj foarte bun de femei vindecate de cervicita si/sau distrugerea colului uterin prin introducerea unui tampon imbibat cu albus de ou steril, chiar in col. Tratamentul se repeta timp de 3-5 zile si nu se aplica in timpul menstruatiei.•Un amestec in parti egale de albus de ou cu ulei de susan poate alcatui medicamentul ideal pentru tratarea otitei medii supurante, daca se toarna cate 4-5 picaturi zilnic, in urechea afectata.•Si galbenusul de ou are proprietati la fel de surprinzatoare. Nu numai ca poate calma tusea convulsiva la copii, daca este amestecat cu lapte cald, dar uleiul extras din el poate fi un excelent unguent pentru tratarea arsurilor de gradul I si II, producand o senzatie de racorire si nelasand loc pentru cicatrici. Iata si cum se obtine uleiul din galenus: se fierb 10 oua pana devin foarte tari; se extrag galbenusurile si se strivesc, se freaca bine. Se pune amestecul intr-o tigaie bine incinsa, pe foc mare, amestecand in continuu pana se innegreste, moment in care se degaja extractul uleios. Se varsa tot continutul tigaii intr-o panza permeabila si se stoarce pentru a se separa uleiul.•Uleiul extras din galbenusul de ou este la fel de eficient si in tratamentul ulcerului varicos.•Sa mai adaugam ca galbenusul de ou fiert, consumat in cantitati mari, zilnic, poate ajuta pe cei ce doresc sa renunte la viciul fumatului.Nu trebuie sa uitam nici de coaja oului de gaina, ale carei virtuti medicinale sunt cunoscute - partial - si de romani :Amestecand 7 g de praf din coaja de ou cu un pahar de vin de orez, puteti scapa de un discomfort gastric, daca il consumati de 2 ori pe zi.Cei care sufera de hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si/sau duodenal pot scapa, in scurt timp, daca se bea zilnic cate un pahar de apa calduta in care s-au dizolvat 4g de praf fin de coaja de ou coapta bine in cuptor.Amestecati bine 12 oua, bine batute, cu 500 g zahar candel si 500 g vin de orez; coaceti amestecul intr-o tigaie pana se ingalbeneste. Mancati cate o lingura din preparat, inainte de fiecare masa, pentru a scapa de spasmele gastrice.In multe spitale din China se speculeaza calitatile hemostatice ale prafului din coaja de ou (bine sterilizata). Se obtin rezultate excelente in cazul plagilor sangerande, sau pierderilor de sange prin voma, tuse sau fecale. Se folosesc 6g de praf de coaja de ou cu putina sare si o fiola de vitamina C, care se administreaza timp de 2 pana la 7 zile.Medicii chinezi sustin ca administrarea a cate 3g de astfel de praf, de 3 ori pe zi, poate alunga iritatia alergica a pielii, urticaria, astmul bronsic si mirosul neplacut degajat de cavitatea bucala.Asadar, sa privim cu mai mult respect gaina si ouale ei care se dovedesc a fi... de aur.

Cimbrul, cimbrisorul si minunile lor

Cunoscut si sub denumirile de cimbrisor de gradina, cimbrisor grecesc, cimbru adevarat, lamaioara, ori iarba cucului, cimbrul (Thymus vulgaris L) este o mirodenie inrudita cu cimbrisorul si cu cimbrul de camp (Thymus serpyllum).In unele tari, precum Spania, Franta, Italia, Portugalia, Maroc, sau in Siberia, el creste spontan, in salbaticie, la altitudini mari, in vreme ce in altele cimbrul este cultivat. Romania, alaturi de Elvetia, se numara printre putinele tari europene care cultiva aceasta planta.Marturiile antice, din vremea civilizatiilor greaca si romana, apartinand lui Theofrastus, Dioscoride sau lui Apicius Caelius, descriu multe rafinamente culinare din care nu lipseste cimbrul. El este recomandat cu multa atentie, dand de inteles faptul ca erau cunoscute nu numai virtutile sale culinare, ci si cele medicinale.Specialistii farmacologi au identificat in continutul cimbrului uleiuri volatile, precum carvacrol, cymol, x1-pinen, 1-borneol, linalool, cat si peste 10% tanin. Aceste componente chimice naturale fac din cimbru un excelent remediu impotriva infectiilor intestinale, in afectiuni pulmonare sau renale. Ceaiul dintr-un amestec de cimbru cu podbal si musetel, indulcit cu zahar candel, trateaza foarte eficient guturaiul. Sucul de cimbru amestecat in proportie de 1:7 cu sirop de zahar poate trata cu succes tusea convulsiva, daca se administreaza cate o lingura la fiecare ora. La fel de utila in tratarea tusei convulsive este si combinatia de cimbru, coacaze si roua cerului (Drosera rotundofolia), din care se prepara un alt ceai.In afectiunile reumatismale, ca si in alte afectiuni insotite de febra foarte ridicata, impachetarile sau baile cu cimbru sunt foarte utile.Alcoolul de cimbru 3% este un excelent dezinfectant al pielii dar si un factor antiedematos al membrelor superioare si inferioare.In medicina populara, ceaiul de cimbru se administreaza in multe afectiuni: contractiile uterine, colici, dureri de cap, tusea comuna, tusea convulsiva (se prepara un ceai din amestec de cimbru, patlagina si radacina de toporas), tuberculoza, retentia de urina, tulburari gastrice. Datorita continutului de ulei volatil, cimbrul se recomanda in amestecuri pentru bai aplicate copiilor cu diverse afectiuni ale cailor respiratorii, preparandu-se un ceai in combinatie cu menta, musetel, radacina de obligeana, flori de tei, levantica, soc, melisa, maghiran si coada soricelului. Nu trebuie sa uitam nici de calitatile de tonic nervos ale cimbrului, ceea ce il face o componenta de nelipsit in amestecurile aromatice si impachetarile cu plante.Spre deosebire de cimbrul Thymus vulgaris, cimbrul de gradina (Satureja hortensis) mai este denumit si cimbru brun sau cimbru mirositor. Analiza de laborator indica un continut de substante uscate (28,1%), albumina bruta (5,6%), grasimi (1,6%), zahar (2,4%), extracte azotate (9,2%), fibre (8,6%) si cenuse (2,1%).O infuzie din cimbru si cimbrisor poate fi o excelenta compresa fierbinte pentru combaterea edemelor si carceilor la femeile gravide. Stomacul este organul care beneficiaza cel mai mult de calitatile cimbrului de gradina, alaturi de sistemul nervos. De aceea infuzia din aceasta planta este foarte eficienta in tratarea diareei acute si cronice, dar si in cazul starilor de iritabilitate nervoasa.Cimbrisorul (Thymus serpyllum L.), numit si cimbrul ciobanului, balsama, iarba cucului, timian, schinduf sau tamaita, creste spontan, pe coline, ogoare, in poiene cu sol uscat, in luminisuri de padure si pe stancile montane din zona cu clima temperata a Europei, in Asia, Africa de Nord, Abisinia, America de Nord, dar si in Scandinavia si Islanda. El contine uleiuri volatile (in special borneol, cineol, carvacrol si timol), precum si taninuri, substante amare, albumina, o rasina elastica, saruri de calcar.Fiind un excelent dezinfectant, cimbrisorul este folosit nu numai ca expectorant in tratamentul tusei comune si tusei convulsive, ci si in cazul infectiilor intestinale, renale si ale vezicii urinare. El este, in acelasi timp, un stimulent al metabolismului si un bun vermifug, ca si un absorbant al gazelor intestinale. Uleiul foarte concentrat de cimbrisor este un remediu puternic contra gutei, reumatismului, sciaticii, cat si a durerilor de cap, migrenelor, sau a senzatiilor de greata. Tinctura de cimbrisor se introduce in spalaturile aplicate copiilor cu debilitate fizica sau rahitici.Pernutele umplute cu cimbrisor si incalzite in abur trateaza cu succes durerile dentare, inflamatiile si crampele. Se spune despre celebrul parinte-medic Kneipp ca ar fi utilizat cimbrisorul pentru a trata reumatismele si paraliziile.Asadar, daca ar fi sa tinem seama de toate cele de mai sus, este clar ca nu putem sa nu mentinem cimbrul si cimbrisorul in topul mirodeniilor folosite in alimentatia noastra. Totusi, medicina traditionala chineza ne sfatuieste ca este bine - ca orice om intelept - sa nu exageram cu consumul acestora, avand in vedere continutul lor de energie calda care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioadele caniculare), sau unele afectiuni cardio-vasculare.de Adrian FloreaMare maestru al Federatiei Mondiale de QigongSpecialist in medicina traditionalawww.qitaky.ro

Regasirea tineretii

ADN-ul este cea mai importanta macromolecula din organism si orice lezare adusa acesteia reprezinta cauza fundamentala a imbatrinirii premature sau a bolilor cronice degenerative; procesele care afecteaza ADN-ul incep chiar din momentul conceptiei si sunt accelerate o data cu inaintarea in virsta.ADN-ul este permanent bombardat de neprevazutul din mediul inconjurator - o mare vina o poarta alimentatia incorecta, excesiv procesata, precum si factorii de poluare din mediu (noxe industriale, pesticide, gaze de esapament, etc.). Totusi, cercetatorii au identificat recent compusi naturali specifici cu efecte farmaceutice numiti "nutraceutice" care pot stopa deteriorarea produsa de radicalii liberi si pot initia procese de reparatie a ADN-ului, cum ar fi C-Med-100 ® din gama de suplimente nutritive innovatics ®, produse de Innovatics Laboratories Inc. din SUA. Imbatrinirea poate fi un proces natural de inaintare in virsta sau poate fi asociata cu o boala cronica progresiva. Nu poti opri trecerea timpului, dar poti controla felul in care te afecteaza; unii oameni imbatrinesc frumos, aratind cu 10 ani mai tineri decit sunt in realitate. Desi zestrea noastra genetica determina felul in care imbatrinim, exista si alti factori care influenteaza acest proces.Cum imbatrinim de fapt si cum putem modifica rata propriei noastre imbatriniri?Au fost propuse multe teorii privind imbatrinirea, dar nici una nu explica procesul in totalitatea lui. Cu toate acestea, doua dintre teorii sunt sustinute de dovezi semnificative obtinute experimental sau prin observatii directe. Prima o reprezinta teoria controlului genetic. Modul in care imbatrinim si cat de repede se desfasoara acest proces este codat in materialul nostru genetic, ce boli contractam si cit de mult traim sunt programate in celulele noastre de la nastere. Ne raportam imbatrinirea la cea a parintilor si a bunicilor nostri si ne-o comparam cu cea a contemporanilor. Cei mai multi intuiesc ca anumite boli se transmit ereditar si ca trebuie sa fie constienti de posibilele riscuri.Totusi, mostenirea noastra genetica nu ne condamna sa imbatrinim la fel ca ceilalati membrii ai familiei. Putem face o alegere constienta evitind anumite neajunsuri datorate mediului sau alimentatiei.A doua este teoria imbatrinirii datorata actiunii radicalilor liberi si este in strinsa relatie cu genomul in sensul ca analizeaza factorii ce au impact asupra expresiei genice si constituie o baza pentru modificarea modului in care imbatrinim. Teoria radicalilor liberi explica aparitia mutatiilor si felul in care putem depasi consecintele imbatrinirii ce deriva din vatamari, infectii sau alti factori lezionali.Poti controla deteriorarea produsa de radicalii liberi printr-o alimentatie adecvata, prin administrarea de substante antioxidante si de suplimente nutritive. XE "free radical theory of aging." Denham Harman M.D., cercetator in fizica medicala din cadrul laboratorului Donner al Universitatii din California, Berkeley a conceput teoria radicalilor liberi in 1956. El a sustinut ca reactiile radicalilor liberi, indiferent de modul de initiere sunt responsabile pentru deteriorarea progresiva a sistemelor biologice de-a lungul vietii unui individ. Teoria lui s-a bucurat de interesul intregii comunitati stiintifice si acum ea este considerata ca fiind cea mai valida teorie despre imbatrinire. - M.D., cercetator in fizica medicala din cadrul laboratorului Donner al Universitatii din California, Berkeley a conceput teoria radicalilor liberi in 1956. El a sustinut ca reactiile radicalilor liberi, indiferent de modul de initiere sunt responsabile pentru deteriorarea progresiva a sistemelor biologice de-a lungul vietii unui individ. Teoria lui s-a bucurat de interesul intregii comunitati stiintifice si acum ea este considerata ca fiind cea mai valida teorie despre imbatrinire. Expertii in teoria radicalilor liberi de la Universitatea din California, au calculat ca o celula umana este bombardata de 10 000 de radicali liberi pe zi. Suma acestor impacte reprezinta ceea ce se numeste stresul oxidativ. Astfel, radicalii liberi sunt considerati principalii vinovati in procesul de imbatrinire prematura si in aparitia bolilor cronice asociate virstelor inaintate, pentru ca au capacitatea de a produce schimbari aleatorii , mutatii, la nivelul ADN-ului, care in timp pot conduce la deviatii majore de la un metabolism normal.Fiziologic, organismul uman este bine dotat cu o mare varietate de mecanisme care neutralizeaza radicalii liberi si combat efectele oxidarii. Totusi, aceste sisteme de protectie nu sunt 100% eficiente si radicalii liberi ramasi se constituie in stres oxidativ. Pe masura ce imbatrinim mecanismele noastre de aparare slabesc si tesuturile acumuleaza produsii finali ai degradarii oxidante. Observam ca pielea noastra se zbirceste sau ne apar "pete de batrinete". Aceste fenomene pot fi puse pe seama actiunii distructive a factorilor oxidanti. Lipofuscina, mai cunoscuta sub denumirea de "pete de batrinete" este de fapt o acumulare de acizi grasi oxidati si a altor produsi de degradare celulara care n-au fost eliminati din sistem.In interiorul organismului uman stresul oxidativ in exces afecteaza macromolecule esentiale vietii cum sunt ADN-ul, ARN-ul si proteinele. Afectarea ADN-ului, este foarte importanta pentru ca ea are cel mai mare impact asupra sanatatii. Acesta este motivul aparitiei cancerului, a diabetului si a altor boli asociate inaintarii in virsta, inclusiv a supresiei imune si aparitia autoimunitatii - distrugerea propriilor tesuturi normale. Afectarea ADN-ului, daca nu este corectata, duce la modificari genetice permanente numite mutatii, care au un efect devastator asupra sanatatii si longevitatii individului. De aici apare importanta folosirii antioxidantilor si imunostimulatoarelor. C-Med-100 ®este unul dintre produsele gamei innovatics®, produs care stimuleazai reparatia naturala, fiziologica a ADN-lui si implicit intarirea sistemului imunitar. C-Med-100 ® este un extract standardizat de Gheara pisicii, obtinut in urma unor cercetari sustinute de peste 20 de ani ale Profesorului Ron Pero, prin reproducerea foarte fidela la nivel industrial a unui procedeu primitiv si simplu utilizat de aborigenii amazonieni.C-Med-100 ® difera de toate celelalte produse obtinute din Gheara pisicii atat prin substanta sa activa (8% CAE - carboxil alchil esteri, spre deosebire de alcalozi tetra - si pentaciclici, putin solubili in apa) cit si prin biodisponibilitatea sa foarte ridicata, data de faptul ca este 100% solubil in apa. Mai multe informatii puteti afla vizitind situl www.innovatics.ro.

Durerile de cap tratate... naturist

Cea mai mare problema a durerilor de cap este stabilirea exacta acauzei. Exista cam 200 de cauze posibile! Dintre acestea, am puteaenumera: oboseala ochilor, stress-ul, somnul neodihnitor, fumatul,substantele toxice din atmosfera, artrita, spondiloza cervicala,diskinezia biliara, hipertensiunea arteriala, unele afectiuni renale,unele tulburari digestive, racelile.Metodele traditionale chinezesti contin solutii care tin seama de faptulca nu intotdeauna poti dispune de pilule contra durerilor, sau de unmedic. Astfel, o solutie bine cunoscuta si noua, occidentalilor, esteaceea de a masa capul cu unguentul cu eucalipt - atunci cand nu estevorba de o raceala. Si uleiul de menta are acelasi efect revulsiv,racoritor, daca se maseaza cu el tamplele. Dar si un ceai de mentapoate fi util. Atunci cand durerea este provocata de o stare nervoasatensionata, simplul masaj al calotei craniene este eficient, aicicontribuind si miscarile delicate efectuate de la ceafa spre frunte,prin par, in contrasens cu directia firelor. Masajul Qigong adaugasi baterea scalpului cu buricele degetelor ambelor maini, precum sipresarea scalpului cu degetele si miscarea viguroasa acestuia inainte siinapoi. Daca nici aceste manevre nu dau rezultate, atunci presati puterniccu buricele degetelor groase pe marginea superioara a orbitelor, in zonadin apropierea nasului. La aceasta manevra, asigurati-va ca degetele nusunt umede sau cu grasime pe ele, caci riscati sa le scapati...in ochi.Desigur, mai exista si alte remedii pe care vi le recomand mai jos:- Ceai de ghimbir - se pun la fiert 375 ml (1= cana) apa; dupa ce da inclocot, se adauga 10 g ghimbir proaspat, taiat feliute si 2 linguritede zahar brun, continuand fierberea pe foc mic inca 10 minute. Se beaceaiul fierbinte, de trei ori pe zi, pana la disparitia crizelor zilnicede migrena.- Cea din migdale si crizanteme - aceeasi cantitate de apa ca mai sus, seda in clocot si se adauga o lingurita de migdale pisate si o linguritade petale uscate de crizanteme. Se continua fierberea, pe foc mic,timp de 15 minute. Se bea fierbinte.- Decoct din ceai verde si coaja de portocala - se folosesc 5 g ceaiverde si coaja unei portocale (taiata marunt). Se pun in 375 ml apa sise lasi pe foc mediu timp de 10 minute. Se bea de doua ori pe zi, atuncicand dureea de cap este asociata cu greata si rinita ori inflamareaconjuctivei ochilor.- Vinul de crizantema - aici, este nevoie de doi litri de vin de orezsau sake, in care se pun 200 g de petale uscate de crizanteme si se lasala macerat timp de 10 zile. Se inghit 2-3 lingurite de macerat, zilnic.- Supa-crema de hasme si scortisoara - in 500 ml apa, se pun 50 g orez,10 hasme taiate in bucati mici si 2 lingurite de pref de scortisoara sise aduc la clocot; apoi, se acopera vasul si se continua fierberea timpde 20 minute, pana se obtine o consistenta cremoasa. Se consuma de douaori pe zi, atunci cand durerea este provocata de vremea rece, vantoasa.- Supa-crema de naut - se pun la fiert 1,5 litri de apa, iar dupa cedau in clocot, se adauga 50 g naut si 100 g orez. Se continua fierberea,pe foc mic, timp de 30 minute, pana cand fiertura capata o consistentagroasa, cremoasa. Se consuma fierbinte, in cazurile durerilor de capprovocate de insolatie si canicula.Iata, deci cateva dintre solutiile chinezesti contra durerilor de cap,fara a avea pretentia ca am epuizat arsenalul de lupta. Va recomandtotusi ca, atunci cand durerile de cap se cronicizeaza, sa apelati laserviciile specialistului pentru o stabili cu exactitate cauzele.

Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana

Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintrecele mai renumite posturi yoga. Postura mareste flexibilitatea coloaneivertebrale si a soldurilor, maseaza organele abdominale si este indicatain perioada menstruatiei.Postura se executa urmand pasii urmatori:1. Din sezut cu picioarele drepte in fata, bratele deasupra capului,inspirati.2. Pe expiratie, aplecati-va incet din bazin cu spatele drept, ca sicum ati vrea sa puneti pieptul pe genunchi, prindeti labele picioarelorsau infasurati un prosop, o centura in jurul picioarelor pentru a sporiintinderea ramanand drept. Nu fortati daca doare spatele, mergeti panainainte cu limita durerii. Respirati.3. Pe expiratie aplecati-va mai mult incercand sa atingeti genunchii cubarbia, spatele poate fi concav, relaxati-va umerii si respirati calm.4. Pe inspiratie iesiti din postura ridicandu-va usor, ridicati capulsi apoi dati drumul picioarelor.Daca partea inferioara a spatelui este foarte rigida puteti amplasapaturi sa mai adaugati inaltime intre dumneavoastra si sol.Yoga: Regaseste-teLegs raise - Ridicarea picioarelorPostura podPostura PestePostura copiluluiPostura semi-lacustaPostura muntelui

Tratamente clasice si naturiste pentru amigdalita

Amigdalita este inflamarea acuta si cronica a amigdalelor palatine,caracterizata prin deglutitie (inghitire) dureroasa. Ea poate fi tratataprin intermediul unor plante medicinale.Plantele medicinale ce pot fi utilizate sunt: aninul negru, cerentelul,cimbrisorul, feniculul, galbenelele, gorunul, iarba neagra, izma buna,jalesul de gradina, levantica, macul, musetelul, nalba de cultura, nalbamare, nalba mica, patlagina, patrunjelul de camp, salcia, sunatoarea,teiul argintiu, toporasii, trandafirul, turita mare.Retete utilizateUz internFeniculul - infuzie din 1-2 lingurite de fructe, la o cana (200 ml)cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Sebea calduta, dupa mesele principale.Iarba neagra - decoct din 15-20 g. planta uscata, maruntita, la 1/2 litrude apa; se fierbe 10-15 minute, se strecoara si apoi se bea o ceasca pezi.Musetelul - infuzie dintr-o lingurita de flori, la 200 ml. apaclocotita. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.Uz externAninul negru - decoct din 10 g. scoarta maruntita, la 300 ml. de apaclocotita. Se administreaza sub forma de gargara, de 3 ori pe zi.Galbenelele - infuzie din 30 g. flori, la 300 ml. de apa clocotita. Seadministreaza sub forma de gargara, de 2-3 ori pe zi. Tinctura medicinaladin 2-3 flori, la 100 ml alcool. Se administreaza sub forma de gargara,cu 30 de picaturi puse in 200 ml. de apa, de 3 ori pe zi.Gorunul - decoct dintr-o lingura de pulbere de scoarta, la o cana cuapa (200 ml). Se fierbe 5 minute, apoi se acopera si se lasa 15-20 deminute. Se administreaza sub forma de gargara, de cateva ori pe zi.Patlagina - tinctura medicinala obtinuta din 2-5 g. de frunze, la 100ml. alcool. Se administreaza sub forma de gargara, cu 40 de picaturi detinctura puse in 100 ml. apa, de 3 ori pe zi.Patrunjelul de camp - tincuta medicinala obtinuta din o parte pulbere deradacina sau radacina uscata, bine maruntita, si 5 parti alcool 70 gradesau tuica. Se lasa la macerat timp de 10 zile. Se iau apoi 4 picaturidin tinctura, se amesteca cu 4 linguri de apa si se face gargara zilnic.Salcia - decoct din 4 linguri de coaja maruntita, la o cana (200 ml)cu apa. Se foloseste cu gargara, de cateva ori pe zi.Sunatoarea - infuzie dintr-o lingura din planta uscata, la 100 ml deapa data in clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca si gargara.Teiul argintiu - infuzie din 10 g. flori, la 1 litru de apa; se fierbein clocot. Se beau 2 cani pe zi, sau se foloseste ca gargara.Trandafirul - otet de trandafir preparat din 250 g. petale proaspete,peste care se toarna 2 litri de otet de mere; se lasa la macerat8-10 zile, perioada in care se amesteca zilnic continutul pentruuniformizare. Se strecoara si se trage in sticle separate. Se pun catevapicaturi de otet de trandafir intr-un pahar cu apa si se face gargarazilnic.Ceai complex pentru gargara1. Musetelul - flori, Cimbrisorul - partea aeriana a plantei, Jalesulde gradina - frunze, Nalba Mare - frunze, Macul - capsule, Cerentelul -radacini, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuzie din2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara,de 3 ori pe zi.2. Levantica - flori, Musetelul - flori, Cimbrisorul - partile aerieneale plantei, toate in parti egale. Din acest amestec se face o infuziedin 2 lingurite, la o cana cu apa. Se administreaza sub forma de gargara,de 3 ori pe zi.

Iubitul tau are probleme... sexuale?

Nici o femeie nu poate sta cu mainile in san atunci cand sotul sauprietenul ei incepe sa dea semne ca ar avea probleme sexuale. Ejaculareaprematura, emisiile seminale nocturne ori impotenta sunt probleme ce potfi rezolvate - cel putin, din punctul de vedere al medicinii traditionalechinezesti.Este interesant de mentionat faptul ca, la chinezi, frigiditatea esteconsiderata ca si inexistenta. Ei spun ca o femeie este frigida numai dacanu-si iubeste partenerul, iar acesta nu stie cum sa-i aprinda simturile.Cat despre barbati, lucrurile stau altfel. O sperma cu energie dereproducere slaba, ca si incapacitatea sexuala, poate pune in pericolarmonia familiala. Ceea ce, desigur, subliniaza importanta abordariiunor tratamente adecvate.Excluzand cazurile in care impotenta se datoreaza unor modificarimorfologice anatomice, cei mai multi barbati dobandesc impotenta inplan psihic. O partida de sex ratata, sau intrerupta in mod brutal,o relatie lipsita de afinitati sentimentale, stress-ul, anxietatea,epuizarea fizica sunt tot atatea cauze pentru blocajul psihologic alunui barbat si, astfel, impotenta nefiziologica.O veste buna: atat impotenta, cat si ejacularea prematura pot fivindecate prin meditatie, exercitii de Qigong, tehnici practice sidieta adecvata. Si polutiile - acele emisii seminale nocturne spontane,in absenta raporturilor sexuale - pot fi tratate pe calea dietoterapiei.Sa vorbim, mai intai, despre meditatie. Aceasta are, in principal,rolul de a produce relaxarea. Subiectul trebuie sa se aseze pe un scaunnormal sau - preferabil! - in sezut, pe podea, cu picioarele incrucisate(pozita lotusului, sau semi-lotus). Se va concentra, la inceput, asuprarespiratiei, lepadandu-se de toate celelalte ganduri. Este un exercitiusimplu, ce trebuie facut zilnic la aceeasi ora, inainte de somnul denoapte. O alta tehnica de meditatie este aceea de a se concentra asupraunui anumit obiect, concept, tema sau chiar persoana de sex opus. Alegerea"esentei" asupra careia meditati depinde de problemele pe care vreasa si le trateze. Daca, de pilda, este vorba de ejacularea prematura,barbatul trebuie sa se gandeasca la un act sexual inainte de a-l realiza,sau chiar in timpul acestuia. Tema de meditatie poate fi principiul Yin(feminin) si Yang (masculin), ori asupra semnificatiei dualitatii Yin-Yangin unitatea tuturor lucrurilor in Univers. Aceasta confera barbatului uncontrol mult mai bun asupra actului sexual si asupra momentului orgasmic- ejacularea. in cazul impotentei datorate stress-ului si anxietatii,"esenta" meditatiei trebuie stimulata erotic si, in acelasi timp, catse poate de relaxat. Barbatul trebuie sa-si inchida ochii, sa respirelent si profund si sa mediteze asupra bucuriilor firesti, sanatoase, alesexului. El poate sa-si construiasca fantezii sexuale, sa-si stimulezemintea sa persiste asupra unui scenariu de act sexual, dar, in nici uncaz, sa nu incerce sa se...autostimuleze fizic - adica sa recurga lamasturbare. Exercitiul trebuie sa ramana la nivelul mentalului. Oriceimplicare fizica, in timpul desfasurarii fanteziilor sale - din timpulmeditatiei - pot ruina incercarile sale de revenire la normal. Subiectultrebuie sa fie cat mai detasat, sa-si cultive fanteziile in mod relaxatsi detasat.Ceea ce mai trebuie sa invete barbatul impotent este sa-si controlezeenergia fizica, inclusiv pe aceea sexuala. In acest sens, exercitiile deQigong sunt foarte eficiente. Ele instaleaza starea de calm, alunga toategandurile anxioase si confuze si construiesc un nou om: mai puternic simai plin de energie. Nei Dan Qigong reprezinta o latura a Qigong-uluicare vizeaza circulatia interna a energiei vitale Qi. In vreme ce WaiDan Qigong constituie un ansamblu de metode de inlaturare a starilortensionale, de observare si control asupra starilor emotionale prinmeditatie si respiratie adecvate - exercitiile de circulatie externa aQi-ului. In cazul celor cu ejaculare prematura, respiratia abdominalaprofunda, controlata, practicata in timpul actului sexual, poatefi de mare folos. Atunci cand apare senzatia iminenta de ejaculare,barbatul trebuie sa-si opreasca respiratia. Aceasta il va ajuta sa-siscada temporar starea de excitatie, permitandu-i sa controleze momentulejacularii. Desigur, exercitiile cele mai corecte de Qigong recomandatein cazurile de impotenta sau ejaculare prematura trebuie invatate subsupravegherea unor persoane competente si nu a unor falsi maestri.Qigong-ul nu este doar o metoda curativa, ci, mai ales, preventiva. Iataun exercitiu simplu, util in profilaxia afectiunilor care fac obiectularticolului de fata: barbatul se va aseza culcat pe spate, cu o pernamai inalta sub cap si concentrandu-si atentia supra unui plex energeticnumit Dantian - situat la trei latimi de degete sub ombilic - si masand cublandete tot abdomenul cu miscari circulare. Apoi, aseaza partea plina apalmei stangi pe Dantian si palma dreapta peste cea stanga. Se vor executa36 de miscari circulare in jurul ombilicului, in sensul orar (descendentprin stanga si ascendent prin dreapta). Se inverseaza pozitia palmelor -stanga peste dreapta - si se executa alte 36 de miscari circulare, insens antiorar. Faza a doua a exercitiului consta in asezarea palmelorpe abdomen cu varfurile degetelor orientate unele catre celelalte -la o distanta de cca 15 cm intre ele - iar degetele groase sa atingaultimele coaste. Se maseaza de sus in jos, cu palmele, pana la abdomenulinferior, de 36 ori, cate o miscare pe secunda. La fiecare coborare,degetele groase vor apasa mai puternic, iar la ridicare degetele mici vorfi cele care apasi mai tare. Practicand zilnic acest exercitiu, sanselede prevenire - ca si vindecare - a ejacularii premature sunt maxime. Nustrica sa se adauge si o presare cu buricele degetelor ambelor mainipe Dantian, zilnic, inainte de ridicarea din pat dimineata si seara,inanite de culcare. Pe aceasta cale se realizeaza si un masaj eficientasupra ficatului si rinichilor - organe care au un rol important inreglarea energiei sexuale.Daca doriti si o reteta mai... traznita, tot chinezeasca, atunci va oferocazia de a fi primele (primii) care o afla. Medicii traditionalistichinezi considera ca se poate obtine o crestere spectaculoasa a Yang-uluibarbatului daca acesta isi introduce in anus - inaintea actuuli sexual -o bucata de ghimbir uscat, decojit si copt in cuptor. Acest "supozitor"special trebuie sa fie cald la momentul introducerii.Presupunand ca unii barbati sunt mai lenesi cu practicarea exercitiilor,atunci exista si varianta dietei de corectie, care nu exclude, totusi,exercitiile de Qigong si cele de meditatie. Dar, despre retetele culinarecare alunga in mod miraculos impotenta, ejacularea prematura si polutiivom vorbi in articolele viitoare.

Avatarurile menopauzei

As dori sa stiu mai multe despre menopauza si cum se poate ea trata prinmetode naturiste. - Luana, Brasov.Raspunde Adrian Florea, Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong(www.qitaky.ro):Desi nu este neaparat insotita de o deteriorare fizica importanta,menopauza determina modificari hormonale care nu intarzie sa-si cearatributul din bunastarea oricarei femei. Simptomele caracteristicemenopauzei sunt provocate de scaderea secretarii hormonului estrogen.Aceasta reducere perturba functia hipotalamusului care este responsabilde reglarea temperaturii corpului si a metabolismului - de unde sibinecunoscutele bufeuri, precum si cresterea semnificativa a greutatiicorporale, adesea intalnita la menopauza. Dezechilibrul hormonal serasfrange si asupra starilor emotionale, multe femei tragand concluziaca varsta a treia a pus definitiv stapanire pe ele. Pana nu de mult,menopauza era privita drept ireversibila si ca un semnal pentru incetareavietii sexuale (incluzand nebuniile tineretii, capacitatea de a mai facecopii si vigoarea): altfel spus, inceputul batranetii. Asa incat nu e demirare ca multe femei devin depresive, o data cu instalarea menopauzei.In China, tineretea nu este pretuita in acelasi fel ca inOccident. Cultura chineza accentueaza grija pentru oamenii varstnici siatentia acordata intelepciunilor debitate de acestia. Chinezii folosesctermenul de lao pentru a desemna pe cel batran. Dar acest termen estefolosit si pentru a exprima respectul fata de intelepciunea celor maibatrani. Drept consecinta, chinezii privesc perioada postmenopauza ca peun lucru firesc si nedaunator. Aceasta devine o perioada de eliberare degrija sarcinilor si nasterilor, ca si de aceea de a creste copii. Femeilesunt, in sfarsit, capabile sa se bucure de fructele muncii lor de oviata si sa capete respect atat din interiorul familiilor lor, cat sidin partea societatii. Sa nu ne miram, deci, ca anii de maturitate aifemeii chineze sunt cei mai fericiti din viata ei.In ciuda celor descrise mai sus, nu se pot nega simptomele fizice aleinstalarii menopauzei, tinand cont de neplacerile pe care le provoaca. Deaceea, nici in China nu sunt neglijate tulburarile hormonale care provoacairitabilitate si insomnie. Un remediu foarte simplu si foarte popularla chinezoaice este batonul de lemn dulce si Jujuba (Zizyphus jujuba)- se mai numeste si Curmala Chinezeasca. Chiar si numai bomboanele dinlemn dulce sunt foarte utile.Iata si cateva retete utile:- 50 grame de boabe de grau se inmoaie in 500 ml apa, pe timpul noptii;dimineata, se scurge apa din grau si se pun la fiert alte 750 ml apa,in care se adauga 1 lingura de lemn dulce. Se acopera vasul si se lasasa fiarba timp de 20 minute, pe foc mic. Se separa partea solida dinlemnul dulce, pastrand doar partea lichida si se mai adauga graul sijujuba. Se acopera vasul si se mai lasa pe foc mediu inca 40 minute,pana cand graul se terciuieste. Se consuma acest preparat cald, ori decate ori se doreste, ca o parte din meniul de pranz sau de seara.- Intr-un vas de ceramica, se pun 10 jujube (taiate in jumatati) si 60gr carne macra de porc tocata marunt. Se prepara in Bain-Marie, timpde 30 minute. Ceea ce se obtine, se imparte in trei parti egale si seconsuma la intervale de 4 ore.- Se pun 150 gr meduza la fiert in 750 ml apa, pana scade apa la 200ml. Se adauga sare la zeama rezultata si se consuma ca o supa, iar meduzase consuma asezonata cu putin sos de soia si otet. Acest preparat semananca zilnic, timp de 5 zile, apoi o data la 10 zile.- O supa de iarba de mare este dintre cele mai recomandate pentruindepartarea efectelor neplacute ale menopauzei; aceasta si datoritacontinutului foarte bogat in minerale si, ca urmare, a capacitatii salede a hrani sangele sia alunga durerile articulare si cele de spate. Doar30 gr iarba de mare deshidratata pusa in 250 ml apa clocotita, impreunacu 1 lingurita de sos de soia si 1/2 lingurita de piper, constituieo astfel de supa cu efecte surprinzatoare. Supa se consuma fierbinte,ori de cate ori se doreste.Chiar daca retetele de mai sus par cam greu de realizat, ele meritatot efortul de a procura toate ingredientele, apeland la magazinelealimentare chinezesti, caci rezultatele sunt convingatoare si va scutescde riscurile inerente ale tratamentelor hormonale. Incercati!

Tratament naturist al anexitei cronice

Statisticile mondiale arata ca o femeie din patru sufera de anexita, iarla 60% dintre acestea boala se cronicizeaza. Tot mai des, se intalnesteanexita la tinerele fete care nu au un minim de educatie pentru a evitasocurile termice aplicate abdomenului inferior: fie contactul brusc cuapa rece, fie asezarea pe suprafete reci de beton.De multe ori, daca durerile sunt suportabile, fetele prefera sa nu sedivulge si sa evite intalnirea cu medicul ginecolog. De aici, drumulcatre cronicizare este deschis. Aceasta ingreuneaza sarcina medicilor,caci, nu arareori, boala nu raspunde cu... promptitudine la tratament,ori recidiveaza rapid.Desigur, tratamentul alopat este, de cele mai multe ori, eficient,dar pentru ca vorbim aici despre mijloacele terapeutice traditionalechinezesti, va propun si urmatoarea schema de tratament:a) stimularea imunitatii - fiind vorba de un proces inflamator - cuajutorul unui produs biologic activ chinezesc Cordyceps Micelliu, cate2 capsule de 2 ori pe zi, dimineata si seara.b) Tratamentul local, constand in aplicarea unei cataplasme cu CoadaCalului, incalzita in abur si invelita intr-o panza de culoare albastra;se tine cataplasma timp de o ora, apoi se indeparteaza, se unge pielea cucrema de galbenele, masand usor pana la absorbirea in piele si se aplicao compresa cu Bitter suedez (preferabil, din plante romanesti). Acesteoperatii se efectueaza in fiecare seara, inainte de culcare. Compresacu Bitter suedez se lasa pana dimineata.c) Tratamentul intern este alcatuit din: o infuzie scurta din Coadasoricelului, Coada Calului si Papadie (amestecate, in parti egale) -2 lingurite de amestec intr-un vas de sticla, sau portelan, peste carese toarna 250 ml apa clocotita; dupa 3 minute, se strecoara si se bea culingurita, cat mai fierbinte. Separat, se prepara o infuzie din acelasiamestec, dar in cantitate mai mare, 2 litri apa fierbinte cu 16 linguriteplante. Cu acest preparat se fac spalaturi intravaginale, atat seara,inainte de culcare, cat si dupa fiecare contact sexual.d) Dieta necesara pe o perioada de 25 zile contine alimente careau rolul intaririi functiei hepatice cat si a celei renale, dupa cumurmeaza: scoici de mare si de apa dulce, fructe de mare (in mod deosebit,crevetii), rinichii de porc, miel, berbec sau bou, ficat de pasare sau devita, ficat de peste, calcan tipar, caracatita, sepie (calamar), muguri desoia, muguri de bambus, alge de mare, varec, muraturi, fructe acrisoare,pepeni galbeni si rosii, papaya, avocado, andive, bame. Se vor evita:ardeii iuti si grasi, maghiranul, rozmarinul, piperul alb si negru,scortisoara, dulciurile, fructele prea dulci.Daca, la finalul perioadei de 25 zile se constata necesitatea continuariitratamentului, atunci se va proceda asa cum s-a descris mai sus, faraa se mai administra Cordyceps Micelliu. Acesta va fi inlocuit cu un altprodus biologic activ, numit Yi Kang, cate 4 capsule, de 3 ori pe zi.Oricum, dupa primele 25 zile, este necesar un control medical, caci,chiar daca pacienta se simte bine, tratamentul trebuie continuat panala remisia completa a inflamatiei.

Vin primavara si Sfintele Pasti! Ce mancam si cum?

Inca din antichitate, medicii traditionalisti chinezi erau preocupati de alegerea dietei celei mai potrivite, in raport cu mai multi factori: constituttia fizica a individului, temperamentul sau, modul in care decurge viata sa sexuala, starea sufleteasca dominanta - intr-o anume perioada - anotimpul.Studiind toate fenomenele umane determinate de factorii naturali, in conformitate cu principiul dualitatii Yin-Yang, inteleptii medici chinezi au stabilit importanta capacitatii omului de a se adapta trecerii de la un anotimp la altul. Daca la noi, la romani, se spune ca "Omul harnic isi face vara sanie si iarna caruta", la chinezi acest proverb se aplica atat in ceea ce priveste controlul mental constient al atitudinii fata de anotimpul care incepe, cat si modificarea regimului alimentar.In intelesul conceptului taoist, toamna si iarna sunt anotimpuri in care predomina Yin-ul - frigul, umezeala, contractia, miscarea lenta. Aceasta presupune ca organismul uman este supus temperaturilor scazute si, astfel, tinde sa produca mai multe contracturi musculare, oboseala, incetinirea circulatiei unor fluide, greutate in miscare (articulatii care cedeaza greu la miscare), digestie mai dificila, somnolenta etc. Primavara si vara sunt anptimpuri de esenta Yang - agitatie, caldura, activitati fiziologice mai intense, scaderea vascozitatii fluidelor din organism - ceea ce determina cresterea irascibilitatii nervoase, insomniii, hipocalcemie, acutizarea unor afectiuni cardio-vasculare sau gastro-intestinale.In consecinta, medicina traditionala chineza recomanda, pentru perioada de primavara, o hrana mai bogata in energie calda si racoroasa, adica alimente care aduc un aport progresiv de adaptare la temperaturile crescute ale anotimpului. Astfel, carnea de vita, miel si oaie, sfecla rosie, crapul obisnuit si cel auriu, morcovii, ouale de gaina (mai ales galbenusul), carnea de pui, ciresele, castanele, cicoarea, cafeaua, porumbul, curmalele, smochinele, mierea, rinichii de vita si oaie, lamaile, ficatul de vita, de pui si de porc, maghiranul, laptele de vaca si de oaie, arahidele, menta, orezul si tarata din orez, cartofii, ridichile si frunzele lor, laptisorul de matca, sofranul, soia galbena, semninjtele si uleiul de floarea soarelui, otetul, vinul alb demisec si zaharul alb sunt alimentele care va pot asigura o dieta diversificata. Cei care nu au probleme cu reumatismul, cu afectiuni respiratorii frecvente (raceli, gripe, amigdalite) pot manca linistiti si capsuni, visine, salata verde, loboda, stevie, rabarbar ,castraveti proaspeti, tomate.Desigur, modul in care ar fi bine sa va alegeti alimentatia cea mai potrivita constitutiei dumneavoastra fizice, bolilor de care suferiti si celorlalti factori obiectivi poate fi invatat foarte repede daca veti urma un scurt curs de initiere in dietoterapia chineza la Fundatia Romana Qitaky. Pana atunci va ofer doua retete culinare utile.1. Fierbeti 20 oua de gaina, pana devin tari. Apoi, striviti-le, fara sa indepartati cojile. Puneti-le din nou la fiert, impreuna cu 500 gr soia neagra, timp de 2-3 ore, pana se innegresc ouale. Scoateti-le din vas, curatati-le de soia si depozitati-le intr-o cutie, in frigider. Se vor manca zilnic cate 2-3 oua - curatate de coaja - atata timp cat este nevoie pentru a ameliora vederea tulbure, miopia, astigmatismul, faringo-laringita, tusea, diareea.2. Fierbeti un ficat de oaie, sau capra atat cat este necesar, apoi mai adaugati si spanac, iar cand s-a fiert si acesta, adaugati un ou de gaina proaspat si amestecati bine. Se obtine o supa pe care trebuie sa o mancati in intregime, punand si condimentele pe care le doriti. Astfel, puteti sa va imbunatatiti compozitia sangelui si acuitatea vizuala.Fara indoiala, exista inca sute de asemenea retete - multe dintre ele chiar savuroase - care pot reechilibra omul iesit din bratele reci ale iernii si nimerit intre ghioceii si iarba cruda a primaverii. Dar, nu avem destul loc aici.Este stiut faptul ca - dupa un post de 7 saptamani - praznicul Pastelui devine o sursa importanta de necazuri ale tractului digestiv. Nu numai cantitatile foarte mari de alimente ingurgitate, ci si consistenta lor sunt de natura sa provoace serioase tulburari gastrice, hepato-biliare sau intestinale.Astfel, consumul exagerat de bauturi alcoolice poate - mai intai - produce asa-zisa mahmureala, de dupa chef. Pe langa starea de ameteala si lipsa de echilibru, durerea de cap si greata fac din chefliul de aseara o... epava a diminetii. Opt-zece capsuni proaspete, inghitite la repezeala vor readuce starea normala extrem de repede (poate si datorita pretului lor ridicat din aceasta perioada...). Apoi, iritarea mucoasei gastrice, prin cresterea aciditatii, poate fi o alta problema de rezolvat. Punand la fiert, in doi litri de apa, o radacina de telina, o sfecla rosie, o ceapa, doi-trei morcovi si doi-trei pastarnaci, pana sunt aproape de faramare, obtineti o zeama perfect alcalina. Va trebui sa beti zilnic cate o asemenea portie, timp de cel putin trei zile, pentru a va reface nivelul normal al pH-ului. In cazul bolnavilor de gastrita hiperacida cronica, tratamentul se prelungeste la 12 zile. Daca nu va place gustul fierturii, va pot oferi o reteta mult mai savuroasa si mai... chinezeasca: fierbeti in abur 150-200 gr carne macra de porc acoperita cu usturoi pisat (cam o capatana) si adaugati, inainte de consum putin sos de soia. Acesta poate fi felul doi la pranz, dar sa nu fie acompaniat de alte preparate grase, cu sosuri, acrituri, cruditati sau fructe acre.Sa nu uitam ca inspectorii care vegheaza asupra calitatii produselor alimentare lansate pe piata romaneasca nu pot sa ne fereasca de absolut toate pericolele. Adesea ne putem confrunta cu alimente contaminate cu diversi microbi, sau cu plante, peste ori ciuperci otravitoare. In asemenea cazuri, imediat ce se simt primele simptome, se va incerca fortarea vomei cu un pahar cu apa si multa sare. Apoi, se macina fin 200 gr naut crud si se beau mai multe cani de amestec de cate 30 gr (2 lingurite) praf cu 250 ml apa. Totusi, atunci cand intoxicarea se produce cu fructe de mare, un ceai decoct din coji de portocala este foarte eficient. Se pun feliute fine de coji proaspete de la o portocala in 250 ml apa si se fierb pe foc mic timp de 10-15 minute. Se bea fierbinte, de trei ori pe zi.Nici diareea nu lipseste din galeria necazurilor digestive post-sarbatori. Fie din cauza cantitatilor prea mari de alimente, fie din cauza unei "slabiciuni" a stomacului sau splinei, diareea poate crea mari probleme oricui, ea determinand o mare pierdere de energie celui suferind. Acum, supa de usturoi va poate salva. Folositi 2-3 catei de usturoi necuratati de coaja, pe care - mai intai - ii coaceti in cuptor pana se coloreaza brun. Se adauga 250 ml apa si se fierbe pe foc mediu timp de 5 minute. Se va bea supa fierbinte.Si mai eficient, in diareea puternica, este preparatul din oua cu usturoi. Se storc de zeama 3 catei mari de usturoi si se bat 2 oua cu sucul obtinut. Se incalzeste pe foc o lingurita cu ulei de susan si se toarna peste amestec, intr-o tigaie. Se mai prajeste, amestecand continuu timp de 1-2 minute. Preparatul se consuma de doua ori pe zi.Iar, daca se constata o gastroenterita, atunci retineti reteta de otet cu usturoi va va veni usor in ajutor. Pisati bine 4 catei de usturoi si extrageti sucul. Adaugati 3 linguri de otet. Se bea in inghitituri mici, lent.Dar, mai bine mancati cumpatat si totul va fi mai simplu.

Nici hipotensivii nu sunt mai fericiti

Cele mai multe dintre solutiile date publicului larg de catre specialisti se indreapta catre suferinzii de hipertensiune. Este drept ca hipertensivii, ca si aceia care trec des prin pusee de crestere a tensiunii arteriale, sunt cazurile cel mai frecvent intalnite.Din acest motiv, se intampla, uneori, ca hipotensivii sa fie derutati de ceea ce citesc in diverse publicatii si sa aplice unele retete naturale in speranta ca le vor fi si lor de folos. De aceea, este bine sa facem aici niste precizari si sa va ofer si cateva solutii cu adevarat utile.Atunci cand valorile tensiunii arteriale scad sub 90 mmHg (diastolica) si 60 mmHg (sistolica), putem vorbi despre o stare hipotensiva. Iar, daca aceasta persista mai multe zile consecutive, putem spune ca avem de a face cu un bolnav hipotensiv... Mai sigur, se poate remarca starea de hipotensiune prin efectele sale: somnolenta pronuntata si permanenta, ameteli, insomnie, fatigabilitate crescuta (bolnavul oboseste foarte repede), cefalee, stare de slabiciune, lipsa de concentrare, dureri in zona toracala, senzatii de sufocare. Adesea, hipotensivii au stari de lipotimie (lesinuri) atunci cand se ridica brusc in picioare, au o paloare pronuntata, transpira abundent si au un ritm cardiac redus.In conceptia medicinii traditionale chineze, hipotensiunea este datorata unei energii scazute a organismului (energia numita de chinezi qi - citita ci), precum si unei scaderi a Yang-ului din sistemul energetic al individului. In aceeasi viziune, o alta cauza ar putea fi aceea a unei "slabiri" a splinei si stomacului. Fenomenul este mai frecvent la persoanele sedentare - cele cu munca exclusiv intelectuala - ca si la persoanele varstnice cu afectiuni cardiace.In general, hipotensivilor li se recomanda sa manance bine si sa practice exercitii fizice de sanatate, adecvate acestei afectiuni. Dar, iata si cateva solutii simple care sa va ajute atunci cand medicamentele chimice nu va sunt pe plac, sau chiar si ca niste adjuvanti in tratamentul alopat unor forme mai severe de hipotensiune:- Consumati carne de vita, in orice forma, dar, mai ales, tocanita;- Mestecati zilnic cate o bucata de ghimbir proaspa, ca pe bomboane; puteti, chiar, sa adaugati cateva felii de ghimbir proaspat in supe, ciorbe sau mancarurile cu sosuri; consumati-le de 3-4 ori pe zi; - Daca va place vinul, puneti 2 linguri de zahar intr-un pahar plin cu vin alb sec, si beti de 2 ori pe zi; de fapt, orice fel de vin (curat!) va poate ajuta, dar nu uitati: "consumul exagerat de alcool dauneaza grav sanatatii!";- Pentru cei care nu suporta prea mult zahar si nici vinul, le pot recomanda o alta reteta: puneti la fiert 500 ml apa, iar cand da in clocot, adaugati o lingura de coji de mandarine taiate marunt, 4-5 mieji de nuca si o lingurita de lemn dulce; fierbeti, pe foc mic, timp de 15 minute si beti zeama calda rezultata in fiecare dimineata si seara.Sa mai subliniem o data importanta exercitiului de sanatate. In mod deosebit tehnicile de qigong pot fi foarte utile, eliminand - in timp - necesitatea oricarei medicatii. Un rol important, aici, il joaca exercitiile respiratorii, care pot fi de folos cardiacilor. Nu uitati ca Fundatia Romana Qitaky va poate oferi atat consultatii si tratamente de medicina traditionala chineza cat si sansa de a practica tehnici de qigong intr-un stil validat de Federatia Mondiala de Qigong (cu sediul in San Francisco, SUA) si care a adus primul roman si primul neasiatic in randul celor opt Mari Maestri ai acestei federatii. Va asteptam.

Nu neglijati dermatomicozele picioarelor

Din ce in ce mai multe sunt persoanele care cad victime dermatomicozeipicioarelor. Incaltamintea inchisa, fabricata din materiale sintetice- care nu lasa pielea sa respire liber - favorizeaza aparitia acesteiinfectii fungice, in mod deosebit intre degetele picioarelor (acolo undese gaseste un mediu umed si neaerisit).Se constata ca persoanele care poarta mai tot timpul sandale, sau umbladesculte, nu au asemenea probleme. Cum, insa, cei mai multi dintre noisuntem nevoiti sa ne ducem viata in conditiile moderne actuale, nu avemdecat sa ne orientam spre solutii de prevenire, ca si de tratament.Printre masurile preventive cele mai simple, se numara acelea de a mentinecat mai mult timp picioarele intr-un mediu uscat si aerisit, de a schimbazilnic ciorapii si incaltamintea, revenind la aceiasi pantofi abia dupaminimum cinci zile. Este foarte important sa va puneti ciorapii astfelincat numai degetele sa atinga varful acestora si, apoi, sa trageti maideparte ciorapul pe picior; la fel, la descaltare, este bine sa scoatetirapid ciorapul, astfel incat degetele sa nu atinga aproape deloc restulsuprafetei acestuia. Dupa fiecare spalare, picioarele trebuie bine stersesi uscate.Daca, in ciuda tuturor masurilor preventive, se intampla sa contractatiaceste fungii, atunci ati putea folosi o metoda foarte simpla de a scapa:folositi parfum, sau colonie, pulverizand intre degete. Fiind realizatepe baza de alcool, parfumurile pot deveni un mijloc destul de eficientde tratament, in fazele de inceput, datorita continutului de sare dezinc si acid undecilenic.Sa remarcam ca, in China, parfumurile nu sunt realizate pe baza dealcool. Asa incat, chinezii aplica si alte metode de tratament asuprainfectiilor fungice plantare. Iata, cateva dintre aceste retete:- Se pun 2,5 kg sare intr-o tigaie mare si se coace pe foc mic timp de10 minute, pana se incinge bine. Apoi, se toarna sarea pe un prosop curatsi uscat, asezat pe podea. Se sta cu picioarele pe sare, pana se raceste.- Pasta de dinti - aplicata intre degete - poate fi un bun remediu,daca se repeta procedeul de trei ori pe zi.- Se poate sta cu picioarele intr-o solutie alcatuita dintr-un litru deotet de orez si 0,5 litri de apa, timp de o ora, de doua ori pe zi.- Se fierb 200 g de boabe de soia intr-un litru de apa, timp de 30minute. Dupa ce se raceste apa, se spala picioarele cu ea. Se efectueazaaceasta procedura o data pe zi, timp de 2 saptamani.Ar mai trebui sa remarc faptul ca - in conformitate cu parerile medicineitraditionale chineze - dermatomicozele picioarelor nu sunt datoratenumai factorilor enumerati mai sus, ci si unei slabe rezistente fizice,ori unei sanatati precare a unor persoane. De pilda, in timpul dinastieiTang, boala "mancarimii dintre degetele picioarelor" a fost constatataca un precursor al bolii beriberi - o afectiune generata de lipsa devitamina B1. Din acest motiv, in tratamentul acestei infectii fungicese recomanda dieta mai bogata in aceasta vitamina. Migdalele, fasolea,soia, piperul betel si semintele de patlagina sunt recomandate cu toatacaldura, in acest sens de catre faimosul medic nutritionist chinez SunSi Miao (581-682 AD).Tot el recomanda si un preparat din ficat de porc si naut, dupa cumurmeaza:- Se pun la fiert 1250 ml apa. Cand da in clocot, se adauga 20 g naut si100 g ficat de porc (taiat in cubulete) si lasati sa mai fiarba - pe focmic - timp de 20 minute. Apoi mai adaugati 200 g orez, acoperiti vasulsi se continua fierberea inca 15 minute, amestecand din cand in cand,pana se obtine o consistenta gelatinoasa. Ceea ce se obtine se impartein doua portii, care se consuma calde la pranz si cina. Tratamentul seaplica timp de 30 zile.Aveti, asadar, de ales din mai multe solutii. Nu ezitati sa luati masurilede prevenire, dar nici nu intarziati sa va tratati, caci orice intarzierepoate ingreuia procesul de vindecare. Totusi, nu va grabiti sa trecetila vreun tratament pana cand nu aveti diagnosticul corect pus de unmedic de specialitate.de Adrian FloreaMare maestru al federatiei mondiale de qigongwww.qitaky.ro

Anemia - remedii naturiste

Anemia este un rezultat al reducerii globulelor rosii din sangesi, in consecinta, scaderea cantitatii de oxigen pe care acesta otransporta. Primele simptome sunt pierderea apetitului, aparitiaametelilor si a sunetelor din urechi, instalarea constipatiei, airitabilitatii si durerilor de cap.Este interesant de observat faptul ca, in China, anemia este un fenomenfoarte rar. O statistica efectuata in 1991 in aceasta tara arata caacumularile de fier in organismul chinezilor sunt mult mai mari decatla locuitorii Statelor Unite. Cercetatorii stiintifici care au analizataceste lucruri si cauzele lor au constatat ca nu hrana chinezilor estemai bogata in fier, ci preparatele realizate in tigaile de otel (deja,vestitele wok-uri) , precum si existenta unei cantitati mari din acestelement in praful respirat de chinezi.In ciuda raritatii anemiei, in China aceasta este impartita in 3categorii:- anemia feripriva - lipsa de fier din alimentatie;- anemia rezultata prin pierderi masive de sange (rani, menstruatieabundenta, ulceratii, hemoroizi);- anemia provocata de afectarea maduvei spinarii, a ficatului ori atiroidei, sau de artrita reumatoida.Din aceste motive este necesara stabilirea cu precizie a tipului deanemie de catre medici. O anemie care nu a capatat aspect patologicpoate fi usor tratata prin adaosul de fier in alimentatie, crescandcantitatea de hemoglobina. In acest sens sunt recomandate urmatoarelealimente: caisele, sfecla rosie, strugurii, ciresele, curmalele, mazarea,salata verde, alunele cajou, mierea, ghimbirul, pastarnacul, hreanul,usturoiul, ceapa, nucsoara, dovleacul, morcovii, fasolea soia si -desigur! - spanacul. Ficatul sau extractul din ficat contin substantelenecesare pentru refacerea hemoglobinei. Se pot lua si tablete de Fier,dar acestea induc riscul de constipare. Acidul tanic, prezent in cafea siin ceaiul negru, ca si in produsele lactate inhiba absorbirea fierului,in vreme ce vitamina C favorizeaza acest proces.Iata si remediile cele mai simple:* luati 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare forma va place: in apa calduta, in cerealele de la micul dejun, pe paine prajita, sau, ca atare;* beti un ceai decoct dintr-o frunza mica de curmal, taiata in fasii;* pisati fin coji de arahide si luati zilnic cate o lingurita plina, impreuna cu 1/2 pahar cu apa calda;* salata din oua fierte si tomate, mancata de 3 ori pe zi, ca si salata facuta din: 1 mar, o tomata si 3 lingurite de seminte de susan - mancata de 2 ori pe zi - ambele pot fi, de asemenea, de mare folos.Daca doriti si retete mai savuroase, atunci va recomand:Mancarea de Tofu si albus de ouSe pun la congelat 500 g branza de soia (Tofu); apoi se pune in apacalda (scopul este de a se modifica textura acesteia si a deveni maiabsorbanta); cand branza s-a inmuiat se scoate din apa si se rastoarnaintr-un vas in acre se afla doua albusuri de ou, lasandu-se timp de5 minute. Se transfera intr-un vas mai mare din ceramica sau sticla,iar acesta se aseaza intr-un alt vas pentru fierbere Bain-Marie, timpde 15 minute. Preparatul se consuma cald, asezonat cu sos de soia sialte condimente, dupa gust.Tocanita de ficat si spanacSe pun la fiert 500 ml apa; cand da in clocot, se adauga125 g ficat devitel (taiat in cubulete) si250 g spanac. Se fierbe inabusit timp de 45minute, verficandu-se din cand in cand daca nu s-a evaporat toata apasi adaugand, daca este nevoie. Se consuma calda, cu condimentele dorite,cat mai des posibil.Mancare de curmale cu orezin 250 ml apa care fierbe, se pun 100 gr orez brun sau dulce si 30 grcurmale rosii. Se continua fierberea pana orezul este pe jumatate fiert,apoi adaugati putin zahar brun. Se bea zeama o data pe zi, timp de 15zile.Mancare de porc cu spanacSe pun la fiert 500 ml apa. Cand da in clocot, se adauga 150 gr spanac si50 gr carne macra de porc (pulpa) si se mai fierbe inca 4-5 minute. Sepoate adauga si sare. Acest preparat se poate manca zilnic, la pranz,sau seara.RinichiSe prepara un rinichi de porc (sau de vita, vitel, sau miel), tinandu-ltimp de 30 minute in apa calda, iar apoi taindu-l in felii subtirisi punandu-l la fiert. Se poate pune si sare, la urma, precum si altecondimente. Se mananca o data pe zi, pana la recuperare completaMancare de bureti cu curmaleSe pun in apa rece 30 gr de ciuperci-bureti negri si se tin cca. 30minute. Apoi, se pun la fiert impreuna cu 30 curmale rosii si putinzahar brun, folosind atata apa cata este nevoie. Rezultatul fierberiise scurge de apa si se mananca zilnic, pana la recuperare.In cazurile unor deficiente mai severe la nivelul splina-pancreas, sepoate manca si cate o supa mai concentrata de: macrou, ton, ansoa, vita,ficat si rinichi de vita, pui, curcan, sau miel. Untul este singurullactat permis.Asadar, solutii sunt destule si chiar placute. Deci, nu va speriatide anemie! Nu trebuie decat sa va consultati un specialist in domeniulnutritiei si dieto terapiei chinezesti. Fundatia Romana Qitaky va stala dispozitie.Adrian FloreaMare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigongwww.qitaky.ro

Tratamentul homeopatic al nodulilor mamari benigni

Sesizarea prin palpare a unor noduli mamari de dimensiuni variabile,este o cauza importanta de anxietate la femei, anxietate intretinutaapoi si de medicul ginecolog sau endocrinolog care, in multe cazuriindica tratamentul chirurgical al acestora, pentru a evita eventualatransformare maligna.Majoritatea pacientelor care se prezinta la homeopat cu nodulimamari benigni se tem de cancer si sufera de anxietate din aceastacauza. Adevarul este ca majoritatea femeilor au asemenea noduli dela varste tot mai tinere si interventia chirurgicala nu este solutia,deoarece intr-un interval de timp oarecare, acesti noduli se refac. Eise refac pentru ca prin operatie se indeparteaza numai efectulunui dezechilibru hormonal si energetic, acesta din urma ramanandneinfluentat.Homeopatia este una din metodele de tratament ce se adreseaza cauzeitulburarilor, si anume dezechilibrului din planul cel mai subtil alorganismului, cel energetic. Nodulii mamari, ca si orice alta boala,reprezinta numai una din manifestarile exterioare ale dezechilibruluienergetic si hormonal. Homeopatia reface echilibrul organismului si caurmare poate determina disparitia nodulilor sau stoparea dezvoltariilor si previne aparitia unor noi noduli.Modul in care se trateaza aceasta afectiune din punct de vedere homeopaticeste acelasi ca si pentru orice alta afectiune. Pacienta se prezinta lahomeopat si la prima consultatie acesta ii pune o serie de intrebari:Care sunt simptomele prezente, modalitati de agravare sau ameliorareale acestora; de cand dateaza simptomatologia si ce alte afectiuni amai avut in trecut sau ce suferinte mai are in prezent.De asemnea, homeopatul trebuie sa noteze toate caracteristicile generaleale persoanei in cauza: modul in care aceasta persoana reactioneazala stimulii externi (temperatura, vreme, alimentatie); modul in carefunctioneaza ea ca organism biologic (relatia cu alimentatia, foamea,setea, transpiratia, somnul) si ca entitate psihosociala (eventuale traumeemotionale sau fizice, structura psihoemotionala); daca exista anumitecauze ce au declansat patologia prezenta; ce boli au existat in familie.Astfel, la sfarsitul consultatiei, homeopatul determina care suntsimptomele cele mai importante pe baza carora va face prescrierea. Inalegerea unui remediu homeopatic pentru o anume pacienta se ia inconsiderare totalitatea caracteristicilor mentionate mai sus sise prescrie asa numitul remediu constitutional. Deci, prescriereatratamentului este strict individualizata, astfel incat nu exista unanumit remediu sau anumite remedii pentru nodulii mamari, ci existafemei cu noduli mamari care sunt tratate homeopatic. In homeopatie,noi tratam bolnavii si ca urmare se vindeca bolile.Desi exista indubitabil un substrat hormonal al nodulilor mamari,contextul general in care ei exista la o anumita femeie poate fidiferit de al alteia si particular numai al ei. Aceasta unicitate siparticularitate ne intereseaza in homeopatie. De exemplu, o pacienta cunoduli mamari poate avea asociat dureri lombare, menstruatii foarte redusecantitativ, cu dureri pelvine cu senzatia ca ii cad organele genitale,fiind foarte nervoasa, foarte plangacioasa, obosita si cu nevoia de a stasingura. Aceste simptome sugereaza remediul Sepia. Alta pacienta cu nodulimamari poate avea dureri si tumefierea sanilor inainte de menstruatie,balonari de la orice aliment, nevoia de a manca dulciuri, tendinta laingrasare mai ales in zona coapselor, timiditate, lipsa de incredere insine, emotivitate exagerata, ceea ce sugereaza remediul Lycopodium.La unele femei cauza declansatoare a simptomatologiei poate fi un stress,o suprasolicitare, de ex. munca multa in gospodarie si la serviciu,frica de somaj, ingrijirea unei persoane bolnave din familie, perioadade alaptare si de ingrijire a copilului in primul an de viata, etc,la altele poate fi o cauza emotionala: o despartire de cineva drag, undivort, moartea unei persoane dragi, sau o relatie conjugala nefericitaprelungita etc.Cazuri clinice

Tratamente pentru afte

Multa lume a trecut - cel putin o data, in viata - prin neplacutaexperienta a inflamatiillor si ulceratiilor din cavitatea bucala. Adesea,in limbajul popular, acestea sunt un semn ca "ti s-a aplecat" de lavreun aliment.Medicina traditionala chineza a stabilit, cu mii de ani in urma, ca existao legatura stransa intre starea de functionare a splinei si stomacului- pe de o parte - si aspectul cavitatii bucale - de cealalta parte. Sespune ca gura este deschiderea energetica a splinei si a stomacului.Cu alte cuvinte, ceea ce se intampla in cavitatea bucala este oreflectare, un semnal de alarma, privitor la tulburarile celor douaorgane. Este, deci, simplu sa intelegem ca, atunci cand aparitia aftelorbucale devine cronica, trebuie sa ne ocupam mai mult de investigarea sitratarea unuia sau ambelor organe: splina si stomacul.Asadar, primul pas ar fi o investigatie ecografica si o consultare amedicului specialist gastro-enterolog. Se poate descoperi o gastritahiper- sau hipoacida, sau alte afectiuni gastrice, ori o splina usormarita. Uneori, investigatiile de laborator nu evidentiaza modificariimportante si, totusi, aftele apar! In aceste cazuri, intram in teritoriulspecific medicinei traditionale chineze, adica avem de a face cu tulburaride ordin energetic pe meridianele celor doua organe. Un specialist poatedetermina usor existenta unor astfel de dezechilibre. Un necunoscatorpoate face doar o observatie sumara, urmarindu-si - intre orele 700si 1100 dimineata - pulsul si ritmul respiratiei. Daca raportul dintrenumarul batailor pulsului pe minut si acela al respiratiilor completeeste in afara intervalului (4,5; 5,5), atunci puteti avea certitudineaca exista un astfel de dezechilibru.Desigur, exista si niste remedii, simple si la indemana dvs, pe care vile recomand mai jos:- Striviti 2 prune acre, cu tot cu samburi, apoi introduceti-le in 400ml apa clocotita, adaugati si putina sare si lasati sa se raceasca;se fac gargare de 3-4 ori pe zi;- in cazurile cronicizate, se poate folosi sucul obtinut din 3 dovleceiCarambole, de 2 ori pe zi;- Faceti gargare zilnice, dimineata inainte de micul dejun, cu un amestecin parti egale de miere si apa distilata, in total, cam 100 ml.Dar, nu uitati sa va alegeti alimentele cele mai potrivite pentru a"intari" splina si stomacul: ovaz fiert, branza de soia, carne devita, varza, crap, scortisoara, cuisoare, ciuperci sampinioane, porumb,coriandru, castraveti, curmale, vinete, usturoi, ghimber, ginseng, ceapaverde, paducel fruct, miere (daca nu aveti diabet, puteti consuma cate1/3 cana de miere inaintea fiecarei mese), salata verde, lemn dulce,masline, lapte de capra, pere, orez glasat, frunze de ridichi, spanac,tarata de grau si chiar putin vin alb sec. Merita sa incercati.de Adrian FloreaMare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigongwww.qitaky.ro

Cum sa ne alegem profesorul

Asa cum scriam in articolul trecut, important nu este sa fii bogat,puternic, inteligent, frumos, important este sa fii bine ghidat, bineinstruit, pentru a intelege lumea din jurul nostru si legile naturii.Intrebarea cea mai arzatoare este cum sa ne gasim un profesor bun? Aceastaintrebare mi se pune si mie de multe ori, iata de ce in articolul deastazi am sa va dau cateva indicii care va pot ajuta sa va alegetiprofesorul.In primul rand este bine sa stim ca sunt multi profesori si fiecare aatins un anumit nivel. Unii predau forme clasice transmise cu rigoare siatentie vreme de generatii. Altii (putini la numar) au fost instruiti deprofesori desavarsiti, initiati, ca discipoli sever selectionati. Altiiau studiat mai multe stiluri de practica, pe care le-au amestecat sirearanjat in stiluri personale. Ultimii sunt cei care nu au apucat satermine de asimilat toate informatiile din scoala pe care au urmat-o, si,datorita nerabdarii, s-au desprins cu putina informatie invatata, decinu prea inteleg ceea ce fac. Acestia din urma sunt cei mai periculosi.In alegerea unui profesor cel mai important lucru este sa ne ascultaminima. Aceasta voce interioara stie ce face. De obicei, ea rezoneaza cu unom in care simtim ca putem avea incredere asa cum avem incredere intr-unmedic. Inima noastra se ghideaza si dupa anumite detalii non-verbalesau caracteristici energetice pe care, cel putin la inceput, nu ni leputem explica.Pe acest om (barbat sau femeie) il putem recunoaste dupa modul in carevorbeste, dupa modul in care se misca, increderea si modestia cu careactioneaza, simtul umorului, blandetea si amabilitatea, forta atingeriifizice, nivelul vast de informatii pe care-l poseda, dar, mai ales,dupa cat de bine ne simtim langa el.Atunci cand ne simtim bine langa o astfel de persoana, inseamna ca neaflam in campul sau energetic protector care, fara sa ne dam seama, neechilibreaza si ne regleaza propriul camp energetic, fapt care conducela acea stare de bine.Cand ne aflam langa un asa-numit "profesor", nu ne simtim bine, avemtendinta de a pleca repede, apar tot felul de semnale de disconfort,chiar dureri de cap, ameteli sau stari de lesin, stari in care capacitateanoastra de a gandi se reduce, rezistenta noastra fizica si energeticascazand.De aceea, in primul rand este bine sa fim atenti la semnalele pe care nile trimite interiorul nostru. Asa cum spune Paulo Coelho in "Alchimistul",trebuie sa ne lasam inima sa ne vorbeasca. Priviti apoi cum este persoanarespectiva - constituie oare un exemplu pentru ceea ce descrie saupreda? Cum se comporta in viata de zi cu zi? Vi se pare un model demnde urmat? Cum sunt elevii lui? Au rezultate? Ce cred altii despre el?Aceste indicatii nu sunt fanteziste sau vagi, sunt palpabile si foartereale, iar pentru inceput sunt singurele disponibile. Ascultati-varaspunsurile la aceste intrebari interioare, folositi-va intuitia,instinctul si judecata, incredeti-va in ele si urmati-le. Ele va suntde mai mult folos decat stiti. Cum putem sa avem incredere intr-un omcare la nici 50 de ani arata de 70, de exemplu, sau intr-un om care vreasa ne invete cum sa fim mai sanatosi, dar el fumeaza si mai are si altevicii vizibile?Adevaratul profesor nu incearca sa va faca dependenti de el, nu doreste inmod special sa fie dragut sau sa va trezeasca simpatia. Grija lui vizeazanivelul dumneavoastra energetic, transpersonal, superior. In centrul unorpractici si invataturi se gaseste o detasare impartiala. Acest profesorapare in viata dumneavoastra insa numai atunci cand sunteti pregatiti.de Costin VasileInstructor de Taiji Quan si Qi Gongtelefon: 0722.19.78.74e-mail: costin.tao@k.ro

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

6 greșeli care afectează strălucirea părului tău

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

9 idei ca să folosești mierea în tratamentele de înfrumusețare

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

9 alimente care au mai multă vitamina C decât portocalele

Cum să folosești oțetul de mere pentru piele frumoasă și păr strălucitor

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Ce să faci dacă îți cad genele. Trucuri care le stimulează creșterea

Olivia Newton-John, diagnosticată cu cancer pentru a treia oară: „Cred că voi învinge“

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

De ce ar trebui să mănânci cât mai des afine

Miso - Ce beneficii are pentru sănătate această pastă

Ananas - Ce beneficii are pentru sănătate?

Robbie Williams, din nou tătic: Are o fetiță născută de o mamă surogat

Nucile - Ce beneficii au pentru sănătate?

8 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea marocană

Când cancerul nu mai e un capăt de drum: Încă o vedetă vorbește despre boala care i-a schimbat viața

Murele - Ce beneficii au pentru sănătate?

Keanu Reeves strânge bani pentru spitalele de copii. De ce nu vorbește despre asta

Cum vor arăta Meghan Markle și Kate Middleton la 60 de ani: Cu riduri și părul alb, dar tot frumoase!

Alimentația în timpul examenelor - Ce trebuie să mănânci pentru concentrare

10 cauze ascunse ale acneei şi modalităţi de a scăpa de ea

Păpușa vie: Fetița cu părul strălucitor cucerește lumea

Ce se întâmplă dacă te tunzi scurt? 7 beneficii neașteptate

Ce se întamplă de fapt atunci când îți trosnești degetele?

;