Tort mousse de ciocolata, cafea si praline

Blat 100g ciocolata neagra, de buna calitate 100g unt 85% 200g zahar 3 oua la temperatura camerei 100g faină 000 1 varf cutit de sare 1 pastaie vanilie (orice alt inlocuitor modifica gustul de la divin la …ordinar) 125g ciocolata neagra, maruntita grosier Pralinele 100-120g alune de padure/arahide crude 150g zahar apa cat cuprinde 1 foaie de copt putin ulei Mousse de ciocolata si cafea 2lgt ness 1lg apa fierbinte 200g ciocolata neagra 50g unt 85% 5lg zahar brun 50ml smantana (e buna si cea de 12%) 500g smantana pentru frisca.  BLAT Se topeste ciocolata la bain-marie, impreuna cu untul, amestecand pana devine o crema matasoasa. Se lasa apoi la racit, pana la temperatura corpului, amestecand pentru a preveni formarea pojghitei. Se adauga zaharul si ouale, pe rand, cate unul. Dupa omogenizare, adaugam faina, sarea si semintele de vanilie, iar la final, dupa ce compozitia e unitara, punem si ciocolata maruntita. Compozitia astfel rezultata se toarna intr-o forma rotunda (24-26 cm), cu fund detasabil (ar fi cel mai usor de lucrat) si tapetat cu hartie de copt, unsa cu putin unt/ulei. Se da la cuptorul preincalzit, la 180°C, pentru 30-35′ (blatul trebuie sa fie “elastic” la atingere, asa ca deschideti usa cuptorului dupa 30′ si verificati).  PRALINE Cat timp blatul e la cuptor, preparati pralinele. Eu folosesc alune in stare cruda, le sarez si le rumenesc putin intr-o tigaie teflonata, neunsa. Cand s-au racit, rasturnati-le pe o foaie de copt unsa cu ulei; pastrati-le adunate unele langa altele, fara a le imprastia prea mult si fara a le suprapune. Puneti zaharul intr-o craticioara adanca si turnati apa peste el, cat sa fie in intregime absorbita (scurgeti, eventual, excesul). Dati la foc moderat si asteptati ca zaharul sa se transforme in caramel (acea culoare galbuie; atentie sa nu-l ardeti!!). Luati de pe foc imediat si turnati caramelul peste alune, incercand sa le acoperiti pe toate. Lasati sa se raceasca. Odata devenita crocanta, spargeti “insula” de praline in bucati mai mici si introduceti-le in blender, pentru a obtine pudra. Se dizolva ness-ul in apa fierbinte, se sfarma ciocolata si se pune la foc mic intr-o craticioara impreuna cu cafeaua, untul, zaharul si 50 ml smantana. Se amesteca continuu pana la obtinerea unei creme fine, matasoasa. Luati de pe foc, asteptati sa se raceasca, amestecand ocazional. Intre timp, bateti frisca bat si turnati crema de ciocolata peste, amestecand de jos in sus, cu delicatete. Aceste 2 compozitii ar trebui sa aiba temperaturi apropiate in momentul omogenizarii, pentru a nu risca “taierea” cremei. De asemenea, aceasta etapa trebuie parcursa doar dupa ce blatul e complet rece. Eu fac blatul cu o zi inainte, e mai comod asa. Asamblare: Am folosit aceeasi forma cu fund detasabil. Se asaza blatul, se pune jumatate din mousse peste, apoi un strat generos de praline, cam jumatate din cantitate, apoi restul de mousse. Daca ii neteziti suprafata sau ii dati orice forma neregulata, ramane in voia imaginatiei voastre. Dati tortul la frigider cateva ore bune, cel mai bine peste noapte. Decorare: A doua zi, scoateti tortul din forma, cu ajutorul unui cutit cu care desprindeti marginile si mutati-l pe platoul de servit. Il puteti decora cu restul de praline sau cu fructe care “striga” dupa ciocolata: rodii (in cazul meu), zmeura, capsuni etc.

Cocktail: Spice Chocolate Martini

Se pisează chili împreună cu zahărul vanilat într-un pahar Boston. Se adaugă celelalte ingrediente şi gheaţa şi se amestecă puternic în shaker. Se strecoară într-un pahar Martini, răcit în prealabil. Se ornează cu ardei roşu, ciocolată şi o frunză uscată de tutun.

Salată cu spanac şi mere

Ai rămas în pană de idei? Îţi venim în ajutor cu o reţetă nouă şi delicioasă. Poftă bună!

Felii de tofu la cuptor, cu sos pesto

Ai poftă de ceva la cuptor aromat, gustos şi crocant? Poţi să prepari felii de brânză de soia (tofu) marinate într-un sos aromat pe care să le coci puţin la cuptor. Descoperă ingredientele necesare!

Cotlete delicioase de miel cu legume coapte şi mirodenii

Ai poftă de o reţetă delicioasă cu carne de miel? Vezi cât de simplu poţi să faci un cotlet de miel la cuptor cu o garnitură de legume şi diverse mirodenii potrivite.

Decor: 20 de combinaţii îndrăzneţe de culori pentru un dormitor original

De obicei, dormitorul este camera amenajată în culori neutre, pale, care nu ies prea mult în evidenţă. Dar dacă eşti o fire ceva mai rebelă sau pur şi simplu vrei să fii altfel,

8 soluţii ca să nu cheltui bani aiurea în supermarket. Vezi ce ai de făcut!

Supermarketul te ajută să economiseşti timp la cumpărături, dar oferă simultan preţuri mai mici decât media la unele produse şi preţuri mai mari la altele. Dacă vrei să îţi reduci cheltuielile, fără să pierzi timp prin mai multe magazine, încearcă 8 soluţii ca să nu cheltui bani aiurea în supermarket.

Panna cotta, desertul perfect

Panna cotta este un desert italienesc, provenit din nordul Italiei. Numele său, "smântână gătită", spune totul despre realizarea sa. Şi chiar dacă acum se face panna cotta cu vanilie sau cu ciocolată, reţeta tradiţională este simplă, fără nici un fel de arome, şi este servită cu dulceţuri sau siropuri de fructe.

Supa de mazare

Este o reteta frantuzeasca, foarte gustoasa. Supa, care are o culoare verde formidabila, va fi cu siguranta si pe placul copiilor.

Supă cremă cu broccoli şi brânză

Îţi place broccoli şi eşti în căutare de reţete noi care să-l conţină? Eva.ro îţi propune o nouă reţetă de supă uşor de preparat şi delicioasă. Poftă bună!

Ruladă cu dovleac

Încearcă un desert tradiţional, pe cât de simplu de preparat, pe atât de delicios şi sănătos. Înlocuieşte dulciurile din comerţ cu o variantă mult mai sănătoasă.

Învaţă cum să foloseşti temele botanice. 10 idei simple

Temele botanice sunt din ce în ce mai des folosite în decorarea locuinţelor, iar printurile cu un aer vintage sunt cele mai bune opţiuni.  Dacă nu vrei să investeşti în textile care să

Biscuiţi de casă

Potriviţi şi dimineaţa, la micul dejun, şi ca gustare între mese sau „ceva bun“ pentru musafiri, biscuiţii te scot de multe ori din încurcătură. Mai ales dacă sunt făcuţi chiar de tine, cu un efort minim, vei avea un rezultat peste aşteptări.

Placinta cu spanac si branza de capra

Încearcă o plăcintă specială, cu spanac şi brânză de capră, numai bună pentru o gustare delicioasă atunci când ţi-e poftă de ceva bun.

Salată de orez cu ton, porumb şi mazăre

Salata de orez cu ton este foarte uşor de preparat şi este o reţetă sănătoasă. Mai mult, această gustare este consistentă, dar săracă în calorii.Ingrediente:4 conserve de ton2 conserve porumb boabe1 conservă mazăre4 linguri unt4 portocale mari1 lămâie600 g orezmaioneză, gogoşarisare şi piper Mod de preparare:Pentru început, se curăţă şi se feliază portocalele, după care se călesc în unt.Apoi se prăjeşte orezul în grăsimea rezultată, iar în momentul în care acesta prinde o culoare aurie se acoperă cuapă şi se lasă la fiert, fără a se amesteaca.În acest timp, mazărea şi porumbul se pun la scurs, gogoşarii se feliază, iar tonul trebuie mărunţit.După ce a fiert orezul, se amestecă alături de celalte ingrediente şi se adaugă sare şi piper, după gust. maioneza se adaugă înainte de servire.

Salată cu mango, grepfrut şi avocado

Ai nevoie de salată verde, mango, grepfrut, portocale şi avocado pentru o salată delicioasă care îţi poate cuceri musafirii. Eva.ro îţi recomandă o reţetă simplă şi rapidă. Poftă bună!

Plăcinte la tigaie cu ceapă verde, brânză de oaie şi mărar

Plăcintele la tigaie sunt uşor de făcut şi ai la îndemână diverse combinaţii la care poţi să apelezi. Descoperă cât de simplă este reţeta!

Supă cremă de mazăre

Mai delicioasă decât ai crede. Dacă nu ai încercat-o până acum este momentul să o prepari. Dacă mai adaugi şi o ceaşcă de crutoane preparate acasă şi condimentate în funcţie de gusturi, papilele tale gustative se vor declara pe deplin satisfăcute.

Paste delicioase cu somon afumat

O reţetă simplă, foarte uşor de preparat, dar şi foarte gustoasă. Somonul este un peşte bogat în Omega 3 şi magneziu, de aceea nu ar trebui să vă lipsească din dietă.

Supă cremă de dovleac cu curry şi ghimbir

Dacă ai poftă de o supă cremoasă şi aromată nu uita că dovleacul este foarte hrănitor. Eva.ro te învaţă să prepari o supă rapidă care nu necesită foarte multe ingrediente şi va fi pe placul întregii familii.

Alimente care stimulează inteligența copilului. Include-le în meniul lui zilnic

Kim Kardashian şi Kanye West au devenit părinţi pentru a treia oară

Primele imagini cu gemenii Annei Kournikova și ai lui Enrique Iglesias

30 de jucării pe care nu-ţi vine să le cumperi. Sperie copiii!

Un fotograf a surprins în imagini tulburătoare modul în care televizorul afectează mintea copiilor

De câte feluri poate fi karma?

De ce nu este bine să porți sutien

De ce Meghan Markle nu poate purta o tiara, dar Kate Middleton are voie

Flagrant amoros: Dakota Johnson şi Chris Martin, pozaţi pentru prima oară împreună

Top 5 cele mai bune exerciții pentru slăbit

Cea mai tare parodie: A venit barza, dar a adus ceva neaşteptat

Mintea ta este ca o oglindă. Învață s-o descifrezi!

7 greșeli pe care le fac persoanele enervante pe rețelele de socializare

Studiu. De ce este periculos să oprești strănutul?

10 beneficii ale uleiului esenţial de piper negru

Ața dentară: cum să o folosești corect și ce greșeli să eviți

Frig de-ţi crapă ochii: Cum e iarna în Siberia, la minus 62 de grade Celsius

Kim Kardashian, sfătuită de Kanye West să nu mai poarte ochelari mari de soare

Dolores O'Riordan, moartea neaşteptată a unei voci sublime: „Era profund deprimată“

Cele mai bune 5 trucuri care te ajută să arzi grăsimile mai rapid

Cum ne păcălesc ambalajele. 20 de imagini care te vor enerva la culme!

Ivanka Trump e venerată pe Instagram: „E tot ce trebuie să fie o femeie“

Cea mai simplă tehnică de a face față emoțiilor

De ce ne place mirosul de ploaie atât de mult

Astăzi este Lunea Albastră, cea mai deprimantă zi din an

25 de animale care au furat prim-planul în pozele de nuntă

Un nou medicament pentru scleroza multiplă a fost aprobat în UE

Cum putem preveni ciobirea dintilor

Julia Louis-Dreyfus a terminat chimioterapia. Cum au sărbătorit băieţii actriţei - VIDEO

Mesajul emoţionant al unei tinere care a pierdut lupta cu cancerul: „Fiecare zi e un dar, nu un drept“