Cum sa mananci pentru a combate cancerul

Urmeaza o dieta sanatoasa pentru a te echipa cu arme puternice impotrivacancerului. Exista anumite alimente care te pot ajuta sa te protejeziimpotriva acestei boli. Potrivit Fundatiei "World Cancer Research", 30- 40% din cazurile de cancer sunt provocate direct de ceea ce mancam,de greutatea pe care o avem si de ativitatea pe care o desfasuram.Este bine cunoscut faptul ca alimentatia mediteraneana bogata in fructe,legume, peste, grau si cereale, scade riscul aparitiei cancerului sipoate sa ne reduca riscul imbolnavirii cu peste 25%. Consumand o largavarietate de alimente, ne putem pastra sistemul imunitar puternic siputem ajuta la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi -incarcarea cu milioane de molecule negative care umbla prin organismulnostru cautand sa ne distruga celulele.Un studiu interesant a aparut in urma cu cateva saptamani in ziarulpublicat de "American Medical Association", aratand ca suplimentelealimentare, cum ar fi vitaminele sub forma de tablete, nu pot oferiaceeasi protectie impotriva cancerului, asa cum o pot face alimentelenaturale. Acest lucru subliniaza faptul ca mancarea in starea sa naturala poatefi o adevarata arma impotriva cancerului. Oricum, nu exista inca dovadastiintifica a faptului ca printr-o anume alimentatie putem regresaefectele cancerului. Inca nu se poate spune ca mancand alimentelepotrivite putem vindeca aceasta boala. Dar renuntand la alimentele grasesi mentinand o dieta echilibrata si bogata in amidon, fructe si legume,ne putem pastra sistemul imunitar puternic pentru a lupta impotrivatoxinelor produse de cancer.In acest serial de dieta dedicat cancerului, vom examina anumite alimentecare ne pot ajuta sa ne protejam organismul impotriva cancerului si,de asemenea, alimente pe care trebuie sa le evitam.I. Fructe si legume pe care trebuie sa le mancamPotrivit Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie,oamenii consuma doar doua sau trei fructe pe zi. Insa, dieteticienii spunca numai consumul a cel putin cinci fructe sau legume in fiecare zi nepoate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea impotrivacancerului. Acum vom analiza de ce anumite fructe si legume sunt potrivite in specialpentru a ne proteja impotriva acestei boli. Este evident ca un singurfruct sau o singura leguma nu ne poate proteja impotriva acestei boli,dar consumand o larga varietate din acestea, ne putem ajuta foarte multorganismul sa lupte cu cancerul. Fructele si alimentele sunt cunoscutein mod deosebit pentru beneficiile pe care le au acestea datoritaantioxidantilor pe care le contin - substante care lupta impotrivamoleculelor care pot duce la aparitia cancerului. Cu cat vom consumamai multi antioxidanti, cu atat vom avea mai putine toxine in organism.- "tenderstemul" este un hibrid obtinut din broccoli si varza creatachinezeasca, poate ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de stomac,colon si de plamani. Creatorii acestui hibrid spun ca acesta este bogat inglucosinolat - un important agent anti cancerigen continut, de asemenea,si de broccoli si de varza de Bruxelles, datorita mirosului deosebit alacestora. De fapt, "tenderstemul" contine cu 45% mai mult glucosinolatdecat tipurile obisnuite de broccoli. Unul din componentele acestuihibrid contine "sinigrin", despre care se spune ca determina celulelepre-canceroase sa se sinucida. "Tenderstemul" arata ca broccoli, darare tulpina mai lunga.- broccoli; specialistii spun ca o singura portie de broccoli consumatain fiecare zi, poate preveni aparitia cancerului cu pana la 50%.Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Liverpool, broccoli sialte cateva legume cu frunze contin fibre bogate in glucide - care potajuta la prevenirea proteinelor numite lactoza sa nu blocheze colonulsi astfel micsorand riscul aparitiei cancerului de colon.Broccoli si alte astfel de legume cum ar fi conopida, salata verde sivarza sunt, de asemenea, bogate in anumiti compusi care se pare ca potmodifica metabolismul estrogenului, micsorand riscul aparitiei canceruluide san.Doua din trei studii au examinat relatia dintre cancerul de san si genulacesta de legume, descoperind faptul ca un consum mare din acestea poatereduce riscul aparitiei cancerului de san cu peste 40%.Oricum, dieteticienii atentioneaza asupra importantei consumului uneimai mari varietati de fructe si legume - incluzand o mai mare varietatede culori in mancarea noastra - pentru o mai buna interactiune intrechimicalele continute de aceste fructe si legume si care ne poate ajutala construirea unei imunitati mai puternice.- varza; unii specialisti spun ca varza poate ajuta la prevenireaaparitiei cancerului de san si de colon. Un studiu american a aratat capersoanele care consuma varza cel putin o data pe saptamana isi reducriscul de aparitie a cancerului cu doua treimi, dar alti specialistisunt inca rezervati in privinta acestui rezultat.- varza de Bruxelles contine acea substanta chimica numita "sinigrin"despre care se spune ca reprima dezvoltarea celulelor pre-canceroase.Procesul de determinare a celulelor pre-canceroase sa se sinucidafunctioneaza - este un proces natural numit apoptosis - iar efectul esteatat de puternic incat unii medicii sunt convinsi ca si o singura portiede mancare de varza poate distruge celulele pre-canceroase din colon.- pepenele verde; tomatele, pepenele verde si grapefruitul sunt bogate inlycopen. Acesta este un nutrient care pare sa aiba o actiune puternicaasupra sistemului imunitar prin producerea activitatii antioxidantilorin organism. Este din ce in ce mai evident faptul ca lycopenul poatefi un instrument puternic impotriva unei largi varietati de afectiuni,incluzand cancerul de prostata.- strugurii; un agent anti-fungal descoperit in struguri poateajuta la prevenirea aparitiei cancerului, potrivit cercetatorilor dela Universitatea din Leicester. Resveratrolul este o molecula careajuta culturile de vita de vie si alte culturi sa se apere impotrivaciupercilor.Cercetatorii au folosit teste de laborator si analize ale tumorilor pentrua descoperi faptul ca organismul poate transforma resveratrolul intr-unbine cunoscut agent anti cancerigen a carui tinta sa fie distrugereacelulelor canceroase. Acestia recomanda un consum cat mai mare deresveratrol continut de strugurii rosii si mure, ajutand la reducereariscului dezvoltarii cancerului.Dupa acest articol introductiv, saptamana viitoare va vom prezenta olista cu mai multe alimente pe care le putem consuma pentru a preveniaparitia cancerului, urmand ca in urmatoarea saptamana sa discutam desprealimentele care trebuie evitate.Alte cinci alimente care te pot proteja impotriva cancerului

Alte cinci alimente care te pot proteja impotriva cancerului

Am stabilit deja faptul ca fructele si legumele te pot ajuta sa teprotejezi impotriva cancerului. Exista si alte dovezi pe baza caroraputem demonstra ca o alta grupa de alimente ne poate ajuta, de asemenea,sa ne echipam organismul cu arme care sa lupte impotriva cancerului.Vom analiza proprietatile a inca cinci alimente care pot lupta impotrivaacestei boli.1. Plantele leguminoaseFibrele continute de plantele leguminoase si de alimentele fabricate dinfaina integrala ne ajuta la eliminarea estrogenului din organism. Preamult estrogen produs de proprii nostri hormoni si substante asemanatoarehormonilor continute de diverse produse (medicamente, bauturi) potimpiedica divizia celulara din tesutul sanilor.Cercetarile au demonstrat ca o prea mare divizie celulara poate conducela cancerul de san. Fibrele pot ajuta la tinerea in sah a cancerului desan deoarece ajuta la eliminarea estrogenilor din organism si previnereabsorbtia estrogenului in intestine, toate acestea conducand la scadereadiviziei celulare.Semintele de in sunt o deosebita sursa de fibre, acestea fiind recunoscutepentru protectia pe care o asigura impotriva cancerului de san prinnormalizarea nivelului de estrogen si reducerea cresterii tumorii instadiile avansate.O dieta bogata in fibre ne poate ajuta, de asemenea, sa ne mentinemorganele interne sanatoase. Si asta pentru ca fibrele solubile au creat"bacteria prietenoasa" de care avem nevoie pentru a lupta impotrivabacteriilor daunatoare - ceea ce inseamna ca organismul tau va fi maiputin expus in fata toxinelor periculoase care pot provoca aparitiacancerului.2. Pestele grasPestele gras cum ar fi macroul, sardinele, pastravul si somonuleste recunoscut pentru scaderea razei de actiune a cancerului desan. Cercetarile au aratat faptul ca eschimosii care mananca foarte multpeste gras sunt mai putini expusi aparitiei cancerului. Acest lucru sedatoreaza continutului de grasimi omega-3. Oricum, parerile expertilorsunt impartite in ceea ce priveste rata de aparitie a cancerului laeschimosi. Se pare ca pericolul aparitiei cancerului de san este scazutdar cel al cancerului de stomac este totusi ridicat.Ultimele cercetari au aratat faptul ca aceste grasimi omega-3 pot prevenisau pot incetini dezvoltarea tumorilor canceroase si, de asemenea,poate contribui la intensificarea sistemului nostru imunitar. Aceastapentru ca omega-3 rivaliabout thezeaza cu grasimile omega-6 (care segasesc in uleiurile pentru gatit care incurajeaza divizia celulara)si tine sub control dezvoltarea celulelor.Se pare ca omega-3 are capacitatea de a stopa mecanismul de cresterea celulelor si previne divizarea acestora (ceea ce poate conduce ladezvoltarea tumorilor canceroase).3. LactateleAcizii linoleici combinati se gasesc in lapte si in toate alimentelepe baza de lapte. Un studiu facut de revista "Nutrition and Cancer" acomparat consumul de lactate si nivelul din sange al acizilor linoleicicombinati al unui grup de femei cu cancer de san, cu acela al unui grupde femei care nu sufereau de aceasta boala.Aceste cercetari au scos la iveala faptul ca riscul scazut al aparitieicancerului este asociat nivelului ridicat din sange al acizi linoleicicompusi si cu un consum ridicat de lactate. Se pare ca lactatele joacaun rol foarte important in scaderea riscului de aparitie a canceruluide san.4. CurryCancerul de colon (intestinul gros) apare mai putin in India decatin restul Europei, iar consumul mare de curcumina - care se gasestein mirodeniile de sofran - ne poate ajuta sa ne explicam acestlucru. Curcumina blocheaza ritmul de aparitie al cancerului de colon,iar studiile au aratat ca aceasta poate suprima dezvoltarea celulelorcanceroase in organismul uman.Cercetarile s-au finalizat in Leicester dupa ce specialistii au notatfaptul ca in timp ce populatia din orase este formata din asiaticiin proportie de 20%, doar doi din cinci sute de pacienti afectati decancerul de colon sunt de etnie indiana. De asemenea, sofronul mai esterecunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatorii.5. FibreleConsumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele,orezul si graul pot stopa riscul dezvoltarii cancerului in organeleinterne cu mai mult de 40%, spun specialistii. In lunile anterioare, auexistat unele indoieli cu privire la beneficiile medicale pe care l-arputea avea continutul de fibre din alimentatie, dar studiile privitoarela alimentatie si cancer au contrazis cu fermitate toate aceste teorii.Toate aceste informatii sunt provenite de la "European ProspectiveInvestigation into Cancer and Nutrition" (EPIC), care a facut teste peun total de 400,000 de oameni din noua tari.Voluntarii au fost chestionati in legatura cu consumul lor de fibrenaturale din fructe, legume si cereale. Din cele 400,000 de persoanetestate, 470 sufereau de cancer colorectal. La cei care consumau foartemulte fibre, riscul de imbolnavire era redus cu mai mult de 40%.In episodul urmator, ultimul din acest serial dedicat cancerului,vom discuta despre alimentele de care trebuie sa ne ferim pentru a neproteja impotriva acestei boli.Cum sa mananci pentru a combate cancerul

Poti manca pentru a-ti imbunatati vederea?

Sfatul mamei de a manca morcovi pentru a putea vedea in intuneric s-arputea sa fie mai mult decat un simplu truc pentru a ne face sa mancammai multe legume. Cercetatorii au demonstrat faptul ca anumite alimentepot imbunatati vederea, stopand semnele imbatranirii ochiului si pastrandsanatatea acestuia.Una din cele mai comune cauze ale vederii slabe este ceea ce se numeste"degenerescenta maculara". Aceasta este cauza orbirii si a altor problemede vedere, in proportie de 50%.Imagineaza-ti ca ochiul tau este ca o camera. Exista cristalinulcu o deschidere in fata care concentreaza obiectele in retina, inspatele ochiului tau. Macula este o mica zona de depresie situata incentrul retinei, unde acuitatea vizuala este maxima si, de asemenea,sensibilitatea la lumina este foarte mare. Uneori, celulele maculei sedistrug iar tu iti pierzi abilitatea de a aprecia culorile sau de a teconcentra asupra activitatilor migaloase cum ar fi cititul. De cele maimulte ori, aceasta problema nu provoaca orbirea totala dar iti poateincetosa privirea si, uneori, te sensibilizeaza la lumina.In mod obisnuit, cei afectati sunt persoane de peste 60 de ani darforma genetica a acestei boli poate afecta si persoane tinere sau chiarcopiii.Medicii inca nu au aflat cu exactitate din ce cauza celulele maculeiincep sa degenereze. Una din teorii se refera la radicalii liberi,substantele nocive pe care corpul tau le ia din lumina soarelui, atmosferasi fumul de tigara.Exista cativa pasi pe care poti sa-i faci pentru a-ti proteja ochii peviitor. Urmeaza urmatorul ghid si mananca pentru o vedere mai buna.- mananca legumeUn studiu recent realizat de Universitatea din Florida a descoperit faptulca ochii contin o cantitate mare de "luteina". Aceastaprotejeaza ochiul prin formarea unor pigmenti in macula. Pigmentii ajutala filtrarea fascicolului nociv de lumina albastra care poate distrugeochiul. Cu cat ochii tai vor contine mai multi pigmenti, cu atat risculde imbolnavire este mai mic. Trebuie aratat faptul ca un consum marede legume cu un bogat continut de luteina este foarte important pentrumentinerea nivelului densitatii pigmentilor din macula. Din pacate,acest nutrient nu este generat in mod natural de catre organism, asa cava trebui sa il iei din alte surse.Exista mai multe verdeturi care contin acest nutrient, cum ar fi spanacul,broccoli si varza creata. Studiile au aratat ca numai o lingura dezarzavat cu putin ulei poate creste nivelul de luteina din sange cuaproape 90%. Trebuie sa consumi verdeturi bogate in luteina mai multeluni pentru a vedea beneficiile. Dar daca te vei plictisi sa manancispanac, poti cumpara un supliment de vitamine pentru cresterea niveluluide luteina. O persoana care consuma doar 10 mg de supliment naturalde luteina timp de 12 saptamani, in fiecare zi, poate sa aiba rezultatevizibile in cresterea cantitatii de pigmenti in ochii sai.- incepe sa rontai morcoviEste adevarat - consumul de morcovi te poate ajuta sa vezi inintuneric. Nutrientul responsabil de acest lucru este carotenul careeste transformat in vitamina A de catre ficat.Protejeaza-ti ochii de lumina soarelui ca sa nu ai probleme maitarziu. Vitamina A iti poate proteja ochii ajutand la absorbtia energieisolare care trece prin ochi. Crescand nivelul de vitamina A inseamna caochii tai pot absorbi mai multa energie si pot deveni mai sensibili lalumina slaba, facandu-te sa vezi mult mai bine. Copiii care au deficientede vitamina A au ochii uscati si, in cazuri extreme, pot suferi de"orbirea" de noapte, avand probleme in a vedea pe intuneric. Cele maibune surse de caroten sunt morcovii, fructele de mango si varza. Deasemenea, poti gasi carotenul si in untura de peste, lapte si oua. Fructerecunoscute pentru capacitatea lor de a imbunatati vederea in intunericsunt afinele. Ingredientul "magic" continut de afine este un grup decompusi care ajuta vedereala intuneric. Pentru a vedea rezultatele, trebuie sa mananci afinecel putin doua luni. Daca iti este greu sa le gasesti pe piata, le poticumpara sub forma de capsule sau tablete din farmacii. Ai nevoie de unaport de cel putin 600 mg in fiecare zi.O alta cauza majora a pierderii vederii este cataracta. Aproapejumatate din persoanele de peste 65 de ani sufera de cataracta. Cataractainseamna o opacifiere a cristalinului, facandu-te sa nu mai ai claritateavederii. Nu este ca o pielita care iti acopera ochiul. Privirea devineincetosata din cauza luminii care nu mai poate trece prin cristalinulafectat pentru a ajunge la retina. Este posibil ca aceasta problema safie generata de radicalii liberi.Lupta impotriva radicalilor liberiUna din cele mai bune modalitati de a lupta impotriva daunelor produsede radicalii liberi este consumul de antioxidanti. Antioxidantii potdescoperi si pot distruge radicalii liberi din organism. Nutrientiiesentiali cum ar fi vitamina C si E sunt cei mai buni antioxidanti. Celedoua vitamine pot ajuta la reducerea riscului dezvoltarii cataractei siprotejeaza ochii impotriva daunelor produse de lumina soarelui si fumulde tigara.De asemenea, vitamina C ajuta la mentinerea unei bune circulatii asangelui, astfel incat ochii tai sa fie in permanenta aprovizionati cunutrienti si minerale.Cele mai bune surse de vitamina C sunt portocalele si fructele dekiwi, in timp ce vitamina E poate fi gasita in alune si carnea grasa depeste. Ambele vitamine pot fi gasite sub forma de supliment. Persoanelecare consuma multe vitamine si suplimente minerale, dupa varsta de zeceani, pot reduce riscul aparitiei cataractei cu 60%.Mananca mai mult zincUn alt nutrient esential pentru sanatatea ochilor este zincul. Acestaajuta la mentinerea bunei functionari a retinei si ajuta la producereadiverselor enzime antioxidante care se gasesc in ochi. Poti gasizincul in carnea rosie, in stridii, grau, secara si ovaz. Pentru unelepersoane - cum sunt vegetarienii - va fi usor sa-si ia zincul pe calenaturala. Altfel, specialistii recomanda un consum de 15 pana la 30 mgde zinc in fiecare zi.Evita zaharul si sareaChiar daca vei consuma alimentele potrivite pentru imbunatatirea vederii,poti strica totul mancand gresit. Consumul mare de zahar conduce ladiabet. Unul din aspectele acestei boli este afectarea vederii care poateconduce, eventual, la orbire. Specialistii din Australia au aratat faptulca persoanele care consuma multa sare isi dubleaza riscul dezvoltariicataractei. Trebuie sa nu consumi mai mult de 60 mg de sare in fiecarezi.Daca te ingrijoreaza problemele de vedere, ia legatura cu cel maiapropiat oftalmolog pentru a te sfatui ce trebuie sa faci. Acesta va puteasa-ti examineze ochii si sa depisteze o eventuala aparitie a vreuneiafectiuni.

Alimente care iti imbunatatesc starea generala

Psihologii spun ca aproape toate alimentele placute la gust itiinfluenteaza starea prin cresterea de suplimenti endocrini care te facsa te simti bine. Urmatoarele alimente prezentate nu numai ca au un gustbun dar multe dintre ele au compusi care te vor ajuta sa te simti bine,sa-ti limpezesti mintea si sa previi starile depresive.Incearca sa mananci o cat mai mare varietate din aceste alimente; estenesanatos sa mananci o cantitate foarte mare doar dintr-unul singur.- avocado este unul dintre cele mai bogate plante in vitaminele B,inclusiv vitamina B6. O jumatate de avocado iti asigura o treime dinnecesarul tau zilnic. Se pare ca vitamina B6 iti imbunatateste foartemult starea, iar persoanele care sufera de depresii au nevoie de ea. Celmai potrivit este sa iei un avocado copt bine si sa-l storci usor. Dacaeste inca crud, el se va coace in cateva zile la temperatura camerei.- bananele contin magneziu si te ajuta sa-ti relaxezi tensiunileinter-musculare. O singura banana iti poate oferi necesarul zilnic devitamina B6 care te ajuta sa lupti impotriva starilor depresive.- ceaiul de musetel are un usor efect impotriva anxietatii si actioneazaca un sedativ foarte usor. Toarna o cana de apa fierbinte, dar nuclocotita, peste doua lingurite de flori uscate de musetel sau peste unpliculet de ceai. Asteapta cinci minute, strecoara si bea.- ciocolata. Semintele de cacao contin feniletilamine, un compus careajuta cresterea adrenalinei si dopaminei, care iti imbunatatesc stareagenerala. Un studiu facut in anul 1996, a demonstrat faptul ca ciocolatacontine mici cantitati de anandamina, o substanta asemanatoare cu aceeacontinuta de marijuana, dar multi specialisti spun ca aceste cantitatisunt mult prea mici pentru a avea vreun efect. Acestia spun ca ciocolatate face sa te simti bine numai datorita gustului extraordinar pe careil are aceasta. Ciocolata neagra de calitate este cea mai sanatoasa sieste bine sa nu mananci mai mult de una pe zi.- semintele de in. Un studiu din anul 2000 facut de Universitatea dinArizona, Colegiul pentru sanatate publica din Tucson, a aratat faptul capersoanele al caror sange are un continut scazut de acizi grasi omega-3sunt predispuse la stari depresive. Alte studii au demonstrat faptul ca unaport de acizi grasi omega-3 iti poate imbunatati starea. Pentru a faceca nutrientii benefici sa fie bine absorbiti de organism, poti rasnisemintele de in intr-o rasnita de cafea si sa presari doua linguritedin praful obtinut peste salate sau cereale. Pastreaza semintele de inin congelator.- faina de ovaz este bogata in vitamina B1. Chiar si cea mai micadeficienta din aceasta vitamina poate impiedica buna functionare acreierului. Spre deosebire de alte surse pentru aceasta vitamina, cumar fi carnea de porc si ficatul, faina de ovaz este foarte saraca ingrasimi saturate si foarte bogata in fibre solubile, cu un efect foartebun asupra inimii.- sucul de portocale. Un pahar cu suc de portocale iti poate asigura 18%din necesarul tau zilnic de acid folic, una din vitaminele B care previnestarile de depresie. Mai multe studii au demonstrat faptul ca persoanelecu un nivel scazut de acid folic sunt cu mult mai predispuse la depresiedecat cele cu un nivel normal.- cartofii au un efect calmant deoarece curata fluxul sangvin de aminoacizi care lupta impotriva altor amino acizi, tryptophan. Cand acestaajunge la creier, ajuta la producerea serotoninei, cea care inducecalmul. Daca intr-adevar simti nevoia sa te relaxezi, mananca o farfuriecu cartofi copti; daca ii vei manca impreuna cu alte alimente bogate inproteine, s-ar putea ca acestea sa neutralizeze efectul.- hamburgeri vegetarieni. Este bine sa mananci proteine atunci cand vreisa-ti limpezesti mintea. Proteinele contin amino acidul tyrosine, carestimuleaza sinteza dopaminei si a norepinephrinei, cele care contribuiela agerimea intregului organism. Hamburgerii vegetarieni bazati pe soiasunt o sursa sanatoasa de proteine vegetale.

Tulburarile tranzitului intestinal

In ultima vreme numeroase cititoare au trimis intrebari referiroare latulburarile de tranzit intestinal, cel mai adesea acestea plangandu-sede simptome precum balonarea si constipatia. Se pare ca acestea ar fi"bolile omului modern", alimentatia fiind in multe cazuri "vinovatul"principal.Constipatia presupune existenta a mai putin de 3 scaune pe saptamana,cu volum redus si consistenta dura, insotite de cele mai multe ori dedurere.Constipatia cronica habituala apare frecvent datorita unei incapacitaticronice de evacuare a intestinului gros, aceasta fiind de multe oriinfluentata de alimentatie (in general este vorba de o dieta saraca infibre).Foarte importanta insa este diferentierea de constipatia deteminata deboli organice care afecteaza tubul digestiv precum:- hemoroizii;- fisurile anale;- ruptura de perineu;- cancerul de colon;- megacolon;- diverticuli colonici;- colita de iradiere sau colita ischemica.De asemenea, constipatia poate aparea in boli extradigestive:- hipotiroidie;- diabet zaharat;- boala Parkinson;- scleroza in placi;- leziuni ale maduvei spinarii;- stari depresive.De aceea, mai ales atunci cand aceasta tulburare de tranzit a aparutbrusc si relativ recent, este obligatoriu un consult de specialitatepentru a exclude posibilitatea unei astfel de boli. In aceste cazuri,trebuie tratata boala de baza, care a determinat aparitia constipatiei.Trebuie sa stiti si ca numeroase medicamente pot produce constipatie:- codeina;- antihipertensivele;- calciul;- fierul;- clonidina;- antidepresivele;- antiparkinsonienele;- morfina;- preparatele cu aluminiu.Sarcina si colonul iritabil pot fi alte cauze ce pot determina aparitiaconstipatiei. In ceea ce priveste tratamentul, prima etapa o constituiecresterea proportiei de fibre in alimentatie, chiar daca persoanarespectiva are o dieta echilibrata. Aceasta modificare a regimului duceadesea la o ameliorare a simptomelor, fibrele determinand o accentuarea peristalticii.Incercati sa consumati cat mai mult urmatoarele alimente:~ paine neagra;~ zarzavaturi;~ salata verde;~ legume verzi (fierte sau crude, mai ales rase);~ fructe proaspete sau uscate si apoi inmuiate (prune uscate, smochine);~ paste fainoase;~ miere.Alimentele grase au de asemenea actiune laxativa - uleiul de masline,folosit mai ales in salate, dar si in stare pura (1-2 linguri dimineata penemancate). Frisca, smantana, galbenusurile de ou au o actiune similara,dar mai putin intensa.Pentru cele care urmeaza concomitent si o cura de slabire, esterecomandata adaugarea la salata a 1-2 linguri de ulei de parafina,care va inlocui partial sau total uleiul de floarea-soarelui. Indicatiaeste valabila doar pentru un timp limitat pentru ca uleiul de parafinaimpiedica absorbtia vitaminelor liposolubile (A,D,E,K).O situatie particulara este atunci cand constipatia se complica si cucolita cronica, situatie de care s-au plans cateva dintre cititoare. Sevor consuma in special urmatoarele alimente:- iaurt, branza de vaci, cas, telemea desarata;- peste slab;- omleta dietetica (din albusuri);- unt, margarina, ulei, frisca;- paine alba prajita;- fainoase cu lapte (gris cu lapte, orez cu lapte, fulgi de ovaz);- legume ca: morcovi, cartofi, sfecla coapta - sub forma de sufleuri,soteuri, salate;- sucuri de fructe sau pireuri de fructe coapte;- supe de carne slabe, cu adaos de fainoase sau albus de ou;- supe-crema de legume.De foarte multe ori constipatia se datoreaza unui abuz de laxative,creandu-se un cerc vicios care duce la o adevarata depedenta de acestemedicamente. De aceea trebuie evitata folosirea in exces a acestora,optandu-se in schimb pentru modificarea dietei si a stilului de viata(sportul precum si masajul pot determina accelerarea tranzituluiintestinal).Ocazional (de exemplu in perioada concediilor, cand plecati dinlocalitate) puteti apela la anumite laxative precum: bisacodilul(Dulcolax, Stadalax), lactuloza, uleiul de parafina sau de ricin,glicerina, ceaiul de crusin. Important este sa nu abuzati si sa tineticont ca, oricat ar parea de inofensive, acestea raman totusi medicamentecare pot avea efecte adverse, mai ales utilizate pe termen lung.

Vindecare cu acupresura

Dureri de cap, lipsa de pofta de mancare, constipatie sau ameteli, stres sau insomnii, pentru toate adeptii practicilor extrem-orientale nu au nevoie decat de mainile lor. Inca de acum 6000 de ani, se stia in China ca durerile pot fi alinate prin masarea unor puncte si trasee, ca pot fi reactivate functii ale organismului. Azi, expertii sunt de parere ca prin asa-numita acupresura poate fi stimulata puterea de autovindecare. Este mai greu sa cunosti toate cele 361 de puncte de acupresura decat sa inveti tehnica in sine. Pentru asta e suficient putin exercitiu. Locul respectiv se maseaza usor cu aratatorul si cu degetul mijlociu. Cel mai bun este masajul tibetan, la care se pot folosi uleiuri si creme preparate de tine. Trei exemple: Dureri de cap Maseaza punctul care se afla la 5 cm vertical deasupra urechii si la o distanta de doua degete in directia occipitalului. Sau cea de-a 7-a vertebra (la nivelul umerilor). Ochi obositi Amesteca 1 lingurita anason pisat cu 1 lingurita unt lichid. Unge-te cu aceasta crema pe talpi unde se afla si zonele reflexogene ale ochilor si maseaza puternic. La sfarsit, freaca-te cu putina tarata. Constipatie Maseaza plexul solar (la 2 degete sub stern) cu ulei cald de susan. Minte sanatoasa in trup sanatos Alimentatie budista Articol

Alimentatie budista

Conform traditiei budiste, hrana este un medicament. In aprecierea principalelor alimente, un rol important il au 5 elemente (pamant, apa, foc, aer, spatiu) ca si principalele gusturi (dulce, acru, amar, sarat, iute). Daca un aliment este sau nu sanatos, depinde in principal de tipul de personalitate care il ingurgiteaza. Astfel, un tip agitat ar trebui sa reduca alimentele amare, un flegmatic pe cele dulci. Cu ajutorul acestor sisteme extrem de complicate, nutritionistii realizeaza diete individuale. Dar exista si cateva principii general valabile, care provin din manastirile budiste. Apa Este secretul sanatatii tibetanilor, spun specialistii. Calugarii o beau imediat ce se scoala dimineata, ca si la toate mesele, pentru a dezintoxica organismul si a echilibra fluidele din corp. Important: trebuie fiarta cel putin 20 de minute si bauta cat mai fierbinte. Sfatul nostru: umple seara un termos si bea dimineata, pe stomacul gol, doua pahare. Masura Opreste-te din mancat cand muschii burtii se intind. O digestie sanatoasa cu o valorificare optima a energiei presupune ca elementul spatiu sa nu fie suprasolicitat. Calugarii cu experienta stiu exact cum sa respecte regula de fier a meselor: 2 sferturi solid, 1 sfert lichid, un sfert spatiu gol. In plus: daca se poate, nu mai manca nimic dupa ora 19. Multe cereale, putina carne O regula de baza. Totusi, budistii nu sunt vegetarieni stricti. In anumite boli carnea este chiar folosita ca mijloc terapeutic. Regim disociat Conform invataturii tibetane, a manca hidrati de carbon si proteine la aceeasi masa ingreuneaza digestia. De aceea, in manastiri, in general o masa este compusa doar dintr-un singur fel. Minte sanatoasa in trup sanatos Vindecare cu acupresura Articol

Minte sanatoasa in trup sanatos

O meditatie de ore intregi in care stai nemiscata iti pune nu numai rabdarea la incercare, ci necesita si o stapanire de sine exemplara. Acesta este de altfel unul dintre motivele pentru care in manastirile din indepartata Asie se invata si azi exercitii care fortifica trupul. Acestea nu te pregatesc doar pentru sedinte maraton de meditatie, ci se dovedesc a fi si izvoare nesecate de energie pentru dimineata, seara si restul zilei. Iti recomandam o serie de exercitii pe care le-a adus in China calugarul indian Bodhidharma in jurul anului 520 d.Hr. Cel mai bine este sa faci cele trei exercitii unul dupa altul. Exercitiul 1: Stai comod in picioare, departeaza-le la nivelul umerilor, tine talpile paralele. Inspira si expira calm si concentreaza-te asupra punctelor Tan-Tien (aflate la 5 cm sub buric). Ridica apoi bratele incet la piept si preseaza palmele usor una de alta. Important: fa miscarile controlat si concentreaza-te asupra lor. Execitiul 2: Stai in fata geamului deschis. Observa cum ridici bratele, cu degetele celor doua maini intrepatrunse, pana la nivelul umerilor si cum impingi apoi mainile inainte. In timpul impingerii, respiratia trebuie sa coboare adanc, pana in burta, iar la readucerea miinilor, trebuie sa expiri puternic. Repetarea miscarii are efectul unei plimbari placute prin aerul proaspat al unei dimineti de primavara. Execitiul 3: Stai cu picioarele drepte, ridica bratele intinse deasupra capului pana cand se ating varfurile degetelor (palmele sunt intoarse in sus). Apleaca-te apoi inainte (fruntea in directia genunchilor) si prinde-ti cu mainile gambele. In final, trebuie sa atingi podeaua cu mainile, sa ridici capul si sa fixezi un punct oarecare. In acest timp inspira si expira cu gura inchisa. Revino la pozitia initiala, relaxeaza bratele si tropaie apasat de 21 de ori cu ambele picioare pe podea. Alimentatie budista Vindecare cu acupresura Articol

Regimul alimentar in gastrite

Din punct de vedere al evolutiei, gastritele pot fi acute sicronice. Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primulrand din restrangerea alimentatiei.Sunt recomandate in acest stadiu supele de zarzavat, limpezi sau cu putinorez, branza de vaci sau casul proaspat, fainoasele cu apa si lapte,paine alba veche, merele coapte, supa de carne de vaca fiarta si tocata.Bolnavul va manca foarte incet, iar dupa masa este recomandat repausul lapat, eventual aplicand o compresa calda pe abdomen. Acest tip de regimva fi urmat maxim 8-10 zile, revenindu-se apoi treptat la alimentatianormala, dar evitand totusi produsele iritante si greu digerabile. Ingastritele cronice, alimentatia va fi cat mai variata si se va adaptape cat posibil, obiceiurilor alimentare ale bolnavului.Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:- carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;- conservele nedietetice;- legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina,ridichile, lintea, fasolea, mazarea;- alimentele prajite in grasime;- dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;- condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;- cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masatrebuie respectate cu strictete.Alimentele indicate:- supele de carne, borsurile, supele-crema;- carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;- pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);- laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul,branza de vaci;- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;- fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;- prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt,in general, greu suportate.Alimentatia dietetica in ulcerul gastric si duodenalCa si in cazul gastritei, si in alcatuirea regimului alimentar albolnavului de ulcer se va tine seama de stadiul de evolutie a bolii -acut sau in perioada cronica.In puseul acut, se impune repausul la pat si eventual internarea inspital.In prima faza, regimul va fi lactat, cate 200 ml la 2 ore, iar in timpulnoptii ori de cate ori se trezeste, mai ales daca are dureri. Uneori sepoate adauga si putina smantana proaspata. Deoarece laptele este saracin fier si vitamina C, acestea se vor fi administrate separat.Dupa 3-5 zile, se mai introduc in dieta: supele de orez strecurate, gris,fulgi de ovaz, oua fierte moi, frisca, pireuri cu foarte putin unt. Dupamaxim 7-10 zile se vor putea adauga perisoare dietetice din carne saupeste, supe de cereale pasate, fainoase fierte, supe de zarzavat fiertecu fainoase si strecurate, prajituri de casa. Carnea va fi bine fiartasi introdusa treptat, evitandu-o insa pe cea bogata in grasimi.Ca in toate bolile de stomac, este bine ca mesele sa fie mai frecvente(5-6 pe zi), dar in cantitati mai mici, respectandu-se cat mai strictorele de masa. Este oblgatorie renuntarea la fumat si la alcool.Alimentele permise:- laptele dulce, simplu sau indulcit;- fainoasele - fulgi de ovaz, gris, fidea, taitei, orez, spaghete;- branza de vaci, urda, casul;- ouale moi;- carnea de pasare, vitel, fiarta bine sau la cuptor;- carnea de peste slab - stiuca, salau, pastrav, calcan;- zarzavaturi si legume fierte;- prajituri de casa, compoturi.Alimentele interzise:- laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate;- ouale fierte tari, maioneza;- pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardelele,racii, icrele;- carnea de porc, slanina, untura, ciorbele grase;- carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati);- zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti,ardei;- legumele uscate (fasole, mazare boabe);- condimentele (mustar, boia, ardei iute, piper);- ciocolata, cafeaua.Se vor evita prajelile, sosurile, alimentele prea fierbinti sau prea reci,apele carbogazoase. In special primavara si toamna, aceste persoane vortrebui sa respecte o dieta mai severa.

Alimentatia in bolile de stomac

In zilele noastre, afectiunile digestive sunt tot mai des intalnite.Stresul zilnic, alimentatia dezechilibrata, tutunul, cofeina (si catealtele.) au facut ca, pentru omul modern, bolile precum ulcerul, gastrita,constipatia, enteritele sa devina obisnuinta.De multe ori, ameliorarea suferintelor acestor pacienti tine, in maremasura, de schimbarea modului de viata si de introducerea unei alimentatiiechilibrate.Dieta unui bolnav de stomac trebuie sa urmareasca o alimentatie cat maiaproape de normal, evitand in acelasi timp ceea ce poate fi daunatoratat prin alimentul in sine, cat si printr-o preparare necorespunzatoarea acestuia.De aceea, persoanele care sufera de aceste boli trebuie sa cunoascaanumite reguli de igiena alimentara:- sa aiba, pe cat posibil, un orar fix de masa;- mesele nu vor fi abundente, insa trebuie sa se manance de 4-5 ori pezi;- bolnavul sau cel care se ocupa de pregatirea meniului, ar trebuisa cunoasca modul de preparare si temperatura optima de consum aalimentelor;- este recomandat ca in timpul meselor sa existe o atmosfera calma,de liniste, evitandu-se discutiile in contradictoriu sau urmarirea unoremisiuni care ar putea declansa stari de nervozitate, ingrijorare;- masa nu trebuie luata "in fuga", fiind necesar ca alimentele sa fiebine mestecate, alfel crescand efortul de digestie.In general, acesti bolnavi vor evita alimentele iritante:- condimentele (piper, ardei iute, mustar, etc);- alimentele bogate in celuloza precum: ridichi, fasolea boabe, mazareaboabe, ceapa uscata, usturoiul, fructele cu coaja si samburi, paineaneagra sunt iritante pentru stomac si de aceea sunt contraindicate;- acelasi efect il are si carnea provenita de la animale batrane siinsuficient fiarta sau fripta, bogata in cartilaje, tendoane, aponevroze;- alimentele prea bogate in sare sau zahar;- se interzice sau se reduce cat mai mult cu putinta fumatul;- bauturile alcoolice care irita mucoasa gastrica (vin, tuica, bere,whiski, etc.) sunt contraindicate.Trebuie stiut ca functia stomacului este puternic influentata de durataramanerii alimentelor la nivelul sau:- lichidele si semisolidele parasesc stomacul cel mai repede;~ celuloza, cojile vegetalelor crude, fragmentele alimentare mari,celuloza sunt mai greu digerabile;- grasimile prelungesc durata de stagnare a alimentelor in stomac;- zaharul intarzie evacuarea gastrica, mai ales cand este administratla sfarsitul mesei. La fel se intampla si in cazul alimentelor bogate inglucide de tipul amidonului (cartofi, fainoase), consumate dupa grasimisi proteine;- cu cat alimentele ingerate au o temperatura mai apropiata de ceaa corpului, cu atat golirea gastrica va fi mai rapida. De aceea,alimentele prea fierbinti sau prea reci sunt contraindicate.Nu toate alimentele stimuleaza in aceeasi masura secretia gastrica. Celecare sunt stimulante puternice vor fi evitate in alimentatia bolnavuluide stomac:- bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, cafeaua;- condimentele: mustarul, piperul, boiaua, hreanul, ardeiul iute,scortisoara, cuisoarele etc.;- alimente: cele prajite, ouale tari, carnea fripta, sarata sau afumata,painea neagra, painea proaspata, alimentele preparate in grasimi.Alimente stimulante slabe:- bauturi: apa, ceaiul, laptele, smantana- alimente: albusul de ou moale, painea alba veche de o zi, carnea fiarta,fructele dulci (cel mai bine oparite), legumele cu unt, supele de legumeingrosate cu faina alba, supa de ovaz, frisca batuta, orezul si grisulfiert.In articolele urmatoare va voi prezenta mai pe larg regimul alimentarin cazul gastritelor si bolii ulceroase, unele dintre cele mai frecventintalnite afectiuni ale stomacului.

Alimentatia in denutritie

Pentru majoritatea femeilor si, in special, pentru cele care fac anumite eforturi pentru a-si mentine silueta, persoanele extrem de slabe sunt demne de invidiat. Mai ales ca, de multe ori...

Regimul copilului si gravidei diabetice

In alimentatia copilului diabetic, o atentie deosebita trebuie acordatarespectarii unui aport caloric normal, in concordanta cu varsta si sexulcopilului.Necesarul caloric al copilului in functie de categoriile de varsta:- intre 1-3 ani, 1300 cal./zi;- intre 4-6 ani, 1700 cal./zi;- intre 7-9 ani, 2100 cal./zi;- intre 10-12 ani, 2500 cal./zi.- baieti intre 16-20 ani, cca 3600 cal./zi;- fete intre 16-20 ani, cca 3500 cal./zi.In continuare va voi prezenta 2 modele de meniuri pentru copilul siadolescentul diabetic.Regim pentru un copil diabetic in varsta de 8 ani (2000 calorii):Dimineata: lapte (250g) cu paine (40g), unt (15g) si telemenea (40g);Ora 10: tartine (40g) cu pateu dietetic (20g), fructe (100g);Dejun: supa cu galuste de gris (20g), friptura (130g) cu pireude cartofi (lapte 50g, cartofi 100g, unt 5g), salata de rosii(100g) si ardei gras (90g), paine (80g), budinca de fructe (100g);Ora 17: budinca de gris (60g) cu lapte (200g);Cina: mamaliguta cu branza (40g) si ochiuri romanesti (50g),Unt (5g),fructe (100g).Regim de 3050 calorii, pentru adolescentul diabetic:- proteine: 153g- glucide: 310g- lipide: 133gDimineata: lapte (350g), paine (40g) cu unt (10g) si parizer (50g)Ora 10: rosii (50g) cu branza telemea (70g), paine (20g) cu unt (10g),fructe (100g).Pranz: ciorba de perisoare (carne 40g, orez 50g), friptura (80g)inabusita cu pireu de cartofi (lapte 100g, cartofi 200g), salata verde(150g), paine (100), fructe (100g).Ora 17: tartine (40g) cu pasta de branza (70g) si marar, fructe (100g)Cina: salata asortata de legume (100g), friptura la gratar (80g) cu sotede legume (150g) si pilaf (50g), paine (100g), lapte de pasare (350g),ou (50g)Alimentatia diabeticei gravide:- trebuie sa urmeze in linii mari indicatiile regimului femeii gravidenediabetice si sa fie bogata in proteine si glucide;- ratia calorica va fi suplimentata cu aproximativ 400 de calorii pestevaloarea celei din perioada anterioara sarcinii;- se va acorda o atentie deosebita greutatii corporale, care nu trebuiesa depaseasca cu mai mult de 8-10 kg greutatate dinaintea sarcinii;- se va suplimenta aportul de vitamine si minerale, fie prin alimentatie,fie prin medicatie (insa doar conform indicatiilor medicului);- in ultimele luni de sarcina, datorita tendintei de a retine sodiul,se recomanda reducerea aportului de sare la cca 3-4g/zi;- in perioada de alaptare, aportul caloric va fi marit cu cca 1000 decalorii peste ratia femeii negravide;- alaptarea va fi permisa doar la stricta indicatie a medicului si vadura minimum necesar;- gravida va fi periodic consultata atat de medicul obstetrician, catsi de medicul nutritionist.

Regimul alimentar in complicatiile diabetului zaharat

Dupa cum va promiteam in articolul trecut, voi continua sa va prezintcateva modele de diete recomandate in diabetul zaharat complicat cu alteafectiuni cum ar fi nefropatia diabetica si obezitatea.Diabetul zaharat complicat cu nefropatie diabetica- este importanta reducerea proteinelor din alimentatie, cantitatea lorfiind stabilita de medic pe baza valorilor ureei sangvine si urinare. Candaceste valori sunt crescute este necesara o reducere mai importanta aratiei proteice;- regimul unui astfel de bolnav va fi hipercaloric, hipoproteic,normolipidic si normo sau hiperglucidic (in limitele tolerantei laglucide si doar la indicatiile medicului terapeut);- se impune reducerea consumului de sare.Alimentele permise- carnea si pestele;- laptele si derivatele sale (branza de vaci, casul, urda, iaurtul);- oua, cu moderatie, in limita proteinelor permise;- grasimile sub forma de unt fara sare, smantana, frisca, ulei,margarina;- paine alba fara sare;- fainoasele (orez, gris, fidea, in general preparate fara ou);- legumele si fructele vor fi consumate cat mai mult crude, fierte saucoapte, sub forma de salate, soteuri sucuri sau compoturi.Model de regim in diabetul cu nefropatie diabeticaDimineata: lapte (200g) cu zaharina, paine alba fara sare, unt;Ora 11: cartofi copti(100g), iaurt(50g);Ora 14: bors de legume, risotto(orez 200g), branza desarata(50g) cu sosde rosii si salata de sfecla(100g), mere(100g), paine(60g);Ora 17: salata de fructe(100g), frisca(25g);Ora 21: cartofi gratinati(100g) cu branza desarata(50g), sos desmantana(25g), salata verde si de morcovi cruzi(100g), spuma defructe(100g), paine(40g).Total: calorii - 2098 proteine - 64g glucide - 223g lipide - 105g Diabetul zaharat si obezitatea - regimul va fi hipocaloric (in functie de gradul obezitatii), hipolipidic, hipoglucidic si de obicei normoproteic; - prescrierea dietei va fi facuta doar de catre medicul specialist, pe baza valorilor glicemiei, colesterolemiei, proteinemiei. Alimente recomandate - laptele smantanit, iaurtul degresat, branza de vaci slaba, urda; - carnea slaba de vaca, vital, pui; - pestele slab; - albusul de ou; - legumele preparate ca salate, soteuri, pireuri: rosii, ardei, castraveti, ridichi, andive, dovlecei, fasole verde; - fructele,in general in stare cruda, coapte, sub forma de sucuri sau compoturi cu zaharina; - grasimile se dau doar limitat, sub forma de ulei vegetal adaugat la salate sau diverse preparate sau sub forma de smantana; - sarea e permisa doar in cantitate limitata. Alimente interzise - laptele integral, iaurtul gras, branzeturile fermentate, branza de vaci grasa, frisca, smantana, untul; - carnurile grase, pestele gras, conservele de carne si de peste de orice fel, mezelurile; - galbenusul de ou, ouale prajite, maioneza, sosurile preparate cu galbenus si grasime multa; - painea (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica), fainoasele; - leguminoasele uscate (fasole uscata, mazare boabe); - cartofii (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica); - stafidele, curmalele, smochinele, bananele, strugurii, nucile si alunele; - sosurile preparate cu faina sau grasime;- dulciurile concentrate, prajiturile si diversele aluaturi.Si pentru ca informatiile privind alimentatia corecta in diabetul zaharatsa fie cat mai complete, va voi prezenta in ultimul articol legat deaceasta afectiune si cateva recomandari in dieta diabeticei gravide sia copilului diabetic.

Valorile nutritive ale alimentelor

Asa cum ti-am promis in articolul anterior, iti voi prezenta azi o lista cu principalele alimente si valorile lor nutritive. In felul acesta iti vei putea supraveghea mai strict dieta, atat in privinta caloriilor cat si a aportului de proteine, lipide si glucide. Aliment(100g) Prot(g) Lipide(g) Glucide(g) Calorii Lapte 4 4 4 675 Iaurt 4 4 4 2 Branza slaba 27 27 4 97 Urda 18 18 6 136 Branza telemea 20 29 - - Carne slaba 20 20 - 118 Peste slab 20 20 - 89 Oua(2) 14 14 - 152 Andive 1 1 - 4 Ardei gras 1 1 3 16 Cartofi 2 2 4 24 Castraveti 1 1 3 84 Ceapa 1 1 3 16 Ciuperci 5 5 10 60 Conopida 2 2 2 16 Dovlecei - - 4 16 Fasole verde 2 2 5 28 Gulii 1 1 6 28 Mazare verde boabe 8 8 15 92 Morcovi 1 1 10 44 Pastarnac 1 1 15 64 Patrunjel radacina 1 1 10 44 Rosii 1 1 4 20 Vinete 1 1 5 24 Praz 2 2 10 48 Ridichi - - 4 16 Salata verde 1 1 3 44 Sfecla rosie 1 1 10 44 Spanac 3 3 2 20 Telina 1 1 2 20 Usturoi 7 7 25 128 Varza alba 1 1 5 24 Afine - - 15 60 Banane 1 1 20 84 Caise 1 1 15 64 Capsuni - - 10 40 Cirese 1 1 10 44 Coacaze 1 1 10 44 Corcoduse - - 10 40 Fragi 1 1 10 44 Grepfruit - - 6 24 Gutui - - 15 60 Lamai - - 6 24 Mandarine - - 10 40 Mere cretesti - - 10 40 Mere ionatane - - 15 60 Mure 1 1 15 64 Pepene - - 5 20 Pere - - 20 80 Piersici - - 15 60 Portocale - - 10 40 Prune - - 20 80 Zmeura 1 1 15 64 Struguri 2 2 20 96 Visine 1 1 15 64 Curmale 1 1 74 300 Prune uscate 2 2 71 292 Smochine 4 4 58 257 Stafide 2 2 71 292 Fasole uscata 23 23 47 296 Mazare uscata 21 21 53 314 Linte uscata 25 25 52 326 Paine alba 10 10 50 240 Faina 10 10 75 340 Malai 10 10 75 348 Mamaliga 2 2 12 56 Orez 8 20 76 345 Gris 10 3 75 340 Fulgi de ovaz 10 - 65 379 Paste fainoase 10 8 80 378 Fainoase fierte 10 10 20 88 Biscuiti 10 10 20 426 Alune 9 5 10 382 Nuci 20 2 4 632 Smantana 20% 3 10 3 204 Unt - 9 - 720 Ulei - - - 900 Margarina - - - 720 Zahar - - 100 410 Nu uita! Pentru a te simti in forma este important ca dieta ta sa contina aproximativ 1-1,5 gr proteine/kg/zi(va vor stimula ritmul metabolismului), 40-50 gr lipide/zi si 120-140 gr glucide/zi.In acest fel te vei putea feri de binecunoscuta astenie de primavara.Trebuie sa tii cont de faptul ca organismul tau a fost privat un timp destul de indelungat de soare, de legume si fructe proaspete, iar trecerea de la anotimpul rece la cel cald nu face decat sa iti accentueze starea de obosea

Cum te lipsesti fara sa vrei de vitamine

Traim in secolul grabei si al stresului. De cele mai multe ori sunt multmai importante alte indeletniciri decat mancarea. Iar atunci cand simtimca trebuie cat mai repede sa mancam ceva ne rezumam la semipreparatelebagate in cuptorul cu microunde si la alte mancaruri preparate in graba.Dar stim noi oare de cate vitamine si minerale sunt lipsite acestemancaruri? Nutritionistii tin sa ne aduca aminte mereu ca ele, consumatein mod regulat, pot duce la probleme de sanatate.Cum recunostem simptomele lipsei de vitamine?Nu este atat de greu sa ne stabilim o dieta sanatoasa, dar putini dintrenoi reusesc sa-si echilibreze dieta. Ideal ar fi sa consumam multe fructesi legume proaspete zilnic. Iata in continuare un ghid al problemelorde sanatate provocate de lipsa vitaminelor din alimentatia noastra. Nuuita insa ca ceea ce urmeaza este doar un ghid, asa ca daca problemelepersista este necesar sa te adresezi medicului.Dureri provocate de lipsa vitaminelorFrecvente rani ale gurii: sunt provocate de lipsa fierului, a aciduluifolic si a vitaminei B12.Buze uscate, chiar crapate: lipsa vitaminelor B2 si B6.Piele inrosita, iritata pe barte si pulpe: lipsa unui complex de vitaminaB, vitamina E si alti acizi esentiali.Eczeme, piele uscata: lipsa zincului si a acizilor grasi.Sindromul pre-menstrual: lipsa zincului, a magneziului si a vitamniniiB6.Cresterea inceata a parului: lipsa fierului sau a zincului.Ochi inrositi, obositi: lipsa vitaminelor A si B2.Exfolierea unghiilor: lipsa fierului, a zincului sau a acizilor grasi.Ten palid, anemie: lipsa fierului, a acidului folic si a vitaminei B12."Furnicaturi" in picioare noaptea: lipsa fierului si a acidului folic.Oboseala: lipsa alimentelor sanatoase inclusiv a coenzimei Q10.Acnee: lipsa zincului, a vitaminei A si a acizilor grasi.

Mancarea ce-ti da energie

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te asezi comod pe canapea lasfarsitul unei zile obositoare, cu un pahar de vin alaturi si cu ciocolatapreferata? Sau poate ai iesit in oras pentru ca nu te mai simteai in staresa prepari cina? Daca asa faci si tu, nu este de mirare ca esti obosita.Expertii spun mereu ca dulciurile - pe care le consumam de obicei cand numai avem energie - de fapt ne fac sa ne simtim si mai obosite. Pentrua depasi aceste stari trebuie sa schimbi cate ceva in meniul tauzilnic. Alegerea mancarii potrivite poate face diferenta. Sunt catevareguli simple care te pot ajuta.Pastreaza mancarea cat mai proaspata cu putinta. Fructele si legumelesunt cele mai bune, fiind atat de pline de vitamine.Si varietatea este importanta - asa corpul va beneficia de diferitevitamine si substante nutritive. Si nu uita: evita mancarurile preagrase pe care organismul le digera mai greu.Mancarurile bogate in vitamine B sunt in special bune pentruenergie. Legumele verzi, produsele lactate, ficatul, mancarurile dinpeste, ouale, nucile si fructele uscate.Vitamina C, magneziul, fierul si zincul sunt si ele bune pentru crestereanivelului de energie. Si vitamina C nu o gasim doar in portocale. Ardeiul,cartofii, brocoli si ardeiul iute sunt si ele surse de vitamina C. Zinculse gaseste in oua si seminte, iar fierul se intalneste in carnea rosie.Pestele precum sardinele, heringul si somonul este bun pentru caprotejeaza inima.Daca mananci o mica cantitate de alune fara sare in mod regulat, risculatacului de cord va fi redus cu 30-50%.Sa bei multa apa este un lucru la fel de important. Daca nu bei destulaapa vei fi obosita si stresata. Incearca sa bei doi litri de apa zilnic.Nu exagera cu cofeina. Cofeina este un produs chimic si organismulmunceste din greu pentru a o elimina. Asa ca daca vrei sa fii mereu informa, ai grija ca 80% din tot ceea ce bei sa fie apa proaspata.Inca te mai gandesti cum sa-ti organizezi mesele? Iata cateva exemplede mancaruri ce pot fi servite in graba si totusi sa nu te lipseasca deenergia necesara unei zile de munca.Mic dejun energizantCerealele si laptele - o metoda excelenta pentru a-ti incepe ziua. Multecereale sunt bogate in vitamina B. Altele contin alune sau fructe uscate.Compotul de fructe - il poti face cat sa-ti ajunga pentru o saptamana.Iaurtul este o alta modalitate de a-ti incepe ziua. Iaurtul, alaturi defructe sau cereale, poate fi servit si la serviciu, daca nu ai destultimp acasa. Nu uita nici de painea prajita si dulceata.Un pranz plin de energieSushi este o alegere excelenta pentru un pranz sanatos. Pestesi preparatele din peste sunt recunoscute ca mancaruri ce-ti dauenergie. Crevetii sunt si ei hrana pentru creier.Daca sunt alese cu atentie, sandwich-urile pot fi bune. Alege paineaneagra, alaturi de peste si salata. Nu exagera cu maioneza, branza sauorice altceva de genul asta.Supa cu fasole si alte legume, alaturi de painea neagra, poate fi deajuns pentru pranz.Cina plina de energieLegumele precum brocoli si ardeii sunt pline de vitamina B si C. Mai potiadauga carnea de pui, de peste sau carnea rosie si ai o cina reusita.Poti apela si la spanac sau asparagus pe post de garnitura. Salata deton este si ea o varianta de luat in calcul.

Prepara corect ceaiul

In fitoterapie, majoritatea vegetalelor medicinale se intrebuinteaza subforma unor produse farmaceutice accesibile si usor de preparat chiar ingospodarie: ceaiuri (extracte hidrice), tincturi, siropuri medicinaleetc.In sensul strict al cuvantului, prin ceai se intelege solutia hidricaobtinuta prin infuzarea, decoctia sau macerarea produselor vegetale inapa. In sens larg, intelesul este extins si la amestecurile de plantemedicinale pentru obtinerea extractelor necesare tratamentului. Ceaiurileactioneaza lent, dar cu rezultate notabile in timp.Intrebuintare: intern, se beau inghititura cu inghititura, de regula cucirca 30 de minute inaintea meselor principale, iar extern se fac bai,gargare, inhalatii, clatirea gurii, instilatii (nazale, otice, oculare),spalaturi, clisme, badijonari, aplicatii cu comprese. La folosireaceaiurilor se va avea in vedere ca prin infuzare si decoctie unelesubstante active se degradeaza.Infuzarea este cea mai simpla metoda de extragere a substantelor activedin plantele medicinale. Procedeul se utilizeaza in cazul organelor maigingase ale plantelor - flori, frunze, varfuri florifere - cu exceptiaextractiei uleiurilor volatile la care folosim si radacini si rizomi cecontin asemenea substante. Daca, in acest caz, am recurge la fierbere,uleiurile volatile s-ar pierde.Procentul de plante in grame la 100 ml de apa difera in functie destructura acestora, concentratia de substante active continute, dar maiales de gradul lor de toxicitate. Daca proportia nu este prescrisa inreteta, ea se ia in medie 3% (1-2 lingurite de plante la 250 ml apa)pentru plantele lipsite de toxicitate. In vederea obtinerii infuziei se toarna apa clocotita pesteprodusul vegetal, se acopera vasul si se mentine 15-30 de minute lacald. Se strecoara si se pastreaza in vase de ceramica smaltuita,sticla sau material plastic, ferite de caldura, lumina si surse decontaminare. Valabilitate - 12 ore la temperatura camerei.Decoctia (fierberea). Se foloseste la extractia substantelor activedin organele plantelor cu densitate celulozica mare: radacini, rizomi,tulpini, scoarta, frunze groase, fructe. Pentru obtinerea extractuluise fierb produsele vegetale in aceleasi proportii ca la infuzare, timpde 10-20 de minute in apa, in vas acoperit, la foc mic. Solutia obtinutase lasa in repaus 15-30 de minute, dupa care se strecoara, se filtreazasi se pastreaza potrivit acelorasi reguli ca infuzia. Valabilitate -12 ore la temperatura camerei.

Spune-mi ce poftesti ca sa-ti spun de ce suferi

"Poftele" alimentare denota unele carente in domeniul nutritiei, dar siaparitia unor boli, fiind intr-o oarecare masura semne de diagnostic.CarneJinduiti dupa o friptura? O faceti poate pentru gustul ei placut,dar asemenea pornire arzatoare este si rezultatul unui deficit de proteinegenerat, mai ales, de eforturi fizice si intelectuale mari, care, sestie, necesita un nivel ridicat de aminoacizi esentiali. Este vorba side abuz de dulciuri (acestea oxideaza mare parte din proteine), de stressi consum de alimente toxice, din aceleasi motive. La fel de bine poatefi vorba si de unele boli (hepatite, anemii, hipertiroide, insuficientacorticosuprarenala, tuberculoza) care perturba sinteza albuminelor.Grasimi saturate (unt, slanina, margarina, smantana, frisca)Fara discutie ca deficitul de acizi grasi determina aceasta ravnire, insasi unele boli: hipertiroide, insuficienta corticosuprarenala, anemii,tuberculoza. La fel, este dovedit ca si tratamentul cu unele medicamente(Penicilina, Tetraciclina, Tiroxina, Tiroida, Heparina, Vitamina PP)provoaca aceeasi dorinta.Grasimi nesaturate (alune, nuci, migdale, fistic, seminte de floareasoarelui, de dovleac si alte oleaginoase)In afara placerii create de consumul acestora, sunt de incriminat, credem, si unele afectiunigenerate de carenta acizilor grasi nesaturati (boli cardio saucerebrovasculare, hipercolesterolemie, hipertiroidie, insuficientacorticosuprarenala). Trebuie acuzat, de asemenea si consumul excesivde grasimi saturate, a caror buna metabolizare presupune prezenta celordintai.DulciuriDau iama prin camara cu borcane de dulceata sau prin cofetarii in primulrand hipoglicemicii, ca urmare a deficitului de carbohidrati provocat,de regula, de eforturi fizice intense, diaree, febra si consumul excesivde grasimi. Unele boli (tumori de pancreas, insuficienta tiroidiana,hipercorticism, splenopatii) si tratamentul cu unele medicamente(corticosteroizi, Vitamina A + D2, Tiroxina, Penicilina, Tetraciclina)au acelasi efect. Pare paradoxal, dar hiperglicemicii si diabeticii audorinte asemanatoare, deoarece organismul lor nu poate utiliza surplusulde glucoza din sange.Legume si fructe crude (rosii, morcovi, ridichi, varza, gulii, mere,pere, caise, piersici, prune, portocale, mandarine, papaia, kiwi,rodii)Mai mult ca sigur este vorba de o lipsa de enzime provocatade consumul excesiv al alimetelor preparate termic (caldura, se stie,distruge enzimele) si de abuzul de grasimi, carne si dulciuri pentrudegradarea carora este nevoie de enzimele din legumele si fructelecrude. Consumul de alcool, cafea, droguri genereaza aceleasi dorinte,deoarece legumele si fructele crude sunt dusmani redutabili ai radicalilorliberi produsi in exces datorita acestor agenti toxici.Lapte si branzeturiCu certitudine este vorba de un deficit de calciu,ca urmare a consumului excesiv de oxalati (cacao, ciocolata, spanac,stevie, macris), care distrug calciul din alimente si plasma. Poate fivorba insa si de unele boli cum sunt osteoperoza, insuficienta tiroidianasi paratiroidiana, hipercorticismul, insuficienta renala, ciroza hepaticacare necesita aport crescut de calciu. Cerinta de lapte si branzeturipoate fi si simptomul unui nivel scazut de triptofan si lisina dinorganism, aminoacizi care se gasesc mai ales in alimente. Diminuareaunor asemenea aminoacizi este reclamata, mai ales, de afectiuni aleglandei pineale (epifiza), insomnii, nevroze si stres.Drojdie de bereDaca atunci cand bunica sau soacra prepara cozonacii,ne repezim pofticiosi la pachetul de drojdie, nu exista nici o indoialaca ne lipseste din organism o mare parte din vitaminele B, care se gasescin special in acest produs. Asemenea cerinte denunta insa si unele boli:astenie, nevroze, anemii, hipercolesterolemie, afectiuni cardio saucerebrovasculare, care reclama un surplus din acest complex vitaminic.SareDorinta de a manca sare apare la carenta sodiului din organism,provocata mai ales de transpiratii excesive, diaree, tratament cudiuretice, consum excesiv de carbohidrati, dar este si semnul unor boli:inflamatii renale, insuficienta tiroidiana, hipercorticism, hipertensiunearteriala, obezitate. Este poate printre putinele pofte care nu trebuiesatisfacute in totalitate, deoarece sarea agraveaza chiar bolile pe carele reclama.Banane si pepene galbenAceste fructe sunt jinduite mai ales de cei cudeficit de potasiu provocat, de regula, de aceleasi cauze ca si carentade sodiu. Cerintele de potasiu trebuie insa satisfacute, deoarece potduce la afectiuni cardiace, astenie, anemii si alte asemenea boli.Verdeturi (spanac, stevie, urzici, patrunjel verde, laptuci)Asemeneapofte apar mai ales primavara dupa o iarna in care, de obicei, amdus lipsa de verdeturi si, in consecinta, de vitaminele si mineralelecontinute de ele (B2, B5, B9, K si respectiv magneziu, mangan, fier,potasiu). Acestea tonifica organismul, stimuleaza hematopoieza (nuzadarnic se spune ca primenesc sangele), reechilibreaza metabolismul siintaresc sistemul imunitar.Alimente acre (otet, lamai, muraturi, bors)Ele potolesc in primulrand greata provocata, in general, de deficite enzematice, consumexcesiv de alcool si grasimi, dischinezie biliara, sarcina, indigestiisi tratament cu antiacide. Dar pofta de acrituri anunta si unele boli:gastrite hipoacide, hepatite, colecistite, hipertiroidie, insuficientacorticosuprarenala.Produse amare (grapefruit, laptuca, anghinare, aloe, pelin)Potrivitmedicinei chinezesti, oricat ar parea de ciudat, asemenea pofte suntprovocate mai ales, de bolile cardiovasculare. Concluzia aceasta a fost,de fapt, confirmata de medicina clasica. Explicatia consta in faptulca alimentele amare sunt un puternic depurativ, care curata sangelede excesul de colesterol, toxine si, in general, de tot ce ingreuneazacirculatia sanguina si functionarea inimii.Condimente iuti (ardei iute, piper, curyy, hrean)Tot medicinachinezeasca ne spune ca ravnirea acestora este un semn al afectiunilorpulmonare, chiar daca lucrul acesta pare neverosimil. Fenomenul se explicaprin deficitul de oxigen din tesuturi indus de reducerea capacitatiifunctionale a plamanilor bolnavi. Condimentele iuti activeaza circulatiasanguina si, in consecinta, aportul de oxigen. Poate fi vorba si deinsuficienta cardiaca sau ischemica cerebrala, pentru a caror ameliorareorganismul cere asemenea produse din acelasi motive.Ciocolata si cacaoLe dorim mai des pentru ca ne invioreaza datoritacontinutului in cofeina (100 g. ciocolata au circa 5 mg. de cofeina),dar este foarte posibil sa le jinduim si datorita consumului excesiv decalciu, organismul nostru solicitand oxalatii (100 g de ciocolata continpeste 500 mg. de acid oxalic) pentru a contrabalansa hipercalcemia.

Calugarii budisti stiu mai multe

Nu trebuie neaparat sa devii budist pentru a profita de secretelemedicinii manastirilor asiatice. Oricine poate folosi vechea stiintapentru a-si fortifica trupul si sufletul.Sa ramai calma cand cineva iti fura locul de parcare, sa zambesti candurla copilul, sa fii linistita cand stresul atinge culmea - cine poateasa ceva? In lumea noastra "civilizata" aproape nimeni. Totusi, fiecareom are in el puterea aceasta. Cine a vizitat macar o data o tara dinOrientul Indepartat, cine a vazut o manastire stie: linistea interioaraexista si ea nu e numai secretul pentru un prezent lipsit de stres,ci si sansa unei vieti lungi si sanatoase. Dar care e pretul pentru asaceva? Asceza si renuntare totala? Nu! Chiar Buddha, acum 2500 de ani,a recomandat, dupa o lunga periada de castitate, "calea de mijloc"intre renuntare si implinire."Elementele fericirii sunt disponibile aici si acum" ne asiguraThich Nhat Hanh, una dintre cele mai mari personalitati budiste aleprezentului. Formula magica este simpla: un spirit relaxat este farmaciabudista. Lacomia, invidia, temerile si lipsa de concentrare slabescsistemul imunitar. Tot mai multi oameni din sfera noastra culturalasunt convinsi ca disciplina monastica veche de secole, care consideraca trupul, spiritul si constiinta formeaza un tot unitar, ii poateajuta. Pastrata ca un secret timp de sute de ani in manastirile asiatice,o mare parte din stiinta calugarilor este azi cunoscuta. Este foartesimplu sa transpui acest know-how in cotidianul nostru.Traieste clipa!Cand mergem, ne gandim deja la tel. Cand stam in fata televizorului, nerememoram toata ziua care tocmai a trecut. Cand suntem oare concentratiasupra unui singur lucru cu toate simturile? Cand suntem intr-adevaratenti? A te elibera de boala si nemultumire inseamna pentru budistia redobandi capacitatea de a trai clipa in loc sa te lasi purtat degriji si necaz in trecut sau in viitor. Numai cine se concentreazaasupra siesi, aici si acum, intelege necesitatea schimbarii moduluide gandire si actiune, gaseste linistea interioara. Insa atentia seinvata. Calugarii exerseaza toata ziua: ei respira controlat, fiecarepas e un act constient si cand mananca, mesteca fiecare imbucatura cuconcentrare, fara a se lasa distrati de conversatie.Incearca si tu sa atingi asemenea performante cu urmatoarele exercitii:Mancarea ca placereFa din cand in cand din luatul mesei mai mult decat o activitatecolaterala. Fara televizor, discutii, ziar. Concentreaza-te la fiecareinghititura asupra a ceea ce mananci. Incearca sa nu te gandesti latrecut sau viitor.Incetineste ritmulTotul se intampla deodata. Telefonul suna, copiii zbiara, mancarease arde pe foc. Si tu trebuie sa pleci. Tocmai in astfel de situatiiagitate budistii te sfatuiesc sa te calmezi si sa te concentrezi numaiasupra unui lucru. Vei constata si tu: chiar daca ritmul e mai lent,vei termina totul la timp.Constientizeaza-ti trupulExpertii recomanda sa te concentrezi cateva minute asupra intreguluicorp. Crestet, fata, umeri, brate, piept, burta etc. pana la varfuriledegetelor. Si in acest interval sa inregistrezi toate senzatiile(furnicaturi, crampe etc). Astfel vei invata sa recunosti din vremesemnalele trupului tau. Un sfat in plus: de sus in jos exercitiul areefect de relaxare, invers, de jos in sus, te incarca cu energie.Meditatia - cheia linistii interioareCine isi poate abate atentia de la lucrurile exterioare spre celeinterioare este in stare sa atinga starea de fericire totala, departe detot ce e material. Cheia este meditatia. Aceasta arta a intrarii in sineusureaza intelegerea virtutilor si a cunoasterii si trebuie sa eliminetot ce e rau din corp. Meditatia calugarilor budisti dureaza deseoriore intregi. Dar nu te teme - cateva minute pot fi mai eficace decat osedinta lunga la care rezisti doar cu greu. Important e sa-ti gasestiun loc linistit, sa stai dreapta si sa respiri controlat.RespiratieUn extraordinar izvor de energie este concentrarea asupra respiratiei. Nute gandi un timp la nimic altceva. Sfatul nostru: fii atenta la respiratiaabdominala, expira cu zgomot si in acest timp gandeste-te: " Ma calmez,imi relaxez spiritul". Mantrele reprezinta o componenta a meditatieibudiste. Se spune ca in secolul IV d. Hr, calugarul chinez Chu-fak-nanga vindecat cu ajutorul acestor silabe mistice chiar epidemii. Vibratiileproduse de repetarea monotona a sunetelor au un efect benefic asupraorganismului. In a-fara de asta, mantrele au o influenta sugestivaasupra subconstientului.Mantre vocalePoti experimenta puterea sunetelor stand relaxata, cu picioareledepartate la nivelul umerilor si emitand vibrat vocalele I-E-A-O-U, unadupa alta, urmarind cu atentie unde isi desfasoara fiecare sunet putereasa. I pe craniu, E in restul trupului, A in partea de sus a toracelui,O in abdomen, U in partea de jos a abdomenului.Mantre formulateFiecare propozitie negativa pe care o exprimam ne influenteazasanatatea. Sfatul nostru: dimineata, inainte de a te scula, incearcain locul proastei dispozitii ("Si asa totul o sa mearga prost azi")sa formulezi un gand pozitiv: "Rezolv totul cu usurinta". Minte sanatoasa in trup sanatos Alimentatie budista Vindecare cu acupresura

Fii in forma

Alimentatia este unul dintre cele mai importante lucruri pentru a te simtiin forma si a evita aparitia unor boli cum ar fi cele cardiovascularesau obezitatea. Principala cauza a acestor imbolnaviri o constituiealimentatia nepotrivita.Consumul masiv de grasimi, fainoase si dulciuri, in detrimentul celui defructe si legume, duce, in primul rand, la ingrasare care, la randul ei,are efecte neplacute asupra sanatatii, prin cresterea lipidelor si acolesterolului in sange. In plus, aceste alimente, frecvent intalnitein hrana de zi cu zi, nu sunt suficiente pentru asigurarea necesaruluide vitamine si minerale, fapt ce duce la aparitia altor boli, cum ar fidiabetul sau arteroscleroza.Cafeaua este permisa doar daca este indulcita cu inlocuitori aizaharului. Evita sa consumi alimente prajite, pe care le poti inlocuifoarte bine cu cele preparate la cuptor sau fierte. In aceste conditii,pentru o viata sanatoasa, supravegherea dietei trebuie realizataconcomitent cu cresterea efortului fizic, pentru ca miscarea va reducehormonii care favorizeaza depunerea grasimilor. Exercitiul fizic teva ajuta, de asemenea, si la echilibrarea metabolismului, favorizandarderile calorice.In cazul persoanelor care tin cura de slabire, pentru ca regimul sa poatafi respectat un timp lung, astfel incat sa se ajunga la greutatea ideala,este bine ca meniul sa fie cat mai variat. De asemenea, este indicat saalegi alimente cu cel mai scazut continut in calorii. Dulciurile trebuieevitate, dar, daca totusi acest lucru ti se pare imposibil, poti optapentru cele fara zahar sau pentru gemurile preparate cu inlocuitori aizaharului. Folosind aceste produse, dulciurile nu vor mai fi alimenteinterzise diabeticilor sau persoanelor care tin dieta. Totusi, incura de slabire trebuie sa se tina cont si de necesarul de vitaminesi de minerale al organismului si, ca urmare, in alimentatia zilnicatrebuie sa existe fructe, legume, lactate, oua si carne fiarta. Legumelesi fructele trebuie consumate proaspete, insa, pentru a diversificameniul, acestea pot fi fierte in abur. In plus, mai exista cateva regulicare trebuie respectate: abuzul de sare trebuie evitat, iar alcooluleste interzis. Pentru ca mancarea sa aiba totusi gust, se pot folosiinlocuitori pentru alimentele interzise - in condimentarea salatelorse poate utiliza sucul de lamaie sau uleiul de masline extra virgin,iar sosurile se pot prepara din supa de carne degresata. De asemenea,trebuie sa bei zilnic cel putin doi litri de lichid.Nu rata niciodata micul dejun! Incepe ziua cu o portie de cereale, bogatein vitamine si minerale, care, inmuiate in lapte sau iaurt degresat,alaturi de un pahar de suc proaspat de portocale, reprezinta variantacea mai sanatoasa pentru micul dejun. In ceea ce priveste numarul demese pe zi, se recomanda ca acestea sa fie cinci sau sase, consideratnumarul optim care sa asigure o continuitate energetica pe parcursulunei zile intregi. In plus, seara mananca cu cel putin doua ore inaintede culcare sau, daca se poate, renunta.De asemenea, poti apela si la o serie de ceaiuri diuretice sau medicamentepentru slabit, disponibile in lantul farmaciilor SensiBlu, elaborate pebaza de extracte vegetale, foarte eficiente in reglarea metabolismuluisi a combaterii retentiei de apa. Toate aceste produse fac inutilainfometarea la care multe dintre noi apeleaza atat de des, fiind lafel de delicioase ca si produsele cu multe calorii pe care le inlocuiesc.

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată

;