Adevarul despre aditivii alimentari

Te intrebi la ce ajuta aditivii in industria alimentara si de ce este necesara folosirea acestora? Afla raspunsurile la intrebarile tale de la dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie si expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor.

Te intrebi la ce ajuta aditivii in industria alimentara si de ce este necesara folosirea acestora? Afla raspunsurile la intrebarile tale de la dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie si expert al Comisiei Europene privind legislatia in domeniul Sigurantei Alimentelor.

 

1. Ce sunt aditivii alimentari si cum se obtin ei?

Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari sunt substante folosite in industria alimentara cu scopul de a proteja integritatea produselor pe tot parcursul termenului lor de valabilitate, de a da culoare, gust, elasticitate, de a lega apa si grasimile, de a da un gust mai bun alimentelor.

Foarte multi aditivi alimentari provin din surse minerale sau vegetale, iar unii dintre acestia sunt nutrienti esentiali (spre exemplu, aproape toate vitaminele sunt aditivi alimentari avizati in acest sens de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor - EFSA).

Conditii generale de utilizare a aditivilor alimentari:

  • aditivul trebuie sa fie lipsit de nocivitate, atat imediat dupa utilizarea sa, cat si in cazul acumularii de doze si efecte in timp;
  • necesitatea utilizarii aditivului trebuie sa fie motivata si acceptata din punct de vedere stiintific sau tehnologic, cu preferinta pentru produsele naturale, conform recomandarilor FAO/OMS;
  • aditivul trebuie sa fie utilizat in doze minime, dar sa se faca simtit efectul actiunii sale;
  • pentru fiecare aditiv trebuie sa fie stabilite metode simple si sensibile de identificare calitativa si dozare cantitativa;
  • adaosul de aditivi trebuie sa fie inscriptionat pe ambalaje;
  • aditivul trebuie sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, cu conditia de a nu fi folosit pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a procedeelor indezirabile (inclusiv neigienice), pe parcursul oricareia dintre aceste activitati;
  • prin inocuitate (lipsa nocivitatii) aditivilor se intelege atat lipsa toxicitatii, precum si a celorlalte efecte mutagene, carcinogene, etc. Acestea se demonstreaza prin experimentari pe termen scurt si lung, in laborator pe animale.


2. La ce ajuta ei in procesul de fabricare si pastrare? De ce este necesara folosirea lor?

Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Aditivii alimentari joaca un rol important in lantul alimentar modern. In zilele noastre, oferta de produse alimentare este deosebit de variata, iar consumatorii cer si mai multa varietate a produselor, precum si standarde ridicate de siguranta alimentara si proprietati nutritive la preturi convenabile. Indeplinirea acestor asteptari ale consumatorilor poate fi realizata numai prin folosirea tehnicilor moderne din industria alimentara, care includ si folosirea aditivilor alimentari dovediti eficienti si siguri ca urmare a unor indelungi testari. Fara folosirea aditivilor alimentari, anumite produse alimentare cu un continut scazut de zahar, esentiale pentru persoanele cu intoleranta la zaharuri, asa cum sunt diabeticii, nu ar fi posibile.

3. Ce sunt conservantii si ce surse au ei? Cat de siguri sunt pentru sanatate?

Dr. Camelia Parvan, specialist in nutritie: Conservantii joaca un rol deosebit de important impiedicand alterarea mancarii si pastrarea proprietatilor sale nutritionale. Fara folosirea acestora, oamenii pot risca sa dezvolte toxiinfectii alimentare ca botulism sau salmonela, hepatite. Unii conservanti, asa cum sunt acidul acetic sau dioxidul de sulf se folosesc de sute de ani. De asemenea, in industria alimentara se folosesc antioxidanti care au de asemenea un rol important in prelungirea duratei de viata a alimentelor, impiedicand oxidarea (rancezirea grasimii, schimbarea culorii, etc.). Multi antioxidanti sunt vitamine: vitamina C, vitamina E, vitamina A, betacarotenul, fiind antioxidanti naturali.

 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • fleur rebelle pe 9 Mai 2012, 10:01
    aditivii alimentari

    in ziua de azi multi dintre noi nu stim ce mancam!suntem mult prea ocupati ca sa mai citim etichetele de pe diverse produse.nu stim mare lucru despre aditivi alimetari...articolul scris de voi,dar ar mai trebui o completare! uite unde am mai gasit un articol despre ADITIVI ALIMENTARI http://www.informatiiprofesionale.ro/productie/service/aditivii-alimentari chiar multe magazine au fost amendate din simplul fapt ca nu informeaza clientii produsele "bolnave" (O zi buna!)

    0
    0

  • andreea pe 30 Ian 2012, 16:55
    slabit

    diana cum se numesc produsele acelea care spui tu te rog id-ul meu e bubu_kiss_pink

    0
    0

  • ioana pe 20 Feb 2010, 05:14
    Sfat pentru slabit!

    Ce-a mai sigura,naturala si usoara cale de a slabi…sunt aici ca sa dau un sfat pt toate mamicile,sau fetele care vor sa piearda din greutate.De 5 ani am prieten chinez si va pot asigura ca ce va voi spune acum este adevarat,sincera sa fiu eu niciodata nu am avut aceasta problema,din contra imi doresc sa ma ingras dar nu pot,in fine sa trecem la subiect…in fiecare dimineata cand va treziti fierbeti apa si beti o cana sau un pahar mai mare cat de calda o puteti suporta,da,nu este o gluma,prima data nu o sa va placa,a doua asa si asa,iar dupa a treia oara o sa va obisnuiti si dupa un timp o sa realizati ca pierdeti din greutate,iar pentru mamici cu atat mai bine deoarece prima data cand incepe sa actioneze este la burtica…incercati,nu aveti ce pierde si sa va dau un sfat:nu tineti niciodata dieta chiar daca este recomandata de medic,ca atunci cand o s-o opriti sau o sa mancati ceva cat de putin,o sa se depuna tot,chiar si apa o sa va ingrase…incercati cu apa fierbinte fara nimic,fara zahar,doar apa si nu o sa va vina sa credeti,o sa slabiti si o sa va curata-ti si organismul in acelasi timp.Mult noroc si dati mai departe sfatul,pupici si sa fiti cum va doriti! P.S mai as avea un sfat nu tine-ti regim,doar ca atunci cand mancati opriti-va inainte sa va simti-ti satui,nici sa va fie foame,doar sa aveti senzatia ca ati mai maca ceva.

    0
    0

  • ildi pe 10 Feb 2010, 11:24
    angel slim

    de unde pot comanda angel slim???

    0
    0

  • ALBERTO RODRIGUEZ pe 16 Dec 2009, 15:50
    RANDAMENTUL PSIHIC SI INTELECTUAL e

    este dat si de felul in care trebuie sa mancam eu in emisiunile care sunt prezentate pe oraderecreatie.ro si care au fost filmate in brazilia hawaii si alte meleaguri exotice spun acolo ca mananc peste in loc de carne ca sa pot sa vorbesc mai bine decit becali atentie am spus vorbi si nu scri

    0
    0

  • ALBERTO RODRIGUEZ pe 16 Dec 2009, 15:46
    CHESTIUNI CU ADITIVI ESTE CIT SE POATE DE REAL

    de 5 ani de zile inceer sa manac cit mai multe fructe legume mancaruri gatite fierte peste la gratar apa plata etc si aproape deloc cea ce contine coloranti aditivi etc DECE VA SPUN ACEST LUCRU ? Pentru ca decit ori mananc ceva care contin foarte putin din ce nu trebuie organismul meu simte si reactioneaza iar a doue zi stomacul imi este foarte greu si trebuie sa beau multe apa cand ma trezesc ca sa eleimine sensatie CA DE EXEMPLU daca as manca o singura feliuta de salam sau orce contin astfel de lucrurile asa mi-s-ar intempla Tocmai deacea in proiectul oraderecreatie.ro informam oameni ca organismul nostru este ca mayback a lui becali o pun benzina buna merge la parametri normal daca nu merge precumdacia a lui domn cristin Tudor Popescu vedeti ca stim sa facem si haz

    0
    0

  • ileana pe 24 Nov 2009, 17:18
    buna

    diana, cum se numesc pastilele date de nutritionista? ms

    0
    0

  • ControlEuri pe 21 Nov 2009, 17:54
    Controlor de E-uri

    Pune-ti pe telefon controlorul de Euri de pe www.controleuri.ro si verifica compozitia produselor chiar in fata raftului!

    0
    0

  • mihae pe 16 Nov 2009, 12:16
    angel slim

    Buna Anca! Te rog da-mi mai multe detalii despre angel slim (care este adresa de internet unde se face comanda?) Cele bune!

    0
    0

  • Ioanam22 pe 12 Nov 2009, 10:55
    Aud si eu pe cineva autorizat!

    In sfarsit aud si eu pe cineva care stie despre ce e vorba in prpozitie si e in stare sa zica despre aditivii alimentari si altceva, adica argumente valide, in afara de "sunt rai, faci cancer". E o nebunie in masa cu aditivii alimentari, toti se cred specialisti si zic ca sunt nocivi, dar cand il intrebi pe unul de ce sunt nocivi, adica ceri un argument, nu stie sa iti raspunda. Si daca ii intrebi de un anumit aditiv, da din umeri. Asa ca multumesc frumos pentru articol, a fost chiar instructiv si lamuritor, ca m-am saturat de oamenii panicati si neinformati din jurul meu, parca am fi in evul mediu. Si nu mai comentati daca nu discutati despre subiect, e chiar aiurea!

    0
    0

  • anca pe 1 Nov 2009, 11:29
    buna

    Eu am slabit cu angel slim14kg, sunt naturale si poti sa-ti comanzi de pe net

    0
    0

  • diana pe 29 Oct 2009, 19:55
    hello

    Cine este din Slobozia si doreste sa slabeasca,va recomand sa mergeti la doctorita nutritionista adriana buzatu,are niste produse f bune pentru slabit.mie mi-a dat pastile efervescente pentru slabit ,am slabit 10kg in 3saptamani si vreau sa mai dau jos 10kg.Produsele le aduce din Germania,sunt si naturale.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod