De sarbatori, atentie la alimentatia copiilor!

Copiii pot manca pana la de patru ori doza zilnica recomandata de calorii in ziua de Craciun, scrie publicatia britanica Daily Mail. Cina traditionala, plus gustarile si celelalte mese pot aduce o cantitate de pana la 6.000 de calorii.

Copiii pot manca pana la de patru ori doza zilnica recomandata de calorii in ziua de Craciun, scrie publicatia britanica Daily Mail. Cina traditionala, plus gustarile si celelalte mese pot aduce o cantitate de pana la 6.000 de calorii.


Asta inseamna de trei ori limita recomandata unei femei adulte si de aproape patru ori cantitatea de 1.550 calorii indicate pentru o fetita cu varsta de 5 ani. Expertii avertizeaza ca excesele din perioada sarbatorilor pot provoca o crestere semnificativa in greutate, care se poate pastra timp de saptamani, luni sau poati fi chiar permanenta.

Studiul, efectuat de expertii de la Universitatea Leeds Metropolitan, a descoperit ca o cina medie de Craciun poate contine 956 calorii si 48g de grasime.
Micul dejun, masa de pranz si gustarile din timpul zilei aduc si ele copilului un surplus considerabil de calorii, trecand cu mult peste limitele recomandate de specialisti.

De asemenea, adultii sunt predispusi sa faca excese alimentare, doza zilnica recomandata fiind de 2.550 de calorii.

Un studiu efectuat anterior a descoperit ca 40% dintre parinti nu recunosc faptul ca fii sau ficele au probleme cu greutatea. Expertii avertizeaza ca neluand in seama acestea probleme, se poate ajunge la obezitate pe termen lung. "Jumatate dintre copiii de 5 ani supraponderali vor suferi de obezitate la varsta adulta. Sfatuiesc parintii sa caute ajutor pentru copiii lor," a declarat Paul Gately, autorul studiului.

Greutatea in copilarie are o importanta deosebita pentru ca "prezice" si greutatea adultului si poate influenta starea de sanatate.
In tara noastra se estimeaza ca pana la 17% dintre copii sunt afectati de o forma de obezitate. Daca ai un copil a carui greutate si obiceiuri de a se hrani au scapat de sub control, este momentul sa ceri ajutorul unui specialist.

O greutate peste normal poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate cand copilul ajunge adult, precum: diabet, hipertensiune sau un nivel al colesterolului ridicat. Una dintre cele mai bune strategii de a scapa copilul de excesul de kilograme este de a imbunatati dieta si programul de exercitii fizice al intregii familii.


Copiii sub 15 ani nu trebuie sa bea alcool


De asemenea, in aceasta perioada bauturile alcoolice se gasesc din belsug pe mese, din care copiii, lasati nesupravegheati, pot degusta. Exista chiar si parinti care considera ca putin vin poate face bine micutului, insa specialistii ii contrazic.

Copiii cu varsta sub 15 ani nu trebuie sa consume deloc alcool, avertizeaza reprezentantii Guvernului britanic.
Principalului consilier al Guvernului britanic in materie de sanatate, Sir Liam Donaldson, a avertizat ca adolescentii cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani pot consuma bauturi alcoolice doar o data pe saptamana si sub supravegherea stricta a parintilor.

Sir Liam critica parintii care ofera sansa minorilor de a incerca alcoolul, considerand aceasta practica total gresita si ca incurajeaza consumul de alcool la varste fragede. Acesta a adaugat ca avertismentul a fost lansat pentru a-i scapa pe parinti de anumite obiceiuri proaste, care pun in pericol sanatatea copiilor.

Sfatul lui Sir Liam va deveni parte a unei campanii publicitare care va aparea luna viitoare si care este destinata sa abordeze problema consumului de alcool la minori.
Conform statisticilor, in Marea Britanie, in fiecare luna, jumatate de milion de tineri cu varste intre 11 si 15 ani consuma alcool. Peste 10.000 de copii ajung la spital anual, din cauza excesului de bauturi alcoolice.

Cercetatorii considera ca adolescentii se expun unor mari riscuri, din cauza excesului de alcool, care conduce la afectiuni ale ficatului si creierului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod