Sarea si zaharul: cum ne afecteaza inima


Dupa grasimi, urmatoarele pe lista neagra sunt zaharul si sarea. Ele sunt benefice, insa nu in cantitatea pe care o consumam noi. Ce inseamna sa le consumi cu moderatie?

Dupa grasimi, urmatoarele pe lista neagra sunt zaharul si sarea. Ele sunt benefice, insa nu in cantitatea pe care o consumam noi. Ce inseamna sa le consumi cu moderatie?

 

Avem nevoie de sare si zahar, insa specialistii atrag atentia asupra consumului exagerat care ne conduce direct in "bratele" bolilor cardiovasculare. De aceea este necesar sa stim ce inseamna un consum moderat de sare si zahar. Acest lucru il putem respecta, insa avand mare grija la alimentele procesate din magazine care ascund cantitati insemnate de zahar si sare.

Daca te preocupa sanatatea ta si vrei sa iti imbunatatesti dieta, acordand atentie catorva factori esentiali atunci citeste intotdeauna etichetele alimentelor pe care le cumperi din magazin. Asa vei putea sa controlezi cantitatile de sare (sodiu) si zahar consumate.

 

 

La ce trebuie sa fii atenta cand citesti eticheta unui produs?

 

  • produsele care au inscriptionat pe eticheta: sodiu, bicarbonat de sodiu sau orice ingredient care contine Na (simbolul chimic al sodiului);
  • produsele care au inscriptionat pe eticheta: glucoza, sucroza, lactoza, fructoza, maltoza, sirop din malt, melasa si dextroza.


Nu trebuie sa te surprinda faptul ca este posibil sa gasesti chiar mai multe dintre aceste ingrediente in acelasi produs, ceea ce inseamna o cantitate si mai ridicata de zaharuri si sodiu.

 

 

Cum afecteaza sarea in exces inima?


Sarea (clorura de sodiu) este un mineral esential pentru buna functionare a organismului, insa numai in aceste cantitati stabilite:

  • 2,3 g pe zi in cazul unei persoane sanatoase este echivalentul unei lingurite;
  • 1,5 g pe zi in cazul persoanelor care prezinta un risc ridicat de boala cardiovasculara, precum si orice persoana care are peste 50 de ani.


"Cu cat aportul de sodiu este mai mic, cu atat efectul este mai benefic asupra tensiunii arteriale.

Persoanele care au peste 50 ani si cele care prezinta factori de risc cardiovascular (cu predispozitie), hipertensiune arteriala, cu boli renale, ciroza si insuficienta cardiaca sunt mai sensibile la cresterea tensiunii arteriale in urma consumului de sare", precizeaza dr. Anda Avramescu, medic specialist medicina generala, Rezident an I Diabet si Nutritie.

Iata de ce trebuie sa fim atenti la alimentele procesate, deoarece acestea ascund o cantitate ridicata de sare:

  • mezeluri: 2,5 - 9 g de sare/100g;
  • peste afumat: 1,5 - 5 g de sare/100g;
  • branzeturi: 1,8 g de sare/100g;
  • sosuri, conserve: 1,5 g sare/100g.


Problemele cu care te poti confrunta in cazul unui consum exagerat de sare: multe studii au demonstrat o legatura directa intre consumul de sodiu si hipertensiunea arteriala.

Astfel, cu cat vei consuma mai multa sare cu atat vei avea o tensiune arteriala mai ridicata pentru ca rinichii tai nu reusesc sa proceseze si sa elimine sarea in exces. Iar daca nu este controlata, poti sa faci insuficienta renala, dezvoltand si afectiuni la nivelul inimii.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod
;