De ce sa mancam fistic?

Ultimele cercetari arata ca fisticul are un rol important in lupta impotriva cancerului, potrivit unul studiu prezentat in publicatia Science Daily. Descopera ce alte beneficii iti poate aduce consumul de fistic!

Ultimele cercetari arata ca fisticul are un rol important in lupta impotriva cancerului, potrivit unul studiu prezentat in publicatia Science Daily. Descopera ce alte beneficii iti poate aduce consumul de fistic!

 

 

Ne protejeaza de cancer


Ingredientul cheie este vitamina E care se gaseste din abundenta in fistic, sub forma de gama-tocoferol despre care numeroase cercetari au confirmat ca are un rol protector impotriva cancerului. "Este recunoscut faptul ca vitamina E asigura un anumit grad de protectie impotriva unor tipuri de cancer. Astfel, un nivel ridicat de gama-tocoferol ar putea reduce riscul de cancer, in special cel pulmonar", sustine dr. Ladia M. Hernandez, dietetician in cadrul Departamentului de Epidemiologie de la Universitatea Texas si coordonatorul studiului care a fost prezentat la inceputul lunii cu ocazia Congresului anual al Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Texas a monitorizat doua grupuri de voluntari o perioada de sase saptamani.

Dupa cateva saptamani in care un grup a introdus in alimentatia zilnica 68 grame de fistic crud, iar celalalt a urmat doar un regim alimentar s-a constatat o crestere a nivelului de gama-tocoferol care ne protejeaza de cancer. Printre alte surse bogate in gama-tocoferol, cercetatorii enumera alunele, nucile pecan, miezul de nuca, boabele de soia si uleiul de porumb. "Fisticul este unul dintre acele alimente bune pentru sanatatea noastra, iar 60 grame de fistic consumat zilnic poate sa reduca riscul de cancer pulmonar fara sa-si puna amprenta asupra greutatii corporale", adauga coordonatorul studiului.

 

 

Pastreaza inima sanatoasa


Cercetarile anterioare au confirmat faptul ca fisticul este benefic pentru inima, prin scaderea nivelului de colesterol "rau" si asigurarea unui aport optim de antioxidanti, elemente nutritive esentiale care ne protejeaza sanatatea. Consumat in combinatie cu un regim alimentar echilibrat, fisticul reduce riscul de boala cardiovasculara.  

 

 

Alunga stresul


Datorita substantelor continute, fisticul alunga efectele nefaste ale stresului. Consuma in fiecare zi un pumn de fistic in stare cruda si vei reduce efectele stresului asupra tensiunii arteriale.

"In urma unui studiu care s-a intins pe o perioada de 10 ani, barbatii care au prezentat o reactie la nivelui inimii in urma unui factor sresor sunt mult mai expusi riscului de a face hipertensiune arteriala la un moment dat in viata. In general, reactiile puternice la factorii stresori sunt partial genetice, insa ele pot fi controlate prin regim alimentar si un program de exercitii fizice. Astfel, schimbarea stilului de viata poate determina o scadere in intensitate a reactiilor biologice cauzate de un stimul stresor", precizeaza Dr. Sheila G. West, profesor asociat de biologie comportamentala.

De asemenea, nu trebuie sa uitam ca fisticul este o sursa importanta de magneziu (8% din necesarul zilnic recomandat in 30 g de fistic), cel mai bun mineral anti-stres recunoscut de medici.

 

 

Imbunatateste tranzitul intestinal


Nu este foarte greu sa il introduci in planul tau zilnic de meniu, el fiind o alegere excelenta pentru o gustare dimineata devreme sau seara inainte de culcare. Specialistii sustin ca are un rol important in controlarea apetitului alimentar, datorita continutului ridicat in fibre.

Practic, fisticul este unul dintre alimentele bogate in fibre: 3 g de fibre in 28 de g de fistic, ceea ce inseamna aproximativ 12% din necesarul zilnic recomandat. Ca sa ne dam seama de cantitatea insemnata de fibre care au capacitatea de a imbunatati tranzitul intestinal, fisticul contine de doua ori mai multe fibre decat nucile consumate in aceeasi cantitate si aproximativ acelasi continut de fibre care se gasesc intr-o portie de fulgi de ovaz.

 

 

Protejeaza vederea


Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, fisticul contine doua substante extrem de importante pentru sanatatea ochilor: luteina si zeaxantina. Oftalmologii sustin ca acesti doi antioxidanti protejeaza vederea si reduc riscul de a dezvolta degenerescenta maculara, principala cauza care conduce la slabirea vederii si la orbire.  

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Grety pe 29 Aug 2014, 21:13
    Fur, tu esti praf si pulbere

    Fisticul nu produce sare, ci este trecut prin saramura, documenteaza-te inainte de a da cu bata: http://www.ehow.com/how_5030320_salt-pistachios.html

    0
    0

  • fur pe 24 Apr 2014, 16:40
    fisticul produce sare

    Ovidiu, esti praf, nu se pune sare pe fistic. aia e sarea pe care o produce fisticul insusi. hai pa

    0
    0

  • radu pe 14 Feb 2014, 18:18
    Fistic

    Fisticul crud este cel mai ieftin in hala veche la obor . Ikg.50 lei

    1
    0

  • cornel pe 23 Aug 2013, 10:13
    Pret Sanatate

    Fistic Crud FARA SARE Orlando ' s la punga de 5oo g am platit 75.oo lei in SELGROS este foarte scump dar fiindca am renuntat la alimente " rele " am facut compensarea si e bine .... imi ajunge 1 luna de zile sanatate !

    2
    0

  • maria.surducan pe 18 Iun 2013, 15:47
    fistic

    este foarte bun dar nu ne permitem sa l cumparam decat din cand in cand in cantitati mici tot cei smecheri cu bani au parte de aceasta delicatesa nu?

    3
    0

  • Popescu Ovidiu pe 24 Apr 2010, 18:10
    Fisticul cu sare constituie o problema?

    Fisticul cu sare constituie o problema? Dar sarea, sarea presurata din abundenta, nu este o problema pentru sanatate in special pentru inima? Pentru dantura nu cred ca ar face bine un consum prea mare... Sunt delicioase si-ti vine greu sa te opresti!.... ___________ omidiu, part of the Traduceri team.

    7
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod