Cum prevenim avitaminozele?

Vitaminele sunt extrem de importante pentru sanatatea noastra. Atunci cand lipsesc din alimentatie apar probleme grave de sanatate.

Vitaminele sunt extrem de importante pentru sanatatea noastra. Atunci cand lipsesc din alimentatie apar probleme grave de sanatate.


Acestea sunt substante de care corpul are nevoie pentru dezvoltarea normala si intretinerea functiilor biologice. Lipsa acestora provoaca boli numite avitaminoze.

Afla care sunt afectiunile favorizate de alimentatia deficitara si alimentele bogate in vitamine.

Lipsa vitaminei A poate duce la orbire


Vitamina A are un rol esential in fiziologia ochiului si vedere. Lipsa indelungata a acesteia duce la orbire. Totodata mentine si asigura integritatea unor tesuturi ca: pielea, mucoasele, scheletul, dintii, asigura adaptarea ochiului la intuneric si are in general rol in cresterea rezistentei organismului la infectii.

Poate fi gasita in: morcov (sub forma de betacaroten), ficat, lapte, galbenus de ou, smantana, unt, branza grasa, margarina. Alimentele vegetale bogate in vitamina A sunt spanacul, urzicile, varza rosie, loboda, ardeii grasi, gogosarii, salata verde, rosiile, ciresele, piersicile, prunele. Fragii contin caroten – provitamina A. Carotenul coloreaza produsele in galben-portocaliu. Culoarea usor portocalie in unt sau margarina atesta prezenta lui. Cu cat untul este mai galben inseamna ca acesta contine mai multa vitamina A (acest lucru este valabil atata vreme cat producatorul respecta legea si nu introduce coloranti).

Lipsa vitaminei D poate provoca rahitism


Vitamina D se mai numeste si vitamina antirahitica din cauza rolului ei in prevenirea rahitismului. Functia vitaminei este de a regla concentratia ionilor de calciu in sange. Lipsa vitaminei D provoaca scaderea concetratiei ionilor de calciu in sange care este insotita de hiperiritabilitate si contractarea involuntara a muschilor. Aceste simptome pot aparea insa si pe "fond nervos" chiar daca alimentatia este bogata in vitamina D. Lipsa accentuata a vitaminei D provoaca la copiii de aproximativ 6 ani rahitismul care se manifesta prin inmuierea oaselor, deformarea oaselor membrelor, cresterea abdomenului.

La persoanele in varsta, avitaminoza D se manifesta prin osteoporoza, aparitia de pori in oase, o boala destul de periculoasa in sensul ca apare pericolul fracturarii oaselr, inclusiv a coloanei. Osteoporoza insa, poate avea si alte cauze. Lipsa vitaminei D duce si la proasta absorbtie a calciului din alimente la nivelul intestinului.

Poate fi gasita in: ficat, legume verzi, lapte, galbenus de ou si margarina. Cantitati foarte mari de vitamina D pot fi daunatoare! Ele pot duce la calcifierea tesuturilor moi (rinichi si plamani).

Lipsa vitaminei E provoaca tulburari de reproducere


Vitamina E se mai numeste si vitamina fertilitatii. Ea este larg raspandita in lumea vegetala, gasindu-se in toate plantele verzi: legume, salate, uleiuri vegetale, seminte ale cerealelor. Vitamina E are proprietati antioxidante si este folosita ca aditiv. Lipsa vitaminei E produce tulburari de reproducere, avort, sterilitate (temporara), malformatii congenitale ale fatului.

Poate fi gasita in: unt, branzeturi, ulei, dar si margarina (atunci cand aceasta este adaugata de companie). De asemenea, laptele, ouale, pestele, ficatul sunt surse bogate in vitamina E.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Raluka pe 12 Nov 2009, 10:46
    Deci si margarina intra la surse de vitamine?

    Intreb asta pentru ca am mai citit in ultima vreme cum ca margarina nu ar fi chiar atat de nociva pe cat ne isterizam noi si ca de fapt ne stresam pe informatii vechi de vreo 10-15 ani. Nu stiu daca am retinut bine, dar ceva de genul asta i-a spus si nutritionista mea. Si acum confirmati si voi ca e un aliment ok pentru niste vitamine importante.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod