O poveste în culori minunate: Așa se coc afinele!

Foarte gustoase și sănătoase, afinele sunt o sursă minunată de antioxidanți. Bobițele coapte și delicioase au în spate o poveste frumoasă pe care puțini o cunosc.
Bogate în antioxidanți, afinele sunt fructele perfecte care n-ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică. Frunzele afinului conțin tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină. Acestea au proprietate antibiotic și acționează favorabil în tulburări de circulație, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută, sub formă de ceaiuri sau infuzii.

Fructele delicoase conțin antioxidanți precum antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).
Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.

Afinul (vaccinium myrtillus) denumit popular afin de munte, afin negru, asine, coacază, cucuzie, pomușoară, este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite. Crește în zone de munte, mai ales pe versanții cu umiditate crescută și temperatura moderată. Înflorește în lunile mai-iunie. Are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrișor.
Fructul este numit afină.

Frunzele se recoltează de la sfâșitul lunii mai până în septembrie, iar fructele din luna iulie până în septembrie.

Deși noi le cunoaștem doar sub forma bobițelor coapte și delicioase, afinele au în spate un ciclu de viață interesant, iar olandezul​ Loes Heerink l-a surprins perfect într-o serie de imagini postate pe Instagram şi pe site-ul său, în care ne arată parcursul acestor bobițe delicioase, de la înflorire până la recoltare.

Când a început să pozeze arbuștii la începutul lunii aprilie, într-o fermă din Olanda, fotograful nu știa că afinul are un ciclu de viață atât de frumos.
Afinele încep să se dezvolte mai întâi sub forma unor flori roz care se transformă în tubulețe albe. Când acestea cad, devin vizibile capetele verzi ale bobițelor. Încetul cu încetul, afinele încep să se dezvolte și să crească. Culorile trec de la verde la roșu, apoi purpuriu, până când, la sfârșitul lunii iulie și până în august, afinele se coc și sunt numai bune de cules.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod