stil de viață

7 stiluri de viață care îmbunătățesc sănătatea inimii și reduc riscul de demență

Mai mulți factori de stil de viaţă care îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară au fost asociaţi cu reducerea riscului de a dezvolta demenţă. Iată care sunt aceștia!
Atenţia acordată sănătăţii inimii şi arterelor reduce riscul de declin cognitiv şi demenţă la vârsta înaintată.

Cercetătorii francezi au analizat datele prelevate de la 6.626 de participanţi cu vârsta medie de 73,7 ani, concentrându-se asupra unor aspecte diferite ale stilului de viaţă al acestora.

Şapte factori de stil de viaţă care îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară au fost asociaţi cu reducerea riscului de a dezvolta demenţă. Aceştia sunt: evitarea fumatului şi a greutăţii excesive, exerciţiile fizice regulate, consumul de peşte de două ori pe săptămână sau mai des, alimentaţia bogată în fructe şi legume, menţinerea glicemiei la un nivel sănătos şi tensiunea arterială normală.

Cu fiecare "valoare optimă" riscul de demenţă este redus cu 10%, au precizat cercetătorii.

"Dintre toate afecţiunile din Marea Britanie, demenţa este în prezent cea mai importantă cauză de deces, prin urmare explorarea factorilor care ar putea reduce riscul de apariţie a acestei boli devastatoare este fundamentală pentru înfrângerea ei", a explicat dr.
Doug Brown de la organizaţia Alzheimer's Society.

"Cunoaştem că ceea ce e benefic pentru inimă e benefic şi pentru cap, iar acest studiu susţine această teorie demonstrând că a avea grijă de sănătatea cardiovasculară poate ajuta mai târziu în viaţă la încetinirea declinului cognitiv şi la reducerea riscului de a dezvolta demenţă. Deşi acest studiu nu a examinat dacă participanţii au avut inimi sănătoase în prima parte a vieţii lor - ceea ce ar fi făcut ca mai puţini dintre ei să dezvolte demenţă mai târziu - toată lumea ar trebui să ia măsuri încă de la o vârstă fragedă"
, a declarat dr.
Brown, amintind de importanţa unei alimentaţii echilibrate, evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool şi mişcarea regulată.

Studiul, condus de dr. Cecilia Samieri de la Universitatea din Bordeaux, Franţa, a fost publicat în Journal of the American Medical Association.


Foto: Depositphotos
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod