Obezitatea la copii, motiv de ingrijorare pentru parinti

Virginia, mama unei fetite in varsta de 11 ani, Maria, marturiseste: "Fetita mea s-a ingrasat mult in ultimii doi ani. Aproape ca nu am sesizat. A devenit retrasa, timida. Am analizat problema si mi-am dat seama ca este in mare masura vina mea, pentru ca am lasat sa-mi scape din mana ce mancau ai mei, in casa. Ajunsese fiecare sa faca ce vrea. Uitasera ce inseamna o ciorba...".

Virginia povesteste in continuare despre greutatile pe care le intampina: "Acum am inceput o dieta si trebuie sa recunosc ca este foarte greu. Ma bucur ca fiica mea, Maria, care are 11 ani, este foarte intelegatoare si dornica sa slabeasca.
I-am spus ca ii sunt alaturi si ca o sustin si cred ca a inteles. Am inceput sa alergam in parc, amandoua. Regret ca nu am luat masuri mai devreme.".


Reabilitarea copilului obez


Demersul, efectuat concomitent de parinti, familie, cadre didactice si, nu in ultimul rand, supravegheat de medic, trebuie sa fie unul sustinut si pe o perioada indelungata. Procesul este lent si trebuie sa tina seama de un fapt esential: alimentatia reprezinta un proces care are o incarcatura afectiva profunda. A-l priva pe copilul sub 13-14 ani de lucrurile pe care le-a mancat in mod obisnuit va fi receptionat de acesta ca fiind o demonstratie de agresivitate asupra lui si de lipsa de dragoste din partea parintilor.

Medicul pediatru Camelia Stanescu declara: "Sunt cateva reguli pe care parintii copilului obez trebuie sa le respecte pentru a ajunge la rezultate pozitive: perseverenta in aplicarea remediilor, puterea exemplului, demonstratii concrete ale afectivitatii parintilor fata de copil, colaboararea intre parinti si a parintilor cu copilul, incurajarea copilului si recunoasterea eforturilor depuse de acesta.
Evident, toate trebuie adaptate in functie de problemele copilului obez, de varsta acestuia si de scop.".


Simona este mama unui baietel de 10 ani, care are aproximativ 10 kilograme peste limita normala. Mamica povesteste: "Mi-am dat seama ca am intrat pe o panta periculoasa. Am fost la medic si, cu ajutorul lui, am schimbat complet alimentatia lui Tudor, fiul meu. Am renuntat la sucurile acidulate. Consumam si patru litri, pe zi. Un dezastru! Am mare grija ce cumpar, am reinceput sa gatesc, si, din momentul in care am luat aceste decizii, acum cinci luni, Tudor a slabit mai mult de cinci kilograme.".

Simona a continuat: "L-am dus la inot, am renuntat, dar, pana la urma, mi-am impus autoritatea in fata lui si am reusit sa continuam.
A fost luat intr-o echipa de polo juniori, si cred ca acesta a fost momentul miraculos, cand Tudor a descoperit ca poate face fata cu brio unei competitii. Acum este in competitie cu el insusi, pentru a manca sanatos. A fost greu, dar a meritat!".
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • liliana pe 19 Feb 2009, 12:53
    multumesc

    Fetita mea este putin grasa! si sufar din cauza asta, foarte tare si eu si ea. articolul vosatru mi-a placut, mi-a dat niste idei... multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod