Recapata-ti energia prin intermediul alimentatiei!

La inceput de an, dupa maratonul culinar din vacanta de sarbatori, ni se intampla adesea sa ne simtim greoaie, lipsite de vitalitate, morocanoase si sa afisam si ceva kilograme in plus...
La inceput de an, dupa maratonul culinar din vacanta de sarbatori, ni se intampla adesea sa ne simtim greoaie, lipsite de vitalitate, morocanoase si sa afisam si ceva kilograme in plus. Toate aceste "simptome" demonstreaza faptul ca organismul nostru a spus deja "stop" tuturor mancarurilor grele si tanjeste dupa o alimentatie sanatoasa, usoara, care sa ii redea energia de care are atata nevoie.

Energia debordanta, pe care fiecare dintre noi si-o doreste, tine atat de psihic, cat, mai ales, de stilul de viata pe care l-am adoptat. Miscarea practicata regulat, care elibereaza endorfine ("hormonul fericirii"), dar si anumite alimente, cat mai putin procesate, au posibilitatea de a ne creste doza de energie si, implicit, pofta de viata.

Atunci cand ne simtim energice, privim lucrurile in mod pozitiv, ne bucuram de diferitele ipostaze ale vietii, avem putere de munca, suntem sanatoase, iar creativitatea se afla la cote maxime.

Potrivit Dr. Serban Damian, autorul volumului "Super Fit" (ed. Corint, 2006), resursele noastre de energie, si anume carbohidratii, lipidele si proteinele, provin din surse animale si vegetale. O alimentatie corecta nu exclude prezenta acestor trei grupe principale de nutrienti si iti poate aduce corpul pe care il visezi; dar pentru aceasta trebuie sa stii exact ce si cat mananci.

Organismul uman are nevoie in permanenta de energie, chiar si in timpul somnului. Conform opiniei Dr. Serban Damian, energia obtinuta prin oxidarea alimentelor este utilizata pentru mentinerea functiilor vitale, pentru adaptarea la conditiile mediului extern, dar si pentru activitatile fizice.

Cu toate acestea, necesarul caloric al organismului tine cont si de nivelul de activitate fizica. Sportivii, de exemplu, au necesitati calorice mai ridicate decat oamenii obisnuiti. Si chiar tu, atunci cand practici sport regulat si intens, poti "pacatui" din cand in cand cu cate o bucatica de ciocolata sau prajitura, fara grija ca se va "simti" la cantar.

Altfel stau lucrurile atunci cand suntem sedentare. O alimentatie haotica, abundenta in produse din zahar, mancaruri cu multe grasimi si un aport scazut de lichide (excludem aici sucurile carbogazoase!), are numeroase repercusiuni atat asupra starii noastre de sanatate, cat si asupra nivelului de energie. Ia drept exemplu starea neplacuta pe care o resimtim cu totii dupa sarbatori, cand sunem aproape "intoxicati" din cauza meselor grele.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina.sch pe 20 Feb 2009, 22:10
    sfantele exercitii fizice

    Celor care vor sa slabeasca,o dieta nu va da rezultate daca nu este secundata de un program regulat de sport 3/4 ori pe sapt cate 1 ora,exercitii usoare si mai ales cardio accelereaza metabolismul,adica arderea grasimilor.

    0
    0

  • bubulina22 pe 9 Feb 2009, 15:10
    compoturile de fructe

    toatra lumea vorberte de fructe ca sunt bune. As vrea sa imi spuna daca intr-o dieta sunt bune compoturile de fructe

    0
    0

  • r3b3la19 pe 4 Feb 2009, 17:07
    ...

    sfat am vrut sa zik :)) mda... mai greseste omul

    0
    0

  • r3b3la19 pe 4 Feb 2009, 17:06
    mda..

    si eu vreau sa slabesc...am 20 de ani si 65 kg ...un sfant nu miar stica si mie

    0
    0

  • Filo pe 23 Ian 2009, 17:21
    Imi place

    Imi place finalul care recamanda ciocolata ,pe care o ador,si nu numai pentru sportivi ..Dar eu nu prea fac miscare .....ce conteaza daca am voie la ciocolata..

    0
    0

  • dobre flory pe 16 Ian 2009, 13:05
    vreau sa slabesc

    am 20ani,1,5 inaltimea si 70kg vreau sa slabesc va rog ajutatima

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod