Cum arată magazinele din Somalia: Oamenii trebuie să vadă ce cumpără înainte de a intra - FOTO

Într-o țară stoarsă de război și de sărăcie, proprietarii de magazine și de mici afaceri nu au bani pentru vitrine atrăgătoare, dar au găsit o soluție eficientă.
După anii grei de război civil, într-o țară măcinată de atacuri teroriste și de sărăcie, proprietarii de magazine din Somalia nu-și permit să investească în decorarea spațiilor comerciale. Câțiva artiști au găsit, însă, o soluție pentru a ajuta aceste afaceri să atragă clienți - cum rata analfabetismului este ridicată, imaginile reprezintă cel mai bun mijloc de comunicare.

Clienții trebuie atrași înăuntru, dar în același timp ei trebuie să afle înainte de a intra ce găsesc într-un magazin, așa că artiștii desenează pe fațadele acestor spații produsele sau serviciile oferite.
De exemplu, dacă e vorba de un magazin alimentar, pe fațada sa sunt desenate cele mai căutate produse, precum pâine, carne, sandvișuri, sticle de suc și apă. La un magazin de piese auto sunt desenate roți, faruri, stopuri, baterii și amortizoare, iar fațada unui cabinet stomatologic este acoperită de desene specifice, reprezentând dinți, măsele și proteze dentare.

Vopsite în culori vii, fațadele magazinelor somaleze sunt o pată de culoare pe străzile modeste, stăpânite de sărăcie.
Această tendință a fațadelor pictate a apărut în anii '90, în timpul războiului civil care a devorat țara după căderea dictaturii militare, în 1991. Artiștii care nu mai aveau clienți și-au oferit serviciile patronilor de magazine, relatează Bored Panda.

Muawiye Hussein Sidow, cunoscut drept "Shik Shik", este unul dintre primii artiști murali din capitala Somaliei, Mogadishu, și pictează fațadele magazinelor din 1998. Are în portofoliu peste 100 de magazine și supermarketuri din acest oraș și speră să se extindă și în alte țări, pe viitor.


Pline de culori stridente, desenele artistului în vârstă de 31 de ani se întind uneori pe câțiva metri buni. Sidow a explicat pentru Reuters că nu face niciodată același desen.

Îndeletnicirea sa îi asigură banii necesari pentru a-și întreține soția și cei trei copii, și chiar să-și ajute și tatăl, fost artist și el.
Sidow are grijă să dea ceva și comunității în care el prosperă, învățându-i pe alții cum să picteze pentru a reuși să-și câștige traiul, într-o țară care oferă puține oportunități.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod