De ce trebuie să bei lapte cu ciocolată după un antrenament?

Un pahar de lapte cu ciocolată după un antrenament intens te ajută să elimini oboseala și reface țesutul muscular.
Ai petrecut câteva ore la sală și te gândești ce ar trebui să alegi dintre băuturile pentru sportivi la sfârșitul exercițiilor solicitante?
 
Apă? Gatorade? Fiziologul Joel Stager, directorul laboratorului din cadrul Universității Indiana, are o nouă propunere pentru lista ta de băuturi favorite: laptele cu ciocolată. Potrivit ultimului său studiu, delicioasa băutură este esențială pentru refecerea rezervelor de energie și creșterea rezistenței la extenuare, dacă este consumat după încheierea antrenamentului. 
 
Înainte de a respinge ideea gândindu-te că băutura seamănă mai degrabă cu o bombă calorică decât cu un ingredient esențial în lupta pentru silueta ideală, este important să știi cum te ajută ingredientele din laptele cu ciocolată. Echipa dr. Stager consideră că această băutură grăbește procesul de recuperare în cazul antrenamentelor de performanță. 
 
Comparativ cu laptele simplu, apa sau cele mai multe băuturi sportive, laptele cu ciocolată are o cantitate dublă de carbohidrați și proteine, fiind ideal pentru a reface mușchii obosiți.
Conținutul său ridicat de apă înlocuiește fluidele pierdute în urma transpirației, împiedicând deshidratarea. În plus, este o sursă de calciu și are un conținut redus de sodiu și zahăr, necesare pentru recuperarea energiei în urma orelor lungi de antrenament.
 

Argumente pro carbohidrați

Dacă bei apă simplă după exerciții vei înlocui doar lichidele pierdute în urma transpirației. În schimb, laptele cu ciocolată reface carbohidrații din țesutul muscular.
 

Ești pregătită să înlocuiești apa îmbuteliată cu lapte cu ciocolată?

 
În primul rând trebuie să evaluezi gradul de intensitate al antrenamentului. Această băutură nu este utilă pentru cei care fac sport ocazional sau pentru persoanele sare joacă tenis în weekend. Este indicată pentru cicliști, înotători sau alergători pe distanțe lungi. Aceste sporturi necesită niveluri ridicate de anduranță și mișcare constantă, susținută.
Atleții care participă la competiții au nevoie de calorii, carbohidrați și proteine pentru a susține performanțele.
 
Stager a testat eficiența laptelui cu ciocolată după antrenament pe nouă cicliști. În laboratorul său, fiecare sportiv pedala până la epuizare și apoi se odihnea timp de patru ore. În timpul acestei pauze, fiecare a consumat lapte cu ciocolată cu un conținut scăzut de grăsimi sau Gatorade, iar după aceea, își reluau activitatea.
 
Rezultatele au fost pozitive. Echipa sa de cercetare a concluzionat că sportivii care au consumat lapte cu ciocolată au obținut rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decît cei care au preferat Gatorade. Conținutul ridicat de carbohidrați și proteine asigură o regenerare eficientă în timp scurt.

 
Când trebuie să consumi lapte cu ciocolată

Alegerea băuturii potrivite după antrenament este doar primul pas în procesul de recuperare. Pe lângă ceea ce alegi pentru a te reface, la fel de important este și momentul în care consumi băutura.
Studiile recente indică importanța unui aport de calorii la un interval de 20-60 de minute după exerciții, în momentul în care depozitele de glicogen ale mușchilor sunt la cel mai scăzut nivel. 
„În general recomand să mănânci sau să bei ceva în primele 20 de minute după un antrenament”, a spus Mike Huff, coordonator al programului de performanță sportivă al Universității Duke. „În acel moment, fibrele musculare sunt supuse epuizării și au nevoie de susținere”.
Și dacă nu iei măsuri pentru a oferi rezervele necesare pentru refacerea uzurii mușchilor, te poți accidenta la următorul antrenament. 
 

Alege cu atenție ce consumi

Băuturile cu arome artificiale stimulează pofta de mâncare și te fac să consumi mult mai mult decât ai nevoie. Dacă alegi lapte cu ciocolată vei reuși să eviți alte opțiuni care conțin calorii în exces.
„Consumul de carbohidrati lichizi sau solizi este la fel de util, corpul tău nu-i pasă, atâta timp cât primește ceea ce are nevoie.
Trebuie doar să înveți să alegi”
, spune nutritionistul sportiv Nancy Clark. Potrivit lui Stager: „Laptele cu ciocolată e ceva ce ai în frigider. Este ușor, ieftin și conține tot ceea ce ai nevoie după antrenament.”
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod