Dr. Mihaela Bilic: "Mancati orice, dar cu masura!"

Vrei sa te hranesti sanatos, sa scapi de kilogramele in plus sau sa-ti mentii greutatea? Dr. Mihaela Bilic, autoarea cartii "Traiesc, deci ma abtin", iti ofera in urmatoarele randuri sfaturi practice in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, dar si cateva sugestii pentru meniul zilnic.

Vrei sa te hranesti sanatos, sa scapi de kilogramele in plus sau sa-ti mentii greutatea? Dr. Mihaela Bilic, autoarea cartii "Traiesc, deci ma abtin", iti ofera in urmatoarele randuri sfaturi practice in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, dar si cateva sugestii pentru meniul zilnic.

 

Ce presupune o alimentatie sanatoasa?
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la felurile preferate de mancare sau sa le inlocuiesti cu altele, despre care nici nu ai auzit si care trebuie gatite dupa metode complicate. Felurile tale preferate pot fi gatite pentru a fi nu numai gustoase, dar si mai sanatoase. Important este sa cunosti principiile unei alimentatii sanatoase. Putem manca ciorbe, supe, fasole boabe in locul orezului si al pastelor, deoarece acestea au un continut crescut de fibre, peste gras (ton, somon, macrou, sardina, somn etc.), fructe care nu creaza aciditate (struguri, pere, caise, piersici). Zaharul este foarte daunator pentru organism si imbatraneste organismul, trebuie evitat si, pe cat posibil, inlocuit cu incredere cu indulcitori (asparmat, ciclamat, zaharina). Sa ne ferim de capcana produselor "diet" si "light", sa nu inlocuim dulciurile cu fructele deoarece fructele sunt acide, nu satura si contin zahar, etc.

Care sunt regulile unui regim alimentar sanatos si cum convingeti oamenii sa le urmeze?
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: Daca doriti sa slabiti, luati masuri impotriva fiecaruia din "motivele" care va impiedica sa respectati un mod de alimentatie sanatos si echilibrat. Incercati sa  evitati saritul peste mese si in acest fel va veti putea controla apetitul la masa de seara. Mancati la fiecare masa un aliment cu amidon (o felie de paine) care tine de foame si va ajuta sa rezistati la pofta pentru dulciuri. Nu lasati la indemana alimente care va pot tenta, nu le cumparati sau daruiti-le altcuiva daca v-au fost oferite cadou si, nu in ultimul rand, faceti efort fizic care pune in miscare tot corpul (alergare, inot, aerobic, banda, bicicleta) si "topeste" in principal grasimile de depozit.

Le explic pacientilor ca organismul nostru are nevoie de o serie de nutrimente pentru ca fiecare organ sa functioneze cum trebuie.

Daca acesta nu primeste cantitatea necesara de glucide, lipide, proteine si vitamine in timp apar dezechilibre care duc la diverse afectiuni. Si cu totii stim ca este mai usor sa previi decat sa vindeci.

Cum ar putea arata meniul unei zile din viata unui om sanatos care nu vrea neaparat sa slabeasca, ci sa se mentina? Ce trebuie sa contina si ce este interzis?
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: O dieta echilibrata este regimul de intretinere pe viata, trebuie sa continuati sa aplicati principiile sanatoase de alimentatie zi de zi daca vreti ca kilogramele in plus sa nu se mai intoarca niciodata. Trebuie sa se evite grasimile, prajelile, zaharul. Mancatul cu masura si prezenta celor 3 mese principale fara alte "ciuguleli" suplimentare sunt reguli de bun simt care trebuie sa constituie in final un mod de viata.

Care este regula de aur (daca exista) pentru mentinerea greutatii?
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: Evitati saritul peste mese, mancati la fiecare masa un aliment cu amidon (o felie de paine), care tine de foame si va ajuta sa rezistati la pofa pentru dulciuri. Nu lasati la indemana alimente care va pot tenta, gatiti dietetic pentru toata familia si cine are chef de "bunatati" sa se duca sa le consume in alta parte. Folositi farfurii de dimensini normale, mancati cate 1-2 linguri din fiecare fel si nu va mai puneti supliment, indifferent cat este de bun. Toata mancarea consumata la o masa nu trebuie sa depaseasca suprafata unei farfurii cu diametru de 20 de cm.

Cum mancam sanatos fara sa ne infometam?
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: Mancand cate putin din toate. 3 mese principale si 1-2 gustari! Supa (ciorba) de exemplu e un fel de mancare traditional ancorat in obiceiurile noastre culinare. Ea ne ajuta sa ramanem slabi si, in materie de echilibru alimentar, nu s-a inventat inca ceva mai bun. Mancati carne slaba, peste, legume proaspete, lapte si iaurt degresat, branzeturi slabe. Consumati obligatoriu, dar in cantitate limitata: amidon si fainoase (paine, orez, paste, porumb), legume cu amidon (cartofi, mazare, fasole), mezeluri slabe, oua, branzeturi fermentate, unt si ulei vegetal si fructe.
Interzise: grasimi, produse de patiserie, dulciuri, alcool.

Ce le recomandati oamenilor foarte activi, care petrec mult timp la birou si care nu pot respecta in fiecare zi orele pentru mese? Le puteti da cateva "trucuri" de a manca sanatos la birou?
 
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: Pranzul ti-l poti planifica in functie de cat timp ai la dispozitie si bineinteles de locurile in care poti sa mananci. Obiceiul de a manca in oras nu este foarte sanatos, insa cu putina vointa din partea ta il poti transforma intr-unul sanatos si hranitor. Daca nu crezi ca vei rezista tentatiilor si nu-ti doresti sa iei masa in oras si mai bine! Iti poti comanda o salata printr-o firma de catering sau iti poti lua chiar de acasa un pranz delicios care sa te sature pana la ora cinei.

Sandwich-urile cu ton, pui, sunca presata, carne de vita fiarta sau inabusita la care puteti adauga rosii, castraveti, branza. Incercati sa excludeti sosurile din meniu deoarece contin ingrediente nesanatoase in compozitia lor. Peste, piept de pui sau legume la gratar. Spaghetti (din paste integrale daca doriti) cu sos de rosii sau cu legume. Legume gatite la abur: broccoli, cartofi, mazare, fasole pastai, vinete, dovlecei, ciuperci, orez etc.  Salate: incercati sa va feriti de dressing-urile prea grase sau de otet. Inlocuiti-le cu ulei de masline, lamaie sau lime, sosuri facute din branza, mustar sau maioneza vegetala. Salatele pot fi gasite sub diverse forme insa alegeti-le pe cele facute din legume proaspete, cu branza feta, carne de pui sau curcan sau paste.

Ce parere aveti despre inlocuirea meselor cu anumite produse pentru slabit, ca de exemplu batoanele? Cat de (ne)sanatos este acest obicei adoptat de multe persoane care nu au timp de o masa normala sau care cred ca in felul acesta vor slabi?
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: Batoanele nu pot inlocui cu succes mesele obisnuite, dar pot completa alimentatia astfel incat un regim de slabire sa fie mai usor de tinut, cu rezultate optime si fara a-ti pune in pericol sanatatea.

Ce puteti sa ne spuneti despre pastilele pentru slabit? Care sunt riscurile la care se expun persoanele care apeleaza la aceasta metoda de slabit?
 
Dr.
Mihaela Bilic, nutritionist:
Nu s-a inventat inca un medicament eficient in tratamentul obezitatii care sa opreasca depunerea de grasimi indiferent de aportul alimentar sau care sa ajute la diminuarea rezervelor deja existente. Exista mici "ajutoare" farmacologice, dar care actioneaza pe un mic segment din lantul complex al ingrasarii: fie scad absorbtia de grasimi din intestin, fie diminueaza foamea, fie tin stomacul plin mai mult timp sau grabesc tranzitul intestinal si cresc diureza (eliminarea de lichide). Insa niciunul din ele nu functioneaza fara dieta.

Care este secretul dumneavoastra in mentinerea greutatii; aveti o reteta minune?
 Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: Imi place sa mananc. Orice, oricat, oricand. Primul sfat pe care vi-l pot da este sa luati micul dejun in fiecare dimineata. Un sfat pe care vi l-ar da orice nutritionist din lume. Lipsa mesei de dimineata poate avea numeroase efecte negative: oboseala pe parcursul zilei, stres determinat de senzatia de foame, slabirea memoriei.

Orice, dar cu masura! Invatati-va sa mancati sanatos si sa mancati cele 3 mese principale pe zi, minim 7-8 pahare de lichide zilnic (apa, ceai, cafea, infuzii de fructe, sucuri "light"). Fiti active, mergeti pe jos 20-30 de minute pe zi sau implicati-va in diverse sporturi de 2-3 ori/saptamana: aerobic, inot, tenis, alergare, mers cu bicicleta.

Daca se poate, va rugam sa le recomandati cititorilor nostri cateva sugestii sanatoase de meniu pentru mic dejun, pranz si cina.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist:

Sugestii pentru micul dejun:

  • 1iaurt mic (150g) + 1 banana taiata felii;
  • 2 oua sau omleta (fara ulei) + 1 felie de paine prajita + 1 rosie + 1 castravete;
  • 1 baton de cereale + 1cana de lapte semidegresat (250ml);
  • 2 felii de sunca + 1 felie de paine de secara + 1 rosie + 1 ardei gras;
  • Platou cu fructe: 1 banana + 2 kiwi +  2 felii de ananas + 10 capsuni;
  • 1 pumn musli + 1 iaurt mic.

Sugestii pentru pranz:
  • o ciorba/supa mare de orice fel cu carne slaba (fara smantana) si multe legume (inclusiv cartof) cu ardei iute;
  • 1 portie de paste cu sos rosu (arrabiate, Bolognese) + 1 lingura de parmezan ras;
  • 1 cana de supa de legume + 1 pulpa de pui la rotisor (sau jumatate de piept) + muraturi;
  • 1 portie de risotto cu orice fel de ingredient + 1 salata verde;
  • 1 portie de tocanita de legume cu carne slaba de orice fel sau ghiveci + muraturi sau salata;
  • 2 triunghiuri de pizza (cu blat subtire) + o salata mare asortata;
  • 1 portie de peste alb la cuptor sau la gratar + 3 linguri de orez integral + legume fierte sau la gratar.

Sugestii pentru cina:
  • 1 bucata de peste la cuptor (preparat in staniol cu ierburi aromatice si putin unt sau ulei) + legume la gratar sau fierte;
  • 1 bucata de carne de vita la gratar + legume la gratar (ciuperci, dovlecei, vanata) sau fierte (conopida, broccoli, fasole verde) + 1 cub de unt;
  • 1 portie de ciorba de legume cu carne slaba (fara cartofi, fasole boabe, paste fainoase sau orez) + ardei iute.
 

Comentarii (18)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrei pe 19 Aug 2015, 10:03
    Doctor

    Fructele nu sunt bune? Du-te bai femeie de te culca. Du-te sa mananci ciocolata si sa mesteci orbit.

    2
    0

  • Popentiu Florin pe 23 Oct 2012, 18:51
    Centrul Wellness

    Buna seara, Va rog sa imi spuneti daca produsele de la Herbalife sunt recomandate pentru slabit. Astazi am fost invitat de catre Domnul Cristian Budeanu la centrul lor Wellness. Nu sunt specialist si de aceea va cer sfatul. Cu multumiri, Florin POPENTIU

    5
    4

  • Veronica pe 13 Iul 2011, 10:17
    slabire sanatoasa

    Buna, Mihaela ! Va rog mult sa ma ajutati sa slabesc . Nu stiu ce dieta ar trebui sa urmez pentru a avea rezultate . Vreau sa mentionez ca eu am grupa O1 negativ . Va multumesc . Astept sa imi trimiteti dieta pe mail.

    2
    4

  • mihaela pe 31 Mar 2011, 11:23
    buna ziua

    SE POATE CONTACTA LA UN NR DE TEL.SAU UN E-MAIL???AS VREA SA INCERC SI EU....MA AFLU IN ITALIA SI CUM AS PUTEA PROCURA CARTEA??''VA ROG LASATI UN NR.SA VA SUN MULTUMESC O ZI BUNAAA

    2
    6

  • radu elana pe 22 Mar 2009, 14:47
    ce sa nu mananci pentru ati mentine sanatatea

    pentru ati mentine sanatatea nu trebuie sa mananci grasimi sau orice contine grasimi

    1
    0

  • rotaru daniela carmen pe 26 Feb 2009, 13:28
    am citit cartea

    am citit cartea ta este totul adevarat, si desi am 50 de ani 93 de kg si 1,65cm,si nu mai speram sa pot face ceva acum pot,MUltumesc din suflet!

    3
    0

  • ralu.sami pe 24 Feb 2009, 18:26
    este adevarat

    mi se pare ca sugestiile si exemplele de mancare ale doamnei dr.sunt accesibile oricui fata de alte diete care costa mult sau nu gasesti produsele usor

    0
    0

  • mariana pe 12 Feb 2009, 12:31
    vreau sa slabesc

    buna zua doamna dc as vrea sa ma ajutati si pe mine sa slbesc eu am 1,65 si 93 kgam nascut acum trei ani si inainte de sarcina am avut cel mai mult 78 de kg acum am 93 as vrea sa ma ajutati si pe mine eu sunt fff pofticioasa multu mescfff mult

    0
    1

  • mary-arges-galesh pe 11 Feb 2009, 20:44
    f bun articol

    chiar merge tot ce e scris in articol,eu am 35 de ani si nu am nici un kg peste,am incercat cit am putut s cit am stiut sa maninc tot cei sanatos,asta nu inseamna ca nu maninc tot cemi pofteste inima,sigur am mincat ce am dorit dar lucrurile care stiam ca ingrasa si nu sunt sanatoase le mincam din ce in ce mai rar si cantitati mici,doar de pofta si e f ok..eu cred ca daca lumea ar incerca sa isi educe propiu corp la fel cum cum esti educat sa vorbesti in societate,cum sa pui tacimurile si etc.(si toate astea le inveti pt alcineva si ce nu inteleg eu este:cum de nu inveti lucrurile astea si pt corpu tau)..tot asa trebuie sa iti educi corpul la un stil de viatza sanatos...cit mai multe articole de genu asta ca sunt bine venite orcui..chiar daca le cunoastem in mare parte,atunci cind le recitim parca ne aminteste pe mai departe sa ne ingrijim alimentatia....multa vointza va doresc si sanatosi sa fim...va pup

    0
    0

  • gina costache pe 11 Feb 2009, 18:51
    ma incinta ideea

    super.dr.Bilic este o tipa ok

    1
    0

  • eniko pe 11 Feb 2009, 17:17
    chiar merge

    am cumparat cartea si este super ok , de o luna mananc pe saturate si am slabit 5 kg , niciodata nu am fost mai multumita , esti cea mai buna Mihaela

    2
    2

  • ana pe 11 Feb 2009, 03:31
    herbadeth

    nu pot sa cred ca faceti publicitate pentru cel mai periculos produs...!!

    1
    1

  • Emanuela pe 11 Feb 2009, 01:44
    to diet, or not to diet

    Foarte dezamagitor... Supa instant? Sos din comert? Asparmat si ciclamat? Are you serious??

    1
    0

  • Cristina pe 11 Feb 2009, 01:21
    Da si nu

    In primul rand vreau sa spun ca m-am plictisit de sintagma asta cu mancatul echilibrat. Am auzit-o peste tot... Altceva chiar nu mai e de discutat cand vine vorba de o dieta decat mancatul "sanatos si echilibrat" ? In al doilea rand nu-mi place absolut deloc cum suna titlul "Traiesc, deci ma abtin". Chiar nu mai observa nimeni nimic ciudat in titlul asta? Avem o singura viata, si o traim ca sa ne abtinem? E absurd. Normal ca asta nu inseamna ca ar trebui sa mancam numai ciocolata...dar totusi o ciocolata pe luna tot imi permit sa mananc. Ce rost mai are viata pana la urma daca o traim ca sa ne abtinem? In al treilea rand, daca as manca ce ne este recomandat pentru mic dejun, pranz si cina cred ca intr-o saptamana m-as ingrasa cel putin 3 kg. In plus nu-mi vine sa cred ca recomandati supa instant, sosurile pentru paste din comert si asparmatul care se foloseste in dezinfectanti, in materialele pentru plombe ca si ciclamatul (E 952) care este interzis in SUA inca din 1970 si in Anglia din cauza potentialului cancerigen. Concluzia mea ar fi ca doamna Bilic ar trebui sa se mai gandeasca in ceea ce priveste dieta. Eu, daca as urma o dieta dupa recomandarile dansei, ori m-as ingrasa ori m-as imbolnavi.

    5
    1

  • margareta pe 10 Feb 2009, 16:37
    dieta

    parerea mea este ca nu publicati ceva ce nu va convine,am trimis comentariu si daca nu a placut nu l-ati publicat.Imi pare rau ca se practica asta

    1
    0

  • margareta pe 10 Feb 2009, 16:35
    dieta

    adaug si eu ceva: pestele infoliat nu e 4 sanatos deoarece aluminiul nu e bun pentru organism si incalzit elibereaza substanta activa. Cine nu are diabet cum poate sa-si dauneze singur cu ciclamat,zaharina si alte prostii care nu sunt recomandate decat celui cu pancreasul afectat,apoi sa nu-mi spuna nimeni mie ca mai bune sunt astea decat fructele.pai daca privam organismul de fructe ce facem?luam suplimente sintetice?O dieta sanatoasa este sa mananci putin din orice daca iti cere organismul ceva nu te priva cu specificatia ca sa nu fie mult(aici sunt de acord cu opinia Dvs.de specialist nutritionist dar va spun eu care la 61 de ani am 1,76 m inaltime si 72 de kg si ma mentin asa cu 1,2 kg plus sau minus in functie de anotimp(iarna iau un pic in greutate si vara dau jos,fac miscare,plimbare munca in gradina,iarna mai putin si cred ca stiu din proprie expierenta ce e mai bine,am invatat limbajul corpului meu si ma duc dupa ce-mi sopteste si ma simt bine.

    0
    0

  • adina rosioru pe 10 Feb 2009, 10:32
    Multumesc!

    Va multumesc mult pt.sugestii.Sunt la dieta si chiar nu mai aveam nici o idee de ce sa mai mananc.Repetam intr-una acelasi meniu si deja ma plictisise.

    0
    0

  • Alexandra pe 10 Feb 2009, 08:30
    A manca sanatos

    Foarte bune idei pentru a te mentine in forma a-ti mentine greutatea si a fii sanatos!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod