HIV/SIDA

Tratamentul Daca la aparitia SIDA in SUA si apoi in restul lumii nu existau medicamente care sa combata deficitul imun si prea putine care sa tina sub control infectiilor oportuniste, pe parcursul ultimilor 10-15 ani s-au pus la punct metode terapeutice care chiar daca nu vindeca SIDA, incetinesc mult evolutia ei si tin in frau mult mai bine infectiile oportuniste.

1. Medicamentele antiretrovirale


Deoarece HIV este un anumit tip de virus numit retrovirus, medicamentele pentru tratament se numesc antiretrovirale.
Aceste medicamente tin sub control virusul si incetineste progresul infectiei HIV, dar nu-l distrug. Este necesar sa iei aceste medicamente exact dupa schema prescrisa de catre medic.

2. Terapia ARV

In prezenta, tratamentul pentru infectia cu HIV, recomandata de catre medic reprezinta o combinatie de 3 sau mai multe medicamente. Numarul de pastile pe care le vei lua depind de schema de tratament recomandata de medicul tau. Trebuie sa tii minte ca schema ARV va fi specifica fiecarui individ in parte.
Nu exista o schema ARV care sa fie cea mai buna. Terapia ARV poate avea multe efecte adverse si de aceea este indicat sa discuti cu medicul despre ele, in cazul in care apar, chiar daca sunt minore.

3. Alte medicamente

In functie de nivelul celulelor CD4, medicul iti poate prescrie si alte medicamente. Intotdeauna sa discuti cu medicul rau despre efectele secundare. Sa nu schimbi niciodata ora la care trebuie sa iei tratamentul. Trebuie sa tii cont de felul in care se administreaza: inainte, dupa sau in timpul mesei.


Daca nu iei medicamentele cum trebuie, resprectand schema indicata de catre medic, este posibil ca acesta sa isi faca efectul.

4. Tratamentul altor infectii

Daca starea ta de sanatate se inrautateste din cauza infectiei cu HIV si nivelul celulelor CD4 scade sub 200 celule/mm3, este posibil sa contactezi o boala oportunista. Medicul iti poate prescrie medicamente ca sa previi aparitia altor boli infectiaose, cum ar fi PCP (Pneumonia cu Pneumocystis Carinii).

Pentru o persoana seropozitiva este foarte important sa aiba o relatie buna cu medicul sub grija caruia se afla pentru a colabora eficient.
Deoarece infectia cu HIV si bolile oportuniste variaza de la o persoana la alta, medicul trebuie sa descrie un plan de ingrijire special pentru cazul tau.

Medicul, pentru a alege schema de terapie cea mai potrivita pentru cazul tau, are nevoie de sprijinul tau, oferindu-i informatii despre posibilele efecte secundare si simptome.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod